IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 19:17
Wracajac dzisiaj z Zakopanego, w miejscu gdzie kończy się dwupasmowy odcinek,
dogoniłem Skodę SuperB (czarna; KTT88 dwóch ostatnich cyfr nie pamiętam) z
podstawowym dieslem stukonnym, jadacą około 40km/h. Gdy tylko zaczeła się
przerywana linia zasygnalizowałem zmianę pasa ruchu i gdy byłem na wysokości
tego Superba jej kierowca (stary ślepawy dziadek ale kapelusza zapomniał
wziąść ze sobą) zaczął przyśpieszać. Uratowała mnie większa moc z większej
ilosci cylindrów. Niestety, tego typu sytuacja zdarzyła mi się po raz
pierwszy-większość użytkowników dróg widząc Passata z chromowanym grillem i
cyferką informującą o ilości cylindrów, nie robi takich numerów, bo to
przeważnie oznacza robienie z siebie palanta...
Wg Skodziarzy Passat jest samochodem niższej klasy niż Superb (porównywany na
tym forum już do Sklasy) wiec może dziadek sie zacietrzewił, że ktoś ośmiela
się wyprzedzać jego czeską limuzynę klasy E samochodem należącym do segmentu
D?
Ta przygoda potwierdza moje dotychczasowe obserwacje-Superb to samochód dla
dziadków, przekonanych, że jeżdżą najlepszym samochodem na świecie...
Obserwuj wątek
    • Gość: asia [...] IP: *.teoc.pl / 212.244.223.* 18.08.04, 21:14
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: at Re: Superb IP: *.net-serwis.pl 18.08.04, 23:12
        uuuuuuu...jaka ostra skozdzira (o...przepraszam skodziara) sie trafila na forum!
    • Gość: W8 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 22:02
      • Gość: Niki [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 22:30
        • Gość: W8 Re: Superb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 23:16
          > Z uwagi na znikomy popyt na Paska W8 nowa wersja

Napęd paliwożerny, ale nowy samochód z poprzedniego roku można było kupić w
          cenie porównywalnej z tak samo wyposażonym V6 z bieżącego roku.
          Myślałem nad V6 i zaproponowali mi W8-wziałem po namyśle i jestem zadowolony.
    • Gość: at Re: Superb IP: *.net-serwis.pl 18.08.04, 23:30
      Czy ktos moze mnie oswiecic jaka to byla, jest lub moze bedzie skoda superA, bo
      ciagle tylko czytam o superB?
      • Gość: W8 Re: Superb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 23:44
        > Czy ktos moze mnie oswiecic jaka to byla, jest lub moze bedzie skoda superA,
        bo
        >
        > ciagle tylko czytam o superB?

W Wielkiej Brytani litera B oznacza coś gorszego, pośledniej jakości etc.
        Dlatego zapewne zdecydowano się na SuperB-taka limuzyna tylko trochę gorszej
        jakosci, trochę tandetna, źle wykonana z słabymi silnikami i paskudnym
        wnętrzem...
        Wszystko przed Skodą, skoro ostatnio na forum ktoś napisał, ze Superb to
        limuzyna formatu mercedesowskiej Sklasy-moze wtedy będzie SuperA???
        • Gość: CPT Re: Superb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 19:39
          Moze S-klasa to nie jest, ale na pewno mniej wieśniacka. Mercedesami jezdza taksowkarze i spasione warchlaki. Skodziarze, z moich obserwacji, albo sa bardzo agresywni (maz z zona i dzieckiem tak sie kiedys zdenerwowal, ze chcial mnie zepchnac (doslownie) do rowu), albo bardzo sprawni (kierowcy firmowych Fabii). Sam jezdze, jak powszechnie wiadomo, psujaca sie, tandetna Alfa Romeo, w ktorej nawet miejsca na tablice rejestracyjna. I CO Z TEGO?? Skodziarz powie, ze skoda najlepsza. VWek bezie sie napawal swoim chromowanym grillem, a ja i tak bede uparcie twierdzil, ze Alfa to Alfa i koniec! Tez mam chromowany grill! I co? Moj jest na pewno ladniejszy, mimo ze pod maska prawie fiatowski 1.6, ale wciaz brzmiacy jak prawdziwy Alfowski "prawie boxer".

Do kierowcy Pontiaca z innego posta:

Aspettiamo le curve (poczekajmy na zakrety). Wtedy zadne W8 W12 W143423423, a tym bardziej Hamerykanskie Bulgo-cos nie ma szans i musi poslusznie usunac sie na prawy pas.

PAPA!
          No offence ;)
        • adik.s Re: Superb 05.12.04, 14:17
          piszesz ze kazdy kto ma Skode powie ze jest najlepsza ale póki co to widze ze
          to ty popadasz w samozachwyt swoim W8 ... ja mam octavie i jakos zyje,jakbym
          mial wiecej kasy to bym kupil sobie VOlvo V 70 i tyle...a za 60 000 zl octavia
          jest godna polecenia, 1.9 TDI, bezawaryjna i po półtora roku 90 000km na
          liczniku
          • Gość: QQRYQ Re: Superb IP: *.aster.pl 05.12.04, 18:15
            a ja powiem tak. do jakiej klasy zalicza sie samochod swiadczy rozstaw osi
            czyli ilosc miejsca w srodku. dla przykladu bmw m5 jest szybsze od bmw 7 ale to
            siodemka jest o klase wyzej. a wiec to ze masz passata w8 nie swidczy to
            jeszcze o tym ze skoda superb nie jest od niego o klase wyzej. pozatym jak sam
            wspomniales byl maly popyt na vw passata w8 bo za cene katalogowa mozna bylo
            kupic kilka o wiele fajniejszych samochodow niz vw.
            • Gość: W8 Re: Superb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 03:20
              Tak jak pisałem, popyt na W8 był tak niski, ze nieugięty w kwestiach rabatów VW
              udzielił mi tak dużej zniżki. Nowy samochód z poprzedniego roku kupiłem w
              cenie porównywalnej z V6 z bieżącego roku.

Nie kryje wiec faktu, ze a)samochód kupiłem poniżej ceny cennikowej, zapłacenie
              ceny cennikowej za W8 uważałem za przesadę b)napęd jest paliwożerny...

Ale popatrzmy na to z innej strony-kupiłem samochód z mocnym silnikiem, za
              porównywalną kwotę miałbym BMW lub Mercedesa z podstawową jednostką napędową...
              Nie przeczę, ze prestiż marki większy, ale radość z osiągów większa w przypadku W8.
        • plawski Re: Superb 19.08.05, 17:13
          Gość portalu: W8 napisał(a):

> > Czy ktos moze mnie oswiecic jaka to byla, jest lub moze bedzie skoda supe
          > rA,
          > bo
          > >
          > > ciagle tylko czytam o superB?
          >
          > W Wielkiej Brytani litera B oznacza coś gorszego, pośledniej jakości etc.
          > Dlatego zapewne zdecydowano się na SuperB-taka limuzyna tylko trochę gorszej
          > jakosci, trochę tandetna, źle wykonana z słabymi silnikami i paskudnym
          > wnętrzem...
          > Wszystko przed Skodą, skoro ostatnio na forum ktoś napisał, ze Superb to
          > limuzyna formatu mercedesowskiej Sklasy-moze wtedy będzie SuperA???

W8 jest najlepszym przykładem kolesia, który wreszcie ma czym poszaleć i nie
          uznaje niczego co nie ma znaczka szwabskiego...
          Pozdrawiam,
    • Gość: QQRYQ Re: Superb IP: *.aster.pl 05.12.04, 18:26
      a i o jeszcze jednym zapomnielem napisac mianowicie o nazwie superb. to nie
      jest zadne super b c d tylko nazwa pochodzi z modelu ktory kiedys juz
      produkowano ( tak jak przypomniano sobie o nazwie maybach ) to samo dotyczy sie
      skody octavi ktorej pierwsze modele jeszcze mozna nawet spotkac na drogach
      (chyba z 1965)
      • Gość: instruktor [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.12.04, 19:48
        • mac.card Re: Superb 06.12.04, 16:20
          To teraz rozumiem skąd to B...

To tak jak 0 (zero) w Twoim adresie IP charakteryzuje poziom Twej umysłowości.

Teraz jasne.... :-)))))))))
          • Gość: superb Re: Superb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 00:33
            skond wy jestescie wiesniaki niedouczone nie wiecie co oznacza słowo superb ??
            to że skończyliscie zawodówke i jezdzicie maluchem z uchylona szyba i robicie
            umca umca to rzygac mi sie chce jak to czytam !!
            • Gość: at Re: Superb IP: *.net-serwis.pl 03.08.05, 10:14
              Gdybyś Ty skończył przynajmniej zawodówkę to wiedziałbyś, że pisze się "skąd" a
              nie "skond".
            • Gość: alty Re: Superb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 10:21
              sie nie masz czepic czefo posiadaczu fiata 126p ??
              • Gość: at Re: Superb IP: *.net-serwis.pl 03.08.05, 10:56
                Mógłbyś przynajmniej pisać pod jednym nickiem. A co znaczy "czefo"? To jakiś
                miejscowy slang? Posiadaczem fiata 126p przestałem być ponad 8 lat temu i od
                tamtej pory jeżdżę renówkami :-)
    • Gość: 130rapid Re: Superb IP: 82.160.23.* 03.08.05, 22:07
      > Gdy tylko zaczeła się
      > przerywana linia zasygnalizowałem zmianę pasa ruchu i gdy byłem na wysokości
      > tego Superba jej kierowca (stary ślepawy dziadek ale kapelusza zapomniał
      > wziąść ze sobą) zaczął przyśpieszać. (...) Ta przygoda potwierdza moje
      dotychczasowe obserwacje-Superb to samochód dla dziadków, przekonanych, że
      jeżdżą najlepszym samochodem na świecie...

Nie dorabiajcie ideologii do cudzych głupich błędów.

9 na 10, że dziadek nie zauważył w swej starczej ślepocie, że ktoś go
      wyprzedza. A nawet jeżeli zauważył, to po prostu nie miał świadomości, że
      przyspieszając robi źle. Taki jest u nas statystyczny poziom kultury na drodze.
    • Gość: Kot Re: Superb IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.05, 00:35
      Nie dorabiałbym ideologii do typu samochodu, to po pierwsze, a po drugie tak to
      z dziadkami bywa, że czegoś nie zauważą i coś,źle zrobią, starość nie radość,
      młodość nie wieczność. Pewnie cłopina nie zauważył, że go wyprzedzasz, a jak
      zauawżył i zaczął przyspieszać to po prostu taka jest jego kultura, czy jej
      brak, o wyobraźni nie wspominając. Wielu innych kierowców w swoich Volvach,
      BMW, czy innych chromowanych wyścigówkach, według własnych wyobrażeń robi to
      samo co zrobił dziadek, tylko z premedytacją. O :"kratkach, czy "tjuningowanym;
      szmelcu nie mówiąc. No bo jak tu wytrzymać kiedy volvo wyprzedza jakaś skoda,
      czy tu jedzie sobie Passat W8 a tu Peugot zabiera się do wyprzedzania. Toż to
      zniewaga, nie należy na to pozwolić. A tak nawiasem mówiąc to nigdy nie
      widziałem, aby jakieś auto z rodziny VW z dizlem pod maską miało oznaczenie
      moct silnika prócz napisu TDI. Tak więc nie wiadomo, czy jest to 90 KM, 100
      KM,130 KM, a może więcej bo silniki w Superbach bywają 2.5 L pojemności i mają
      chyba 150 KM. Tu też jest brak oznaczenia mocy. Tylko skromne TDI. Skąd zatem
      pewność, że to najsłabsza wersja? Reasumując zachowanie dziadka jeśli świadome,
      to karygodne, i zasługujące na potępienie, w co osobiście wątpię, "ślepi
      dziadkowie" się nie ścigają w skodach, maluchach, ani polonezach, podejrzewam,
      że nie ścigają się na jakimkolwiek sprzęcie, jak to dziadkowie. W głowie im
      raczej tylko spokojne dojechanie do końca trasy, a nie zajeżdzanie drogi i
      ściganie się z Passatami W8 i innymi drogowymi wyścigówkami i ich pilotami.
      Ciekawi mnie jeszcze jedno, jak będzie prowadził samochód właściciel Passata W8
      kiedy osiągnie wiek człowieka ze skody - ..."starego ślepawego dziadka który
      zapomniał wziąść ze sobą kapelusza" ...
      • Gość: gość Re: Superb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 18:50
        Tak więc nie wiadomo, czy jest to 90 KM, 100
        > KM,130 KM, a może więcej bo silniki w Superbach bywają 2.5 L pojemności i
        mają
        > chyba 150 KM. Tu też jest brak oznaczenia mocy. Tylko skromne TDI

otóż - TDI z czerwonym I oznacza 1.9 i 101KM,
        TDI z czerwonym DI oznacza 1.9 i 130KM
        2,5TDI z czerwonym DI oznacza 2,5l i 163KM (o ile sie nie myle z tymi
        czerwonymi)

A co do oznaczeń - znam gościa co ma na octavii 1.9SDI a pod maską 1.9 180KM :)
        • Gość: at Re: Superb IP: *.net-serwis.pl 20.08.05, 10:41
          Gość portalu: gość napisał(a):
          > A co do oznaczeń - znam gościa co ma na octavii 1.9SDI a pod maską 1.9
          180KM :)

...i pali mu więcej oleju silnikowego niż napędowego.
          • Gość: gość Re: Superb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 13:57
            żebyś sie nie zdziwil
            • Gość: at Re: Superb IP: *.net-serwis.pl 22.08.05, 15:42
              Mnie już to nie dziwi, bo wiem że silniki TDI biorą olej silnikowy, a zwłaszcza
              te mocno wysilone.
              • Gość: W8 wątek ma już ponad rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 03:12
                Sam się zdziwiłem. W zasadzie nie śledziłem go i byłbym o nim zapomniał, ale
                dzisiaj przypadkiem wszedłem na to forum i zobaczyłem znajomy wątek...

Jak teraz przeczytałem to, co napisałem wyżej doszedłem do wniosku, ze moje
                uogólnienie nie koniecznie było słuszne. Sęk jednak w tym, że w dalszym ciągu
                spotykam się z sytuacją, w której ścigać ze mną chcą się Octavie tudzież Fabie,
                żeby nie być gołosłownym, kilka dni temu na obwodnicy Tarnowa dojechałem na
                lewym pasie do czarnej Fabii combi sunącej circa 120km/h. Prawy pas był wolny,
                jechałem chwilę za Fabią, po chwili mrugnąłem długimi, kierowca łaskawie zjechał
                na prawy pas i po przepuszczeniu mnie wrócił na mój pas. Na sugestię
                współpasażerki, że teraz fabia będzie chciała "siąść mi na ogonie", zrobiłem
                mały test-celowo powoli przyspieszałem i rzeczywiście Fabia zachowywała
                niebezpiecznie mały odstęp ode mnie, ale przy 160km/h stwierdziłem koniec testu,
                przyspieszyłem do 220km/h i po chwili obwodnica się skończyła... Jakiś czas temu
                widziałem na tej samej obwodnicy pędzącą ciemną Lagunę. Kierowca tego samochodu
                jechał circa 180km/h, i z daleka widziałem, że za każdym razem wracał na prawy
                pas... To jest prawidłowe zachowanie... Kilka tygodni temu na tejże samej
                obwodnicy Tarnowa w ulewnym deszczu dojechałem do ostatniej wersji forda Scorpio
                sunącego circa 160km/h. Jechałem chwilę grzecznie za nim, mrugnąłem kilka razy
                światłami, nie zjechał... Wyprzedziłem go prawym pasem, z relacji pasażerki
                wynikało, że facet miał strasznie zdziwioną minę...

Dlaczego to pisze? Bo potem okazuje się (fakt autentyczny), że nasz rodak, kupił
                sobie Audi RS6, pojechał do Niemiec i zapłacił mandat za jazdę 220km/h lewym
                pasem. Mandat nie był za przekroczenie prędkości, na tym odcinku było to
                dozwolone. Chodziło tylko i wyłącznie o to, ze środkowy pas był wolny...
                Dlatego, mimo, że rzadko jestem wyprzedzany, zawsze staram się jechać prawym
                pasem, jeśli tylko jest wolny...
    • Gość: kanalia Re: Superb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 18:42
      nie pisze się wziąść tylko wziąć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka