Dodaj do ulubionych

czy Polska miedzywojenny byla

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.04, 10:20
panstwem tolerancyjnym?

ciekawy dokument bedacy wynikiem tajnych ustalen polskiej administracji w 1935:
bezuprzedzen.pl/dokumenty/wytyczne.shtml
Obserwuj wątek
    • Gość: Deutscher Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.04, 10:22
      czy znane wam sa moze podobne dokumenty dotyczace terenu wschodniego gornego slaska?
    • Gość: Wehrwolf Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.g.pppool.de 16.10.04, 13:23
      Hallo Deutscher! Ja woher kennen wir das!!
      Ja jeder Wojewode hat geheime order von Warschau gehabt,
      Wie man mit Autohtonem umgehen sollte!,In der Praxis das war starke
      Poloniesirrung ud so ist bis heute.
      Grüsse aus Stuttgart!
      • Gość: Wehrwolf Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.g.pppool.de 16.10.04, 13:50
        Verzeihung! das Wort (und) übertragungs fehler!
    • Gość: korn Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.chello.pl 16.10.04, 13:50
      Malo ktory kraj europejski byl w latach miedzywojennych panstwem tolerancyjnym
      w dzisiejszym rozumieniu tego pojecia. Zaryzuje, ze zaden, ktory posiadal
      stosunkowo liczne mniejszosci narodowe. Gdyby jednak porownac Polske,
      powiedzmy, z zachodnim sasiadem, to tak, niewatpliwie Polska byla "skrajnie"
      tolerancyjnym panstwem :)) Nawet nasze partie prawicowe nie postulowaly czegos
      w rodzaju "ostatecznego rozwiazania kwestii zydowskiej", choc niechec do Zydow
      wsrod czlonkow tej formacji byla ogromna.
      • slezan Re: czy Polska miedzywojenny byla 16.10.04, 13:54
        Sądzę, że w latach 1926-1938 poziom nietolerancji w obu państwach był podobny.
        • Gość: korn Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.chello.pl 16.10.04, 14:38
          Kurde, Slezan, dobrze wiesz, ze to nieprawda. W polskim panstwie nie bylo
          instytucjonalno-prawnych mechanizmow umozliwiajacych skrajne dyskryminowanie
          mniejszosci. Nie pojawialy sie akty prawne nawet w najmniejszym stopniu
          przypominajace te, ktore obowiazywaly w Rzeszy. Pojawialy sie elementy
          segregacji, ale na tym sie to konczylo.
          Zreszta jestem przekonany, ze o tym wiesz, ale jak to zwykle u Ciebie (jak sam
          zreszta to kilkakrotnie deklarowales) pojecie "moralnosci" w dyskusji
          politycznej nie istnieje.
          • Gość: korn Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.chello.pl 16.10.04, 14:40
            mala errata :))
            "nie przypominajace tych, ktore obiazywaly w Rzeszy". Sorry za ten dosc powazny
            blad gramatyczny :)))
          • slezan Re: czy Polska miedzywojenny byla 16.10.04, 18:06
            Po pierwsze - przedstwiłem określone ramy czasowe. Ustawy norymberskie przyjęto
            w 1938 r.
            Po drugie - gdzie deklarowałem, że pojęcie moralności w dyskusji politycznej
            dla mnie nie istnieje?
            • grba Daty, daty... 16.10.04, 18:31
              Sprawdź lepiej datę ogłoszenia Ustaw Norymberskich.
              • slezan Re: Daty, daty... 16.10.04, 18:35
                Racja. 1935.
                • grba A w 1933 r.... 16.10.04, 18:47
                  27 lutego Adolf Hitler mocą rozporządzenia wyjątkowego zlikwidował wszystkie
                  swobody konstytucyjne...
                  • slezan Re: A w 1933 r.... 17.10.04, 17:57
                    A w Polsce zmieniono konstytucję pod układ rządzący. Zresztą zamach stanu był
                    też niekonstytucyjny.
                    • arcykr Re: A w 1933 r.... 17.10.04, 18:08
                      slezan napisał:

Zresztą zamach stanu był też niekonstytucyjny.
                      Ale odkrycie!
                      • grba Czy Adenauer mógł 18.10.04, 17:35
                        zasiadać na fotelu nadburmistrza Kolonii w epoce Adolfa H.?
                        Oczywiście, że nie (mógł "zygrudke" pilegnować).
                        Jan Kwapiński z opozycyjnego wobec pułkowników PPS-u był prezydentem Łodzi.
                        • slezan Re: Czy Adenauer mógł 18.10.04, 20:21
                          Pewnie za karę.
          • Gość: Deutscher Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.04, 21:08
            czy mozesz zacytowac podobne wytyczne w odniesieniu do Polakow mieszkajacych na
            terenie Niemiec?
            • Gość: Deutscher Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.10.04, 11:59
              brak cytatow mnie nie dziwi :)
              • Gość: mkspolem Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.10.04, 12:08
                Co ma piernik do wiatraka?
                • Gość: Deutscher Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.10.04, 12:14
                  jaki piernik, jaki wiatrak, co ty bredzisz? czy to byl cytat?
      • Gość: Deutscher Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.04, 21:02
        chyba sam nie wierzysz w to, co nam tutaj serwujesz!
    • arcykr Re: czy Polska miedzywojenny byla 17.10.04, 18:07
      Gość portalu: Deutscher napisał(a):

> panstwem tolerancyjnym
      Nawzajem.
      • Gość: Deutscher Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.10.04, 17:24
        a moze takie tajne konferencje sie nadal w Polsce odbywaja?
        • arcykr Re: czy Polska miedzywojenny byla 18.10.04, 17:27
          Jak juz, to w druga strone - w intencji wzmosnienia suwerennosci Ukrainy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka