Dodaj do ulubionych

żłobek a alergik proszę o opinie

11.02.04, 11:48
Cześć jestem mamą 2 letniej Ewy, która niestety jest
alergikiem "pokarmowym". Właśnie w poniedziałek moja niania oświadczyła, że
ma okazję wyjazdu do Niemiec,żeby trochę dorobić i od marca muszę zapewnić
opiekę dla mojej niuni. Zastanawiamy się nad żłobkiem (na Malewskiego mamy
najbliżej), bo wiemy już co to znaczy szukać opiekunki i jak trudno znaleźć
taką dobrą, do której masz zaufanie. Poza tym nasza Ewka jest bardzo śmiała,
mówi zdaniami od gwiazdki, siusia na nocnik od roku i ogólnie jest dobrze
rozwinięta, tylko ta alergia! Czy może któraś z Was poleci mi żłobek w
Olsztynie. A może któraś też ma alergika w żłobku czy przedszkolu? Czy same
przygotowujecie jedzenie i nosicie do żłobka/przedszkola? Będę wdzieczna za
jakiekolwiek opinie na ten temat.Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • grzalka Re: żłobek a alergik proszę o opinie 12.02.04, 09:59
      Cześc,
      Ja tez mam alergiczke, do żłobka nie chodzi, ale mamy zamiar posłac ja do
      przedszkola. Chyba będziesz miała problem, bo z tego co wiem można poprosić o
      nie dawanie pewnych pokarmów, ale raczej nie będa gotowac osobno (pytałam w
      przedszkolu na Malewskiego- tez blisko mieszkamy). A nie myslicie o opiekunce?
      Na przykład z agencji?
      • kpolito Re: żłobek a alergik proszę o opinie 12.02.04, 11:31
        Cześć! Dzięki za odpowiedź! Wczoraj byliśmy z mężem w przedszkolu i żłobku na
        Malewskiego.Pani,z która rozmawialiśmy w przedszkolu od razu powiedziala nam,
        że nasza niunia jest za mała(2 lata)na przeszkole,bo oni przyjmują dzieci od 3
        lat,no a jak zapytaliśmy o dietę i "niezabielanie" zupek to odpowiedziala,że
        raczej jest to niemożliwe.Więc wyszliśmy stamtąd trochę podłamani. No ale w
        żłobku była całkiem inna rozmowa. Okazało się,że jest więcej takich dzieci i
        kucharki w żłobku mogą oddzielić porcję zupki dla alergika przed zabieleniem.No
        i zastapić mleko kompotem itp. Tak więc jest jakaś szansa.Tylko w tej chwili
        nie ma za bardzo miejsc w tym żłobku.No i mamy się dowiadywać. W ostateczności
        będziemy znowu szukać niani, ale robiliśmy to już dwa razy i naprawdę nie jest
        to prosta sprawa.A może masz namiary na jakąś sprawdzoną nianię, agencję?
        Pozdrawiam!
        • grzalka Re: żłobek a alergik proszę o opinie 12.02.04, 18:51
          Agencja AS w Olsztynie to jest albo 5427517 albo 5391338. Znajoma jest
          zadowolona. Pozdrawiam:)
          Nam sie też nie podobało przedszkole na Malewskiego:(
    • kaja74 Re: żłobek a alergik proszę o opinie 13.08.04, 16:13
      Cześć,

Wiem, że ten wątek pojawił się już dosyć dawno. Ale jestem właśnie na etapie
      szukania miejsca w żłobku dla mojego synka. Pisałaś o żłobku na ul.
      Malewskiego, minęło troszkę czasu i tak sobie pomyślałam, że może coś wyszło u
      Ciebie z tym żłobkiem i będziesz mogła podzielić się ze mną swoimi
      doświadczeniami.
      Pozdrawiam bardzo gorąco i z góry dzięuję za pomoc.
      Kaja i Mikołaj

• ma_juli Re: żłobek a alergik proszę o opinie/Kaja 15.08.04, 00:31
        Witam :-)
        Kaja ja tez przymierzam sie do zlobka, ale na Zolnierskiej. Tyle, ze od
        stycznia. Mam mieszane uczucia, nie chce wchodzic w nianki, jak ze straszym
        dzieckiem, zlobek ma bardzo dobra opinie, ale jakos tak dziwnie... Jest watek o
        olsztynskich zlobkach ma forum Zlobki. A w jakim Mikolaj jest wieku?
        Pozdrawiam
        adaZ
        • mama.mm Re: żłobek a alergik proszę o opinie/Kaja 16.08.04, 23:29
          A gdzie na Żołnierskiej jest żłobek?
          Nie wiem, czy nie myślisz o żłobku na Wyszyńskiego? to w pobliżu. Jeżeli o tym
          myślisz, to ODRADZAM!!! Odwiedziłam ten żłobek kiedy wybierałam placówke dla
          swoich chłopców. Nie pozwolono mi obejrzeć sal, a to ważne dla mnie w jakich
          warunkach moje dzieci sppędzają pół dnia. No i ta ilość dzieci przypadająca na
          opiekunkę. 40-ciorgiem dzieci zajmuują się 2-4 Panie......:(.
          • ma_juli Zlobki/ mama.mm 16.08.04, 23:53
            tak, tak, wlasnie o tym na Wyszynskiego myslalam. Na forum Zlobki rodzice sobiue
            chwalili, ze milo wyglada, ze czysto i tak dalej. faktycznie nie wiem ile tych
            pan. Mnie w ogole zlobek przeraza i gdyby nie perspektywa utraty pracy nie
            wrocilabym, tylko doholowala dziecko do przedszkola.
            Dzieki za jakies info

adaZ
            • mama.mm Re: Zlobki/ mama.mm 17.08.04, 14:18
              Ado!
              Nie taki żłobek straszny jak go malują :).
              Jedynym minusem są częste choroby dziecka, niestety.
              Ja posłałam swoich chłopców do żłobka w maju i do tej pory wykorzystałam ...
              45!!! dni zwolnienia na dzieci. Fakt, mam dwójkę, nie zawsze chorują
              jednoczesnie, ale :(...
              Poza tym w żłobku jest fantastycznie (nie w każdym, niestety). Dzieci
              dorastając wśród rówieśników wspaniale siie rozwijają. Moi chłopcy wręcz łakną
              takich kontaktów. I odbieram ich ze żłobka zawsze zadowolonych.
              wyobraź sobie, że po 3 (!!!) dniach od posłania ich do żłobka zaczęli wołac na
              nocnik, mimo, ze wczesniej nie edukowałam ich zbytnio w tym zakresie ;) .
              Chłopcy spiewaja, coraz ładniej się bawią...
              Na pewno poczatki nie są łatwe, alle im dziecko mniejsze, mniej świadome, tym
              szybciej pzryzwyczaja się do nowego miejsca i rozstania z mamusią.
              Proponuje Ci objechać olsztyńskie żłobki. Ja wybrałam żłobek blisko swojej
              pracy, na Mochnackiego. Codziennie wożę chłopców samochodem (inaczej sie nie
              da), ale z jednym na pewno poradzisz sobie nawet w komunikacji miejskiej. Nie
              wiem gdzie mieszkasz i gdzie pracujesz, ale może rozważysz jeszcze inne żłobki.
              Najlepiej wybrać się do placówki osobiscie.
              Mnie na Mochnackiego urzekły okrzyki radości ze strony dzieci, kiedy to z p.
              Kierowniczka weszłam do grupy, do której mieli chodzic moi chłopcy. Dzieci
              rzuciły się na kierowniczkę i były przeszczęśliwe :).
              W żłobku na Wyszyńskiego niestety, jak pisałąm, nie dane było mi NIC zobaczyć.
              Życze trafnego wyboru!
        • kaja74 Re: żłobek a alergik proszę o opinie/Kaja 18.08.04, 15:27
          DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ. MÓJ MIKOŁAJ MA 14 MIESIECY. PLANUJĘ ODDAĆ SYNKA DO
          ŻŁOBKA OD PAŹDZIERNIKA. NA WRZESIEŃ MAM JESZCZE DO OPIEKI BABCIĘ, A PÓŹNIEJ
          ZACZYNA SIĘ JUŻ PROBLEM. MAM TAK JAK TY MNÓSTWO OBAW. POCIESZAM SIĘ TYLKO
          TYM,ŻE MIKOŁAJ SPĘDZAŁBY W ŻŁOBKU TYLKO 3-4 GODZINY. JESTEM NAUCZYCIELEM,
          GODZIN PRACY MAM NIEWIELE.SZUKAŁAM JAKIŚ INFORMACJI NA TEMAT ŻŁOBKA PRZY ULICY
          MALEWSKIEGO, GDYŻ TAM JEST MI NAJBLIŻEJ.NIE CHCIAŁABYM WOZIĆ SYNKA DO
          MIASTA.NIESTETY CHYBA NIEWIELE MAM KORZYSTA Z TEGO CUDOWNEGO ŹRÓDŁA WIEDZY,
          JAKIM JEST INTERNET.SZKODA, SZKODA.......

NAPISZ, CZY PODJĘŁAŚ JUŻ JAKIEŚ DECYZJĘ?? MOŻE RAZEM BĘDZIE ŁATWIEJ.

POZDRAWIAM KAJA
          • mama.mm Re: żłobek a alergik proszę o opinie/Kaja 19.08.04, 10:27
            Kajo!
            Nie znam żłobka na Malewskiego , bo jak już pisałam, moich chłopców posyłam na
            Mochnackiego ;) . Moge Ci tylko napisać (żebys nie czuła się przytłoczona
            brakiem informacji- bo faktycznie, nie wiele mam Olsztynianek mających
            doświadczenia żłobkowe korzysta z Internetu), że moja pediatra , dr. Gimeła
            bardzo chwali ten żłobek (niestety, nie wiem na jakiej podstawie) i szczerze
            nam go polecała. Niestety, mimo, że mieszkam na Nagórkach i do żłobka
            faktycznie nam niedaleko, to pracując w Śródmieściu, musieliśmy dokonac innego
            wyboru. Życzę Wam powodzenia w żłobkowych doświadczeniach :) .
            • kaja74 Re: żłobek a alergik proszę o opinie/Kaja 19.08.04, 14:36
              DZIĘKI SERDECZNIE ZA INFORMACJE. DR GIMEŁA JEST RÓWNIEŻ LEKARZEM MOJEGO SYNKA.
              JAKI TEN OLSZTYN MAŁY.PRAWDA????

POZDRAWIAM SERDECZNIE
              KAJA
              • grzalka Re: żłobek a alergik proszę o opinie... 22.08.04, 19:31
                Co do zlobka na Malewskiego- sasiadki synek chodzil, byla bardzo zadowolona
                (panie bardzo opiekuncze, dzieci zadbane). Co do dr. Gimely- mysle, ze moze
                sobie wyrobic opinie na temat zlobka na podstawie opinii pacjentow (w koncu ma
                duzy przekroj ;))
                • kaja74 Re: żłobek a alergik proszę o opinie... 23.08.04, 12:50
                  Dzięki za informacje, które są dla mnie bardzo cenne.

Pozdrawiam
                  Kaja
                  • kolibeer2 Re: żłobek a alergik proszę o opinie... 24.08.04, 21:19
                    czesc
                    ten olsztyn naprawde mały bo moje córcie też leczy dr. Gimeła..
                    • grzalka Re: żłobek a alergik proszę o opinie... 25.08.04, 08:05
                      A ja mysle, ze to nie Olsztyn maly, tylko wiekszosc mieszka na Jarotach ;)))
                      • kolibeer2 Re: żłobek a alergik proszę o opinie... 27.08.04, 16:06
                        ja mieszkam na redykajnach..
                        • kaja74 Re: żłobek a alergik proszę o opinie... 27.08.04, 21:14
                          To jednak nie wszystkie młode mamy mieszkają na Jarotach, czy też Pieczewie.
                          Twoja pociecha chodzi do żłobka???

Pozdrawiam
                          Kaja
                          • kpolito Re: żłobek a alergik proszę o opinie... 01.09.04, 14:51
                            Cześć!
                            To znowu ja! Zaczełam ten wątek w lutym. Wtedy moja Ewka poszła do żłobka na
                            Malewskiego. Myślę że sam żłobek jest OK, miłe panie, udało się ustalić
                            właściwą dietę dla mojej córci, co było dla bardzo ważne. No ale niestety mała
                            chorowała. Tydzień w żłobku, tydzień choroby i tak w kółko i w końcu
                            zrezygnowałam, choć nasz pani doktor - też pani Gimeła radziła mi żeby jeszcze
                            sie wstrzymać z ta decyzją, ale w pracy już zrobiło sie nieciekawie przez te
                            moje ciągłe zwolnienia. Jakiś czas pomagały mi babcie, a później wróciła
                            niania. Ewka ma już 2,5 roku i myślę, że od wiosny jak skończy 3 lata pójdzie
                            do przedszkola. Mieszkamy na Jarotach, ale bedziemy szukać przedszkola pewnie w
                            innych dzielnicach, bo np. w tym na Malewskiego pani dyrektor od razu
                            powiedziała mi, że raczej dieta bezmleczna dla dziecka odpada. Wiem, że w
                            przedszkolu na Wyspiańskiego przyjmują alergików. Może ktoś zna to przedszkole
                            i wie jak tam jest?
                            Pozdrawiam!
                            Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka