Dodaj do ulubionych

Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna

05.09.10, 21:08
Nie tak dawno jeden z ogólnopolskich tygodników przedstawił ranking największych bubli architektonicznych - ta żółta barierka była tam na jednym z czołowych miejsc.
Tu zacytuję tekst z reklamy Powinni tego zabronić.
Ten element nie zapewnia bezpieczeństwa lepiej niż inne przegrody bardziej stylowe a co najważniejsze ładniejsze.

Te żółte wynalazki ciekawsze stają się w momencie gdy czas nieubłaganie upływa i zżera je korozja. Cud estetyki.

Przy tej okazji ten weekend dwukrotnie przyniósł mi powód do dumy za sprawą TVN

TVN sprawił, że dwukrotnie byłem dumny, że jestem z Olsztyna - raz, program z Magdą Gessler [Pod Żaglami] i Mam Talent z Pawłem [K.O.M.P]
Obserwuj wątek
    • Gość: Ktoś Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 05.09.10, 21:22
      Bardziej mnie wnerwia stan kamieniczek na starówce na które z obrzydzeniem patrzą turyści, niż
      jakieś barierki,które przypomnę zastąpiły stare zardzewiałe czerwono-białe słupki z łańcuchami
      pomiędzy.
    • Gość: b28 Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 05.09.10, 21:24
      Jak już lokalna sitwa dorobi się na sygnalizacjach świetlnych, kostce brukowej i na żółtych barierkach to zapewne kolejnym pomysłem będą szlabany dla pieszych na przejściach przez ulice. Wszystko w trosce o bezpieczeństwo pieszych. A jak wiadomo lepiej walczyć z przyczynami, a nie skutkami, a przyczyną są samochody...
    • Gość: wert Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.09.10, 21:41
      Kto jest producentem tego cacka?
      • Gość: mele Re: Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.09.10, 22:25
        pewnie Krystyna z Gazowni
    • Gość: stan Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 22:30
      ładnie to wyglada zwłaszcza na ul. Sielskiej gdzie zeszła farba. Ale tak
      poważnie co trzeba zrobić i kogo znać żeby moc to sprzedać i ile to kosztuje,
      bo sama cena rury to ok. 50 zł
    • Gość: gość Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 05.09.10, 23:32
      Cieszę się, że poruszają Państwo temat żółtych barier. Sprawa tzw. "małej
      architektury" w Olsztynie jest całkowicie zaniedbana. Wbrew pozorom detal
      bardzo mocno wpływa na odbiór miasta przez "Zwykłego człowieka". Żółty jest
      kolorem ostrzegającym o niebezpieczeństwie - człowiek w Olsztynie jest więc
      wciąż zagrożony, a zatem może stać się agresywny ! taka kolej rzeczy ! lub
      chce stąd uciekać !
      Ileż arogancji trzeba mieć żeby takie coś jak tzw. "barierka typu
      olsztyńskiego" bez żenady pakować wszędzie, bo nie ma już dzielnicy, to mało,
      nie ma ulicy bez żółtych barierek - niektóre są pordzewiałe, niektóre lśniące
      nowością i jest ich bardzo dużo. W wielu miejscach są ustawione bez
      uzasadnienia (np. przy Placu Dunikowskiego - za donicami betonowymi , czy przy
      ul. Tuwima - chronią sady) w innych miejscach podejrzewam mogą być
      utrudnieniem np. blokują wyniesienie na noszach chorego z budynku przy ul. 22
      Stycznia ! Są przecież znane, nie tylko architektom, inne elementy do
      wydzielania, czy wygradzania przestrzeni.
      Nie tylko barierki są ohydnym elementem w naszym mieście, obrzydliwe są też
      słupy ogłoszeniowe - jest to zwykły krąg betonowy z nałożoną wytłoczką
      plastikową w formie czerwonego kapturka i wszystkie te słupy są krzywe -
      ustawione bez wypoziomowania podłoża. W innych miastach są to pieczołowicie
      zaprojektowane elementy charakterystyczne dla miast - inne są w Warszawie,
      inne w Krakowie - mają swój styl i i porządne wykończenie. Następną ohydą są
      olsztyńskie budki W.C. - usytuowane w centralnych bardzo dobrze widocznych
      punktach - swoją gracją poraża buda przy wejściu do parku przy ul. Radiowej -
      niebieska z blachy ! A wiecie co jest w dawnych historycznych W.C. na terenie
      parku przy Al. Wojska Polskiego naprzeciw Szpitala - zakład pogrzebowy !!!!!!!
    • Gość: kicek Re: Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 23:34
      te barierki na poczatku kadencji mocno oprotestwali radni E.Fabisiak, K.Lenkiewicz i J.Szostek.
      Efekt - likwidacja żółtych bubli sprzed Ratusza i .... na tym się skończyło, a nasi dzielni radni
      odpuścili, bo chyba zrozumieli, ze kopanie się z Jaszczukiem i Gustkiem przy przyzwoleniu na taki
      sposób ich działania przez wszystkich prezydentów tej kadencji to bzdurna walka z wiatrakami
      • Gość: robi Re: Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 06.09.10, 03:25
        A to nie gaz w żółtych rurach płynie? ;)
        • Gość: Rybak Re: Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 07:48
          Tam płynie, ale nasza krew i pot daremnie wylany.
          Zbliżają się wybory i czas zacząć choćby od takiego mało znaczącego elementu. Wymagać
          natychmiastowej likwidacji tych żółtych (wariackich) barierek.
          To zwyczajne wygodnictwo - postawię barierkę i jest bezpiecznie. Zapewniam,że pół metrowy mór
          byłby lepszy, tańszy i trwalszy. Tylko po co, że czasami ktoś kogoś rozjedzie? To jest tylko mit.
          Z wyjątku u nas zrobiono zasadę. Miasto waritów czy durni?
          Młodzi radni winni to natychmiast zmienić(zaznaczam, że ja już nie jestem młody).
          • Gość: oj,oj Żółta barierka i o to chodzi ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.10, 10:51
            Najpierw wymiana starych biało-czerwonych na żółte a po protestach na kolejne i tak się toczy kolo fortuny...
            A wy duraki o barierkach kłapiecie a tu trzeba kłapnąć tych co o ich zamontowaniu zadecydowali
    • Gość: Leon Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.09.10, 08:06
      Artykuł i wypowiedzi trącą histerią antybarierkową. Istotnie nie są piekne i nie wszędzie potrzebne, ale
      czy nie ma rzeczy ważniejszych dla miasta ?
    • Gość: wojcekr Re: Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 06.09.10, 08:28
      kto by pomyślał, że Olsztyn ma tyle gazociągów
      • Gość: wojcekr Re: Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 06.09.10, 08:41
        to jest jednak metro dla mrówek, no ostatecznie, tajna poczta pneumatyczna
    • Gość: internauta Pstrokacizna -"krowiaki" w centrum Olsztyna. IP: *.olsztyn.mm.pl 06.09.10, 10:04
      Pisałem o tym wcześniej ,jest sukces- " żółte krowiaki"przy "Dukacie" zlikwidowano, ale pozostało ich jeszcze wiele. Podałem do wiadomości "Wyborczej", ale w tym czasie nie wspomniano.
      Chwała Ci "Gazeto" za poruszenie tematu.
      Mówiąc językiem kabaretu "będzie lepiej"?
      olsztyn.wm.pl/Internauta:-Pstrokacizna-w-centrum-Olsztyna,85022
    • Gość: ktewa Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: 188.33.202.* 06.09.10, 10:14
      ale powiem wam ze jak sie jedzie na gizycko olecko w wioskach jest ta sama sytuacja tylko ze wzdluz drogi ciagnie sie pareset metrow barierek w kolorze kanarkowym :) za kazdym razem jak przejezdzam zastanawiam sie po co one tam w ogole stoja??? kogo maja chronic jezeli wiocha liczy okolo 100 osob hehehe i tak jest co wiocha nastepna bariery cisnął po oczach.... nastepna sprawa wjezdzam do Suwałk a tam mnie oswieciło najlepszy przyklad jak można w inteligentny sposob i z efektem wizualnym zrobic drogi powiem tak RE WE LA CJA !!! zamiast zasran...ch swiateł rondka ładne zadbane kwiaty w srodku iglaki idealnie i widze ze wszyscy ida w tym kierunku zamiast skrzyzowan i swiateł co dobitnie ukazuje nasz "piekny" olsztyn ! UCZCIE SIE OD INNYCH PANOWIE GUSTEK I JASZCZUK BO TAKA TANDETE ODPIE....E ZE NIE TE RZECZY CO TRZEBA TURYSCI WYWOZA Z OLSZTYNA ! 100 RAZY BARDZIEJ MI SIE PODOBAL OLSZTYN 10-15 LAT TEMU NIZ TERAZ ! OBLEPIONY REKLAMAMI JAK LECI WSTYD AŻ!
      • Gość: zygzak Re: Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: 83.19.115.* 06.09.10, 10:57
        Ja widziałem, że "cywilizacja olsztyńska" dotarła nawet do Ostrołęki.
        Tutaj przykład protestów z landów zachodnich:
        szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,7816966,NIE_zoltym_barierkom_w_Szczecinie_.html
    • bartlomiej.jasinski do herbu 06.09.10, 12:32
      w ramach strategii promocji miasta zamieśćmy symbol żółtej barierki obok św. Jakuba na herbie, albo w logo Olsztyna :)
    • Gość: gość 2 Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 06.09.10, 17:55
      Takie bariery były stosowane w PGR i w ubojniach bydła lub trzody chlewnej - do kierowania zwierząt na właściwą drogę. Może o to chodzi ? Ale żółtych to i krowa by nie wytrzymała !
      • Gość: ;)))))) Re: Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 06.09.10, 18:07
        Gość portalu: gość 2 napisał(a):
        > Takie bariery były stosowane w PGR i w ubojniach bydła lub trzody chlewnej - do kierowania zwierząt na właściwą drogę. Może o to chodzi ? Ale żółtych to i krowa by nie wytrzymała !

Krowa może i nie, ale piesi, których kierują do przejścia oddalonego o kilometr... Ich tutaj się traktuje jak tę trzodę chlewną...
    • Gość: allensteiner Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.09.10, 22:07
      Kolor - jak kolor. Kiedyś tramwaje w Poznaniu były zielone, w Krakowie Niebieskie, a przed wojną we Lwowie - żółte i nikt nie wydziwiał. Mnie bardziej razi lokalizacja niektórych.
    • Gość: ara Re: Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 14:24

a teraz świecące pały przed ratuszem, kicz to specjalność olsztyna
    • Gość: kk Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.02.11, 17:18
      no to wiemy kto produkuje te cuda cz nie?
      • Gość: zoltabarierka Re: Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 19:30
        www.fro.net.pl/zoltabarierka/
        • olsztynski.blogspot.com Re: Żółta barierka. Paskudny symbol Olsztyna 18.10.11, 19:36
          Te żółte barierki to absolutny skandal.
          Trzeba naprawdę być mistrzem prowincjonalnego myślenia aby na coś takiego wpaść.
        • Gość: zoltabarierka Zapraszamy do uzupełniania mapy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 19:37
          Zapraszamy do uzupełniania mapy. Zdjęcia wraz z informacją na temat lokalizacji barierek przesyłajcie na zoltabarierka@gmail.com lub forum@fro.net.pl

Może uda się nam w końcu zmusić MZDiM do usunięcia tego okropieństwa!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka