Dodaj do ulubionych

Zatorze dzielnie zmaga się z samochodowymi korkami

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.09.10, 19:06
Kazdego dnia dojezdzam autobusem z centrum do szpitala mswia i codziennie
zmagam sie z korkami.Nikt tego nie widzi? tylko ja? przedwczoraj z
Woj.polskiego pod teatr Jaracza 37 minut. Plus duze opoznienia w kursowaniu
autobusow. Ale widocznie tylko ja mam takiego pecha.
Obserwuj wątek
    • mmascarpone Re: Zatorze dzielnie zmaga się z samochodowymi ko 01.09.10, 19:49
      To ja tez mam pecha. Dziś korek na jagiellonskiej ( w stronę sw.Józefa) siegał Zeromskiego. Bez sensu jest stwierdzenie że dzielnie zmagamy się z korkami.A co niby mamy zrobić? Usiąść i płakać? I to nie tylko Zatorze się zmaga,ale całe miasto,a także gminy ościenne.
    • Gość: b28 Zatorze dzielnie zmaga się z samochodowymi korkami IP: *.olsztyn.mm.pl 01.09.10, 20:49
      Ciekawe wygląda sprawa przygotowania się urzędników do budowy ul. Artyleryjskiej i nowych wiaduktów. Do tej pory słyszeliśmy już o pociskach artyleryjskich, bombach, wiadukcie co nie dał się rozebrać ale groził już zawaleniem, o komorze, o aptece, o osach, o cmentarzu... Ale przecież urzędnicy cieszyli się z oszczędności, z których to powstanie "kładka" i "bulwar" nad j. Długim.

Zapomniano też o wiatach na Dworcu Zachodnim, o dawnym bruku, o pozostałościach po trolejbusach i tramwajach. I zapomniano też o mieszkańcach. Niedługo przyjdą przymrozki i albo robota zostanie spartaczona szybką prowizorką, albo poczekamy do wiosny z nowym wiaduktem i końcem korków.
      • Gość: Urbi Re: Zatorze dzielnie zmaga się z samochodowymi ko IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.09.10, 09:02
        Jak to dobrze, że można na kogoś zwalić. Te wszystkie niewypały,
        osy, poniemieckie apteki, komory, tablice pomnikowe, badania i
        nadzory oby trwały jak najdłużej. Doskonały pretekst, by uzasadniać
        przeciągającą się inwestycję. Gniew ludu omija drogowców i o to
        przecież chodzi!
    • Gość: JerzyM Korek w Piątek... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.09.10, 21:44
      SIĘGAŁ ŁYNY PRZED DYWITAMI... tak czytam ten artykuł i zastanawiam się czy
      ktoś na głowę upadł czy celowo propagandę sukcesu się tu roztacza żeby ludzie
      zadymy w Urzędzie nie zrobili... Sam stałem w tym korku lekko godzinę a i tak
      udało mi się stać TYLKO od dawnego WDKu.
      • Gość: ;kXJnbivPNIPD Re: Korek w Piątek... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.09.10, 22:21
        tO DOPIERO POCZĄTEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • kacprzycki Re: Korek w Piątek... 01.09.10, 23:21
          utrudnienia można ograniczyć do minimum. W jaki sposób - napisałem o
          tym w piśmie do Prezydenta miasta. Pismo z kilkoma zdaniami
          wyjaśnienia dostępne na moim blogu
          www.Krzysztof.Kacprzycki.pl - czekam jak na razie 28 dni
          na odpowiedź.

Sprawa zapewne niezmiernie trudna?.
          A może nikt o tym wcześniej nie pomyślał i przyznać się trudno?.

Teraz mała wyliczanka - stojąc w korku niech średnio przez godzinę
          samochód spali 3l benzyny.

Niech stoi dla równego rachunku dziennie w związku z przebudową
          (sumaryczne na Bema i na przejeździe kolejowym) 10 000 pojazdów.
          (zaokrąglimy, że autobusy i ciężarówki też tylko tyle spalą)

[zaznaczam uśrednione - wiem, że więcej pojazdów przejeżdża dziennie
          te dwa układy komunikacyjne].

Średnio cena paliwa 4,5 * 3 * 10 000 = dziennie idzie z dymem przez
          zaniedbania [brak wyobraźni] 135 000 zł. Stracony czas, zyski (taxi,
          MPK, firmy spedycyjne, dostawy - to ekstra kwoty].

A teraz zapytam się wprost - ile kosztowałby tymczasowy wiadukt przez
          tory??.

Policzmy ile mógłby kosztować - dajmy tylko 4 miesiące = 4*30*135 000
          = 16 200 000zł.

Unia dofinansowuje budowę artyleryjskiej w ilu % ??

Odejmijcie to od kwoty i pozwólcie, że nie będę kontynuował - bo mnie
          coś zaleje.

Jedni się tym szczycą, a ja najzwyczajniej w świecie z dużym
          przybliżeniem określam rząd wielkości.

Ciekaw jestem w związku z powyższym odpowiedzi na zawarte postulaty w
          piśmie z dnia 4/08/2010r.

• mmascarpone Re: Korek w Piątek... 02.09.10, 08:26
            Jeszcze raz usłyszę,że nie jest źle to zacznę krzyczeć! Stałam dziś
            bezskutecznie na Jagiellońskiej (od skrzyżowania z Sawicką) 20 minut!! Nie udało
            mi się wjechać w Limanowskiego,spróbowałam przez Wojska Polskiego. Droga
            Zamenhoffa- Stare Miasto- 35 minut!!!
            • Gość: man Re: Korek w Piątek... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.10, 08:18
              a nie łaska autobusem? sama sobie robisz ten korek!
              • mmascarpone Re: Korek w Piątek... 03.09.10, 18:38
                Gość portalu: man napisał(a):

> a nie łaska autobusem? sama sobie robisz ten korek!

Nie łaska.Nie lubię autobusów a haslo "Zmień bus na wóż" chociażby ze względów ekonomicznych do mnie nie przemawia.
    • Gość: Pasażerka autobusu Zatorze dzielnie zmaga się z samochodowymi korkami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.10, 08:31
      Raczej nie nazwałabym radzeniem sobie z korkami podróży z przystanku
      przy Jagiellońskiej przy Tesco na kolejny przystanek na
      Limanowskiego w 15 minut...
    • jszs Re: Zatorze dzielnie zmaga się z samochodowymi ko 02.09.10, 14:48
      Korki utrudniają życie ale niektórzy kierowcy jeszcze bardziej. Szczególnie są
      wkurzający cwaniacy którzy wyjeżdżają z ulic Prusa i Wyspiańskiego w kierunku
      centrum łamiąc przepisy. Do tego dochodzą niecierpliwi zawracający na podwójnej
      ciągłej i ci co akurat w Lukoilu muszą zatankować a mają podwójną ciągłą.
      Cwaniaki wymuszają, wpychają się a reszta stoi i klnie.
    • Gość: gość Zatorze dzielnie zmaga się z samochodowymi korkami IP: *.olsztyn.mm.pl 02.09.10, 18:20
      Dlaczego Zarząd Miasta nie planuje żadnego wiaduktu nad torami po wschodniej
      stronie miasta - od dworca na wschód ???????
      • Gość: man Re: Zatorze dzielnie zmaga się z samochodowymi ko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.10, 08:17
        w planach coś tam było n/t połączenia Zientary-Malewskiej z Lubelską za pomocą
        estakady - ale co z tego będzie i czy w ogóle - nie wiem???
    • Gość: zielony Zatorze dzielnie zmaga się z samochodowymi korkami IP: *.odnxx4.dynamic.dsl.tele.dk 04.09.10, 11:00
      Za organizacje ruchu na Zatorzu, ktos powinien pojsc pod topor. Przyczyn jest
      tak wiele, ze wyliczanka nie ma juz sensu. Niestety, MZDiM jest jak swieta
      krowa w Indiach i caly czas znajduje swoich patronow czuwajacych, by ani wlos
      nie spadl z glowy zadnemu z zarzadzajacych ta fatalnie warzona zupa. Czy musi
      to nadal tak trwac???
    • Gość: zator jak docelowo odkorkować Zatorze/Podleśną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 08:51
      ul. Jagiellońska 4 pasy (2+2) chociaż od Limanowskiego do Wadąga,
      Al. Wojska Polskiego 4 pasy na całej długości - nawet do Dywit i dalej,
      nowy wiadukt/estakada w najkrótszej odległości ok. 250 m ze skrzyżowania Poprzeczna/Zientary-Malewskiej do Magazynowej (dawna Gizewiusza), tam wyjazd na Lubelską, poszerzenie ul. Zamenhofa i okolic i ujednolicenie parkowania - tak, aby mogły minąć się 2 auta lub zrobić jednokierunkowe,
      na uliczkach pomiędzy Paderewskiego a Reymonta - system ulic jednokierunkowych z parkowaniem po 1 stronie - tak aby chodnika było 1.5m, a nie jak dziś 0.5m i czasem z wózkiem przejść się nie da. Tylko te jednokierunkowe przeplatane - raz w jedną, raz w drugą stronę,
      remont ul. Sybiraków,
      pilnować, aby ciężarówki nie pakowały się w Paderewskiego, Zientary-Malewskiej i Cichą - tylko w Poprzeczną iprzyszłą estakadą do Lubelskiej.
    • Gość: mix Re: Zatorze dzielnie zmaga się z samochodowymi ko IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.11, 10:32
      Poza przebudową Limanowskiego władze zawaliły wszystkie poprzednia plany i zamierzenia i na dzień dzisiejszy nie mają żadnej innej koncepcji poza zatykaniem tej części miasta. Nie wierzę już, że stać ich będzie na jakikolwiek ruch w tym kierunku bez konkretnych nacisków. Ul. Paderewskiego stała się paranoją organizacji ruchu kołowego. W godzinach szczytu pojazdy godzinami stoją pod oknami od ul. Zientary Malewskiej do Limanowskiego waląc spalinami prosto w okna. Będzie to ze szkodą dla kierowców, ale nie widzę innego wyjścia dla mieszkańców Zatorza, jak organizowanie wielogodzinnych spacerów po przejściach bez względu na idiotycznie zsynchronizowane światła.
    • Gość: zator Zatorze dzielnie zmaga się z samochodowymi korkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 13:50
      można jeszcze ucywilizować połączenie ul. Oficerskiej z Bydgoską oraz zrobić coś z parkingiem przy OSW.
      brakuje także wielu zatok autobusowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka