Gość: heh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.10, 19:55 raczej olsztynska PO jest egzotyczna i to od zawsze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: obiektywny Re: Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta mi IP: 217.98.20.* 27.09.10, 20:41 to że Dąbkowski startuje z list Grzymowicza świadczy o skuteczności polityki jaką prowadzi Grzym. Udowodnił że mimo tego iż nie miał większości w radzie gdy obejmował urząd, dzięki merytorycznemu przygotowaniu, determinacji i pozytywnej wizji potrafił przyciągać co raz to kolejne osoby, aż w końcu zbudował większość. Ludzie nadal do niego lgną i coś w tym jest, Grzymowicz buduje i nie tylko mam na myśli inwestycje ale pozytywne relacje :) Jeżeli chodzi o SLD to może zaskoczę wiele osób ale stawiałbym na Kacprzyckiego, oczywiście gdybym miał wybierać pomiędzy Ryńskim a wyżej wspomnianym... przepraszam ale jakoś źle mi się kojarzy ten drugi. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zigi Re: Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta mi IP: *.olsztyn.mm.pl 27.09.10, 20:50 A kto to jest Kacprzycki? Milion pomysłów, zero realizacji. Srał się o rondo na Generałów, rondo za chwilę będzie a on nawet dziękuję nie powie. Podobno ma gdzieś działać w jakiejś radzie osiedla, a co on działa - ni ma, nie widać, swoją stronkę zrobił i cóż z tego. Cienizna. Pokaż facet, że masz jaja - mówię o Kacprzyckim - wymierne, powtarzam wymierne efekty działań, bo deklaracje słyszałem w latach 80`. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essd Re: Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta mi IP: *.com 27.09.10, 20:58 A po co Szatkowski miał startować? Ma lekką i przyjemną pracę w olsztyńskim Word u Protasa. Zarabia tyle co prezydent, a obowiązków w porównaniu zero. W dodatku po co ma się narażać towarzyszom z PO? Odpowiedz Link Zgłoś
kacprzycki Re: Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta mi 27.09.10, 21:45 Nie lubię się chwalić ale skoro zostałem poproszony - przedstawię kilka faktów o sobie - nadszedł najwyższy czas bu to uwypuklić. Szczegółów więcej można znaleźć na moim profilu na Facebooku (przy okazji zapraszam) Postaram się tylko kilka ważniejszych wymienić Obwodnica Olsztyna - współpracując z mieszkańcami, organizacjami pozarządowymi, ościennymi samorządami, GDDKiA, naukowcami - udało się uzgodnić przebieg południowej obwodnicy Olsztyna. Jak nic nie zrobiłem to proszę się udać do GDDKiA i poprosić o wnioski jakie były kierowane i te grubo ponad tysiąc stanowisk mieszkańców Olsztyna. Tu też wymienię trudne, choć wypracowane wspólnie stanowisko UWM. /na marginesie zapytam się gdzie w tej dyskusji byli pozostali??/ Drobne sprawy takie jak Bartąska, chodnik i komunikacja na Zacisze. Udało mi się mimo ogromnego sprzeciwu znaleźć w budżecie miasta pieniądze na ten cel. Prowadziliśmy wspólnie z mieszkańcami akcję - która zakończyła się sukcesem. Sprawdzanie i kontrolowanie budżetu przyniosło efekty. Udało się nakłonić samorządy do współpracy. Olsztyńskie odpady komunalne - sprawa toczy się od 2007 roku, najpierw wniosek do UOKiK, kierowanie wniosków do samorządu w sprawie. Monitowanie, organizacja spotkań, konferencji naukowych w sprawie gospodarki odpadami. kontrola samorządu olsztyńskiego, merytoryczny spór w sprawie. Wynik - zaniechanie budowy kosztownego systemu spalania odpadów, zmiana na system lepszy choć nie doskonały. Sprawa w toku. W międzyczasie wniosek do Wojewody o uchylenie wadliwej uchwały Rady Miasta - skuteczny wniosek. Trudne negocjacje z przedstawicielami MPK w obliczu kryzysu komunikacyjnego na Osiedlu Generałów. Poświęcając wiele godzin na rozmowy udało się zażegnać odcięcie komunikacyjne osiedla. Prosiłem o pomoc władze miasta - niestety jej nie otrzymałem, kosztowało mnie to wiele pracy ale się udało porozumieć. Za co stronom konfliktu - wyrozumiałość dziękuję. Sprawa przychodni na osiedlu Nagórki - próba likwidacji skutecznie interweniowałem. Udało się ochronić dostęp do podstawowej opieki medycznej na tym osiedlu. Przy okazji naraziłem się kilku osobom /zobaczcie co powstało obok, tylko mniejszego niż planowano/ Sprawa oświaty w Olsztynie i pomysł by likwidować szkoły. Przypomnę dziesiątki spotkań z rodzicami, nauczycielami, związkowcami. Mój udział w planowaniu strategii by obronną ręką wyszła oświata w Olsztynie z tego konfliktu. Byłem na spotkaniach w ratuszu, sesji rady miasta, dyskutowałem z radnymi, rodzicami. Zabierałem głos na komisji oświaty. Wspierałem i organizowałem w dużej mierze działania rad rodziców. Skutecznie udało się ten zły proces powstrzymać. Dziękuję tym wszystkim, którzy mi zaufali i powierzyli swoje losy w moje ręce. Przedszkole na Osiedlu Generałów - pierwsze działania badania potrzeb społecznych na Osiedlu, udział w komisji oświaty, zaproponowanie lokalizacji /miasto nie mogło jej znaleźć/ pilotaż realizacji - pisma monitorujące proces. Zgodnie z pierwszymi planami przedszkole miało działać już w tym roku niestety obecne władze miasta dały się zmanipulować i mamy dwuletnie opóźnienie. Aktywny udział w życiu społecznym miasta, piętnowanie głupich pomysłów i złych rozwiązań. Tym się zajmuję i robię to z zaangażowaniem, staram się rozumieć potrzeby społeczne i podejmować działania by je wypełniać. Uczestniczę w życiu politycznym - bo tylko to w Olsztynie daje szansę by konstruktywnie krytykować i wyznaczać kierunki działań. Wielokrotnie odbijałem się od ściany niemocy miasta - głęboko w to wieżę, że trzeba tą ścianę wreszcie zburzyć. I pchnąć to miasto do działania. Proponowaliśmy rozwiązania co do trybu prowadzenia robót drogowych w mieście (by nie były tak uciążliwe dla mieszkańców), w sprawie dokuczliwej i tak prozaicznej - jak pozostałości po psach na osiedlach. Proponowaliśmy rozwiązania co do trybu i sposobu prowadzenia konsultacji społecznych - jednak majestat władzy nie miał na tyle dobrych chęci by pochylić się rzeczowo nad problemem. Przecież od lat władza w Olsztynie wie lepiej! To wszystko udało się tylko dzięki mojemu uporowi i pracy mieszkańców miasta. To tylko te ważniejsze - o drobnych nie piszę, bo tego jest za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bye Re: Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta mi IP: *.olsztyn.mm.pl 27.09.10, 22:51 Daj pan spokój. Co to za fikcje? Pieniądze w budżecie na chodnik przy Bartąskiej pan znalazł? A co był pan prezydentem? Przecież to prezydent zawiaduje budżetem. Przychodnie na Nagórkach ocalały dzięki protestom części polityków ratuszowych. Reforma oświaty? Z całym szacunkiem, ale też nikt z decydujących o tych sprawach nie przejmował się pańskim głosem. Nie wiem, czy ktoś go słyszał? Powodzenia i proszę sobie nie dorabiać ideologii i przypinać nie swoich orderów. Odpowiedz Link Zgłoś
kacprzycki Re: Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta mi 27.09.10, 23:07 proszę skontrolować pisma kierowane w związku z budżetem do Prezydenta Miasta co kwartał i wniosek jaki w związku otrzymaniem informacji został skierowany do władz miasta. Pismo do Prezydenta Wniosek o realizację inwestycji To są fakty i rozumienie na czym polega rola samorządowca i polityka. Czas karty na stół. Ja wykładam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex wyborca SLD Re: Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta mi IP: *.olsztyn.mm.pl 27.09.10, 23:53 Jak już Pan jest na tym forum: co za giez Pana ukąsił by wystawiać Procyka na radnego? Toć to facet sprawny umysłowo inaczej, grzeczny inaczej, inteligentny inaczej itd Poza tym wyjątkowo cwany i w swoich interesach baaaardzo zapobiegliwy. A że prof, dr hab. Iwiński nie wybił Panu tego chachmęciarza i egocentryka z głowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta mi IP: *.olsztyn.mm.pl 27.09.10, 23:55 Rolą polityka jest m.in. wygrywać wybory. Jak to się dzieje, że zająl Pan ostatnie miejsce w wyborach na prezydenta Olsztyna? W wyborach na radnego 2006 - 146 głosów. Czesław Małkowski prawie 3 tysiące głosów. wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiKandydat.html?okregId=286201-RDA/4&kandydatId=8a8a8a830e43ea60010e4669d09b01c8 Trochę słabe te wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
kacprzycki Re: Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta mi 28.09.10, 06:52 Rolą polityka jest najpierw współtworzyć program wyborczy a później go realizować. W momencie gdy głównym celem jest wygrać - to później widzimy takie kwiatki w Olsztynie jak obecna sytuacja, nikt nie wie co robić!. Ja zdobywałem szlify polityczne zarówno w 2006 jak i 2009 roku. W 2006 roku startowałem by głośno mówić o problemach mieszkańców. Problemach komunikacyjnych, infrastrukturalnych - by wypełnić potrzeby mieszkańców - z dużym trudem się udało /opór ratuszowej materii/. Start w 2009 roku pozwolił mi na uczestniczenie w tworzeniu prawdziwej polityki /jako pierwszy wraz z członkami SLD przystąpiłem do układania programu wyborczego/ udało się program tak dobrze napisać, że stał się wzorem dla pozostałych kandydatów. Tu użyję pewnego porównania - uszyte budy przez SLD, na miarę SLD buty na większą kasę kupili inni. Okazało się jednak, że dla nabywców okazały się za duże i strasznie uwierają. Cena jaką zapłacili okazała się za wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żenada Re: Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.10, 09:05 domeną normalnych ludzi nie jest twierdzenie, że jeżeli czegoś nie wie, jest niedoinformowany, to to nie istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.szostek Re: Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 11:14 Raczej od jakiegoś czasu nie udzielam się na forach gazet - nie tu zapadają decyzję i nie poprzez nie ma się wpływ na kreowanie decyzji. Tym bez watpienia róznię się od mojego młodszego kolegi. Czytam je czasem z uwagą, bo dają pogląda na spojrzenie na sprawy miejskiego kilkunastu do kilkudziesięciu osób, które sa aktywnymi forumowiczami. To też cenny sposób pozyskiwania informacji.. Trochę sprowokowal mnie Krzysztof Kacprzycki, który jak widzę lubi mówić - oni to są be, nic nie robią nić nie potrafią, a jak juz coś robią to same głupie rzeczy /Radni/. Nie ujmuję krzysztofowi zaangazowania, ale do roli męża stanu droga bardzo daleka, a jeśli tylko sobie przypisywał będzie jakieś zasługi, to będzie oznaczało jedno - KARIEROWICZ. Drogi Krzysiu, a jakim cudem udało Ci się znależć w budzecie miasta pieniądze na ul Bartąską i komunikację Zacisza?, kto się temu sprzeciwiał ? Konkretnie... A jak Ty nie będący w RM mogłeś te pieniądze znaleźć ? O ile mi wiadomym to Prezydent przygotowuje budzet a radni go uchwalają... Nie jest mi nic wiadomym byś był czy też jadnym , czy drugim... Po co więc te bajki. Osobiście uczestniczyłem w akcji organizowanej przez Ciebie rozstawiania zniczy na drodze do Zacisza. To był bardzo dobry pomysł... Malkowski nie chciał przeznaczyć środków na ten cel, ale jak widać przy pomocy kilku radnych udało się go przeprowadzić... Smieci - dużo racji w tym co piszesz, ale to nie Ty i Twoje zabiegi doprowadziły do zmiany forsowanej uprzednio koncepcji... To nowy Prezydent Piotr Grzymowicz, przy udziale kilku radnych, którzy krytykowali poprzedni pomysł. Sam uczestniczyłem w spotkaniach, które organizował Prezydent przy z Funduszem Ochrony Środowiska... Ciebie na nich nie widziałem. Krzysiu - papier lub portal wszystko przyjmie, ale ....Mógłbym do każdej z tych spraw podobnie się odnieść, ale to na inną okazję. Trzeba być uczciwym, a ja uczciwie oddaję - Krzysztof Kacprzycki jest aktywnym obywatelem tego miasta, ale nie jest dobrym kandydatem na Prezydenta :). Powodzenia w wyborach do RM Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Jeśli Dąbkowski, który ostentacyjnie lekceważył 28.09.10, 07:57 mieszkańców wejdzie do rady miasta, to Olsztyn udowodni, że nadaje się tylko do zaorania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Kacprzyckiego Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta miasta IP: 81.15.230.* 28.09.10, 08:17 Ty chyba chory jestes czlowieku. Pojecia nie masz o otaczajacej Cie rzeczywistości a pchasz się juz po raz drugi na urząd, który Cię Chłopie w całej rozciąglosci przerasta. Apeluję, miej troche dystansu do siebie. Poziom plityki jaka prezentuje teraz lokalny SLD jest poniżej jakiegoklwiek poziomu. Jeli sojusz nie zrezygnuje z takich "polityków" jak Kacprzycki czy Mańkut wkrótce przestanie istnieć. Dzisiaj Sojusz ma olbżymi problem z konstrukcją list wyborczych, do Rady Miasta ,do Sejmiku. Nie ma też kandydata na Prezydenta, więc w tej swojej determinacji skamlają do Małkowskiego żeby sie zugodzil kandydować, tylko ten ma ich w głębokim poważaniu i słusznie, poradzi sobie bez nich. Panie Mankut, po kolejnych przegranych wyborach mam nadzieję ze w końcu Pan odejdzie, Napieralski kolejnej szansy nie da. Ile można inwestować w kiepski interes przynoszacy same straty? Odpowiedz Link Zgłoś
bartlomiej.jasinski Re: Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta mi 28.09.10, 09:08 Widzę Szanowny Pan jest, rzekomo, doskonale poinformowany w sytuacji SLD w Olsztynie i regionie. Muszę Pana zmartwić, jest zdecydowanie lepiej niż Pan twierdzi, śmiem twierdzić, że znacznie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żółtodziób Jassiński Bartłomiej, człowiek, który 57 głosów IP: 76.191.96.* 28.09.10, 12:14 otrzymał w wyborach do rady miasta. To jest wynik. Woooow. To teraz będzie 62? wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiKandydat.html?okregId=286201-RDA/4&kandydatId=8a8a8a830e43ea60010e466630fc01b3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony Re: Jassiński Bartłomiej, człowiek, który 57 głos IP: *.odnxx4.dynamic.dsl.tele.dk 28.09.10, 13:24 A jakie to ma znaczenie dla tematu dyskusji żółtodziobie? Odpowiedz Link Zgłoś
bartlomiej.jasinski Re: Jassiński Bartłomiej, człowiek, który 57 głos 28.09.10, 14:49 To proszę sprawdzić jeszcze wyniki sejmowe 2007r. i zastanowić się skąd 21, następnie 23-latek, zaczynający działalność publiczną ma takie wyniki. Rozumiem, że mój interlokutor może pochwalić się lepszymi lub ewentualnie ciepłymi kapciami pisząc powyższy komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zigi Do Kacprzyckiego IP: *.olsztyn.mm.pl 28.09.10, 20:28 Kacprzycki napisał: "Aktywny udział w życiu społecznym miasta, piętnowanie głupich pomysłów i złych rozwiązań. Tym się zajmuję i robię to z zaangażowaniem, staram się rozumieć potrzeby społeczne i podejmować działania by je wypełniać. Uczestniczę w życiu politycznym - bo tylko to w Olsztynie daje szansę by konstruktywnie krytykować i wyznaczać kierunki działań. Wielokrotnie odbijałem się od ściany niemocy miasta - głęboko w to wieżę, że trzeba tą ścianę wreszcie zburzyć. I pchnąć to miasto do działania." Na początku - "wieżę" w ostatnim zdaniu pisze się raczej przez "rz" od wiary, chyba, że ciągnie Pana na wieżę ratuszową :) A odnośnie cytatu, to istny bełkot nic nie mówiący. Ogólnikami możemy sypać, jak z rękawa :) Ale czasy zmieniły się i tak, jak napisali poprzednicy, zaangażowanie może i jest, ale ku czemu obrany jest ten kierunek? Kariera, czy dobro wspólne? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Do Kacprzyckiego IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.09.10, 22:16 sld bez szns. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Do Kacprzyckiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.10, 08:42 a ja myślę że jednak SLD zdobędzie lepszą pozycję niż ostatnio, szczególnie że nie będzie startowało już w jako LiD, bez kilku niewiernych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zigi Re: Do Kacprzyckiego IP: *.olsztyn.mm.pl 29.09.10, 11:06 A ja myślę, że nie można popełniać błędów ortograficznych - jak czyni to Kacprzycki. Fuj, fuj. Jak nie umie się uporać z błędami ortograficznymi, to co powiedzieć o błędach w rządzeniu miastem :) Na swojej stronie też ma błędy ortograficzne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: Do Kacprzyckiego IP: *.olsztyn.mm.pl 29.09.10, 19:49 Też tak uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta miasta IP: 81.15.230.* 08.10.10, 09:04 Odczepcie sie od Krzyśka Kacprzyckiego on sie jeszcze uczy i może popełniać "byki". A swoją drogą świetny pomysł z pokazaniem wyników wyborów Kacprzyckiego-146 i Jasinskiego-57. A teraz sobie wyobraźcie że to są obecnie dwie "jedynki" w sld Hahahahaha. Oj brzuch mnie już b oli z tego śmiechu. Jasiński napisał ze sld jes w bardzo dobrej kondycji hahaha oj bo umre ze śmiechu. No i jeszcze Kacprzycki powiedział ze Kulasek(kandydat na prezydenta-sld) jest tak jak on dobrym młodym politykiem. No kurde juz nie pisze bo sie posikałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: propi Re: Były wojewoda z SLD nie chce na prezydenta mi IP: *.olsztyn.mm.pl 08.10.10, 19:42 Myślę, że teraz doktór Kulasek dostanie 700 głosów w wyborach na prezydenta i zajmie chwalebne ostatnie miejsce w wyścigu wyborczym. Oczywiście panowie KK i BS przedstawią to jako znakomity sukces swej formacji w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś