Gość: Chochlik IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.11.09, 19:39 O. Gazeta Wyborcza jest gazetą kleru !!! Nie macie o czym pisać. Mnie i wielu innych to guzik obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: oj,oj Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.09, 13:02 czy to o ten anons chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kecawa Re: Modlitwa za dyktatora Franco 25.11.09, 13:11 Intencja właściwa- Franko uchronił kraj przez większym bo mega złem.Autorytarna jego władza per saldo pomogła Hiszpanii.Przypominam, że eksperyment z demokracją( a właściwie próba jej użycia do zaprowadzenia totalitaryzmu) doprowadził ten kraj do wojny domowej. kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 16:08 Zapominasz o wojnie domowej w Hiszpanii, którą frankistowcy nacjonaliści toczyli w latach 1936–1939. nacjonalistów Franka wspierały bezpośrednio oddziały wojskowe przysłane przez Włochy i III Rzeszę. Nadmieniam, gdybyś tego nie wiedział, że Pomoc ZSRR dla republikanów była w pełni odpłatna i wyniosła ogółem ponad 1,5 miliarda peset. Za dostawy broni i doradców wojskowych z ZSRR rząd republikański zapłacił z rezerw Banku Hiszpanii złotem (510 ton złota – ponad dwie trzecie z czwartego wówczas na świecie zapasu złota banku centralnego) o wartości ówczesnych 500 mln dolarów. Gdy hiszpańskie zapasy złota skończyły się, w listopadzie 1938 skończyły się również dostawy sowieckiego sprzętu wojennego dla Republiki Hiszpańskiej. W marcu 1939 wojna domowa zakończyła się zwycięstwem nacjonalistów. Gen. Franco, wprowadził konserwatywne rządy silnej ręki, wspierane przez Kościół, które przetrwały 39 lat. W wyniku konfliktu zginęło 90 000 żołnierzy po stronie nacjonalistów i 110 000 republikanów. Około 400 000 ludzi zmarło z głodu i chorób, bądź zostało wymordowanych przez siły obu walczących stron. 500 000 republikanów udało się na wygnanie, głównie do sąsiednich krajów. (Szacuje się również, że ok. 10 000 osób spośród uchodźców, którzy uciekli do Francji po przegranej wojnie domowej, trafiło po kapitulacji Francji (1940), a następnie po okupacji terytorium Francji Vichy w listopadzie 1942 do obozów koncentracyjnych w III Rzeszy.) To tylko tyle i aż tyle w sprawie mszy za Franko a nie za ofiary wojny domowej wywołanej przez jego falangę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.olsztyn.mm.pl 26.11.09, 21:13 Optymistycznie zakładam,że to wszystko jest kecawie znane ale przeciez nie o to chodzi.To dla niego jest nieistotne.On po prostu wielbi gen.Franco,hiszpańskiego rzezimieszka,przyjaciela nazistów i faszystów.Franco był wielki bo był antylewicowy.I to kecawie wystarcza.Taka przypadłość polskich bękartów po Adolfie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Jasenovac - balkanski Auschwitz IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 00:18 kosciol-kat.ucoz.ru/publ/z_historii_kosciola/jasenovac_balkanski_auschwitz/2-1-0-134 Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Modlitwa za dyktatora Franco 26.11.09, 01:38 Kecawa, ośmieszyłeś się na FK i wracasz znowu na FO??? Daruuński oszłom_z_radia_maryja. Nie jest to moja ocena, ale się pod nią podpisuję. Myślę, że pamiętasz jeszcze nasze stare przyjazne dyskusje, w których nic innego nie byłeś w stanie zaserwować, jak katolickie dogamty. Dla tego proszę Cię, o uszanowanie tego forum w dawnych tradycjach bez tak tak zwanego powszechnie katolickiego uzurpatorstwa. Udowodniłem ci nie raz, że nawet biblii nie znasz a mienisz się katolikiem. Nie jestem twoim wrogiem, ale właśnie tacy jak ty, robią kabaret z katolicyzmu. Czy warto dobry człowieku mieniać własną twarz na wszystkich kulturach nie koniecznie wywodzących się z chrześcijaństwa? Chcesz błaźnić się dalej z łącznie z doczesnymi pewniakami mającymi poważne problemy z rozróżnieniem logiki jawy a rzeczywistością? Już kiedyś powiedziałem ci, byś nie kompromitował szwoją osobowością wszystkich katolików. Nie wszyscy zasługują na to, by określać ich kecawami. Intencja to jest jedno, a umiejętność użycia przyrodzonych właściwości korzystania logiki umysłu, to jest drugie. Kecawa, przynajmniej nie kpij sam z siebie, o co już dawno cię prosiłem. Mimo wszystko przyjaźnie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Zbrodniarze i religijność idą w parze IP: *.ip.netia.com.pl 27.11.10, 23:07 Wystarczy popatrzeć na losy kilku z najbardziej znanych zbrodniarzy z XX wieku ,żeby zobaczyć ze mieli dość silne związki z wiarą w boga oraz religią: Hitler, wychowany rodzinie katolickiej, nigdy nie potępiony oficjalnie przez papieża wojny Piusa XII Stalin w młodości uczęszczał do szkoły parafialnej, potem do seminarium duchownego którego nie ukończył z prozaicznego powodu !! brak pieniędzy !! Pol Pot, mnich buddyjski . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Adamski Frnaco gorszy od Aliantów? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.11.09, 15:31 Panie Wiesławie. A czy modlitwa za duszę pogromcy czerwonej dyktatury, który odmówił Hitlerowi i Mussoliniemu pomocy w II WŚ i uratował wielu Żydów jest czymś gorszym od modliytwy za duszę Trumana, który ekterminował kilkanaście tysięcy ludzi w Hiroszimie i Nagasaki? Czy modlitwa za Franco jest czymśgorszym niż modlitwa za Churchila i Rosevelta, którzy dokonali ludobójstwa bombardując Drezno? Czy wolno nam się modlić za aliantów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsz, marsz Re: Frnaco gorszy od Aliantów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 15:37 To teraz czekamy za mszę za duszę genarała J. Należy mu się, za najmniejszą liczbę ofiar i uchronienie Polski przed Ruskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Adamski Re: Frnaco gorszy od Aliantów? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.11.09, 15:49 Zestawianie Jaruzela z Franco jest nikczemne i bardzo krzywdzące dla Franco. Żenada. Zapraszam do przeczytania tekstu o Frnaco na www.debata.olsztyn.pl, zanim się będzie Pan/Pani mądrzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Frnaco gorszy od Aliantów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 16:09 No to zestaw i podyskutujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Frnaco gorszy od Aliantów? IP: *.olsztyn.mm.pl 26.11.09, 21:15 Ludzie przyzwoici nie czytają szmatławców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfu Re: Frnaco gorszy od Aliantów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.09, 22:46 szmatławiec, to pismo demaskujące kapusiów i esbeków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Frnaco gorszy od Aliantów? IP: 76.73.68.* 12.10.11, 18:55 Faktycznie. Przecież to takie kato-pisowskie. A modlić się przecież można za każdego :) Ale tylko można, bo ani jednej modlitwy nie znalazłem za Judasza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Frnaco gorszy od Aliantów? IP: *.olsztyn.mm.pl 26.11.09, 21:15 TAK JEST TO ZDECYDOWANIE PRZEDE WSZYSTKIM COS INNEGO I OCZYWISCIE GORSZEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Bachmura Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.olsztyn.vectranet.pl 25.11.09, 22:43 Zarzuty dotyczące mojej publikacji na temat gen. Franco odnoszą się do ofiar wojny domowej, głównie po stronie tzw. republikanów. W związku z tym poproszę o spokojny namysł nad następującym pytaniem: co zrobiłby Józef Piłsudski, gdyby komunistyczne zagrożenie dla państwa w 1920 r. przyszło nie ze strony Rosji Sowieckiej, a ze strony wroga wewnętrznego, wspieranego z zewnątrz przez Sowiety militarnie, propagandowo i agenturalnie? Czy nasza wiedza o Piłsudkim, o jego bezkompromisowym patriotyźmie i wrogości do komunistów nakazuje podejrzewać, że choć odrobinę mniej pieściłby się z wewnętrznymi wrogami państwa niż gen Franco? Pewnie dla lewaków całej Europy dzisiaj również byłby zbrodniarzem, a dla autorki wywiadu z Ks. Jezierskim "kontrowersyjny". Gdyby gen. Franco postępował odrobinę mniej krwawo niż jego wrogowie, dzisiaj Hiszpania byłaby jeszcze jedną pozycją w "Czarnej Księdze Komunizmu". Dopiero byłoby się za kogo modlić! Dlatego ocena gen. Franco musi odbywać się w kategoriach politycznych, bez przerzucania się ilością ofiar, bo tylko wtedy ma sens. A tutaj jakoś trudno znaleść mi polemistów. Odnoszę wręcz wrażenie, jakby tego typu argumenty uwierały szkolone w komunistycznych i demokratycznych szkołach umysły. Co do modlitwy za duszę gen. Franco, to mogę tylko przypomnieć to, co napisałem w "Debacie": jej bezpośrednim powodem była wymuszona szantażem przez socjalistów (jak kto woli republikanów)rezygancja z corocznej mszy odprawianej od 34 lat w Dolinie Poległych w hiszpańskiej Guadalajarze. Bez demonstracji i bieżących politycznych podtekstów, ale z wielką atencją i uznaniem dla gen. Franco. Kościół do którego należę, jest Kościołem powszechnym, więc nie ma powodu, aby nie modlić się czyjąkolwiek duszę w Olsztynie. Zwłaszcza, że w kategorii polityków XX wieku gen. Franco był chyba najwierniejszym synem Kościoła. Na koniec jedna uwaga. Porównywanie gen Franco do gen. Jaruzelskiego to kompletne nieporozumienie. Główną zbrodnią gen. Jaruzelskiego nie było to, że w wyniku przejęcia przez niego władzy dyktatorskiej zginęli ludzie.Zgrzeszył tym, że, poza wysługiwaniem się obcemu mocarstwu, nie miał żadnego pomysłu na zwiększenie suwerenności i gospodarczej siły Polski. A to dla dyktatora grzech największy i niewybaczalny, ponieważ większa władza, to większa odpowiedzialność. PS. Do pani Magdaleny Spiczak - Brzezińskiej: nie jestem redaktorem naczelnym "Debaty" lecz prezesem Fundacji "Debata". Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Modlitwa za dyktatora Franco 25.11.09, 23:01 Nie tłumacz się a módl się. Po prostu nie pogrążąj się w tych głupotach, których każdy przyzwoity człowiek może mieść powyżej uszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fansld Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.olsztyn.mm.pl 26.11.09, 07:38 Mysle ze przy analizie historycznej stosowanie pojecia "gdyby" jest conajmniej bardzo ryzykowne. A prowadzenie powaznej dyskusji na tym forum gdzie wiekszosc jest anonimowa tez nie ma sensu. Tym bardziej ze do pewnych ludzi zadne argumenty nie przemowia. Dla nich Franco zawsze bedzie morderca a taki Jaruzelski bedzie "czlowiekiem honoru". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.olsztyn.mm.pl 30.11.09, 20:47 Jest faktem,że w tej całej Debacie zgromadzono ludzi sprawych umysłowo ale trochę inaczej sprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.09, 03:01 Ks. Jezierskiego nie tycaj chociaż by z tego względu, że znam człowieka z kresu podwórka i nie wyobrażam sobie jego w roli przez ciebie przypisanej. Za dzień dzisiejszy już nie odpowiadam, ponieważ parę jego oświadczeń wprowadziło mnie w niemałą zadumę, jak człowiek może się zmienić pod wpływem środowiska. Dla mnie był kiedyś kumplem, na którym można było polegać. Dzisiaj jest biskupem wyalienowanym z rzeczywistości. Taki wybrał sobie świadomie los nie mając anbsolutnie żadnego wpływu na rozgrywki kościelne. Nadal jest cichy i spokojny w swoim postępowaniu a bezczelne posiłkowe odwoływanie się traktuje jako bardzo prymitywne chamstwo. Jeżeli chcesz byś sobą Bogdanie, nie posługuj się innymi. Sięgasz do historii tłumacząc swój punkt widzenia a ja w oparciu o tę samą historię nie mam zamiaru tłumaczyć pojęcia dworaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.olsztyn.mm.pl 26.11.09, 21:21 Podejrzewam,że kościół do którego nalezy p.Bachmura jest być może powszechny(dla niektórych) ale z całą pewnością niewiele ma wspólnego z kosciołem chrześciańskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Frnaco gorszy od Aliantów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 23:54 Katolickie podejście do sprawy. Gdyby nie alianci, katolicyzm katolicyzm objął by już całą Azję. A do tego Piusowi XII potrzebnyu był Hitler. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.kimsufi.com 26.11.09, 19:24 I pomyśleć, że kiedyś chroniliśmy się w kościołach przed totalitaryzmem... PS. Ominę z daleka kościół, gdzie odprawia się nabożeństwo za dyktatora i mordercę. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Modlitwa za dyktatora Franco 26.11.09, 19:50 W Ruandzie ludzie też chronili się w kościele katolickim przed rzezią wojenną chyba po to, by misjonarz ks. Athanase Seromba ich spalił. 2000 dusz uleciało z dymem do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 11:01 Wiele legend wciska się, jak to kościół cywilizował ciemne i prymitywne plemiona, parające się zwierzęcymi praktykami: a to wyrżnął rodowitych mieszkańców Meksyku dla ich dobra, a to wytrzebił kulturę Indian Południowoamerykańskiech, co żyli jak zwierzęta. A tymczasem co? Tak ucywilizowana religia handluje fragmentami zwłok wmawiając, że łączą one z bogiem. Kraja się trupa, by podnieść znaczenie jakiejś parafii. Przechowuje się obgniłe szczątki dla podniety gawiedzi... przepraszam, dojrzałych wiernych, którym wszak trup boga nie zastępuje, bo skądże. Gazety o tym piszą, teologowie z doktoratami się wypowiadają, politycy się onanizują... Wstyd, prymitywizm sięgający pierwszych ludzi na ziemi i zezwierzęcenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj,oj Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.09, 19:43 Sa tez fotki z tej mszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.olsztyn.mm.pl 26.11.09, 21:26 Jak widać frekwencja była niezwykle budująca. Wyjatkowa obrzydliwość.Dzisiaj odprawiają msze za Franco,który dokonał zamachu stanu,sprowadził Hiszpanię do epoki jaskiniowej, wymordował tysiace ludzi - jutro pewnie będą się modlili za Adolfa.Też ma olbrzymie zasługi w mordowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Modlitwa za dyktatora Franco 26.11.09, 21:55 Potwierdza to tylko związki kościoła z faszyzmem. Czy trudno się dziwić, że takie organicacje jak m.in. ONR czy Młodzież Wszechpolska wcale nie tak rzadko korzystały z gościnności na parafiach? Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 1997 r. Nr 78, poz. 483): Art. 13. Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa. Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.): Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Adamski Do antymenela IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.11.09, 09:09 Jest Pan niewyobrażalnym nieukiem i idiotą. Naprawdę, obserwuję Pana na tym forum od jakiegoś czasu i zdaję sobie powoli sprawę z tego, że Pana głupota i ignorancja równa się Pańskiej bezczelnosci. Poczytaj głąbie trochę o historii. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Do Łukasza Adamskiego 28.11.09, 09:51 Właściwie trudno taki post pisany przez kogoś jest oceniać, kto chce w ten sposób zaistnieć na forum. Jednak mimo wszystko pewnych form i zasad wypowiedzi uczy się już w szkole podstawowej i wcale nie chodzi tutaj o kalumnie rzucane w kierunku antymenela. Nimi Szanowny Panie Łukaszu Adamski powiedział pan więcej o sobie i własnym otoczeniu, niż można się bylo spodziewać. Jest rzecz znacznie gorsza w tej zaprazentowanej środowiskowej logice polegająca na braku uzasadnienia swego stanowiska w tej kwestii i odwoływania się do jakiejs mitycznej historii (chyba własnej), ponieważ fakty przemawiają na pełną ignorancję tej dziedziny nauki. W związku z tym proszę o uzupełnienie swego stanowiska w oparciu o tę historię o odpowiedź na krótkie pytanie - czy dla tego, że o fałszu u obłudzie kościoła mówi prawdę, czy też dla tego, że ta prawda w żaden sposób do Pana dotrzeć nie może? Z historycznym poważaniem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Do antymenela IP: *.olsztyn.mm.pl 30.11.09, 20:53 Łukaszku,nie zacietrzewiaj się.Złość nie tylko na urodę szkodzi ale i na rozum.Ja wiem,że prawda boli ale chyba nie aż tak bardzo. Ponieważ ja historię studiowałem więc należy domniemywać,że czytanie bardziej sie tobie Łukaszku przyda.Czytaj powoli,staraj się zrozumieć co czytasz i zanim coś napiszesz najpierw pomyśl.Dobrze robi sudoku.Jak potrenujesz to może będzie w stanie zdawać sobie sprawę z własnych ułomności znacznie szybciej niż z moich. Czy obserwacja mojej osoby jest na zlecenie służb czy w ramach działalności prywatnej? Trzymaj się Łukaszku,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sc Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 19:52 imienia idola nie umieją napisać jak należy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fido Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: 85.17.146.* 27.11.09, 23:38 www.youtube.com/watch?v=wb0w_2wXNDU&feature=related za którego następna msza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angelo Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 00:07 Za tych, co nagrzeszyli, trzeba się modlić podwójnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 05:50 Stąd ta msza najpierw za Małkowskiego a teraz za Franco? Dla czego nie odprawiono ani jednej mszy za ofiary np. ks. Kramka czy proboszcza z Dywit? Co się dzieje w tym olsztyńskim kościele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napoleonXXV Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.09, 16:20 A pewnie . Odmowa modlitwy dokonana przez koscioł kat. ukazuje nicość współczesnej hierarchi i jej zdegenerowanie !! Odmawiają mszy za człowieka który URATOWAŁ hiszpański katolicyzm . \ gdyby nie Franco kościoły tam ,dawno by już zaorano .... A dzisiejsi ksież pewnie odprawawia;o by msze w katakumbach . A dziś -eech za 30 srebrników od lewackiego pajaca Zapatero nie odprawią mszy -a dop tego pewnie usuną tablice ku czci ludzi poległych w obronie katolicyzmu . A otumanionym przerz lewicową propagandę przypomnę że "demokraci " republikanie byli "tolerancyjni inaczej"-tj. jak ktoś wyznawał poglądy zbliżone to ichnich to .spoko ale jak nie ... to był biedny . Dlatego nie piszcie bzdur że tamta wojna to bylo starcie |"faszystów " z "demokracją " . A co do postu gdzie zarzucanio Franco "cofnięcie Hiszpanii do jaskiniowców " -koleś wez coś na głowę -porównaj PRL ok 1970r. z końcówką rządów Franco -kto był bliższy jaskiniowcom ??. A Franco rośnie w moich oczach jak porównamy go do debili z naszego rządu :-1939 potrafili uciec jak spieprzyli politykę a potem tylko płakać -rządu emigracyjnego wydymanego i wyśmianego przez wszystkich .. - no i kreatur przywleczonych do nas z Rosji w 1944 .. Czy którzyś z nich byli wybitniejszymi politykami od FRanco ?? Porównanie z tymi ostatnimi go ewidentnie obraża ale coż .. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Modlitwa za dyktatora Franco 28.11.09, 16:31 Jaskiniowiec napoleonXXV jeszcze nie załapał, że mówiąc o katolicyźmie nie można zapomnieć o nazizmie i faszyźmie www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/nazizm/#200 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: primitivus? Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 18:00 ...nie można zapomnieć o nazizmie, faszyzmie i stalinizmie ("Dąbrowszczacy") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bj Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: 63.223.110.* 02.02.10, 22:54 w565.wrzuta.pl/plik/5cGsJnjC2Mb/prawda_o_hiszpanii Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Modlitwa za dyktatora Franco 16.11.10, 10:49 Jest to bardzo dziwne środowisko. Np. o relikwie ks. Jerzego Popiełuszki postarało się już 200 kościołów. Są w kościele na nowojorskim Brooklynie, w sanktuarium w Doylestown (USA) zwanym amerykańską Częstochową. O relikwie proszą kościoły np. na Filipinach, w Meksyku, Kongu, Kazachstanie, na Sri Lance, w Wietnamie. Poza tym oczywiście Włochy, Niemcy (wyliczenia kanclerza kurii warszawskiej ks. Grzegorz Kalwarczyka). Relikwie dla kościołów pochodzą najczęściej z fragmentów kości ekshumowanych w kwietniu z grobu ks. Popiełuszki. Są też relikwie z... IPN - to włosy ks. Jerzego pobrane po jego śmierci jako materiał dowodowy w sprawie przeciw jego mordercom znalezione w czasie prac porządkowych i przekazane kard. Kazimierzowi Nyczowi. Relikwie dostają więc nowe kościoły pod wezwaniem ks. Popiełuszki. Otrzymała je także m.in. bydgoska parafia Świętych Polskich Braci Męczenników, gdzie ks. Popiełuszko odprawił ostatnią mszę, nowo wybudowany kościół we Włocławku, blisko tamy, skąd zrzucono jego ciało, oraz jego rodzinna parafia w Suchowoli. Do tego wałbrzyska parafia św. Józefa Robotnika (w PRL odprawiano tam msze za ojczyznę) czy poznański kościół Matki Bożej Bolesnej, przy którym od kilku lat stoi pomnik ks. Popiełuszki. Relikwie są też w warszawskiej Świątyni Opatrzności Bożej. I oczywiście w kościele św. Stanisława Kostki na Żoliborzu, gdzie ks. Popiełuszko odprawiał słynne msze. Występuje tu wiele sprzeczności. Po pierwsze, kości zmarłych zostawia się w spokoju, a nie próbuje się wygrywać nimi wyborów w kościołach. Po drugie, stawia to w wątpliwość możliwości zmartwychwstania, skoro kości rozwłóczone są po całym świecie. Po trzecie, czaszki, kości, piszczele i inne elementy nawiązujące do kultu śmierci nawiązują wprost do zwyczajów ludów pogańskich, od czego chrześcijaństwo jako nowa ucywilizowana religia miała być wolna. Czyżby w wypadku szczątków po gen. Franko należało spodziewać się podobnego finału? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 04:03 Nie można zapomnieć również o tym, że kościół ma na sumieniu miliony ludzi, krucjat mordujących i ograbiających innowierców, pogromów religijnych, niesamowicie wielką ilością zła, okrucieństwa, przemocy, niezawinionego cierpienia i jeszcze szereg innych tego typu spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 16:50 Aleś się zasapał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.olsztyn.mm.pl 30.11.09, 20:59 Czy możesz napisać to jeszcze raz po polsku? Napoleonów leczą skutecznie na ul.Wojska Polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Po modlitwie za Franco przyszedł czas na Pinocheta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.12.09, 12:19 www.debata.olsztyn.pl/index.php? option=com_content&view=article&id=715:pinochet-ludobojca-czy- zbawiciel&catid=65:publicystyka&Itemid=123 Portal Debata po pochwalnych tekstach na cześć Franco i Salazara, teraz wzięła się za wychwalani Pichocheta. Kiedy przyjdzie czas na Hitlera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr Re: Po modlitwie za Franco przyszedł czas na Pino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 12:27 www.je.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
privus Kościół chce amnestii dla ludzi Pinocheta 17.11.10, 13:47 www.fronda.pl/news/czytaj/kosciol_chce_amnestii_dla_ludzi_pinocheta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 07:28 za kaczora się nie modlili i dał plamę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyt Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.olsztyn.mm.pl 09.07.10, 10:35 Mylisz się, modlili się, ale chyba za słabo, albo intencja była Bogu niemiła. "Beata Kempa wysłała sms do Radia Maryja informując, że Jarosław Kaczyński w Łagiewnikach polecił Polskę i swoją prezydenturę Matce Boskiej." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.vectro.com 15.11.10, 18:40 www.debata.olsztyn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=663:zapraszamy-na-msz-w-intencji-generaa-franco&catid=55:pasek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Powracasz do okresu, w którym... IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 03:30 jedyną pochodnią oświetlającą mroki tej epoki było papiestwo, a jego jedyną podporą - katolicka monarchia Franków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judasz. Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 19:43 Ks. Jacek Jezierski, biskup pomocniczy Archidiecezji Warmińskiej: - Jeśli celem jest modlitwa za zbawienie człowieka, to im większy grzesznik, tym więcej trzeba się za niego modlić. Jeśli więc o to tylko chodzi, nie ma innych podtekstów, to nie ma nic złego we mszy za zmarłego gen. Franco. Gorzej jeśli od religijnego ważniejszy jest podtekst polityczny czy historyczny. I chodziłoby raczej o przypomnienie kontrowersyjnej postaci, wychwalanie jej czynów. Bo wtedy zamawia się mszę, ale celem nie jest tylko modlitwa, lecz, by cały Olsztyn o tym wiedział. Więcej... olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,7281169,Modlitwa_za_dyktatora_Franco.html#ixzz15TLH333f A kiedy będziemy się modlić o zbawienie duszy Hitlera i Stalina??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.olsztyn.mm.pl 16.11.10, 21:57 Jak widać bękarty po Adolfie mają się coraz lepiej.Kiedy msza za Pinocheta?Biedny Adolf bedzie musiał jeszcze poczekać. Jedna korzyść z tego wszystkiego dzieki podpisom pod zaproszeniem na tę uroczystość kościelną publicznie wiadomo z kim i z czym mamy do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinochecik Re: Modlitwa za dyktatora Franco-usprawiedliwiona. IP: 213.184.17.* 17.11.10, 13:59 Spór powyższy wypływa z niewiedzy i 40 lat komunistycznej indoktrynacji.. zestawianie Franco z Hitlerem i Stalinem -litości...chyba na zasadzie rozumowania ludzi wychowanych na podęcznikach historii z głębokiego PRL w których Piłsudski był faszystą . nb Tak Stalin jak i z czasem Hitler do F. nie pałali sympatią .. To także -wasze wpisy z biorą sie z dominujacego obecnie wśród elit europejskich nurtu lewicowego z ostrym przechyłem antychrześcijańaskim(zwł antykatolickim ). Kształtują was ludzi dla których kościół dawno popwinien zniknąć ,wiara jest przeżytkiem etc... Stąd Franco budzi taką furię -zwalczał to co jest dziś znane jako zapateryzm... A mój nick skąd się wziąl ? -pisaliście o Pinochecie -facet był radykalny ale ..pewnie nie wiecie że tuż przed zamachem stanu w Chile budzącym do dziś wściekłość europejskiej lewicy ,lewicowy prezydent Chile Aliende posłał go do Moskwy ....po co ? Poszukajcie sobie .. w każdym razie jak tam pojechał to zrozumiał co jest grane ...Chile miało być drugą Kubą ...a co z Kuby zrobili komuniści Castro?.Syf ,kiła i mogiła. Ciekawe że dla ogółu to Pinochet -na tle Castro umiarkowany -jest symbolem dyktatury.A przecież w rankingu dyktatorów z Ameryki płd jest daleko,daleko za Castro i innymi jeśli chodzi o ilość ofiar ,a na czele jeśli chodzi o nieszkodliwość dla państwa ..do ruiny Chile nie doprowadził ,raczej z ruiny spowodowanej rządami lewicy ten kraj wyciagnął A w końcu wladzę oddał bez rozlewu krwii -ot potwór prawda ?.. .Mało kto wie że nasze reformy po 1989 w wielu aspektach wywodziły sie z Chile Pinocheta ... Oczywiście dyżurni tu antyfaszyści zaraz na mnie naplują ale -co ma Pinochet z Franco ? Zobaczcie które państwa na świecie rozwijały sie najszybciej przed kryzysem naftowym ?/Korea płd i Hiszpania Franco...to właśnie jego rządy pchnęły ten kraj do przodu o jakieś 50 lat .. Zrobił to co nie wyszło Gierkowi u nas . Wstydliwie pomija sie fakt że po jego śmierci już nigdy Hiszpania nie rozwijała sie tak szybko nawet mimo olbrzymich funduszy z Unii Europejskiej. A zobaczcie jakie sukcesy gospodarcze uzyskuje dziś lewacka wladza Zapatero ... I moi kochani nie jest to historia gdybana -niestety lewica hidszpańska podkręcana przaz Stalina bez zamachu 1936 robiłaby to krwawo to co dziś Zapatero -tj walka z krzyżami ,kościołem a w końcu ludzmi wierzacymi ,koletywizacja (no to dziś nie przejdzie ) a po utopieniu oporu we krwi dziadostwo a la ZSRR . I nie jest to gdybanie .. Na swojej części Hiszpanii republikanie szybko właśnie lewackimi reformami doprowadzili gospodarkę do rozkładu (hiperinflacja ! )..to jedna z tajemnic sukcesu Franco.I to mimo że władali najlepiej rozwiniętymi cześciami kraju a Franco początkowo utrzymywał tylko zapyziałą prowincje . I ciekawostka Fraco-co pilnie badali specjaliści z SS pragnący go usunąć ,nie do końca był "czysty rasowo "- idealny faszysta prawda ? Poczytajcie sobie o jego stosunku do Żydów po 1939..może choćby za to należy mu się msza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Modlitwa za dyktatora Franco-usprawiedliwiona IP: *.olsztyn.mm.pl 17.11.10, 14:20 Wszystkich 3 łączyła ideologia-totalitarna.Jedyna różnica-Franco wymordował mniej ludzi. To nie Franco budzi niechęć-niechęć budzą totalitaryzmy.Oni wszyscy-podobnie jak Pinochet uwielbiali kończyć dyskusje z przeciwnikami przy pomocy karabinu,rewolweru lub przemysłowo-w krematorium.Podobno trochę "nieczysty" rasowo był też Hitler i nie jest bynajmniej przypadkiem,że badanie rasowego i religijnego pochodzenia przodków to domena szczególnego rodzaju ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Katolicka modlitwa za Franco usprawiedliwiona??? 17.11.10, 16:23 Gość portalu: pinochecik napisał(a): > To także -wasze wpisy z biorą sie z dominujacego obecnie wśród elit europejski > ch nurtu lewicowego z ostrym przechyłem antychrześcijańaskim(zwł antykatolickim > ). Chyba nie wiesz, co piszesz. Gdybym chciał stawiać na szalkach wagi 2000-letnią indoktrynację katolicką z 40-letnią indoktrynacją komunistyczną, to zabrakło by skali niestety wyraźnie na niekorzyść indoktrynacji katolickiej. > ... zestawianie > Franco z Hitlerem i Stalinem -litości...chyba na zasadzie rozumowania > ludzi wychowanych na podęcznikach historii z głębokiego PRL w których Piłsudski > był faszystą . A tak nie wiele przecież trzeba, by w podnoszonym przez Ciebie temacie przytoczyć papieża Piusa XII, np: kosciol-kat.ucoz.ru/publ/z_historii_kosciola/jasenovac_balkanski_auschwitz/2-1-0-134. Dla ścisłości, zarówno Hitler jak i Stalin byli absolwentami szkół kościelnych. Tak więc dyskusja na temat przypisywanej im indoktrynacji komunistycznej ma swoje ściśle określone źródła pochodzenia. > Kształtują was ludzi dla których kościół dawno popwinien zniknąć ,wiara jest pr > zeżytkiem etc... A czego ma dowodzić ukształtowanie katolików według powszechnie znanej biblijnej zasady "Nieprzyjaciół zaś moich, tych, którzy nie chcieli, żebym nimi rządził, przyprowadźcie tu i zabijcie na moich oczach" (Łukasz 19:27)??? Czy czasem w tym tle nie mieszczą się stosowane zasady Pinochetaa, np: - W moim kraju nawet liść na drzewie nie drży bez mojej wiedzy. - Jestem demokratą, ale na swój sposób. - Państwo jest wartością nadrzędną i nie da się wszystkiego zrobić w białych rękawiczkach. Nazwisko Pinocheta wiąże się z panowaniem faszyzmu w Ameryce Południowej oraz z najgorszymi dowodami amerykańskiego imperializmu. Stawiam pytanie wprost, jakie nadzieje wiążę katolicyzm po raz n-ty wiążący się z faszyzmem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Katolicka modlitwa za Franco usprawiedliwiona IP: *.olsztyn.mm.pl 17.11.10, 18:02 Obawiam się,że odpowiedzi na ostatnie pytanie nie otrzymasz.Historia dowodzi silnych związków kościoła z reżymami totalitarnymi zarówno nazistowskimi jak i faszystowskimi.Być może na zasadzie:swój do swojego ciagnie. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Katolicka modlitwa za Franco usprawiedliwiona 17.11.10, 18:16 Kiedyś w necie dostępne było niezłe opracowanie pt. "Faszyzm katolicyzmu" opisujące ten istniejący od wieków problem w oparciu o istniejące sprawdzalne dokumenty i źródła. Zostało jednak wycięte bez śladu. Dzisiaj zaledwie pewną wzmiankę w tym temacie można znaleźć w Wikipedii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Katolicka modlitwa za Franco usprawiedliwiona IP: *.1and1.pl 17.11.10, 18:27 stąd można ściągnąć tnij.se/wqfwhcn Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Katolicka modlitwa za Franco usprawiedliwiona 17.11.10, 18:33 Tak. O ten tekst mi chodziło. Dzięki za link Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Katolicka modlitwa za Pavelicia też IP: *.ip.netia.com.pl 27.11.10, 18:49 www.eioba.pl/a84911/ustasze_chorwacja_i_faszyzm_ante_paveli_a_zbrodnie_i_mordy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judasz. Re: Modlitwa za dyktatora Franco-usprawiedliwiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 17:30 Dyktator Franko był dyktatorem i mordercą tych co myśleli inaczej niż on. I kogo tu bronić, za kogo się modlić. Zasługuje na potępienie a nie na modlitwę za jego duszę. Wystawia to tylko złe świadectwo kościołowi katolickiemu, ale to nie pierwszy raz i nie ostatni. Widać człowiek się nie liczy tylko ideologia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Nie pajacuj pinocheciku nt. indoktrynacji IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.10, 18:06 Nie wiem, gdzie co komu przejdzie. Ale pedalstwo w kościele chy7ba już niedługo przestanie uchodzić. Przemilczanie faktów przez nasze media temu też nie zapobiegnie. Antypedofilskie demo jest już u wrót Watykanu. Nawet zindoktrynowani katolicy mają tego dość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinochecik Re: Nie pajacuję... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 13:39 no coż ..związki Stalina i Hitlera z szkołami kościelnymi ..tak w którymś uchu dzwoniło szanowna (y ) edico .. i co z tego ? Hitler był nihilistą nie katolikiem -zauważ że chyba nie z miłości do kościoła wypełnił Dachau katolickimi księżmi... Indoktrynacja nazistowska szła przecież w duchu antychrześcijańskim -vide hitlerjugend czy ss-poczytaj sobie o poglądach na katolicyzm jego zawziętych wrogów -Himmlera i innych z tej organizacji -T .Eicke itp . Religia ta miała obumrzeć w Tysiącletniej rzeszy. Co do Stalina edico przegiełaś -a o"antyreligijnych pięciolatkach " nie słyszano ? A demonstracyjne burzenie cerkwi czy masowa fizyczna eksterminacj kleru i wiernych ? Oj rzeczywiście Stalin to typowy chrześcijanin... A że był w seminarium prawosławnym-cóż ... O indoktryncji nieprzypadkowo pisałem -zauważcie że związki kościoła z faszyzmem (czasem faktycznie były ) to motyw przewodni komunistycznej(lewackiej itp) propagandy od 70 lat. ludzkie umysły zostały tak zaimpregnowane że nie da się dyskutować ..podobnie o becnie wykorzystuje się pedofilię (czasem faktycznie występującą )do wyrobienia (całemu)kościołowi gęby zboczeńców itp .. A wracając do Franco... moi kochani spróbujcie sobie wcielić się w wierzących Hiszpanów roku 1937 za kim do licha mieli isć ? Czekać aż objawi się Chrystus i ich zbawi ?.. A dziwicie się klerowi że nie pozwolił się wyrżnąć potulnie jak baranki... oj faryzeusze.. Polacy by to pewnie zrobili ale Hiszpanie są trochę inni.. Przypomnę że Franco wygrał również między innymi dlatego że MNIEJ niż wojująca lewica właził ludziom do duszy i przekonań . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Nie pajacuję... IP: *.olsztyn.mm.pl 19.11.10, 14:12 Zwiazki kościoła z faszyzmem/nazizmem rzeczywiście trwały od kilkudziesięciu lat.Tylko kilkadziesiąt lat bo wczesniej nie było ani faszyzmu ani nazizmu.Jestem pewny,że liczni zbrodniarze wojenni którzy unikneli odpowiedzialności uciekając z Europy przy pomocy kościoła katolickiego są tej załganej instytucji bardzo wdzięczni. Opowiadanie o liberaliźmie ideologicznym Franco najlepiej przekaż rodzinom wielu tysięcy Hiszpanów wymordowanych przez frankistów już po wojnie domowej i po obaleniu legalnego rządu.Z całą pewnością ich to zainteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Pajacujesz, pajacujesz. I to w sposób nieprzyzwoit 19.11.10, 15:00 W przeciwnym wypadku zmuszony byłbym do założenia, że świadomie i obłudnie fałszujesz fakty i rzeczywistość. Wolę założyć, że z powodu braku znajomości historii po prostu nieświadomie mijasz się z prawdą interpretując rzeczywistość na wygodny dla siebie sposób. Gość portalu: pinochecik napisał(a): > no coż ..związki Stalina i Hitlera z szkołami kościelnymi ..tak w którymś uc > hu dzwoniło szanowna (y ) edico .. i co z tego ? Hitler był nihilistą nie kato > likiem -zauważ że chyba nie z miłości do kościoła wypełnił Dachau katolickimi k > siężmi... I dlatego nosili napisy na paskach bóg z nami? > ... Indoktrynacja nazistowska szła przecież w duchu antychrześcijańskim - > vide hitlerjugend czy ss-poczytaj sobie o poglądach na katolicyzm jego zawzięty > ch wrogów -Himmlera i innych z tej organizacji -T .Eicke itp . Stąd też Piusa XII nazywa się papieżem Hitlera? > Religia ta miała obumrzeć w Tysiącletniej rzeszy. Oczywiście przy zaangażowanej pomocy hierarchii kościelnej niekoniecznie tylko niemieckiej. Pragnę Ci przypomnieć, że dzieło Hitlera zachwalał sam Stefan Wyszyński. > Co do Stalina edico przegiełaś -a o"antyreligijnych pięciolatkach " nie słysza > no ? A demonstracyjne burzenie cerkwi czy masowa fizyczna eksterminacj kleru i > wiernych ? Oj rzeczywiście Stalin to typowy chrześcijanin... A że był w seminar > ium prawosławnym-cóż ... Stalin swoje poglądy kształtował podczas edukacji religijnej w seminarium duchownym bez względu na to, czy chcesz o tym wiedzieć, czy też nie. > O indoktryncji nieprzypadkowo pisałem -zauważcie że związki kościoła z faszyzme > m (czasem faktycznie były ) to motyw przewodni komunistycznej(lewackiej itp) p > ropagandy od 70 lat. ludzkie umysły zostały tak zaimpregnowane że nie da się dy > skutować A więc przejdźmy do dyskusji: "Ojciec Święty zwany "papieżem Hitlera" nazajutrz po krwawej wojnie rozpoczął zakrojoną na szeroką skalę akcję ratowania czołowych hitlerowskich zbrodniarzy. W orędziu wigilijnym 1945 r, stanął w obronie głównych oskarżonych interweniując w sprawie ułaskawienia 200 przestępców wojennych, w tym m.in. katów Polaków, Hansa Franka i Arthura Greisera". "Ludobójca Oswald Pohl, twórca gazowych komór i pieców krematoryjnych, skazany na karę śmierci przez powieszenie otrzymał depeszę z Watykanu, w której napisano: Ojciec święty w ojcowskiej miłości udziela Oswaldowi Pohlowi na łożu boleści uproszonego błogosławieństwa apostolskiego, jako najwyższej gwarancji niebiańskiej pociechy. Nie wiadomo czy obergruppenführer SS podziękował zwyczajowym: "Bóg zapłać", ale wspierający oddech papieża na pewno czuł za plecami". (z wypowiedzi L. Millera w polemice z Głodziem) A co do tego czasami: imges.webpark.pl/ www.youtube.com/watch?v=dE1JwEjH6aE pulpit.y0.pl/cykl_grzeszna_historia_kosciola.php www.eioba.pl/a84911/ustasze_chorwacja_i_faszyzm_ante_paveli_a_zbrodnie_i_mordy rumburak1.webpark.pl/obluda/pavelic.html www.youtube.com/view_play_list?p=DC2C648543FB6D8A Papież Pius XII bywał szef ustaszowców Ante Pavelić umiera 28 grudnia 1959, opatrzony błogosławieństwem papieża Piusa XII. To są tylko niektóre linki dostępne w internecie na temat współpracy Piusa XII z faszystowskimi oprawcami. Wiele innych interesujących pozycji na ten temat można znaleźć w wydaniach papierowych. > ..podobnie o becnie wykorzystuje się pedofilię (czasem faktycznie wys > tępującą )do wyrobienia (całemu)kościołowi gęby zboczeńców itp .. Jeżeli to jest nie prawda, to czemuż ach czemuż Watykan apeluje do ofiar księży pedofilów? Manifestacja ofiar kościelnej pedofilii pod Watykanem jest oczywiście atakiem na kościół? :) wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/307497,ofiary-ksiezy-pedofilow-zaatakowaly-rzecznika-watykanu.html Crimen Solitationis w oryginale oraz w języku polskim jest dokumentem jednoznacznym w sprawach ukrywania pedofili w kościele. www.ksiezapedofile.info/bbcfilm1.html www.youtube.com/watch?v=6EmLLhNaVQE > A wracając do Franco... moi kochani spróbujcie sobie wcielić się w wierzących H > iszpanów roku 1937 za kim do licha mieli isć ? Czekać aż objawi się Chrystus > i ich zbawi ? A więc Franko jako ostatni krzyżowiec na tak wielką skalę został już rozgrzeszony w imię ewangelizacji? .. A dziwicie się klerowi że nie pozwolił się wyrżnąć potulnie jak > baranki... oj faryzeusze.. W bardzo ciekawe i interesujące tony uderzasz. Tak, jakbyś nie miał pojęcia o ulicach spływających krwią niewiernych wyżynanych przez Templariuszy na Bliskim Wschodzie. Czy ten Bóg nie może inaczej ewangelizować, niż wysyłać innych na tamten świat przez swoje boże sługi? > Polacy by to pewnie zrobili ale Hiszpanie są trochę inni.. Polacy-katolicy ani nawet papież Polak nic nie zrobili w sprawie ciążącej do dnia dzisiejszego papieskiej klątwy na Polakach za zwycięstwo pod Grunwaldem. A przecież krzyżacy występowali przeciw wiernym tego samego Boga, którego namiestnikiem ma być papież!!! > Przypomnę że Franco wygrał również między innymi dlatego że MNIEJ niż wojują > ca lewica właził ludziom do duszy i przekonań . Ewidentne kłamstwo. Wygrał dla tego, że istotnego militarnego wsparcia udzieliły mu przede wszystkim Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: Pajacujesz ..edico też .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.10, 12:45 No coż co do pomocy Niemiec dla Franco-fakt . Ale .Republikanie też dostawali poteżną ,choć płatną pomoc od ZSRR . Policz czołgi (lepsze od niemieckich ,licencje brytyjskie i z USA ) ,czy samoloty ,zawodowych żołnierzy oddelegowanych przez Stalina itp . A w końcu Brygady Międzynarodowe . Pomoc była porównywalna . Ale ,prawdą jest że Franco brutalnie ,choć z głową rządził na swojej części Hiszpanii. Pod władzą republikanów panował natomiast ,no powiedzmy że krwawy burdel . Faktem jest zarżnęli oni gospodarkę swoimi rządami , i to jest ,coraz częściej ,podnoszone przez zachodnich historyków jako jedna z przesłanek zwycięstwa Franco. Niestety edico historia jest bardziej złożona niż myślisz .To nie było tak że z jednej strony lord vader czyli "klerofaszystowski reżim Franco " a z drugiej świetlane rządy łagodnych i miłosiernych ludzi lewicy... Odpowiedz Link Zgłoś
edico Upraszczasz historię, a to nie to 25.11.10, 13:53 Geneza hiszpańskiej wojny domowej nieodłącznie wiąże się ze schyłkiem dawnej potęgi Półwyspu Iberyjskiego jako reliktu okresu feudalizmu. Kolejne trzy wojny domowe, osiem powstań niższych warstw społecznych, czterdzieści trzy wojskowe zamachy stanów oraz sześć skrytobójstw na najwyższym szczeblu spowodowały nieopanowany zamęt na scenie politycznej Hiszpanii oraz wyraźny defetyzm w umysłach obywateli. Efektem tych rozruchów były aż sto cztery zmiany ekip rządzących. Wśród nizin społecznych dużą popularność zyskiwali agitatorzy komunistyczni i anarchistyczni, a wśród inteligencji liberałowie i socjaliści. Natomiast elity zachowywały twardy, konserwatywny kurs, uniemożliwiający jakiekolwiek reformy społeczne. Kroku dotrzymywały im dwie ówcześnie najsilniejsze instytucje w tym skłóconym kraju: Kościół katolicki i wojsko. 12 kwietnia 1931 wybory samorządowe ku zaskoczeniu dotychczasowych władz wybory wygrał sojusz republikańsko-socjalistyczny. 14 kwietnia monarcha również postanowił ustąpić z tronu i wyjechać do Portugalii. Dzień abdykacji Alfonsa XIII stał się dniem narodzin Hiszpańskiej Republiki Ludzi Pracy Wszystkich Klas. 9 grudnia proklamowano nową konstytucję, wprowadzającą system federacyjny, z dużymi kompetencjami dla władz poszczególnych prowincji (Katalończycy i Baskowie otrzymali przywileje autonomii swoich regionów). W 1932 roku przeprowadzono wybory do Kortezów, a następnie uchwalono i przeprowadzono wspomnianą reformę rolną, która w rzeczywistości jedynie zwiększyła problemy wsi i jej mieszkańców. Doprowadziło to również do licznych niepokojów wśród ludności wiejskiej, która bez jakiejkolwiek kontroli wzięła sprawy w swoje ręce, dokonując masowych mordów właścicieli ziemskich i ich rodzin. Manuel Azaña y Diaz jako zatwardziały antyklerykał zamierzył również rozprawić się z Kościołem katolickim. W 1933 roku promulgował ustawę o kongregacjach religijnych, pozbawiając je prawa nauczania, cofnął wszelkie subwencje państwowe na rzecz Kościoła, doprowadził do zniesienia w Hiszpanii zakonu jezuitów i innych zgromadzeń oraz do zamknięcia wpływowych katolickich dzienników "ABC" i "El Debate". Propagował wprowadzenie ślubów i rozwodów cywilnych. Na koniec dumnie ogłosił: "Hiszpania przestała być katolicka". No i zaczęło się. Pierwszą próbę obalenia władz podjął prawicowy generał José Sanjurjo 10 sierpnia 1932 roku w Sewilli. Zakończyło się to jego salwowaniem się do Portugalii. 13 lutego 1934 roku Junta Akcji Narodowo-Syndykalistycznej (JONS) i Falanga Hiszpańska zjednoczyły się jako Falanga Hiszpańska Junty Akcji Narodowo-Syndykalistycznej. W roku 1936 wyniku wyborów lewica uzyskała 278 miejsc w parlamencie, partie centrowe – 55, a prawica – 194. Franco jako szef sztabu generalnego wyraził zaniepokojenie wynikami wyborów sugerując wprowadzenie przez wciąż rządzący gabinet stanu wyjątkowego w celu uniemożliwienia lewicy przejęcia kontroli nad państwem. Rząd priorytetowo potraktował także Falangę. Już 27 lutego nakazał zamknięcie jej biur w stolicy, zaś 14 marca zdelegalizował całą organizację. Była to odpowiedź władz na zabicie dzień wcześniej sędziego Manuela Pedragala, który skazał na 30 lat pozbawienia wolności szeregowego działacza Falangi, oskarżonego o zabójstwo sprzedawcy gazet lewicowych. Tak właśnie nakręcała się spirala przemocy. Rząd uaktywnił bojowników Gwardii Szturmowej (swoje uliczne zaplecze), które notorycznie ścierało się z rozwścieczonymi członkami Falangi. Przywódcy prawicy postanowili zaatakować rząd. Lider CEDA, Gil Robles, rozpoczął debatę o sytuacji wewnętrznej państwa, które według dzisiejszych standardów ONZ moglibyśmy zaliczyć w poczet krajów upadłych. Jak wyliczał, w ciągu niespełna czterech miesięcy dopuszczono się spalenia 160 kościołów i zbezczeszczenia kolejnych trzystu. Zdemolowano 69 biur partyjnych oraz 10 redakcji opozycyjnych dzienników. Gospodarka stanęła ze względu na 13 strajków generalnych i aż 229 strajków wybranych grup zawodowych. Na koniec stwierdził, że Hiszpanie mają prawo decydować, w jakim kierunku ustrojowym ma podążać ich kraj, ale nie zgadzają się na postępującą anarchię i rozkład wewnętrzny kraju. I tak się zaczęła wojna domowa pomiędzy lewicowym rządem hiszpańskim i wspierającymi go siłami (republikanami), a prawicową opozycją (nacjonalistami, frankistami). Oczywiście, że później obie strony wojny miały wsparcie z zagranicy, przy czym nacjonalistów wspierały bezpośrednio oddziały wojskowe przysłane przez faszystowskie Włochy i narodowo socjalistyczną III Rzeszę. Bez względu jednak na próby koloryzowania na różne odcienie tej kwestii, prawda jest jedna - była to wojna z legalnie wybranym rządem. Specyfiką tej wojny było kluczowe znaczenie kontroli nad większymi miastami i centrami komunikacyjnymi stanowiącymi zaplecze frontu. A organizowanymi czystkami chyba można obciążyć obydwie strony konfliktu bez zgłębiania się, kto kogo bardziej czy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Pajacujesz ..edico też .. IP: *.olsztyn.mm.pl 25.11.10, 16:27 Nie zapominajmy o tysiącach ofiar Franco zamordowanych po wojnie.Cały okres rządów Franco to zastój Hiszpanii pod każdym względem-również gospodarczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Kościół wraz z Frankiem i Hitlerem zaatakaowali IP: *.ip.netia.com.pl 25.11.10, 17:34 legalnie wybrany rząd w Hiszpanii. I to jest ta najbardziej skondensowana prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judasz. Re: Kościół wraz z Frankiem i Hitlerem zaatakaowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 21:00 Hitler też w 32 roku doszedł legalnie do władzy, kraje zachodnie nie kwestionowały a nawet szli z nim na ugodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Kościół wraz z Frankiem i Hitlerem zaatakaowa IP: *.ip.netia.com.pl 25.11.10, 21:12 W Hiszpanii??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judasz. Re: Kościół wraz z Frankiem i Hitlerem zaatakaowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 22:29 Nie! w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Kościół wraz z Frankiem i Hitlerem zaatakaowa IP: *.ip.netia.com.pl 26.11.10, 22:34 W wątku jest mowa o gen. Franko, a nie o tym, że w Ameryce biją murzynów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judasz. Re: Kościół wraz z Frankiem i Hitlerem zaatakaowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.10, 19:47 Franko był wybrany legalnie i jego kolega Hitler też był wybrany legalnie. Kościół katolicki powinien ich jednakowo traktować. Więc czekam kiedy odbędzie się msza za duszę Adolfa. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Kościół wraz z Frankiem i Hitlerem zaatakaowa 27.11.10, 19:56 Wyszyńskiego, który zachwalał Hitlera wznoszą na ołtarze. Należy przypuszczać, że do odprawiania mszy za Hitlera jest znacznie bliżej, jak do słońca na zachodzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymenel Re: Kościół wraz z Frankiem i Hitlerem zaatakaowa IP: *.olsztyn.mm.pl 27.11.10, 19:56 Nie do końca prawda.Franco zdobył władzę poprzez zamach stanu i wywołanie wojny domowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: Kościół wraz z Frankiem i Hitlerem zaatakaowa IP: *.psychz.net 16.05.11, 19:16 Hiszpania w okresie dyktatury frankistowskiej była w pełni suwerenna. Nawet przeciwnicy generała Franco przyznają, że najważniejszym motywem jego działań było zawsze dobro państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judasz. Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 17:48 Wszystkim zwolennikom Franco i tym co się za niego modlili pozdrawiam wyciągniętą ręką i przesyłam utwór muzyczny: www.youtube.com/watch?v=D5eCtt2Ayl4 www.youtube.com/watch?v=2Q1EnbrLiGk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.ip.netia.com.pl 17.05.11, 00:32 PiS jeszcze się modli za przyjaciela JP2? Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Probierz celności 17.05.11, 18:28 Stawiam tezę: - o słuszności twierdzenia świadczy nasilenie ataku na nie! Gdyby ktokolwiek zaatakował Michnika, czy Tuska za agenturalność wobec KGB, to odpowiedzią by było milczenie, zignorowanie. Może parę śmichów dyżurnych komentatorów, ale reszta by sobie nawet klawiatury strzępić na durnia nie chciała! Ale CELNE, a nienawistne "Postępowi" sensowne stwierdzenie - wymaga jednak zmasowanego, nasilonego ataku, całej już w takim przypadku sfory! Popatrzcie na komentarze w tym (i nie tylko w tym) wątku! Reasume: - tylko tyleś naprawdę wart, na ile Cię Postępowcy z błotem zmieszają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Probierz celności IP: 123.125.156.* 18.05.11, 13:52 Czy to są objawy po przyjęciu u proboszcza, czy tak już masz z naturalnego przydodzenia z braku argumentów odwołując się do losu muezynów amerykańskich? A już myślałem, że sowietologia w dyskusji jest dawno przebrzmiałą historią. Gdybym miał tak długiego bambusa, to z chęcią walnął bym cię nie tylko po brudnych paluchach, ale także w ciężko myuślącą łepetynę. Dla ozdrowienia ducha i sensownej dawki życiowego kurażu. Jeżeli ktoś zamieszkały bliżej tego nie zrobi, to z zaprezentowanego tutaj poziomu dyskusyjnego karakana chyba nikt cię już nie wyleczy. W wątku poruszone zostały niezbite fakty świadczące o zupełnym odlocie tej kościelnej partii. Gratuluję podobnego odlotu mentalnego - ale czy można takiej przypadlości w ogóle kpiarsko gratulować, zamiast leczyć i uczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Probierz celności IP: *.ip.netia.com.pl 18.05.11, 14:20 Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla. Nie jest to pierwszy twój post bez sensu w stosunku do treści wątku czy trwającej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Re: Probierz celności 18.05.11, 17:49 mobydickzolsztyna napisał: > Stawiam tezę: > - o słuszności twierdzenia świadczy nasilenie ataku na nie! No, może nieco uprościłem. Niemerytoryczność, agresja (strzelbą, szpadlem go! bambusem! po proboszczu go! sowietologią! <<jakoś właśnie popłuczyny sovietów uwielbiają obecnie rugać innych "od sowietów">>) także są niezgorszymi indykatorami. A ja nawet się nie wypowiedziałem co do meritum! A tylko metodologicznie: - o CZYM świadczy "olanie" Delikwenta, a o CZYM z kolei czujne obudzenie się i kąsanie! Ośmieliłem się stwierdzić, że świadczy to o sensowności (godnej zastanowienia) zagryzanej na naszych oczach tezy! Znam to świetnie z innej tematyki. Gdy powiadam, że rygam na widok ostentacyjnie całujących się 2 faciów, to ja powiadam o odruchu wpojonym mi przez biologię, a słyszę tysiąc ataków na tematy od rzeczy, bo ideologiczne. I właśnie ta "milionowość" ataku nasunęła mi tezę o jego znaczeniu poznawczym! Zauważyłem, że jednym z "probierzy": - może być np masowości ataków w niniejszym wątku - zupełnie pominąwszy jego meritum. Nie biorę udziału w dyskusji, tylko zgaduję: - Co oznacza zgodny atak sfory? Właśnie z masowości ataków staram się dociekać o Słuszności - gdzież Ona jest, ta Bezcenna? Historycznie się sprawdza ta teza, już od Sokratesa, Galileusza, czy Kopernika! Masowość ataków w zasadzie Ich uwiarygodniła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Jesteś w błędzie IP: *.ip.netia.com.pl 18.05.11, 22:55 Świadczy co najwyżej o bezdennej głupocie. To, że pochlebiasz sobie, tego faktu nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja A ja stawiam tezę, IP: 124.193.109.* 19.05.11, 06:48 że katolicy, to wrogość, chamstwo, nieufność, zawiść i życie w urojeniach. Dlaczego katolicy, a zwłaszcza polscy, tak się zachowują??? Gdzie wasze miłosierdzie, miłość do bliźniego? A tu tylko piekło, zawiść, nienawiść i nieustająca ewangelizacja świata przez śmierć dla mających inne zdanie... i jak tu lubić katolików? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Probierz celności IP: 76.73.68.* 12.10.11, 18:58 A o agenturalności hierarchii kościelnej nie chcesz wspomnieć, czy będziesz twierdził idąc w zaparte, że to atak na kościół, bo w kościele nie było i nie ma żadnych agentów i pedałów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bj Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.63.137.174.ip.caratnetworks.com 12.10.11, 17:42 palikot to najlepsza odtrutka na ciemnogród Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: 76.73.68.* 12.10.11, 18:12 I w tym zapyziałym katolandzie wydaje się jedyną wobec klęcznikowej postawy pozostałych opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj,oj Re: Modlitwa za dyktatora Franco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.11, 18:20 Smali kmiot ?! Odpowiedz Link Zgłoś