Dodaj do ulubionych

Kolejna interwencja Posel Lidii Staroń

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 08:00
Zniszczyć dłużnika

Zbigniew Girguś, niegdyś dobrze prosperujący przedsiębiorca z Torunia,
właściciel dużej drukarni, przepięknego kompleksu wypoczynkowego i kilku
domów, dzisiaj - bezdomny rencista, trafił w ostatnich dniach do szpitala. Już
trzeci rok syndyk masy upadłościowej Zbigniew B. "przejada" jego majątek, choć
dawno uzyskał środki do pełnego zaspokojenia wierzycieli, ten licytował dalej.
Po interwencji poseł Lidii Staroń (PO) Ministerstwo Sprawiedliwości wszczęło
kontrolę postępowania upadłościowego.

W teorii postępowanie upadłościowe ma doprowadzić przede wszystkim do
zaspokojenia wierzycieli, a nie do zniszczenia dłużnika. Bywa jednak na
odwrót. W praktyce wszystko zależy od dobrej lub złej woli syndyka i od
układów w lokalnym wymiarze sprawiedliwości, którego organa nadzorują proces
upadłościowy.
Schemat wygląda tak: dobrze prosperujący przedsiębiorca, właściciel dochodowej
firmy i wartościowych nieruchomości, potyka się na dużym kontrakcie i wpada w
długi. Nie reguluje terminowo należności wobec kontrahentów, zalega z ZUS.
Firma działa, czasem rokuje zyski, jednak nie na tyle duże, żeby można było
spłacić zadłużenie od ręki. Potrzebne jest porozumienie z wierzycielami o
przesunięciu terminu i rozłożeniu płatności na raty. Toczą się rozmowy, lecz
przerywa je jeden z wierzycieli, najczęściej ZUS, składając wniosek o upadłość
dłużnika.
To jeszcze nie dramat, o ile wierzyciele godzą się na układ. Firma pracuje,
zarabia, majątek przedsiębiorcy przewyższa wartość jego długów. Sąd ustanawia
zarządcę nad majątkiem upadłego, by zaspokoił wierzycieli z majątku dłużnika.
Licytacja nieruchomości, dzierżawa pomieszczeń i maszyn - to środki prowadzące
do celu. Bardziej radykalne posunięcia: wstrzymanie działalności gospodarczej,
upadłość likwidacyjna i sprzedaż przez syndyka masy upadłościowej - powinny,
logicznie biorąc, następować wtedy, gdy przedsiębiorstwo generuje straty, a
majątek upadłego nie pokrywa zadłużenia. W praworządnym państwie tak zapewne
jest. Ale nie w Polsce...
Świadczy o tym historia Zbigniewa Girgusia, niegdyś dobrze prosperującego
przedsiębiorcy z Torunia, właściciela dużej drukarni, przepięknego kompleksu
wypoczynkowego i kilku domów. Dziś mężczyzna jest bezdomnym rencistą, w
ostatnich dniach trafił do szpitala. Serce nie wytrzymało. Już trzeci rok
syndyk masy upadłościowej Zbigniew B. licytuje jego majątek, choć dawno
uzyskał środki do pełnego zaspokojenia wierzycieli. Gdyby nie interwencja
poselska Lidii Staroń i w jej wyniku kontrola postępowania upadłościowego
zarządzona przez Ministerstwo Sprawiedliwości, sprzedałby cały majątek.
Oczywiście za grosze. Posiadłość w Lubiczu, warta nawet kilka milionów, poszła
za niespełna 1,3 mln złotych. Sprzedano także, za kilkaset tysięcy złotych,
maszyny drukarskie dłużnika.
Tymczasem zadłużenie pana Girgusia wynosiło około 700 tys. zł (ok. 800 tys. zł
z odsetkami). Należy do tego doliczyć kwotę ok. 300 tys. zł kosztów
postępowania, w tym wynagrodzenie syndyka.
- Z dokumentów wynika niezbicie, że uzyskana kwota wystarczyłaby na
zaspokojenie wierzycieli, a mimo to licytowano nadal i postępowania
upadłościowego nie kończono. Dlatego zwróciłam się do ministerstwa o
skontrolowanie tego postępowania - wyjaśnia poseł Staroń.
Sprawa toczy się przed Wydziałem Gospodarczym Sądu Rejonowego w Toruniu.
W wyniku kontroli sędzia komisarz wstrzymał kolejne licytacje, ku
niezadowoleniu syndyka, który zamierzał sprzedać nabywcy Lubicza także
sąsiadującą nieruchomość pana Girgusia - "pod budowę obiektu
hotelarsko-gastronomicznego". Skierował nawet pismo do sędziego:
"Uprzejmie proszę sędziego komisarza o zmianę skierowanego do mnie
zobowiązania o zakazie zbywania dalszych elementów masy upadłości". Tak jakby
celem pracy syndyka była nie spłata wierzycieli, lecz dostarczenie działki pod
inwestycję wskazanemu inwestorowi...
Dalsze licytacje wprawdzie wstrzymano, lecz postępowanie upadłościowe
formalnie trwa do dziś, choć miało być zamknięte w ubiegłym roku. Zamiast
niezwłocznie spłacić długi, by nie narastały odsetki, a pozostały majątek
zwrócić właścicielowi, syndyk czeka i powiększa straty. Za swoją pracę zażądał
200 tys. zł wynagrodzenia z majątku dłużnika. Girguś, oburzony jego
postępowaniem, zakwestionował tę kwotę.
"Albo zgoda na moje wynagrodzenie i kończę sprawę w dwa tygodnie, albo
wszystko się przeciągnie i straci pan jeszcze więcej. Mnie i tak sąd przyzna
tyle, ile żądam" - tak zrelacjonował Girguś rozmowę z syndykiem w liście
skierowanym do poseł. Nie przyjął dyktatu. Zaraz potem, zapewne przez
przypadek, sędzia komisarz poszedł na zwolnienie, potem to zwolnienie
przedłużył. Girguś wylądował w szpitalu.
- Wystąpiliśmy o wyznaczenie nowego sędziego, aby sprawę wreszcie zakończyć,
interweniowałam także ponownie w Ministerstwie Sprawiedliwości - mówi Lidia
Staroń. Czeka na decyzję sądu.
Lokalna prasa pisze, że syndyk Zbigniew B. już niejednemu dłużnikowi zniszczył
życie.
- Ten człowiek traktuje nas jak szmaty. Pan jest nikim - zwykł mawiać -
opowiadają o nim poszkodowani byli przedsiębiorcy. Ich firmy zostały przez
syndyka zlikwidowane, a pracownicy trafili na bruk. Władysław Przybysz z
Grudziądza, Krzysztof Pankowski z Brodnicy, Zbigniew Girguś z Torunia i kilku
innych zapowiadają założenie stowarzyszenia, by wspólnie bronić godności.
- Zbigniew B. zaczyna od złożenia wniosku o zakaz prowadzenia działalności
gospodarczej, aby mieć delikwenta w garści - a potem robi, co chce, a sąd to
przyklepuje - mówi mecenas Lech Obara, pełnomocnik Girgusia.
- W ten sposób zamiast upadłości układowej, gdzie bez kłopotu dłużnik może
wyjść z tarapatów, dochodzi do upadłości likwidacyjnej, gdzie często za bezcen
zbywa się jego majątek - dodaje poseł Lidia Staroń.
Wobec 57-letniego Girgusia syndyk wystąpił o zakaz prowadzenia działalności
gospodarczej na całe 10 lat (!). Sąd przychylił się do lat trzech. Uznał, że
tyle na razie wystarczy...
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Kolejna interwencja Posel Lidii Staroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 10:38
      Gratuluję
    • edico Duże gratulacje 20.07.10, 10:39
      Takich właśnie potrzeba nam posłów!!!
      • Gość: stara baba Re: Duże gratulacje IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.07.10, 12:14
        Tak jest. Takich nam potrzeba. Niech poczytają sobie i to o p.Staroń ci,którzy
        wieszają na niej psy.
        Szacuneczek ogromny. Na takich ludzi chętnie poszłabym głosować.
      • yadol Re: Duże gratulacje 20.07.10, 12:15
        okręgi jednomandatowe spowodują , że tak normalnych posłów będzie więcej, ale
        to nierealne przy schetynie , tusku i kaczorze drogi wyborco
      • yadol Re: Duże gratulacje 20.07.10, 12:18
        okręgi jednomandatowe spowodują , że tak normalnych posłów będzie więcej, ale
        to nierealne przy schetynie , tusku i kaczorze drogi wyborco,o komunie i
        ludowcach nie wspomnę bo gdzie te sieroty się podzieją jak nie w sejmie czy senacie
        • yadol Re: Duże gratulacje 20.07.10, 12:21
          ja nie gratuluję , dziękuję jedynie za uczciwe wykonywanie obowiązków posła

inni posłowie , napiszcie tutaj co wy właściwie robicie, za co bierzecie kasę?
          • Gość: ktosik cwaniara Lidka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.10, 12:47
            yadol, nie nabijaj celowo ilości postów, każdy myślący wie, że Lidka idzie tam,
            gdzie poklask
            • Gość: gość ktosik - to obrzydliwiec! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 13:16
              ktosik - ty jesteś obrzydliwym oszczercą, który ma płacone za opluwanie
              najlepszego naszego posła.
              • Gość: ktosik ktosik pisze prawdę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.10, 14:16
                Według ciebie nie mam prawa mieć własnego zdania na temat Lidki, a ja twierdzę,
                że mam do tego prawo i mam o niej jak najgorsze zdanie, bo znam ją osobiście i
                wiem, że ona działa tylko wówczas, gdy widzi w tym swój interes
                • Gość: olsztyniak Re: ktosik pisze prawdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 14:29
                  Jaki interes? Upał zaćmił myślenie?
                  Szacunek Pani Poseł za to, że Pani się jeszcze chce walczyć o innych, a nie tak
                  jak inni posłowie tylko o ... miejsce na liście
              • Gość: do ktosika-procyk? !Brawo Pani Staroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 14:20
                niech będzie poklask i uznanie. Ale ilu posłów zada sobie tyle trudu, wykaże
                tyle determinacji w walce o godność i prawa innych - zwykłych ludzi! Dodać
                należy, że tutaj opisywana pokrzywdzona osoba nawet nie jest z okręgu wyborczego
                Pani Poseł. Inni posłowie mają gdzieś obywatela. Szacunek Pani Poseł Staroń!
                • Gość: zapach Re: !Brawo Pani Staroń IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.10, 18:01
                  Hmmm, ciekawi mnie jaki tym razem interesik Lidzia chce ukręcić, bo
                  w jej bezinteresownośc nie wierze. ....
                  • Gość: gość Re: !Brawo Pani Staroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 20:42
                    mierzysz swoją miarą innych ludzi! Cuchnie od ciebie na odległość, cuchnie
                    podłością, ale przecież procykowo taki właśnie ma zapach!
                • Gość: ktosik cwaniara Lidka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 08:10
                  Ja wiem, że są inni, których skrzywdziła Staroń, chociażby ludzie, od których
                  kupiła mieszkanie, przekazane tego samego dnia jako darowizna dla jej pociechy w
                  znacznie wyższej cenie, niż zapłaciła tym ludziom. Dodatkowo nie wykazała tego w
                  sprawozdaniu majątkowym, ani mieszkania darowanego przez nią córce, ani
                  mieszkania darowanego przez nią synowi. Przy jej dochodach podawanych
                  oficjalnie, nie miałaby takich możliwości, by w czasie najwyższych cen mieszkań
                  kupić w jednym roku 2 mieszkania i je podarować
                  • Gość: mix Re: cwaniara Lidka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 08:18
                    Nie mylisz Pani Lidki z księgową Procyka, która wycięła ten numer w
                    Pojezierzu? O ile wiem, Pani Staroń nigdy nie prowadziła finansów
                    Procyka tak mentalnie powiąanego z Syczem.
                    • privus Re: cwaniara Lidka 21.07.10, 08:38
                      Powiązania Procyka z Syczem obejmują chyba nie tylko mentalną
                      stronę. I z tej strony upatruję przyczyn ich wściekłego ataku na
                      posłankę. Po prostu pomieszała im szyki w tych dziwnych interesach.
                      • Gość: Kolega Re: cwaniara Lidka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 09:07
                        Dziwne jest to, że Lidka atakuje innych za to, co robi sama. Koledzy z PO
                        poznali się już na niej i Tusk zakazał jej zbliżania się do siebie, bo pewnie
                        wie, że może go nagrywać, to samo zrobił ostatnio w Grunwaldzie Schetyna,
                        chociaż swego czasu jego klub sportowy finansował jej kampanię. Bronić Lidki
                        mogą tylko ci, którzy jej nie znają osobiście i jeszcze jej wierzą.
                        • Gość: do "kolegi" Re: cwaniara Lidka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.10, 09:39
                          Nie wpisywałem się na tym forum, ale te chore wymysły atakujących najlepszego
                          posła zapewne pochodzą od osób, którym nawet psychiatra nie pomoże. To już nie
                          pomówienia, to po prostu brednie paranoików i chorych z nienawiści - bo Posłanka
                          ukróciła ich ciemne interesy.
                          Wyrażam pełen podziw i szacunek dla Pani Poseł Staroń!
                          P.S.Pani Poseł na uroczystościach w Grunwaldzie 15 lipca (gdy był Schetyna) nie
                          było. Wiem to, ponieważ w biurze poselskim przyjmowała ludzi. Byłem jednym z
                          nich i Posłanka bardzo mi pomogła - za co bardzo dziękuję!
                          • Gość: Kolega Re: cwaniara Lidka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 09:50
                            Czyli potwierdzasz, to co mi powiedziano, Lidka wiedziała, że ma nie zbliżać się
                            do Schetyny i dlatego w tym dniu do Grunwaldu nie pojechała.
                            • Gość: do kolegi Re: cwaniara Lidka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.10, 11:36
                              szkoda odpowiadać na tak idiotyczne wpisy, ale poinformuję, że to właśnie ja
                              poprosiłem o spotkanie w tym dniu (14 lipca), ponieważ był to ostateczny termin
                              dla załatwienia mojej sprawy. Pani Poseł była moją ostatnią nadzieją na pomoc -
                              i mi pomogła. Za co jeszcze raz dziękuję!!
                              • Gość: do kolegi Brawo Pani Poseł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.10, 11:39
                                sorry - żle wpisałem tj. 15 lipca
                                Jeszcze raz- Posłance szacunek.
                              • Gość: ? Re: cwaniara Lidka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 11:40
                                a ja myślę, że lepiej będzie, jak napiszesz prawdę, że jesteś z biura Lidki
                                (może córcia?) i masz za zadanie wbijać posty ją gloryfikujace
                          • Gość: hihi Re: cwaniara Lidka IP: *.olsztyn.mm.pl 21.07.10, 18:28
                            ile wzięła za porade, bo za darmo mogłeś ją pocałować w 4 litery
                        • privus Re: cwaniara Lidka 21.07.10, 10:02
                          Nie wiem i nie znam na tyle stosunków wewnątrz PO, by móc dywagować
                          na ten temat. Pewne jest jedno, że posłankę Staroń atakuje
                          środowisko Sycza skupione w PO niezadowolone jej zainteresowaniem
                          się i zablokowaniem dalszych przekrętów rzeczonego powyżej Pana o
                          przeszłości co najmniej tak szarej, jak szara maść. Ukróciła też
                          przekręty jego pobratymca po kądzieli w Spółdzielni Pojezierze.
                          Faktycznie, urwało się bardzo wiele i "swojacy" już nie mogą tak
                          nadal kręcić swego bata, jak to było w przedszłości.

Za to właśnie posłance Lidii Staroń należą się wielkie słowa
                          uznania. Zrobiła więcej przynajmniej częściowo ograniczając interesy
                          sitwy, niż wszyscy olsztyńscy pozostali desygnatariusze diet
                          poselskich.
                          • Gość: acha Re: cwaniara Lidka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 10:37
                            czyli według ciebie to nieistotne, że sama kręci "jeszcze lepsze" interesy
                            • Gość: do acha Brawo Pani Staroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.10, 11:46
                              oj ukróciła Posłanka wasze przekręty, ukróciła. Przez ponad 10 lat szukacie na
                              nią haków i obrzucacie błotem. I co... Ona ciągle pomaga innym. Nawet niektórzy
                              sprzedajni lokalni pismacy od lat mają za zadanie pisać wyłącznie o Niej źle.
                              Pani Poseł słowa najwyższego uznania i wsparcia. Wielki szacunek
                              • Gość: *** cwaniara Lidka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.10, 11:56
                                a ty siedzisz w jej biurze i nabijasz jej posty, oj, cwaniara , cwaniara...ale
                                jak współpracuje ze służbami, to ją chronią....
                            • privus Re: cwaniara Lidka 21.07.10, 17:52
                              Możesz zabawić się w kolejnego Kowalskiego z Rzepy odważnie opisując
                              te "jeszcze lepsze" interesy zamiast rzucać kalumnie bez
                              potwierdzenia. Zważ jednak zdolność swego ego, byś później przed
                              sądami nie uciekał jak zając wzorem w/w Kowalskiego.
                              A co ukróciła staroń te przekręty dojenia z czyjejś kasy, to
                              ukróciła i tego nie da się zakrzyczyć przez rozczarowanych dojarzy.
            • edico Pieprzysz bez sensu ktosiku 20.07.10, 21:27
              I tego wcale nawet nie trzeba udowadniać.
              • Gość: tfu smród bije na odległość IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.10, 22:13
                Zapytajcie o "zapach" Lidki tych, co siedzą obok niej w sejmie, już oni wam
                powiedzą (tfu!)
                • Gość: haha Re: smród bije na odległość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 22:18
                  niektórzy już na wspomnienie o niej pocą się. Dotyczy to w szczególności aferzystów z PO i PSL-u z naszego województwa. A smród od ich złodziejstwa roznosi się po całym regionie. Dlatego Pani Poseł - wielki szacunek i uznanie dla Pani!
                  • Gość: chacha Re: smród bije na odległość IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.10, 22:38
                    szczególnie za "udane transakcje" Lidki, takie jak kupno w jednym roku 2
                    mieszkań i przekazanie ich w darowiźnie, (tego samego dnia, ale w wyższej cenie
                    niż zakup) i to tak, że nie ma po tym śladu w jej zeznaniu podatkowym
                    • Gość: kali Re: smród bije na odległość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 23:37
                      skoro o tym wiesz to nadaj prokuraturze sprawę, a nie oczerniaj publicznie, kryjąc się za nickiem!
                    • privus Re: smród bije na odległość 20.07.10, 23:38
                      Powtarzasz brednie pismak rzepy Kowalskiego czy jak tam jemu było.
                      Aferał nie mały i bardzo dobrze, że zakończył pzprowsko-kościelną
                      erę Małkowskiego w Olsztynie. Szkopuł polega na tym, że nawet
                      gwałtów na wieży ratuszowej jemu nie udowodniono. Nie zdziwię się,
                      gdy Małkowski wytoczy temu pismakowi sążnisty proces o zniesławienie
                      itd. Już dzisiaj nie ma odwagi stanąć przed sądem w innych
                      procesach, zresztą zupełnie tak, jak minister ZERO.
                • privus Re: smród bije na odległość 20.07.10, 23:31
                  Rozumiem, że zapach totumfactwa pozostałych olsztyńskich posłów
                  pobierających tylko diety najbardziej ci odpowiada. Przekręty Sycza
                  również ;(
            • ot48 Re: cwaniara Lidka 20.07.10, 23:48
              Gość portalu: ktosik napisał(a):

> yadol, nie nabijaj celowo ilości postów, każdy myślący wie, że Lidka idzie tam
              > ,
              > gdzie poklask
              ===================================================================
              A co w tym złego? Skoro jest w stanie pomóc osobom pokrzywdzonym i jednocześnie napiętnuje zło to zasługuje na wyróżnienie. Jest posłem z prawdziwego zdarzenia.
              • privus ot48 20.07.10, 23:53
                Dałeś się poznać na tym forum nie mniej negatywnie, jak fansld.
                Komentowanie postów Yadola pozostaw tym, którzy są w stanie
                zrozumieć pisane.
    • Gość: ewa Re: Kolejna interwencja Posel Lidii Staroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 21:54

www.youtube.com/user/poselLidiaStaron
    • paewlek Re: Kolejna interwencja Posel Lidii Staroń 28.08.10, 22:43
      Pani Staroń jako jedyna w Olsztynie zajęła się sprawą Kasy.
      Wyręczyła Prezydenta Olsztyna, związki zawodowe ZNP i Solidarność.
      • Gość: Paweł Re: Kolejna interwencja Posel Lidii Staroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 15:30
        Ukłony dla pani Staroń.
        Proszę Panią tylko o to by nie wpadła Pani w samouwielbienie!
        Musi Pani stworzyć wokół siebie zespół mądrych, energicznych i
        uczciwych ludzi.
        A ja wciąż widzę Panią osamotnioną.
        Proszę posłuchać mnie, osoby zwyczajnej, ale bardzo Pani życzliwej.
        Samemu można wygrywać pojedyncze walki, ale wygrywanie wojen wymaga
        zespołu.
        Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka