alojs 07.12.05, 13:00 JA LITWINI MOWIOM TO NASCH LANDSMANN NIE POLSKI POLOKI ZNOWU KRZYCZOM JA TO NASZ KOLES!! A JO MYSLA TO BYŁ LITWIN BO PISOŁ "LITWO OJCZYZNO MOJA" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 07.12.05, 13:01 ale po polsku, kretynie! Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 07.12.05, 13:23 Gość portalu: milik1954 napisał(a): > ale po polsku, kretynie! A to interesujące! Idąc zgodnie z tokiem Twojego rozumowania, ktoś kto powie np. "I'm Polish" nie jest Polakiem tylko Anglikiem bo wypowiada się po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 07.12.05, 13:56 niestety , tak1 np wybitny pisarz Józef Korzeniowski jako Joseph Conrad należy do literatury angielskiej, a nie polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 07.12.05, 14:18 Acha! Kopernik jest więc Rzymianinem. Wszak pisał po łacinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 07.12.05, 14:20 na widok twojej głupoty prawdziwy eichendorff zapłakałby krwawymi łzami... Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 07.12.05, 14:30 Oto argument merytoryczny! Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 07.12.05, 14:35 głupota twojego poprzedniego argumentu jest tak przerażająca, że nie mam siły z toba polemizować. poproś kogos mądrzejszego od siebie, żeby ci wytłumaczył, o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 16:03 daj mu spokój, znawca od kosztorysowania ma zły dzień:) Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 07.12.05, 19:40 Faktycznie, nazwisko Eichendorffa jest tu znizane do poziomu arnolda, wehrwolfa i innych... Odpowiedz Link Zgłoś
argos1 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 07.12.05, 21:35 Gość portalu: milik1954 napisał(a): > ale po polsku, kretynie! milik1954 nie ublizaj Alojzowi. Kretynem jest ten, kto rzuca obelgi. Źle się cenisz. A teraz pamiętaj,że A. Mickiewicz był obywatelem "RZECZYPOSPOLITEJ SZLACHECKIEJ OBOJGA NARODÓW" a nie obywatelem RP. POLSKIEJ. Urodził się i mieszkał na Litwie. Był narodowości mieszanej polsko-żydowskiej. W IX w. Zygmunt Krasiński wyjawił: "Mickiewicz to doskonały żyd. Matka jego była żydówką, która się przechrzciła przed pójściem za jego ojca". (chodzi o ich ślub). Czyżby Józef Konrad Korzeniowski był narodowości angielskiej bo pisał swe utwory w języku angielskim? a nie polskim!. Takich tematów jest więcej. Zalecam co nieco ostrożności. Pozdrawiam Argos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 07.12.05, 22:38 głębia wiedzy porażajaca, panie mentorze. w 1798 r, kiedy urodził sie Mickiewicz Rzeczpospolita Obojga Narodów juz nie istniała- została zniesiona juz przez Konstytucję 3 maja, nie mówiac o III rozbiorze. a jeśli chodzi o Litwe, to mickiewicz urodził sie na Białorusi-wystarczy spojrzec na mapę. w IX wieku Krasiński raczej sie o niczym nie wypowiadał...w każdym razie dowiedzieliśmy się ,że Mickiewicz nie dość, że umarł na syfilis, to jeszcze był Żydem...Już wiem, dlaczego nasz esesman go tak ściga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Alojs "myśli"....... IP: 150.254.85.* 07.12.05, 13:04 alojs napisał: > JA LITWINI MOWIOM TO NASCH LANDSMANN NIE POLSKI > POLOKI ZNOWU KRZYCZOM JA TO NASZ KOLES!! > A JO MYSLA TO BYŁ LITWIN BO PISOŁ "LITWO OJCZYZNO MOJA" Alojs ty myslisz?! Przeca to is impossible. Odpowiedz Link Zgłoś
alojz88 Czyli, facyt : Mickiewicz był Niemcem! 07.12.05, 13:09 alojs napisał: > JA LITWINI MOWIOM TO NASCH LANDSMANN NIE POLSKI > POLOKI ZNOWU KRZYCZOM JA TO NASZ KOLES!! > A JO MYSLA TO BYŁ LITWIN BO PISOŁ "LITWO OJCZYZNO MOJA" Nie debilu, sam przecież piszesz: "LITWINI MOWIOM TO NASCH LANDSMANN" a to nie jest po litewsku, tylko po niemiecku. Czyli, facyt : Mickiewicz był Niemcem! Oj głupiś Alojz, głupiś. Głupi szlezjer z ciebie nawet na ludzi już nie wyjdziesz, nawet z pałą. Gruß Alojz88 Dojczszlezjery to jedna wielka banda hitlerowska. Alojz to wybitny przedstawiciel yntelygencyji szlezjerowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Na mus Mickiewicz był Niemcem! IP: 150.254.85.* 07.12.05, 13:11 Mysle ze Chopin tyz nim musiol byc. Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Na mus Mickiewicz był Niemcem! 07.12.05, 14:09 Gość portalu: Pit napisał(a): > Mysle ze Chopin tyz nim musiol byc. Podobno naziści najpierw zakazali wykonywać w Polsce Chopina ale potem był grany na koncertach "nur fur Deutsche" jako że udowodniono jego germańskość, cokolwiek by to nie znaczyło:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: Na mus Mickiewicz był Niemcem! IP: *.chello.pl 07.12.05, 14:32 ja myslę, że był Ślązokiem. argumenty: urodził sie w Żelazowej Woli- a gdzie wytapia się żelazo?! nauczyciela miał Elsnera z Grodkowa-gdzie leży Grodków?! kto na świecie najlepiej gra Chopina- Zimmermann ze Zabrza?! wreszcie nazwisko- chopin czyli syn chopa ?! no...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Na mus Mickiewicz był Niemcem! IP: 150.254.85.* 07.12.05, 14:41 Gość portalu: milik1954 napisał(a): > ja myslę, że był Ślązokiem. argumenty: urodził sie w Żelazowej Woli- a gdzie > wytapia się żelazo?! nauczyciela miał Elsnera z Grodkowa-gdzie leży Grodków?! > kto na świecie najlepiej gra Chopina- Zimmermann ze Zabrza?! wreszcie nazwisko- > > chopin czyli syn chopa ?! no...! I o to chodzi Chopin byl szlyzjerem i juz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grba Większy tłok... 07.12.05, 13:39 Wyobraźcie sobie, że nie tylko Polacy, Litwini, ale i Białorusini uważają Mickiewicza za swojego. Tutaj [Achtung!!! stronica jest z .de] napisano: Адам Мицкевич. Великий поэт родом из Новогрудка Адам Мицкевич – поэт белорусского происхождения. Ополяченный белорус, Мицкевич называл себя «литвином», выбрав для написания своих произведений польский язык. Adam Mickiewicz Wielki poeta rodem z Nowogródka Adam Mickiewicz - poeta pochodzenia białoruskiego. Spolonizowany Białorusin, Mickiewicz nazywający siebie "Litwinem", wybrał język polski dla swoich utworów. Eichendorff brał ślub w kościele parafialnym w Lyskach. Akt ślubu spisano po polsku. Słyszycie, jak Eichendorff po polsku składa ślubowanie? Ja Józef Karol Benedykt von Eichendorff biorę ciebie Luizo za żonę i ślubuję ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz, że cię nie opuszczę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madre Re: Większy tłok... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.12.05, 13:41 i ja tam bylem miod i wino pilem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Tak Grba... IP: 150.254.85.* 07.12.05, 13:44 ..... to tylko swiadczy o wielkosci Mickiewicza skoro sie tylu do niego przyznaje. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Tak Grba... 07.12.05, 13:51 "Dokładnie tak" jak to się teraz "po polsku" mawia... Brakujący link: www.novogrudok.de/mitskevich.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Tak Grba... IP: 150.254.85.* 07.12.05, 13:52 grba napisał: > "Dokładnie tak" jak to się teraz "po polsku" mawia... > > Brakujący link: > www.novogrudok.de/mitskevich.html "Dokładnie". Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Eichendorff Polakiem? 07.12.05, 13:54 grba napisał: > Eichendorff brał ślub w kościele parafialnym w Lyskach. Akt ślubu spisano po > polsku. Słyszycie, jak Eichendorff po polsku składa ślubowanie? Ja Józef > Karol Benedykt von Eichendorff biorę ciebie Luizo za żonę i ślubuję ci > miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz, że cię nie opuszczę... Czy to oznacza, że ślub Eichendorffa z największą miłością jego życia był nieważny? Czy raczej, że był on Polakiem? No to teraz przyznają się do niego już nie tylko Niemcy i Ślązacy, ale również Polacy! Ciekawe... P.S. Czy mógłbyś przytoczyć tekst tego aktu ślubu? Bo coś mi się zdaje, że był on bliższy śląskiej mowie niż polszczyźnie... Odpowiedz Link Zgłoś
grba Nie, kosmitą... 07.12.05, 15:58 eichendorff napisał: > grba napisał: > > > Eichendorff brał ślub w kościele parafialnym w Lyskach. Akt ślubu spisano > po > > polsku. Słyszycie, jak Eichendorff po polsku składa ślubowanie? Ja Józef > > Karol Benedykt von Eichendorff biorę ciebie Luizo za żonę i ślubuję ci > > miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz, że cię nie opuszczę... > > Czy to oznacza, że ślub Eichendorffa z największą miłością jego życia był > nieważny? Czy raczej, że był on Polakiem? No to teraz przyznają się do niego > już nie tylko Niemcy i Ślązacy, ale również Polacy! Ciekawe... > > P.S. Czy mógłbyś przytoczyć tekst tego aktu ślubu? Bo coś mi się zdaje, że był > on bliższy śląskiej mowie niż polszczyźnie... > Mowa śląska, jak nas tu informują, jest w trakcie kodyfikacji... Akt ślubu Eichendorffa został spisany w języku polskim. Nie sądzisz "Eichendorfie", że ten fakt powinien Ci być znany? Skąd to wiem? Może z "Zeszytów Eichendorffa"?, Może z "Joseph Von Eichendorff: Wybitny Niemiecki Poeta Romantyczny Z Ziemi Raciborskiej, Dom Współpracy Polsko- Niemieckiej, Gliwice 2000"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: Nie, kosmitą... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 16:05 Wstydź się, eichendorf, przecież tak lubisz swojego patrona, a tak mało o nim wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
qarolinqa Oczywiscie, ze Litwinem 07.12.05, 17:12 Mickiewicz byl polskojezycznym Litwinem. Wszyscy mieszkancy Wielkiego Ksiestwa Litewskiego to byli Litwini bez wzgledu na to, jakim jezykiem mowili - litewskim, polskim, czy bialoruskim. Bo Litwa to nie bylo wtedy pojecie narodowe tylko panstwowe, czy tez geograficzne. Zamieszkiwaly ja rozne grupy jezykowe. Odpowiedz Link Zgłoś
leon_degrell Re: Oczywiscie, ze Litwinem 07.12.05, 18:16 Co do Eichendorffa - napisane jest ,że " znał jezyk polski w jego sląskiej odmianie " Oznacza to , że zanł po prostu gwarę tak często na tym forum wykpiwaną. Nie znam żadnych wzmianek , że ślub jego odbył się w języku polskim.Natomiast wiadomym jest , że był wielim niemickim patryiotą czego dowodem jest poparcie dla walk narodowo wyzwoleńczych z Napoleonem w 1813 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Oczywiscie, ze Litwinem 07.12.05, 19:43 Mogl byc tez rosyjskim patriota. Przeciez Rosja tez walczyla z Napoleonem. Wiec Eichendorff to pewnie Rosjanin. W tamtych latach w Rosji mieszkalo wiele osob pochodzenia niemieckiego i zydowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Oczywiscie, ze Litwinem 07.12.05, 19:45 leon_degrell napisał: > Co do Eichendorffa - napisane jest ,że " znał jezyk polski w jego sląskiej > odmianie " Oznacza to , że zanł po prostu gwarę tak często na tym forum > wykpiwaną. Nie znam żadnych wzmianek , że ślub jego odbył się w języku > polskim.Natomiast wiadomym jest , że był wielim niemickim patryiotą czego > dowodem jest poparcie dla walk narodowo wyzwoleńczych z Napoleonem w 1813 roku. Eichendorff?,mało,św.Jadwiga Šląska,gdzie nie czytam,nauczyła się polskiego,jak wskazuje wiele polskich źródeł.Tylko,że w XIII wieku trudno jest język polski znaleść,no....chyba że znowu,polscy historycy "pomogą";),np.Hierowski,Panie Wiksydyba pisze się Pan też na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: Oczywiscie, ze Litwinem IP: *.chello.pl 07.12.05, 19:51 niedługo dowiemy sie,że Noe z ablem i Kainem godoli po śląsku, bo żadnego innego języka jeszcze wtedy nie było Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Oczywiscie, ze Litwinem 07.12.05, 19:59 Nie wiem co Noe miał wspólnego z Kainem i Ablem,ale wiem,że Šląsk uległ Kain-Abel syndromowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: Oczywiscie, ze Litwinem IP: *.chello.pl 07.12.05, 21:14 juz sie domyslam, kto w tej biblijnej historii aspiruje do roli Mojżesza... Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Oczywiscie, ze Litwinem 07.12.05, 22:00 Gość portalu: milik1954 napisał(a): > juz sie domyslam, kto w tej biblijnej historii aspiruje do roli Mojżesza... Nie,Pan nie wie co Kain-Abel syndrom znaczy,i to jest mniej więcej wszystko;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Oczywiscie, ze Litwinem 08.12.05, 01:05 Panie > Wiksydyba pisze się Pan też na ten temat? Widzę, że zostałem wyróżniony? Dziękuję za zaproszenie. Muszę jednak przyznać, że kwestii istnienia języka polskiego w XIII wieku nigdy nie uważałem za ważkiej i nie służę szczególną wiedzą. Nigdy mnie to za bardzo nie ciekawiło? A powinno???:) Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 07.12.05, 19:38 alojs napisał: > JA LITWINI MOWIOM TO NASCH LANDSMANN NIE POLSKI > POLOKI ZNOWU KRZYCZOM JA TO NASZ KOLES!! > A JO MYSLA TO BYŁ LITWIN BO PISOŁ "LITWO OJCZYZNO MOJA" I napisal to po litewsku... Eh, inteligencie jeden... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBERSCHLESIER Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.05, 20:55 zydem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlugi Re: Cza Alojs skonczyl jakas szkole? IP: *.h.pppool.de 07.12.05, 21:00 A ja mysle,Alojsku, ze uczyc sie trzeba.A ty ino do kopalni i z kopalni.To nic zlego, a nawet bardzo cenne, ale .....nie pisz tu wiecej swoich glupot. To, ze ktos ci sponsorowal kompa, nie znaczy, ze musisz zapie...c palcami po klawiaturze bez ladu i skladu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: Cza Alojs skonczyl jakas szkole? IP: *.chello.pl 07.12.05, 21:16 zasponsorował?jemu? wysznupał go na hasioku, gdzie gorole wyrzucaja niepotrzebne im odpadki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ujek Kalfas Re: Cza Alojs skonczyl jakas szkole? IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.05, 21:46 Jo ujek Kalfas moga poswiatczyc, co Alojs konczol (razym zy mnom) Wyszczy Uniwersytet Marksizmu-leninizmu (WUML), przi Kolku rozancowym Archidiecezji Katowice. A jak sie njy myla milik1954 bol tam wykladowcom. Wjym, co w tym czasie wykladol kachelki w chazlach mynskim i nijakim. Pyrsk ! Ujek Kalfas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ujek Kalfas Re: Cza Alojs skonczyl jakas szkole? IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.05, 21:49 Ach, i jeszcze jedna rzecz ! Tyn Mickiewicz, to bol - jak wszyjstkie slawne Poloki - wyznania mojzeszowego. Bo jak napisol dziadow, to wielki syn polskigo narodu -Wieslaw Gomulka - ciepol pierony na syjonistow (chciol ich wyslac do Syjamu). Pyrsk ! Ujek Kalfas Odpowiedz Link Zgłoś
grba Znowu w starych koleinach... 07.12.05, 21:42 Ślub Eichendorffa po polsku to oczywiście żart. Niemniej możemy przyjąć, że w ówczesnych śląskich realiach byłby możliwy. Wystarczy trochę wyobraźni. Eichendorff karmiony był zapewne przez mamkę, która śpiewała mu śląskie „pieśniczki”... Mickiewicz był polskim patriotą, Litwinem, wychowanym się w języku polskim, w sąsiedztwie białoruskiego. Może jego mamka nuciła mu białoruskie kołysanki? Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 08.12.05, 01:54 alojs napisał: > JA LITWINI MOWIOM TO NASCH LANDSMANN NIE POLSKI > POLOKI ZNOWU KRZYCZOM JA TO NASZ KOLES!! > A JO MYSLA TO BYŁ LITWIN BO PISOŁ "LITWO OJCZYZNO MOJA" i uo co ciu uazi alojs?, kieyrego tou interesuje alojs(y)?, komu chcysz na zlos`c` srobic`= tu je SILESIANA a niy PRAGA abo stare miasto we wszawie, the builder, the builder, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: 81.210.102.* 08.12.05, 08:52 Oczywiście że był Polakiem. Jak wielu innych: Kopernik, Wit Stwosz, Jagiełło, Batory, Matejko... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 08.12.05, 09:21 Sienkiewicz, Prus i Żeromski też byli Polakami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek88 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.12.05, 09:36 A Ja nie i cale szczescie Chwala!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 08.12.05, 09:52 szczęście to jest dla mnie, gdybym miał mieć takiego rodaka, to wolałbym wstapić do ZLNŚ (chociaż prawdopodobnie niedługo zmieni nazwę...) Odpowiedz Link Zgłoś
eichenau Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 08.12.05, 11:31 Och wy gorole polackie nie macie nawet odwagi do tego sie przyznac ze wasz "Wieszcz" był Litwinem no i co ztego Kochał swojom Litewską Ziemię pisał o niej we swoich wierszach dzisiaj Litwini som dumni ze swojego Ziomala u was to Wszyscy co coskolwie zrobili w zyciu to zaraz szukacie moze Polak wstyd nie macie swoich Ziomali??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlugi Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.dip.t-dialin.net 08.12.05, 11:36 Już wyjaśniałem to Alojsowi, więc już tobie nie muszę. Ale chłopie, życie to nie tylko kopalnia, familiok i żonka myjąca nogi. Trzeba trochę się uczyć, a nie klepać paluchami po zasponsorowanym kompie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek88 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.12.05, 11:41 he,he,he, i znow te stereotypy. Tak czy owak spier... to Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
alojs Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 08.12.05, 11:37 A jo uwazom ze łon tyn Syfilis dostoł łod jakis ladacznicy co pochodziła ze "Korony" zadawoł by sie ze Litwinkami toby tego swinstwa nie mioł! no i coz Wieszcz byl ale chłop mysli ino tym co mo we Galotach tak godajom baby! Odpowiedz Link Zgłoś
wehrwolf88 A u ciebie w galotach to ino hakynkrojce 08.12.05, 11:42 alojs napisał: > ale chłop mysli ino tym co mo we Galotach tak godajom baby! Tak Zwittrze mosch Recht! A u ciebie w galotach to ino hakynkrojce. Sieg!!! Wehrwolf88 Odpowiedz Link Zgłoś
wehrwolf88 Mickiewicz był PRUSKIM NIEMCEM !!! 08.12.05, 11:39 eichenau napisał: > Och wy gorole polackie nie macie nawet odwagi do tego sie przyznac ze > wasz "Wieszcz" był Litwinem no i co ztego Kochał swojom Litewską Ziemię > pisał o niej we swoich wierszach dzisiaj Litwini som dumni ze swojego Ziomala > u was to Wszyscy co coskolwie zrobili w zyciu to zaraz szukacie moze Polak > wstyd nie macie swoich Ziomali??? Eichenau, ty wasserpolacki durniu Mickiewicz był PRUSKIM NIEMCEM !!! Sieg!!! Wehrwolf88 Odpowiedz Link Zgłoś
alojs Re: Mickiewicz był PRUSKIM NIEMCEM !!! 08.12.05, 11:44 Ty "88" dej sie pozor by sie Verfasungschutz tobo nie zainteresowoł twój nick dawo im do tego prawo!! Odpowiedz Link Zgłoś
alojs Re: Mickiewicz był PRUSKIM NIEMCEM !!! 08.12.05, 11:48 alojs napisał: > Ty "88" dej sie pozor by sie Verfasungschutz tobo nie zainteresowoł > twój nick dawo im do tego prawo!! Sorry übertragungs Fehler sollte Verfassungsschutz sein! Alojs Odpowiedz Link Zgłoś
leon_degrell Re: Mickiewicz był PRUSKIM NIEMCEM !!! 08.12.05, 21:18 Gość o nicku Gość napisał , że min Batory , Wit Stwosz byli Polakami. Mam nadzieję ,że pisał to z sarkazmem . Bo ta wiedza w innym przypadku powala . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: Mickiewicz był PRUSKIM NIEMCEM !!! IP: *.chello.pl 08.12.05, 21:29 a argos1 napisał, że Mickiewicz był w połowie Żydem...obok syfilisu drugi poważny zarzut... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 08.12.05, 21:43 Litwini nie uwazaja Mickiewicza za swojego, wrecz przeciwnie. Pilsudskiego rowniez nie (pochodzil ze spolonizowanej litewskiej szlachty). Zwiazki miedzy naszymi narodami byly tak silne, ze po prostu na wielu plaszczyznach wszystko sie przenikalo. Podobna rzecz ma sie z Kopernikiem. Sam okreslil sie mianem "Polacco", ale nikt nie zaprzezy, ze pochodzil z tzw. domu niemieckiego, jak sie wowczas mowilo. Z drugiej zas strony owczesne kryteria "narodowe" byly zdecydowanie inne niz teraz. Tak naprawde za Polaka uwazano po prostu poddanego polskich krolow, Kopernik niewatpliwie zawsze wobec tych krolow byl lojalny. Slask jest kolejnym "fajnym" przykladem PRZENIKANIA SIE. Przenikania sie kultur, jezykow, narodow, tradycji, obyczajowosci, panstwowosci. Nie mozna niczego okreslac poprzez kategoryzowanie, bo mozna zapedzic sie w slepa uliczke. Odpowiedz Link Zgłoś
leon_degrell Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 08.12.05, 22:05 Korn co dopochodzenia Kopernika co miałeś na mysli pisząc , że " pochodził z tzw domu niemieckiego jak się wówczas mówiło" Ja uważam , że pochodził ze Śląska ,niemieckiego srodowiska .Nie trzeba tego określać hasłem " jak sie wówczas mówiło " Do dzisiaj się tak mówi.Jest to kwestia tylko obiektywizmu. Ciekawe jak okreslisz Wita Stwosza . Ja pamiętam jak w szkole mówiono o polskim artyście rzeźbiarzu Stwoszu.Hm , ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 08.12.05, 22:13 podobno urodził sie w Toruniu; a w czasach, kiedy chodziłes do szkoły, o Leninie tez sporo tam mówiono, więc sie tak nie podniecaj Odpowiedz Link Zgłoś
leon_degrell Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 08.12.05, 22:26 Milik "podobno" to wyraz który w historii nie ma miejsca. Napewno rodzice wychowywali Koperniak w mowie i kulturze polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 08.12.05, 22:28 skoro tak twierdzisz, a podobno dotyczyło Torunia, bo stwierdziłeś, że pochodził ze Śląska Odpowiedz Link Zgłoś
leon_degrell Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 08.12.05, 22:43 No cóż nie wyczuwasz sarkazmu lub nie chcesz wyczuwać.Mogę stwiedzic , że biegle władał niemieckim , łaciną , może i polskim Odpowiedz Link Zgłoś
black.ok Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 08.12.05, 22:53 po raz kolejny nawiedzony entuzjasta narodu niemieckiego stara się udowodnić, że jak ktoś biegle władał językiem niemieckim to był niemcem. Ile wody w Wiśle upłynie jak taki bałwan zrozumie, że znajomość języka ma się nijak do narodowości w zrozumieniu, i średniowiecznym, i współczesnym. Odpowiedz Link Zgłoś
leon_degrell Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 08.12.05, 22:59 Tracę cierpliwośc do Cibie , ociemnialy ( to chyba twój nick ?). Poczytaj trochę o gościu . Potem zastanów się co piszesz.Ciekawi mnie co masz na myśli " narodowść w zrozumieniu średniowiecznym i wspólczesnym " ? To jakieś nowe tłumaczenie pochodzenia Kopernika ? Znajomośc języka , wychowanie w rodzinie i kultura to jest to kompendium , które nabył Kopernik.Zastanów się czy jego rodzice byli Polakami. Pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
black.ok Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 08.12.05, 23:05 Leoś, twoja naziprzeszłość mocno cię po głowie daje, została tylko kapusta, groch wymiękł. Czy ty kretynie z oślej ławki umiesz czytać? ty półgłówku niedorobiony, gdzie napisałem, jakiej narodowości był Kopernik. Przeczytaj ośle jeszcze raz mój post i zastanów się nad nim. Z takim osłem to nawet dwóch zadań szkoda wymienić. Odpowiedz Link Zgłoś
leon_degrell Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 08.12.05, 23:08 Pytałem co mmiałeś na myśłi pisząc o narodowości w poprzednim nicku , mój Tołdi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 08.12.05, 23:12 zaniedbujesz się-pytam co z tym śląskiem! a Mickiewicz- nie dość,że syfilityk, to w połowie Żyd (zarzuty argos1)-co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
leon_degrell Re: Do Milik1954 08.12.05, 23:19 Wybacz ale nie kojarzę sprawy. Ponad to nie interesuje mnie czy był z pochodzenia Żydem czy Irokezem . Nadal nie czyełeś do kńca mojej konwersacji z grba - warto bo wyjaśnia naturę sprawy syfilisu Odpowiedz Link Zgłoś
black.ok Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 08.12.05, 23:14 nic nie "mmiałem na myśły", palancie. To co piszesz to jest bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 08.12.05, 23:19 usiłuje dowiedziec sie, czy Kopernik pochodził ze śląska czy z torunia i jakoś nie mogę... Odpowiedz Link Zgłoś
leon_degrell Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 08.12.05, 23:21 Jego rodzina pochodzi ze Śląska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 08.12.05, 23:27 czy to pozwala określic go jako Niemca, Polaka czy ślązaka? Odpowiedz Link Zgłoś
black.ok Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 08.12.05, 23:23 Gość leoś jest pijany w sztok, jak szkop po gorzałce bez zagrychy. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
leon_degrell Re:do Black 08.12.05, 23:20 Przestaje pisac z tobą bo nie lubię ludzi kończących się szyją . Odpowiedz Link Zgłoś
black.ok Re:do Black 08.12.05, 23:31 Niczego co napisałeś nie potrafiłeś udowodnić, tylko inynuacje, zasłyszane plotki, ktoś powiedział w trójce. zwykłe dwa zera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.chello.pl 08.12.05, 22:59 no dobrze, ale co z tym Śląskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adolf Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.k.pppool.de 09.12.05, 12:51 Uwazam ze Mickiewicz byl Sutenerem dlatego zarazil sie syfilisem to takie proste no a trzecie ksiega Pana Tadeusza to opis jego wrazen przy robocie w ten sposob trenowal swoje dziewczynki!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sok Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: 62.159.154.* 09.12.05, 12:53 he,he,he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 12:56 czemu rechotasz szwabski bękarcie, czyżby dlatego że twój koleś od jabcoków jest kretynem? hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolf Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.k.pppool.de 09.12.05, 13:00 Znowu jakis Sutener Syf mu muzg wyzera "Demenz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sok Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: 62.159.154.* 09.12.05, 13:00 he,he,he rechotasz czy rechoczesz bo dobre wulcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: 150.254.85.* 09.12.05, 13:13 Gość portalu: Adolf napisał(a): > Uwazam ze Mickiewicz byl Sutenerem dlatego zarazil sie syfilisem to takie > proste no a trzecie ksiega Pana Tadeusza to opis jego wrazen przy robocie > w ten sposob trenowal swoje dziewczynki!! Lepiej trenowac panienki niz myc mnimieckie sr...cze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sok Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: 62.159.154.* 09.12.05, 13:17 a co mongole masz doswiadczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: 150.254.85.* 09.12.05, 13:34 Gość portalu: sok napisał(a): > a co mongole masz doswiadczenie Nikt takich nimo jak tobie podobne polkalmuki po krasnoarmiejcach. Do tego sie nadajecie tak w RP jak i BRD. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 09.12.05, 13:36 Gość portalu: Adolf napisał(a): > Uwazam ze Mickiewicz byl Sutenerem dlatego zarazil sie syfilisem to takie > proste no a trzecie ksiega Pana Tadeusza to opis jego wrazen przy robocie > w ten sposob trenowal swoje dziewczynki!! Czytasz zapewne tylko "gazety" gdzie duże fotografie okraszone są wąskimi paskami tekstu. Nie jesteś typem, który ma w domu książki, nie jesteś typem, który zapisany jest do jakiejkolwiek biblioteki. Nie masz wprawy w czytaniu zdań złożonych. Gdybyś miał, dowiedziałbyś się, że 13 (słownie: trzynasta) księga jest ową „pornograficzną” księgą. Kto jest jej autorem? No właśnie, może to będzie twój pierwszy krok na „naukowej” drodze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.05, 11:21 Powracajac do pytania postawionego na poczatku. Mickiewicz to Polak, Litwin; Bialorusin, a moze - jako poddany cara - Rosjanin ? To tylko kwestia interpretacji i dopasowania do potrzeb tych, ktorzy wplywaja na falszowanie (dopasowywanie) historii i doktryn. A propos: wczoraj obchodzila swoje 90 urodziny wybitna interpretatorka dziel Mozarta - spiewaczka Elisabeth Schwarzkopf. Urodzona w JAROCINIE kolo Poznania. Czyli zgodnie z wykladnia polskich ideologow - POLKA!! Choc to nazwisko.....lepiej zapomnijmy o niej. Pyrsk ! Wasz Marjanek Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 10.12.05, 13:33 Gość portalu: Wasz Marjanek napisał(a): > Powracajac do pytania postawionego na poczatku. > Mickiewicz to Polak, Litwin; Bialorusin, a moze - jako poddany cara - Rosjanin > ? > To tylko kwestia interpretacji i dopasowania do potrzeb tych, ktorzy wplywaja > na falszowanie (dopasowywanie) historii i doktryn. > A propos: wczoraj obchodzila swoje 90 urodziny wybitna interpretatorka dziel > Mozarta - spiewaczka Elisabeth Schwarzkopf. Urodzona w JAROCINIE kolo Poznania. > > Czyli zgodnie z wykladnia polskich ideologow - POLKA!! > Choc to nazwisko.....lepiej zapomnijmy o niej. > Pyrsk ! > > Wasz Marjanek, Ich Marjanku, to bardzo ciekawa wykładnia... Paul von Beneckendorff und von Hindenburg urodził się w Poznaniu a Erich Ludendorff w Kruszewni... Bez krempacji, wyłóż nam coś jeszcze. Ich Marijanku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Najwieksza palga syfilisu jest w familokach..... IP: 150.254.85.* 09.12.05, 13:37 ....ale tam chyba Mickiewicza nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sok Re: Najwieksza palga syfilisu jest w czworakach.. IP: 62.159.154.* 09.12.05, 14:44 Mackiewicz srednio, ale za to Schiller, Brecht, Wagner, Goethe usw. A ty gnido mongolska z czerwona ksiazeczka tatusia po polcu lotales Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Najwieksza palga syfilisu jest w familokach.. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.05, 16:16 Gość portalu: sok napisał(a): > Mackiewicz srednio, ale za to Schiller, Brecht, Wagner, Goethe usw. > A ty gnido mongolska z czerwona ksiazeczka tatusia po polcu lotales Gdzie ja latalem cwierc-kalmuku po uopce krasnoarmiejcu, to ciebie by tam nawet do sr....cza nie wpuscili. Bo mnimce takim jak ty pobudowali hazle a i tak sr...cie po krzokach, zasmiecajac piekny Slask. Do yoy understand szlyzjersko-kalmucki mixscie ? Wiec sie smieciu nie wpier..laj miedzy szampana a kawior, jesli wiesz co to jest ( w co watpie smakoszu jaboli spozywanych za hazlem) Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Najwieksza palga syfilisu jest w czworakach.. 09.12.05, 16:26 Gość portalu: sok napisał(a): Z czerwona ksiazeczka tatusia po polcu lotales Z czerwoną książeczką? To tak jak wymieniony przez ciebie Brecht!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
qarolinqa Polskojezycznym Litwinem mieszkajacym na Bialorusi 10.12.05, 13:51 Mickiewicz byl polskojezycznym Litwinem mieszkajacym na Bialorusi. Bo przeciez Ziemia Nowogrodzka to tereny bialoruskie. Wielkie Ksiestwo Litewskie obejmowalo prawie cala Bialorus, ale jego mieszkancy nazywali sie Litwinami. To troche tak jak w Szwajcarii - Szwajcarzy mowia roznymi jezykami i kryterium nie jest tu jezykowe. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Polskojezycznym Litwinem mieszkajacym na Bial 10.12.05, 13:59 qarolinqa napisała: > Mickiewicz byl polskojezycznym Litwinem mieszkajacym na Bialorusi. Bo przeciez > Ziemia Nowogrodzka to tereny bialoruskie. Wielkie Ksiestwo Litewskie obejmowalo > > prawie cala Bialorus, ale jego mieszkancy nazywali sie Litwinami. To troche tak > > jak w Szwajcarii - Szwajcarzy mowia roznymi jezykami i kryterium nie jest tu > jezykowe. Taka znawczyni oczywiście wie doskonale, co o sobie pisał, mówił Adam Mickiewicz. Dziołcha suj cytatami! Odpowiedz Link Zgłoś
leon_degrell Re: Do Blacka i wszechpolaków o Koperniku 10.12.05, 16:13 Pragnę odpisać na zarzuty dotyczące pochodzenia M. Kopernika.Otóż jego ojciec przybył do Torunia z Krakowa gdzie był kupcem. Jest to prawda. Ale , no właśnie ale - przybył on do krakowa ze Sląska . Informacje te zawarte sa nawet na polskich stronach internetowych ( zdawkowo ). Podaję źródło : Toruński serwis turysrtyczny - hasło : ojciec Koperniaka w słynnych googlach. Co do pochodzenia matki nie będę podejmował tematu bo tylko samobójca określi jej rodzinę jako polską. To specjalnie dla Blacka i innych jaśnie naumianych "wszechpolaków " Zaprawdę , naprawdę pisze prawdę Odpowiedz Link Zgłoś
grba qarolinqo czytaj 11.12.05, 18:30 Wypowiadasz się bardzo stanowczo na tematy, o których nie masz pojęcia. Nie chciałem męczyć Cię mickiewiczowskimi wierszami, powinny Ci wystarczyć fragmenty listów Adama Mickiewicza... Do Obywatela Ministra Spraw Zagranicznych Francji Mediolan, 30 maja 1848 Obywatelu ministrze, jest naszym obowiązkiem jako Polaków, przedstawić Twojej sumiennej rozwadze, obywatelu ministrze Francuskiej Rzeczpospolitej, projekt przedłożony przez nas rządowi lombardzkiemu w sprawie utworzenia legionu polskiego, tudzież odpowiedź wymienionego rządu. W nich zobaczysz powód i cel wymienionej organizacji. Należymy do tych Polaków, którzy przeczuwając i przewidując ruchy narodowe postanowili zebrać się we Włoszech, aby wziąć udział czynny w walce z Austrią. [...] My, Polacy, możemy prosić o to tylko rząd Francuskiej Rzeczpospolitej. [...] Adam Mickiewicz Do Rodaków w Paryżu COHORTA POLACCA 1 Capo Conduttore 2 Livorno, 12 kwietnia 1848 Bracia, garstka nasza zawiązała się w rotę polską. Chorągiew polską zatknęliśmy wśród nas. [...] Adam Mickiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
qarolinqa Re: qarolinqo czytaj 12.12.05, 21:50 grba napisał: > Wypowiadasz się bardzo stanowczo na tematy, o których nie masz pojęcia. Nie No oczywiscie, ale pisal 'litwo, ojczyzno moja', a nie 'Polsko, ojczyzno moja'. Tak naprawde Mickiewicz byl jednoczesnie Polakiem, Litwinem i Bialorusinem. Nie da sie ukryc, ze urodzil sie na Bialorusi (w nowogrodzkiej ziemi), ale Bialorus stala sie czescia Litwy (Wielkiego Ksiestwa), a Litwa stala sie czescia Rzeczypospolitej Obojga Narodow, utozsamianej jednak z Polska. Mowi sie np. - rozbiory Polski, a nie rozbiory panstwa polsko-litewskiego, chociaz naprawde bylo to panstwo polsko-litewskie. Odpowiedz Link Zgłoś
grba qarolinqo czytaj #2 12.12.05, 22:58 [...] Mickiewicz był Polakiem pod względem narodowym (w ówczesnym rozumieniu pojęcia narodu), ponieważ za takiego się uważał, pisał po polsku, jego polskość miała także wymiar kulturowy. Po ojcu był z pochodzenia Białorusinem („gente Ruthenus”), o swojej ojczyźnie regionalnej, politycznej (jako spadku po należeniu kulturowo ruskiej Nowogródczyzny do Wlk. Ks. Litewskiego) mówił „Litwa” — był zatem politycznym „gente Lithuanus”. W żadnym wypadku nie można o nim powiedzieć jako o narodowym Białorusinie. Jego kulturowa ruskość (białoruskość) była słabo zaznaczona, wiązała się np. z wykorzystaniem niektórych elementów kultury miejscowego ludu w twórczości literackiej. Nic nie wskazuje na to, by zdawał sobie sprawę z możliwości zaistnienia nowoczesnej narodowej białoruskości. kamunikat.fontel.net/www/czasopisy/bzh/15/15kom_radzik.htm Odpowiedz Link Zgłoś
qarolinqa Gente Ruthenus, gente Lithuanus, natione Polonus? 14.12.05, 21:28 A wiec gente Ruthenus, gente Lithuanus, natione Polonus... Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Gente Ruthenus, gente Lithuanus, natione Polo 15.12.05, 10:44 qarolinqa napisała: > A wiec gente Ruthenus, gente Lithuanus, natione Polonus... Ja jestem "gente Ruthenus, natione Polonus", ale moja Ruthenia to Ukraina. Jeszcze mała uwaga: otóż w czasach I Rzeczpospolitej określenie Litwin oznaczało dzisiejszego Białorusina, a znowuż dzisiejszy Litwin był nazywany był wtedy Żmudzinem. Odpowiedz Link Zgłoś
qarolinqa Re: Polskojezycznym Litwinem mieszkajacym na Bial 12.12.05, 21:44 grba napisał: > qarolinqa napisała: > Taka znawczyni oczywiście wie doskonale, co o sobie pisał, mówił Adam > Mickiewicz. Dziołcha suj cytatami! Przeciez pisal 'Litwo, Ojczyzno moja!'! A jednoczesnie 'Ktokolwiek bedziesz w nowogrodzkiej ziemi' - czyli jego ojczyzna jest tak naprawde ziemia nowogrodzka. Odpowiedz Link Zgłoś
alojs Re: Polskojezycznym Litwinem mieszkajacym na Bial 10.12.05, 18:04 qarolinqa napisała: > Mickiewicz byl polskojezycznym Litwinem mieszkajacym na Bialorusi. Bo przeciez > Ziemia Nowogrodzka to tereny bialoruskie. Wielkie Ksiestwo Litewskie obejmowalo > > prawie cala Bialorus, ale jego mieszkancy nazywali sie Litwinami. To troche tak > > jak w Szwajcarii - Szwajcarzy mowia roznymi jezykami i kryterium nie jest tu > jezykowe. litwini nie Uwarzajom sie za Polakow sa do dzisiaj litwinami opisujesz tutaj Bzdury!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oberschlesier88 Re: Polskojezycznym Litwinem mieszkajacym na Bial 10.12.05, 18:09 alojs napisał: > opisujesz tutaj Bzdury!!!!!!!!!!!! Habe dir szon geszriben!!! Du naciszwajn!!! Alles was du in dajne szajs nacifynger krigst wird cur brałner Masse!!! Ferreke du naciszwajn!!! Glueck Auf!!! Oberschlesier88 Odpowiedz Link Zgłoś
qarolinqa Re: Polskojezycznym Litwinem mieszkajacym na Bial 12.12.05, 21:58 alojs napisał: > litwini nie Uwarzajom sie za Polakow sa do dzisiaj litwinami > opisujesz tutaj Bzdury!!!!!!!!!!!! To zalezy co rozumiesz przez slowo Litwin. Ma ono kilka znaczen. Maze znaczyc: 1. obywatela wspolczesnej Litwy, wtedy Litwin nie jest Polakiem, ani Polak Litwinem (z wyjatkiem obecnych mniejszosci narodowych tu i tam) 2. obywatela przedrozbiorowej Litwy, czyli Wielkiego Ksiestwa Litewskiego - wtedy Litwinem mogl byc swobodnie i spokojnie ktos kto mowil tylko po polsku (czyli Polak) albo np. tylko po bialorusku (czyli Bialorusin). Uwazam, ze bylo bledem Polakow, zeby cale panstwo polsko-litewskie uwazac za Polske. Trzeba bylo wymyslic jakas inna nazwe dla mieszkancow tego wielkiego przeciez obszaru, tak jak Anglicy wymyslili sobie Brytyjczykow - Szkoci przeciez nie uwazaja sie za Anglikow, tylko za Brytyjczykow, chociaz tak naprawde sa zangielszczeni do szpiku kosci. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Polskojezycznym Litwinem mieszkajacym na Bial 14.12.05, 11:09 Dlatego mówi się po prostu Rzeczpospolita i już. W krajach angielskojęzycznych używa się określenia Polish-Lithuanian Commonwealth. Odrębność Wielkiego Księstwa Litewskiego znosiła Konstytucja 3 Maja, ale nie zniosła, bo Rzeczpospolita, Commonwealth, upadła. PS. Czy przeczytałaś co piszą Białorusini w Białoruskich Zeszytach Historycznych (Беларускі Гістарычны Зборнік) na temat białoruskości Mickiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
qarolinqa Re: Polskojezycznym Litwinem mieszkajacym na Bial 14.12.05, 21:31 grba napisał: > Dlatego mówi się po prostu Rzeczpospolita i już. W krajach angielskojęzycznych > używa się określenia Polish-Lithuanian Commonwealth. Po prostu - zamiast Rzeczpospolita Obojga Narodow to Rzeczpospolita Polsko- Litewska. Wlasciwie to to samo. > Czy przeczytałaś co piszą Białorusini w Białoruskich Zeszytach Historycznych > (Беларускі Гі > старычны Збо& > #1088;нік) na temat białoruskości Mickiewicza? Nie, nie czytalam ci ja tego!!! Ale nie dziwi mnie, jesli Bialorusini uwazaja Mickiewicza za Bialorusina. Przeeciez sam pisales wczesniej, ze byl on 'gente Ruthenus' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adolf Re: Polskojezycznym Litwinem mieszkajacym na Bial IP: *.k.pppool.de 13.12.05, 15:53 Ja Ja Witold był polakem Jagiełło tyż,Radziwił tysz był polokiem,Wladimir Ilicz Lenin tysz był polokym jego omiczka fulała do niego dialektym z Kolomyji ostatnie badania gorolow to odkrycie! stwierdzili ze Eskimosi mówia dialektem nadwislanskim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milik1954 Re: Polskojezycznym Litwinem mieszkajacym na Bial IP: *.chello.pl 13.12.05, 19:31 Szanowny Panie! zgodnie z nowo wprowadzonym punktem regulaminu troglodyci nie mają prawa wypowiadać się na tym forum.Ponieważ umieszczone tu wypowiedzi kwalifikują Pana do tej kategorii, podlega Pan karze natychmiastowej ekstrakcji. z poważaniem...podpis nieczytelny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.05, 13:58 237.000 junge Menschen in Deutschland überschuldet Berlin (AFP) - Rund 237.000 junge Erwachsene in Deutschland sind überschuldet oder stehen kurz davor. Fast vier Prozent der 18- bis 24-Jährigen werden dem Schuldenkompass 2005 zufolge im roten Bereich der Kreditauskunftsstelle Schufa geführt. Schufa-Chef Rainer Neumann nannte diesen Wert überraschend hoch. Bei den nicht bezahlten Schulden dieser Altersklasse handle es sich oft um Ausgaben für Handys, Computer und Musik. Würden alle Kredite - also auch bei Eltern oder Freunden - gleich welcher Höhe gewertet, ergibt sich nach Angaben des Experten Gunter Zimmermann sogar, dass jeder fünfte junge Erwachsene Schulden hat. Insgesamt befinden sich nach Schufa-Angaben deutschlandweit rund 2,6 Millionen Menschen in einer höchst kritischen Verschuldungslage: Sie haben entweder Privatinsolvenz angemeldet oder einen finanziellen Offenbarungseid geleistet. In rund 70 Prozent der Fälle bedeute dies die Überschuldung, sagte Neumann. Banken gewähren Kunden mit einem solchen Schufa-Eintrag grundsätzlich keinen Kredit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adolf Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.k.pppool.de 10.12.05, 16:03 Mysle ze w dzisiejszych czasach Mickiewicz prowadzil by Agencje Towarzyska gdzie w przerwach pracy czytano by dla opdprezenia Pana Tadeusza to wzmocnilo by cialo i ducha!! Odpowiedz Link Zgłoś
oberschlesier88 Du, Adolf, 10.12.05, 17:32 Du, Adolf, ferpys dyś!!! Byst ainfach nur ane alte nacisał!!! Hol dir Ajnen runter du naciszwajn!!! Glueck Auf!!! Oberschlesier88 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.k.pppool.de 11.12.05, 18:33 Mickiewicz byl Zydowskim litwinem chodzil do Buznicy Zydowskiej ucztowal Schabes i czul wstrent do polaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do haźla z tym DO PSYCHIATRY ! ! ! ! ! IP: *.kosa.net.pl 11.12.05, 18:48 Osobnik,który podpisał się lolek powinien zostać poddany natychmiastowemu leczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
qarolinqa --- Przemyslalam to - byl BIALORUSINEM! 12.12.05, 22:03 Jednak najbardziej Mickiewicz byl Bialorusinem, bo urodzil sie na Bialorusi, jednoczesnie byl Litwinem, bo Bialorus byla czascia Wielkiego Ksiestwa Litewskiego, a jednoczesnie byl Polakiem, bo Litwa byla czescia Rzeczypospolitej Obojga Narodow utozsamianej z Polska. No i pisal po polsku, ale pewnie znal tez bialoruski. Litewskiego pewnie nie znal, chociaz... On sie uwazal pewnie za Litwina tak, jak niektorzy Polacy uwazaja sie za Mazowszan albo Slazakow. Odpowiedz Link Zgłoś
milik1954 Re: --- Przemyslalam to - byl BIALORUSINEM! 12.12.05, 23:05 te dywagacje daleko nie zaprowadzą...najlepiej powiedzieć,że był wielkim polskim poetą, pochodzącym z Litwy (podobnie jak Czesław Miłosz) Odpowiedz Link Zgłoś
qarolinqa Re: --- Przemyslalam to - byl BIALORUSINEM! 14.12.05, 21:32 milik1954 napisał: > te dywagacje daleko nie zaprowadzą...najlepiej powiedzieć,że był wielkim > polskim poetą, pochodzącym z Litwy (podobnie jak Czesław Miłosz) Jak to z Litwy? Przeciez Nowogrodek to byly zawsze ziemie Bialoruskie. Pochodzil z Litwy czy Bialorusi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adolf Re: --- Przemyslalam to - byl BIALORUSINEM! IP: *.k.pppool.de 13.12.05, 05:08 BUHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie mow takich teori Litwinom bo nakjopiom ci do tylka Mickiewicz byl zydem Litewskim chodzil do buznicy i swientowal schabat Odpowiedz Link Zgłoś
qarolinqa Zaskoczyles mnie! 14.12.05, 21:32 Gość portalu: Adolf napisał(a): > BUHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > Nie mow takich teori Litwinom bo nakjopiom ci do tylka > Mickiewicz byl zydem Litewskim chodzil do buznicy i swientowal schabat A o takiej ewentualnisci to w ogole nie pomyslalam... Zaskoczyles mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: --- Przemyslalam to - byl BIALORUSINEM! IP: *.chello.pl 14.12.05, 21:39 W tej sprawie, Qarolinga, musisz sie niestety jeszcze wiele nauczyc w szkole. Po pierwsze zapoznaj sie z biografia Mickiewicza oraz z listami, ktore slal z emigracji a ktore traktowaly o kwestiach polskich. Zrozumiesz wtedy jego punkt widzenia, mysle, ze tutaj najwazniejszy. Po drugie musisz zapoznac sie z historia XIX wiecznej Polski i Litwy oraz historia schylku I Rzeczypospolitej, bo bez tego nie zrozumiesz wszystkich niuansow pojeciowych, ktorymi tutaj tak dramatycznie niezgrabnie zonglujesz. Wybacz mi ostrosc mojej wypowiedzi, ale uwazam, ze reprezentowana przez Ciebie ignorancje nalezy tepic w zarodku. Odpowiedz Link Zgłoś
qarolinqa Re: --- Przemyslalam to - byl BIALORUSINEM! 14.12.05, 22:52 Gość portalu: korn napisał(a): > Wybacz mi ostrosc mojej wypowiedzi, ale uwazam, ze reprezentowana przez Ciebie > ignorancje nalezy tepic w zarodku. Pochlebiasz sobie. Rzucasz samymi epitatami i zerem konkretow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: --- Przemyslalam to - byl BIALORUSINEM! IP: *.chello.pl 14.12.05, 22:59 nie zamierzalem Ciebie urazic, tylko ustosunkowac sie konkretnie do kwestii, ktora poruszylas, a mianowicie dywagacji na temat narodowej tozsamosci Mickiewicza. Gdybys chocby w elementarny sposob zaznajomila sie z jego wlasnymi przemysleniami na ten temat, to takich pytan bys nie zadawala. poza tym uzylas niektorych pojec w sposob powierzchowny i szablonowy... nie do konca rozumiesz czym bylo Wielkie Ksiestwo Litewskie u schylku I Rzezypospolitej. owszem, moglbym probowac Ci pewne rzeczy wyjasnic, ale uznalem, ze lepiej bedzie jak sama dotrzesz do zrodel i jezeli Cie to autentycznie interesuje, samodzielnie wyciagniesz wnioski na podstawie zdobytej w ten sposob wiedzy. w chwili obecnej caly problem polega na tym, ze wypowiadasz sie na temat, o ktorym przerazajaco malo wiesz. przepraszam za dosc niemily ton mojej wypowiedzi i moze troche pogardliwy, ale takie gadanie o Bialorusinie, Litwinie, Zydzie czy Polaku postawilo mi wlosy na glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalakolczik Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 13.12.05, 19:33 Przecierz napisal Litwo ojczyzno moja, czli niy byl gorol. Odpowiedz Link Zgłoś
olaaprilka Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 13.12.05, 20:13 ... O matko Polko! źle się twój syn bawi! Klęknij przed Matki Boleśnej obrazem I na miecz patrzaj, co jej serce krwawi Takim wróg piersi twe przeszyje razem! ... "Zbrodnia to niesłychana, Pani zabija pana; Zabiwszy grzebie w gaju, Na łączce przy ruczaju, Grób liliją zasiewa: "Rośnij kwiecie wysoko, Jak pan leży głęboko; Jak pan leży głęboko, Tak ty rośnij wysoko". ... Ona mu z kosza daje maliny, A on jej kwiatki do wianka; Pewnie kochankiem jest tej dziewczyny, Pewnie to jego kochanka. ... Gdy cię nie widzę nie wzdycham nie płączę, Nie tracę zmysłów kiedy cię zobaczę; Jednakże gdy cię długo nie ogłądam, Czegoś mi braknie, kogoś widzieć żądam I tęskniąc sobie zadaję pytanie: Czy to jest przyjaźń? czy to jest kochanie? ... w przerwie między słowną bitwą poczytajcie sobie Panowie troszczeczkę o czym czasami pisał podmiot waszego sporu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 13.12.05, 21:02 Albo to: Nam strzelać nie kazano. Wstąpiłem na działo, Spojrzałem na pole: "Ja p**rdole!" A teraz oczekuję kanonady krytyki, za zbezczeszczenie wspaniałego utworu Wieszcza narodowego... Odpowiedz Link Zgłoś
milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 13.12.05, 21:07 zawiedziesz się... Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 13.12.05, 21:15 Parafraza oznaką życia! Parafraza z Mickiewicza: Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, nic nie było, gó.. będzie. albo ze Słowackiego: Żyłem z wami, cierpiałem i płakałem z wami, teraz żyjcie, płaczcie, cierpcie sobie sami Lepiej sie synek bier za Eichendorffa, bo znowu coś ci wmówię... Odpowiedz Link Zgłoś
milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 13.12.05, 21:19 naprzód musiałby zapoznać sie z jego twórczością..."Niegdyś żyła kobieta, której syn był próżniakiem.Przez cały rok siedział na piecu i codziennie zjadał garnek kapuśniaku tak wielki, że sięgał mu powyżej kolan..." Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 14.12.05, 10:07 grba napisał: > Lepiej sie synek bier za Eichendorffa, bo znowu coś ci wmówię... A coś mi wmówiłeś? Pamiętam tylko, że Twoją tezę podałem w wątpliwość. A swoją drogą sprawa była doprawdy NIESŁYCHANIE WAŻNA. Równie dobrze mógłbyś się zapytać o numer buta, albo o liczbę wieśniaczek, z którymi młody J.v.E. flirtował! Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 14.12.05, 11:12 Forum Silesiana ma oczywiście swój „główny nurt” polegający na wzajemny opluwaniu się. Ten sport mnie nie interesuje, więc zostawiam to innym. Po raz kolejny pojawia się długi wątek na temat Mickiewicza z tym samym problemem. Okazuje się znowu, że Silesiana świetnie się do tego nadają. Krótko mówiąc temat Mickiewicza jest nośny i wiecznie żywy., czego niestety nie można powiedzieć o „największym górnośląskim poecie” Eichendorffie. Jego imię wspomina się jak zaklęcie i nic poza tym, a przecież był poetą z tej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 14.12.05, 11:51 Wybacz, ale nie ja powinienem być adresatem tych uwag. Nie jestem założycielem tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
olaaprilka Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 13.12.05, 22:22 "Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie co to będzie? ... minęło trochę czasu a pytanie nadal aktualne, wieszcz to wieszcz < einchendorff napisał: A teraz oczekuję kanonady krytyki, za zbezczeszczenie wspaniałego utworu Wieszcza narodowego < i nic z tego panie einchendorff < natomiast milik 1954 napisał: zawiedziesz się... < nie chcę zawodzić < Pozostaje mi coś napisać ... smutne to kiedy wieszcz musi być zawsze poważny i wypada mu być tylko kamiennym pomnikiem, chociaż pan Adam ma przynajmniej codziennie świeże kwiatki. < Na koniec - również coś z poezji. Może słowa innego Polaka, który ma także sporo pomników (nie jestem teraz pewna czy na pewno okaże się Polakiem, w każdym razie możecie panowie rozwinąć wątek jego narodowści). ... Nie uciekaj przede mną, dziewko urodziwa, Z twoją rumianą twarzą moja broda siwa Zgodzi się znamienicie; patrz gdy wieniec wiją, Że pospolicie sadzą przy różej leliją. Nie uciekaj przede mną, dziewko urodziwa, Serceć jeszcze nie stare, chocia broda siwa; Choć u mnie broda siwa, jeszczem nie zganiony, Czosnek ma głowę biała, a ogon zielony. ... a dalej musicie doczytać sobie sami na dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
milik1954 Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! 13.12.05, 22:33 ten z kolei pochodził z kielecczyzny. tereny te, jak niedawno dowiódł wybitny badacz dziejów tego terenu, arnold7, zamieszkane były w II ćwierci XVIII w. pne przez starogemańskie plemie Kielczan, którzy musieli potem ustąpic przed polskimi barbarzyńcami ze wschodu, ale pozostawili niezatarte ślady swojej kultury...teraz juz wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: CZY MICKIEWICZ BYŁ POLAK CZY LITWIN!! IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 14.12.05, 21:48 jak jego matka byla zydowkom to lon bol zydem, egal kaj sie rodziol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit NAJWAŻNIEJSZE ŻE NIE DOJCZSZLYZJEREM....... IP: 150.254.85.* 15.12.05, 07:04 .......tego bym nie zdzierżył. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: NAJWAŻNIEJSZE ŻE NIE DOJCZSZLYZJEREM....... 15.12.05, 10:51 Gość portalu: Pit napisał(a): > .......tego bym nie zdzierżył. Czy pani Mickiewiczowa była z Majewskich, którzy wywodzili się z frankistów? Nie. Ale nawet gdyby, to co w tym złego. Picie naprawdę zostałbyś Niezdzierżyńskim? Odpowiedz Link Zgłoś