Dodaj do ulubionych

REDAKCJO. RITA W NIEBEZPIECZENSTWIE !!!!!!!!!!!!!!

09.01.04, 00:12
W watku "Psiajucha" Rita opisala sprawe ewidentnego zlodziestwa, jakiego
dopuszcza sie firma z unijnego kraju w stosunku do jej sklepiku. Ja
oczywiscie wiem, ze nalezy czytac dokladnie przesylane propozycje umow. Wiem
tez, ze tak jak Rite probuje sie oszukac wielu innych drobnych polskich
malych przedsiebiorcow. Apeluje goraco do Redakcji. Zajmijcie sie ta sprawa.
To jest ewidentne zlodziejstwo. Jak wspominalem w ktoryms z moich postow w
watku " Psiajucha" to nie jest nowy temat. Jednak bardzo was prosze : uzyjcie
wszelkich Wam dostepnych srodkow, aby ratowac naszych malutkich
przedsiebiorcow, aby ratowac Rite !!!
Obserwuj wątek
    • bango19 Re: REDAKCJO. RITA W NIEBEZPIECZENSTWIE !!!!!!!!! 09.01.04, 00:29
      Nie jest to nowa sprawa. o ile pamiętam była już wałkowana przez Wyborczą.
      Zajmowała sie tym hiszpańska ambasada która prosiła o kontakt wszystkich którzy
      mieli do czynienia z tą firmą. Dokładnego adresu nie pamiętam ale redakcja na
      pewno odnajdzie. o ile oczywiście nie pisał o tym neewsweek, wprost albo coś
      podobnego. Pamięć mam dobrą ale krotką.
      • thor_tr Re: REDAKCJO. RITA W NIEBEZPIECZENSTWIE !!!!!!!!! 09.01.04, 09:39
        Takich firm-naciągaczy jest bardzo wiele.
        Do mojej cioci przyszedł list informujący o wygraniu przez nią 50000zł.W celu
        otrzymania nagrody trzeba było się skontaktować telefonicznie(koszt za minutę
        4.88zł).Oczywiście pod wybranym numerem jest tylko automatyczna sekretarka,a
        żadna nagroda nie istnieje.Myślałem,że nikt nie da się nabrać na taki prosty
        numer,ale jak pokazał materiał Polsatu,było bardzo wiele takich osób.
        • Gość: ak Re: REDAKCJO. RITA W NIEBEZPIECZENSTWIE !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.01.04, 15:11
          Rita,
          myślę, że z ew. pomocą prawników można się z tego wywinąć. Decydujące jest, czy
          taka umowa jest wiążąca i zgodna z polskim prawem. Prawo unijne nie może stać
          ponad krajowym, a poza tym Polska jeszcze w unii nie jest ani nie była w chwili
          podpisywania umowy. Może to być jedynie sprawa na poziomie pozwu cywilnego, w
          co nie należy zbytnio wierzyć. Po prostu olać i odsiedzieć, aż ktoć zrobi ewtl.
          ruch. Poza tym można sprawie ukręcić łeb (gdyby, co jest nieprawdopodobne
          hiszpanie upierali się na twardo) likwidując sklep i otwierając go pod szyldem
          innego właściciela. Jak nie ich kijem to pałką.
          Pozdrowienia
          PS co jest z Twiom adresem e-mail ?
          Stary nie działa.
          • thor_tr Re: REDAKCJO. RITA W NIEBEZPIECZENSTWIE !!!!!!!!! 09.01.04, 18:18
            Witaj Ak.
            Wiesz jest akurat odwrotnie.Zasada prymatu mówi,że żaden przepis prawa
            wewnętrznego nie ma pierszeństwa przed prawem wspólnotowym.Trybunał
            Sprawiedliwości stwierdził,że prawo wspólnotowe ma pierszeństwo również przed
            normami konstytucyjnymi państw członkowskich.
            Likwidacja sklepu i otworzenie go pod inną firmą byłoby nieskuteczne.Za
            zobowiązania odpowiada się bowiem całym swoim majątkiem,jaki osoba posiada w
            chwili wymagalności wierzytelności.Ale to tylko abstrakcja,bo w tej sprawie
            prawo jest po stronie Rity.

Rito nie przejmuj się.Szkoda czasu na takie bzdury.Najlepiej pokaż umowę
            prawnikowi,a on(znając dokładnie jej postanowienia)powinien załatwić sprawę
            bardzo szybko.
            Naprawdę szkoda nerwów na coś takiego,bo z tego co napisałaś wynika,że ta firma
            może co najwyżej spadać na drzewo banany prostować.
            Na pewno nie rób jednego.Nie płać im ani pesety.Bo jej już pewnie byś nie
            odzyskała.
            Proponuję muzykę Marka Grechuty na wieczór.
            • Gość: rita Re:dziękuję IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 19:39
              bpkw - nie potrzeba w to mieszać Redakcji,choć jestem Ci wdzięczna za odzew,
              może sami sobie poradzimy. Sama się w to wpakowałam zachłyśnięta UE i jej
              zinteresowanie mną, że nie przypuszczałam, że w piekło wchodze.
              Ludzie nie pierwszy i ostatni raz popełniają pomyłki. Musze z tego jakoś wyjść
              i nie ma na to siły, nie zapłacę oszustom, choćbym miała ogłosić swoją upadłość
              i chyba wszelkie roszczenia do mnie wtenczas są nieaktualne.
              Pomóżcie mi pomysleć nad następnym krokiem w działaniu i przewidzieć ich dalszy
              ruch. Chodzi tu o 900 Euro, które oni żądają do zapłacenia jakiejś reklamy,
              której na oczy nie widziałam. Nie gańcie mnie, stało się i jest fakt.
              Potrzebuje teraz wsparcie i dobrej wiary, której na forum nie brakuje.
              Thor_tr - tak jest, mogłam odstąpić od umowy w ciągu 7 dni od daty podpisania,
              ale... ja ten list trzymałam dłużej w szufladzie niż siedem dni już podpisany,
              tak przy okazji jakiś płatności poprosiłam by Barcelonę wrzucił do skrzynki.
              Więc pismo było jeszcze w Polsce.
              1. thor_tr - sprawdż czy jakiekolwiek umowy w Polsce mogą być podpisywane tylko
              w j. angielskim ?
              2. sprawdz jakie grożą mi konsekwencje za nie wpłacenie tej kwoty ?
              thor_tr - to wezwanie do wpłaty przyszlo listem zwykłym, co oznacza, że w ogóle
              nie musiałam go odbierać, albo odebrać i wyrzucić do śmieci ponieważ nie był
              polecony i tak go traktuję.
              Napisałam faksem, że umowę zrywam i żadnych kontaktów z nimi nie chcę
              utrzymywać - więc teraz powiedz co mi grozi, kiedy nie jest niby w umowie
              napisane jakie sankcje grożą mi za zerwanie umowy i jeszcze wam powiem, że
              firma w międzyczasie zmieniła adres kontaktowy.
              Powiedz mi też jakiemu prawu podlegam : polskiemu, hiszpańskiemu czy unijnemu
              czy wogóle jest bezprawie.
              Dowiedz sie , jaką metodę mam obrać obrony, bo nie zapłacę, aha i jak długo mam
              żyć w strachu, kiedy jest przedawnienie sprawy.

i dziękuje za zainteresowanie

Czy wszystkie pisma urzędowe i ważne nie powinny być polecone , a nie tak luzno
              wrzucane do skrzynek ?

Jeszcze raz dziękuję za odzew, ak i szczególnie Tobie - to mi bardzo pomaga, a
              adres rita100gazeta.pl - mam zmieniony komputer.
              Thor_tr - jest coś co nazywa się intercyza - prawda ? :)

• Gość: rita Re:dziękuję IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 19:41
                A teraz odkryję karty tej całej firmy :
                EUROPEAN
                CITY GUIDE
                S.L. BALMES, 127 - E-08008 BARCELONA
                www.eurocityguide.com
                Teraz nowy adres:
                Martinez Cubell 6,4 pta 8 -E- 46002 Valencia

pisma przyszly bez żadnego podpisu
                Kto przehandlował moje dane tej firmie , żeby składać tak szokujace i nie do
                uwierzenia propozycje bez żadnego zaznajomienia tematu, bez składania oferty,
                propozycji i negocjacji cen, zakrywając się językiem angielskim, który u nas
                nie jst językiem urzędowym.
                Myślałam, że są to badania terenowe przyszlego rynku unijnego.
                Ale jednego mi żal, że w gazecie nie ma porad prawnych, są porady ogodnicze,
                zdrowotne, kosmetyczne, weteraryjne i inne a prawniczych nie ma - szukałam, a
                tak są czasmi bardzo potrzebne w poszukiwaniu pierwszej pomocy.
                zaraz wracam

bpkw - szokujący wątek zalożyłes , może przejdziemy na klubu, by horroru nie
                stwarzać :)
            • Gość: ak Re: REDAKCJO. RITA W NIEBEZPIECZENSTWIE !!!!!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.01.04, 20:30
              thor_tr napisał:

> Witaj Ak.
              > Wiesz jest akurat odwrotnie.Zasada prymatu mówi,że żaden przepis prawa
              > wewnętrznego nie ma pierszeństwa przed prawem wspólnotowym.Trybunał
              > Sprawiedliwości stwierdził,że prawo wspólnotowe ma pierszeństwo również przed
              > normami konstytucyjnymi państw członkowskich.

Cześć thor, nie będę się sprzeczaŁ z fachowcem. To nie moja domena, ale
              myślałem, że to tylko niemieckie prawo takie porąbane (bo tutaj jak człowiek
              pomyśli, że logicznie rzecz biorąc sprawa jest jasna i prosta, to zgodnie z
              ustawami okazuje się, że to krzywa obręcz w zadymie), a tu siurpriza.
              Co do odpowiedzialnośności całym swoim majątkiem, to jest właśnie tutejszy
              numer. Tak w tym kraju kręci wiele firm. Bankrutują na papierze, a firma
              przechodzi to na małżonkę (z notarialnym podziałem majątku), to na wujka, albo
              inną martwą duszę, a wierzyciele zostają na lodzie. Takie praktyki są w tej
              części Europy na porządku dziennym w wielu krajach. A tak z ciekawości - jak ma
              się sprawa prawa wspólnotowego, kiedy kraj jest jeszcze kandydatem a nie
              członkiem ? Są już jakieś umowy, które umożliwiają egzekwowanie w gruncie
              rzeczy przyszłego prawa na kandydatach ?
              • Gość: rita Re: REDAKCJO. RITA W NIEBEZPIECZENSTWIE !!!!!!!!! IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 20:58
                jeszcze nie weszliśmy do UE , a już sa problemy, najbardziej jednak wchodza na
                rynek firmy przekrętowe i tak żerują na ludzich, a człowiek w strachu , może by
                i kochał tą Unię, ale czają sie nowe zagrożenia , szczególnie nieznajomość
                języków i nieznajomość praw.
                pozdrawiam cię ak
                jak widzisz forumowicze mi pomogi , jestem spokojna, ale też niespodziewałam
                się , że kiedyś będę w takiej sytuacji, tymbardziej, że tych pieczątek i
                podpisów stawiam bez liku, a to ktoś szuka pracy i trzeba mu przybić
                pieczątkę , ze u mnie nie ma pracy, albo akwizytatorzy proszą o pieczątkę by
                udowodnić , ze byli, a tu mnóstwo faktur, kosztów itd - a ja wszystkim
                przybijam - bach w dobrej wierze i z chęcią im niesienia pomocy.
                Teraz zawacham się przed pieczątkowaniem i podpisem.
                pozdrów całą rodzinkę i napisz chociaż w szkole co u was słychać - to już dwa
                lata mineły :)Chłopaki pewnie mają już dziewczyny :)
                • ballest Re: REDAKCJO. RITA W NIEBEZPIECZENSTWIE !!!!!!!!! 10.01.04, 00:07
                  "jeszcze nie weszliśmy do UE , a już sa problemy, "
                  RITA, co to ma z UE wspolnego, co za to UE potrafi, ze Polacy swoich rodakow
                  oszukac chca!
                  To nie jest problem UE, to jest problem polskiej NIESWIADOMOSCI!
                  Dla mnie to taki list ,to troche wiecej Jouli w piecyku!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka