szmiejka 20.08.05, 12:06 śląski jaki jest???????? Proszę o typy. Książki o Śląsku........... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szmiejka Re: EPOS NARODOWY... 20.08.05, 12:10 obyczjowe książki proszę.......... Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: EPOS NARODOWY... 20.08.05, 13:44 okrzyknięta przez Ślązaków "biblią" jest tylko jedna: "Cholonek, czyli dobry pan bóg z gliny". śmieszne, co ? a może tragiczne, raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erosowaty Idzie ci o EROSA? mom w kapsie trzi. IP: 194.242.104.* 20.08.05, 14:10 Odpowiedz Link Zgłoś
szmiejka Re: Idzie ci o EROSA? mom w kapsie trzi. 20.08.05, 15:07 Podawajcie tytuły, autorów i krótkie streszczenia. O wszystko mi idzie. Chcę się dowiedzieć całej prawdy o mentalności Ślązaków i o tym, czym ona się różni od mentalności Polaków. Dobre byłyby też jakieś opowiadania. Odpowiedz Link Zgłoś
szmiejka Re: Idzie ci o EROSA? mom w kapsie trzi. 20.08.05, 15:22 A i tak się nie dowiem. Ale podawajcie.... Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Idzie ci o EROSA? mom w kapsie trzi. 20.08.05, 23:52 August Scholtis - "Wiatr od wschodu"; Stanisłw Bieniasz - "Stary portfel", "Biografia kontrolowana"; Horst Bienek - "Pierwsza polka", "Podróż w krainę dzieciństwa", Henryk Waniek "Finis Silesiae" i oczywiscie "DE WABER", domysl sie kogo. Pyrsk! PS. Aha, Heinrich Probus, zamordowany bez Goroli. Romantyczny epos rycerski, w czasach, kiedy sasiednia Polska byla jeszcze owladnieta totalnym abalfabetyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
szmiejka Re: Idzie ci o EROSA? mom w kapsie trzi. 23.08.05, 07:15 Gerhard Hauptmann. Nie wiedziałam, sprawdziłam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamienny Quinax Walka krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:44 Heiniemu Probusowi Arni7 mógłby się bliżej przyjrzeć. Jego przodkiem było gorolskie,barbarzyńskie książątko o równie barbarzyńskim imieniu Mieszko,które nie ośmielało się nawet usiąść przy wielmożnym Hodonie.Niestety potem coś mu do łba strzeliło i wielmożny dostał od dzikusa niezłe bęcki.Zupełny skandal,żeby jakiś słowiański(polański - tfu,powinien splunąć Arni7) gorol(drugie tfu) bił samego Niemca ? To ma być przodek ? Ponadto wśród przodkiń Probusa były RUSKIE księżniczki,co zupełnie powinno zdyskwalifikować Heiniego w oczach Arniego7.Nie dosyć,że gorol,to jeszcze Azjata.Arni7 nie lubi takich podejrzanych typków. Jedynym usprawiedliwieniem dla Probusa może być fakt,że w jego krwiobiegu płynęła też szlachetna krew niemiecka(jak u Arniego7).Jest więc nadzieja,że krew niemiecka zwyciężyła ruską,Europa przeważyła nad Azją. Odpowiedz Link Zgłoś
k.gwozdz Re: EPOS NARODOWY... 20.08.05, 15:53 jo Cie serdecznie zapraszom na mojo zajta, kaj znojdzies tzw. ślonsko poezjo :) www.k.gwozdz.glt.pl ...a możno i w przyszłości bydom jakieś opowiadania abo co? :D :D :D :D :D pozdrawiom Odpowiedz Link Zgłoś
szmiejka Re: EPOS NARODOWY... 23.08.05, 07:17 Dziwnie brzmi poezja po śląsku. Niby treść tak samo bogata, a jednak dziwnie brzmi.. Odpowiedz Link Zgłoś
hermann5 Re: EPOS NARODOWY... 21.08.05, 01:19 Nie wiem, czy dorobiliśmy się już w naszej literaturze czegoś na miarę eposu, jednak, gdyby ogłosić plebiscyt, na pewno kilka pozycji mogłoby kandydować. Mój typ to "Schlesischer Robinson oder Frantz Anton Wentzels v. C** eines Schlesischen Edelmanns Denckwürdiges Leben". Rzecz jest stara (dwa tomy wydane w Lipsku i Wrocławiu w latach 1723-24) i nie doczekała się dotąd, niestety, przekładu ani na polski, ani na śląski. Podobnie jest z moim drugim typem - "Von der Nimfen Hercynia" Martina Opitza z 1627 roku. Powieść ta, której akcja rozgrywa się w Sudetach, uchodzi za pierwszą powieść sielankową napisaną w języku niemieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 426 moze "Gnoj" Kuczoka? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.08.05, 01:36 To nie najgorsza ksiazka, bylo o niej niedawno glosno i dzieje sie wlasnie na Slasku. Odpowiedz Link Zgłoś
szmiejka Re: EPOS NARODOWY... 23.08.05, 07:14 U Sapkowskiego też była kraina Śląsk Odpowiedz Link Zgłoś
nowycynik7 Re: EPOS NARODOWY... 23.08.05, 12:36 ksionzka o sloonzakowcach -mosz: "Dzieje gupoty" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nowycynik7 Re: EPOS NARODOWY... 23.08.05, 12:56 jo Jerczynski siy niy nazywom ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
nowycynik7 Re: EPOS NARODOWY... 23.08.05, 13:05 moga ino krutko : jest ino jedyn (sloonski) narood,jedyn Sloonsk i jedna autonomio to co dobre to niymieckie a zle to polskie a najlepsze to to co sloonskie ;) Pomozecie?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: EPOS NARODOWY... IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 21:54 A "CYSORZ" Smolorza? Richtig po ślounzku... Abo "WIEŻA SPADOCHRONOWA" K. Gołby?! O Katowicach... Wańka ta "FINIS..." kilkakrotnie próbowouech przeczitać, nie dało rady(taaakie nudne), ciepuech jom do kunta... (HKP) ... CZUWAJ, SZMIEJKA!!! Odpowiedz Link Zgłoś