Dodaj do ulubionych

Sląsk przygotowóje się do 1150 rocznicy.

06.08.11, 22:06
W 883 roku roku Sląsk przyjęł chrześcijaństwo. Za niespełna 1,5 roku obchodzimy, my Slązacy nasze Milenium + 150 lat chrześcijaństwa na Sląsku.
Powinniśmy tę rocznicę uroczyście obchodzić tak, jak przystało nam Slązakom aby pokazać wszem i wobec naszą kulturalną odrębność i powiedzieć wszystkim, że najpierw istniał Sląsk a wszystko inne dopiero długo, długo potem. Przy tej okazji chciałbym też zwrócić waszą uwagę na tą wielką, naszą rolę w rozwijaniu się państwa polskiego. To u nas właśnie zostało to pierwsze "po polsku" napisane, w Księdze Henrykowskiej zdanie, do którego autorstwa największe prawa posiadają Czesi. Polska, zaś wtedy jeszcze musiała na swoje piersze zdanie: "Polska nie gęsi, też swój język mają" długo, długo czekać.
Oczekuję propozycji co do obchodów tej uroczystości. Polacy są mile widzianymi gośćmi.
Obserwuj wątek
    • herbjelita Re: Sląsk przygotowóje się do 1150 rocznicy. 06.08.11, 22:08
      Zapomniałem zlinkować:

forum.gazeta.pl/forum/w,34281,65316785,65316785,Chrzest_Slaska_czy_chrzest_Polski_.html?wv.x=1
    • Gość: Bob Re: Sląsk przygotowóje się do 1150 rocznicy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.11, 22:19
      Zofdy mogymy uobalic chalba kajs za hasiokiym kole noszygo famiyloka!:-)
      Pyrsk!
    • Gość: cirano My kcemy Mjoda!!! IP: *.adsl.hansenet.de 06.08.11, 23:44
      Pschijada ze Rajchu na tyn Fajyrtak jak Bryna i Jabolle dla gosciuf byndom um sonst!!! Mom taki Hoffnuk co uorganizatory tygo Feransztaltunku zaproschom naschygo dohtora Mjoda ze dojczpiekar coby tyn mom zaspiywou dojczoberszlyzjerskie konski!!!

A teroski "Darmchyrbie" posuchej jak spiywo nasch Dohtur

Tylko dwa Rettunki dlo dojczoberszlezjeruff na tym coukim Welcie som: SMRUD ze C.ULA uod dohtora Mjoda i wyjscie Knuta uod Bschesinioka!!! KPD (Knutomaniatzka Partaj Dojczoberszlezjens)!!! Profdziwe dojczoberszlezjery we Rajchu wejlijom DOJCZENACJONALDEMOKRATEN!!!
      • Gość: ! Mjut i Beny Kurzawa!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 14:25
        Beny do Syjmu do Warszau!
        • Gość: jabbaryt Jakby Pan dokładniej czytał... IP: *.181.64.117.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.08.11, 09:04
          to może zauważyłby Pan , że Kaziemierz Kutz w chwalonym przez Pana artykule, pisał ostatnio że Ślązacy to Polacy a kultura śląska jest 'staroploską z naleciałościami czeskimi i niemieckimi'.
          Nic nie mam przeciwko 'naleciałościom' ale to nie ogon będzie merdać psem. A 'naleciałości' jak naleciały tak mogą odlecieć jeżeli nie potrafią sie dopasować do całości.
          • herbjelita Re: Jakby Pan dokładniej czytał... 08.08.11, 09:58
            Gość portalu: jabbaryt napisał(a):

...Nic nie mam przeciwko 'naleciałościom' ale to nie ogon będzie merdać psem. A 'naleciałości' jak naleciały tak mogą odlecieć jeżeli nie potrafią sie dopasować do całości.

Slusznie sie wyslowiles i ja tak uwazam, ze wszystkie nalecialosci moga swobodnie ze Slaska odleciec. Ptrzyjemnej drogi, moj mily ty Polaku! Za wasza i nasza wolnosc.
            • Gość: hihi I ten wasz jezyk jakis taki polski byl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 10:41
              Zupelnie inny od tej wieziennej grypsery uzywanej na forach przez Slazakowcow:-)

List napisany przez slaskiego zolnierza, ktory sluzyl na froncie wschodnim

"
              Moja Ukochana Żono, niy pragnij tam dużo, ino rób tela, bele byś z tym
              dzieckiem użyła. Bo ja to już żodnego bogactwa niy pragna, ino Boga prosza,
              żebych szczęśliwie jeszcze do Wos powrócił, tak samo mój Brat.

Leża w ruskim polu, w dziurze i pisza tyn list z wielkim strachym, bo mi kule
              nad łebym gwizdajom. Niy gorsz się, Moja Żono, że Ci mało pisza, bo jo musza
              maszerować kożdy dziyń po 20 kilometrów, to mi się na wieczór nic niy chce.
              Tela mnie ino cieszy, że maszeruja bliżyj chałpy. Jaki to moji życi jest, tego
              Ci, Moja żono, opisać niy idzie.

Jakbyś mnie teraz widziała, to byś mnie niy poznała. Od bagna jest żech
              parszywy jak ropucha. Myć się i golić niy ma kaj i czasu, bo nos goniom do
              zadku bez litości.

A teraz chca pozdrowić wszystkich w doma i wszystkich krewnych. Kochana Żono,
              wszystkiego najlepszego od Pana Jezusa miłego. Zostań z Bogiem.

A ciebie, mój Alojzku, zasyłom kusika...".

• petronella.kozlowska Re: I ten wasz jezyk jakis taki polski byl 08.08.11, 10:50

ballest 29.11.09, 19:17 Odpowiedz
                Po raz SETNY - historycznie nie bylo Slowian, sa tylko indogermanie a Slowianie to nieochrzczeni Goci i Vandale!
                Nie ma zadnych historycznych przeslanek ktore o Slowianach jako jednolitym tworze wspominajom.
                Begriff Slowianie powstal w 18 wieku a stworzyl go Niemiec, jak sie nie myle we Rosji!
                Slowian laczy tylko chrzescijanska Glagolica, a nic innego!
                • petronella.kozlowska Re: I ten wasz jezyk jakis taki polski byl 08.08.11, 10:53

Śląsk był prawosławny co udowodnił ballest.
                  A na uroczystości możecie zaprosić metropolitę Moskwy
                  • Gość: ? Jezeli nie ma Slowian... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 12:42
                    To dlaczego takie narody jak Polacy, Rosjanie, Ukraincy, Serboluzycznie tak bardzo roznia sie od ludow germanskich pod wzgledem genetycznym, maja inne rysy twarzy, kolor wlosow czy oczu.
                    • Gość: Vis Re: Jezeli nie ma Slowian... IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.11, 22:01

a kaj my wszyjscy pochodzymy uod Wikingow. Ballest to juz douwno pedziou.

www.polityka.pl/historia/1518162,1,jak-wikingowie-podbili-europe.read
                      • petronella.kozlowska Re: Jezeli nie ma Slowian... 20.08.11, 09:41
                        forum.gazeta.pl/forum/w,34281,115155120,115173196,Re_Jeszcze_roz_uo_Slowianach_.html?v=2
                        Juzas przez ta kolonizacja jozefinskou co wciepnou BratJakuba i
                        wontek uot Labanda zech przyszou na historia Suowian (!),
                        co wlasciwie historii nie majom. (!)
                        Uonych richtig stworzou kosciou Prawoslawny, obojetnie co czytom, to
                        zech je przekonany, ze tak bouo.
              • Gość: jabbaryt zacytujmy prawdziwych Ślązaków IP: *.146.20.179.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.08.11, 11:14
                a nie naleciałości:

'Z RAŚ-istami jest jak ze Świadkami Jehowy...:) Nie odpuści, bydzie tak długo fanzolił swoje - aż dosz se spokój i on wtedy trumfalnie ogłosi zwycięstwo moralne przed lustrem, zostawiwszy ci ślabikorza na wycieraczce (za który sobie sam zapłacisz, ten ślabikorz Adamusa był ze środków unijnych, czyli pieniędzy podatnika, m.in. polskiego)!...:)))

Szczególnie Gorzelik to jest hanys całą gębą (po śląsku wali sztyjc a na okrągło - w mowie i w piśmie, bajtle Gorzelikowe nie inaczej...), albo sekretarz RAŚ - już stuprocentowy gorol niskopienny (muti i fati bodajże z Golicjogłodomerii, bodajże Podhala).

To fakt - zaczynam się Ciebie bać i Twojego zaangażowania dla Sprawy. "
                • Gość: :-) Slazacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 12:57
                  Marcin Witas(Dohtor Mjut)- nazwisko typowe dla Galicji i Zaglebia
                  www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/witas.html
                  Bernard Kurzawa- Polska centralna i Wielkopolska
                  www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/kurzawa.html
                  Mateusz Fiedorowicz( Brzeziniok)- nazwisko podlaskie
                  www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/fiedorowicz.html
                  Dariusz Jerczynski- okolice Kalisza
                  www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/jerczy%25C5%2584ski.html
                  itd
                  • petronella.kozlowska Esmeralda 20.08.11, 09:45

www.tz-online.de/aktuelles/muenchen/esmeraldas-geheimnis-62486.html
                    Prusaczka z Prus Wschodnich, wygladala jak Hiszpanka, pracowala jako prostytuka "Esmeralda" w Monachium. Zamordowana w 1993 roku.
            • Gość: jabbaryt Re: Jakby Pan dokładniej czytał... IP: *.147.37.32.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.08.11, 10:56
              Wiem że się wyraziłem słusznie... Dziękuje... ale nie mogę tego samego powiedziec o pańskiej odpowiedzi.
              Niestety goebbelsowską metodą wyciął Pan początkową mojego postu gdzie cytowałem Kazimierza Kutza, który mówił o kulturze ślaskiej jako o 'staropolskiej o czeskich i niemieckich naleciałościach'. Proszę sobie jeszcze z pare razy przeczytać wypoiwedź K. Kutza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka