Dodaj do ulubionych

85-ta rocznica hanby Gornego Slaska

18.06.07, 19:26
Nie tylko, ze 83% ludnosci miasta Katowic opowiadalo sie przeciwko
przynaleznosci do Polski. Opodal trybuny w glebi ul. Warszawskiej pewien
oddzial polski torturowal Niemcow i Polakow opowiadajacych sie za Rzesza.
Uroczystosc odbywala sie przed teatrem wybudowanym przez Niemcow, noszacym
wykuty w kamieniu i usunietym przez Polakow "Deutschem Wort und deutscher
Art"/"Niemieckiemu slowu i niemieckiemu charakterze", na miejscu gdzie w 1921
roku Bojowka Polska detonowala granat zabijajac 10 osob. Do dzis nie ma tam
zadnej tablicy upamietniajacej.
Czarne flagi bardziej by pasowaly do tego smutnego wydarzenia z ponad 3000
tysiacami zabitych Francuzow, Niemcow, Polakow i Wlochow.

Niesmak, wstyd, hanba...
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 19:56
      a wystarczyloby, zeby niemcy przystali na pierwsza wersje traktatu wersalskiego,
      wykluczajaca podzial gornego slaska
      a tak mamy 85-ta rocznice plugawego bekarta haniebnej niemieckiej pazernosci..
      • rico-chorzow Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 20:19
        Gość portalu: . napisał(a):

> a wystarczyloby, zeby niemcy przystali na pierwsza wersje traktatu wersalskiego
        > ,
        > wykluczajaca podzial gornego slaska
        > a tak mamy 85-ta rocznice plugawego bekarta haniebnej niemieckiej pazernosci..

Nie,polskiej nieudolności.
      • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 20:59
        Pazernosc! To co mamy od 85 lat jest symbioza!
        • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 21:34
          chrisraf napisał:

> Pazernosc! To co mamy od 85 lat jest symbioza!

jest pan w stanie zaprzeczyc, ze podzial slaska byl spowodowany niemieckimi
          dazeniami, aby zachowac go chociaz kawalek?
          w wielkopolsce i na pomorzu nie bylo rozlewu krwi, terroru, podzialow..
          • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 23:21
            > jest pan w stanie zaprzeczyc, ze podzial slaska byl spowodowany niemieckimi
            > dazeniami, aby zachowac go chociaz kawalek?

Nie odwracajmy kota do gory ogonem. GS byl czescia Rzeszy. Niemcy bronili
            swojego. Prosze sie zajac historia agitacji i tzw. "powstan". Moge Panu
            dostarczyc wystarczajaco materialow , w tym wypowiedzi zagranicznych mezy stanu.

> w wielkopolsce i na pomorzu nie bylo rozlewu krwi, terroru, podzialow..

O Powstaniu Wielkopolskim Pan nic nie slyszal? Bylo to prawdziwe polskie
            powstanie . Polityczna "glowa" byl nie jaki Wojciech Korfanty. To wlasnie NRL z
            Poznania wzniecala niepokoje na GS. To samo dotyczy akcji zbrojnych. Przytocze
            tutaj atak jednostek polskich idacy z Wielkopolski poprzez Rawicz, majacy na
            celu opanowanie srodkowego Slaska. Na Pomorzu tez mialo miejsce "powstanie".
            Oddzialy niemieckie i ludnosc cywilna dosc szybko sobie z nim poradzily,
            podobnie jak w Rawiczu. Jesli chodzi Panu o terror widze, ze ma Pan malo
            rozeznania w temacie. Niestety myli sie Pan bardzo...
            • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 23:26
              chrisraf napisał:

> > jest pan w stanie zaprzeczyc, ze podzial slaska byl spowodowany niemiecki
              > mi
              > > dazeniami, aby zachowac go chociaz kawalek?
              >
              > Nie odwracajmy kota do gory ogonem. GS byl czescia Rzeszy. Niemcy bronili
              > swojego

to niech pan nie odwraca tylko odpowie na pytanie - za trudne, za niewygodne?

> > w wielkopolsce i na pomorzu nie bylo rozlewu krwi, terroru, podzialow..
              >
              > O Powstaniu Wielkopolskim Pan nic nie slyszal? Bylo to prawdziwe polskie
              > powstanie . Polityczna "glowa" byl nie jaki Wojciech Korfanty. To wlasnie NRL z
              >
              > Poznania wzniecala niepokoje na GS. To samo dotyczy akcji zbrojnych. Przytocze
              > tutaj atak jednostek polskich idacy z Wielkopolski poprzez Rawicz, majacy na
              > celu opanowanie srodkowego Slaska. Na Pomorzu tez mialo miejsce "powstanie".
              > Oddzialy niemieckie i ludnosc cywilna dosc szybko sobie z nim poradzily,
              > podobnie jak w Rawiczu. Jesli chodzi Panu o terror widze, ze ma Pan malo
              > rozeznania w temacie. Niestety myli sie Pan bardzo...

prosze sie nie krepowac, tylko opisac rozlew krwi, terror i podzialy
              wielkopolski i pomorza po traktacie wersalskim..

i prosze miec na uwadze, ze na razie oszczedzilem panskie dosc slabe manipulacje
              statystyczne, a tematu teatru katowickiego nie poruszam na razie raz z lenistwa,
              a dwa dla panskiego dobra
              • chrisraf "Dla mojego dobra" :))))) 18.06.07, 23:48
                > to niech pan nie odwraca tylko odpowie na pytanie - za trudne, za niewygodne?"

Zapytam sie w ten sposob: Z jakiego powodu Niemcy mialy rezygnowac ze swojego
                terytorium?

> prosze sie nie krepowac, tylko opisac rozlew krwi, terror i podzialy
                > wielkopolski i pomorza po traktacie wersalskim..

Prosze wskazac, gdzie ja cos pisalem o podzialach Wielkopolski i Pomorza?

Tutaj kilka przykladow " nastawienia" w Wielkopolsce:

-"Polskie komorki dywersyjne proboja 27.12.1918 wzniecic „powstanie“ na
                Pomorzu. Jest to proba sprowokowania wojny domowej. Cale szczescie nie dochodzi
                tu do bratobojczych walk. Pomorzanie dosc szybko opanowywuja sytuacje."-

(...)

-"Aby zrozumiec wydarzenia roku 1921 na Gornym Slasku, nie mozna pominac kilku
                zajsc w innych regionach przyszlej Polski.

Alexander Treichel, w swojej w 1962 opublikowanej ksiazce „Geschichte des
                Deutschtums von Rippin und Umgebung“/“Historia niemieckosci Rippin i okolic“
                pisze: „ W latach rewolucyjnych 1904 i 1905 slyszelismy caly czas o tym, ze
                wszyscy Niemcy w jedna noc maja zostac wyrznieci. „Niemcow wyrznac od kolyski“
                bylo w tedy haslem Polakow. Ale juz za czasow jak nasi rodzice i dziadkowie
                byli dziecmi– w XIX wieku – slyszeli oni czesto to przerazajace zdanie o rzezi
                wszystkich Niemcow, ktore Polakom chyba wpajano od generacji“.(8)(tlum. autora)"

„11. lipca 1920 na rynku w Chelmnie, starosta Ossowski powiedzial: „Jesli jakis
                Niemiec, czy Zyd odwazy sie powiedziec cos przeciwko polskiemu panstwu,
                zwiazcie go sznurami i ciagnijcie ulicami“.(18)

„26. sierpnia 1920 proboszcz Ostrowa podczas kazania: „Wszyscy Niemcy
                znajdujacy sie w Polsce musza zostac powieszeni“.(18)

„W roku 1921 rozdawano ulotki w Poznaniu z nastepujaca trescia:
                „Szef Powstania Emigracyjnego
                i oddzialow eksterminacyjnych na Wielkopolske“:
                „Kto jeszcze w lipcu 1921 z niemieckiego motlochu tutaj bedzie, zostanie bez
                wyjatku wyciety w pien, a najwieksi hakatysci zostana polani benzyna, nafta
                albo smolal i zostana podpaleni. (...) Teraz przyjdzie na was wszystkich kolej
                (...) wszystkich lekarzy, pastorow, adwokatot, ajentow dobr, wlascicieli,
                wszystkich, ktorzy sa albo Niemcami, albo Zydami““.(9)(tlum. autora)

„27. Grudnia 1921 czlonek kapituly katedry poznanskiej ojciec Prondzynski w
                pelnym nienawisci kazaniu: „Jeszcze jest nasze zadanie nie wypelnione. Wnetrze
                musimy wzmocnic, Wilno, Lwow musimy zabespieczyc, Gdanskiem nusimy zawladnac
                poprzez nasze wplywy“.(18)

Robert Coulondre, francuzki ambasador w Berlinie pisze w swoich wspomnieniach,
                ze „narod niemiecki pogodzil sie z powrotem Alzacji do Francji, ale on sam
                (Coulondre) „nie mogl zaakceptowac okaleczenia niemieckich wschodnich
                terytorii. W tym punkcie i jednoczesnie w zagadnieniach wojskowych musi
                (narodowi niemieckiemu, przyp. autora) to dyktando tym bardziej korzko
                smakowac, ze nie chodzi tu o kleske, lecz o zdrade“.(20)(tlum. autora)"-

"Slask, a sprawa polska"; tego samego autora.

"i prosze miec na uwadze, ze na razie oszczedzilem panskie dosc slabe manipulacj
                > e
                > statystyczne..."

Moze myli Pan korespondencje. Ja sie na temat statystyk nie wypowiadalem. :)

"...a tematu teatru katowickiego nie poruszam na razie raz z lenistwa
                > ,
                > a dwa dla panskiego dobra"

Jojku!!! Ale mi Pan nepedzil strachu! "Dla mojego dobra" - nie zla ta
                argumentacja. Baaardzo przekonywajaca! ;)))

Jest Pan nudny!!!
                • Gość: . Re: "Dla mojego dobra" :))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 00:16
                  chrisraf napisał:

> > to niech pan nie odwraca tylko odpowie na pytanie - za trudne, za niewygo
                  > dne?"
                  >
                  > Zapytam sie w ten sposob: Z jakiego powodu Niemcy mialy rezygnowac ze swojego
                  > terytorium?

zazwyczaj odpowiada pan pytaniem na pytanie?
                  poza tym moje pytanie dotyczy p o d z i a l u slaska - rozumiem, ze wolal pan,
                  aby slask byl podzielony, byle troche niemiecki?

> > prosze sie nie krepowac, tylko opisac rozlew krwi, terror i podzialy
                  > > wielkopolski i pomorza po traktacie wersalskim..
                  >
                  > Prosze wskazac, gdzie ja cos pisalem o podzialach Wielkopolski i Pomorza?

odpowiadal pan na moje pytanie dot. wielkopolski i pomorza, wiec prosze
                  odpowiadac dokladnie albo wcale - cytatow z kola gospodyn wiejskich w ogole nie
                  bede komentowac

> Moze myli Pan korespondencje. Ja sie na temat statystyk nie wypowiadalem. :)

skleroza? "Nie tylko, ze 83% ludnosci miasta Katowic opowiadalo sie przeciwko
                  przynaleznosci do Polski."
                  w kontekscie tematu o gornym slasku in corpore manipulacja rownie oczywista co
                  nieudolna, i wystarczy odpowiedziec, ze w powiecie katowickim na 25 gmin, 18
                  odpowiedzialo sie za przynaleznoscia do polski..
                  na marginesie, to slowa hanba pan raczej nie rozumie, zapewne pomylilo sie panu
                  ze slaska ganba, a i to za bardzo nie pasuje

i jeszcze - skoro pan sobie zyczy - slowo odnosnie teatru katowickiego, tej
                  krynicy dobroci
                  zapewne panu nie wiadomo (a moze woli to pan przemilczec), ze przy otwieraniu
                  teatru z tym uroczym, jakze szanujacym realia ziemi slaskiej napisem, burmistrz
                  miasta kattowitz jakze pokojowo i przyjaznie oglosil, ze teatr ten bedzie
                  "dumnym i niezwyciezonym bastionem przeciwko wrogiemu zywiolowi polskiemu"

przypuszczam, ze tej wypowiedzi brakuje w zbiorze panskich cytatow z 1001 nocy,
                  bo nie ma tam miejsca na cytaty swiadczace o "nastawieniu" niemieckim w roku 1907...

ps. radze uwazac ze slowem nuda, bo to raczej panskie cytowanie w kolko jednego
                  i tego samego zestawu wypowiedzi nie na temat do tego pojecia pasuje
                  • chrisraf Re: "Dla mojego dobra" :))))) 19.06.07, 09:02
                    zazwyczaj odpowiada pan pytaniem na pytanie?
                    > poza tym moje pytanie dotyczy p o d z i a l u slaska - rozumiem, ze wolal pan
                    > ,
                    > aby slask byl podzielony, byle troche niemiecki?

Wiec jeszcze raz:

Caly Slask byl czescia Niemiec. Pilsudski wyrazil sie o nim:"Mam w du.. ten
                    wasz caly Slask. To jest stara kolonia niemiecka".
                    Wolalbym, by GS pozostal tam gdzie byl, jako wlasny Land. Berlin zdozil sie na
                    autonomie tego regionu.

"odpowiadal pan na moje pytanie dot. wielkopolski i pomorza, wiec prosze
                    > odpowiadac dokladnie albo wcale - cytatow z kola gospodyn wiejskich w ogole
                    nie
                    > bede komentowac"

Czy Panu zarozumialosc nie uderza do glowy? Jesli Pan tych cytatow nie zna,
                    skad Pan wie, ze byly one z tych opisanych kol? Czy dotyczy to takze opisu
                    pamietnikow dyplomaty francuzkiego?

> skleroza? "Nie tylko, ze 83% ludnosci miasta Katowic opowiadalo sie przeciwko
                    > przynaleznosci do Polski."

Podalem te liczbe jako powszechnie znana. Nie odnosilem sie do zadnej statyski.

> w kontekscie tematu o gornym slasku in corpore manipulacja rownie oczywista co
                    > nieudolna, i wystarczy odpowiedziec, ze w powiecie katowickim na 25 gmin, 18
                    > odpowiedzialo sie za przynaleznoscia do polski..

Jesli Pan nie zauwazyl, zwracam uwage, ze moja wypowiedz odnosi sie do Katowic.

> na marginesie, to slowa hanba pan raczej nie rozumie, zapewne pomylilo sie
                    panu
                    > ze slaska ganba, a i to za bardzo nie pasuje

Wiem co znaczy slowo "hanba". Odnosi sie ono do wydarzen jakie mialy miejsce, o
                    ktorych nikt ze strony polskiej nie chce wiedziec. Jest to zaklamaniem i obluda.

"dumnym i niezwyciezonym bastionem przeciwko wrogiemu zywiolowi polskiemu"

Znam ten cytat. W kontekscie dawnych wydarzen zgadza sie on tez. Moge
                    przytoczyc wiele cytato z tamtych lat komentujacych zachowynie strony polskiej.
                    W czym problem? Czy zmienia to fakt zamachu terrorystycznego?

ps. radze uwazac ze slowem nuda, bo to raczej panskie cytowanie w kolko jednego
                    > i tego samego zestawu wypowiedzi nie na temat do tego pojecia pasuje

Paparlapap! To Pan pruboje odwrocic uwage od moich wypowiedzi!
                    • Gość: . Re: "Dla mojego dobra" :))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 12:20
                      > Caly Slask byl czescia Niemiec.

tu pan klamie:))

> Wolalbym, by GS pozostal tam gdzie byl, jako wlasny Land.

co za pech - traktat nie przewidywal tej opcji: albo polski (pierwsza wersja)
                      albo podzielony (wersja wyszarpana przez niemcow) wiec sie prosze zdecydowac

> Berlin zdozil sie na autonomie tego regionu.

co z tego ze sie zgodzil jak jej nie dal:)))))

> Nie odnosilem sie do zadnej statyski.

te 83% to nie dane statystyczne? kompromituje sie pan na calego

> Jesli Pan nie zauwazyl, zwracam uwage, ze moja wypowiedz odnosi sie do Katowic.

jezeli pan nie zauwazyl, to w temacie watku uzyl pan slow "gorny slask", a nie
                      "katowice" - chyba ze pan nie widzi roznicy..

> Wiem co znaczy slowo "hanba". Odnosi sie ono do wydarzen jakie mialy miejsce

jezeli mowi pan o 85-tej rocznicy hanby, to znaczy, ze hanba ma miejsce w roku
                      1922 - wiec sie pan kompromituje odnoszac sie do zdarzen z innych okresow

>
                      > Paparlapap! To Pan pruboje odwrocic uwage od moich wypowiedzi!
                      >
                      nie: robie panu przysluge, bo na te pana wypowiedzi od dawna nikt nie zwraca
                      uwagi - wiec niech pan sobie nie wyobraza, ze jest pan wielkim edukatorem:))
                      • chrisraf Re: "Dla mojego dobra" :))))) 19.06.07, 12:42
                        > > Caly Slask byl czescia Niemiec.
                        >
                        > tu pan klamie:))

To nie klamstwo, lecz niescislosc! Jesli ma Pan na uwadze byla austryjacko
                        czesc, ma Pan racje. Nie nalezala ona do Rzeszy.

> > Berlin zdozil sie na autonomie tego regionu.
                        >
                        > co z tego ze sie zgodzil jak jej nie dal:)))))

Prosze sie zapoznac ze sprawa autonomii.

> > Nie odnosilem sie do zadnej statyski.
                        > te 83% to nie dane statystyczne? kompromituje sie pan na calego

Czy musze duzymi literami Panu wszystko tlumaczyc?

> jezeli pan nie zauwazyl, to w temacie watku uzyl pan slow "gorny slask", a nie
                        > "katowice" - chyba ze pan nie widzi roznicy..

Oczywiscie, ze widze roznice. Nie wybralbym takiego tytulu nie znajac jego
                        znaczenia. Hanba ta, jest zwiazana ze sposobem obchodow tej rocznicy. Dlatego
                        przytalem przyklady z tego miasta.

> jezeli mowi pan o 85-tej rocznicy hanby, to znaczy, ze hanba ma miejsce w roku
                        > 1922 - wiec sie pan kompromituje odnoszac sie do zdarzen z innych okresow

Pan takze zaczerpna z okresow poprzedzajacych to wydarzenie. Nie mozna oceniac
                        date 15.07.1922 bez przytaczania faktow poprzedzajacych.

> nie: robie panu przysluge, bo na te pana wypowiedzi od dawna nikt nie zwraca
                        > uwagi - wiec niech pan sobie nie wyobraza, ze jest pan wielkim edukatorem:))

Dziekuje za pomoc. :)))
                        Nie wpadlem na pomysl bawienia sie w "wielkiego edukatora". Zaskakuje mnie, ze
                        ktos mnie mogl oceniac w takich kategoriach . ;))
                        • Gość: . Re: "Dla mojego dobra" :))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 13:29
                          >
                          > Prosze sie zapoznac ze sprawa autonomii.
                          >
                          po stronie niemieckiej? nie bylo jej:)
                          i prosze mi nie pisac, co berlin obiecal, ale opisac zasady autonomii slaskiej w
                          granicach niemiec po 1922

> > > Nie odnosilem sie do zadnej statyski.
                          > > te 83% to nie dane statystyczne? kompromituje sie pan na calego
                          >
                          > Czy musze duzymi literami Panu wszystko tlumaczyc?

wystarczy jak pan sobie raz a dobrze wytlumaczy
                          w temacie pisze pan o gornym slasku, na ktorym 48% mieszkancow obszaru
                          plebiscytowego glosowalo za polska, ale podaje pan liczbe 83% za niemcami
                          liczbe oczywiscie prawdziwa, jezeli dotyczy kattowitz - ale nie slaska - tak
                          samo jak prawdziwe jest 18 na 25 gmina za polska czy 90% wyniki w dzisiejszych
                          poludniowych katowicach

> Oczywiscie, ze widze roznice. Nie wybralbym takiego tytulu nie znajac jego
                          > znaczenia. Hanba ta, jest zwiazana ze sposobem obchodow tej rocznicy. Dlatego
                          > przytalem przyklady z tego miasta.

to ma pan powazne problemy z wyslawianiem sie, ale tak to jest jak sie chce
                          stworzyc tekst propagandowy, a nie merytoryczny

> Pan takze zaczerpna z okresow poprzedzajacych to wydarzenie. Nie mozna oceniac
                          > date 15.07.1922 bez przytaczania faktow poprzedzajacych.

oczywiscie po stronie niemieckiej takich haniebnych zdarzen nie bylo? sto metrow
                          dalej niemiecka tluszcza zamordowala dra mieleckiego..
                          w zwiazku z czym musimy wrocic ab ovo i zapytac: a skad sie to wzystko wzielo, i
                          powraca odrzucona przez niemcy wersja traktatu, ktora by tego wszystkiego
                          oszczedzila..

• chrisraf Re: "Dla mojego dobra" :))))) 19.06.07, 14:21
                            > po stronie niemieckiej? nie bylo jej:)
                            > i prosze mi nie pisac, co berlin obiecal, ale opisac zasady autonomii
                            slaskiej
                            > w
                            > granicach niemiec po 1922

"20.12.1918 Zblizony do katolickiej partii Zentrum „Oberschlesischer Kurier“ z
                            Krolewskiej Huty publikuje odezwe majaca na celu wywolanie „niezaleznego
                            panstwa“ Oberschlesien/Gornego Slaska. GS mial miec podobny statut jako
                            terytorium Rzeszy, jak Bawaria w dzisiejszej RFN.

25.12.1918 Burmistrz Rybnika, pozniejszy czlonek oporu antyhitlerowskiego i
                            jeden z zalozycieli CDU w powojennych Niemczech oraz minister w rzadzie Konrada
                            Adenauera Hans Lukaschik wraz z przewodniczacym Rad Wojskowo-Robotniczych w
                            Rybniku Ewaldem Latacz przedstawiaja wspolnie Radzie Ludowej we Wroclawiu
                            koncepcje Wolnego Panstwa Gornego Slaska...

(...)

...28.12.1918 rzad w Berlinie akceptuje dazenia Gornoslazakow do
                            wlasnego „Landu“ i zleca opracowanie planu „kulturowej“ autonomii Gornego
                            Slaska...

(...)

14. pazdziernika parlament pruski podejmuje uchwale o utworzeniu prowincji
                            gornoslaskiej. Pierwszym nadprezydentem zostaje Slazak Joseph Bitta, byly
                            czlonek rady doradczej Urzedu Ubezpieczen Landu Slask
                            (Landesversicherungsanstalt Schlesien) i czlonek plenum Izby Rzemieslniczej w
                            Opolu (Handwerkskammer Oppeln)"

Ze "Slask, a sprawa polska"; tego samego autora.

Autonomia Gornego Slaska nie byla niczym nowym w panstwie pruskim, czy Rzeszy.
                            Charakter federalny Landow jest gleboko zakorzeniony w mentalnosci politycznej
                            Niemiec po dzien dzisiejszy. Wlasny parlament, skarb, policja mialy cechowac te
                            nowa prowincje.

wystarczy jak pan sobie raz a dobrze wytlumaczy
                            > w temacie pisze pan o gornym slasku, na ktorym 48% mieszkancow obszaru
                            > plebiscytowego glosowalo za polska, ale podaje pan liczbe 83% za niemcami
                            > liczbe oczywiscie prawdziwa, jezeli dotyczy kattowitz - ale nie slaska

Prosze Pana, ja pisalem o obludnych obchodach kolejnej rocznicy. Po za tym
                            Polska przegrala plebiscyt 2:3. Nie jest to jednak temat mojego watku.

> to ma pan powazne problemy z wyslawianiem sie, ale tak to jest jak sie chce
                            > stworzyc tekst propagandowy, a nie merytoryczny.

Kazdy tekst nie odpowiadajacy lansowanemu postrzeganiu wydarzen, szczegolnie na
                            GS, jest traktowany jako "dzielo ciemnych sil". Przypominam sobie nagonke na
                            prof. Wozniczke. Dlugo trwalo, az panstwo krzykacze pojeli, ze szanowny Pan
                            profesor ma racje. Podobnie bylo z "sensacjami" dotyczacymi obrony Katowic.
                            Akta we Freiburgu ogladalem lata przed GW i bylem zaskoczony niewiedza
                            tutejszych historykow. Moge przytaczac jeszcze wiele przykladow, ale Pane je
                            zapewne wszystkie zna. :)

oczywiscie po stronie niemieckiej takich haniebnych zdarzen nie bylo? sto metro
                            > w
                            > dalej niemiecka tluszcza zamordowala dra mieleckiego..

Dlaczego dr Mielecki, oficer POW i wspolpracownik katowickiej Sekcji Wychowania
                            Fizycznego - wedlug prof. Czaplinskiego, komorki terrorystycznej - "ma" pomnik,
                            a pomordowane przez Bojowke Polska ofiary nie? Dlaczego nikt nie wystawil
                            pomnika ofiarom z ul. Warszawskiej 67? Niewiedza to uczynila, czy wstyd i brak
                            odwaki cywilnej?

a skad sie to wzystko wzielo,
                            > i
                            > powraca odrzucona przez niemcy wersja traktatu, ktora by tego wszystkiego
                            > oszczedzila..

Na ten temat juz Panu odpowiedzialem.
                            • Gość: . Re: "Dla mojego dobra" :))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 14:58
                              > i prosze mi nie pisac, co berlin obiecal, ale opisac zasady autonomii
                              > > slaskiej w granicach niemiec po 1922

niestety musze ponowic pytanie, bo panskie cytaty sa na inny temat..

> Autonomia Gornego Slaska nie byla niczym nowym w panstwie pruskim, czy Rzeszy.

chyba nadal pan nie wie co to autonomia
                              autonomie to miala w drugiej II rzeszy alzacja, a slask - w drugiej rp:)

> Prosze Pana, ja pisalem o obludnych obchodach kolejnej rocznicy. Po za tym
                              > Polska przegrala plebiscyt 2:3.

to niech pan wytlumaczy, co w panskim tekscie robila liczba 83%?
                              krasnoludki podrzucily?

> Dlaczego dr Mielecki, oficer POW i wspolpracownik katowickiej Sekcji Wychowania
                              >
                              > Fizycznego - wedlug prof. Czaplinskiego, komorki terrorystycznej - "ma" pomnik,
                              > a pomordowane przez Bojowke Polska ofiary nie? Dlaczego nikt nie wystawil
                              > pomnika ofiarom z ul. Warszawskiej 67? Niewiedza to uczynila, czy wstyd i brak
                              > odwaki cywilnej?

zyczy pan sobie pomnik w kazdym miejscu? jakby tak uhonorowac wszystkie ofiary
                              obustronnego (tak, tak: obustronego) terroru wywolanego niemiecka pazernoscia to
                              miejsca by braklo
                              ale zapewne brak upamietnienia ofiar terroru niemieckiego w drugiej rzeszy to
                              wina polakow..
                              • chrisraf Re: "Dla mojego dobra" :))))) 19.06.07, 17:44
                                "niestety musze ponowic pytanie, bo panskie cytaty sa na inny temat.."

> chyba nadal pan nie wie co to autonomia
                                > autonomie to miala w drugiej II rzeszy alzacja, a slask - w drugiej rp:)

Prosze Pana, jest Pan nie reformowalny. Kazdy nastepny przyklad z podaniem
                                zrodla bedzie Pan traktowal jako niedorzeczny...

> > Prosze Pana, ja pisalem o obludnych obchodach kolejnej rocznicy. Po za tym
                                > > Polska przegrala plebiscyt 2:3.
                                > to niech pan wytlumaczy, co w panskim tekscie robila liczba 83%?
                                > krasnoludki podrzucily?

Jaki ma Pan problem?

"...zyczy pan sobie pomnik w kazdym miejscu?"

Mamy tyle dziwnym pomnikow na GS, ze przydalo by sie nad nimi zastanowic.
                                Ostatnio przed Muzeum Miasta Katowic odslonieto pomnik autora "Pana psa". Co
                                ten autor ma wspolnego z Katowicami. (???)

Jak jusz Panu wielokrotnie pisalem, jest obluda honorowac dzien 15.07.1922 jako
                                cos wspanialego. Jest to hanba w obliczu wszechobecnego zaklamania i pychy.

jakby tak uhonorowac wszystkie ofiary
                                > obustronnego (tak, tak: obustronego) terroru

...i w tym miejscu sie z Panem ZGADZAM! Obustronnego terroru! Jesli Pan bedzie
                                laskawy przeczytac, co napisalem na wstepie, moze zrozumie o co mi chodzi!

Juz niegdys pisalem na ten temat.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=53251460&a=53251460

„...wywolanego niemiecka pazernoscia to miejsca by braklo.“

Wydaje mi sie, ze tego Pan nigdy nie zrozumie. To byla tereny Niemcow! To oni
                                stworzyli tutejszy przemysl, to im miasto Katowice zawdziecza prawa miejskie,
                                piekne kamienice i place! Porownujac w swietle rozwoju cywilizacyjnego GS z
                                sytuacja bylej Kongresowki i Galicji to raczej termin „pazernosc“ bardziej
                                pasuje do strony polskiej. Do tego dochodza chciwosc, zaklamanie i brak odwagi
                                cywilnej.

Poslugojac sie Pana argumenntacja, mozna dojsc do wniosku, ze IIWS wywolala RP
                                swoja pazernoscia – brakiem zgody na korytarz...
                                • Gość: . Re: "Dla mojego dobra" :))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 01:28
                                  chrisraf napisał:

> > chyba nadal pan nie wie co to autonomia
                                  > > autonomie to miala w drugiej II rzeszy alzacja, a slask - w drugiej rp:)
                                  >
                                  > Prosze Pana, jest Pan nie reformowalny. Kazdy nastepny przyklad z podaniem
                                  > zrodla bedzie Pan traktowal jako niedorzeczny...

zgadza sie, jestem niereformowalny, i odpowiedzi nie na temat uwazam za
                                  niedorzeczne - wiec jeszcze raz: ustroj autonomii slaskiej w niemczech po 1922,
                                  a nie odezwy, koncepcje, zlecenia..

> > > Prosze Pana, ja pisalem o obludnych obchodach kolejnej rocznicy. Po
                                  > za tym
                                  > > > Polska przegrala plebiscyt 2:3.
                                  > > to niech pan wytlumaczy, co w panskim tekscie robila liczba 83%?
                                  >
                                  > Jaki ma Pan problem?

ja nie mam, to pan ma problem z elementarna wiarygodnoscia
                                  bo skoro pisal pan o obludnych obchodach, to po co zamieszcza pan dane o
                                  plebiscycie, i to jeszcze mocno selektywne?

> Jak jusz Panu wielokrotnie pisalem, jest obluda honorowac dzien 15.07.1922
                                  > jako cos wspanialego. Jest to hanba w obliczu wszechobecnego zaklamania i pychy.

rozumiem, ze tak samo nazwalby pan ewentualne obchody rocznicy zachowania slaska
                                  przy niemczech?

> Wydaje mi sie, ze tego Pan nigdy nie zrozumie. To byla tereny Niemcow!

a niby dlaczego mam tak uwazac?
                                  kattowitz stanowilo deutsche sprachinsel, utworzona w wyniku intensywnej
                                  kolonizacji, podobnie inne miasta, natomiast "tereny" uwazaly, ze blizej im do
                                  polakow (zeby nie podsuwac panu mysli, ze byly przez tych polakow zamieszkane)..
                                  mam cytowac wyniki plebiscytu w gminach?

> Poslugojac sie Pana argumenntacja, mozna dojsc do wniosku, ze IIWS wywolala RP
                                  > swoja pazernoscia – brakiem zgody na korytarz...

wydaje sie pan posiadac elementarna inteligencje, wiec traktuje te wypwiedz jako
                                  rozpaczliwa retoryke, a nie powazny argument
                                  niemniej pozwole sobie zauwazyc, ze w 1939 niemcy mieli szczegolne prawa
                                  tranzytu w strefie "korytarza", i zaden negocjowany wowczas traktat
                                  miedzynarodowy nie proponowal wtedy oddania przez polske korytarza..
                                  • chrisraf Re: "Dla mojego dobra" :))))) 20.06.07, 07:05
                                    zgadza sie, jestem niereformowalny, i odpowiedzi nie na temat uwazam za
                                    > niedorzeczne - wiec jeszcze raz: ustroj autonomii slaskiej w niemczech po
                                    1922,
                                    > a nie odezwy, koncepcje, zlecenia..

...przed 1922. Jest Pan na tyle inteligentna osoba, ze moze Pan sobie sam
                                    poszukac odpowiednich dokumentow w Archiwach Federalnych/Bundesarchiv.

> ja nie mam, to pan ma problem z elementarna wiarygodnoscia
                                    > bo skoro pisal pan o obludnych obchodach, to po co zamieszcza pan dane o
                                    > plebiscycie, i to jeszcze mocno selektywne?

Bo dotycza one miasta, w ktorym ta szopka ma miejsce.

> a niby dlaczego mam tak uwazac?
                                    > kattowitz stanowilo deutsche sprachinsel, utworzona w wyniku intensywnej
                                    > kolonizacji, podobnie inne miasta, natomiast "tereny" uwazaly, ze blizej im do
                                    > polakow (zeby nie podsuwac panu mysli, ze byly przez tych polakow
                                    zamieszkane).
                                    > .
                                    > mam cytowac wyniki plebiscytu w gminach?

Znam wszystkie wyniki. Nie zmienia to faktow zawartych w mojej pierwszej
                                    wypowiedzi.

> rozumiem, ze tak samo nazwalby pan ewentualne obchody rocznicy zachowania
                                    slask
                                    > a
                                    > przy niemczech?

Gdybanie. Chold nalezy sie wszystkim ofiarom, nie propagowaniu chorej
                                    tozsamosci.

> wydaje sie pan posiadac elementarna inteligencje, wiec traktuje te wypwiedz
                                    jak
                                    > o
                                    > rozpaczliwa retoryke, a nie powazny argument
                                    > niemniej pozwole sobie zauwazyc, ze w 1939 niemcy mieli szczegolne prawa
                                    > tranzytu w strefie "korytarza", i zaden negocjowany wowczas traktat
                                    > miedzynarodowy nie proponowal wtedy oddania przez polske korytarza..

Na temat dualizmu poczocia sprawiedliwosci juz tutaj pisalem. Panska ostatnia
                                    wypowiedz udawadnia po raz kolejny moja teze. Przez pana przywolany
                                    termin "pazernosc" bardzo dobrze odzwierciedla to podejscie.
                                    • Gość: . Re: "Dla mojego dobra" :))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 15:28
                                      chrisraf napisał:

rozczarowuje pan straszliwie

> zgadza sie, jestem niereformowalny, i odpowiedzi nie na temat uwazam za
                                      > > niedorzeczne - wiec jeszcze raz: ustroj autonomii slaskiej w niemczech po
                                      >
                                      > 1922,
                                      > > a nie odezwy, koncepcje, zlecenia..
                                      >
                                      > ...przed 1922. Jest Pan na tyle inteligentna osoba, ze moze Pan sobie sam
                                      > poszukac odpowiednich dokumentow w Archiwach Federalnych/Bundesarchiv.

:))) po pierwsze to jest odpowiedz czlowieka, ktory nic nie ma do powiedzenia na
                                      ten temat (zreszta dlatego, ze musialby powiedziec, ze nic w ogole sie nie da
                                      powiedziec)
                                      po drugie nie ma pan nic do powiedzenia nt. niemieckiej "autonomii" slaska czy
                                      przed, czy po 1922, a sugerowanie - co pan tu zrobil - ze po 1922 byla juz
                                      nieistotna, dowodzi najlepiej, ze wszelkie niemieckie obietnice autonomii to
                                      zwykle oszustwo
                                      w odroznieniu od niemiec, polska przez kilka lat autonomie utrzymala tak jak
                                      obiecala, a potem naruszala ja nie z uwagi na antyslaskosc, ale bardziej -
                                      niestety - z uwagi na autorytarny porzadek w calym panstwie po 1926 roku (to
                                      zanim pan cos glupiego napisze o "polskim oszustwie")

> > ja nie mam, to pan ma problem z elementarna wiarygodnoscia
                                      > > bo skoro pisal pan o obludnych obchodach, to po co zamieszcza pan dane o
                                      > > plebiscycie, i to jeszcze mocno selektywne?
                                      >
                                      > Bo dotycza one miasta, w ktorym ta szopka ma miejsce.

:))) i te 3000 ofiar to tylko w katowicach? pograza sie pan coraz bardziej w tej
                                      nieudolnej manipulacji

>
                                      > > rozumiem, ze tak samo nazwalby pan ewentualne obchody rocznicy zachowania
                                      > > slaska przy niemczech?
                                      >
                                      > Gdybanie. Chold nalezy sie wszystkim ofiarom, nie propagowaniu chorej
                                      > tozsamosci.

klasyczny unik - gdyby panu starczylo odwagi zeby sie zmierzyc z tym pytaniem,
                                      to moglibysmy pogadac, chociaz coraz bardziej mnie pana postawa zniecheca:(
                                      ps. czy tozsamosc niemiecka jest chora?

> Na temat dualizmu poczocia sprawiedliwosci juz tutaj pisalem.

zgadza sie - piszac o napasci we wrzesniu 1939 jako o "wojnie prewencyjnej" i
                                      jednoczesnie pietnujac mniej lub bardziej rzeczywiste polskie plany ataku
                                      prewencyjnego na niemcy po sukcesie hitlera w 1933 daje pan niezbity dowod
                                      mistrzostwa w zakresie tego dualizmu..
                                      zacytuje panu cos z protokolow norymberskich, co moze odrobine przywroci panu
                                      logike myslenia:
                                      ""W 1923 r. wystarczyło 7 policjantów, aby udaremnić faszystom objęcie władzy w
                                      Monachium; w 1933 r. wystarczyłoby 700 żołnierzy, aby nie dopuścić do
                                      przekazania władzy Hitlerowi; kilkanaście lat później ludzkość straciła 70
                                      milionów ludzi, aby pokonać faszyzm"."
                                      • chrisraf Re: "Dla mojego dobra" :))))) 22.06.07, 19:16
                                        :))) po pierwsze to jest odpowiedz czlowieka, ktory nic nie ma do powiedzenia n
                                        > a
                                        > ten temat (zreszta dlatego, ze musialby powiedziec, ze nic w ogole sie nie da
                                        > powiedziec)
                                        > po drugie nie ma pan nic do powiedzenia nt. niemieckiej "autonomii" slaska czy
                                        > przed, czy po 1922, a sugerowanie - co pan tu zrobil - ze po 1922 byla juz
                                        > nieistotna, dowodzi najlepiej, ze wszelkie niemieckie obietnice autonomii to
                                        > zwykle oszustwo

Pan nalezy do tych osob, ktore widzac kolor bialy bedzie twierdzi, ze to czarne.
                                        Przytoczylem wydarzenia i daty. Mysle, ze nie jest tak trudno dalej pogrzebac?

w odroznieniu od niemiec, polska przez kilka lat autonomie utrzymala tak jak
                                        > obiecala, a potem naruszala ja nie z uwagi na antyslaskosc, ale bardziej -
                                        > niestety - z uwagi na autorytarny porzadek w calym panstwie po 1926 roku (to
                                        > zanim pan cos glupiego napisze o "polskim oszustwie")

Terminologia bardzo trafna opisujaca sytuacje. Widze, ze Pan niezbyt zna
                                        historie tutejszej ziemi, skoro nic Pan o dzialaniach pana Kurzydla nie wie.

Skoro, "polska przez kilka lat autonomie utrzymala tak jak
                                        > obiecala, a potem naruszala ja " to nie jest polskim oszustwem????

Czy to zadufanie, megalomania, czy skrzywiona logika?

"> :))) i te 3000 ofiar to tylko w katowicach? pograza sie pan coraz bardziej w
                                        tej nieudolnej manipulacji"

Zgrywa Pan idiote? Nie rozumie Pan kontekstu? Czym jest Pana odpowiedz na moj
                                        watek, jak nie proba manipulacji???

> klasyczny unik - gdyby panu starczylo odwagi zeby sie zmierzyc z tym pytaniem,
                                        > to moglibysmy pogadac, chociaz coraz bardziej mnie pana postawa zniecheca:(
                                        > ps. czy tozsamosc niemiecka jest chora?

Gdzie napisalem, ze tozsamosc polska jest chora? Nie Pan uwaznie przeczyta
                                        jeszcze raz moj tekst.

zgadza sie - piszac o napasci we wrzesniu 1939 jako o "wojnie prewencyjnej" i
                                        > jednoczesnie pietnujac mniej lub bardziej rzeczywiste polskie plany ataku
                                        > prewencyjnego na niemcy po sukcesie hitlera w 1933 daje pan niezbity dowod
                                        > mistrzostwa w zakresie tego dualizmu..

Nie zaprzecza Pan mojej wypowiedzi i w ten sposob ja potwierdza. Jesli cytuje
                                        mnie Pan , zwracam uwage, ze wojna wrzesniowa w kontekscie wojny prewencyjnej
                                        byla efektem dazen nowo powstalej IIRP. Pozwole sobie przytoczyc cytat z mojej
                                        pracy:

"...Ciagle irytacje w stosunkach polsko-niemieckich osiagalo nowe punkty
                                        kulminacyjne. Jednim z takich byly grozby Pilsudskiego pod adresem Niemiec z
                                        wrzesnia 1930 roku przekazane przez ministra spraw zagranicznych Zaleweskiego w
                                        sprawie Wolnego Miasta Gdansk. Pilsudski grozil, ze sprawe Gdanska moze tylko
                                        rozwiac polski korpus wojskowy.

W roku 1930 opublikowanej ksiazce francuzkiego historyka, prof. dra Rene
                                        Martela, pod tytulem „Les frontieres orientales de L`Allemagne“ pisze ten
                                        autor: „Niemcy w 1930 roku wnosza propozycje rzeczowe i mozliwe do
                                        zrealizowania. Polska jednak odrzuca rozmowy w sprawie renegocjacji umow. Co
                                        wiecej, rozwija dalsze plany powiekszenia i obiera sobie za cel aneksje Prus
                                        Wchodnich i Slaska. Przykro mi, ze mamy obowiazek to stwierdzic, ale jest to
                                        nie zaprzeczalnym faktem, ktory zesmy obszernie udowodnili.“(tlum. autora)

„Szczegolnie wazne dla merytorycznej oceny problemow stosunkow polsko-
                                        niemieckich okresu miedzywojennego sa miedzy innymi dokumenty Procesow
                                        Norymberskich, „Dokument Kruppa 133“ ( Dokument-Körnera 307), „Dokument Kruppa
                                        47“ oraz list bylego kanclerza Niemiec Heinricha Brüninga opublikowanego w
                                        roku 1947 przez dra Pechel w „Deutsche Runschau“. W „Dokumecie Kruppa 133“,
                                        pisze miedzy innymi: „Swiadek byl bez przerwy od 1922-1936 poslem do polskiego
                                        parlamentu (na sejm, przyp autora). Jest urodzony Karniszewie, okreg Gniezno,
                                        wojewodztwo poznanskie. (...) Swiadek pokresla, jak od czasu powstania panstwa
                                        polskiego przeciwienstwa polsko-niemieckie z roku na rok sie powiekszaly, i ze
                                        szczegolnie ostra i czesciowo terrorystyczna postawa Polakow w stosunku do
                                        licznej mniejszosci narodowej jest temu winna. (...) Stoi to poza
                                        watpliwosciami, ze Polska od poczatku prowadzila aktywna antyniemiecka
                                        polityke, ze wzgledu na nie zadowolenie z odebranych Niemcom obszarow. (...)
                                        Znam z tamtego czasu – musialo to byc ok. roku 1931- wypracowanie polskiego
                                        MSZ pod tytulem „Cele polskiej polityki zagranicznej“, w ktorej znajdowaly sie
                                        dokladne dane dotyczace ekspansji na zachod. W tej pracy juz w tedy nazwano
                                        linie Odry i Nysy jako warta „staran“. (...) Moi koledzy i ja rozumielismy to
                                        pismo jako niesamowite zagrozenie dla Niemiec i obawialismy sie juz w tedy w
                                        obliczu wrogiego nastawienia Polski konfliktu wojennego.“
                                        W Dokumencie Kruppa 47 znajduje sie wypowiedz bylego kanclerza dra Josepha
                                        Wirth: „Wszystkie niemieckie rzady miedzy 1918-1933 oraz dowodztwo armii
                                        niemieckiej nosilo sie z wielka troska o dalsza egzystencje Rzeszy, ktora
                                        widzialy zagrozone z wewnatrz i z zewnatrz. Juz w pierwszych latach po Wojnie
                                        Swiatowej Polacy probowali ponownie czesci terytorium sila oderwac od Rzeszy.
                                        Strach przed dalszymi atakami nie byla bez powodow. Nacjonalistyczne polskie
                                        kregi rzadaly dalszych odstapien terytorialnych.(...) Uzbrojenie naszej
                                        Reichswehry bylo mizerne. (...) Kanzlerz dr Brüning i minister Reichswehry
                                        Groener podjeli dlatego decyzje, w razie ataku Polski WYCOFAC SIE ZE SLASKA.
                                        Kto wobec tych faktow dalej twierdzi, ze mielismy plany ataku, tego mi zal.
                                        Podczas wszystkich prowokacji Polakow zachowalismy spokoj i opanowanie. W
                                        obliczu godnej pozalowania sytuacji na wschodnich granicach bylo zrozumiale, ze
                                        nalezalo postepowac roztropnie aby osiagnac polepszenie sytuacji polityczno-
                                        wojskowej. Jako poludniowo-niemieckim katolickim demokratom byla nam kazda
                                        nienawisc wobec Polakow obca. Ale wlasnie moi przyjaciele i ja zbieralismy u
                                        Polakow najgozsze doswiadczenia.“
                                        Prof. dr Brüning pisal w liscie do dra Pechel: „Zawod sprawiony przez Lige
                                        Narodow, poprzez zaniechanie akcji przeciw japonskiej okupacji Madzurii we
                                        wrzesniu 1931 roku w polaczeniu z nowym planem mobilizacyjnym, o ktorym my w
                                        tym samym roku zostalismy poinformowani przez obce panstwo, sukcesywnie
                                        podnosila nerwowosc generala von Schleicher. Polski plan mobilizacyjny byl tak
                                        przygotowany, ze wyznaczony zamiar, przy odpowiedniej okazji zagarnac Slask,
                                        nie stal do dyskusji.“
                                        Juz w roku 1921 Polska podisala z Francja pakt o wsparciu wojskowym, do ktorego
                                        dolaczono tajna umowe dotyczaca wspolpracy wojskowej. Jego tekstu nigdy nie
                                        opublikowano. W przez Francje i Polske 16. pazdziernika 1925 podpisanym pakcie
                                        wyraznie uwzgledniono wypadek polsko-niemieckiego konfliktu, przy czym tajna
                                        umowa wojskowa z roku 1921 zachowala swoja waznosc.“(8) (tlum. autora)

Dwa lata pozniej Winston Churchill wyrazil sie zmartwiony: „Jesli brytyjski
                                        rzad naprawde chce cos zrobic, by wesprzec starania pokojowe, musi sie zgodzic
                                        na rewizje traktatow pokojowych i poruszenie problemu Gdanska oraz problemu
                                        korytarza.“(tlum. autora)

Rudolf Trenkel, w swojej, przeze mnie tu cytowanej pracy: „Juz nie dlugo wybije
                                        godzina wolnosci historycznych ziem polskich (tereny wschodnich Niemiec).
                                        Wstrzasy Europy zostana zastapione przez „Pax Polonika“. Los daje Polakom do
                                        reki to historyczne zadanie, ksztaltowac zycie srodkowej Europy.“(8)(tlum.
                                        autora)

Do roku 1958 sprawa paktu polsko-niemieckiego byla nie jasna. „W tedy (lord,
                                        przyp. autora)
                                        Vansittart udostepnil, za zezwoleniem brytyjskiego rzadu i potwierdzil
                                        autentycznosc wojennych planow Pilsudskiego z roku 1933, dwadziescia piec lat
                                        po ich powstaniu. Podkreslil przy tym, ze plany Pilsudskiego „mysla byly, o
                                        ktorej za malo zlyszano“. Vansi
                                        • chrisraf Re: "Dla mojego dobra" :)))))CD 22.06.07, 19:18
                                          Vansittart byl przekonany, ze w 1933 mozna bylo wygrac wojne z Niemcami, przy
                                          stracie 30.000 zabitych. Dodal, ze Hitlera usunieto podczas II WS placac cene
                                          30.000.000 istnien ludzkich. Vansittart ujawnil sprzeciw rzadu brytyjskiego
                                          wobec planow Pilsudskiego jako decydujacy faktor zniechecajacy Francuzow do
                                          prowadzenia wojny prewencyjnej.“(2)(tlum. autora).

Sprawozdanie czeskiego wyslannika do Warszawy, Girsa, z 10. Maja 1933 mialo
                                          nastepujaca tresc: „W polskich kregach oficerskich dominuje przekonanie, ze
                                          wojna pomiedzy Polska i Niemcami jest nie do unikniecia. Spora czesc wyzszych
                                          oficerow, ktorzy sa przekonani o tej koniecznosci, podejzewa, ze Polska tylko w
                                          tedy z tej wojny wyjdzie jako zwyciezca, jesli dojdzie teraz (1933, przyp
                                          autora) do wojny, gdy Niemcy wojskowo nie sa przygotowane i wyniku wewnetrznych
                                          niepokojow sa miotane wte i wefte. Pomysl wojny prewencyjnej ma zwolennikow nie
                                          tylko w marszalku Pilsudskim, lecz tez w sztabie generalnym, ktory juz
                                          zainicjowal pewne przedsiewziecia na granicy. Tak na przyklad na poczatku
                                          kwietnia zaczeto koncentracje kawalerii na granicy polsko-litewskiej oraz w
                                          korytarzu (Pomorzu), dokad jednoczesnie zostala skierowana polska jednostka
                                          elitarna,KOP, odkomendowana z granicy ze Zwiazkiem Radzieckim“. (9)(tlum.autora)

„18. Maja 1933, polski minister wojny, Kasprzycki, podczas narady sztabow
                                          generalnych w Paryzu: „....Nie mamy umocnien (granicznych), dlatego, ze
                                          zamierzamy prowadzic wojne z marszu i od poczatku wedrzec sie na terytorium
                                          Niemiec.“(22)(tlum. autora)..."

> zacytuje panu cos z protokolow norymberskich, co moze odrobine przywroci panu
                                          > logike myslenia:
                                          > ""W 1923 r. wystarczyło 7 policjantów, aby udaremnić faszystom objęcie władzy
                                          w
                                          > Monachium; w 1933 r. wystarczyłoby 700 żołnierzy, aby nie dopuścić do
                                          > przekazania władzy Hitlerowi; kilkanaście lat później ludzkość straciła 70
                                          > milionów ludzi, aby pokonać faszyzm"."

Czy ja cos takiego negowalem? Hitler nie spadl z nieba. Poczynania Polski na GS
                                          byly jednym z kamieni wegielnych pod kariere kiepskiego austryjackiego malarza.
                                        • Gość: . Re: "Dla mojego dobra" :))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 21:49

> Przytoczylem wydarzenia i daty.

przytoczyl pan obietnice, a nie informacje o funkcjonowaniu "autonomii"
                                          pis w kampanii wyborczej obiecywal 3 miliony mieszkan, pan chyba chce zamieszkac
                                          w jednym z nich <lol>
                                          zreszta odwolywanie sie do "autonomii" po stronie niemieckiej w latach 1920-22
                                          to smiech na sali, moze do pana kiedys dotrze dlaczego

> Widze, ze Pan niezbyt zna
                                          > historie tutejszej ziemi, skoro nic Pan o dzialaniach pana Kurzydla nie wie.

wbrew pozorom wiem i dlatego moglem smialo napisac to co napisalem - a skoro pan
                                          twierdzi (zreszta mylnie) ze zna historie gornego slaska, to czekam na przyklady
                                          naruszen autonomii w latach 1922-1926
                                          a zeby pan sie nie odwolywal do bog wie czego, to dam panu informacje o autonomii:
                                          www.law.uj.edu.pl/users/khpp/fontesu/1920.htm
                                          > Czym jest Pana odpowiedz na moj watek, jak nie proba manipulacji???

w odroznieniu od pana nie ukrywam, ze w duzej mierze jest kontrmanipulacja:)
                                          i w odroznieniu od pana nie jest to proba:)))

> Gdzie napisalem, ze tozsamosc polska jest chora? Nie Pan uwaznie przeczyta
                                          > jeszcze raz moj tekst.

niech pan zacznie od uwaznego przeczytania mojegpo tekstu i odpowie na moje
                                          pytanie, a nie na pytanie, ktore pan sobie sam z niego wymyslil

> Nie zaprzecza Pan mojej wypowiedzi i w ten sposob ja potwierdza. Jesli cytuje
                                          > mnie Pan

rotfl - istotnie pana tylko cytuje, jezeli pan cytowanie traktuje jako
                                          potwierdzanie to nie mamy o czym rozmawiac
                                          swoja droga poniewaz mojej tezie o niemieckim sprzeciwie wobec pierwszej wersji
                                          traktatu nie jest pan w stanie zaprzeczyc, to ja pan potwierdzil i tym bardziej
                                          nie ma o czym rozmawiac:)))
                                          panskich dalszych cytatow nie na temat oczywiscie nie komentuje

> Poczynania Polski na GS byly jednym
                                          > z kamieni wegielnych pod kariere kiepskiego austryjackiego malarza.

to jest tak zalosne ze nawet nie smieszy - jezeli pan w to wierzy to ma pan
                                          problem co najmniej alkoholowy..
                                          • chrisraf Re: "Dla mojego dobra" :))))) 23.06.07, 07:39
                                            Pana ostatnie zdanie dyskwalifikuje Pana jak partnera do dyskusji.

Bez pozdrowien
                                            • Gość: . Re: "Dla mojego dobra" :))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 01:01
                                              pan sie dyskwalifikowal w zasadzie od poczatku tego watku, a zdaniem o adolfie
                                              to juz wybitnie
                                              niemniej wybral pan niezly sposob, zeby uniknac kmicicowskiego "koncz wasc,
                                              wstydu oszczedz":))

• ballest Re: "Dla mojego dobra" :))))) 25.06.07, 22:15
                                                zbadomy kmicica, to se okoze, ze jest Niemcem tak jak Zawisza Czarny czy Zyndram
                                                z Maszkowic;)))))))))
                      • Gość: alois Re: "Dla mojego dobra" :))))) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 18:41
                        gosciu, ty jestes glupszy od niejakiej smiejki! jak nie przestaniesz siac tutaj
                        polskiej propagandy, to sie za ciebie tez wezme!!! wszechpolaczku!
                        • Gość: Patriota Re: "Dla mojego dobra" :))))) IP: *.centertel.pl 19.06.07, 21:38
                          Bohater spod arbeitsamtu.
                          • Gość: Chater Re: "Dla mojego dobra" :))))) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 21:42
                            nazywaj mnie Chater! Bo-Chater!!!
                            :)
          • rico-chorzow Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 23:52

> chrisraf napisał:
            >
            > > Pazernosc! To co mamy od 85 lat jest symbioza!
            >
            > jest pan w stanie zaprzeczyc, ze podzial slaska byl spowodowany niemieckimi
            > dazeniami, aby zachowac go chociaz kawalek?
            > w wielkopolsce i na pomorzu nie bylo rozlewu krwi, terroru, podzialow..

Polski rozlew krwi nazywa się - powstania śląskie -,nie specjalnie chciała i
            chce Polska się brudzić krwią,też Polska nie miała obozów koncentracyjnych,te
            800jak IPN wyljcza,czy jak inni mówią 1200 to nie polskie,wymyślane,ciekawe
            Czechy nie musieli wyliczać;)
            • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 00:19
              rico-chorzow napisał:

> > jest pan w stanie zaprzeczyc, ze podzial slaska byl spowodowany niemiecki
              > mi
              > > dazeniami, aby zachowac go chociaz kawalek?
              > > w wielkopolsce i na pomorzu nie bylo rozlewu krwi, terroru, podzialow..
              >
              > Polski rozlew krwi nazywa się - powstania śląskie

czy jest pan w stanie zaprzeczyc, ze gdyby niemcy nie domagaly sie podzielenia
              slaska, to tych powstan by nie bylo?
              • rico-chorzow Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 00:32

> rico-chorzow napisał:
                >
                > > > jest pan w stanie zaprzeczyc, ze podzial slaska byl spowodowany nie
                > miecki
                > > mi
                > > > dazeniami, aby zachowac go chociaz kawalek?
                > > > w wielkopolsce i na pomorzu nie bylo rozlewu krwi, terroru, podzial
                > ow..
                > >
                > > Polski rozlew krwi nazywa się - powstania śląskie
                >
                > czy jest pan w stanie zaprzeczyc, ze gdyby niemcy nie domagaly sie podzielenia
                > slaska, to tych powstan by nie bylo?

A Niemcy domagali się -czegokolwiek-?
                • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 00:40
                  rico-chorzow napisał:

> > czy jest pan w stanie zaprzeczyc, ze gdyby niemcy nie domagaly sie podzie
                  > lenia
                  > > slaska, to tych powstan by nie bylo?
                  >
                  > A Niemcy domagali się -czegokolwiek-?

domagali sie - zostawienia im w traktacie wersalskim chociaz kawalka - slaska
                  • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 11:10
                    Przy Pana argumentacji rece opadaja. Niech Pan nie czyta wylacznie "publikacji
                    kol gospodyn wiejskich", lecz tez inne. Slask byl integralna czescia Niemiec i
                    Polska nie miala do niego zadnych praw.

Moze ponizszy wyciag ulatwi Panu weryfikcje zapatrywania na omawiany temat:

„...W tym samym czasie, w dalekim Paryzu Roman Dmowski agitowal na rzecz
                    przyszlego panstwa polskiego. Chociaz jeszcze ono nie istnialo, rzadal on dla
                    przyszlej Polski poludniowej czesci Prus Wschodnich, Königsberg jako wolne
                    miasto, oraz „ziemie piastowskie“, jako ziemie „etnicznie“ polskie.(8) Zdawal
                    sobie sprawe, ze „Polska Jagiellonow“, jakiej chcial Pilududski nie mogla
                    funkcjonowac. Przepasc cywilizacyjna jaka dzielila „ziemie Piastow“ z kresami
                    wschodnimi byla ogromna. Bez terenow zaboru Pruskiego oraz terenow Prus
                    przyszla Polska nie dysponowala zadnym centrem przemyslowym na wieksza skale i
                    jako organizm panstwowy nie byla by w stanie egzystowac. Jego zapedy podczas
                    konferencji w Wersalu napotykaly zdecydowany opor. General i pozniejszego
                    premier RPA Jan Smuts w liscie do brytyjskiego premiera Lloyda George z 22 maja
                    1919 wyrazil sie slowami : „Jestem przekonany, ze przy nie uzasadnionym
                    powiekszeniu Polski popelniamy kardynalny blad, ktory w toku historii bedzie
                    sie mscil. W nowej Polsce beda mieszkaly miliony Niemcow i Rosjan oraz bedzie
                    ona zawierac tereny, ktore dlugi czas nalezaly do Niemiec i Rosji. Z cala
                    pewnoscia mozna wyjsc z zalozenia, ze i Niemcy i Rosja stana sie znowu
                    mocarstwami i tylko dzieki ich przychylnosci Polska bedzie mogla sie
                    rozwijac...“(13)“

(...)

„Bardzo ciekawa jest nastepujaca wypowiedz Lloyda George`a odnosnie Prus
                    Zachodnich: „Propozycja polskiej delegacji 2.132.000 Niemcow poddac pod wladze
                    ludowi, ktory ma inna religie, i ktory nigdy w historii nie ukazal zdolnosci do
                    stabilnego samorzadu, musi wedlug mojego przekonania predzej, czy pozniej
                    prowadzic do nowej wojny w Europie wschodniej.“ (17)“

(...)

„W wyniku patowej sytuacji, w wyniku odpowiedzi rzadu Niemiec z 29. maja i po
                    masowych demonstracjach na Gornym Slasku i reszcie Rzeszy, miedzynarodowa
                    komisja zdecydowala sie przeprowadzic plebiscyty. Jak sie okaze kilka miesiecy
                    pozniej, Polska nie wygra ani jednego...

Takiemu rozwiazaniu problemu zaprotestowali Paderewski i Dmowski, otrzymujac
                    miedzy innymi do nich skierowana odpowiedz: „Podarowalismy Polsce, Czechom i
                    Jugoslawii niepodleglosc. Teraz sprzeciwiaja sie te panstwa refendum ludnosci.
                    Jestesci bardziej imperialni niz same mocarstwa!“ (21)“

(...)

„Gdy wiesc o „powstaniu“ dotarla do Paryza natychmiast potepiono te akcje
                    zbrojna. Przedstawiciel Wielkiej Brytanii, Lord Harding of Penhurst,
                    zaproponowal zajecie calego Gornego Slaska przez armie niemiecka, a Lloyd Georg
                    grozil Francji nota zezwalajaca Niemcom odparcie agresji.(14)

13. maja 1921 w parlamencie brytyjskim mialo miejsce posiedzenie, w ktorym
                    omawiano sprawe Gornego Slaska. Przedstawiciel Labour-Party, Captain
                    Kennworthy, przedstawil przekonanie, ze z brytyjskiego punktu widzenia lepiej
                    by bylo, gdyby caly GS pozostal przy Niemczech. Podczas tej samej debaty Lloyd
                    George grozil zezwoleniem na uderzenie Reichswehry i „krwawym stlumieniem
                    powstania, poniewaz Polska nie posiada zadnego historycznego prawa do Slaska“.
                    (14) (tlum. autora)Do niego tez naleza slynne slowa wypowiedziane w trakcie
                    tego dnia: „Nie daje sie malpie zegarek, bo go zepsuje!“. Interpretacje
                    pozostawiam Panstwu...
                    Zaraz na poczatku walk, czolowi niemieccy dzialacze zwiazkowi spotkali sie z
                    przedstawicielami polskich zwiazkow zawodowych. Celem tego spotkania bylo
                    zapobiegniecie rozlewu krwi. Odpowiedz zwiazkowcow nalezacych do PPS-u, a wiec
                    partii Pilsudskiego brzmiala: „„Gorny Slask musi sie stac polski i aby osiagnac
                    ten cel jego mieszkancy musza przejsc przez morze krwi, tu nie mozna nic
                    zmienic.“ Bylo to jednoczesnie akceptacja popelnianych zbrodni“(16)(tlum.
                    autora)
                    Autor tej samej broszurki, Heinrich Löffler, przewodniczacy Deutscher
                    Gewerkschaftsbund/Stowazyszenia Niemieckich Zwiazkow Zawodowych w
                    Kattowitz/Katowice(tlum. autora) napisal: „Polacy musza zrozumiec, ze oni sami
                    nie moga tylko rzadac, lecz musza tez dawac . Od zakonczenia pertraktacji
                    zalezec bedzie, czy te dwa narody w pokoju i przyjazni beda mogly obok siebie
                    zyc. Niemiecka klasa robotnicza jest gotowa aby wniesc swoj wklad , nie tylko
                    do porozumienia, lecz tez do pojednania. Ze w Polakach te same uczucia sie
                    obudza, jest jej najgoretrzym pragnieniem. Niestety w tym przypadku nie mozna
                    miec wielkich oczekiwan. Wypedzenie niemieckich robotnikow z prowincji
                    poznanskiej i terror wobec niemieckich robotnikow Gornego Slaska na to nie
                    pozwala. Nienawisc oslepia polskich robotnikow. Miejmy nadzieje, ze przewidza,
                    zanim bedzia za pozno!“(tlum. autora)“"

Ze "Slask, a sprawa polska"; tego samego autora

Nie "przewidzieli"....
                    • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 11:51
                      chrisraf napisał:

> Przy Pana argumentacji rece opadaja. Niech Pan nie czyta wylacznie "publikacji
                      > kol gospodyn wiejskich", lecz tez inne. Slask byl integralna czescia Niemiec i
                      > Polska nie miala do niego zadnych praw.
                      >
                      jak dziecko:))
                      jeszcze raz od nowa, skoro ma pan problem ze zrozumieniem:
                      pierwsza wersja traktatu wersalskiego przyznawala gorny slask polsce, bez
                      jakichkolwiek podzialow - i na to sie niemcy nie zgodzili, doprowadzajac do podzialu
                      jest pan w stanie zaprzeczyc temu faktowi?
                      i nie analizujemy tu zasadnosci niemieckich pretensji, tylko ich skutki

i zadne bajki i cytaty nie zmienia faktu, ze to niemcy swoja postawa
                      doprowadzili do podzialu gornego slaska
                      • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 12:13
                        jeszcze raz od nowa, skoro ma pan problem ze zrozumieniem:
                        > pierwsza wersja traktatu wersalskiego przyznawala gorny slask polsce, bez
                        > jakichkolwiek podzialow - i na to sie niemcy nie zgodzili, doprowadzajac do
                        pod
                        > zialu
                        > jest pan w stanie zaprzeczyc temu faktowi?

Francja dazyla do oslabienia Niemiec wszelkim kosztem. Jeszcze raz: Polska nie
                        miala zadnych praw do Slaska. Tego samego zdania byli Pilsudski i Lloyd George.
                        Niemcy bronili swojego terytorium. Jest to tak trudne do zrozumienia?

Jest wrecz sprawa smieszna, jak Pan pruboje argumentowac: "Ja ci cos zabieram,
                        co jest twoja wlasnoscia, a ty jestes winien, ze tego nie chcesz mi dac!."

Jest to typowy dualizm poczucia sprawiedliwosci jaki czesto zauwazam u
                        przedstawicieli "starej gardy".

i nie analizujemy tu zasadnosci niemieckich pretensji, tylko ich skutki
                        >
                        > i zadne bajki i cytaty nie zmienia faktu, ze to niemcy swoja postawa
                        > doprowadzili do podzialu gornego slaska

To graniczy graniczy z absurdem. Po co sie polskie bojowki pchaly na Slask? By
                        wspierac przemyslowcow i ubogich? Stuk-puk!

Jesli juz dyskutujemy, prosze o podanie nicka , abym nie musial kojazyc Pana z
                        IP lacza internetowego.
                        • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 12:26
                          pytanie brzmialo:

> > pierwsza wersja traktatu wersalskiego przyznawala gorny slask polsce, bez
                          > > jakichkolwiek podzialow - i na to sie niemcy nie zgodzili, doprowadzajac
                          > > do podzialu
                          > > jest pan w stanie zaprzeczyc temu faktowi?

jezeli pana odpowiedz jest taka, jak do tej pory, to znaczy, ze temu pan nie
                          zaprzecza - wiec o co sie pan kloci?
                          a jezeli pan zaprzecza, to prosze wreszcie napisac na temat

> Jesli juz dyskutujemy, prosze o podanie nicka , abym nie musial kojazyc Pana z
                          > IP lacza internetowego.

moj nick to ".", a IP mam zroznicowane:)))
                          • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 12:47
                            Czy mam zaczynac przy aksjomach?

Niemcy sie nie zgodzily na oderwanie GS. I co ??? Dlatego sa winne przelewowi
                            krwi???
                            • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 13:34
                              chrisraf napisał:

> Niemcy sie nie zgodzily na oderwanie GS. I co ??? Dlatego sa winne przelewowi
                              > krwi???

a nie???
                              zasada sine qua non sie klania
                              • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 14:25
                                Kto zaatakowal?
                                • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 14:59
                                  prusy zaatakowaly
                                  • rico-chorzow Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 15:01

> prusy zaatakowaly

Kogo?
                                    • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 15:05
                                      kiedy?:)
                                  • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 17:45
                                    Prosze podac date i miejsce!
                                    • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 01:28
                                      od kogo zaczac?
                                      • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 20.06.07, 07:06
                                        Od bojowek polskich na terenie Slaska.
                                        • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 15:26
                                          niestety nie moge panu podac dokladnych dat, kiedy polskie bojowki na slasku
                                          zostaly napadniete przez prusy..
                                          • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 22.06.07, 19:21
                                            Ma Pan dwie mozliwosci. Albo prowadzimy nasz dysput na serio i go kontynuujemy,
                                            albo lecimi w kulki. W takim razie zycze owocnej dyskusji z lustrem.
                                            • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 21:36
                                              skoro trzy dni temu zaczal pan leciec w kulki to sie dostosowalem..
                  • rico-chorzow Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 14:55

> rico-chorzow napisał:
                    >
                    > > > czy jest pan w stanie zaprzeczyc, ze gdyby niemcy nie domagaly sie
                    > podzie
                    > > lenia
                    > > > slaska, to tych powstan by nie bylo?

Przecież Polaka na Sląsk żaden nie prosił,Polscy są tymi,którzy przelali krew
                    ubierając historię w - powstania śląskie -,dzisiaj tych polskich
                    terrorystów,Bush zamknąłby w Guantanamo,łącznie z polskim,ówczesnym rządem.
                    • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 15:07
                      >
                      > Przecież Polaka na Sląsk żaden nie prosił,

nie, to ci ze slaska prosili do polski juz od pazdziernika 1918
                      • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 17:46
                        Nikt ich nie trzymal, mogli isc!
                        • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 15:27
                          no to sprobowali pojsc i zabrac swoj heimat ze soba, a pan ma o to pretensje:)))
                          • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 22.06.07, 19:23
                            Nikt im nie bronil wziasc ze soba to, co przyniesli tutaj i przeniesc sie za
                            Brynice do Polski.
                            • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 21:37
                              wyraznie nie rozumie pan pojecia heimat - a to nie dosc ze niemieckie z
                              pochodzenia, to jeszcze charakterystyczne dla slazakow..
                              ale panskie problemy ze slaskoscia to nie moj problem
                              • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 23.06.07, 07:42
                                Kilka postow wyzej zdyskwalifikowal sie Pan jako powazny dyskutant.
      • builder Re: Zgadza sie!!!=precz se plugastwem niemieckim!! 20.06.07, 01:54

> a wystarczyloby, zeby niemcy przystali na pierwsza wersje traktatu
        wersalskiego
        > ,
        > wykluczajaca podzial gornego slaska
        > a tak mamy 85-ta rocznice plugawego bekarta haniebnej niemieckiej pazernosci..
        • chrisraf Re: Zgadza sie!!!=precz se plugastwem niemieckim! 20.06.07, 07:07
          Builder, kto Ci "dal" cywilizacje?
    • poglodzio Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 19:57
      ja tam uważam że to wspaniałe i podniosłe wydażenie bo w końcu po latach
      katowice wróciły do Polski
      • arnold7 Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 20:12
        poglodzio napisał:

> ja tam uważam że to wspaniałe i podniosłe wydażenie bo w końcu po latach
        > katowice wróciły do Polski

Jak rozumiec te "wrocily" i po ilu latach to sie stalo?

Nie rob z siebie idioty:) A ta ortografia...

• chrisraf Poglodzio, cos moze tylko wtedy powracac, jezeli 18.06.07, 21:01
        juz tam bylo. Kiedy Katowice nalezaly do Polski?
        • poglodzio Re: Poglodzio, cos moze tylko wtedy powracac, jez 19.06.07, 08:22
          jak miasto nigdy ale jak teren tak ( za mieszka :P)
          • chrisraf Re: Poglodzio, cos moze tylko wtedy powracac, jez 19.06.07, 09:03
            ...a przed nim do plemion germanskich. :)
            • poglodzio Re: Poglodzio, cos moze tylko wtedy powracac, jez 20.06.07, 12:08
              a przed germanami do plemion celtyckich, jeszcze przed do neandertalczyków
      • fyrlok Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 21:37
        po iluset latach ?
        to wtedy Katowice juz istnialy ?

pogl. gupekdupek jestes
    • Gość: Patriota Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.centertel.pl 18.06.07, 20:02
      Tu jest Polska przyjacielu. Tu zawsze będzie Polska. Może Ci się wydawać
      śmieszna, biedna, głupia i źle rządzona i wcale nie powiem że czasem taka nie
      jest, ale to nasza Ojczyzna.
      Jeśli sami bedziemy ją opluwać nie mamy co liczyć że inni ją uszanują.
      W mojej rodzinie sporo osób oddało zdrowie i życie walcząc o to żebyś teraz nie
      musiał pisać po niemiecku.
      Umyj się zimną wodą. Może zrozumiesz ile osób obraziłeś.
      • ballest Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 20:12
        Talko ta Twoja Ojczyzna nie jest na Slasku, tylko w Polsce, albo za Brynica!
      • arnold7 Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 20:13
        Gość portalu: Patriota napisał(a):

> Tu jest Polska przyjacielu. Tu zawsze będzie Polska. Może Ci się wydawać
        > śmieszna, biedna, głupia i źle rządzona i wcale nie powiem że czasem taka nie
        > jest, ale to nasza Ojczyzna.
        > Jeśli sami bedziemy ją opluwać nie mamy co liczyć że inni ją uszanują.
        > W mojej rodzinie sporo osób oddało zdrowie i życie walcząc o to żebyś teraz nie
        >
        > musiał pisać po niemiecku.
        > Umyj się zimną wodą. Może zrozumiesz ile osób obraziłeś.

Polska zaczyna sie za Brynica. Tu jest Slask palancie.

• somepoint210 Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 20:18
          arnold7 napisał:

> Polska zaczyna sie za Brynica. Tu jest Slask palancie.

ballest napisał:

> Talko ta Twoja Ojczyzna nie jest na Slasku, tylko w Polsce, albo za Brynica!

Oooo, jak parka wrobelkow jednym glosem przemowila:) Jeden pod drugim.
          • rico-chorzow Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 20:20
            somepoint210 napisał:

> arnold7 napisał:
            >
            > > Polska zaczyna sie za Brynica. Tu jest Slask palancie.
            >
            >
            > ballest napisał:
            >
            > > Talko ta Twoja Ojczyzna nie jest na Slasku, tylko w Polsce, albo za Bryni
            > ca!
            >
            >
            > Oooo, jak parka wrobelkow jednym glosem przemowila:) Jeden pod drugim.

pitej s auta,i niy trzaskej dźwiami.
            • somepoint210 Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 20:22
              rico-chorzow napisał:

> pitej s auta,i niy trzaskej dźwiami.
              >
              >

Zdzichu???:)
              • Gość: hehehe Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 20:27
                somepoint210 napisał:

> rico-chorzow napisał:
                >
                > > pitej s auta,i niy trzaskej dźwiami.
                > >
                > >
                >
                > Zdzichu???:)

Niy fanzol, ino pitej. Gibko.
                • somepoint210 Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 20:33
                  Gość portalu: hehehe napisał(a):

> somepoint210 napisał:
                  >
                  > > rico-chorzow napisał:
                  > >
                  > > > pitej s auta,i niy trzaskej dźwiami.
                  > > >
                  > > >
                  > >
                  > > Zdzichu???:)
                  >
                  > Niy fanzol, ino pitej. Gibko.

Pokožmy mješkańcům Ślůnska, wjela nos je, jacy žeśmy sům niyfajńi:)
                  • ballest Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 21:16
                    Somme! Poloki dostali najwazniejszou czesc Slaska, tylko przez polsko-francuskie
                    machlojki!
                    Francuzy i Poloki zrobiouy najwieksze swinstwo, nie tylko, ze nie przestrzegano
                    postulatow rozejmu i wykorzystano slabosc Niemiec w ktorych szalaua rewolucja,
                    to jeszcze Polska ciagle nowe ządania stawiala a Francja wszystkiemu przytakiwala.
                    To bou polski Dank za udzielenie Polsce przez Niemcy niepodleglosci.
                    A tak richtig to w Kattowitz, Tarnowitz, Königshütte, czy Myslowitz wiecej na
                    Niemcow glosowano, jak na Slonsku Opolskim!
                    • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 23:24
                      Mosz recht, Ballest. Uo tym swinstwie some Francuzy pisali, ze to niy bouo OK!
                      Nowyt Churchil opowiadou siy za renegocjacjom ustalyn wersalskich.
                    • somepoint210 Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 03:16
                      ballest napisał:

> Francuzy i Poloki zrobiouy najwieksze swinstwo, nie tylko, ze nie
                      przestrzegano
                      > postulatow rozejmu i wykorzystano slabosc Niemiec w ktorych szalaua rewolucja,
                      > to jeszcze Polska ciagle nowe ządania stawiala a Francja wszystkiemu
                      przytakiwa
                      > la.

To Poloki nie byly takie glupieloki, jak czesto piszesz. Nie dosc, ze Francuzy
                      graly wedle polskiego scenariusza, to jeszcze po mistrzowsku wykorzystano
                      slabosc Niymcow. Nie widze w tym nic nagannego.

> To bou polski Dank za udzielenie Polsce przez Niemcy niepodleglosci.

No tak, brakowalo miesa armatniego (tu nasuwa sie analogia do Slazakow w tej
                      samej postaci w Wehrmachcie podczas WWII) to i rzucono ochlap w postaci
                      niepodleglosci. Poza tym mylisz sie, chronologicznie pierwsza byla propozycja
                      Rosji utworzenia Krolestwa Polskiego, do ktorej entuzjastycznie odniosl sie
                      Dmowski.

> A tak richtig to w Kattowitz, Tarnowitz, Königshütte, czy Myslowitz wiecej na
                      > Niemcow glosowano, jak na Slonsku Opolskim!

Byc moze, nie spedza mi to snu z powiek. Ale, ale, w chwili obecnej jest chyba
                      kapke odwrotnie:) Coz to moze oznaczac? Ze potomkowie tych, co glosowali na
                      Slasku Opolskim na Polske (i w uproszczeniu identyfikowali sie z polskoscia)
                      dzisiaj sa.....Niemcami i nawet pisuja na forum Silesiana:)
                      Tyglem tozsamosciowym ten Wiyrchni Slonsk byl:)
                      • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 11:27
                        > To Poloki nie byly takie glupieloki, jak czesto piszesz. Nie dosc, ze
                        Francuzy
                        > graly wedle polskiego scenariusza, to jeszcze po mistrzowsku wykorzystano
                        > slabosc Niymcow. Nie widze w tym nic nagannego.

Niewiedza, czy brak odwagi cywilnej? Niemcy stworzyla podwaliny pod Niepodlegle
                        Panstwo Polskie. Jako pierwsze je tez uznaly. Jako pierwsze wyslaly swojego
                        ambasadora do Warszawy...

> No tak, brakowalo miesa armatniego (tu nasuwa sie analogia do Slazakow w tej
                        > samej postaci w Wehrmachcie podczas WWII) to i rzucono ochlap w postaci
                        > niepodleglosci.

Miesem armatnim byli wszyscy: Polacy, Niemcy, Rosjanie, Amerykanie itd. Slazacy
                        piastowali takze wysokie stanowiska w wojsku niemieckim. Z Katowic pochodzi
                        dwoch generalo, z czego jene z nich, gen. Keller nalezal do najwyzej
                        odznaczonych zolnierzy niemieckich IIWS. To samo dotyczy, katowiczanina,
                        legendarnego plk. Arthura Jüttnera. Wielkim Atamanem Kozackim, byl Gornoslazak
                        gen. von Pannwitz. Z samych Katowic pochodzi szesciu kawalerow Krzyza
                        Rycerskiego Zelaznego Krzyza. itd.itd.
                        Nazywajac Slazakow jedynie miesem armatnim, ukazujesz sobom nie znajacym temat
                        calkowicie nie odpowiadajacy faktom obraz mieszkancow tej krainy.

Poza tym mylisz sie, chronologicznie pierwsza byla propozycja
                        > Rosji utworzenia Krolestwa Polskiego, do ktorej entuzjastycznie odniosl sie
                        > Dmowski.

„Adam Mickiewicz napisal: „O wojne powszechna prosimy Cie, Panie“. Goraco sie o
                        nia modlono. (8) Teraz ona nastala... Smierc, meka, bol milionow, zniszczone
                        miasta i wsie, wyludnione regiony. Setki tysiecy, o ktorych sluch zaginal...

„Pilsudski zdawal sobie sprawe, ze nowa Polska nie powstala z wlasnej sily,
                        lecz z ofiary krwi pol miliona zolnierzy niemieckich poleglych w walce z
                        carem. W 1922 powiedzial: „ Moja duma milczy doszczetnie, jak pomysle, ze nie
                        my, nie Polacy i nie nasze starania doprowadzily do tych ogromnych zmian,
                        jesli dzisiaj mnie mozna powitac salwami w Krakowie, Wilnie albo Poznaniu,
                        polski hymn zabrzmi i polski zolnierz bron prezentuje“.(9)(tlum. autora)

Zapewne mozna miec zastrzezenia co do tego cytatu. Polacy gineli tez w wojsku
                        rosyjskim.
                        Jedno wydarzenie jednak naswietla te, na pierwszy rzut oka niezbyt zrozumiala
                        wypowiedz.

Po wyparciu wojsk carskich z Kongresowki przez wojska Niemiec i Austro-Wegier w
                        1915,
                        5 listopada 1916 r. cesarzowie Niemiec i Austro-Wegier wywolali Niezalezne
                        Panstwo Polskie. Na czele utworzonej rady regencyjnej stanal arcybiskup
                        warszawski Alexander Kakowski. Szefem rzadu zostal prof. Kucharzewski,
                        ministrem wojny, jak i glownodowodzacym Polskich Sil Zbrojnych Josef Pilsudski.
                        Byl to zalazek panstwa polskiego!!!(10) Od wrzesnia 1917 do zakonczenia wojny
                        wladzom polskim podlegaly miedzy innymi cala egzekutywa jurysdykcyjna i
                        oswiata .(11) W tymze roku Niemcy i Austro-Wegry liczyly na odrodzenie
                        Krolestwa Polskiego. Niestety, ksiaze Heinrich Johann XV von Hochberg-
                        Fürstenstein (Slazak, ksiaze pszczynski) odmowil korony Polski. Jest to fakt
                        dzisiaj bardzo malo znany. (10)

W Moskwie od 21 do 27. lipca 1917 trwa kongres endecji, na ktorym rzada sie
                        rozbicia „pruskiego militaryzmu“. Nie honoruje sie dzialan Niemiec majacych na
                        celu stworzenie pierwszych struktur panstwowych Polski.“

(...)

„16. marca 1918 Rzesza, Austro-Wegry, Imperium Osmanskie, Bulgaria, Rosja i
                        Ukraina podpisuja w Brzesciu nad Bugiem umowe pokojowa. Niemcom udaje
                        sie „przekonac“ Rosje do rezygnacji z ziem polskich. Jest to jednoczesnie
                        wielki sukces dla odradzajacej sie Polski. Rzesza, jako najsilniesze panstwo
                        srodkowe zmusza oprocz tego Rosje do rezygnacji z Finlandii, Estonii, Litwy,
                        Lotwy i Ukrainy. Wszystkie wymienione panstwa maja sie stac samodzielne.
                        Niemcy groza Rosji sowjeckiej wznowieniem dzialan wojennych na wypadek braku
                        akceptacji warunkow umowy pokojowej. Trozki zdaje sobie sprawe z zagrozenia
                        rozbicia armii rosyjskiej przez wojska panstw srodkowych i jest zmuszony do
                        podpisu. Niestety 11. listopdada 1918 Ententa zmusza Rzesze do podpisania
                        rozejmu w Compegnie. Rozejm ten anuluje jednoczesnie umowe z Brzescia-
                        Litowskiego.“

(...)

Logiczna konsekwencja bylo, ze Niemcy jako pierwsze uznaly Panstwo Polskie. 16
                        listopada 1918 r. Pilsudski wyslal do panstw bioracych udzial w konflikcie jak
                        i panstw neutralnych note o powstaniu Niepodleglego Panstwa Polskiego. Na te
                        note odpowiedziely jedynie Niemcy i wyslaly niezwlocznie swego ambasadora
                        Kesselera do Warszawy. Spotkalo sie to z wielka desaprobata Francji, Wielkiej
                        Brytanii i Stanow Zjednoczonych, oraz wrecz „przerazeniem“ kol zwiazanych z
                        Dmowskim. To one chcialy przeciez przy wsparciu panstw Ententy „dac“ Polsce
                        niepodleglosc! Wywarto presje na Pilsudskim w efekcie, ktorej „swiezy“
                        ambasador w Warszawie odjechal z powrotem do Berlina.

Jako ciekawostke przytocze tu fakt, ze Uniwersytet Warszawski zostal na nowo
                        utworzony przez niemieckiego gen. von Beseler. Powolal on takze do zycia Wyzsza
                        Szkole Techniczna w Warszawie. Wlasnie jemu mlode panstwo polskie zawdziecza
                        organizacje przyszlego Wojska Polskiego. Widzac nienawisc Polakow do Niemcow i
                        zniweczenie jego staran o pokojowa wspolegzystencje zmarl zalamany w 1921 r. w
                        Berlinie.“

• ballest Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 12:59
                        >
                        > To Poloki nie byly takie glupieloki, jak czesto piszesz. Nie dosc, ze
                        Francuzy
                        > graly wedle polskiego scenariusza, to jeszcze po mistrzowsku wykorzystano
                        > slabosc Niymcow. Nie widze w tym nic nagannego.

Nie bylo nic nagannego? to po co byl rozejm, jak postulatow rozejmu nie
                        przestrzegano?
                        Przeciez jak by Wesalu nie bylo, nie bylo by Hitlera, to Polska i Francja go
                        nIemcom upiekli

> No tak, brakowalo miesa armatniego (tu nasuwa sie analogia do Slazakow w tej
                        > samej postaci w Wehrmachcie podczas WWII) to i rzucono ochlap w postaci
                        > niepodleglosci. Poza tym mylisz sie, chronologicznie pierwsza byla propozycja
                        > Rosji utworzenia Krolestwa Polskiego, do ktorej entuzjastycznie odniosl sie
                        > Dmowski.

Propozycji bylo napewno wiecej, Niemcy to zrobili i Polska byla w 1916 roku
                        niepodlegla.
                        • somepoint210 Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 19:52
                          ballest napisał:

> Nie bylo nic nagannego? to po co byl rozejm, jak postulatow rozejmu nie
                          > przestrzegano?

Ballest, ja w Ciebie wierze, jestes jedynym, ktory zachowal zdrowy rozsadek.
                          Po co byl rozejm i dlaczego go nie przestrzegano? Proste jak drut, ano po to,
                          by Slask byl w Polsce (chocby jego czesc). No i udalo sie.

> Przeciez jak by Wesalu nie bylo, nie bylo by Hitlera, to Polska i Francja go
                          > nIemcom upiekli

Dobrze mowisz, jesliby Wersalu nie bylo? A co bylo przed Wersalem, co
                          spowodowalo jego zaistnenie?

> > No tak, brakowalo miesa armatniego (tu nasuwa sie analogia do Slazakow w
                          > tej
                          > > samej postaci w Wehrmachcie podczas WWII) to i rzucono ochlap w postaci
                          > > niepodleglosci. Poza tym mylisz sie, chronologicznie pierwsza byla propoz
                          > ycja
                          > > Rosji utworzenia Krolestwa Polskiego, do ktorej entuzjastycznie odniosl s
                          > ie
                          > > Dmowski.

> Propozycji bylo napewno wiecej, Niemcy to zrobili i Polska byla w 1916 roku
                          > niepodlegla.

Rosja wyszla z taka propozycja bodajze juz w sierpniu 1914. Byl to oficjalny
                          projekt entuzjastycznie przyjety przez Narodowa Demokracje. Jednak za ta
                          oficjalna deklaracja car nie poczynil zadnych innych krokow. Jezeli wiec na
                          sile chcesz zmieniac dzien 11 listopada to deklaracja carska ma pierszenstwo:)
                          • Gość: aolis Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 19:58
                            czyzbys uwazal, ze Niemcy wywolaly Iws?
                      • Gość: polak nie kameleon Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: 67.159.45.* 19.06.07, 13:06
                        Ze potomkowie tych, co glosowali na
                        > Slasku Opolskim na Polske (i w uproszczeniu identyfikowali sie z polskoscia)
                        > dzisiaj sa.....Niemcami i nawet pisuja na forum Silesiana:)

niestety, ale masz racje, nawet chrisraf poczciwie nie skomentowal tej czesci
                        postu bo wie ze tak jest, ale ja ich w sumie rozumiem, mieli wybor a dokonali
                        zly, wybrali w l. 20 polske a przyszli i tak niemcy, ktorzy w czasie wojny
                        obiecywali gruszki na wierzbie za sluzbe zas po wojnie przyszli komunisci co ich
                        za to mordowali i teraz po polwieczu komuny narzekaja na wszystko z polska
                        zwiazane, ja na ten przyklad nic od polski nie wymagalem wiec moze dlatego jest
                        mi ona obojetna bo polska jest jak dziecko downa kochac trzeba ale cudow
                        spodziewac sie nie mozna a to pisze polak niestety, nie oszolom na szczescie

szkoda mi tych tzw -szlezjerow- rozmyci sa i nie ma sie co nad niemi pastwic!
                        • ballest Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 13:13
                          Dzis w Niemczech mieszkou ponad 2 miliony Polakow, jak uwazasz sa to kameleony
                          albo nie!
                          Dlo mnie to zdrajcy narodu polskiego!
                          Do tego wlasnie te Gorole z Niemiec sie najwiekszymi "patriotami!" robia, a w
                          rzeczywistosci jak im w Polsce zle szuo to p.tli do swoich najwiekszych wrogow.
                          • Gość: (o_o) ty balast nie bydz taki ONR-NOP!!! IP: 67.159.45.* 19.06.07, 13:29
                            hihi, tropiciel zdrajcow narodu polskiego sie znod:)))))
                          • Gość: van deer ☺ Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.icm.edu.pl 19.06.07, 17:13
                            Balciu, sprzedajnosc polaczona z brakiem tozsamosci to kompleks, ktorego proby
                            nadrabiania natrzaskaly sto tysiecy postow na tym pseudoforum humorum:))

Van
                      • Gość: alois Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 19:05
                        somepoint210 napisał:
                        > Byc moze, nie spedza mi to snu z powiek. Ale, ale, w chwili obecnej jest
                        > chyba kapke odwrotnie:) Coz to moze oznaczac?

to moze jedynie oznaczac, ze polski okupant nie jest az tak glupi i przepieknie
                        realizowal (realizuje) swoja polonizacje...
                        • Gość: alois Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 19:05
                          ale ty jestes widocznie tak glupi, ze tego nie widzisz (nie chcesz widziec)...
                        • somepoint210 Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 19:35
                          Gość portalu: alois napisał(a):

> somepoint210 napisał:
                          >Byc moze, nie spedza mi to snu z powiek. Ale, ale, w chwili obecnej jest chyba
                          >kapke odwrotnie:) Coz to moze oznaczac? Ze potomkowie tych, co glosowali na
                          >Slasku Opolskim na Polske (i w uproszczeniu identyfikowali sie z polskoscia)
                          >dzisiaj sa.....Niemcami i nawet pisuja na forum Silesiana:)
                          >Tyglem tozsamosciowym ten Wiyrchni Slonsk byl:)

> to moze jedynie oznaczac, ze polski okupant nie jest az tak glupi i
                          przepieknie
                          >
                          > realizowal (realizuje) swoja polonizacje...

Spolonizowac spolonizowanych?:) Albo polonizowac tak, ze wiecej Niemcow jest
                          obecnie na Slasku Opolskim, niz w miastach wymienionych przez Ballesta? Cus
                          marna ta polonizacja:) Obawiam sie, ze racje ma pewien kanadyjski forumowicz
                          nadmieniajac o abnegacji umyslowej. Wpadlem na Silesiane liczac, ze wreszcie
                          ktorys z forumowiczow z Niemiec wzniesie sie na wyzyny intelektualne, a tu
                          znowu jedna wielka dupa:)
                          • Gość: alois Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 19:57
                            jetes takim samym "intelygentem" jak ten Patriota. Jak bys pomyslal, to bys sam
                            doszedl do wniosku, ze wschodni gorny slask byl poddany polonizacji ok 25 lat
                            dluzej, niz tzw. opolski. a to juz ponad JEDNO POKOLENIE!

wiec mysl, to nie boli!!!!
                            • somepoint210 Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 20.06.07, 17:02
                              Wiec znowu trzeba lopatologicznie.
                              Wrocmy do poczatku, na Slasku Opolskim glosowalo na Niemcow mniej, niz w w/w
                              miastach, polonizacja musiala wiec byc diabelnie silna w opolskim, problem
                              tylko w tym, ze Polski tam jeszcze nie bylo, albo tez polonizacji dokonano w
                              kilka tygodni:) Na Polske w Opole-wies glosowalo 30.5%, a w Opolu-miasto 5.2%,
                              Na Niemcow odpowiednio wies-69.5%, miasto-94.8%. W tym miejscu musze znowu
                              ironicznie sie usmiechnac i powtornie stwierdzic;
                              "A w chwili obecnej jest chyba kapke odwrotnie":)

Biorac pod uwage, ze w swej przewazajacej wiekszosci Niemcy slascy uciekli
                              przed zblizajacymi sie sowietami, wiedzieli przeciez czegoz moga oczekiwac po
                              soldatach sowieckich, propaganda nazistowska w 1944 nie pozostawiala cienia
                              watpliwosci w tym wzgledzie, mezczyzn czeka czapa, a kobiety zwierzece gwalty,
                              nota bene kilka tygodni temu na "History Channel" ukazal sie wywiad z Niemka,
                              ktora przebywala w Berlinie w 45, jako 14 latka. Przez cztery dni trzymana byla
                              w piwnicy, gdzie dzien i noc pijani zoldacy sowieccy przychodzili do niej w
                              grupach. Srednio gwalcona byla 17 razy dziennie. Oblicza sie (jak podano w
                              programie), ze w samym tylko Berlinie po zdobyciu go przez sowietow dokonano
                              ponad 100000 gwaltow na kobietach niemieckich (w wieku 7-75 lat), z czego okolo
                              20000 popelnilo samobojstwo. Niemcy slascy zdawali sobie sprawe z
                              niebezpieczenstwa i uciekali przed zblizajacym sie frontem. Wladze niemieckie
                              same przeciez wydaly rozkaz ewakuacji.
                              Z tych co pozostali na Slasku Opolskim sowieci i polskie wladze komunistyczne
                              wysiedlili znaczna czesc. Kto pozostal? Pozostali w swej znakomitej wiekszosci
                              ci co glosowali w plebiscycie na Polske i znow upraszczajac identyfikowali sie
                              z polskoscia liczac na pozostawienie ich w spokoju. Nastapil ponad 60-letni
                              okres polonizacji, a moze repolonizacji:), po ktorym okazuje sie, ze na Slasku
                              Opolskim istnieje dosc znaczaca mniejszosc niemiecka. Rzekne powtornie, marna
                              ta polonizacja:)
                              Nie ulega watpliwosci, ze znaczna czesc potomkow Slazakow glosujacych na Polske
                              w plebiscycie i identyfikujacych sie z polskoscia czuje sie obecnie Niemcami
                              (czy powinno mowic sie o germanizacji:). I nie ma w tym nic zlego, tak dlugo
                              jak organizacje mniejszosci niemieckiej sa tworczymi elementami krajobrazu
                              opolskiego. Ciebie zreszta tez uwazam za potomka owych Slazakow glosujacych i
                              identyfikujacych sie z polskoscia, oraz za "nuworysza narodowosciowego",
                              statystyka za tym przemawia:)
                          • rico-chorzow Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 20.06.07, 01:21
                            somepoint210 napisał:

> Gość portalu: alois napisał(a):
                            >
                            > > somepoint210 napisał:
                            > >Byc moze, nie spedza mi to snu z powiek. Ale, ale, w chwili obecnej jest c
                            > hyba
                            > >kapke odwrotnie:) Coz to moze oznaczac? Ze potomkowie tych, co glosowali n
                            > a
                            > >Slasku Opolskim na Polske (i w uproszczeniu identyfikowali sie z polskosci
                            > a)
                            > >dzisiaj sa.....Niemcami i nawet pisuja na forum Silesiana:)
                            > >Tyglem tozsamosciowym ten Wiyrchni Slonsk byl:)
                            >
                            >
                            > > to moze jedynie oznaczac, ze polski okupant nie jest az tak glupi i
                            > przepieknie
                            > >
                            > > realizowal (realizuje) swoja polonizacje...
                            >
                            > Spolonizowac spolonizowanych?:) Albo polonizowac tak, ze wiecej Niemcow jest
                            > obecnie na Slasku Opolskim, niz w miastach wymienionych przez Ballesta? Cus
                            > marna ta polonizacja:) Obawiam sie, ze racje ma pewien kanadyjski forumowicz
                            > nadmieniajac o abnegacji umyslowej. Wpadlem na Silesiane liczac, ze wreszcie
                            > ktorys z forumowiczow z Niemiec wzniesie sie na wyzyny intelektualne, a tu
                            > znowu jedna wielka dupa:)

Bogdein powiedział: Slązaków polonizować jest grzechem.
                            • somepoint210 Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 20.06.07, 17:17
                              rico-chorzow napisał:

> Bogdein powiedział: Slązaków polonizować jest grzechem.

A byl on slaskim, czy niemieckim biskupem? Czy to rownoznaczne okreslenia? Jaka
                              jest twoja opinia?
        • Gość: Patriota Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.centertel.pl 18.06.07, 21:09
          A Śląsk to nie Polska?
          Kupić ci mapę?

• fyrlok Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 21:39
            Slonsk to Slonsk.
            Reszta sie nie liczy !
          • arnold7 Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 22:07

> A Śląsk to nie Polska?
            > Kupić ci mapę?
            >
            >
            Kup:)

• poglodzio Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 08:24
          obecnie śląsk to Polska ( patrząc z perspektywy przynależności
          państwowej,administracji i ludności)
          • Gość: alois Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 19:14
            poglodzio napisał:
            > obecnie śląsk to Polska ( patrząc z perspektywy przynależności
            > państwowej,administracji i ludności)

masz oczywiscie racje!
            • Gość: laois Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 19:16
              bo Polacy MORDOWALI, WYPEDZALI I POLONIZOWALI. teraz mordowac troche przestali.
              ale NADAL POLONIZUJA I WYPEDZAJA!
              • poglodzio Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 20.06.07, 12:09
                wcześniej taką praktyke stosowali niemcy i jakoś o tym nie napiszesz, apropo
                polacy nie mordowali robiła to armia czerwona i UB - jeżeli to polacy to ja
                jestem święty apostoli
                • chrisraf No to jestes Swiety Apostoli!!! :((( 22.06.07, 19:56
                  Poglodzio,
                  piszac szczerze, jest mi Cie czasem zal. LWP, MO i UB pacyfikowali wsie,
                  mordowaly kobiety i dzieci. Jesli chcesz przyklady daj znac.
      • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 21:13
        > Tu jest Polska przyjacielu. Tu zawsze będzie Polska.

Nikt nie wie jak bedzie kiedys. Ja bym tej ziemi zyczyl, by sie stala czescia
        europejskiego panstwa, a nie wielka aglomeracja ciemnogrodu. Na to to miasta
        nie zasluzylo!

Może Ci się wydawać
        > śmieszna, biedna, głupia i źle rządzona i wcale nie powiem że czasem taka nie
        > jest, ale to nasza Ojczyzna.

Zapominasz, ze jest to krainy ludzi, ktorym Polska nie jest i nie byla ojczyzna.

W mojej rodzinie sporo osób oddało zdrowie i życie walcząc o to żebyś teraz nie
        > musiał pisać po niemiecku.

Wiesz co, ja lubie pisac po niemiecku. Lubie pisac po polsku. Lubie czytac po
        angielsku, sluchac wloskiego i wsluchiwac sie w lacine. Tu znajduje sie
        zasadnicza roznica miedzy Toba i mna!

" Umyj się zimną wodą."
        Kazdym rankiem biore zimny prysznic aby nie przechodzily mnie ciarki czytajac
        takie teksty.

"Może zrozumiesz ile osób obraziłeś."

Widze, ze kolejny raz trafilem w sedno. Nie wstyd Ci za te oblude?
        • Gość: Patriota Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.centertel.pl 18.06.07, 21:35
          To nie jest obłuda. Nie napisałem że jestem nacjonalistą. Jestem patriotą.
          Kocham swój kraj. Nie napisałem że to coś złego mówić, czytać czy myśleć w
          innym języku. Napisałem o tych których ZMUSZANO żeby NIE MÓWILI po polsku. To
          jest, że Cię zacytuję zasadnicza różnica.

Polska nie jest ciemnogrodem. Polska jest taka jak jej obywatele. Jeśli są
          mali, ograniczeni, zazdrośni to i taka jest Ona. Ale od tego tu jesteśmy żeby
          ją poprawiać uczestnicząc w wyborach, działając społecznie, angażując się w to
          co dookoła. I może trochę naiwnie ale także wierząc że może być lepsza.

Nie jestem przeciw Europie. Jestem przeciwko tym (uogólniając oczywiście)
          którzy wmawiają mi że mój dziadek, rodowity Ślązak, został zamordowany przez
          hitlerowców w jakiejś niepotrzebnej wojnie "Polaczków".

I na koniec. Wyobraź sobie że mi nie wstyd.
          Nawet wtedy kiedy mam serdecznie dość rządu, sejmu czy prezydenta.
          Oni miną, Polska pozostanie.
          • fyrlok Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 21:42
            Nie napisałem że jestem nacjonalistą.
            Jestem patriotą. Kocham swój kraj.

Zacznijmy od tego, ze patriotyzm pochodzi
            od patria, czyli strony ojczyste czyli hajmat,
            a nie ojczyzna czyli faterland.

A moze jednak jestes, co.
            • ballest Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 21:47
              Dlo mnie jest bardzo malych polskich patriotow, bo kazdy Polok uokrodou swoj
              kraj kaj se dou.
              Uoni mylom patriotyzm z nienawisciom, uoni mysla, ze jak sasiadow nienawidzom,
              to sa patriotami!
              Kaczynski nawet hymnu nie znou, choc go podobnie , tak jak se jego mama
              wypowiedziala, kazdy dziyn na wieczor spiewou!
              Czyli polski patriota tepy jest!
              • Gość: Patriota Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.centertel.pl 18.06.07, 22:03
                O jak ładnie! Polski patriota tępy jest! I co tam jeszcze? Że uokrodoł :)))
                Gdzie przepraszam szanowny kolega uczył się pisać tym dziwnym językiem?
                W Burkina Faso na kursach wieczorowych? :))))))
            • Gość: Patriota Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.centertel.pl 18.06.07, 21:59
              Patria to raczej po łacinie o ile mnie pamięć nie myli. :) Nie spieram się. Tu
              nie chodzi o słowa tylko o postawę.
              Mnóstwo wpisów na forum Silesiana mówi o "polskiej okupacji", "polaczkach" itp.
              Znalazł się nawet inteligentny inaczej który chciałby zburzyć pomnik
              Piłsudskiego. To pewnie są tolerancyjni Europejczycy, hm?

Własnie smutne w naszym kraju jest to że zbyt rzadko jesteśmy z niego dumni a
              zbyt często zgadzamy się z negatywnymi opiniami na jego temat. Takie
              chorągiewki na wietrze.

Bo jeśli ktoś pisze o polskiej okupacji na Sląsku to jest nie wiem, bojownik,
              odważny albo co tam. Jeśli ktoś pisze że jest dumny z bycia Polakiem (co,
              powtarzam nie oznacza niechęci do innych narodów) wychodzi na oszołoma.

Co najmniej dziwne.
              • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 23:27
                Ja Panu napisalem, co jest "co najmniej dziwne".
              • Gość: aolis Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 19:20
                nie widzisz Polaku, ze nie jestes in Schlesien u siebie?
            • Gość: . Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 00:26
              fyrlok napisał:

> Zacznijmy od tego, ze patriotyzm pochodzi
              > od patria, czyli strony ojczyste czyli hajmat,
              > a nie ojczyzna czyli faterland.

ha!ha!ha! yntelygent fyrlok pszeprowadziou wywod naukowy yno zapomniou, ze
              patria pochodzi od pater czytej ojciec czytej fater:))))
              i kazdy rzymianin przez patria rozumial faterland czytej ojczyzna
          • arnold7 Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 22:08

> To nie jest obłuda. Nie napisałem że jestem nacjonalistą. Jestem patriotą.
            > Kocham swój kraj. Nie napisałem że to coś złego mówić, czytać czy myśleć w
            > innym języku. Napisałem o tych których ZMUSZANO żeby NIE MÓWILI po polsku. To
            > jest, że Cię zacytuję zasadnicza różnica.
            >
            > Polska nie jest ciemnogrodem. Polska jest taka jak jej obywatele. Jeśli są
            > mali, ograniczeni, zazdrośni to i taka jest Ona. Ale od tego tu jesteśmy żeby
            > ją poprawiać uczestnicząc w wyborach, działając społecznie, angażując się w to
            > co dookoła. I może trochę naiwnie ale także wierząc że może być lepsza.
            >
            > Nie jestem przeciw Europie. Jestem przeciwko tym (uogólniając oczywiście)
            > którzy wmawiają mi że mój dziadek, rodowity Ślązak, został zamordowany przez
            > hitlerowców w jakiejś niepotrzebnej wojnie "Polaczków".
            >
            > I na koniec. Wyobraź sobie że mi nie wstyd.
            > Nawet wtedy kiedy mam serdecznie dość rządu, sejmu czy prezydenta.
            > Oni miną, Polska pozostanie.
            >
            Od przedszkola jestem zmuszany do mowienia po polsku przez polskiego okupanta i
            najezdzce. Spieprzaj dziadu.
            • Gość: milik a kto cię tutaj zmusza do pisania po polsku, IP: *.chello.pl 18.06.07, 22:43
              żałosny, obłudny ciulu...przez takich jak ty słowo Slązak powoduje u mnie
              wymioty
          • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 23:09
            "Napisałem o tych których ZMUSZANO żeby NIE MÓWILI po polsku"

Aby nie doprowadzac do nieporozumien - dyskutujemy o okresie do 1922, 1939 czy
            do 1945 i pozniej?

Jesli wezmiemy pierwszy okres, nie istnial zakaz poslugiwania sie jezykiem
            polskim na terenie Rzeszy.

> Polska nie jest ciemnogrodem. Polska jest taka jak jej obywatele. Jeśli są
            > mali, ograniczeni, zazdrośni to i taka jest Ona. Ale od tego tu jesteśmy żeby
            > ją poprawiać uczestnicząc w wyborach, działając społecznie, angażując się w
            to
            > co dookoła. I może trochę naiwnie ale także wierząc że może być lepsza.

Swietnie! Tylko oprocz gadania nic z tym nie wychodzi. Wewnatrz kraju bajzel.
            Na arenie miedzynarodowej blama na calej linii. Zachowanie jej politykow wobec
            panstw zyczliwych Polsce, i ktorym Polska wiele zawdziecza, w tym szczegolnie
            Niemcom, odpowiada kulturze jazdy na polskich drogach...

Nie jestem przeciw Europie. Jestem przeciwko tym (uogólniając oczywiście)

Co ma pierwsze z drugim do czynienia?
            Jesli Ci chodzi o wojne "Polaczkow", nie slyszalem nigdy takiego okreslenia. Ja
            to okresle w ten sposob - jeden mial karnister z benzyna, kilku rzucalo
            zapalkami.

"I na koniec. Wyobraź sobie że mi nie wstyd."

Czytajac co napisales wnioskuje, ze wiesz co piszesz. Tym bardziej jest to
            odstraszajace. Ty doprawdy nie bierzesz nic z tego, co napisalem na serio. Nic
            nie zrozumiales, oprocz tego, ze ktos odwazyl sie wziasc do ust slowo "hanba".
            Nic na temat ofiar. Nic na temat tragedii wywolanej przez strone polska. Nic,
            ze smierc niewinnych ludzi, zniszczenia, wywlaszczenia byly tragedia ziemii
            gornoslaskiej. Nic, ze wlasnie tutaj zostal polozony jeden z kamienii
            wegielnych przyszlego imperium chorego Austryjaka.

Jesli jestes patryjota, to moze Ty zainicjujesz zbiorke na pogrzeb Korfantego?
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=63787826
            Moze Ci za to tez niewstyd?
            • Gość: Patriota Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.centertel.pl 18.06.07, 23:27
              Chyba czegoś naprawdę nie rozumiem. To jak? Wojnę wywołali Polacy, czy
              może "Austryjok"? I kogo mam żałować? Wypedzonych po wojnie Niemców?
              Dlatego że stracili swoje domy? Rozumiem że było to dla nich straszne.
              Ale co z tymi co stracili (mniej lub bardziej) PRZEZ NICH życie?
              I kto w końcu kogo napadł?

Wiesz, powiem Ci tak. Nie jestem ani jakimś fanatykiem, ani Twoim wrogiem ale
              jeśli urodziłeś się TU i masz TAKIE poglady to jestem przerazony.

Gdzieś tak między wierszami czytam że powinienem dziekować sąsiadom zza Odry za
              to że nie jem rękami.

Nie mam nic do Niemiec i Niemców DZIŚ ale próby "prostowania" historii nie mają
              szans w żadnej nawet najbardziej tolerancyjnej polskiej świadomości.
              W mojej na pewno nie.
              • chrisraf Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 18.06.07, 23:57
                > Chyba czegoś naprawdę nie rozumiem. To jak? Wojnę wywołali Polacy, czy
                > może "Austryjok"? I kogo mam żałować? Wypedzonych po wojnie Niemców?
                > Dlatego że stracili swoje domy? Rozumiem że było to dla nich straszne.
                > Ale co z tymi co stracili (mniej lub bardziej) PRZEZ NICH życie?
                > I kto w końcu kogo napadł?

Nie uciekaj tak daleko w przyszlosc. Ja pisalem o okresie miedzywojennym. :)

Wiesz, powiem Ci tak. Nie jestem ani jakimś fanatykiem, ani Twoim wrogiem ale
                > jeśli urodziłeś się TU i masz TAKIE poglady to jestem przerazony.
                > Gdzieś tak między wierszami czytam że powinienem dziekować sąsiadom zza Odry
                zato że nie jem rękami. Nie mam nic do Niemiec i Niemców DZIŚ ale
                próby "prostowania" historii nie mają szans w żadnej nawet najbardziej
                tolerancyjnej polskiej świadomości.
                > W mojej na pewno nie.

Najwidoczniej nie znasz historii swojej ziemi. Nie dopuszczasz do siebie tego
                co napisalem. Nie pytasz o zrodla. Omijasz i uciekasz, jak wielu innych. :(

Szkoda, bo pozwalajac sobie na pewien wniosek, poznalem Cie jako osoba
                swiatla. :)

Uklony!
                • cirano Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 19.06.07, 18:08
                  chrisraf napisał:
                  >
                  > Najwidoczniej nie znasz historii swojej ziemi. Nie dopuszczasz do siebie tego
                  > co napisalem. Nie pytasz o zrodla. Omijasz i uciekasz, jak wielu innych. :(
                  >
                  > Szkoda, bo pozwalajac sobie na pewien wniosek, poznalem Cie jako osoba
                  > swiatla. :)

Ale mimo to ciemna, niedopuszczająca do swej świadomości niewygodnych polskim
                  patriotom historycznych, ogolnie w świecie znanych i akceptowanych prawd.
                  Ot, kartofel
                  >
                  > Uklony!
          • Gość: alois Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 19:18
            > Nie jestem przeciw Europie. Jestem przeciwko tym (uogólniając oczywiście)

to jestes w takiej mniejszosci, ze ja na twoim miejscu wclae bym sie nie
            odzywal!!! no ale ty jestes przeciez Polak :)))
            • Gość: Patriota Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.centertel.pl 19.06.07, 23:10
              Ależ oczywiście że jestem Polakiem. Możecie pisać że polaczkiem albo kartoflem.
              To nie świadczy o mnie tylko o was. Wiecie co? W tej mojej (dla was pewnie w
              cudzysłowie) ukochanej Polsce byłem w wieku dwudziestu kilku lat na wikcie
              opieki społecznej kiedy pewien kombinator nie wypłacał mi pensji miesiącami,
              bezrobocia też zasmakowałem, a teraz pracuję za sumę za którą niektórzy pewnie
              nawet nie kiwneli by palcem. I wiecie co?
              guzik to ma wspólnego z moim patriotyzmem.
              Polska to nie Kaczyńscy czy sejm.
              Polska to mój dom. NASZ dom.
              Może być biedny, może być smieszny ale i tak go kocham.
              • Gość: Hater Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 23:14
                (...)
                > Może być biedny, może być smieszny ale i tak go kocham.

ty polaczek! a kogo w europie te twoje brednie interesuja? co?!
                jak myslisz?
              • Gość: Bo-Chater [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 23:18
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: alojs Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 19:00
        > W mojej rodzinie sporo osób oddało zdrowie i życie walcząc o to żebyś teraz
        > nie musiał pisać po niemiecku.

polski dupku! to zdania powinno brzmiec: "Aby Niemcy przestali mowic po
        niemiecku i oddali nam wlasne tereny i majatek!". Bez niemieckiego Slaska
        polacy nadal pasliby kozy przed swoimi ziemiankami strzecha krytymi!
        :)
        • cirano Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 20.06.07, 16:00
          Skond sie bierom take gupole?
          Mom nadzieja, ze tyn oryginał niy urodziył sie na Ślonsku. Tyn by działoł jak
          trucizna
          • matthaeus_1 Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 20.06.07, 16:45
            Najgorsze jest to ze Kroll i Galla głosowali w sejmie za uroczysta uchwała w
            sprawie przylaczenia czesci Gornego Slaska do "macierzy", w ktorej byla mowa o
            bohaterstwie powstancow i inna propaganda. Galla i Kroll zamiast promowac
            niemieckom kulture to robia cos wrecz przeciwnego.
    • placidus Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska 20.06.07, 19:30
      Chris wpis robię tylko po to by stwierdzić ,że 85 rocznica "godna" jest swojej
      oprawy. Zianteresowanie w Katowicach śmiesznie niskie , brak najwyższych władz
      z Warszawy. Może to znak ,żeby uświadomić polonusom gdzie ich ma polski rząd.Co
      do historii plebiscytów to nie będę już się męczył aby tłumaczyć ,że skoro
      demokratycznie Polakom nie wyszło to rozpoczeli wojnę domową.
      Pozdrawiam wszystkich , polecam tichauera najlepiej zimnego.
    • grba Czegoś mu nie staje, czegos mu brak... 22.06.07, 20:41
      Mój kolega, działacz mniejszości niemieckiej, przy wódeczce zimą powiedział "tak
      dobrze na Śląsku nigdy nie było". Zwróciłem mu uwagę, że wypiliśmy dopiero po
      kieliszku... A on na to, że "Slązakowi od dawna nie było tak dobrze, wreszcie ma
      spokój, bo nie musi należeć, łazić na pochody, uroczystości, wdziewać mundury,
      deklarować, udowadniać, pokazywać papiery, zdjęcia, deklamować."
      A Wam marzy się stutysięczny Fakelzug z drętwymi przemówieniami...
      • chrisraf Re: Czegoś mu nie staje, czegos mu brak... 23.06.07, 07:45
        Witma, Grba!

> A Wam marzy się stutysięczny Fakelzug z drętwymi przemówieniami...

Nie wiem czyje sa to marzenia. Napweno nie moje. Co to ma do czynienia z moja
        pierwsza wypowiedzia.
        Przypomne jednak, ze na Gorze Sw. Anny maja regularnie miejsce "Fackelzüge",
        ale z polskimi "fanami".
      • chrisraf Re: Czegoś mu nie staje, czegos mu brak...CD 23.06.07, 07:46
        Zapomnialem.... z dretwymi przemowieniami. :)
        • grba Przymus? 23.06.07, 09:35
          Zauważyłeś przymus uczestnictwa w uroczystościach np. na Górze św. Anny?

Znowu jesteście "za a nawet przeciw". Nie ma fety - skandal, jest feta - skandal.
          • chrisraf Re: Przymus? 23.06.07, 16:25
            > Zauważyłeś przymus uczestnictwa w uroczystościach np. na Górze św. Anny?
            >
            > Znowu jesteście "za a nawet przeciw". Nie ma fety - skandal, jest feta -
            skanda
            > l.

Nie zauwazylem "przymusu". "za a nawet przeciw" nie jestem. Jestem "za", jednak
            za "feta" obydwoch stron, jako swieta pojednania i za tym aby uczczono
            wszystkie ofiary. Jestem przeciw nacjonalistycznym obrzadkom polskim i
            niemieckim.
    • Gość: gegen_Idioten Re:poucz sie ciulowaty matole! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 01:31
      deutsche Art to dla ciebie chrakter to gratuluje! malutki hanysek bawi sie w
      hansa? Was Hänschen nicht lernt, lernt Hans nimmermehr! Pauke ein du fast halb
      deutscher Idiot!
      • chrisraf poucz sie dupowaty idioto! 26.06.07, 10:30
        "Art < (...) 4. kein Pl(Wesens-) usposobienie nt, charakter m. (...)"
        PONS; "Duzy slownik niemiecko-polski/polsko-niemiecki"; Wydawnictwo
        LektorKlett; Poznan 2002; ISBN 83-88894-35-8;

Zycze dobrego samopoczucia i wiary w siebie!
    • Gość: ! Re: 85-ta rocznica hanby Gornego Slaska IP: *.com 26.08.07, 19:58
      Ta hanba trwa do dzis!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka