Gość: Deutscher IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.04, 10:20 panstwem tolerancyjnym? ciekawy dokument bedacy wynikiem tajnych ustalen polskiej administracji w 1935: bezuprzedzen.pl/dokumenty/wytyczne.shtml Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Deutscher Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.04, 10:22 czy znane wam sa moze podobne dokumenty dotyczace terenu wschodniego gornego slaska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wehrwolf Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.g.pppool.de 16.10.04, 13:23 Hallo Deutscher! Ja woher kennen wir das!! Ja jeder Wojewode hat geheime order von Warschau gehabt, Wie man mit Autohtonem umgehen sollte!,In der Praxis das war starke Poloniesirrung ud so ist bis heute. Grüsse aus Stuttgart! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wehrwolf Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.g.pppool.de 16.10.04, 13:50 Verzeihung! das Wort (und) übertragungs fehler! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.chello.pl 16.10.04, 13:50 Malo ktory kraj europejski byl w latach miedzywojennych panstwem tolerancyjnym w dzisiejszym rozumieniu tego pojecia. Zaryzuje, ze zaden, ktory posiadal stosunkowo liczne mniejszosci narodowe. Gdyby jednak porownac Polske, powiedzmy, z zachodnim sasiadem, to tak, niewatpliwie Polska byla "skrajnie" tolerancyjnym panstwem :)) Nawet nasze partie prawicowe nie postulowaly czegos w rodzaju "ostatecznego rozwiazania kwestii zydowskiej", choc niechec do Zydow wsrod czlonkow tej formacji byla ogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: czy Polska miedzywojenny byla 16.10.04, 13:54 Sądzę, że w latach 1926-1938 poziom nietolerancji w obu państwach był podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.chello.pl 16.10.04, 14:38 Kurde, Slezan, dobrze wiesz, ze to nieprawda. W polskim panstwie nie bylo instytucjonalno-prawnych mechanizmow umozliwiajacych skrajne dyskryminowanie mniejszosci. Nie pojawialy sie akty prawne nawet w najmniejszym stopniu przypominajace te, ktore obowiazywaly w Rzeszy. Pojawialy sie elementy segregacji, ale na tym sie to konczylo. Zreszta jestem przekonany, ze o tym wiesz, ale jak to zwykle u Ciebie (jak sam zreszta to kilkakrotnie deklarowales) pojecie "moralnosci" w dyskusji politycznej nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.chello.pl 16.10.04, 14:40 mala errata :)) "nie przypominajace tych, ktore obiazywaly w Rzeszy". Sorry za ten dosc powazny blad gramatyczny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: czy Polska miedzywojenny byla 16.10.04, 18:06 Po pierwsze - przedstwiłem określone ramy czasowe. Ustawy norymberskie przyjęto w 1938 r. Po drugie - gdzie deklarowałem, że pojęcie moralności w dyskusji politycznej dla mnie nie istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
grba Daty, daty... 16.10.04, 18:31 Sprawdź lepiej datę ogłoszenia Ustaw Norymberskich. Odpowiedz Link Zgłoś
grba A w 1933 r.... 16.10.04, 18:47 27 lutego Adolf Hitler mocą rozporządzenia wyjątkowego zlikwidował wszystkie swobody konstytucyjne... Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: A w 1933 r.... 17.10.04, 17:57 A w Polsce zmieniono konstytucję pod układ rządzący. Zresztą zamach stanu był też niekonstytucyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: A w 1933 r.... 17.10.04, 18:08 slezan napisał: Zresztą zamach stanu był też niekonstytucyjny. Ale odkrycie! Odpowiedz Link Zgłoś
grba Czy Adenauer mógł 18.10.04, 17:35 zasiadać na fotelu nadburmistrza Kolonii w epoce Adolfa H.? Oczywiście, że nie (mógł "zygrudke" pilegnować). Jan Kwapiński z opozycyjnego wobec pułkowników PPS-u był prezydentem Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.04, 21:08 czy mozesz zacytowac podobne wytyczne w odniesieniu do Polakow mieszkajacych na terenie Niemiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.10.04, 11:59 brak cytatow mnie nie dziwi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkspolem Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.10.04, 12:08 Co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.10.04, 12:14 jaki piernik, jaki wiatrak, co ty bredzisz? czy to byl cytat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.04, 21:02 chyba sam nie wierzysz w to, co nam tutaj serwujesz! Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: czy Polska miedzywojenny byla 17.10.04, 18:07 Gość portalu: Deutscher napisał(a): > panstwem tolerancyjnym Nawzajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Re: czy Polska miedzywojenny byla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.10.04, 17:24 a moze takie tajne konferencje sie nadal w Polsce odbywaja? Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: czy Polska miedzywojenny byla 18.10.04, 17:27 Jak juz, to w druga strone - w intencji wzmosnienia suwerennosci Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś