Dodaj do ulubionych

Sto lat na trzydziestolecie parafii greckokatol...

IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.09, 21:17
Rzymscy katolicy nie musza sie tak chwalic.W Ketrzynie i Gizycku
Kosciol katolicki nie udostepnil swojej swiatyni grekokatolikom.Dopoki
grekokatolicy nie wybudowali swoich kosciolow w Ketrzynie i Gizycku,
to korzystali z goscinnosci Kosciola ewangelick-augsburskiego,poniewaz ksieza
Krk w Ketrzynie i Gizycku nie chcieli grekokatolikom udostepnic
swych swiatyn w celu odprawienia nabozenstw nawet za oplata.Dlczego
tego sie nie wspomina? Bo to wielki wstyd dla Krk?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Sto lat na trzydziestolecie parafii greckokatol... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.10.09, 15:05
      się nie wspomina, bo nie wszyscy tacy są
      • Gość: * Re: Sto lat na trzydziestolecie parafii greckokat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.09, 18:13
        Pamiętam długo wrzaski po kościołach w czasie, gdy inne schizmy tej samej
        religii zagospodarowywały na swoje potrzeby religijne obydwie kaplice
        przycmentarna na Al. W.P.
        • Gość: bolo333 Re: Pierwej dobrze zastanów co pleciesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.09, 19:56
          Zanim cokolwiek dorzucisz, to się pierwej dobrze zastanów co pleciesz baranie
          niedouczony. Schizmę to masz w przysadkowym mięśniu gąbczastym, zwanym - ponoć u
          ciebie - mózgiem.
          • Gość: * Re: Pierwej dobrze zastanów co pleciesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.09, 20:01
            Następny domorosły religiant żyjący jedynie słusznymi wspomnieniami swojej babci ;)
    • Gość: bolo333 Ukraińcy twardo trzymają się razem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.09, 19:54
      Faktem jest, że Ukraińcy twardo trzymają się razem w rozproszonej diasporze niczym Żydzi - albo przepraszam - Żydzi podobnie do Ukraińców :-))
      • Gość: akuku Re: Ukraińcy twardo trzymają się razem IP: *.pools.arcor-ip.net 17.10.09, 20:47
        Polacy nie trzymaja sie twardo razem,Polak jest szczesliwy,gdy blizniemu zle idzie.
    • Gość: ... Sto lat na trzydziestolecie parafii greckokatol... IP: *.pool.mediaWays.net 17.10.09, 22:31
      W Ketrzynie i Gizycku katolicy nie udostepnili banderowcom swoich swiatyn z
      prostej przyczyny - bo bardzo wielu z nich to byli repatrianci z Wolynia
      ktorzy nie byli pewni co oni tam beda robic - czy modlic sie, czy mordowac
      katolikow.
      • Gość: * Re: Sto lat na trzydziestolecie parafii greckokat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.09, 23:04
        A geografii to uczyłeś się zapewne na sowieckiej Ukrainie ;)
        • Gość: ... Re: Sto lat na trzydziestolecie parafii greckokat IP: *.pool.mediaWays.net 17.10.09, 23:38
          To prawda, wiekszosc kresowian przybylych na te tereny po wojnie pochodzilo z
          Wilenszczyzny ale byla i duza grupa z Wolynia. Madralo.
          • Gość: * Re: Sto lat na trzydziestolecie parafii greckokat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.09, 01:33
            Nie wycofuj się rakiem. Dosyć konkretnie wskazałeś błazeństwo swojej prawdy.
      • Gość: akuku Re: Sto lat na trzydziestolecie parafii greckokat IP: *.pools.arcor-ip.net 18.10.09, 08:04
        Nie wszyscy byli banderowcami i mordowali.Z drugiej strony polscy
        katolicy odbierali pod przymusem Mazurom ich swiatynie ewangelickie
        i zamieniali na katolickie,czyli prosta kradziez.Katolicy na Mazurach
        dzisiaj o tym nie wspominaja,nie wiem czy jest im wstyd,czy przez ich
        skromnosc.Chwalic sie chyba nie ma czym.
        • Gość: ... Re: Sto lat na trzydziestolecie parafii greckokat IP: *.pool.mediaWays.net 18.10.09, 09:30
          To tez niestety prawda.
    • Gość: Kozak zza Buga Jestem banderowcem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 14:28
      Jestem potomkiem tzw. banderowców, moja rodzina pochodzi z Wołynia. Rzucanie
      tego rodzaju sformułowań odbieram jako komplement. Gdyby dziś Ukraińcy po tej
      stronie Buga zaczęli ustawiać porządek społeczny i prawnej na swoją modłę, to
      niechybnie dostaliby kopa. I prawidłowo. Bo w domu gospodarz może być tylko
      jeden. Tak było też na Wołyniu. A czemu doszło do rzezi? Bo panoszenie się
      Polaków było bezkarne i trwało zbyt długo (od czasów Kazimierza Wielkiego),
      więc w wieku XIX doszło do istnej tragedii. Nie pochwalam tego, nie
      usprawiedliwiam, ale ich - tam, wtedy - rozumiem. Gdyby dziś do mojego domu
      przyszedł ktoś i zaczął mi ustawiać moje meble, to grzecznie zwróciłbym uwagę,
      że jest tylko gościem; gdyby nadal się panoszył, to twardo bym go poprosił o
      zmianę tonu; jeśli nadal nic by to pomogło; to zwyczajnie wyniósłbym go na
      kopach. Samo życie. Rozumiecie teraz dlaczego dochodzi do tak dramatycznych
      skrajności? Bo ludzie zwyczajnie nie szanują siebie nawzajem. Ale "nawzajem"
      oznacza szacunek w obie strony, Bracie Lachu!
      • Gość: pepe Re: Jestem banderowcem IP: *.net 06.12.09, 22:54

gdy badanie kodu genetycznego będzie dostępne i tanie, zobaczycie,
        że idea narodu, przynależności narodowej to ponury dowcip i duchowa
        trucizna
    • Gość: ih Re: Sto lat na trzydziestolecie parafii greckokat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 13:06
      www.youtube.com/watch?v=FaKQgJIrSK4&feature=channel
    • Gość: * Re: Sto lat na trzydziestolecie parafii greckokat IP: 67.159.5.* 13.12.09, 12:37

www.grekokatolicy.pl/aktualnosci/Unicka-cerkiew-w-Beskidzie.html

druga strona medalu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka