rico-chorzow 17.07.08, 01:36 zawsze miała,chciałbym się dowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Herman von Bula Re: Dlaczego do Bałtyku Polska IP: *.z.pppool.de 17.07.08, 01:53 No wlasnie dlaczego ? tez mnie to bardzo fascynuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 17.07.08, 08:46 Niy wiym czy zawsze. Może do Kaspijskigo, abo Aralskigo, co z racji stanu jego zniszczynia sugeruje jejich tam pobyt Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 17.07.08, 09:01 ale co zawsze miala? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 17.07.08, 17:49 petronella.kozlowska napisała: > ale co zawsze miala? No,zapomiałem - postęp albo dostęp -,ale to też postęp dostępowy,że dostępowo postąpiłem:) Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 18.07.08, 11:11 rico-chorzow napisał: No,zapomiałem - postęp albo dostęp -,ale to też postęp dostępowy,że dostępowo postąpiłem:) Za duż pan pije Rico....... Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 18.07.08, 11:17 pit-zeolit napisał: > Za duż pan pije Rico....... Prawda,jedni zapominaj słów inni liter,to są właśnie te objawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 17.07.08, 19:36 No - wala jak polska cala. :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 18.07.08, 11:10 amoremio napisała: > No - wala jak polska cala. :)))))) No to chlup w tyn schloooncki dziób.! )))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 18.07.08, 11:21 Wiesz, Rico, jakoś tak się pechowo złożyło, że do Morza Północnego miliśmy trochę dalej niż do Bałtyku:) posdor B. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 18.07.08, 12:03 Morze Północne nawet w upalnym lecie jest zimne,moRZe dlatego,ale przyjdzie czas,że i to Morze nazwiecie - odwiecznie polskim - :) Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 18.07.08, 12:11 Mosz recht, jeszcze parę lat emigracji do Niemiec, Belgii, Holandii, Norwegii, Anglii i Szkocji, i Polouki wszędzie tam będą rządzić, jak u siebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 18.07.08, 12:28 Nic nowygo:)do Hanysa:) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 18.07.08, 16:39 Naszym przodkom wystarczały ryby słone i cuchnące, My po świeże przychodzimy, w oceanie pluskające! Ojcom naszym wystarczało, jeśli grodów dobywali, A nas burza nie odstrasza ni szum groźny morskiej fali. Nasi ojce na jelenie urządzali polowanie, A my skarby i potwory łowim, skryte w oceanie. tak spiewali wojowie Krzywoustego ale czy po niemiecku? he he Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 18.07.08, 16:49 Przyrodnicza atrakcja okolicy jest głaz narzutowy na Wyspie Chrzaszczewskiej połozonej na Zalewie. Znajduje sie on na północnym krancu wyspy i czesto zwany jest Głazem Królewskim lub Czarcim Kamieniem. Według podan to własnie jemu zawdziecza swoja nazwe miasto. Na tym nie koncza sie historie wiazane z kamieniem. Inna legenda głosi, ze Bolesław Krzywousty, stojac na głazie przyjmował w 1121 roku defilade floty pomorskiej. Niegdys ten potezny rózowy granit był jeszcze wiekszy, jednak XIX-wieczni budowniczowie dróg docenili go jedynie jako materiał budowlany. Powoli uszczuplano jego rozmiary, az trzykrotnie zmniejszajac jego objetosc. Trudno sobie dzis wyobrazic, jak musiał wczesniej wygladac ten olbrzymi głaz. Obecnie ma 20 m obwodu, z czego jednak widoczny jest niewielki procent, poniewaz reszta zanurzona jest w wodach zalewu. www.ciekawe-miejsca.net/wydania/artykuly/2008/Czerwiec/CM_06.2008_kamienpomorski. pdf Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os Pomorzanie 18.07.08, 18:07 Dzielni Pomorzanie bardzo dlugo odpierali ataki polskich najezdzcow. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 18.07.08, 18:27 oppelner_os napisał: > Dzielni Pomorzanie bardzo dlugo odpierali ataki polskich najezdzcow atakowali ich równiez slazacy wtedy Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pomorzanie 18.07.08, 18:31 rzewuski1 napisał: > oppelner_os napisał: > > > Dzielni Pomorzanie bardzo dlugo odpierali ataki polskich najezdzcow > > atakowali ich równiez slazacy wtedy Tak,zwłaszcza Pomorzan,nawet 2-krotnie zajęli Kraków zbrojnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 18.07.08, 18:32 Tak,zwłaszcza Pomorzan,nawet 2-krotnie zajęli Kraków zbrojnie ???/ za Krzywustego Slask był w Polsce i slacy wojowie walczyli z pomorzanami takie sa fakty panie rico Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pomorzanie 18.07.08, 18:34 rzewuski1 napisał: > Tak,zwłaszcza Pomorzan,nawet 2-krotnie zajęli Kraków zbrojnie > > ???/ > za Krzywustego Slask był w Polsce i slacy wojowie walczyli z > pomorzanami > takie sa fakty panie rico Za Krzywoustego nie było jeszcze Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 18.07.08, 18:40 Za Krzywoustego nie było jeszcze Polski doprawdy?? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 18.07.08, 18:44 mylisz sie sam Gall [isze o kraju Polaków ale co ty otym mozesz wiedziec gebels nie uczył tego Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pomorzanie 18.07.08, 18:53 Acha,Gall już wiedział,jak pisze się Polska,ciekawe,słucham dalej...pier...,albo lepiej zapyta Pan pana Grby,on Panu wytłumaczy,ja nie mam ochoty:) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 18.07.08, 19:03 rico-chorzow napisał: > Acha,Gall już wiedział,jak pisze się Polska,ciekawe,słucham dalej...pier...,alb > o > lepiej zapyta Pan pana Grby,on Panu wytłumaczy,ja nie mam ochoty:) oj panie rico Polski za Krzywoustego nie było wogole nie było Polski wymislili ja w XXwieku ile jeszcze głupoty tutaj napisza dojczszlezjery? Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os Re: Pomorzanie 18.07.08, 19:13 Nie bylo Polski? Jarek K. nazwalby to bluznierstwem:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pomorzanie 18.07.08, 19:17 rzewuski1 napisał: > rico-chorzow napisał: > > > Acha,Gall już wiedział,jak pisze się Polska,ciekawe,słucham > dalej...pier...,alb > > o > > lepiej zapyta Pan pana Grby,on Panu wytłumaczy,ja nie mam ochoty:) > > > oj panie rico Polski za Krzywoustego nie było > wogole nie było Polski > wymislili ja w XXwieku > ile jeszcze głupoty tutaj napisza dojczszlezjery? Pan zapyta polskich historyków nie dojczsczlyzierów:),potwiedzą Panu;) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 18.07.08, 19:24 Pan zapyta polskich historyków nie dojczsczlyzierów:),potwiedzą Panu;) tak powtierdza he he panie rico Polska istniała ,były to poczatki panstwosci Polski,nie było Polaków wtedy takich jak pozniej ale dlatego ze proces formowowania sie narodu sie wtedy sie rozpoczał i historycy pisza o Polsce piastowskiej,panstwo to miało w zasadzie ciagłosc do 1795r,prawie niepszerwaną panstwo to stworzyło Polaków bo to psntwo stwarza narody Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pomorzanie 19.07.08, 07:17 rzewuski1 napisał: > Pan zapyta polskich historyków nie dojczsczlyzierów:),potwiedzą > Panu;) > > tak powtierdza > he he > panie rico Polska istniała ,były to poczatki panstwosci Polski,nie > było Polaków wtedy takich jak pozniej ale dlatego ze proces > formowowania sie narodu sie wtedy sie rozpoczał > i historycy pisza o Polsce piastowskiej,panstwo to miało w zasadzie > ciagłosc do 1795r,prawie niepszerwaną > panstwo to stworzyło Polaków bo to psntwo stwarza narody Nareszcie używa Pan właściwych pojęć,zwrotów,żaden poważny historyk nie nazwie okresu Krzywoustego - Polską -,najwyżej państwem gnieźnieńskim czy mieszkowiczów,czy protoplastą polskiej państwowości,może od Łokietka,a ta z kolei nie miała dostępu do Bałtyku.Też o narodzie w tym okresie nie może być mowy-to potrwa jeszcze parę stuleci,może właśnie narodowość polska zaczyna się ok.1795 roku,z tym bym się prędzej zgodził,wcześniej,czy ukraiński chłop albo niedobitki Jaćwingów,Pomorzan byli Polakami itp.?,raczej wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 20.07.08, 12:33 Nareszcie używa Pan właściwych pojęć,zwrotów,żaden poważny historyk nie nazwie > okresu Krzywoustego - Polską -,najwyżej państwem gnieźnieńskim czy > mieszkowiczów,czy protoplastą polskiej państwowości,może od Łokietka,a ta z > kolei nie miała dostępu do Bałtyku.Też o narodzie w tym okresie nie może być > mowy-to potrwa jeszcze parę stuleci,może właśnie narodowość polska zaczyna się > ok.1795 roku,z tym bym się prędzej zgodził,wcześniej,czy ukraiński chłop albo > niedobitki Jaćwingów,Pomorzan byli Polakami itp.?,raczej wątpię. Polakami byla warstwa rzadaca czyli szlachta jeszcze w 19 wieku chłopi w małopolsce mówili na szlachte Polacy a sami uwazali sie za chłopów cesarskich okres past to poczatek panstwa polskiego ,bez tego okresu Polski by nie było,kazdy ma swój poczatek i to jest poczatek Polski i nikogo innego Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pomorzanie 21.07.08, 19:09 rzewuski1 napisał: > Polakami byla warstwa rzadaca czyli szlachta > jeszcze w 19 wieku chłopi w małopolsce mówili na szlachte Polacy a > sami uwazali sie za chłopów cesarskich > okres past to poczatek panstwa polskiego ,bez tego okresu Polski by > nie było,kazdy ma swój poczatek i to jest poczatek Polski i nikogo > innego O,co za refleksja,a nie jest Pam przypadkiem tym,który umiejscawiał początki narodowości i państwowości polskiej,gdzieś koło Krzywoustego?,więc ponawiam pytanie - od kiedy Polska miała dostęp do Bałtyku? -. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 22.07.08, 08:46 > O,co za refleksja,a nie jest Pam przypadkiem tym,który umiejscawiał początki > narodowości i państwowości polskiej,gdzieś koło Krzywoustego?,więc ponawiam > pytanie - od kiedy Polska miała dostęp do Bałtyku? -. juz za Mieszka I Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os Re: Pomorzanie 18.07.08, 19:12 Slascy rycerze bronili wtedy Slaska przed najazdem czeskim. 24 lata pozniej Slask pozbyl sie polskich okupantow. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 18.07.08, 19:17 oppelner_os napisał: > Slascy rycerze bronili wtedy Slaska przed najazdem czeskim. 24 lata pozniej > Slask pozbyl sie polskich okupantow. wojan z pomorzanami trwał wiele lat panie oppelner_os zreszta nie było polski okupantów bo Polski nie było tak pisze rico wiec mylisz sie he he Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os Re: Pomorzanie 18.07.08, 19:26 W tym przypadku mialem na mysli rok 1122 a nie wszystkie lata wojen z Pomorzem. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 20.07.08, 12:35 24 lata pozniej > Slask pozbyl sie polskich okupantow. moze cos wiecej o tym wydarzeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pomorzanie 21.07.08, 20:06 rzewuski1 napisał: > 24 lata pozniej > > Slask pozbyl sie polskich okupantow. > > moze cos wiecej o tym wydarzeniu? "Historia lubi się powtarzać" Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 22.07.08, 08:47 rico-chorzow napisał: > rzewuski1 napisał: > > > 24 lata pozniej > > > Slask pozbyl sie polskich okupantow. > > > > moze cos wiecej o tym wydarzeniu? > > "Historia lubi się powtarzać" czyli nic nie było Polaków byli slazacy kpina Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pomorzanie 22.07.08, 08:57 Dlaczego kpina,176 000 zdeklarowało narodowość śląską,760 000 nic nie odpowiedziało,oczywiście nie wolno zapominać diaspory zagranicznej,np.15 000-20 000 żyjących w Polsce,czy USA ok.150 000 o Niemczech nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: Pomorzanie 18.07.08, 18:29 oppelner_os napisał: > Dzielni Pomorzanie bardzo dlugo odpierali ataki polskich najezdzcow. Opierali tak, że ocaleli tylko Kaszubi na Pomorzu Gdańskim, dzięki Królestwu Polskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 18.07.08, 18:31 > Opierali tak, że ocaleli tylko Kaszubi na Pomorzu Gdańskim, dzięki > Królestwu Polskiemu. i kosciołowi polskiemu jak sam napisał jeden z nich Gerhard Labuda Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pomorzanie 18.07.08, 18:33 grba napisał: > oppelner_os napisał: > > > Dzielni Pomorzanie bardzo dlugo odpierali ataki polskich > najezdzcow. > > Opierali tak, że ocaleli tylko Kaszubi na Pomorzu Gdańskim, dzięki > Królestwu Polskiemu. Gdyby królestwo polskie mogło,to i Kaszubów by wyrżło,tylko nigdy nie było w stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 18.07.08, 18:38 Gdyby królestwo polskie mogło,to i Kaszubów by wyrżło,tylko nigdy nie było w st > anie. wyrzynac to wy Niemcy potraficie najlepiej gdzie Czrezpienianie, Chyżanie, Doleńcy, Doszanie, Nieletycy, Ranowie, Redarowie, Rzeczanie, Stodoranie, Wkrzanie Bytyńcy, Drzewianie, Glinianie, Morzyczanie, Smolińcy, Wagrowie, Warnowie gdzie prusowie,pomezanowie,galindowie itd lista imponujaca no i gdzie pomorzanie zachodni? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 18.07.08, 19:33 Mój pradziadek mówił po kaszubsku, dziadek po niemiecku, ojciec mówi po polsku. Przez sto lat język zmieniał się kilkakrotnie. W średniowieczu było podobnie? – Z pewnością tak. Instytucją, która zgermanizowała ludność jeszcze szybciej niż dwór książęcy, byli biskupi niemieckiego pochodzenia. Ostatnim słowiańskim biskupem w Kamieniu Pomorskim był Wojciech (1176 r.), pochodzący z Polski. Wszyscy po nim byli Niemcami. Księża mieli ogromny wpływ na promowanie niemczyzny. Ważnym czynnikiem germanizacji były klasztory osadzające ludność na prawie niemieckim. Inaczej było na wschodzie Kaszub, tu procesu zachowania języka kaszubskiego dokonała diecezja włocławska obejmująca Pomorze. W kościele słuchaliśmy Mszy po łacinie, kazań po polsku, ale między sobą mówiliśmy po kaszubsku. – Kaszubi przetrwali krzyżackie średniowiecze w oparciu o polską strukturę kościelną, u progu XX w. Polska wróciła nad Bałtyk dzięki Kaszubom... Korzyść obopólna? – Tak. Krzyżacy podejmowali bezustanne próby zlikwidowania archidiakonatu pomorskiego i im się to nie udało. Od 1454 r. te naciski się skończyły. Na zachodzie elita polityczna wspierana przez Kościół spowodowała germanizację, natomiast na terenie wschodnim utrzymała się mowa kaszubska. Dla terenów, które już wchodziły w obręb archidiakonatu pomorskiego, Kościół był deską ratunku, przechował świadomość, że ci ludzie mają własną osobowość. Oni doskonale rozumieli, że Krzyżacy prześladują, rabują, zabierają... Państwo krzyżackie było państwem kolonialnym. tygodnik2003-2007.onet.pl/3229,1401027,2,dzial.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Pomorzanie IP: 62.159.154.* 18.07.08, 19:41 znow tw mity i legendy, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pomorzanie 18.07.08, 19:44 Gość portalu: hehehe napisał(a): > znow tw mity i legendy, hehehe ta podejscie do faktów jest zastanawiajacy tutaj zakładcie watek o kaszubach powołujac sie na ten wywiad a teraz wam sie juz nie podoba? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=81939975 Odpowiedz Link Zgłoś
westbrompton Re: Pomorzanie 18.07.08, 20:05 rzewuski1 napisał: > Gość portalu: hehehe napisał(a): > > > znow tw mity i legendy, hehehe > > ta podejscie do faktów jest zastanawiajacy > tutaj zakładcie watek o kaszubach powołujac sie na ten wywiad > a teraz wam sie juz nie podoba? > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=81939975 to jakies nieporozumienie,to ja wkleilem ten link,ale nie jestem Górnoślązakiem i wywiad nie przestał mi sie "podobac",pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pomorzanie 19.07.08, 07:52 westbrompton napisał: > rzewuski1 napisał: > > > Gość portalu: hehehe napisał(a): > > > > > znow tw mity i legendy, hehehe > > > > ta podejscie do faktów jest zastanawiajacy > > tutaj zakładcie watek o kaszubach powołujac sie na ten wywiad > > a teraz wam sie juz nie podoba? > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=81939975 > to jakies nieporozumienie,to ja wkleilem ten link,ale nie jestem > Górnoślązakiem i wywiad nie przestał mi sie "podobac",pozdrawiam tygodnik2003-2007.onet.pl/3229,1401027,0,dzial.html Podoba się,podoba:),podobną bullę papiską otrzymały plemiona śląskie - wymieniając je szczegółowo - w 1245 roku,tę jestem jeszcze winnien Bolkowi 5 ( niestety,Bolkowi podałem rok 1211 ) ,owa bulla papiska leży w Krakowie czy samym Wrocławiu,ja przy moim porządu z pewnością ją - kiedyś - znajdę :),100% egzystuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 18.07.08, 18:16 grba napisał: > Przyrodnicza atrakcja okolicy.... Ładna bajka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Dlaczego do Bałtyku Polska IP: 62.159.154.* 18.07.08, 18:32 hehe, to takie polskie, hehe mity i legendy Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 18.07.08, 21:45 Heh, Rico, ale Ci się ładnie wątek rozkręcił:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dlaczego do Bałtyku Polska IP: 129.250.211.* 19.07.08, 02:23 lepski synek z naszego Rico Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Dlaczego do Bałtyku Polska 19.07.08, 06:57 bartoszcze napisał: > Heh, Rico, ale Ci się ładnie wątek rozkręcił:) Bart,dzień dobry i chyba wiesz jak mnie to interesuje bardzo;),niektórych trzeba trzymać przy - życiu -,jo niy ciarach co ludziow jy:) Odpowiedz Link Zgłoś
grba Pomorzany Ślężany 19.07.08, 08:15 Mamy w Polsce 4 wsie o nazwie Pomorzany, w tym dwie daleko od morza. Twierdzi się, że powstały za Krzywoustego z jeńców bądź przesiedleńców z Pomorza. Mamy też w Polsce wieś Ślężany w województwie mazowieckim, w powiecie wołomińskim, w gminie Dąbrówka, która powstała z Waszych "krajan"... Pomorzany - wieś w woj. mazowieckim, w pow. radomskim, w gminie Wierzbica Pomorzany - wieś w woj. świętokrzyskim, w pow. koneckim, w gminie Końskie Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pomorzany Ślężany 19.07.08, 12:38 Cieszę się,że macie wspomienia i w nazwach:) Odpowiedz Link Zgłoś