Dodaj do ulubionych

Polsko oto czas twojej dumy

06.05.06, 11:18
"Do wczoraj Ubu był królem. Od dziś jest wicepremierem. W Polsce oczywiście" -
pisze "Le Soir".
No cóż jaki kraj taki rząd . Rozpisują się tutaj ludziska nad tym "wstętnym"
Śląskiem - jacy źli ludzie mieszkają na tej ziemi . Może Polacy napiszą coś o
tym wspaniałym wytworze myśli politycznej jakim jest ten rząd.
Oto zaczyna się naśmiewanie - i to słuszne , z tego nienormalnego kraju. Nie
piszę to po to by kopać leżącego . Zadam pytanie - Polacy czy stać was na
normalność? Jak nie to nie bądźcie zdziwieni , że Europa i świat z was się
śmieje.
Obserwuj wątek
    • sss9 Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 11:22
      Ślązacy mieli spory udział w zwycięstwie wyborczym partii, która doprowadziła do
      tego aliansu. to cię nie dziwi? :)
      • albrecht1 Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 11:27
        Popraw mnie jeśli się mylę. W woj. śląskim i opolskim PiS nie wygrał.
        Poza tym warto pamietać, że PiS obiecywał co innego niż realizuje .
        Było www.mniej.podatków płacimy większe podatki niż w 2005 r., było tanie
        państwo, mamy 300 mln więcej na administrację rządową i więcej o kilka
        ministerstw.
        No i Samoobrona była zakładna przez agentów SB, była wycieraczką dla rządu
        Millera, a jest naszym drogim koalicjantem :)))
        • wiksadyba1 Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 13:16
          Ale, co ciekawe (temat ten był juz zresztą wałkowany), w
          wielu "autochtonicznych" małych miastach, zwłaszcza wschodniego Górnego Śląska,
          m.in. w tych, w których znaczna część osób zadeklarowała narodowość śląską,
          wygrał PiS- w odróżnieniu od autochtonicznych ośrodków o znacznej ilości
          mieszkańców deklarujących narodowość niemiecką.
          www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W/241303.htm
          Na G. Śląsku, jak w całym kraju zasadniczym czynnikiem jeżeli chodzi o wybór
          PiS-u była wielkość danej miejscowości, wykształcenie mieszkańców i
          prawdopodobnie odsetek praktykujących (to ostatnie może tłumaczyć dlaczego PiS
          dostał więcej głosów w religijnej płd.wschodniej Polsce niż w podobnie biednych
          ośrodkach np. na tzw. ziemach odzyskanych). Ciekawe natomiast, że poczucie
          odrębności czy to narodowej czy choćby regionalnej nie było na wschodnim Górnym
          Śląsku przeszkodą w głosowaniu na partię w bardzo szerokim sensie skrajnie
          centralistyczną, o akcentach nacjonalistycznych i swego rodzaju "sanacyjnej"
          retoryce. Ślązacy "odpowiadają więc" za Kaczorów mniej więcej tak samo jak
          Polacy:)))
          • wiksadyba1 Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 13:20
            Ps. słyszałem też, że w paru śląskich miastach wyniki wyborów prezydenckich
            rozłozyły się tak, że w starszych dzielnicach zamieszkałych głównie przez
            ludność "autochtoniczną" Kaczyński dostał znacznie więcej głosów niż w
            gierkowskich blokowiskach zamieszkałych głównie przez "goroli". Nie znam sam na
            tyle szczegółowo "rozkładu demogaficznego" miast typu Tarnowskie Góry, żeby to
            zweryfikować.
        • somepoint210 Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 13:23
          albrecht1 napisał:

> Popraw mnie jeśli się mylę. W woj. śląskim i opolskim PiS nie wygrał.

PiS wygral w kilku okregach okreslanych jako koserwatywne slaskie, bylo to juz
          analizowane tutaj na forum.

> Poza tym warto pamietać, że PiS obiecywał co innego niż realizuje .

W tym sensie Albrechcie oszukal wszystkich, nie tylko mieszkancow Slaska.
          • albrecht1 Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 17:34
            somepoint210 napisał:

> PiS wygral w kilku okregach okreslanych jako koserwatywne slaskie, bylo to juz
            > analizowane tutaj na forum.

OK, poniewż nie mieszkam w "ośrodku konserwatywnym" i nie sledzę silesianowych
            newsów na bieżaco sorry za powtórke tematu.

>
            > > Poza tym warto pamietać, że PiS obiecywał co innego niż realizuje .
            >
            > W tym sensie Albrechcie oszukal wszystkich, nie tylko mieszkancow Slaska.

I w tym właśnie sensie to napisałem.
      • pit-zeolit Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 11:28
        sss9 napisał:

> Ślązacy mieli spory udział w zwycięstwie wyborczym partii, która doprowadziła
        d
        > o
        > tego aliansu. to cię nie dziwi? :)

Wiesz SSS9, będą tłumaczyć tę wpadkę tym, że chcieli się pośmiać z resztą
        Ojropy.
        • oppelner.os Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 11:30
          Albrecht ma racje. PiS nie wygral na Slasku Pit. Kaczory wygraly na wschodzie
          Polski.
          • pit-zeolit Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 12:12
            oppelner.os napisał:

> Albrecht ma racje. PiS nie wygral na Slasku Pit. Kaczory wygraly na wschodzie
            > Polski.

To fakt, jednakże na PiS głosowało także sporo "ludziów". Myślisz, że to były
            ino gorole? A hanysy są święte i nie głosowały na Kaczorów........ ?
            • oppelner.os Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 17:58
              Na pewno niektorzy Slazacy glosowali na PiS. Najwiecej glosow PiS uzyskal wsrod
              ludnosci naplywowej na Slasku. Swoja droga ciekawie bedzie z Andrew i Zbyszkiem
              Ziobro, he he. Zbiggniew Ziobro jako minister sprawiedliwosci bedzie podwladnym
              wicepremiera Leppera, przestepcy:)))
      • placidus Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 11:36
        Myślę ,że nie znasz wyników wyborów poszczególnych regionów kraju.Po za tym
        przyzwyczaiłem się do tego , że Ślązacy są winni za wszystko w tym kraju. To
        taki polski zwyczaj.
        • pit-zeolit Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 11:57
          placidus napisał:

> Myślę ,że nie znasz wyników wyborów poszczególnych regionów kraju.Po za tym
          > przyzwyczaiłem się do tego , że Ślązacy są winni za wszystko w tym kraju. To
          > taki polski zwyczaj.

To tak jak na Śląsku, wszystkim nieszczęsciom winni są gorole. To taki zwyczaj
          śląskich szowinistów.
          • oppelner.os Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 17:59
            Nie przesadzaj Pit. Najczesciej mowicie, ze to Hanysy sa wszystkiemu winne.
            • pit-zeolit Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 18:03
              oppelner.os napisał:

> Nie przesadzaj Pit. Najczesciej mowicie, ze to Hanysy sa wszystkiemu winne.

No, wiesz polemizowałbym z twoją opinią. Niektórzy mówią ze wszystkiemu winne
              som Mnimce, Żydy i masony. No ale mniejsza o to.....

Muszę lecieć do "doooomu". Po drodze trykne browrka na pohybel Romanowi. Q...wa
              ale wstyd.
              Trzym się miłego wieczoru.
              • oppelner.os Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 18:37
                Wstyd to lagodnie powiedziane.

Trzym sie Pit i nie przesadz z browarkami, he he
                • pit-zeolit Re: Polsko oto czas twojej dumy 08.05.06, 10:43
                  oppelner.os napisał:

> Wstyd to lagodnie powiedziane.
                  >
                  > Trzym sie Pit i nie przesadz z browarkami, he he

Wiesz, że nawet browary przy takich vice-premierach przestają smakować. Dlatego
                  nie przesadziłem.
    • wiksadyba1 Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 14:05
      Odpowiadam luźno nawiązując tylko do postu otwierającego, napisanego, jak
      przystało na autora:0, tonem który może miał być z założenia pełen grozy,
      troski, gorzkiego szyderstwa i patosu, a okazał się jednak, mówiąc z
      angielska, "pathetic":):

O ile pod początku ich wejścia na scenę III RP byłem przeciwnikiem braci
      Kaczyńskich, a następnie PiS (chociaż czasem nie aż tak zdecydowanym jak w tej
      chwili, czego żałuję:), o ile o przeważajacej części polskiego społeczeństwa,
      mam zdanie niestety raczej krytyczne, o ile obecną kolaicję uważam za skandal,
      to jednak w tym przypadku trzeba zauważyć, że większość wyborców PiS głosując
      na tę partię nie brała pod uwagę tego scenariusza rozwoju wypadków i chyba
      większość, a już na pewno znaczna część elektoratu PiS nie popierała oddając
      głos koalicji prereferowanej przez siebie partii z Samoobroną i LPR. Pamiętam,
      jak jeszcze podczas kampanii wyborczej niektórzy "antypisowscy" forumowicze GW
      (raczej złośliwie) sugerowali, że taka możliwość wchodzi w grę, na co
      zwolennicy PiS odpowiadali, że to paszkwil i prymitywna teoria spiskowa. Gdyby
      Kaczyńscy stawali do wyborów wskazując Giertycha i Leppera jako potencjalnych
      koalicjantów prawdopodobnie spora część ich wyborców odwróciłaby sie od nich.
      Stąd mówienie "jaki naród, taki rząd" i temu podobne w kontekście powstania
      akurat tej koalicji to żałosna demagogia.

Parę uwag co do samej sytuacji politycznej: Widać, że plan Jarka jakim było
      rozbicie PO przy jednoczesnym przejęciu części haseł populistów i zapewnienie
      PiS samodzielnej większości w przedterminowych wyborach spalił na panewce.
      Widać, że PiS będzie tracił poparcie, a w każdym razie znacząco go nie zyska.
      Ta koalicja jest obliczona na przetrwanie i J. Kaczyński wraz jego świtą w
      następnych wyborach najprawdopodobniej przegra. Szkoda, że nic nie wskazuje, że
      one szybko się odbędą. Zanim więc Pan Prezes odda władzę najprawdopodobniej
      trochę czasu upłynie- bez "katastrofy narodowej", ale jednak z dużą stratą dla
      kraju. Co więcej, sytuacja w obecnej opozycji jest niejednoznaczna. Kto będzie
      liderem? SLD miał swój moment, kiedy sporo wskazywało na możliwość "come
      backu", ale w tej chwili jest w tragicznej sytuacji - nie może głosić haseł
      socjalnych- bo robi to koalicja, ani liberalnych - bo na tle PO nie będze
      przekonujący; jedyna w tej chwili - bardzo ryzykowna- droga to pójście w
      radykalny antyklerykalizm połączony z "centrowymi" poglądami na gospodarkę-
      nikt inny nie głosi takiej opcji. To wykluczyłoby raczej z kolei koalicję PO-
      SLD, którą być może, pod warunkiem odsunięcia dawnego partyjnego betonu,
      poparłbym jako "mniejsze zło" (jeżeli PiS może z Samoobroną, to dlaczego nie PO
      z SLD zwłaszcza kierowanym przez polityka, który gdy rozwiązała się PZPR był
      nieletni) gdyby była po następnych wyborach jedyną szansą na zbudowanie
      alternatywnej większości. Z tego wynika, że ewentualne odsunięcie obecnego
      układu wymagałoby samodzielnego zdobycia większości przez Platformę. Na razie
      na pewno PO zachowało poparcie z wyborów, ale nie widzę pomysłu na wizerunek
      partii, która mogła by zdobyć poparcie rzędu 50% - wymagałoby to równoczesnego
      przyciągnięcia częsci elektoratu PiS-u i pogrobowców SLD, SDPL, PD. Obawiam
      sie, że jeżeli nic się nie zmieni, następne wybory odbędą się przy ekstremalnie
      niskiej frekwencji i rekordowym poczuciu rozczarowania klasą polityczną.
      Możliwe jest też, że zyska (chociaż na szczęście nie tak, żeby wygrać wybory)
      Samoobrona, jeżeli Lepper w odpowiednim momencie wyjdzie z koalicji.
      • placidus do wiksadyby 1 06.05.06, 15:40
        Zwyczajem nawet najgłupszych piszących jest , że argumentują swoją wypowiedź.
        Co do poniższego cytatu

> Odpowiadam luźno nawiązując tylko do postu otwierającego, napisanego, jak
        > przystało na autora:0, tonem który może miał być z założenia pełen grozy,
        > troski, gorzkiego szyderstwa i patosu, a okazał się jednak, mówiąc z
        > angielska, "pathetic":):
        brakuje mi argumentacji ale nic to - co człowiek to zwyczaj
        Ponad to stwierdzam , że bardzo luźno odpowiedziałeś. Obawima się , że zbyt
        lużno i spodnie Ci spadły. Nie zauważam aby w tym długim wywodzie zanlazł się
        najmniejszy nawet fragment proponujący rozwiązania sytuacji , lub przyznaniej
        przyznający , że Polacy stali się darmowym cyrkiem Europy ( co jest faktem ).
        Natomiast opis sytuacji politycznej jest zbyteczny. Tego g...a nie da się
        opakować i sprzedac jako cukierek.
        • wiksadyba1 Re: do wiksadyby 1 06.05.06, 22:29
          He he he...A jakie to niby "rozwiązanie" moja skromna osoba miałaby
          zaproponować? Zbombardowanie siedziby Rady Ministrów:)? Rozwiązanie zaproponują
          wyborcy mówiąc następnym razem "nie" - albo PiS-owi albo wszystkim 3 partiom.
          Już sam fakt powstania tej koalicji jest dowodem, że Kaczyńscy stracili chyba
          sami wiarę w uzyskanie większej liczby głosów. Problem w tym, kiedy wyborcy
          będą mieli okazję. Odpowiadając serio, chociaż może nie powinienem, rozwiązanie
          powinna zaproponować PO przygotowując strategię, która pozwoliła zdobyć by jej
          absolutną większość w następnych wyborach. Wydaje mi sie, parę rzeczy mógłbym
          im doradzić:) ale nie nie wiem, czy by mi coś za to zapłacili, a nie jestem
          filantropem:)))
      • somepoint210 Re: Polsko oto czas twojej dumy 06.05.06, 16:00
        wiksadyba1 napisał:

> Odpowiadam luźno nawiązując tylko do postu otwierającego, napisanego, jak
        > przystało na autora:0, tonem który może miał być z założenia pełen grozy,
        > troski, gorzkiego szyderstwa i patosu, a okazał się jednak, mówiąc z
        > angielska, "pathetic":):

Nie tylko "pathetic", autor postu otwierajacego watek zasluguje niewatpliwie na
        okreslenie "personality disorder":)
        • placidus do somepoint 2.1.0. start 06.05.06, 16:12
          Określenie personality disorder - jest nie trafione. Pisząc w tym wątku
          powinieneś raczej napisać government of disorder members. Poza tym skupiłeś się
          na mojej skromnej osobie a nie na faktycznym problemie. Przeciez napisałem
          prawdę - musi bolec skoro karcisz piszącego o niej .Pa
          • somepoint210 Re: do somepoint 2.1.0. start 06.05.06, 16:41
            placidus napisał:

> Określenie personality disorder - jest nie trafione.

Jest jak najbardziej trafione, z powodow, ktore wymienil Wiksadyba, ja dorzuce
            jeszcze twoje glupkowate pytanie do Polakow, choc na partie Kaczynskich
            glosowali takze Slazacy opcji slaskiej i niemieckiej. Rozumiem, ze to tez
            Polacy:)

>Pisząc w tym wątku
            > powinieneś raczej napisać government of disorder members.

Nie, to ty powinienes napisac w watku tytulowym dokladnie w ten sposob,
            utozsamianie rzadu z Polska i Polakami jest twoim ulubionym zabiegiem
            demagogicznym. Napisz post otwierajacy ten watek raz jeszcze bez
            generalizujacej nuty.

> Poza tym skupiłeś się
            > na mojej skromnej osobie a nie na faktycznym problemie.

Ty sie nie skupiasz na jakichkolwiek problemach, one sa tylko pretekstem do
            uogolniajacych i prymitywnych wycieczek w kierunku Polakow.

> Przeciez napisałem
            > prawdę - musi bolec skoro karcisz piszącego o niej .Pa

Jaka prawde? Prawde szowinisty slasko-niemieckiego?
            • slezan Re: do somepoint 2.1.0. start 06.05.06, 19:45
              Pomijając terść tego wątku, specjalistami od indetyfikacji narodu i rządu są...
              No właśnie kto stawia znak równości między nazistami a Niemcami? Kto lansuje w
              odniesieniu do Niemiec z lat 1933-1945 tezę "jaki naród taki rząd"?
              Nie czyń drugiemu, co Tobie niemiłe.
              • wiksadyba1 Re: do somepoint 2.1.0. start 06.05.06, 22:13
                To znaczy niby kto stawia równanie między Niemcami a NSDAP?? Ja? Somepoint?
                Głupota polskich nacjonalistów i germanofobów nie usprawiedliwia, a zwłaszcza
                nie "uwzniośla" używania podobnej retoryki przez zwolenników innych opcji
                narodowych:) Poza tym - przechodząc do tego wątku - do utożsamiania
                przedwojennych Niemców z nazistami byłoby od biedy analogiczne utożsamianie
                poglądów politycznych Polaków z przedwyborczym programem Kaczyńskich - mimo
                wszystko skrajnie odmienny radykalizm haseł, inne czasy ale podobny wynik
                wyborczy (PiS miał nieco gorszy). Natomiast widzenie w narodzie "źródła" czy
                siły legitymującej powstanie obecnej skandalicznej koalicji to znacznie większa
                głupota, gdyż możliwość powstania tej koalicji nie była zgodna zapewne z wolą
                zdecydowanej większości elektoratu PiS, a nie jestem pewien swoją drogą czy
                była zgodna z wolą większości elektoratu LPR i SO. Poparcie społeczeństwa dla
                tej opcji jest ok. 20%, jak pokazują sondaże...

A co do "nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe" - cóż jedną z ostatnich rzeczy na
                tym świecie, którą mógłbym się poczuć poważnie i niemile dotknięty, są
                generalizacje placidusa nt. Polaków:))))))))
            • placidus Re: do somepoint 2.1.0. start 06.05.06, 22:07
              No facet ciekawy pościk Somepoint oj ciekawy. No to po koleji punkt po punkcie
              zaczynam odpowiadać
              Cytat pierwszy twojej wypowiedzi

"Jest jak najbardziej trafione, z powodow, ktore wymienil Wiksadyba, ja dorzuce
              > jeszcze twoje glupkowate pytanie do Polakow, choc na partie Kaczynskich
              > glosowali takze Slazacy opcji slaskiej i niemieckiej."

Wiksadyba nie wymienił racjonalnych powodów . No chyba , że rozmawiamy na
              poziomie przedszkola.Pytanie do Polaków nie jest głupkowate. Licząc ilu
              Ślązaków jest w Polsce mogę stwierdzić , że wynik wyborów leżał w rękach
              Polaków.Nie chcę używac procentów ale Ślązacy stanowią optymistycznie licząc
              około 6- 8% mieszkańców licząc mieszkańców woj śląskiego i opolskiego. Mogę się
              oczywiście mylić , ale o ile procent co ?
              Następny cytat twojej wypowiedzi

"Nie, to ty powinienes napisac w watku tytulowym dokladnie w ten sposob,
              > utozsamianie rzadu z Polska i Polakami jest twoim ulubionym zabiegiem
              > demagogicznym. "

No tu to uniosłeś się na wyżyny . Jeżeli rząd mam nie utożsamiać z Polską i
              Polakami - to z kim ? Może z Niemcami , tak z Niemcami - przeciez Giertych i
              Lepper to niemieckie nazwiska - gdzieś to już czytałem .Nie stosuje zabiegów
              demagogicznych - ten rząd jest demagogiczny - musisz używać tego słowa
              precyzyjnie . Bardzo często usłyszysz je w mediach zachodzni.

Kolejny twój cytat

"Ty sie nie skupiasz na jakichkolwiek problemach, one sa tylko pretekstem do
              > uogolniajacych i prymitywnych wycieczek w kierunku Polakow."

No wybacz ale ja cytuję tylko zachodnią prasę. Bardzo Cię przepraszam. Nie
              stosuję prymitywnych wycieczek w kierunku Polaków. Po prostu Polacy wybrali
              prymitywny rząd
              Kolejny cytat

"Jaka prawde? Prawde szowinisty slasko-niemieckiego?"

Pisząc te słowa dajesz dowód , że prawda Cię boli. Co do szowinisty śląsko
              niemieckiego to zawsze proszę o jakieś argumenty. Każdy kto będzie krytykował
              ten rząd też będzie szowinistą ? Oczywiście koniecznie śląsko niemieckim
              szowinistą

Tak na koniec - wartościowi ludzie krytyki się nie boją.

• black.ok Re: do somepoint 2.1.0. start 06.05.06, 22:16
                Musisz zrozumieć, placidus, że ślązacy opcji polskiej, ślaskiej, niemieckiej,
                marsjańskiej, zanieszkujący Polskę, żyją sprawami Polski i tylko takie zwyke,
                polskie sprawy ich interesują. twoje sprawy i interesy leżą w zupełnie innym
                regionie, więc daj sobie spokój z pouczaniem i zajmij się swoimi sprawami.
                • placidus Re: do somepoint 2.1.0. start 06.05.06, 22:28
                  Black a może ja tu mieszkam. Nie przyszło Ci do tej pałki , że może tak być ?
                  Mnie bardzo interesuje Śląsk. Jeżeli nie popatrzysz na niego przez pryzmat
                  kraju nie zrozumiesz tragedi jego sytuacji. Kto ma go restrukturyzować (
                  Śląsk ) - no chyba nie ten rząd
                  • black.ok Re: do somepoint 2.1.0. start 06.05.06, 22:38
                    placidus napisał:

> Black a może ja tu mieszkam. Nie przyszło Ci do tej pałki

Twój drętwy kalfas nie potrafi zrozumieć, że różni ludzie inaczej rozumieją
                    zaistniałą sytuację. W tym przejawia się twoja ciasnota umysłowa, nie powiem,
                    że to dziedzicze, ale pomyśleć mogę.

, że może tak być ?
                    > Mnie bardzo interesuje Śląsk. Jeżeli nie popatrzysz na niego przez pryzmat
                    > kraju nie zrozumiesz tragedi jego sytuacji. Kto ma go restrukturyzować (
                    > Śląsk ) - no chyba nie ten rząd
                    • placidus Do blacka 06.05.06, 22:51
                      No a gdzie jest opis do ostatniego mojego- cytowanego przez ciebie, tekstu?
                      Black nie gub się ,bo psząc "normalnie" i tak jesteś trudny w odbiorze
                      • black.ok Re: Do blacka 06.05.06, 23:00
                        Ty placidus nie jesteś możliwy w odbiorze nawet przez ZDF. Zmień słownictwo i
                        poziom zacietrzewienia, może wtedy znajdziemy pare chwil na przedyskutowanie
                        interesujących nas spraw.
                        • placidus Re: Do blacka 06.05.06, 23:04
                          No to przeanalizuj SWOJE posty do mnie i znajdziesz jeden gdzie mnie
                          zacytowałeś bez komentarza. Wiesz ja wiem , co piszę więc nie musisz mnie
                          cytować bez komentarza.Ty - a może to zaczyansz program uwielbienia mojej
                          osoby ? Wiesz ale lepiej nie , nie chcę .
                          • black.ok Re: Do blacka 06.05.06, 23:14
                            Ja też wiem co piszę, a przede wszystkim wiem co czytam. A jak poszukujesz
                            uwielbiających twoją osobę, to jednak musisz poszukac swoich przydupasów.
              • wiksadyba1 Re: do somepoint 2.1.0. start 06.05.06, 22:20
                Po prostu Polacy wybrali
                > prymitywny rząd

Tu jest sedno sporu między Tobą a mną i Somepointem. Co to znaczy, że Polacy
                wybrali ten rząd??? Pomijam fakt, że rządu wyborcy nie wybierają:) bo to już
                byłoby czepianie się słów:)

>
                >
                >
                >
                >
                • placidus Wiksadyba 06.05.06, 22:31
                  Chłopie nie pij , proszę. Cytuję
                  "Co to znaczy, że Polacy
                  > wybrali ten rząd??? Pomijam fakt, że rządu wyborcy nie wybierają:) "
                  No to jest możliwe tylko w tym kraju - wyborcy nie wybierają. Może ty jeszcze
                  nie byłeś na wyborach ? Rządy wybierane są z członków partii które wygrały
                  wybory - czy się myle? No cóz jaka partia takie rzady .Wiem wstyd jest jak
                  cholera no ale cóz ja mogę za to.
                  • wiksadyba1 Re: Wiksadyba 06.05.06, 22:35
                    Poprawiasz mi, jak zwykle, humor w tej, przyznaję, niewesołej sytuacji. W jakim
                    sensie LPR i Samoobrona wygrały wybory:) Czy PiS, który rzeczywiście wygrał
                    wybory, stawał do nich pod hasłem ewentualnej koalicji z samoobroną i lpr????

Ps. dzięki za informacje nt. jak wyborcy wybierają rządy. Widzisz, byłem
                    sceptyczy co do tego, czy wizyty na forach internetowych mogą pogłebic czyjąć
                    wiedzę. Aż do spotkania z Tobą:)
                    • placidus Re: Wiksadyba 06.05.06, 22:49
                      Nie bądź idiotą. Wygrali gości , którzy z chęci władzy sprzymierzyli się z ....
                      Co do uważnego czytania postów to zauważ , że wyborcy wybrali partie - to chyba
                      jest jasne do parlamentu . Idąc dalej każda partia ma okreslone poglądy .Ludzie
                      utożsamiają się z poglądami tych partii ( lub cynicznie ujmując partie
                      utożsamiają się z poglądami ludzi ).Wygrana partia wybiera rząd. Dla " dobra "
                      Polski szlachetni PiS owcy nie chcą dzielić się władzą. Dlatego też tworzą
                      dodatkowe ministerstwa , powołują 28 letnich ministrów ( doświadczonych ) i za
                      wszelką cenę mieszają w upodleniu polską politykę. Cóz nie bądź sceptyczny -
                      teraz to chyba już czytanie tego postu nie będzie dla Ciebie problemem
                      Nie zmienia to faktu , że śmieje się Europa i świat . Czy jest to dla mnie
                      wiadomość dobra czy zła - zła.Osobiście uważam , że może ten wrzód przynajmniej
                      pękł. Mam na myśli sytuację polityczną. Boję sie napisac , że gorzej byc nie
                      może. Niestety ( serio niestety ) może.
                      • wiksadyba1 Re: Wiksadyba 07.05.06, 01:36
                        Wszystko "cacy", jak chyba sam gdzieś pisałeś:) Tylko brak odpowiedzi na jedno
                        prościutkie a najbardziej zasadnicze w kwestii "czy Polacy wybrali tą koalicję"
                        pytanie: Czy statystyczny wyborca PiS głosując na tę partię przewidywał, że
                        wciągnie ona do koalicji LPR i Samoobronę??? Co do mnie - ja na Pis nie
                        głosowałem - obawiałem się, że jest to jeden z możliwych scenariuszy. Trudno
                        jednak wymagać od przeciętnego wyborcy, żeby oddając głos na PiS (nazwyające w
                        czasie kampanii Leppera "złodziejem") domyślał się, że ów PiS stworzy z
                        Lepperem koalicję, skoro wszyscy "zawodowi" analitycy sceny politycznej - w tym
                        media zachodnie - byli przekonani, że koalicja PO-PiS jest 100% pewna. Czy
                        jeżeli np. francuscy socjaliści o anty-nacjonalistycznym nastawieniu
                        zaskoczyliby wszystkich i weszliby w koalicję z Le Penem, można byłoby
                        twierdzić, że wyborcy FPS "wybrali ten rząd"?:)
                        • braunen Re: Wiksadyba 07.05.06, 01:52
                          wiksadyba1 napisał:

zaskoczyliby wszystkich i weszliby w koalicję z Le Penem, można byłoby
                          twierdzić, że wyborcy FPS "wybrali ten rząd"?:)

Człowieku co Ty bredzisz ?
                          Lepper ma podobną ideologie do Kaczyńskiego.Obaj to nacjonaliści z lewej i
                          prawej opcji.Samoobrona to narodowy socializm,a LPR i PiS to radykalna prawica.

Nie porownoj francuskich socjalistow do samoobrony,bo są to dwa odmienne ruchy
                          • somepoint210 Re: Wiksadyba 07.05.06, 02:09
                            Nie zrozumiales porownania, chodzilo o istote zjawiska tworzenia koalicji
                            i wplywu wyborcow (zwolennikow) danej partii na jej utworzenie, zwlaszcza gdyby
                            nie maja pojecia, ze FPS zamierza po wyborach wejsc w umowe koalicyjna z Le
                            Penem. To tyle na temat bredzenia.
                            • wiksadyba1 Re: Wiksadyba 07.05.06, 02:14
                              somepoint210 napisał:

> Nie zrozumiales porownania, chodzilo o istote zjawiska tworzenia koalicji
                              > i wplywu wyborcow (zwolennikow) danej partii na jej utworzenie, zwlaszcza
                              gdyby
                              >
                              > nie maja pojecia, ze FPS zamierza po wyborach wejsc w umowe koalicyjna z Le
                              > Penem. To tyle na temat bredzenia.

Widzę, że udało nam się zscynchronizować i mówić jednym głosem w tym samym
                              czasie:) Na marginesie- braunen to chyba ktoś nowy, czy nie lepiej byłoby mu
                              wybrać podobnie brzmiący nick "braunau" (am Inn):)
                              • somepoint210 Re: Wiksadyba 07.05.06, 02:28
                                wiksadyba1 napisał:

> Widzę, że udało nam się zscynchronizować i mówić jednym głosem w tym samym
                                > czasie:) Na marginesie- braunen to chyba ktoś nowy, czy nie lepiej byłoby mu
                                > wybrać podobnie brzmiący nick "braunau" (am Inn):)

:)))
                                Dobre kilka miesiecy temu, moze nawet kilkanascie dostalem poczta list
                                sugerujacy, ze jestesmy jedna i ta sama osoba:)
                                Kolega Braunen chcial z pewnoscia wybrac nazwe bawarskiego miasteczka, ale byla
                                juz prawdopodobnie zajeta:)))
                                Koncze na dzisiaj, dobrej nocy.
                                • somepoint210 Errata:) 07.05.06, 02:30
                                  Mialem oczywiscie na mysli nazwe pieknego austriackiego miasteczka, ech te
                                  zmeczenie:)
                                  • placidus Do somepointa 2.1.0.start 07.05.06, 12:59
                                    No drogi kolego forumowiczu - odpowiem na twój post w sposób nie mający na celu
                                    obrażania twojejgo kruchego ego. Boję się , że ponownie pokusisz się o słowo "
                                    rynsztok". Ogólnie więc
                                    1 Temat wybierania przez Polaków rządu a udziału Niemców w wyborze tegoż:
                                    Polacy stanowią prawie 98 % składu parlamentu. Popraw mnie kolego jeżeli sie
                                    mylę.Z tego parlamentu wyłoniono rząd. Popraw mnie jeżeli się mylę.Więc kto
                                    wybrał rząd - Polacy . Jeżeli idzie o NPD i Saksonię - wybacz ale nie mieszkam
                                    w tym landzie.Nie interesuje mnie problem Niemców - tylko tego kraju. Dla
                                    równowago przypomnij sobie ONR -legalną organizację faszyzującą - nawołującą do
                                    likwidacji majątków Żydów w Polsce. To było na marginesie.
                                    2 Rozumiem irytację twojej osoby , zreszta nie tylko twojej.Wszyscy rozsądni
                                    będą odżegnywać się od tego monstrum rządowego. Wiem ( mam nadzieję lepiej
                                    brzmi ) ,że przeciętny obywatel tego kraju jest przerażony. Świadczy to dobrze
                                    o jego wyczuciu powagi sytuacji. Jednak drogi somepoint 210 to w parlamencje
                                    jest elita tego kraju. Wiem brzmi strasznie ale tak jest. Nie zmienią tego
                                    twoje obronne posty , kalumnie itp. Zresztą nie ma czego bronić. Tytuł w
                                    temacie jest sarkastyczny - dotyczy bowiem poczynań tej " elity" O ile sobie
                                    przypominam - to w XVIII w brak porozumienia i zgody doprowadził min do rozpadu
                                    R.P szlacheckiej. Teraz jest tak samo. Czyżby Polacy nie umieli wyciągac lekcji
                                    z historii ? Wiesz somepoint jak piszę o słabościach tego kraju to nie po to by
                                    go ośmieszać. Może lepiej zauważać słabości by je naprawiać. Teraz Polska ma
                                    cięzki okres - ośmieszania na własne życzenie jej elit politycznych . Taka jest
                                    prawda . Rozwiązanie jest jedno - min zmienić ordynację wyborczą. Pisząc krótko
                                    federalizm .
                                • wiksadyba1 Re: Wiksadyba 07.05.06, 02:35
                                  somepoint210 napisał:

> wiksadyba1 napisał:
                                  >
                                  > > Widzę, że udało nam się zscynchronizować i mówić jednym głosem w tym samy
                                  > m
                                  > > czasie:) Na marginesie- braunen to chyba ktoś nowy, czy nie lepiej byłoby
                                  > mu
                                  > > wybrać podobnie brzmiący nick "braunau" (am Inn):)
                                  >
                                  > :)))
                                  > Dobre kilka miesiecy temu, moze nawet kilkanascie dostalem poczta list
                                  > sugerujacy, ze jestesmy jedna i ta sama osoba:)

To znaczy - ty i ja?:) Niezłe:))
                                  > Kolega Braunen chcial z pewnoscia wybrac nazwe bawarskiego miasteczka, ale
                                  byla
                                  >
                                  > juz prawdopodobnie zajeta:)))
                                  > Koncze na dzisiaj, dobrej nocy.

też kończę, dobrej nocy,

W.
                          • wiksadyba1 Re: Wiksadyba 07.05.06, 02:11
                            braunen napisał:

> wiksadyba1 napisał:
                            >
                            > zaskoczyliby wszystkich i weszliby w koalicję z Le Penem, można byłoby
                            > twierdzić, że wyborcy FPS "wybrali ten rząd"?:)
                            >
                            >
                            > Człowieku co Ty bredzisz ?
                            > Lepper ma podobną ideologie do Kaczyńskiego.Obaj to nacjonaliści z lewej i
                            > prawej opcji.Samoobrona to narodowy socializm,a LPR i PiS to radykalna
                            prawica.

Nie jestem pewien na ile PiS można uważać tak do końca za prawicę, to po
                            pierwsze (np. program gospodarczy). I jedno pytanie; widzę że niektórzy mają z
                            nim problem:) Czy głosujący na PiS (niezależnie od ewentualnych podobieństw
                            poglądów PiS do Samoobrony, które - na poziomie programu wyborczego-były
                            niewielkie) mieli świadomość, że ta partia wejdzie w koalicję z Samoobroną???

>
                            > Nie porownoj francuskich socjalistow do samoobrony,bo są to dwa odmienne ruchy

A tu o co chodzi??? Jeżeli juz to porównałem francuskich socjalistów do PiS a
                            Samoobronę do Frontu Narodowego- żeby trzymać się logiki:), chociaż oczywiście
                            to nie było oczywiście żadne "porównanie" sceny polskiej i francuskiej tylko
                            abstrakcyjny przykład w kwestii tego, czy wyborców można "rozliczać" za
                            zawiązanie przez wybraną przez nich partię koalicji, która była skrajnie
                            sprzeczna z wyborczymi deklaracjami tej partii:)
                            • somepoint210 Re: Wiksadyba 07.05.06, 02:13
                              wiksadyba1 napisał:

> to nie było oczywiście żadne "porównanie" sceny polskiej i francuskiej tylko
                              > abstrakcyjny przykład w kwestii tego, czy wyborców można "rozliczać" za
                              > zawiązanie przez wybraną przez nich partię koalicji, która była skrajnie
                              > sprzeczna z wyborczymi deklaracjami tej partii:)

He, he, tym razem ja bylem szybszy, wiec juz na pewno nie ma mowy o plagiacie:)
                              Dobrej nocy.
                    • somepoint210 Re: Wiksadyba 06.05.06, 23:13
                      wiksadyba1 napisał:

> Poprawiasz mi, jak zwykle, humor w tej, przyznaję, niewesołej sytuacji. W
                      jakim
                      >
                      > sensie LPR i Samoobrona wygrały wybory:) Czy PiS, który rzeczywiście wygrał
                      > wybory, stawał do nich pod hasłem ewentualnej koalicji z samoobroną i lpr????

Ooops, niechcacy uzylem w moim ostatnim poscie tych samych pytan, ale serio, to
                      nie plagiat:) Nie wydaje mi sie, zeby dyskusja z Placidusem, przypominajacym
                      w budowie zdan i "argumentacji" Rica z Chorzowa miala jakis wiekszy sens:)
                      Milego weekendu, pozdr.
                      • black.ok Re: Wiksadyba 06.05.06, 23:27
                        Wikisadyba, masz moje poparcie, bo też rozmowa z placidusem sprowadza się do
                        tego, że jak rząd w Polsce nie spełnia naszych marzeń, to i Polska ich nie
                        spełnia.
                        • placidus Do balcka i wiksadyby 06.05.06, 23:36
                          Rząd nie spełnia moich marzeń - fakt. Jest on jednak związany z karjem w
                          którym mieszkam. Jaki rząd - taki kraj - fakt. Jego rozwój , gospodarka ,
                          polityka zależą od tego - fakt. Jeżeli jednak panowie erudyci piszemy o
                          zwykłych obywatelach to ten temat nie widzę az tak czarno. Przecież mieszkają w
                          nim Ślązacy i nie tylko. Wielu obywateli to fajni goście . Szkoda , że muszą
                          ciągle czekać na lepsze czasy
                          dobranoc idę spać
                          • black.ok Re: Do balcka i wiksadyby 08.05.06, 21:29
                            Jaki rząd taki kraj, jaki kraj taki naród, ale jest wielu porządnych obywateli,
                            nieprawdaż? Idź lepiej na swój gnojniok, tam tych "porządnych" obywateli
                            znajdziesz niewątpliwie.
                            • placidus Re: Do balcka i wiksadyby 08.05.06, 21:46
                              Black nie twierdzę , że w tym kraju brakuje wielu porządnych obywateli.
                              Natomisat co do gnojnika to jak pisze kolega ,którego tak lubisz, napiszę ,
                              parafrazując go - nie patrz na świat innych własymi oczami.

Może coś w sprawie wspomnianego ministra: po twoim słownictwie , po
                              kulturze ,wnioskuję , że masz teraz w rządzie niezłe układy. Goście sa na twoim
                              poziomie. Jednych na meczach ( rozwalanych pociągach ) mogłeś spotkać , innych
                              na rozbojach ulicznych - sama śmietanka towarzyska.Pa
                              • black.ok Re: Do balcka i wiksadyby 08.05.06, 21:53
                                placidus napisał:

> Black nie twierdzę , że w tym kraju brakuje wielu porządnych obywateli.
                                > Natomisat co do gnojnika to jak pisze kolega ,którego tak lubisz, napiszę ,
                                > parafrazując go - nie patrz na świat innych własymi oczami.
                                >
                                > Może coś w sprawie wspomnianego ministra: po twoim słownictwie , po
                                > kulturze ,wnioskuję , że masz teraz w rządzie niezłe układy. Goście sa na
                                twoim
                                >
                                > poziomie. Jednych na meczach ( rozwalanych pociągach ) mogłeś spotkać ,
                                innych
                                > na rozbojach ulicznych - sama śmietanka towarzyska.Pa

Wnioskuję, żebyś jednak poszedł do swoich kolegów z gnonioka. spadaj.
                                • placidus Re: Do balcka i wiksadyby 08.05.06, 21:56
                                  No to black nie pozostaje mi nic innego tylko spadać. Przed snem umyj się -
                                  tyle o tym gnojniku piszesz. Możesz wpędzić się w chorobę ciała. Umysłową
                                  niestety już masz.
                                  • black.ok Re: Do balcka i wiksadyby 08.05.06, 22:01
                                    jeszcze tu jesteś smutasie. Nie możesz wyłączyć kompa, czy też może masz
                                    porażenie mózgowe?

Kretynie.
                      • wiksadyba1 Re: Wiksadyba 07.05.06, 01:43
                        Co do Rico Chorzow to mam inne zdanie i nie zestawiałbym go z Leonem
                        Degrell/Placidusem, inne przypadki - Rico to poeta, istny Heraklit, jeśli
                        chodzi o możliwość różnych interpretacji jego wypowiedzi:)) Geniusz. Prawdziwa
                        pytia. Jeden z moich ulubionych forumowiczów na GW, nie tylko z forów śląskich.
                        Serio:)))

Pozdr,

Wik.
                      • bartoszcze Re: Wiksadyba 08.05.06, 10:26
                        somepoint210 napisał:

> Nie wydaje mi sie, zeby dyskusja z Placidusem, przypominajacym
                        > w budowie zdan i "argumentacji" Rica z Chorzowa miala jakis wiekszy sens:)

Some, właśnie obraziłeś Rico:)) poza tym rzeczywiście dyskusja z Placidusem to
                        wyłącznie trening w poetyce absurdu..
                        • placidus Do Bartoszcze 08.05.06, 18:12
                          Żeby była przzroczysta jasność - jako prawnik ( tak się waćpan tym chwaliłeś )
                          nie rozróżniasz zasad moralnych .Tak więc w ramach absurdu to chętnie bym
                          posłuchał twoich wywodów . Cłopcy od "Montiego " mogą się już ciąć.
                          • bartoszcze Re: Do Bartoszcze 09.05.06, 10:22
                            Poprawiłeś sobie samopoczucie tym wpisem?
                            To dobrze. Całemu forum też poprawiłeś:))
                            • placidus Re: Do Bartoszcze 09.05.06, 19:11
                              Jako prawnik znowu popełniasz bęłdy -

> Poprawiłeś sobie samopoczucie tym wpisem?
                              > To dobrze. Całemu forum też poprawiłeś:))
                              >