Dodaj do ulubionych

Gratulacje, Ballest!

02.01.07, 13:32
Nie zawsze sie ze sposobem Twojej argumentacji zgadzam. Znajomosci tematu Ci
odmowic nie moge. Twoje uszczypliwosci w kierunku polskim trafiaja na malo
sympatii. Z jednej strony prowokujesz i ze wzgledu na brak kontrargumentow
forumowiczow zbierasz epitety, z drugiej strony zmuszasz do namyslu. Nie
zawsze prowadzi to do zwiekszenia wzajemnego zrozumienia. Rownie krytyczne
podejscie do historii Niemiec wzbogacilo by nie jedna dyskusje.

Pomomi wszystko, dzieki Ci za ten ogromny zasob informacji dotyczacy historii
Slaska!

Gratulacje za zdobycie pierwszego miejsca!

Glück auf!
Obserwuj wątek
    • Gość: zazizu Re: Gratulacje, Ballest! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 13:42
      Przecież połowa ggg objeżdzała wszystkie kafejki internetowe w promieniu 50 km
      zeby oddać na niego glos, każdy razy 10. Już wcześniej oszukiwali. A obdarzając
      szacunkiem Ballesta, tracisz go jednocześnie u wielu Ślązaków z tego forum.
      • chrisraf Re: Czesc, Zazizu! 02.01.07, 14:20
        Dzieki za Twoj komentarz!

"...A obdarzając
        > szacunkiem Ballesta, tracisz go jednocześnie u wielu Ślązaków z tego forum."

Mysle, ze szacunek jest pierwsza rzecza, ktora mozna okazac drugiej osobie,
        nawet gdy sie z nia nie zgadza! Nie wiedzialem, ze ciesze sie takim powazaniem.

Przeczytaj, prosze jeszcze raz moja wypowiedz!

"> Przecież połowa ggg objeżdzała wszystkie kafejki internetowe w promieniu 50
        km
        > zeby oddać na niego glos, każdy razy 10. Już wcześniej oszukiwali."

Nie znam sie na przekretach. To nie moja dzialka. Nikt z moderatorow nie zwrocil
        uwage na te "manipulcje". Jezeli tak jest i zostana udowodnione, to bardzo mi
        przykro. Ale jak narazie nic takiego nie mialo miejsca.

W takim przypadku jest dla mnie prosta sprawa, ze gratuluje zwyciezcy.
        Jesli "komisja" stwierdzi, ze kandydat byl "pod dzialanie srodkow dopingowych",
        to Arnold bedzie musiaj zareagowac.

Pozdrowienia i Glück auf!

• Gość: van deer Re: Czesc, Zazizu! IP: *.icm.edu.pl 02.01.07, 14:47
          > Mysle, ze szacunek jest pierwsza rzecza, ktora mozna okazac drugiej osobie,
          > nawet gdy sie z nia nie zgadza!

Podpisuje sie.

> Nie wiedzialem, ze ciesze sie takim powazaniem.

Wystarczy nie byc chamem, by tutaj uchodzic za kogos wyjatkowego, sorry Chris:)

Van
    • ballest Re: Gratulacje, Ballest! 02.01.07, 14:02
      Tysz mom krytyczne podejscie do historii Niemiec, ale Chriss, Niemcy nie maja
      jej takiej klamliwej, do tego przyznawaja sie do zbrodni kerych nie popelnili;)

Co do plebiscytu, to uech wycofou kandydatura! ale mnie zostawiyli.
      Napewno calou Japonia i Chiny na mnie glosowali:)
      Z drugi strony najwiekszym ci.lem tysz uech zostou;)
      Lepi by bouo, jak by mi jeden niepokolany Polok uwierzou co piszam, jak wygrac
      tyn "Plebiscyt"
    • cirano Re: Gratulacje, Ballest! 02.01.07, 14:50
      W tyj sytuacji, piszoncy na tym forum, niy zastanawio sie nojczynscij czy robi
      dobro czy zło robota do Ślonska abo Niymiec. Nos jes tukej za mało grupka żeby
      my naszymi wpisami jakikolwiek wpływ na stosunki niymiecko - polske mogli
      wywrzeć, besto krympować (etyketa!)sie niy muszymy.
      Uobalomy polske mity wskazujemy brudy i błyndy. Ballest robi to mojym zdaniym,
      nojlepij
    • Gość: taksobiemyślę Re: Gratulacje, Ballest! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 15:31
      chrisraf napisał:

> Nie zawsze sie ze sposobem Twojej argumentacji zgadzam. ...
      Niezgadzanie się z drugim człowiekiem to najnormalniejsza rzecz w świecie.
      Przybadek naszego bohatera to jednak osobliwość sama w sobie, z czym zapewne
      zgodzi się większość gości tego forum. Ten facet stwarza wrażenie nieporadnego w
      wiedzy i słowie osobnika, ale przy tym niebywale upierdliwego i nie do zbicia z
      pantałyku nawet najgorszymi wyzwiskami, czyli coś na kształt porucznika Columbo
      ze znanego US-serialu. Ciekawe zatem w jakim mantlu chodzi Ballest?
      • ballest Re: Gratulacje, Ballest! 02.01.07, 15:43
        Ty sobie tak myslisz a ja zawsze daje dowody, na to co skreslam.
        Jesli tak nie jest, podaj linki z dowodami?

a w takim mantlu uazam;
        ludzie.gazeta.pl/ballest/0,0.html?t=1167748871082
      • chrisraf Re: Gratulacje, Ballest! 02.01.07, 16:16
        ...porucznik Ballest? Cos z detektywa zapewne ma.

Pozdrowienia!
    • mscislaw.rzeszowski [...] 05.01.07, 21:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: ter Re: Gratulacje, Ballest! IP: *.bulldogdsl.com 07.01.07, 00:10
      Nastepny hitlerowiec sie odezwal
      • ramen5 Re: Gratulacje, Ballest! 07.01.07, 00:50
        Gość portalu: ter napisał(a):

> Nastepny hitlerowiec sie odezwal

Oj duzo jest takich swoloczy
        • oppelner_os Re: Gratulacje, Ballest! 07.01.07, 00:56
          Najechalo tego od cholery zza Brynicy.
          • ramen5 Re: Gratulacje, Ballest! 07.01.07, 14:09
            oppelner_os napisał:

> Najechalo tego od cholery zza Brynicy.

Mamy prawo jestesmy u siebie
            • oppelner_os Re: Gratulacje, Ballest! 08.01.07, 21:46
              Kto? Wy? Jaja se robisz Ramen:)))
        • chrisraf Re: Do Ramen5, 07.01.07, 01:41
          a co Ty masz mi do zarzucenia? Napisz, co Ci nie pasuje.

Zapraszam na dyskusje!

Pozdrowienia
          • ramen5 Re: Do Ramen5, 07.01.07, 14:13
            chrisraf napisał:

> a co Ty masz mi do zarzucenia? Napisz, co Ci nie pasuje.
            >
            > Zapraszam na dyskusje!
            >
            > Pozdrowienia

Niepodoba mi sie to,ze wyrazacie sie jak za najlepszych lat Goebelsa
            • chrisraf Re: Do Ramen5, 07.01.07, 17:12
              "Niepodoba mi sie to,ze wyrazacie sie jak za najlepszych lat Goebelsa"

Moje pytanie odnosilo sie do mojej osoby.

Powtarzam

"...co Ty masz mi do zarzucenia? Napisz, co Ci nie pasuje."

Pozdrowienia

• ramen5 Re: Do Ramen5, 08.01.07, 13:53
                chrisraf napisał:

> "Niepodoba mi sie to,ze wyrazacie sie jak za najlepszych lat Goebelsa"
                >
                > Moje pytanie odnosilo sie do mojej osoby.
                >
                > Powtarzam
                >
                > "...co Ty masz mi do zarzucenia? Napisz, co Ci nie pasuje."
                >
                > Pozdrowienia
                >
                >
                Mylisz katow z ofiarami w twoim pojeciu to Polacy byli niedobrzy a Niemcy
                reprezentowali tylko dobre cechy
                • chrisraf Re: Do Ramen5, 08.01.07, 16:57
                  "Mylisz katow z ofiarami w twoim pojeciu to Polacy byli niedobrzy a Niemcy
                  reprezentowali tylko dobre cechy"

Po obu stronach gineli nie winni. Po ubu stronach znajdowali sie ludzie
                  szlachetni i bestie.

Historia stosunkow polsko-niemieckich jest nasycona wieloma przekretami.
                  Mitologia narodowa wielokrotnie zastepuje historie. Szczegolnie jesli chodzi o
                  historie Slaska, bajkopisarstwo osiaga bardzo wysoki poziom. Od ziem "etnicznie
                  polskich" po tzw. "Powstania Slaskie" mozna tutaj spotkac wiele bubli
                  historycznych. Tragedia Slazakow od 1945 po lata 70-te jest malo znana i bardzo
                  bolesna.

Niemcy rozprawili sie ze swoimi czarnymi stronami. Polska ma do dzisiaj problem
                  sie z tym uporac.

Jak sie ze mna nie zgadzasz, to zapraszam na merytoryczna dyskusj, a nie
                  wyzywaj od Goebelsow!

Pozdrowienia
                  • ramen5 Re: Do Ramen5, 08.01.07, 18:23
                    chrisraf napisał:

> Niemcy rozprawili sie ze swoimi czarnymi stronami. Polska ma do dzisiaj
                    problem
                    >
                    > sie z tym uporac.
                    >
                    > Jak sie ze mna nie zgadzasz, to zapraszam na merytoryczna dyskusj, a nie
                    > wyzywaj od Goebelsow!
                    >
                    > Pozdrowienia

Nie twierdze,ze Polacy to chodzace aniolki ale dlaczego twierdzisz,ze to mysmy
                    sie nie rozliczyli z historia a Niemcy tak.To przeciez Niemcy nadawali
                    obywatelstwo na podstawie przynaleznosci do odpowiedniej grupy Volkslisty -to
                    twoim zdaniem rozliczenie sie z przeszloscia.Nie wybielaj Niemcow bo to nie sa
                    baranki-jako narod odpowiadaja za wywolanie dwoch wojen swiatowych-chyba to
                    wystarczy
                    • ballest Re: Do Ramen5, 08.01.07, 18:33
                      "Nie twierdze,ze Polacy to chodzace aniolki ale dlaczego twierdzisz,ze to mysmy
                      sie nie rozliczyli z historia a Niemcy tak.To przeciez Niemcy nadawali
                      obywatelstwo na podstawie przynaleznosci do odpowiedniej grupy Volkslisty -to
                      twoim zdaniem rozliczenie sie z przeszloscia.Nie wybielaj Niemcow bo to nie sa
                      baranki-jako narod odpowiadaja za wywolanie dwoch wojen swiatowych-chyba to
                      wystarczy"
                      Jak ftos cos takiego skresli, to nie warto z nim dyskutowac :(
                      - moze jeszcze napiszesz, ze Niemcy w I Wojnie skapitulowaly?
                    • chrisraf Re: Do Ramen5, 08.01.07, 23:59
                      "Nie twierdze,ze Polacy to chodzace aniolki ale dlaczego twierdzisz,ze to mysmy
                      sie nie rozliczyli z historia a Niemcy tak"

Trzy pytania

1. Ilu komendantow polskich obozow obozow koncentracyjnych zostalo skazanych?
                      2. Ilu osobom przyznano odszkodowanie za niewolnicza prace (tak jak Niemcy?)
                      3. Dlaczego zataja sie do dzisiaj historie Slaska?
                      4. Dlaczego nie podaje sie calej historii dotyczacej przyczyn II WS?
                      5. Dlaczego nie mowi sie otwarcie o wlasnych zbrodniach?
                      6. Dlaczego do dzisiaj nie istnieje w Oswiecimiu plyta upamietniajaca ofiary
                      tego obozu po 9. maja 1945.
                      7. Dlaczego nie zezwolono Dziennikowi Zachodniemu w 1997 r. na publikacje
                      11.000 nazwisk ofiar pracy niewolniczej z lat powojennych, odkrytych w mogilach
                      masowych kolo Katowic?
                      12. Dlaczego nie mowi sie o celowej dewastacji kultury na Slasku przez PRL?
                      13. Dlaczego nadal forsuje sie bzdury historyczne, ala wierza spadochronowa?

Moge Ci jeszcze wiecej przykladow podac. Na razie wystarczy jak odpowiesz na te.

"To przeciez Niemcy nadawali obywatelstwo na podstawie przynaleznosci do
                      odpowiedniej grupy Volkslisty -to twoim zdaniem rozliczenie sie z przeszloscia"

Niemiecki rzad wielokrotnie przepraszal. Niemcy wyplacily ofiarom odszkodowania.
                      Swoim zbrodniarzom wytoczyli procesy. Nie jeden zostal innym rzadom wydalony.
                      Czy wiesz, ze Niemcom zabroniono scigania alianckich zbrodniarzy wojennych?
                      Niemcy wspieraja wiele projektow pokojowych na calym swiecie.

Jesli chodzi o to obywatelstwo, to umozliwili wielu Polakom godne zycie. Nie
                      wiem czy wiesz, ze Niemcy w latach siedemdziesiatych placily DM za tzw.
                      Spätaussidler (spoznionych wysiedlencow).

"Nie wybielaj Niemcow bo to nie sa baranki-jako narod odpowiadaja za wywolanie
                      dwoch wojen swiatowych-chyba to wystarczy"

Podaj przyklad, w ktorym "wybielam" cos. Jesli chodzi o "wywolanie " wojen
                      swiatowych, radze poczytac troche powaznej literatury, jesli juz nie
                      niemieckiej to angielsko-jezycznej. W ostatnich latach pojawily sie tez dobre
                      publikacje w jezyku polskim.

Pozdrowienia
      • chrisraf Re: Czejsc ter, 07.01.07, 01:38
        jak wpadles na ten "trop".

Sluchaj "roztropku",

nie jestes w stanie podac nawet calego nicka z logowaniem. Nie napisales
        dlaczego mnie za takiego masz. Swiadczy to jedynie o braku odwagi cywilnej i
        strachu wobec samego siebie.

Hitlera tak samo jak Stalina nie nawidze!

Wyzywanie kogos, kto pisze niezgodnie z political corectnis nazywac hitlerowcem
        idzie za daleko.

Chcesz wymieniac argumenty, prosze!!

Wolisz sie maskowac, splywaj!!

• ramen5 Re: Gratulacje, Ballest! 07.01.07, 00:53
      > Glück auf!
      najlepsze to z calej wypowiedzi.Zle wam w Wiekiej Rzeszy ze wytykacie z niej
      nosa
      • oppelner_os Re: Gratulacje, Ballest! 07.01.07, 00:56
        To wy wychyliliscie sie za bardzo, bo my jestesmy u siebie. Wasze miejsce jest
        za Brynica, w Sosnowcu:)))
        • Gość: skąd to znamy? Re: Gratulacje, Ballest! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.07, 01:50

"Mamy odrębną historię. Historia Śląska jest starsza od historii Polski.
          W przeciągu ponad tysiąca lat Śląsk należał do Polski ok. 200 lat. W latach
          1921-1939, po wojnie domowej i aneksji wschodniego Górnego Śląska,
          administracja polska zaczęła niszczyć cały dorobek kulturowy, duchowy
          i ekonomiczny .

Na tym miejscu trzeba wiedzieć, że akcje dywersyjne (terrorystyczne) , które
          były przeprowadzane na Górnym Śląsku, były organizowane z Sosnowca, gdzie
          znajdowała się centrala grup "Z" i "N". Oddziały te dokonywały zamachów,
          morderstw i napadów na Niemców, niemieckie instytucje i zrzeszenia. Wydawnictwo
          Uniwersytetu Opolskiego wydało dosyć ciekawą pozycję zajmującą się tą tematyką."

Podejće tytua!
          • chrisraf Re: Do "skad to znamy!" 07.01.07, 12:48
            Czyjsc!

Ciykawoum publikacjou, o kierej zech pisou to ksiunszka Edwarda
            Dlugajczyka "Grupy Z i N, Polskie przygotowania dywersji wojskowej w Niemczech
            w latach 1921-1925", Instytut Slaski, Opole 1997.

W jynzyku nimeckim wiszlo tysz "Oberschlesiens unbewältigte Vergangenheit"
            ("Nieprzezwyciezona przeszlosc Gornego Slaska", moje tlum.), dr Ewald Pollok,
            Wydawnictwo Zyrowa

Jak bydziesz chciou wincyj to poslyj mi maila na mojo adresa.

Glück auf!
          • ramen5 Re: Gratulacje, Ballest! 07.01.07, 14:18
            Gość portalu: skąd to znamy? napisał(a):

>
            > "Mamy odrębną historię. Historia Śląska jest starsza od historii Polski.
            > W przeciągu ponad tysiąca lat Śląsk należał do Polski ok. 200 lat. W latach
            > 1921-1939, po wojnie domowej i aneksji wschodniego Górnego Śląska,
            > administracja polska zaczęła niszczyć cały dorobek kulturowy, duchowy
            > i ekonomiczny .
            >
            > Na tym miejscu trzeba wiedzieć, że akcje dywersyjne (terrorystyczne) , które
            > były przeprowadzane na Górnym Śląsku, były organizowane z Sosnowca, gdzie
            > znajdowała się centrala grup "Z" i "N". Oddziały te dokonywały zamachów,
            > morderstw i napadów na Niemców, niemieckie instytucje i zrzeszenia.
            Wydawnictwo
            >
            > Uniwersytetu Opolskiego wydało dosyć ciekawą pozycję zajmującą się tą
            tematyką.
            > "
            >
            > Podejće tytua!

Niemcy to byly baranki w owczej skorze
        • ramen5 Re: Gratulacje, Ballest! 07.01.07, 14:09
          oppelner_os napisał:

> To wy wychyliliscie sie za bardzo, bo my jestesmy u siebie. Wasze miejsce jest
          > za Brynica, w Sosnowcu:)))

Wy juz zostaliscie wygnani za Odre aby sprawiedliwosci stalo sie zadosc
          • chrisraf Re: Do Ramen5, 07.01.07, 17:25
            wejdz w wyszukiwarke i wklep mojego nicka. Poczytaj troche moje watki. Nie chce
            mi sie wszystkiego jeszcze raz tlumaczyc.

Pozdrowienia
            • ballest Re: Do Ramen5, 07.01.07, 17:58
              Chris, niy ma o czym godac, to som niedouczone osobniki, zero argumentow ale
              klappa jak Hitler!
              • chrisraf Re: Do Ballest, 07.01.07, 20:08
                brak argumentow to najgorszo klynska!

Glück auf!

• ballest Re: Do Ballest, 07.01.07, 20:29
                  Chris wejrzy do skrzynki!
                  • ballest do Chrisrafa 07.01.07, 20:57
                    Wejrzi do skrzynki
                • ramen5 Re: Do Ballest, 08.01.07, 14:05
                  chrisraf napisał:

> brak argumentow to najgorszo klynska!
                  >
                  > Glück auf!
                  >

Towarzystwo wzajemnej adoracji!

Glück auf!

• ramen5 Re: Do Ramen5, 08.01.07, 14:03
                ballest napisał:

> Chris, niy ma o czym godac, to som niedouczone osobniki, zero argumentow ale
                > klappa jak Hitler!

Chyba o sobie mowisz
            • ramen5 Re: Do Ramen5, 08.01.07, 14:02
              chrisraf napisał:

> wejdz w wyszukiwarke i wklep mojego nicka. Poczytaj troche moje watki. Nie
              chce
              >
              > mi sie wszystkiego jeszcze raz tlumaczyc.
              >
              > Pozdrowienia

Yes sir
      • chrisraf Re: Do Ramen5, 07.01.07, 01:46
        moi przodkowie przeniesli sie na na Gorny Slask w XVIII w. Tu sa nasze korzenie.
        Ja jestem urodzony w Katowicach. Wychowalem sie dwujezycznie.

To pozdrowienie, ktore czytasz jest starym pozdrowieniem gornikow/hajerow!

Ucz sie!

Glück auf!
        • oppelner_os Re: Do Ramen5, 07.01.07, 09:15
          Skad ma to Ramen wiedziec? W polskich szkolach nikt tego nie uczy, Chisraf:)
          • ramen5 Re: Do Ramen5, 07.01.07, 14:17
            oppelner_os napisał:

> Skad ma to Ramen wiedziec? W polskich szkolach nikt tego nie uczy, Chisraf:)

Czytalem tez wasza hitorie po niemiecku i tam tez pisze ze od pierwszej wojny
            swiatowej coraz mniejsze terytorium zajmujecie ,a to tylko z powodu waszej buty
            i zachlannosci na cudze dobro
            • oppelner_os Re: Do Ramen5, 08.01.07, 21:45
              Historia kolem sie kreci, Ramen:)))
              • ramen5 Re: Do Ramen5, 10.01.07, 00:09
                oppelner_os napisał:

> Historia kolem sie kreci, Ramen:)))

I pysznych poniza.Amen
        • ramen5 Re: Do Ramen5, 07.01.07, 14:14
          chrisraf napisał:

> moi przodkowie przeniesli sie na na Gorny Slask w XVIII w. Tu sa nasze
          korzenie
          > .
          > Ja jestem urodzony w Katowicach. Wychowalem sie dwujezycznie.
          >
          > To pozdrowienie, ktore czytasz jest starym pozdrowieniem gornikow/hajerow!
          >
          > Ucz sie!
          >
          > Glück auf!

Bylo minelo teraz na Slasku mowi sie po polsku
          • chrisraf Re: Do Ramen5, 07.01.07, 17:19
            w 1932 r. wprowadzono zakaz poslugiwania sie jezykiem niemieckim w Polsce. W
            czerwcu 1939 zabroniony mszy w jezyku niemieckim. Krotko po tym Niemcy
            zabronili poslugiwac sie "Wasserpolnisch". W 1945 zabroniono jezyka
            niemieckiego. Za mowienie po "noszymu" ponosilo sie sankcje do lat 80-tych.

Do ktorej nomenklatory sie zaliczasz?

Glück auf!
            • ramen5 Re: Do Ramen5, 08.01.07, 13:59
              chrisraf napisał:

> w 1932 r. wprowadzono zakaz poslugiwania sie jezykiem niemieckim w Polsce. W
              > czerwcu 1939 zabroniony mszy w jezyku niemieckim. Krotko po tym Niemcy
              > zabronili poslugiwac sie "Wasserpolnisch". W 1945 zabroniono jezyka
              > niemieckiego. Za mowienie po "noszymu" ponosilo sie sankcje do lat 80-tych.
              >
              > Do ktorej nomenklatory sie zaliczasz?
              >
              > Glück auf!

O ile sie orientuje to mniejszosc niemiecka przed II wojna swiatowa iala takie
              prawa o ktorych mniejszosc polska w Niemczech nawet nie mogla pomarzyc.Agesja
              zawzze wywoluje reakcje-nie dziwie,ze wladze polskie mogly czasami zareagowac
              nerwowo
              • chrisraf Re: Do Ramen5, 08.01.07, 17:03
                podaj przyklady! Zapoznaj sie z historia Gornego Slaska!

Pozdrowienia
                • ramen5 Re: Do Ramen5, 08.01.07, 18:26
                  chrisraf napisał:

> podaj przyklady! Zapoznaj sie z historia Gornego Slaska!
                  >
                  > Pozdrowienia
                  Wiem dosc duzo na temat histori Gornego Slaska-ziemia to nieszczesliwa jak
                  wiele ziem przejsciowych,gdzie panowalo duzo nacjiZzgody pod tym wzgledem nie
                  da sie osiagnac-bo zawsze ktos bedzie mial racje i ktos bedzie pokrzywdzony
                  • chrisraf Re: Do Ramen5, 09.01.07, 00:14
                    " podaj przyklady!"

Nie widze tych przykladow, o ktore Cie prosilem.

Jesli znasz historie Gornego Slaska, to nie powinny Cie moje komentarze dziwic.

"...gdzie panowalo duzo nacjiZzgody pod tym wzgledem nie
                    da sie osiagnac-bo zawsze ktos bedzie mial racje i ktos bedzie pokrzywdzony"

SCRNN, Rzesza, Czechoslowacja, Polska Niemcy to piec panstw, do ktorych Slask
                    anlezal/nalezy. Sztuczny "stwor" jaki powstal w Wersalu, Czechoslowacja
                    rozleciala sie. Przez ostatnie stulecia Czechy nalezaly do SCRNN lub Austro-
                    Wegier. Ostatecznie mamy na Gornym Slasku jedynie dwa wplywy narodowe,
                    niemiecki i polski.

Tu nie chodzi o wyrownanie krzywd. Tylko o brak odwagi ze strony polskiej do
                    przyznania sie, ze najwieksza sposcizne cywilizacyjna pozostawili Niemcy tutaj.

Jesli sie nie zgadzasz, to wskaz mi np. jakis plac lub glowna ulice, ktora nosi
                    imie jednego tworcow Katowic lub jej noblistki? Tylko nie mow ul.Grundmanna!

Pozdrowienia
              • ichklaus Re: Do Ramen5, 08.01.07, 18:19
                ramen5 napisał:
                > O ile sie orientuje to ...

ZLE SIE ORIENTUJESZ
                • ramen5 Re: Do Ramen5, 08.01.07, 18:29
                  ichklaus napisał:

> ramen5 napisał:
                  > > O ile sie orientuje to ...
                  >
                  > ZLE SIE ORIENTUJESZ

Kazdy poglad jest tylko pogladem subiektywnym tak jak Twoj
    • Gość: oppelner_os Re: Gratulacje, Ballest! IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.07, 14:20
      Hinweise auf Vergewaltigung Dreijähriger

www.n24.de/news_stories/article.php?articleId=91952&teaserId=92669
    • Gość: slabosc Re: Gratulacje, Ballest???! IP: *.cable.ubr05.hari.blueyonder.co.uk 07.01.07, 20:24
      , przeciez` to CYNIK!!!!!!,
      -masz oslabiony organizm abo (dales` porzadnie w globus),

----

• chrisraf Re: Czesc Slabosc! 07.01.07, 23:43
        Od czasu do czasu jestem troche przepracowany. Czasem mam oslabiony organizm i
        czasem dam se w globus. Jestem jedynie czlowiekiem.

Ale teraz do sprawy!

Wielokrotnie pisalem, ze nie zawsze zgadzam sie ze sposobem argumentacji
        Ballesta. To nie znaczy, ze odmawiam mu kompetencji merytorycznej. Facet wie o
        czym pisze. Jak on to pisze, to inne poletko.
        Szanuje go, tak samo jak wszystkich innych forumowiczow.
        Zostal na tym forum wybrany na pierwsze miejsce. Ja wyladowalem na siodmym,
        chociaz bylem ta nominacja jako nowicjusz tutaj mile zaskoczony (dzieki).
        Arnold oglosil oficjalny wynik bez zastrzezen.
        Fair play znaczy, ze sie zwyciescy gratuluje.

Pozdrowienia
        • ballest Nie jestem najlepszy! 08.01.07, 09:46
          Wiem o tym, sa inni lepsi ode mnie, na naszym Forum Gleiwitz jest paru a Ty
          nalezysz tysz do tych lepszych ode mnie.
          Ja mialem ale inne Atuty, jestem od samego poczatku na roznych forach (zaczalem
          na Wroclawiu) i jestem znany jak ATA, dlatego i tylko dlatego wygralem.
          Nastepnym razem wygrasz Ty i Oppelner, takie moje zdanie do tematu.
          • ramen5 Re: Nie jestem najlepszy! 08.01.07, 14:15
            ballest napisał:

> Wiem o tym, sa inni lepsi ode mnie, na naszym Forum Gleiwitz jest paru a Ty
            > nalezysz tysz do tych lepszych ode mnie.
            > Ja mialem ale inne Atuty, jestem od samego poczatku na roznych forach
            (zaczalem
            >
            > na Wroclawiu) i jestem znany jak ATA, dlatego i tylko dlatego wygralem.
            > Nastepnym razem wygrasz Ty i Oppelner, takie moje zdanie do tematu.

Wygracie tak,ze granica bedzie w Berlinie jak przepowiedzial Wielki Towarzysz
            Stalin(a propo najlepszy przyjaciel Genosse Hitlera).Ucieta glowe hydry trzeba
            przypalac zeby nie odrastala.

Glück auf!
            • chrisraf Re: Do Ramen5 08.01.07, 18:04
              "...jak przepowiedzial Wielki Towarzysz Stalin(a propo najlepszy przyjaciel
              Genosse Hitlera)..."

Czy to Twoi dobrzy kumple. Odnosze wrazenie, ze znasz tych dwuch osobiscie.

"Ucieta glowe hydry trzeba przypalac zeby nie odrastala."

Czy to LSD pomaga Ci miec takie obrazy?
              • ramen5 Re: Do Ramen5 08.01.07, 18:28
                chrisraf napisał:

> "...jak przepowiedzial Wielki Towarzysz Stalin(a propo najlepszy przyjaciel
                > Genosse Hitlera)..."
                >
                > Czy to Twoi dobrzy kumple. Odnosze wrazenie, ze znasz tych dwuch osobiscie.
                >
                > "Ucieta glowe hydry trzeba przypalac zeby nie odrastala."
                >
                > Czy to LSD pomaga Ci miec takie obrazy?

Na szczescie nie uzywam narkotykow
              • somepoint210 Serdeczny Chrisraf 08.01.07, 18:51
                chrisraf napisał:

> Czy to Twoi dobrzy kumple. Odnosze wrazenie, ze znasz tych dwuch osobiscie.
                > Czy to LSD pomaga Ci miec takie obrazy?

Drogi Chrisraf, zaczynasz tracic fason dyskutanta trzymajacego poziom kultury
                osobistej, twoj oponent nie napisal przeciez nic o twoim stylu zycia, nie
                odniosl wpisu personalnie do ciebie. Dlaczego zatem insynuujesz mu uzywanie
                narkotykow? Czy tak juz bedzie zawsze? Jestem zdruzgotany, ale musze cie z
                bolem poinformowac, ze kazdy atak personalny na autora wpisu spotkac sie moze
                z reakcja moderatora, prosze trzymac fason.
                Pozdrawiam.
                • Gość: metternich to taka typowo niemiecka cecha IP: *.chello.pl 08.01.07, 19:07
                  komendant Auschwitz, Hess, który wysyłał na śmierć tysiące ludzi, po pracy
                  wracał do domu i grał córeczkom na pianinie rzewne melodie.Niemcy potrafią
                  bardzo zręcznie ukrywać swoje prawdziwe oblicze...
                  • Gość: Olo Re: to taka typowo niemiecka cecha IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.07, 19:21
                    brakuje mi juz trocha twojej wyszukanej polszczyzny,meter,zacheta:co tam nowego
                    na zebraniach MW
                    • Gość: metternich dziekuje,że zaliczasz mnie do młodzieży:))) IP: *.chello.pl 08.01.07, 20:02
                      niestety...ale może przypomnisz swoje piękne chwile w HJ?
                  • chrisraf Re: Metternich, 09.01.07, 00:32
                    czy to Ty ostatnio ze mna dyskutowales na temat pojednania?

Pozdrowienia!
                • chrisraf Re: Drogi Somepoint, 09.01.07, 00:31
                  dzieki za zwrocenie uwagi. Przy takiej argumentacji gwalcacej mitologie grecka
                  musialem stanac w jej obronie.

Przeczytaj, prosze kolejne posty nalezace do tego watku. Mysle, ze nie miales
                  do tej pory przeczytac wszystkiego :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=54778411&a=55132078

o Ballescie

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=54778411&a=55132311
                  porownanie Arnolda z nazistami

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=54778411&a=55083211
                  nie lubie jak sie mnie porownuje z Goebelsem

Pozdrawiam!
                  • somepoint210 Re: Drogi Somepoint, 09.01.07, 02:01
                    Dziekuje, rzeczywiscie nie czytam wszystkiego, brak czasu. Dwa ze wskazanych
                    sznurkow usunalem, mam wszakze problem z linkiem adresowanym do ciebie.
                    Musialbym usunac wszystkie posty twoje i oponenta, a zawieraja calkiem
                    interesujaca wymiane pogladow, bez potrojnej serii glupawych usmieszkow w
                    odpowiedzi, albo banalow "mosz recht", "gynau", "taka jest prawda" itp.,
                    pozostawiam wiec cale drzewko. Na przyszlosc drogi Chrisraf nie odpisuj na
                    posty, ktore w twoim przekonaniu lamia netykiete i regulamin, a szczegolnie na
                    te, ktore w jakis sposob ocieraja sie o wycieczki osobiste. Poniewaz nikt z
                    moderatorow nie przebywa na forum 24h prosze, bys klikal w kosz, ktory po
                    otwarciu danego wpisu mozesz zauwazyc po prawej stronie. Post plynie wtedy do
                    administracji zawodowej, a oni traktuja tutejsze dyskusje tak samo, jak
                    konwersacje na forach w Szczecinie, Wroclawiu czy Krakowie, nie wnikaja kto
                    jest kto, tylko oceniaja post pod katem regulaminu, netykiety i prawa. Post
                    wiec moze nawet po kliknieciu w kosz pozostac, jesli uznaja, ze nie doszlo do
                    zlamania powyzszych.

W przyniesionym linku zauwazylem, ze dalej za pseudohistorykiem i
                    pseudonaukowcem Pollokiem uzywasz okreslen "polskie" obozy koncentracyjne,
                    piszac o obozach komunistycznych-stalinowskich i stosujac przy tym nazewnictwo
                    obozy hitlerowskie (nazistowskie) w miejsce niemieckie. Falsz i manipulacje
                    czesto stosowane przez pewne nieroformowalne srodowiska w Niemczech, ale ty
                    przeciez z pewnoscia do nich nie nalezysz, pra?:) Wydawalo mi sie, ze kwestie
                    nomenklatury wyjasnilismy i doprawdy ciezko mi przyzwyczaic sie do mysli, ze
                    tobie takze pewne rzeczy trzeba bedzie powtarzac kilka razy, dla utrwalenia.
                    Byc moze tez przeoczyles moja odpowiedz w tym watku;
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=54738139&a=55147379

Pozdrawiam.
                    • chrisraf Re: Drogi Somepoint, 09.01.07, 03:06
                      dzieki za Twoj obszerny list. Na Twoj podany link juz odpowiedzialem. Czytalem
                      go przed tym obecnym.

Staralem sie w nim wytlumaczyc kilka nieporozumien.

Pozdrowienia i dobranoc!
                      • ballest Panstwo Maczka w Niemczech 09.01.07, 06:32
                        Chris, wiysz cos na tyn tymat?
                        To bou ciekawy stwor, to tylko idiota Maczek wymyslec mogl.
                        Polki, ktorych "wyzwolono" z prac przymusowych,chcialy zurück do swpoch
                        bylych "oprawcow" czytaj do rodzin w ktorych zmuszano ich do roboty.
                        W panstwie Maczka panowala naprawde demokracja, ale chyba tylko dlo "chlopow"
                        - -
                        pyrsk
                        Ballest
                        "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
                        • Gość: metternich a czy to prawda,że Niemki wolały turkmeńskich IP: *.chello.pl 09.01.07, 06:39
                          czerwonoarmistów od zaprawionych w bojach bojowników narodowosocjalistycznej idei?
                        • chrisraf Re: Do Ballest, 09.01.07, 12:12
                          Chris, wiysz cos na tyn tymat?
                          > To bou ciekawy stwor, to tylko idiota Maczek wymyslec mogl.
                          > Polki, ktorych "wyzwolono" z prac przymusowych,chcialy zurück do swpoch
                          > bylych "oprawcow" czytaj do rodzin w ktorych zmuszano ich do roboty.
                          > W panstwie Maczka panowala naprawde demokracja, ale chyba tylko dlo "chlopow"
                          > - -

Niy bardzo wiym, co mosz na mysli?

Rozwin o co Ci chodzi.

Glück auf!
                          • ballest Re: Do Ballest, 09.01.07, 15:40
                            Maczek stworzou po wojnie na polnocy Niemiec Polskie panstwo, (To nie je witz)
                            poczekej moze cos znejdam na tyn tymat!
                            Niemcow z Niemiec wysiedlono, a Maczkowskie oprawcy se tam do ich domow
                            wprowadziyli.
                            • Gość: metternich a gdzie tych Niemców wysiedlono? IP: *.chello.pl 09.01.07, 15:44
                              z niemiec do niemiec, czy z niemiec do Polski?
                              • ballest Re: a gdzie tych Niemców wysiedlono? 09.01.07, 16:30
                                "Am 20. Mai 1945 erhielt auch der Bürgermeister der emsländischen Gemeinde
                                Haren den Räumungsbefehl. Zwischen dem 21. und 28. Mai mussten 514 Häuser
                                geräumt werden. Nur der Bürgermeister mit seiner Familie, der sich für die
                                Aufrechterhaltung der deutschen Verwaltung und die in umliegenden Dörfern
                                untergebrachten Exil-Harener kümmerte, und die Ordensschwestern im St.
                                Franziskus-Krankenhaus durften in Haren bleiben. Die 1.000 Familien wurden den
                                umliegenden Bauernschaften zugewiesen. "

Z "Nowej Polski" do Niemiec! ale skad Ty to mozesz wiedziec?
                                To przeca tysz Ziemie Odzyskane byly!
                                • Gość: metternich to do Niemiec czy do Polski? IP: *.chello.pl 09.01.07, 16:32
                                  ja słyszałem,że z Ziem Odzyskanych niemców wypędzano, a ty twierdzisz,że
                                  przypędzano...
                                  • rico-chorzow Re: to do Niemiec czy do Polski? 09.01.07, 16:41
                                    Gość portalu: metternich napisał(a):

> ja słyszałem,że z Ziem Odzyskanych niemców wypędzano, a ty twierdzisz,że
                                    > przypędzano...

Jak można coś odzyskiwać czego się nigdy nie miało,propagana i edukacja narodu
                                    komunistyczno-stalinowskiego w Polsce działa:))
                                    • Gość: metternich no, widać,że ballesta w tych czasach wZMP IP: *.chello.pl 09.01.07, 16:44
                                      takich zwrotów nauczono, bo do dzisiaj ich uzywa...
                                      • ramen5 Re: no, widać,że ballesta w tych czasach wZMP 10.01.07, 03:07

> takich zwrotów nauczono, bo do dzisiaj ich uzywa...

O to nie podejrzewalem ballesta myslalem,ze on byl w H.J.
                                        • Gość: metternich na to jest za młody...synów nazistów przyjmowano IP: *.chello.pl 10.01.07, 08:59
                                          do ZMP, bo ze strachu robili każde świństwo, donosili itp.
                                          • ramen5 Re: na to jest za młody...synów nazistów przyjmow 11.01.07, 01:26

> do ZMP, bo ze strachu robili każde świństwo, donosili itp.

Wiadomo ballestopodobni
                                            • ramen5 Bandycki Wehrmacht!!!!!!!!! 11.01.07, 01:48
                                              www.ceeol.com/aspx/getdocument.aspx?logid=5&id=8FE62A5A-4E75-4752-A284-5B713AF77AAC
                                        • ballest Cos wiecej o Maczkowie 10.01.07, 09:06
                                          taz.mag: Sie haben es schon angesprochen: Die Polen galten aufgrund ihrer
                                          Erfahrungen im Zweiten Weltkrieg als sehr deutschenfeindlich. Wie wichtig war
                                          das Thema “Rache” innerhalb der polnischen Besatzungszone?

Wirkliche Rache hätte wohl bedeutet: Auge um Auge, Zahn um Zahn. Dazu ist es
                                          nicht gekommen. Es sind einzelne Raubüberfälle und Morde aus dieser Zeit
                                          belegt, von polnischen Soldaten, eher allerdings noch von ehemaligen polnischen
                                          Zwangsarbeitern, die jetzt als Displaced Persons im Emsland lebten. Das ist
                                          kein Wunder. Unter einer so großen Zahl von Männern, die wirklich schlimme
                                          Erlebnisse hinter sich hatten, mussten natürlich auch Kriminelle sein. Wenn Sie
                                          Lust haben, vergleichen Sie die Zahlen mit den Angaben aus der amerikanischen
                                          Besatzungszone!

taz.mag: Es muss auf polnischer Seite aber doch starke Genugtuung gegeben
                                          haben, Besatzer zu sein?

Sicher. Polnische Soldaten haben im Emsland die Deutschen etwa gezwungen, den
                                          Bürgersteig zu verlassen, wenn sie ihnen entgegenkamen. Das kenne ich aus der
                                          Erzählung meiner Eltern, nur umgekehrt: Während der Besatzungszeit haben die
                                          Deutschen das Gleiche von den Polen verlangt.

www.deadletters.de/Wordpress/?p=11
                                          • braid Holendrzy dziekuja Polakom za wyzwolenie 10.01.07, 09:24

Holendrzy do dzis sa wdzieczni Polakom za wyzwolenie
                                            od niemieckiego brunatnego naziolstwa
                                            Wiele miast na swoich portalach internetowych starannie pielgnuje pamiec o
                                            Polakach . Tu przedstawiam kolejna dwujezyczna strone holenderska

"Voor uw en onze vrijheid" Za nasza i wasza wolnosc

www.1e-poolse-pantserdivisie.nl/index2p.html
                                            Bardzo ciekawe i unikalne zdjecia Black Devils wyzwalajcych Holandie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka