korfantydrugi Re: Pola Raksa 21.05.06, 10:58 Dla mnie Pola Raksa pieknie grała w filmie Czterej pancerni i pies. Gdzie bohaterska armia polska razem z armia czerwona biła niemieckiego okupanta. Uwielbiam ten film. Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa 21.05.06, 13:19 Polska Armia bila Niemcow? Ha ha ha Pewno pod Budziszynem, he he Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Pola Raksa 22.05.06, 08:19 oppelner.os napisał: > Polska Armia bila Niemcow? Ha ha ha > Pewno pod Budziszynem, he he Pod Budziszynem nie ale na wole pomorskim czy Falaise to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa 22.05.06, 08:47 Pod Falaise i na Wale Pomorskim byli uzupelnieniem aliantow zachodnich lub armii radzieckiej. Gdyby prowadzili samodzielne operacje bez wsparcia ruskich czy aliantow zachodnich to dostali by lanie od Niemcow Pit. Nie przeceniaj roli tzw. wojsk polskich w II W.S. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Pola Raksa 22.05.06, 09:04 Oczywiście, że nie przeceniam ale mogę być dumny, że polskich żołnierzy było dużo więcej niż francuskich. A co do wału pomorskiego była to lokalna skala walk i właściwie przełamała go I Armia bez większego wkładu Armii Czerwonej. A walki były bardzo cięzkie ze względu na teren. Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa 22.05.06, 09:59 Wklad Polakow byl duzo wiekszy niz Francuzow to fakt ale wojska polskie na zachodzie i na wschodzie nie byly wstanie przeprowadzac samodzielnych dzialan operacyjnych, na szczeblach armii a tym bardziej frontow czy grup armii. Bez wsparcia sowieckiej artylerii i lotnictwa Polacy nie byliby wstanie przelamac Walu Pomorskiego. Poza tym tak jak zauwazyles nie byla to zadna wielka operacja. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Pola Raksa 22.05.06, 11:49 Oczywiście że nie mogli prowadzić działań na szczeblu armii. Jednakże nie można zarzucić braku rzemiosła wojskowego polskim żołnierzom. Przez 6 lat wojny państwo polskie było okupowane i nie mogło z wiadomych względów wystawić większej ilości wojska. Ok 600 tysięcy żołnierzy na wszystkich frontach to i tak był bardzo duży wysiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pola Raksa 22.05.06, 12:14 Wojna,wojną,ale żeby ją prowadzić i to przez lata,trzeba mieć "jaja",i to na tylu frontach i to przeciwko wielokrotnemu liczebnie przeciwnikowi,wehrmacht był najlepszą armią wszechczasów,cześć polskim żołnierzom:)) Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Ma pan rację Rico. 22.05.06, 12:39 Armia niemiecka była świetna i nie takie armie jak polska rzucała na kolana. A co do polskiej armii to jej morale czy jak pan powiedział "jaja", do dawnego W.P. ma się tak jak klasa mercedesa do poloneza. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ma pan rację Rico. 22.05.06, 12:53 Dlatego jeżdżę mercedesem,a polska armia,jak to nie nazwać,nie miała specjalnego wpływu na wynik II wojny światowej,czy była czy też nie,na to samo wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Ma pan rację Rico. 22.05.06, 12:57 i dlatego też siedzisz teraz na obczyźnie i krew cię zalewa każdego dnia i częstujesz nas swoim nachalnym towarzystwem. a wszystko to, bo "polska armia nie miała wpływu":))) ale odpływ wam zrobiła skuteczny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ma pan rację Rico. 22.05.06, 13:06 sss9 napisał: > i dlatego też siedzisz teraz na obczyźnie i krew cię zalewa każdego dnia i > częstujesz nas swoim nachalnym towarzystwem. a wszystko to, bo "polska armia ni > e > miała wpływu":))) > ale odpływ wam zrobiła skuteczny. :) Panie sss9,jakby Pan na to nie spojrzał,polska armia,czy nawet polskie armie,nie miały wpływu na wynik II wojny światowej,niestety,was nazywają -Azją:-. Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Do sssika 22.05.06, 13:46 Kiedy ty wreszcie napiszesz cos na temat sss9? Zanim zasmiecisz watek pomysl:))) Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa 22.05.06, 13:57 Dlatego Pit niczego nie ujmuje polskim zolnierzom ale musisz przyznac, ze ich udzial nie mial zadnego wplywu na ogolny przebieg wojny. Nie mozesz tez odmowic bohaterstwa i wyszkolenia naszemu Wehrmachtowi. Tak jak dalej Rico pisze, Wehrmacht byl najlepsza Armia na swiecie. Zadne panstwo w bezposrednim starciu (jeden front) nie mialo zadnych szans. Niemcy przede wszystkim przegraly gospodarczo z USA i ZSRR oraz w nastepstwie szeregu politycznych i wojskowych bledow Hitlera (wypowiedzenie wojny USA co pociagnelo koniecznosc prowadzenia walk na wielu frontach, niepotrzebne opoznienie natarcia na Moskwe w 1941, Stalingrad oraz Luk Kurski). Po Luku Kurskim wojna byla juz dla Niemiec przegrana. Tylko dzieki bohaterstwu prostych zolnierzy Wehrmachtu ostateczna kleska nastapila prawie 2 lata pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: Pola Raksa 22.05.06, 14:06 oppelner.os napisał: >ale musisz przyznac, ze ich > udzial nie mial zadnego wplywu na ogolny przebieg wojny. Juz Bolek5 dla ci odpowiedz na to "zadnego wplywu" Bolek5 napisal >bez którego Bitwę o >Anglię prawie na pewno wygraliby Niemcy. Jesli Bitwe o Anglie wygrali by Niemcy ... to bieg histori bylby calkiem inny ..tak wiec nie moze byc mowy o "zadnego wplywu" Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa 22.05.06, 14:15 Dlaczego uwazasz, ze dzieki Polakom Wlk. Brytania wygrala Bitwe o Anglie a bez nich przegralaby? Czy nie przeceniasz wplywu polskich pilotow na wynik tej bitwy? Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Pola Raksa 22.05.06, 14:08 Ależ przecież o tym piszę. Nie neguję waleczności żołnierzy wehrmachtu i kompetencji ich dowódców. Szaleństwa Adolfa spowodowały klęskę Niemiec. Józef Mackiewicz o tym pisał, że gdyby nie traktowanie ludów w ZSSR jako niewolników to zwycięstwo miołby podane na talerzu. Udział Polski był taki na jaki było stać państwo średnuiej wielkości po 123 latach niewoli. Nie mówię, że W.P. miało wpływ na wynik II wojny światowej bo nie mogło z racji wielkości narodu i potencjału ekonomicznego, ale zaznaczyło tam swoją obecnośc w dużo większym stopniu niż państwa wielkości Polski. O Francji nie chcę godać, bo najlepsze wojsko to była dywizja SS Karol Młot. Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa 22.05.06, 14:12 Zgadza sie Pit:))) Francuzi do konca bronili Berlina, he he Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Pola Raksa 22.05.06, 14:50 oppelner.os napisał: > Zgadza sie Pit:))) > Francuzi do konca bronili Berlina, he he Zobacz jaki paradoks, De Gol ze swoimi wolnymi Francuzami i SS-mani z Dywizji Karola Młota ratowali honor oręża francuskiego w II wojnie światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa 22.05.06, 14:59 Pamietaj, ze ci "Wolni Francuzi" i ci z SS byli ochotnikami i walczyli nie z obowiazku ale z przekonania. No coz i tak do tej pory nie rozumiem dlaczego Francja zalapala sie na tzw. czwarte mocarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Pola Raksa 22.05.06, 15:10 Ja Ci powiem. Może za to że oddali całą północną Afrykę aliantom bez walki. Taki mały geszefcik......... Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa 22.05.06, 15:43 Tak do konca nie odbylo sie to tak dobrowolnie. Francuzi probowali stawiac warunki a nastepnie nieznaczny opor ladujacym Amerykanom (mowa o wojskach wiernych Petainowi w Maroku) Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Pola Raksa 22.05.06, 15:53 oppelner.os napisał: > Tak do konca nie odbylo sie to tak dobrowolnie. Francuzi probowali stawiac > warunki a nastepnie nieznaczny opor ladujacym Amerykanom (mowa o wojskach > wiernych Petainowi w Maroku) Tak masz rację. Alianci to nie sowieci, oni szczędzili swych żołnierzy i do jakichś układów doszło. Jeśli się nie mylę próbowano nawet wyruch...ć de Gola. Ale tak na marginesie zawsze mni bawiło dawanie za przykład kolaboracji Vidkuna Quislinga a nie rządu Vichy. Takiej skali współpracy z okupantem jak we Francji nie było w żadnym państwie Europy. Fakt, po wojnie Franzuzom się upiekło. Delikatna okupacja nazistów i interesy grube z nimi a w nagrodę profity ze zwycięstwa nad III Rzeszą. To się nazywa mieć fart. Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa 22.05.06, 16:01 Tak to prawda. Ja podejrzewam, ze Amerykanie i Brytyjczycy zakladajac na poczatku, ze pokonane Niemcy pozostana slabym i podzielonym "terytorium" a potrzebny byl ktos kto stworzylby pewna rownowage na kontynencie i Francja sie do tego nadawal. Stad ten awans Francji. Trzeba pamietac, ze w czasie zimnej wojny zakladano, ze w przypadku ataku wojsk paktu warszawskiego to wlasnie na Francji i RFN spoczywac mial obowiazek utrzymania linii Renu do czasu przybycia glownych sil amerykanskich do Europy. Do dzisiaj wzdluz Renu oraz w Alzacji i Lotaryngii stoja wyrzutnie rakiet sredniego zasiegu z glowicami jadrowymi. Ponoc chciano przesunac ta linie na Odre a Polacy na Wisle. Narazie jest po staremu. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Pola Raksa 22.05.06, 16:07 Wiesz i tu widzę wielkość Adenauera. Sowieci proponowali Niemcom zjednoczenie w zamian za status "neutralnego" buforu. Stary Konrad powiedział, że woli okrojone państwo ale wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa 22.05.06, 16:16 Austriacy wybrali taka wlasnie neutralnosc zamiast pozostac w Rzeszy. Nie na darmo w moich stronach opowiada sie wice o Austriakach. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Pola Raksa 22.05.06, 16:38 Kiedyś żartem na konferencji powiedziałem że Austria to sztuczny twór i trza go przyłączyć do Niemiec, to takie dziewczyny z Austrii mało mi oczu nie wydrapały. 2 lata temu byłem w Insbrucku na konferencji a przy okazji zwiedziłem tereny nad jeziorem Bodeńskim ze strony Niemiec. Różnice są. Austria to takie maleńkie pudełeczko. Wszystko wymuskane na piko-belo. Niemcy były bardziej naturalne, nie mówię bałaganiarskie ale z tym ordnungiem w Austrii to już dla mnie sama sztuczność. Alpy mają piękne ale wolę polski Beskid Niski. Nie tak efektowny ale naturalny. Kończę muszę biec do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Pola Raksa 22.05.06, 09:13 Witam! oppelner.os napisał: > Nie przeceniaj roli > tzw. wojsk polskich w II W.S. A co tu można przecenić? Czwarta, pod względem liczebności, armia po stronie koalicji. Jedyna w boju od pierwszego do ostatniego dnia wojny w Europie. Po upadku Francji jedyny sojusznik Zjednoczonego Królestwa, bez którego Bitwę o Anglię prawie na pewno wygraliby Niemcy. Później też nie było źle. Budziszyn to brzydki kiks na zakończenie niezłego meczu. Zresztą, czy nie było tak, że naprzeciwko siebie stanęli w niej niemieccy frontowi weterani i polscy rekruci świeżo zwerbowani na terenach wyzwolonych, dowodzeni na dodatek przez półprzytomnego pijaka? Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa 22.05.06, 10:04 To prawda, ze tak naprawde Polska byla czwarta sila w koalicji antyhitlerowskiej. Polski wklad w wynik Bitwy o Anglie byl ogromny ale nie decydujacy. Polskie wojska zarowno na zachodzie jak i na wschodzie nie byly wstanie przeprowadzac dzialan na szczeblu operacyjnym (armii, grup armii czy frontow). Nie ujmuje Polakom walecznosci i bohaterstwa tak jak prostym niemieckim zolnierzom Wehrmachtu. Budziszyn to rzeczywiscie byl wielki kiks II Armii WP. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Pola Raksa 22.05.06, 18:59 Witam! oppelner.os napisał: > (...) Polskie wojska zarowno na zachodzie jak i na wschodzie nie byly > wstanie przeprowadzac dzialan na szczeblu operacyjnym (armii, grup armii czy > frontow). Niby wszystko prawda, ale z jednym wjątkiem. Był w czasie wojny krótki, ale ważny moment, w którym Alianci nie byli zdolni do żadnych działań bez wsparcia Polaków. Ten moment to właśnie Bitwa o Anglię. Polacy wkroczyli do akcji 31 sierpnia, gdy zaczynała się decydująca faza bitwy. W ciągu następnych dwóch tygodni, gdy rozstrzygały się losy Anglii, a wraz z nią całego wolnego świata, Polacy codziennie wystawiali przynajmniej 20 % lotników alianckich w powietrzu, a rekordowo liczba ta doszła do 48 %. Ja bym powiedział tak: polska armia odegrała w historii wojny mniej więcej taką rolę, jaką Domarski odegrał w historii polskiej piłki nożnej. Na ogół facet biegał po boisku może i bez większych sukcesów ale i bez szczególnego wstydu, aż pewnego dnia znalazł się we właściwym miejscu i czasie i zrobił dokładnie to, co do niego należało. I ten jeden ruch nogi Domarskiego otworzył przed polską piłkę nożną zupełnie nowy świat. Gdyby nie ta guła, to Gorgoń, Szarmach, Lato, Deyna, Gadocha i wielu innych oglądali by se Weltmeisterschaft w domu przy piwku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pola Raksa 22.05.06, 10:16 bolek5 napisał: > Witam! > > oppelner.os napisał: > > > Nie przeceniaj roli > > tzw. wojsk polskich w II W.S. > > A co tu można przecenić? Czwarta, pod względem liczebności, armia po stronie > koalicji. Jedyna w boju od pierwszego do ostatniego dnia wojny w Europie. Po > upadku Francji jedyny sojusznik Zjednoczonego Królestwa, bez którego Bitwę o > Anglię prawie na pewno wygraliby Niemcy. Później też nie było źle. Budziszyn to > > brzydki kiks na zakończenie niezłego meczu. Zresztą, czy nie było tak, że > naprzeciwko siebie stanęli w niej niemieccy frontowi weterani i polscy rekruci > świeżo zwerbowani na terenach wyzwolonych, dowodzeni na dodatek przez > półprzytomnego pijaka? Mam nadzieję,że znasz -stan(Pistole) albo mundur:-),Twój niemiecki lotnik przegrał, a tak w sumie to serdecznie witam,naprawdę serdecznie:), Rico Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Pola Raksa 22.05.06, 19:02 Witam! rico-chorzow napisał: > a tak w sumie to serdecznie witam,naprawdę serdecznie:), Też się cieszę, że znowu mam Cię okazję czytać ;) Ale ja tu tylko na chwilkę. Nie mam czasu na przyjemności, bo szukam pracy ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pola Raksa 22.05.06, 20:44 bolek5 napisał: > Witam! > > rico-chorzow napisał: > > > a tak w sumie to serdecznie witam,naprawdę serdecznie:), > > Też się cieszę, że znowu mam Cię okazję czytać ;) Ale ja tu tylko na chwilkę. > Nie mam czasu na przyjemności, bo szukam pracy ;o) Może nie specjalnie przyjemna sprawa,i nie wiem czy moje życzenia powodzenia coś zmienią,ale życzę Ci tego dobrego ruchu nogi i nie tylko,we właściwym czasie na właściwym miejscu,uszy do góry, pozdrawiam Rico:) Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Pola Raksa 22.05.06, 21:18 Witam! rico-chorzow napisał: > Może nie specjalnie przyjemna sprawa,i nie wiem czy moje życzenia powodzenia co > ś > zmienią,ale życzę Ci tego dobrego ruchu nogi i nie tylko,we właściwym czasie na > właściwym miejscu,uszy do góry, Dzięki, Rico, za troskę, ale nie jest wcale tak źle ;) Mam etat a nawet dwa, ale potrzebuję jeszcze więcej pracy. I płacy oczywiście ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krowa Re: Pola Raksa IP: *.wifi / *.domainunused.net 22.05.06, 12:04 sam jesteś wół Odpowiedz Link Zgłoś
oberschlesier1921 Re: Pola Raksa 22.05.06, 22:25 a na rakse z pewnoscia kapturkiem ruszales, dlatego sie w tedy rubiny palily bo tacy czochracze jak ty na rakse polowali. buahahahaaaaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Pola Raksa 23.05.06, 19:07 Tyn Korfanty, na na na. Abo to obrzidliwy prowokator, abo glupszy jak policja pozwalo. Z calego tego filmowego szajsu pamiyntom ino sympatyczno buzka Raksy. A za kogos tys tam grol Korfanty, za Szarika? Odpowiedz Link Zgłoś
willi2 Re: Pola Raksa 21.05.06, 19:46 Zapomnialem wczoraj dodac,ze w mundurze niemieckim wygladalaby sexowniej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
korfantydrugi Re: Pola Raksa 21.05.06, 20:03 jako polski szpieg j-24! bo j-23 jest już zajęty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eug50 Re: Pola Raksa IP: *.wifi / *.domainunused.net 21.05.06, 20:59 a najlepiej bez jakiego kolwiek mundurka no ewentualnie jakies skromne dodatki noch mal gruesse Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa 21.05.06, 21:18 Tego to nie wiem Willi, nie sprawdzalem a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
eug50 Re: Pola Raksa 21.05.06, 21:20 willi2 napisał: > ehehe ale ona chyba plasko jest,abo ? :-) to, ze wtedy była to niemusi znaczyc ,że teraz tez wtedy nie było silikonu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
willi2 Re: Pola Raksa - bild 1 21.05.06, 21:24 www.peoples.ru/art/cinema/actor/raksa/raksa_1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
willi2 Re: Pola Raksa - bild 1 21.05.06, 21:25 tu cos jest napisane ,tylko niewiem co hahahahahaha: Пола Ракса, польская актриса. В 1964 окончила Высшую школу театра и кино в Лодзи. Дебютировала в кино еще в 1960 (<Сатана из седьмого класса>). Артистическое обаяние Раксы заключалось в чистоте и свежести ее молодости. Это позволило актрисе сыграть роли молодых варшавянок в фильмах 60-х годов - <Их будни>, <Беата> и др., заслужив признание польских зрителей. В 1965 снялась в неглавной роли в фильме А. Вайды <Пепел> - сложной экранизации романа С. Жеромского, однако это трудно назвать серьезной драматической ролью, так как Ракса оказалась всего лишь одной, притом далеко не самой яркой краской в многоцветной режиссерской палитре картины, анализирующей острые проблемы польской истории. Популярность актрисы в нашей стране связана прежде всего с ее ролями в советских лентах <Ноктюрн>(1966) и <Зося>(1967), где она сыграла простых и трогательных девушек военного времени, а также благодаря участию в схожем по тематике сверхпопулярном в СССР телесериале <Четыре танкиста и собака> (1966-1969). Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa - bild 1 21.05.06, 21:26 Willi ona moglaby byc twoja oma, he he Odpowiedz Link Zgłoś
willi2 Re: Pola Raksa - bild 1 21.05.06, 21:28 Ale jak byla mlodo,to byla fajna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa - bild 1 21.05.06, 21:33 www.filmweb.pl/Pola,Raksa,filmografia,Person,id=8560 Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Wiecej Bildow 21.05.06, 21:35 images.google.de/images?hl=de&q=Pola%20Raksa&btnG=Google-Suche&sa=N&tab=wi Odpowiedz Link Zgłoś
eug50 Re: Pola Raksa - bild 1 21.05.06, 21:28 Polska aktorka ze szkoły filmowej w Łodzi na końcu" Cztery tankisty i sobaka" Odpowiedz Link Zgłoś
eug50 Re: Pola Raksa - bild 1 21.05.06, 21:46 okazuje sie ,że to polska mniejszość na białorusi ładniejsza od obecnej Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa - bild 1 21.05.06, 21:48 Tam i dzisiaj mieszkaja fajne dlugonogie laseczki:))) Odpowiedz Link Zgłoś
willi2 Re: Pola Raksa - bild 1 21.05.06, 21:51 ukrainian.absolute-love.com/visual/u_ab/baby.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa - bild 1 21.05.06, 22:06 Ja Willi tam na wschodzie mieszkaja super laseczki, he he Cos wiem na ten temat z praktyki:) Odpowiedz Link Zgłoś
willi2 Re: Pola Raksa - bild 1 21.05.06, 22:10 Rosjanki,Ukrainki to fajne som laseczki,mosch recht. Tez to wiem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner.os Re: Pola Raksa 21.05.06, 21:34 czterej.pancerni.i.pies.filmweb.pl/Czterej,pancerni,i,pies,%281966%29,o,filmie,Film,id=35155 Odpowiedz Link Zgłoś