Dodaj do ulubionych

ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.07.10, 00:06
w związku, że sporo mieszkańców Olsztyna przybyło z tych okolic lub ma
przodków z Kresów (sam mam) - myślę, że władze miasta powinny (najlepiej przy
okazji tworzenia nowych ulic) rozważyć pomysł nadania ich nazw od miast z
Kresów II RP. co myślicie o tym pomyśle?
Obserwuj wątek
    • kaczoryjski Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska 17.07.10, 00:07
      a Wołyńska?
      • privus Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska... 17.07.10, 00:35
        A dla czego nie Orląt Lwowskich czy Jurka Biczana?

Jurek Biczan miał 14 lat, gdy w 1918 zginął od dwóch eksplodujących
        ukraińskich pocisków na cmentarzu Łyczakowskim, przy odsieczy Lwowa.
        Począwszy od wieczora 20 listopada aż do rana 21 listopada stał bez
        przerwy na posterunku, a przez ostatnie godziny swego życia walczył,
        ostrzeliwany przez nieprzyjaciela[2]. Jego matka Aleksandra Zagórska
        p. v. Bitschan[3] walczyła w tym czasie na innym odcinku jako
        komendantka Ochotniczej Legii Kobiet.

Pochowany w katakumbach na Cmentarzu Obrońców Lwowa

Jego pamięci powstała popularna w okresie międzywojennym "Ballada o
        Jurku Bitschanie" do słów poetki Anny Fischerówny, która poświęciła
        mu wiersz zatytułowany "Jurek Bitschan", w którym pisała:

„Mamo najdroższa, bądź zdrowa.
        Do braci idę w bój.
        Twoje uczyły mnie słowa,
        Nauczył przykład Twój.

Pisząc to Jurek drżał cały.
        Już w mieście walczył wróg.
        Huczą armaty, grzmią strzały,
        Lecz Jurek nie zna trwóg.

Wymknął się z domu nieśmiało
        Gdzie bratni szereg stał
        Chwycił karabin w dłoń małą
        Wymierzył celny strzał.

Toczy się walka zacięta,
        Obfity śmierci plon.
        Biją się lwowskie Orlęta
        ze wszystkich Lwowa stron.

Bije się Jurek w szeregu,
        Cmentarnych broni wzgórz.
        Krew się czerwieni na śniegu.
        Lecz cóż tam krew, ach cóż?

Jurek na chwilę wpada -
        Lecz wnet podnosi się.
        Pędzi, gdzie wrogów gromada
        Do swoich znów się rwie.

Rwie się, lecz pada na nowo
        Oj, nie płacz Mamo, nie!
        Niebios przeczysta Królowo
        Ty dalej prowadź mnie.

Żywi walczyli do rana,
        Do złotych słońca zórz.
        Tylko bez Jurka Biczana -
        Bo Jurek spoczął już.”

Utwór ten uzyskał doczekał się swojej linii melodycznej i w okresie
        międzywojennym często był śpiewany.

I drugi wiersz:

Orlątko!

„O, Mamo, otrzyj oczy,
        Z uśmiechem do mnie mów.
        Ta krew co z piersi broczy
        To krew za nasz Lwów.

Ja biłem się tak samo
        Jak starsi, Mamo chwal.
        Tylko mi Ciebie Mamo.
        Tylko mi Polski żal.

Czy jesteś Mamo ze mną?
        Nie słyszę Twoich słów.
        W oczach mi trochę ciemno.
        Obroniliśmy Lwów.

Zostaniesz biedna sama.
        Baczność za Lwów – cel pal.
        Tylko mi Ciebie Mamo,
        Tylko mi Polski żal.

Ślady po zasłużonej organizacji SOKOŁY pozostały już tylko w znanej
        piosence "Hej, hej Sokoły". A warto by było i to zjawisko utrwalić
        ku pamięci potomnych.
    • yadol Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska 17.07.10, 00:47
      Ołeksandra Sycza ulicy jeszcze w Olsztynie nie ma.
      Człowiek który dał życie i wychował tak wspaniałego człowieka jak nasz poseł
      trzeba uhonorować.
      • kaczoryjski Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska 17.07.10, 12:11
        Szewczenko jest ważniejszy niż ORLĘTA LWOWSKIE ?
        • Gość: mix Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.10, 13:09
          Przykre, ale dla niektórych jest to typową UP-owską oczywistością.
          • Gość: gość Re: Czerwone kaczany... IP: 213.184.17.* 19.07.10, 13:03
            No i ul. Czerwonych Kaczanów.... To żart nieprzypadkowy-
            zastanawiając się czemu przez 20 lat takich nazw nie nadano -w
            przeciewieństwie do nazw od postaci z bajek czy przypomnianą przez
            kogoś powyżej ulicę Szewczenki -nijak nie związanego z Olsztynem
            Ukraińca (swoją drogą dowód na to że potomkowie UPA mają tu większą
            siłę przbicia niż kresowiacy ...).
            Dodszedłem do wniosku że chyba owe czerwone kaczany z jakich Olsztyn
            zawsze słynął mają się dobrze i nie w smak im przypominanie
            kresowych tradycji ..związanych z Polską bardziej niż np przeszłość
            Mazur ...Dokąd owe kaczany siedzieć będą w ratuszu nic się nie
            zmieni ..chociaż jakby kresowiacy iwszyscy im życzliwi poszli na
            posiedzenie rady miasta ,wniesli petycję i trochę
            pohałasowali ...myślę że nie można by tego tak zamieść pod dywan..\
            Kochani -do roboty a może będzie ulica Wileńska !!!
            • privus Re: Czerwone kaczany... 19.07.10, 22:03
              Jest to kolejny dowód na to, że gremialne głosowanie najczęściej pod
              fałszywe w swej istocie hasełka a nie świadome wybieranie, nic
              dobrego nie przynosi. Wybierane w ciągu ostatnich lat władze poza
              wstydem miastu przynoszą nie wiele więcej. Co gorsze, tworzą to
              miasto coraz mniej przyjazne dla samych mieszkańców nie oszczędzając
              ich przy tym w łupieniu podatkami.

Mam nadzieję, że najbliższe wybory stworzą szansę wymiecienia
              niueudacznych panów nie tylko na urzędzie.
              • Gość: mk Re: Czerwone kaczany... IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.10, 05:47
                Jak widać, pomyliłeś się w swych złudnych nadziejach. Rządzą nadal ci z przeszłością.
              • Gość: czytelnik Re: Czerwone kaczany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 19:31
                Autor: privus

Mam nadzieję, że najbliższe wybory stworzą szansę wymiecienia
                niueudacznych panów nie tylko na urzędzie.

Niepoprawny optymista.
    • Gość: antymenel Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.olsztyn.mm.pl 19.07.10, 13:51
      Popieram ale na takie pierdoły pewnie Szmit nie ma czasu.
      • Gość: mix Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 15:00
        Przecież pomnikowe głupoty dla niego są celem istnienia :)
        • Gość: antymenel Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.olsztyn.mm.pl 19.07.10, 21:33
          Dzieki temu trwa.Pewnie niedługo wystawi pomnik Grzymowiczowi.
          • Gość: mix Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.10, 22:08
            Nie sądzę, by jeszcze w swych popisowych skrajnościach był zdolny
            jeszcze mnie czymś zaskoczyć. Takie właśnie postacie wypłynęły na
            grzbietach Solidarności.
            • Gość: markos Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.wbp.olsztyn.pl 02.08.10, 14:56
              Aw Legnicy takie ulice są ..widać można ...
              • Gość: xara Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.08.10, 13:54
                I u nas można. Podstawową przeszkodą w tym wszystkim jest
                towarzystwo wzajemnej miłości ratuszowej.
    • Gość: jr Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 17:06

w centrum wwy jest lwowska, w olsztynie też może być
      • Gość: emka Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.vectro.com 23.12.10, 10:47

pstrowskiego na lwowską, sawickiej na wileńską
        • Gość: ak Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.1and1.pl 08.10.11, 13:56

a gotowca na grodzieńską
    • Gość: otto Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: 213.251.189.* 04.08.10, 12:26

www.leverkusen.com/guide/Archiv1.jpg/44/Allenstein_Schild01.jpg
    • Gość: zator Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 13:05
      Wileńska jest już na os. mazurskim, ale pozostałe czemu nie?
      • mobydickzolsztyna Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska 23.12.10, 20:34
        Gość portalu: zator napisał(a):
        > Wileńska jest już na os. mazurskim, ale pozostałe czemu nie?

Jeśli się odwołujemy do tradycji, to ja bardzo proszę o "KOL", zamiast "OS"!
        Jestem z Wilniuków (choć wtedy Maluch byłem!), zasiedlających Olsztyn po sowieckim kopniaku w naszą zupę, dla szybszego przesiedlenia się mojej Rodziny z Wilna!
        Niektórzy na forum do dziś całują sowieta po butach, bronią pomnika WDZIĘCZNOŚCI, za łaskę "dania" nam (nie swego, ruskiego, a szkopskiego przecież!) Olsztyna - za ten kop w zupę!

MÓJ OLSZTYN, to Olsztyn 80-tysięczny!
        Z KOLONIĄ Mazurską, a nie wymyślonym przez PRL-a OSIEDLEM Mazurskim.
        TAK na przedzie trajtka pisało, którym na gapę jeździłem!
        • Gość: zatorzanka Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.12.10, 21:29
          zgadza się, Wileńska już jest w Olsztynie, ale Lwowska, Grodzieńska- świetny pomysł!
          ps. ja też z Wilniuków jestem, znaczy trzecie pokolenie..
          • Gość: mk Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.10, 05:36
            Czas najwyższy, byście się wzięli za odpowiedzi na pytanie, skąd nasz ród, zamiast truć kościółkowo, jak to robi mobby. Są rzeczy znacznie ważniejsze od trucia wody w "Jeniseju", których niestety nie jesteście w stanie zauważyć karmiąc się plewami i obiecankami płynącymi z ratusza bardziej obficie, jak woda w Łynie.
          • Gość: pol Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.10, 22:34
            ja jestem "kundlem" wileńsko-kurpiowskim...:( a chciałbym być tylko wileński...
        • antymenel.1 Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska 19.05.11, 21:12
          Co do Kolonii popieram.Nigdy nie mówię osiedle ponieważ to była,jest i będzie zawsze Kolonia Mazurska.
          Co do pomnika mam odmienne zdanie a zamęt wokół niego najbardziej uzasadnia potrzebę rozwagi i ostrozności przy stawianiu pomników.
      • Gość: Franciszek Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.play-internet.pl 28.03.13, 23:41

Pomysł godny poparcia, bo przecież tu chodzi o względy sentymentalne, a nie o żadną politykę.
    • Gość: Franciszek Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: 67.159.44.* 19.05.11, 07:50

Uczczono Szewczenkę, a nie uczczono ofiar banderowskich rzezi na Wołyniu. Czy wśród radnych nie ma polskich patriotów? Co w tej sprawie robią środowiska prawicy? Czy o wszystkim ma decydować lobby łemkowskie?
      • Gość: kolo Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.180.10.135.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.05.11, 13:58
        fucktycznie - kibel wyszedł z tą ulicą szewczenki. czy poza ukraińcami ktoś z Polaków decydował o tym?
        • Gość: gość Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.11, 15:40
          Widać ważniejsza jest ulica rolna słomiana czy gnojna -patrz Dajtki... Bliższa ciału koszula .
          A co do Lwowskiej to mafia ukraińska czuwa żeby nie było takiej ulicy w Olsztynie ....
          • Gość: hihihihi Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.olsztyn.mm.pl 08.10.11, 16:05
            > Pisząc to Jarek drżał cały.
            > Już w mieście walczył wróg.
            > Huczą armaty, grzmią strzały,
            > Lecz Jarek nie zna trwóg.
            >
            > Wymknął się z domu nieśmiało
            > Gdzie bratni szereg stał
            > Chwycił karabin w dłoń małą
            > Wymierzył celny strzał.
            >
            > Bije się Jarek w szeregu,
            > Cmentarnych broni wzgórz.
            > Krew się czerwieni na śniegu.
            > Lecz cóż tam krew, ach cóż?
            • mobydickzolsztyna Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska 08.10.11, 21:10
              Tak właściwie, to mam nieco prywatnej, rodzinnej wiedzy tylko o Wilniukach osiadłych w Olsztynie.
              Lwowiaków bardziej sobie kojarzę z Wrocławiem, co oczywiście dotyczy "pi razy oko" tysięcy, bo tutejsi Lwowiacy to chyba najwyżej setki?
              Wiecie coś o tym? Może jakieś linki do kompetentnych statystyk?

PS
              Jestem świadom, że powyższe dotyczy Olsztyna stabilizującego się demograficznie przez pierwsze powojenne 2 dekady. Gdzieś tak do liczebności Mieszkańców ok. 80 000.

To wtedy dorastałem do samoświadomości. To wtedy Olsztyn był Moim Miastem. Z trajtkami, tramwajami i nielicznymi ruinami jeszcze tu i ówdzie. Na Limanowskiego strącałem kasztany kijami, słuchając dzwonu młotów w kuźni. Na bagnach między Jagiellońską (już nie Stalingradzką), a Wojska Polskiego pływałem na tratwie i toczyłem bitwy morskie z inną tratwą.

Coś pieprzyć się zaczęło dopiero od lat siedemdziesiątych. Już wcale nie wojna, ale ambicje kolejnego pokolenia chłopskich synów, wkurzonych na anty-błotne gumiaki, stęsknionych za miejskimi chodnikami - powoli zaczęły brać większość nad z-dziada-pradziada Mieszczuchami, choć także wojną przygnanymi, jak i chłopi w okolicznych wsi (skąd Ich przywiało do tych wiosek - także nie wiem).

Ten Olsztyn, już nie mój, picuś-glancuś-śliczniutki to dzieło Ich wyobrażeń, Ich estetyki.
              Oni: - szkło, aluminium, pastelowe farby (na starym mieście!!!), a ja inaczej odczuwam piękno.
              Ale to Oni są we władzach, redakcjach i tłumnie na forach.

To Wy kształtujecie Olsztyn, marzycie o galeriach, multipleksach, super-wieżowcach.
              Szczęść Wam Boże w, już nie w moim, Olsztynie.

Ja nadal jestem Olsztyniakiem, ale z nieco dawniejszym Olsztynem pod powiekami - o co mi łatwiej, gdy mieszkam wśród łąk, lasów, bajorek pod-olsztyńskich.

Czy obecny Olsztyn nadal przypomina Wilno Uchodźców?
              • Gość: A.K. Było, minęło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.11, 09:24
                Pomyśl może o starych Allensteinerach. Tobie sie marzą trajtki, tramwaje, nieliczne ruiny. A oni wspominają Deutsches Haus, piękną Koppernikusstrasse, Jakobsberg który do dzisiaj nie odzyskał blasku i nie odzyska, Waldstadion, którego już nie ma i nie będzie. Bo przyjechali sobie panowie i panie wilniucy, warszawiacy i inni. I zobaczyli ruiny. To był ich Olsztyn. I teraz tęsknią. Wszystko co było jest milsze niż co jest teraz i co będzie. Taka jest natura ludzka. Po prostu chłopie - lata lecą. Panie , przed wojną to były pszczoły - jak gęsi, nie to co teraz! A psy jak szczekały głośno, dzisiaj to tylko pyskami ruszają.
    • Gość: Teresa Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 21:45

A jest w Olsztynie ulica Giedroycia?
    • Gość: mk Uważam, że takie ulice powinny w Olstynie powstać IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.12, 19:05
      Skoro ratuszowe towarzystwo Sycza potajemnie przeforsowało ulicę Szewczenki, racje istnienia ulic w rodzaju Lwowskiej, Orląt Lwowskich czy Jurka Biczana, stają się obiektywnym wymogiem racjonalnego stanu pamięci o kresach u kraju Polski.
    • Gość: polak Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 19:38
      Proponuję nowe nazwy dla nowych ulic Olsztyna: "Wypędzonych z kresów" "Zamordowanych przez Ukraińskie UPA"
      • privus Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska 08.03.12, 20:13
        150-200 tys. Polaków wyrżniętych w ramach zaplanowanej akcji UPA (brak ścisłych danych do dnia dzisiejszego a ukraińskie władze wcale nie kwapią się do współpracy w wyjaśnieniu tego zagadnienia) wymaga nie tylko pamięci, ale także dążenia do wyjaśnienia prawdy. Wcale nie zadawala mnie próba ucieczki od tematu po przez zrzucanie winy na NKWD. Nie NKWD chodziło z widłami i toporami na pogrom polskich miejscowości na terenie Ukrainy i nie NKWD rozstrzelało w Kijowie 200 tys Żydów po wkroczeniu Niemców. O ukraińskich dywizjach SS wyposażonych w tłumaczoną na język ukraiński Biblię jako intencyjne wsparcie watykańakiego Boga dla dla podjętego dzieła wszelkie informacje też zamiata się pod dywan. Nie wie, czy to jest dywan katolicki czy ukraiński, ale fakt jest faktem.
        • Gość: polak Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 21:18
          Ale w ramach poprawności politycznej z Ukrainą żadnej władzy po 89 roku nie zależało by upomnieć się o wyjaśnienie i wymuszenie na Ukraińcach udokumentowanie tych zbrodni. Odchodzą ostatni świadkowie tych mordów na polakach a władza, podobno polska władza, nic z tego sobie nie robi.
          • Gość: kresowy Re: porażka prawicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.12, 13:10
            Akurat to jest wdzięczne dzieło dla olsztyńskiej o prawicy organizacji kresowych itp -i co wielki ch.... mogą pokazać że istnieją .Nie pokazali . Czym oni się zajmują ?A naprawdę olsztyniacy inicjatywę by poparli jak tu widzę niezależnie od opcji politycznych . Jeżeli ktoś by postawił wniosek na radzie miasta radni by odrzucili -chyba nie,czemu nikt taki sie tu nie trafił ? Czar jakiś czy co ?.
            A ulica Szewczeni to nie kibel a skandal .Zobaczcie jak sprytnie to przeprowadzono cichuteńko kiedy jesze nikt tam nie mieszkał żeby nie było protestów .Teraz mieszkańy budowanych tam bnloków się zdziwią a ki diabeł ten Szewczenko ?
            • Gość: wiarus Re: porażka prawicy IP: *.pl 05.08.12, 22:55

należy usunąć nazwy propagandowe w rodzaju pstrowskiego i sawickiej, i uczcić nazwą ulicy ofiary wołynia
            • Gość: z Sybiraków Re: porażka prawicy IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.12, 08:47
              z tą ul. szewczenki to kanał jakiś - powinno być referendum n/t zmiany nazwy - póki w 1 budynku garść ludzi tylko mieszka i jest kilka firemek w pozostałych (małe koszty zmiany nazwy). niedługo ten kołchoz, co buduje się oddają i będzie problem ze zmianą
    • Gość: kazimierz Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.12, 09:37

trwa dyskusja o nazwach ulic, więc warto wziąć pod uwagę postulaty kresowiaków i ich potomków, których przecież sporo w olsztynie
      • Gość: bj Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: 216.59.0.* 03.11.12, 10:42

zamiast kontrowersyjnego kuronia mogłaby być ulica lwowska, kuronia odłóżmy na potem
        • antymenel.1 Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska 03.11.12, 11:02
          Nie przesadzałbym z tym "kontrowersyjnym" Kuroniem.Kontrowersyjny jest dla tych co mają (uzasadnione) kompleksy.Kuroń coś dla Polski zrobił,za swoją działalność siedział w więzieniu.
          Co dla Polski zrobili jego liczni krytycy?Oprócz ujadania nic.
          Problem z nazwami ulic polega chyba na ukraińskich nacjonalistach zamieszkujących nasze województwo.Zaraza upowska nawet w kolejnym pokoleniu często tkwi.Związek Ukraińców w Polsce cały czas uprawia antypolską propagandę i płacze nad swymi rzekomymi krzywdami.
          Na swojej stronie zamieszczają liczne informacje szkalujące Polskę i Polaków,zacierają ślady przeszłości i zaprzeczają swoim zbrodniom.Jeden z przykładów:
          www.zup.ukraina.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=23
          Mają duże wpływy w organach samorządowych i ciągle utrudniają upamiętnienie naszej przeszłości.
          Należy temu przeciwdziałać między innymi przez podnoszenie sprawy nazw ulic,organizowanie akcji upamiętniających naszą przeszłość i pokazywanie zbrodni dokonanych przez bandy UPA.
          • Gość: jd Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska IP: *.vectro.com 05.11.12, 12:19

z ulicą szewczenki jakoś nie było żadnych problemów - lobby ukraińskie jest nad wyraz sprawne
            • antymenel.1 Re: ul. Lwowska, Wileńska, Grodzieńska 05.11.12, 20:12
              I na tym polega problem.Są zjednoczeni,mają pieniądze(polskie,państwowe) na działalność,
              audycje radiowe,wsparcie w samorządach.Naszej młodzieży przeszłość wisi a oni działają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka