Gość: LP IP: 62.67.140.* 13.08.01, 21:20 hallo JD jak bylo w borachtucholskich ciekawe czy juz wrociles kto jeszcze zna te szkole niech sie odezwie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.darlowo.sdi.tpnet.pl 17.08.01, 22:35 Udalo mi sie w Borach dorwac do internetu, wiec daje znak, ze zyje. Odezwe sie na dluzej po 20 sierpnia. Moze w miedzyczasie ktos rzeczywiscie dolaczy do fundamentalnych i metafizycznych kwestii zwiazanych ze szkola podstawowa nr 7. Wiec na razie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.92.* 21.08.01, 22:12 czy naprawde wszyscy umarli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 22.08.01, 00:10 Ja ciągle żyję, natomiast pozostałe milczenie jest rzeczywiście zastanawiające, chociaż w temacie na tym forum poswięconym najpiękniejszym miejscom w Olsztynie ktoś napisałem o barze Tramp przy Dworcu Zachodnim. Czy miałeś okazje poznać ten zachwycajacy bar? No i wynika z tego, że ktoś jeszcze z tamtych okolic żyje. Ja byłem właściwie świadkiem najpierw budowy, a potem rozpadu baru Tramp. Zanim pozwstał były tam baraki mieszkalne, skąd dzieciaki chodziły do naszej ukochanej siódemki, gdy podrosłem pijałem tam piwo, a potem cierpiałem, gdy baru i piwa zabrakło. W Borach było świetnie, tak jak w czasach świetności ogródka jordanowskiego u zbiegu Morskiej i Alei Róż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.156.* 22.08.01, 23:44 czesc .wracamy wiec do baru tramp czesto widzialem jak byly tam bonanzy.strasznie smierdzialo tam moczem.bylem tam pare razy po cukierki w drodze z kosciolagarnizonowego.napewno znasz.mozesz krotko opisac budowe tego dziela.ja tego nie pamietam.baraki znam dobrze mialem kolegow zeszkoly ktorzy tam mieszkali. mieszkala tam kiedys iza trojanowska.chodzila rownierz do naszej szkoly.O ogrodku jordanowskim lepiej nie wspominaj bo mi sie plakac chcialo jak to "rozpierdolili".kiedys bywolo sie tam colymi dniami nie piekne hustawki fontanna zabawki.lepiej skoncze na dzisiaj na razie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 23.08.01, 10:52 W barze TRAMP rzeczywiscie tak było, ale udawało mi sie unikac tam bonanz, wiec moze dlatego mam wspomnienia całkiem ciepłe. Z Izą właśnie chodziłem do szkoły, ale tylko 3 miesiące, choć wcześniej chyba też do przedszkola na Rybakach (może Iza się odezwie i to zweryfikuje). Czy ty chodziłeś również do tego równie wspaniałego jak szkoła 7 przedszkola? Ci, którzy spieprzyli ogródek jordanowski pownni rzezywiście zdychać długo w miejscu dokładnie odwrotnym do tego ogródka z czasów świetności, na przykład w schyłkowym barze TRAMP, ale pozbawionym piwa i innych wszelkich środków zapomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 10.57.42.* / *.dip.t-dialin.net 23.08.01, 12:35 oczywiscie ze chodzilem do przedszkola bylo wspaniale pamietam taki czerwony kisiel moze pamietasz jak nazywaly sie gorki kolo toru saneczkowego tam bylo kiedys zimowa pora jak w bajce . chodzilem kiedys napiwo do novotelu zawsze bylo zimne piwo mozetez tam chodziles . czy molenda chcial sie kiedys wybrac na tamten swiat cos pamietam jak przez mgle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 24.08.01, 08:44 Tor saneczkowy to była absolutna (kolejna) rewelacja, ale jak sie nazywały górki nie wiem, chyba nie używałem tej nazwy. Boguś rzeczywiście kiedyś tragnął się na swe życie. Miał jakieś kłopoty z ojcem, z planami małżeńskimi, ale nie chcę tu o tym dużo pisać. Wszystko się dobrze skończyło, w kazdym razie było to związane z jego wielkim sercem. Ja z Novotelu nie korzystałem, natomiast ważnym miejscem (obok Trampa) był dla mnie (bezpiwny) Coctail-bar w samym centrum przy ratuszu, którego byłem świadkiem narodzin. Przez parę lat wszyscy tam chodzili, byłe ogromne kolejki, lody serowe, coctaile mleczne i inne takie. Kiedyś napisałeś o Cywińskich, dlaczego zapadli ci w pamięć? Źle czy dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.152.* 24.08.01, 22:33 oczywiscie ze chodzilem do coktajlu na lody twarogowe . Zamiast na religie chodzilismy tam czesto , az kiedys przyszedl po nas ksiadz poniewaz na tej religji nie bylo prawie nikogo a tam wszyscy. bylem tam ze 3 lata temu nedza i rozpacz . jakos to zmniejszyli a nasze lody byly ... .ale co zrobic takie czasy nastaly a moze my jestesmy juz za starzy .Cywinskich pamietam dlatego zejako dziecko czesto tam bawilem sie z mirkiem chlopikiem i krzyskiem rudziancem. a cywinski nas przeganial tam byla taka weranda na dole i my tam wlazilismy .ale to byly lata 60-te koncowe . pozniej ten krzysiek gdzies wyjechal ,nie pamietam gdzie . czy dlugo uczyles sie w szkole na przyjaciol napewno znasz filuta to byl nauczyciel. jego znaja wszyscy.z mojej klasy prawie wszyscy sa tutaj (gdzie ja teraz)straszne co!! ale nie mam z nikim kontaktu .ja wyjechalem w 1989roku a wiec je Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.152.* 24.08.01, 22:38 ...jeszcze nie tak dawno jak reszta .moze znales potockiego z rybakow . chodzilem z nim na ryby .pamietasz taka bude kolo jeziora czarnego mieszkal tam taki dyngol co pil denaturat . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 25.08.01, 20:29 Nazwiska chłopaków, z którymi bawiłeś się na werandzie gdzieś mi sią szwendają po pamieci, ale niezbyt kojarzę. Podobnie z Potockim z Rybaków, którego nazwisko brzmi mi bardzo znajomo włąśnie stamtąd. W którym miejscu Rybaków on mieszkał? Ja, jeśli chodzi o Rybaki, zadawałem sie z klanem Jaworskich (mieli dom blisko Molendy, po przeciwnej stronie, kiedyś pomalowany na zielono), szczególnie z Waldkiem zwanym Polwerkiem. Także z Jurkiem Szczepańskim, który mieszkał dokładnie na przeciw Molendy, zwnany był Pepą, a gdy nas wkurzył Pepulcem. A teraz sprawa werandy na Alei Przyjaciół 29. Na tej werandzie ja również spędzałem mnóstwo czasu, właściwie wszystkie wakacyjne wieczory (bo, jak może pamiętasz, od roku 1963 bywałem w Olsztynie już tylko w wakacjach). Siedzieliśmy tam z Molendą, Elą Kaszubą, Bożenką Fedorowicz, moją siostrą i czasem jeszcze innymi i gaworzyliśmy do późnej nocy, narażajac sie na prześladowania mieszkających za werandą Foksów. Pamiętam, że kiedyś słuchalismy na małym radyjku tranzystorowym transmisji z meczu Polska-Brazylia, przegranego 3;6, ale w którym nawet prowadzilismy. Pamiętam też, że całe godziny grywalismy tam z Molandą w karty w grę o przemiłej nazwie - Dupa Biskupa. (dalej w następnym liście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 25.08.01, 20:35 (dokończenie) Pytałem o Cywińskich, bo to właśnie oni byli moimi dziadkami i do nich przyjeżdzałem całe lata na wakacje. Dziadek bywał ostry, wiec wyobrażam sobie jak was ganiał, ale miał złote serce. Zmarł parę lat temu. Właściwie nie był moim "pełnym" dziadkiem, bo był drugim mężem babci, ale traktował mnie jak pradziwego wnuka i ja jego jak prawdziwego dziadka (tym bardziej, że prawdziwy zmarł zanim ja sie urodziłem). Przez pewien czas blisko sie kolegowali moi dziadkowie z Walczukami. Ta weranda kiedyś miała parkaniki niskie z drewna, potem trochę kłoptliwsze wyższe i z metalu. Filuta nigdy nie poznałem, bo do sióddemki chodziełm tylko trzy miesiace pierwszej klasy, a może poznałem, ale w ogóel nie pamietam go. Strasznie się rozgadałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.136.* 27.08.01, 22:17 czesc wyjasniam sprawe filuta , nie mogles go znac ,poniewaz on uczyl starsze klasy ale zapytaj kogos ze swoich starych kumpli gwarantuje ze pamietaja go wszyscy. Byl strasznym "aparatem". Potocki mieszkal na rybakach ,blisko przedszkola, teraz ma chyba lombard , kiedys naprawial TV. Jaworskich znam tez ale nie tak blisko , rozmawialismy na ulicy to wszystko. Z ich ojcem lowilem ryby na dlugim rowny gosc .wydaje mi sie ze umarl pare lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.136.* 27.08.01, 22:30 ale to spotka kazdego z nas.Czy myslales kiedys spedzic wczasy w Lansku chyba wiesz gdzie to jest.Obecnie kazdy moze tam zrobic sobie urlop. piekna przyroda las i jezioro lanskie , pamietam ten osrodek rzadowy jeszcze z czasow komuny nawet mialem to szczesciebyc tam kiedys.Jak cie to interesuje to zobacz www.lansk.pl .wracajac do naszej dzielnicy napisz kogo jeszcze znales , pod 30 mieszkali na gorze szmereccy ,mosiales ich znac bo oni znali kaimow (czy kaimy nie wyprowadzili sie do warszawy) to na razie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 27.08.01, 22:56 O Łańsku, jeszcze nie myślałem, ale myśłałem o Arłamowie i Jadwisinie. Tam też są dawne ośodki rządowe. Ale ostatnio odkryłem świetne miejsce - hotel Anders w Starych Jabłonkach. Jest elegancko bardzo, a jednocześnie intymnie, zielono, jeziorowo i wszytsko inne co trzeba, no i właściwie niecałe 3 godziny z Warszawy. Spedzam tam przemiłe chwile z żoną (2-3 dniowe wyjazdy, apropos jak twoja sytuacja rodzinna?). Teraz wracam do Alei Przyjaciół. Przypomniałem sobie, ze Kaimowie musieli dawno sie stamtad wyprowadzić, pewnie gdzieś w latach 70-tych, na pewno najpierw do śródmnieścia, bo tam bywałem u Krzyśka, a co potem - nie wiem. Tam gdzie ja bywałem u dziadków (Al. P. 29) na samej górze mieszkała Jolka Wilk w moimi wieku, obok pod 27, pod Fedorowiczami mieszkali Karzelowie (kolagowałem sie z Alanem), a niżej na parterze Pileccy - Rysiek i chyba starszy Jurek, który miał beznadziejny wypadek na jeziorze i jeździł na wózku. W strone sklepu pod 33 mieszkali Kierkiewiczowie, byli spokrewnieni z Radziunami, z Ryśkiem miałem nawet bezsensowne spięcie. PO drugiej stronie pod 36 mieszkali Karpowiczowie - Ireczka, Mirek i Basia, wszyscy starsi ode mnie, ale szaleliśmy po ogródkach bardzo. Na samej górze Markowie (takie nazwisko) - Marysia i Małgosia też starsze ode mnie, ale je bardzi lubiłem, Małgosia była bardzo ładna. Obok w stronę sklepu, pod 38, pod Radziunami mieszkał chłopak, którego nazywalismy Angora, bo miał białe włosy, nie pamietam jego imienia ani nazwiska, miał starszego brata chyba Tomka. A na parterze mieszkali Mierzejewscy, afektowna dziewczyna Lala i jej brat chyba Mirek. Sensacją było jego chodzenie z dziewczyną spod Al. P. 25, bo ona była niska i brzydka, a on niezwykle przystojny, ale to wszystko pewnie jest ci zpełnie nieznane. Na Rybakach obok Szczepańskich w suterenie mieszkali Szwejkowscy, kolegowłem się dosyć z Bogdanem, a dalej tuż przy przedszkolu mieszkali Marcjankowie, byli trochę grubasami - dwóch chłopaków. Na razie tyle. Mój kłopot polega na tym, że pamiętam sporo twarzy z czasów gdy mieszkałem w Olsztynie , ale bez imion i nazwisk. Potem, gdy przjeżdżałem tylko na wakacje miałem dość stałe i niezbyt szrokie grono znajomków z Bogusiem Molendą w roli głównej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.136.* 27.08.01, 23:18 Podziwiam twoja pamiec do nazwisk choc mieszkalem na przyjaciol 26lat bez przerwy i znam tych wszystkich co wymieniles ,chyba bym nie potrafil po tylu latach miec tyle nazwisk w glowie. Acha ten angor mieszka teraz w Karlsruhe tj. tu gdzie ja teraz .Mam zone i syna ktory idzie teraz do 1.wszej klasy szkoda ze nie tam gdzie ja chodzilem Tak naprawde to atmosfera tamtych lat umarla bezpowrotnie. Tego hotelu w Starych jablonkach nie polecam, bylem tam kiedys .Z olsztyna do lanska jedziesz autem 10minut . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 27.08.01, 23:46 Dzięki za pochlebną ocene mej pamięci, ale już ci kiedyś mówiłem, że to stąd, że kocham to miejsce do dziś. Do Łańska na pewno się wybiorę, ale chce bronic hotelu Anders. Byłem tam całkiem niedawno, w skład hotelu wchodzą domki i pawilon (w nim mieszkałem), było świetnie, no może trochę za drogo. Wiedziałem, ze Angora mieszka w Niemczech, jeśli go spotkasz, to pozdrów i sprawdź czy mnie pamięta. Powiedz mu też, że spieprzył raczej swój dawny dom na Al. Przyjaciół jakąś wymyślną dobudówką (może to zrobił jego brat, wiesz o co chodzi?). Ja pozą żoną mam dwóch synów, bardzo już dużych, ale ja czuję sie stale jak w Olsztynie w wiadomych latach. Może kurczę ktoś wreszcie wzbogaci naszą rozmowę swoimi wspominkami z tamtych miejsc? Miałem nadzieję na Izę (dziś Trojanowską), ale ona nic. Teraz ide spać, bo jutro mam mnóstwo roboty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.68.* 28.08.01, 22:40 czesc to angora sam z ta przybudowka ,troche mu sie to nieudalo zdaje mi sie on tego nawet nie skonczyl bo wyjechal .Moze pamietasz to zejscie nad jezioro kolo angory , tam jezdzilismy na nartach ja, angor , szczur ten ostazni to radziun jurek . teraz sa tam jakies kretynskie schody .Tam bylo naprawde niebezpiecznie .Nie wiem czy bywales tam zima, jak tak to napewno grales w hokeja na lodzie .grali tam wszyscy mlodsi i starsi miedzy innymi kilku ktorych wczoraj wymieniles.sprawdziles ten adres o lansku , wydaje mi sie ceny sa normalne ale okolica cudowna .DLa mnie to druga rzecz po przyjaciol jezeli chodzi o olsztyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 28.08.01, 23:28 Narobiłeś mi smaku z tym Łańskiem, na pewno to sprawdzę. Zejście przy domu Radziunów oczywiście, że pamietam, rzeczywiscie zrobili tem beznadziejne schody. Ja zjeżdżałem tam na sankach, ale lepsze miejsce było na Bałtyckiej, za szkołą przy kiosku Ruchu (ta szkołą była bardzo ładna, ale spieprzyli ją, teraz jestem tam coś chyaba katolickiego). Zjeżdżało sie wprost na jezioro i to z wyskokiem, lud był tam zawsze taki, że nigdy nie było żadnego wypadku z załamaniem lodu (natomiast bywały latem wypadki z topieniem się dorosłych). Zapomniałem zapytać cię o pewną superważną rzecz. Czy zamieszkałeś na Al. Przyjaciół, gdy nie było jeszcze przed domami wzdłuż ulicy metalowych płotów z siatkami jak teraz, ale płoty drewniane, o wiele niższe, z deseczkami od góry. Na tych płotach mozna było siadać i chodzić po nich jak po równoważni. Było to rewelacyjne. I jeszcze jedna zaleta Al Przyjaciół - biblioteka w połowie ulicy. Ogromnie ją lubiłem, były gazety (o kolorowe było wtedy dosć trudno w kioskach), a ksiażki były w specjalny, świetny sposób oprawione. Dzięki temu przeczytałem wówczas mnóstwo świetnych rzeczy: Trzech muszkieterów, Niziurskiego i Ożogowską, a troche pózniej nawet Dostojewskiego. Czy masz z tej biblioteki podobne wrażenia? Ona chyba ciagle funkcjonuje, wiec jeśli masz podobne wspomnienia - pozdrawiamy ją. Może chociaż tam jest choć jeden komputer z interentem na Alei Przyjaciół i się odezwą. To był chyba numer 15. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.84.* 29.08.01, 21:57 czesc jasne ze pamietam drewniane ploty wydaje mi sie rozebrali je na poczatku lat 70-tych o cholera to juz 30 lat. (nastepna glupota).Tam gdzie jezdziles na sankach za kioskiem tez bywalem i to czesto ,ale tor saneczkowy byl najszybszy.Wiazalismy tam czasami po 10 sanek i na dol tego nie mozna zapomniec. Mowi ci cos KKS WARMIA OLSZTYN to byla przystan nad Krzywym chodzilo tam swego czasu sporo osob z osiedla byl tez angor .peczar ten ostatni mieszkal kolo szkoly , moze go znales Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.84.* 29.08.01, 22:08 na przeciwko bylo piekna jeszcze poniemiecka plaza miejska . Prawdziwa plaza miejska byla przed wojna u nas na dlugim . dokladnie na przeciwko mojego domu.Kiedys tam nurkowalem ale tam jest duzo brudu ,nic nie bylo widac. Byla tylko biala butelka po piwie z napisem (po niemiecku) lesny browar olsztyn interesujace nie , mam ja do dzisiaj lezy w piwnicy na Przyjaciol dobrze zapakowana. Jak chodziles do przedszkola to musisz pamietac bunkier pod placem zabaw od jeziora w strone mostu. napisz cos tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 29.08.01, 23:01 Plażę Warmii oczywiście pamiętam, bo całe lata opalałem sie na boskiej plaży miejkiej naprzeciwko. Pewnie pamiętasz, że były to setki metrów pomostów, wysoka wieża do skoków. Jak byłem mały to całymi godzinami chodziłem po tych pomostach (jeden wychodził daleko w jezioro i tam opalały się najpiękniejsze ciała żenskie Olsztyna) lub oglądałem skoki z wieży. Plaża miała przebieralnie, kabiny, huśtawki, wszytko byłem super, może z wyjątkiem bufetu, w którym stało sie godzinę, by coś kupić (nie mogłem pojąć, że ludzie stają w taką kolejkę). Obok Warmii była plaża tzw. Budowlanka, czasem nas tam zabierał Krzysiek Kaim, bo miał wymaganą karte wejsciową. Podziwiam, że wszedłęś do Jeziora Długiego i nurkowałeś, ja miałem mistyczny strach wobec wody w J. Długim, pewnie przez tych topielców, których się tam paru uzbierało. Natomiast nic kurczę nie wiem o bunkrze, przybliż mi coś , może mnie olśni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 23:26 To miło poczytać o dawnych czasach na Rybakach, czasami tam wpadam, bo tam mieszka moja mama. Co do Filuta, to cały czas trzyma się nieźle. A na budowlanych teraz jest najbardziej szpanerska knajpa w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 29.08.01, 23:36 Witamy nowego rozmówcę (nareszcie!). W którym miejscu Rybaków zamieszkuje mama. I czy podzielasz nasze zachwycone wspomnienia z tamtych okolic (choć z trochę dawniejszych lat, które się nie wrócą) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 11:34 Rybaki 33 (róg z Aleją Przyjaciół). Wspomnienia są fajne, ale ja cały czas mieszkam w Olsztynie, tyle że w blokowisku na Jarotach. A co do górek koło toru saneczkowego to są: wstążka zwana dumnie torem bobslejowym(w drugą stronę od toru), nią się dojeżdża do Mewy, na górze Mewy są dwie górki: Zając (do ul. Morskiej - było tam trochę wypadków, niestety raz saneczkarz zginął pod kołami) i Diabeł (w kierunku Al. Róż). No i są jeszcze 3 Korony do Długiego i na końcu Długiego Cztery Stopnie (słaba bo nasłoneczniona). Ale największy dreszcyk emocji był na Wilczej (przy Łynie), jak ktoś był ciapa, to gubił narty w rzece. Kojarzycie tamte bobsleje (3 łyżwy dokręcane do desek, z czego jedna do tak zwanej kierownicy). To był super szpan mieć taki bobslej, a czasy od dzisiejszych różnią się tym, że taki bobslej mieli ci, co chcieli go w piwnicy sklecić, a dziś wystarczy że starzy mają szmal i już dzieciak jeździ na snowboardzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 11:37 Acha, teraz zimą górki są puste, może 1 -2 sanki na torze, reszta zamarła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 10.57.42.* / *.dip.t-dialin.net 30.08.01, 12:58 czy mieszkales kolo Jurka Karmowskiego .ile masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 30.08.01, 17:59 Te precyzyjen informacje o górkach były imponujące. Bobsleja z trzema łyżwami świetnie pamiętam - szpan to był absolutny i w pełni uzasadniony. Jeśli Rybaki 33 było przy Alei Przyjaciół, to nam mieszakli m. in. Kruszewscy (chłopak Stasiek, a dziewczyny imienia zapomniełem), czy sie zgadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 18:59 Jurka Karmowskiego dobrze znałem (teraz tez go spotykam), bo za jego domem w lesie przesiadywaliśmy całe wakacje, a pozatym u nich był pierwszy telewizor i całe gromady dzieciaków przychodziły do nich na TV ( u mnie telewizor pojawił się w 1966). Mam 43 lata, ale na Rybakach 33 od początku mieszkaliśmy my czyli Dramowiczowie, mnie możecie nie kojarzyć (Daniel), ale może moich starszych braci Jurka i Radka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 19:02 Rybaki 33 to jest dom narożny (obok żółtego domu nauczycielskiego. U nas był (i jest) duży sad. W zasadzie wszyscy chłopacy z dzielnicy wpadali tam na jabłka (my wpadaliśmy dla sportu do kogo innego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.156.* 30.08.01, 20:10 znam ten dom ,naprzeciwko mieszka dodek co naprawia telewizory .Nazywa sie chyba Ostropolski .Do pelnego wykazu gorek dopisuje jeszcze Smierc byla zaraz obok toru.Czy obok twojego domu nie bylo pozaru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 21:29 Pożar był na Rybaki 31, teraz jest tam całkiem inaczej wyglądający budynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 30.08.01, 20:12 Myślałem, że chodzi o drugi róg Rybaków i Alei, przy skepie i Molendach. To były moje rejony, natomiast z twoich stron właściwie nikogo nie znałem. Ale jestem w podobnym wieku, więc coś wspólnego moze sie jeszcze pojawic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.156.* 30.08.01, 20:20 czesc nareszcie sie ktos pojawil bedzie weselej trzeba tylko znalesc odpowiedni temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.156.* 30.08.01, 20:18 jeszcze jedno czy obok nie mieszkala rodzina o nazwisku Litz (nie wiem czy dobrze napisalem)oni wyjechali do niemiec juz dawno.Ja mam 37lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 21:28 Lietzowie mieszkali na I piętrze (Kazik - mój rówiesnik i Leszek). Oni w 70- tych wyprowadzili się do centrum Olsztyna, Kazika spotkałem w połowie 80-tych nad jeziorem Likuskim (wtedy mówił, że jest nauczycielem w Reszlu). Czy teraz jest w Niemczech ? Co do górek, to jest jeszcze Mrówcza (koło śmierci) i zakręt (też tam). Te górki to śmieszna sprawa, bo moja zona jest z Beskidów i miała niezły ubaw jak jej pokazywałem te nasze "górki". Co do Waszych wcześniejszych wywodów to pamiętam, że Kierkiewiczowie gotowali obiady domowe. Pamiętam że były dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.88.* 30.08.01, 21:39 To ze oni sa w niemczech slyszalem od osob trzecich . nie wiem napewno czy prawda .Moze wiesz co porabia sztopa napewno wiesz o kim mowie .Ate obiady byly naprawde domowe . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 30.08.01, 21:57 Z obiadam się zgadza. Za Kierkiewiczami w strone szkoły mieszakli Rożnowscy. On był lekarzem, byli bogaci, nawet mieli służącą. Był tam chłopak i dziewczyna (chyba Ania), na co dzień nie zadawali się z nami za bardzo, ale byli sympatyczni. Kiedyś chłopak podłaczył w garażu do wzmacniaczy dwie gitary elektryczne (tak, tak - miał wzmacniacz i gitary) i pół godziny z kolegą pobrzdąkali dla całej ulicy. Było zachwycająco jakby Beatelsi przyjechali. Anię poznałem później podczas podróży na trasie Olsztyn-Warszawa, nawet zaprosiła mnie do domu na herbatę, było bardzo elegancko i niemal arystokratycznie, ale jej bratowi (temu od gitary) przytrafiło sie straszne nieszczeście. Pojechał do Ameryki i tam się utopił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.168.* 30.08.01, 22:59 wszystko mi sie pomieszalo ,Roznowski mieszka na dole chyba do dzisiaj ale na pietrze mieszkala kiedys taka starsza pani Smiecinska .Bardzo sympatyczna kiedys nawet z kolega pamagalismy jej robic zakupy .W pewnej chwili pojawil sie jej wnuk z Warszawy. chdzilem z nim do jednej klasy tobyl straszny palant cos w stylu dudusia ze starych filmow .wiem na pewno od jego babci ze on wyjechal do ameryki .Czy ma to jakis zwiazek z tym oczym ty piszesz .Nawiasem mowiac w tym mieszkaniu mieszka teraz mama mojego kolegi z ktorym mieszkamy prawie po sasiedzku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 30.08.01, 23:16 Kurczę, teraz ja zwątpiłem w moją cenioną przez ciebie pamięć. Ale ten o którym ja mówię, że wyjechał do Ameryki, był starszy ode mnie, dziś miałby pod 50-tkę, twój jest chyba dużo młodszy, więc może to sie jakoś trzyma kupy. Choć faktycznie brzmi dziwnie, że dwaj z jednego bloku (maleńkiego ) wyjechali do Ameryki (ale twój sie chyba nie utopił). W każdym razie nie obstaję sztywno przy swojej wersji, a przynajmniej przy niektórych jej elementach, tym bardziej że moje więzi z Aleją Pzryjaciół były systematyczne, ale z przerwami. Te przerwy w znacznej mierze uzupełniali mi dziadkowie Cywińscy. Co prawdy oni dziwnie długo nie mieli żadnej sklerowy, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 23:20 Sztopa ? Nie jestem pewien czy o tym samym myślimy. Może daj jakąś konkretniejszą informację. Mnie się to kojarzy z moim kumplem Sławkiem, pracuje teraz na stacji CPN (córa jego jest mistrzem juniorek Polski w boksie i jest w kadrze juniorek judoków) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 10.57.42.* / *.dip.t-dialin.net 31.08.01, 07:33 oczywiscie myslalem o nim .kiedys mial CPN w kortowie .Czy grales kiedys w pilke na boisku jakos ciebie nie moge sobie skojarzyc.Pamietarz moze Gerwazego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.96.* 31.08.01, 19:03 jd mozesz cos powiedziec o wypadku samochodowym ktory zdarzyl sie przed moim domem.jesli cos wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 31.08.01, 20:46 Oto co wiem: to musiało być we wczesnych latach 60-tych. Wtedy jak na Aleję Przyjaciół wjeżdzał jakiś samochód, to było to juz poważnym wydarzeniem. Na jezdni grywało sie w piłkę, maluchy jeżdziły rowerami, zabawy w chowanego, berka nie bardzo liczyły sie z ulicą. No i w tej całej sytuacji doszło do bezsensownego wypadku, że przed twoim domem samochód przejechał brata Krzyśka Kaima. Dziecko zgineło, nie wiem czy to był starszy czy młodszy brat, i nie znam innych szczegółów. Nigdy nie śmiałem o to wypytywać Krzyśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.72.* 31.08.01, 23:06 nawet w latach 70 tych nie bylo duzo samochodow na przyjaciol . Pamietam jak raz dziennie przyjezdzala ciezarowka do sklepu zawsze o podobnej porze ,a tak rzeczywiscie nic nie jezdzilo .Ja i inni czekalismy na (konia) tzn. na woz konny powracajacy w dni targowe z rynku do Gutkowa a tam z tylu woza bylo mozna jechac to byla frajda ,od Rastanskiego az do sklepu.Moze tez jezdziles? Pamietasz (tam jest teraz warzywniak)knajpe na rogu jeziornej -baltyckiej chodzilem tam na lody i na polococte.ty pewnie na piwo,podobno byla tam wczesniej mordownia w stylu TRAMPA ale ja nie pamietam tego.Chcialem jeszcze dodac ze ze trzy lata temu bylem na boisku szkolnym i nikogo tam nie bylo , tylko wszedzie wysoka trawa .masz jakies wspomnienia zwiazane z boiskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 31.08.01, 23:40 Ja pamiętam róg Bałtyckiej i Jeziornej (Jeziorna to ulica do Jeziora Krzywego?), kiedy tam jeszcze nic nie było (pamietam też, gdy nie było jeszcze willi Rastańskiego). A kiedy juz było, to nie pamiętam by to była kiedykolwiek mordownia, natomiast pamiętam te lody i polococtę i specjalny rodzaj ciepłych lodów i rurki o pewnym niezwykły nadzieniu, którego już nigdy nie spotkałem. Z boiska zapadł mi w pamieci konkurs z Krzyśkiem i Molendą na trafianie w poprzeczkę (osiagnęlismy znaczną w tym biegłość), a takze rozliczne wyrdarzenia niesportowe zwiazane z koloniami przyjeżdzajacymi na wakacje do szkoły. Poza tym ja chętnie grywałem także w tej szkole koło kiosku Ruchu i przystanku autobusu (a wcześniej tramwaju - to była pętla). Do dziś mam w głowie takie granie: ja, Molenda, Marcin Dobkowski, Andrzej Krajewski, Zdzisiek Fedorowicz i na pewno ktoś jeszcze. Oni byli troche strasi i imponowali mi niezwykle, bo byli bardzo bystrzy i łączyła ich prawdziwa przyjaźń. Andrzej Krajewski zmarł później bez sensu na raka (zaczęło sie od kolana, gdy akurat dostał sie na studia do Torunia, mieszkał najpierw pod 25, potem pobudowali sie pod lasem i miał niedorozwiniętą siostre Ewę, jego rodzice byli zrozpaczeni) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 10.57.42.* / *.dip.t-dialin.net 01.09.01, 09:31 czesc tych wszystkich co wymieniasz znam bardziej z meczow hokejowych na lodzie jeziora dlugiego ,pamietam jak oni grali . pozniej gdy bylem starszy gralem tez w hokeja bez przerwy.Zdobylismy kiedys 1-wsze miejsce w olsztynie , pamietam ci z pekinu byli bardzo grozni ale dalismy im rade . powiedz mi dlaczego to wszystko umarlo co robi teraz mlodziez .Acha przypomnialo mi sie ze ta pani z ogrodke jordanowskiego nazywala sie Jakubiec tam byla wypozyczalnia zabawek , dobrze pamietam takie drewniane samochody, i te hustawki z ktorych sie skakalo.Czy cos ci wiadomo na temat zatopionego czolgu gdzies obok mostu podobno kiedys wystawal z wody a moze to tylko mit? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 01.09.01, 21:40 O czołgu nie wiem nic, ale to jest troche możliwe, bo w lesie wokół jeziora było mnóstwo dużych okopów, o kształcie w sam raz na czołg i starsi mi mówili, że właśnie po to te okopy były. W ogródku jordanowskim ja też skakałem z huśtawek, robiliśmy zawody, kto skoczy dalej, pamietam też te drewaniane samochodziki, a moim szczególnym uznaniem cieszył sie bilard z grzybkiem. W ogóle to pomieszczenie z zabawkami i grami wydawało mi sie prawdziwą skarbnicą. Gratuluję sukcesów hokejowych, ja nigdy na to się nie załapałem. A czy bywałeś na Stadionie Leśnym, na którym Józef Schmidt ustanowił legendarny rekord świata w trójskoku 17.03 w roku 60 albo 61? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.84.* 01.09.01, 23:22 Patrz jak ten czas leci ,zupelnie zapomnialem o tym bilardzie z grzybkiem to byla na tamte czasy rewelacyjna gra pamietam trzeba bylo czekac w kolejce zeby pograc .Ciekawe kto by chcial teraz w to grac , na stadionie lesnym bywalem i owszem raz nawet nawet jeden z moich kolegow wsadzil glowe w plot ogradzajacy stadion i nie mogl jej z tamtad wyjac ,dopiero jak przyjechala straz pozarna i przeciela plot udalo sie , prawie jak na czeskim filmie .Ten kolega mieszkal kiedys pod nr. 11 .Chodzilismy razem na mecze gdzie sie dalo , nawet do kortowa na siatkowke .On mieszka teraz w Düsseldorfie i jest alkoholikiem.Powiedz dlaczego wyjechales do Warszawy , jezeli to nie jest tajemnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 02.09.01, 16:18 Żadna tajemnica: znalazłem się w Warszawie, zahaczając jeszcze wcześniej o Poznań, za sprawą służbowych awansów mego ojca. Nie pamiętam czy ty mówiłeś co cie zagnało do Niemiec (jeśli to nie tajemnica). Ja w czasie wakacji bywałem niekiedy na Stadionie Leśnym za sprawą kogoś kto tam trenował lekkoatletykę. Chodziliśmy tam w parę osób, wpuszczano nas na murawę, pozwalano biegać i skakać w dal, byliśmy zachwyceni. A teraz opowiem coś, w co nie uwierzysz, ale to prawda i na pewno znalazłbym świadków. Miałem z 5 lat, babcia stała w kolejce w sklepie mięsnym, ja miałem czekać przed sklepem (wszystko na Alei Przyjaciół). Nudizłem sie okropnie. Na oknach sklepowcyh były podłużne kraty i z tych nudów włożyłem oczywiscie głowę w te kraty nie mogąc potem jej wyjąć. Zacząłem beczeć, zbiegł sie cały sklep i pół ulicy, kombinowano co robić, czy piłować, czy wzywac kogoś. W końcu jakoś tę głowę sam wyjąłem. Była to chwila mojej prawdziwej sławy na Alei Przyjaciół, choć babcia twierdziła, że przynisłem jej mnóstwo wstydu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.92.* 02.09.01, 19:27 Czesc jutro jedziemy na tygodniowy urlop w okolice koblenz ladne lasy i okolica tylko zadnych wspomnien, jak bedzie dostep do sieci to sie stamtd odezwe .moj wyjazd do niemiec to po prostu beznadziejna sytuacja w tamtych latach w polsce. Tutaj da sie zyc spokojniej niz w polsce nie trzeba o nic walczyc .poza tym jest 6 tygodni urlopu w roku. A wiec do nasteonego poniedzialku ciekawe czy DD sie jeszcze odezwie. narazie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 21:21 odezwę się, wieczorami czytam co piszcie i bardzo się z tego powodu raduję. Ja co prawda głowy w kraty nie wsadzałem, ale przykleiłem sobie język zimą do poręczy na boisku SP 7. Świadkiem był tylko kolega, który mnie do tego namówił, a ja głupi sobie po prostu kawałek skóry języka urwałem. Ja też teraz się wyłaczam na kilka dni bo co prawda nie mam urlopu, ale ruszam z robotą (możecie odwiedzić stronę o tym co robię: www.kki.net.pl/musicdra/ckm Na razie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 03.09.01, 08:51 Rozumiem to dobrze LP, choć ja w Polsce też mam 6 tygodniu urlopu. Do DD: Zajrzałem na twa strone internetową. Czy jesteś muzykiem, czy robisz strony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.01, 11:18 jestem muzykiem, stronę zrobiłmi syn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 04.09.01, 20:48 To opowiedz coś o tym muzykowaniu. Ja gdyby mógł mieć drugie życie, to zrobiłbym wszytsko, by mieć twój zawód (choc nie skarżę sie na to, co mam) i jak z tego wynika wiele serca poświęcam słuchaniu, bo lubię piosenki i różne inne dźwieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.01, 07:55 Robię trzy rzeczy: jestem muzykiem koncertującym (gram na organach). Co roku można mnie uszłyszeć w Olsztynie w katedrze na początku lipca, oprócz tego oczywiście również w innych miastach, a czasmi w innych krajach (głównie w czasie wakacji). Zapraszam na mój najbliższy koncert 14 IX w kościele św. Marcina w Bielsku-Białej 2/ uczę gry na organach w olsztyńskie szkole muzycznej - możesz obejrzeć stronę naszej sekcji www.kki.net.pl/~psmolsztyn 3/ prowadzę z żoną prywatną szkołę na Jarotach Szkołę Muzyczną YAMAHA (w ramach naszej firmy Centrum Kultury Muzycznej)- to jest trochę lżejsza muzyka - raczej jako hobby. To tyle samoreklamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 172.16.8.* / 62.233.138.* 06.09.01, 09:08 To bardzo interesujące, w znacznej mierze ci zazdroszczę. Trochę realizuję te swoje pasje muzyczne (poza słuchaniem) poprzez syna, który uczył się w Warszawie w takiej szkole jak twoja. Mamy zresztą świetną Yamahę i nawet ja na niej pogrywam (na emeryturze zrobię duże postępy), a dziecko grywało świetne rzeczy (od Jarre''a po Bacha). Co prawda teraz bachor się zbiesił i przestał chodzić na lekcje, ale juz coś jest. Czy kończyłeś jakieś studia muzyczne? Daj znak, gdybyś grał w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.01, 08:26 Kończyłem Akademię Muzyczną w Krakowie. W Warszawie akurat byłem wczoraj i nie wygląda żebym tam w ciągu kilku miesięcy znów musiał jechać. Co do grających chłopaków to to ,że chłopak nie chce grać to norma. Wystarczy, że instrument będzie gotiwy do grania, to i tak po jakims czasie przyciągnie człowieka do zagrania swoich ulubionych kawałków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 07.09.01, 18:07 Jak trafiłeś do tak profesjonalnego związku z muzyką. Rodzice cię ganiali, czy inaczej? Może dodałbyś ze dwa słowa o swych gustach muzycznych. Ja jestem zupłene samouctwo, ale uwielbiam rozmawiać o muzyce. Zresztą z moich doświadczeń wynika, że muzycy świetnie i pasjonujacą opowiadają o swym fachu (w przeciwieństwie na przykład do plastyków). Czy na Alei Przyjaciół znałeś kogos z rejonu sklepu i tego przy sklepie skrzyżowania Rybaków z Aleją Przyajaciół? Bo to było moje środowisko naturalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 00:45 Owszem, trafiłem do szkoły muzycznej podstepem: rodzice obiecali kupić do domu telewizor jeśli pójdę uczyć się muzyki. Poszedłem, potem w 1 klasie chodziłem miesiąc na wagary (ganiałem po budowie domków na Rybakach (tych od strony lasu, w zasadzie dopiero po 7 latach nauki zacząłem coś ćwiczyć. Okolice sklepu pamiętam (jako łepek zbierałem pety rzucane przez wozaków i przypalałem z kumplami za sklepem - na szczęście po takich początkach palenia "Płaskich" odechciało mi się palić na zawsze). Znałem trochę ludzi ze szkoły: Radziunów, Jaworskich, Kierkiewiczów, Szatkowskiego. Molenda przez kilka miesięcy też chodził do muzycznej. Ale moi kumple mieszkali też na Al. Przyjaciół tyle że bliżej lasu ANdzrej Aleksandrowicz i Sławek Jelewski. Znałem też dużo ludzi bo mój starszy brat lubił towarzystwo.Wspominaliście o nich we wczesniejszej rozmowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 172.16.8.* / 62.233.138.* 08.09.01, 10:38 A więc nasze ścieżki jakoś się krzyżowały. Pewnie się znamy z widzenia, choć ja od 64 roku bywałem tylko na wakacjach w Olsztynie. Oczywiście że Boguś Molenda grał na pianinie i to pięknie, miał to pianino w domu i pamiętam jak w duecie (ja akordy na gitarze), ku zachwytowi pewnych atrakcyjnych panienek, wygrywaliśmy "Dom wschodzącego słońca". Mam jeszcze takie pytanie: jak z perspektywy fachowców prezentuje się muzyka Vangelisa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 16:31 No, nie jestem fachowcem od Vangelisa (mam co prawda jego jedną płytę), kiedyś lubiłem go słuchać, ale to jest muzyka do słuchania bez zakłóceń, a ja nie mam w domu warunków do słuchania w ciszy. W zasadzie w domu królują płyty jazzowe (i organowe). Jutro wyjeźdźam na 10 dni, więc z mojej strony następuje przerwa. Cześć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.72.* 08.09.01, 22:46 Czesc i po urlopie.Widze ze rozmawiacie na tematy muzyczne , ja tez lubie muzyke ale raczej posluchac.Lubie bardzo Boston Queen The Beatles albo z polskich Budka Suflera Manam Perfect mieszkajac jeszcze w polsce mialem okazje zalapac sie na tzw.bramkarza , z tego powodu przezylem mnostwo koncertow na zywo widzialem tez duzo od zaplecza.Mialem mozliwosc rozmow z muzykami przed koncertami.Teraz pewnie jest inaczej bo oni zarabiaja w tej chwili ciezkie pieniadze.Wyobrazdzcie sobie 10 czy 11 koncertow Budki Suflera w kinie Grunwald tylko dlatego ze im placili od wystepu ,a wiec po co robic to w hali za planetarium.Jeszcze jedno w tamtych czasach zaczynala pani Trojanowska ktora bardzo mi sie wtedy podobala . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 172.16.8.* / 62.233.138.* 10.09.01, 09:23 Witamy po urlopie. Jak widzisz trzymaliśmy ten wątek także bez ciebie, teraz DD ma przerwę. Czy ty go kojarzysz, bo wynika z jego tekstów, że był w samym centrum zycia wokół Jeziora Długiego. Ja preferuje z muzyki takie rzecz jak Vangelis, Enya, Clannad, a z lat naszej młodości Yes, Deep Purple i Led Zeppelin (choc dzis nie moge patrzec na podstarzałego Roberta Planta biegajacego po scenie), także oczywiscie Beatelsów (szczególnie Help i Abbey Road). Iza Trojanowska (wtedy o innym nazwisku) - jak już kiedyś pisałem - chodziła ze mną do I klasy szkoły, a wczesniej chyba tez do przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olesław Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.uwm.edu.pl 10.09.01, 17:55 Hmm okolice KOblenz? Gory Eiffel? A gdzie mieszkasz dokladnie LP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.152.* 10.09.01, 19:07 Mieszkam w Karlsruhe a tam bylem tylko na krotkim urlopie , okolica ladna ale pogoda byla nie zabardzo .mieszkalismy w hotelu DORINT znasz te okolice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.152.* 10.09.01, 19:24 Czesc tego DD napewno znam przynajmniej z widzenia on mnie pewnie tez.Ja rownierz palilem pety za sklepem.W czasie przerw w szkole byla tam niezla palarnia wtedy to byl szpan palic "caro" 20zl paczka olbo "marlboro" 28zl nie wiem dlaczego pamietam te ceny . Trzeba bylo szalenie uwazac na Filuta albo Serafina oni nas ganiali.Pisales kiedys o bibliotece na przyjaciol bywalem tam czesto, tam byl taki dziwny zapach zapach (przyjemny) na pietrze mieszkali Wroblewscy a na samej gorze Janek Dobrowolski moze znasz ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 10.09.01, 20:24 Oczywiście, ze znałem Wróblewskich i Dobrowolskiego, choć nia bardzo blisko. Czy Dobrowolski nie miał motocykla w czasach gdy było to nie byle co? Z tym pemętaniem cen to chyba typowe. Ja też parę pamietam. Chodziłem do kiosku po papierosy dla ojca. Były to Silesia po 5,20. Gdy przyszło na mnie z paleniem, to były to Klubowe (przez pewien czas w opakowaniu z celofanem) - 4,40, potem Extra mocne i bardzo oryginalne 66 (mentolowe z filtrem) oraz Wrocławskie (o dziwnie słodkim smaku). Natomiast w ogóle nie miałem zdrowia do Caro, za to uwielbiałem bywające czasem Guluazy (nie pamiętam jak sie je pisz po francusku), chyba po 25. Dziś nie palę od dawna i bardzo sobie to chwalę, co wychowawczo polecam wszystkim tego czytelnikom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olesław Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.uwm.edu.pl 11.09.01, 18:19 A gdzie ten hotel? KOblenz czy gorach. PO Eiffel tez mi sie zdarzylo pokrecic. A w Kolblenz bywalem sporo. W tym roku bylem tam na Rhein in Flamen. Zahaczylem tez i o Twoje okolice, bylem w Karlsruhe, Mannheim, Ludwigshafen, troche posiedzialem w Heidelbergu. Bardzo fajne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.67.159.148.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 11.09.01, 20:57 Czy ty mieszkasz nad jez.Dlugim? jak tak to od kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.67.159.148.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 11.09.01, 21:03 Tak to sie zgadza Jasiu D mial kiedys motor z koszem zo byla MK produkcji radzieckiej koloru czarnego.Kupil kiedys gdy dostal spadek z ameryki. Bede konczyl bo w tv pokazuja na zywo ameryke po tych zamachach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olesław Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.uwm.edu.pl 12.09.01, 14:33 NIekoniecznie. MIeszkan za to nad Kortowskim:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 12.09.01, 15:15 Witamy nowego rozmówcę na tym wątku (już najobszerniejszym na forum olsztyńskim. Kortowskie to może nie do końca to samo co Długie i Krzywe, ale w końcu też jezioro i też w Olsztynie, więc prosimy czuć sie pełnoprawnym uczestnikiem naszych odrobinę emeryckich wspomnień. Do LP: a czy chadzałeś na grzyby, gdy one rosły od razu po drugiej stronie mostu na naszym drogim J. Długim i czy żołnierze popisywali sie chodzeniem po poręczy mostu, a ty czułeś miły dreszyk emocji (dość perfidnej) na myśl, że może któryś wpadnie do wody? Ja czułem, ale na szczęście nigdy żaden nie wpadł. To co właśnie napisałem pozwoliło mi na chwilę zapomnieć o tym starsznym horrorze w Ameryce; moja żona pół dnia wczoraj biadoliła, że będzie wojna (odpukuję) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.149.* 12.09.01, 21:54 Czesc chodzac jeszcze do przedszkola pamietam ze zawsze bawilismy sie na koncu jeziora,gdy przechodzili zolnierze probowalismy oderwac guziki od moro , nikomu sie to nigdy nie udalo..Czasami ktorys z zolnierzy dal nam guzik (taki z orzelkiem).Mialo to kiedys ogromne znaczenie.Widzialem kiedys tez jak zolnierze polamali most (pijani)do tego stopnia ze pozniej musieli go odbudowac praktycznie w calosci.Pamietam biel desek nowego mostu.Moze pamietasz cos z tego okresu, to bylo gdzies w 70 -latach.Na grzyby chodzilem tez za most albo jechalo sie do Plusk Gryzlin albo Lanska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.02, 19:35 ja chodziłam do jenej klasy z jackiem karmowskim i jurkiem dramowiczem mile wspomonam moja klasę i nauczycieli serdecznie wszysstkich pozdrawiam mieszkam na jarotach Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa T. Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.02, 20:43 Gość portalu: Iwona napisał(a): > ja chodziłam do jenej klasy z jackiem karmowskim i jurkiem dramowiczem mile > wspomonam moja klasę i nauczycieli serdecznie wszysstkich pozdrawiam mieszkam > na jarotach Iwona Serdeczne pozdrowienia Iwonko!! Do ukończenia szkoły średniej mieszkałam na Al.Przyjacił 19 .Do dziś dnia mieszka tam moja Mama,ktorą odwiedzam niestety ostatnio dość rzadko.Na pewno pamiętasz nasze koleżanki Grażynkę Jaskowską, moje imienniczki Ewę Kusiorską i Świetlik.Pozdrawiam również moją klasę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 02.04.02, 22:15 Dziękuję. Ewuniu my to bardzo dawno nie widziałyśmy się, może będziesz mogła przyjechać na obchody 50 do Olsztyna. Grażynę, Ewę oraz Dankę Pocz, Basię Rzeszotarską, Wieśka Zmysłowskiego czasami spotykam.Z Urszulą Ruczyńska widziałam się kilka lat temu. Z Ewą Świetlik już od dawna planowałyśmy spotkanie naszej klasy może z tej okazji uda się nam spotkać. Czekam na dalszy kontakt i myślę, że jeszcze ktos do nas dołaczy. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.96.* 31.08.01, 18:29 jd czy wiesz cos o wypadku kolo mojego domu, chodzilo o jakis zaklad ? Podobno zginal chlopak.Jak cos wiesz to opisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.uwm.edu.pl 12.09.01, 12:56 prosze Was skonczcie juz ten egoistyczny wątek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.64.* 13.09.01, 18:21 Olo Kolo czy Oleslaw? Janusz jak myslisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kołko Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.01, 19:10 LP nie prowokuj mnie!!!!!!!!!!!!!!!111111 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 13.09.01, 19:19 Drogi "kółko", w czym ci wadzimy? Gadamy sobie, cieszymy się mniej czy bardziej interesujacymi wspomnieniami, pozwalamy sobie i ewentualnie innym odkurzyć stare dobre dzieje. Jeśli chcesz to zrecenzować, to prosimy bardzo, ale jeśli przemiawia przez ciebie bezinteresowne, egoistyczne (tak, tak) czepialstwo, to przecież możesz ten watęk opuszczać. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.67.147.180.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 13.09.01, 21:18 Moze sie myle ale zobacz ze ten adres znamy juz .A tak naprawde komu to przeszkadza ze sobie rozmawiaja.Ten olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl napewno nie ma kogos z kim moglby pogadac to jest cecha ludzi chorych.Czy podzielasz moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olesław Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.uwm.edu.pl 14.09.01, 15:06 LP adres tu nie ma nic do rzeczy. Zanim zaczniesz wysuwac jakies oskarzenia dowiedz sie ze adres tepsy to adres otrzymywany prz polaczeniu dialupowym. to samo dotyczy domeny UWM ktora takze moga uzywac tysiace ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.67.147.180.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 13.09.01, 21:07 Gość portalu: kołko napisał(a): > LP nie prowokuj mnie!!!!!!!!!!!!!!!111111 Bo CO ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 13.09.01, 21:15 Leszek, nie ulegaj prowokacjom, przepytajmy na razie człowieka spokojnie i z godnością nam wrodzoną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TADEK Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 10.57.42.* / *.dip.t-dialin.net 14.09.01, 12:19 wez kolo i pierdolnij sie w czolo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 14.09.01, 16:18 Gość portalu: TADEK napisał(a): > wez kolo i pierdolnij sie w czolo Tadek, do kogo kierujesz te pieszczotliwe i poetyckie rady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olesław Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.uwm.edu.pl 14.09.01, 15:01 Ej halo? A coz to Ty chcesz ode mnie? ja sie tylko grzecznie odezwalem a juz o cos mnie podejrzewasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 14.09.01, 16:23 Olesław, nic od ciebie nie chcemy, tyle że ktos nas lekko zaczepia. Pozdrawiamy Kortowskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.76.* 15.09.01, 19:05 Janusz zobacz ze to ta sama osoba wlazi nam w parade.Zmienia tylko nicki. Ale zastawmy go w spokoju a ON niech spada skad przyszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.76.* 15.09.01, 19:17 Pisalem ostatnio o moscie na dlugim ale nie wiem czy czytales to ,bo TEN...chcial nam przeszkadzac, miejmy nadzieje ze sie juz nigdy nie odezwie bo nam takich tu nie potrzeba. Pozatym zapraszamy wszystkich ktorzy maja cos do powiedzenia na temat szkoly nr.7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 15.09.01, 20:33 O moście oczywiście że czytałem (zawsze wszystko czytam). Nie wściekaj sie za bardzo na Olesława (i inne jego ksywki), w końcu jest - jak twierdzi - znad Jeziora Kortowskiego, a to też nie byle co. A teraz wracam do naszych okolic. Ja chodziem z przedszkolem w to samo miejsce na końcu Jeziora Długiego (tylko kilka lat wcześniej), kiedyś znaleźliśmy tam żmiję, zrobiła sie straszna panika, ale zjawił sie jakiś facet i wrzucił ją do jeziora. W mojej rodzinie panowało zawsze duże uwielbienie dla grzybów i bardzo często chodziliśy zbierać je na drugą stronę jeziora. Gdy po przejściu przez most skręcało się w lewo można było w dawnych latach znaleźć całkiem sporo. Ciekawe jest to, że na początku był kawałek lasu, w którym masowo rosły olszówki. Tych grzybów nie zaleca się zbierać, ale w mojej rodzinie z dziada pradziada istniała tradycja uznania dla olszówek, zbierania ich i zjadania. Moja babcia robiła je jako duszone oraz marynowane i nigdy nikomu nie zaszkodziły (babcia Cywińska dożyła prawie 90-tki i zmarła na początku tego roku, inni - odpukuję - też sie mają nieźle). Próbowałem później, gdy byłem starszy, zgłębić problem olszówek. Dziadkowie nie chcieli nic tłumaczyć i pogardliwie reagowali na moje wątpilowści. W atlasach grzybów wyczytałem, że istnieją trzy gatunki olszówek i jeden od biedy można zjadać, ale trudno go odróżnic od innych. Wychodzi stąd, że w mojej rodzinie przechodziła z ojca na syna również umiejętność wychwytywania właściwych olszówek. Prawdę mówiąc ja ją chyba jednak już zatraciłem i nie przeniosłem na moich synów. Poza okolicami Jeziora Długiego nigdy nie zbierałem już olszówek, a tam od dość dawna już ich nie ma. Interesujace, że z kolei Boguś Molenda wysoko cenił surojadki zwane także gołąbkami, które ja miałem za truciznę. No i dodam, że wokół Jeziora Długiego bywały również - w sporych ilościach - podgrzybki, koźlaki i koźlaki czerwone, do których nie sposób mieć jakichkowiek wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.64.* 15.09.01, 22:30 Ja tez jadalem kiedys olszowki z nad jeziora i nigdy mi nic nie bylo. Moi dziadkowie zbierali te grzyby tez za mostem , pamietam ze olszowki rosly w takich ilosciach ze mozna je bylo kosa ciac. Napewno znasz jezioro Zbik albo Podkowka tam rosly lepsze grzyby ,ale bylo juz dalej od domu. Pozniej gdy bylem juz troche zmotoryzowany ,jezdzilismy na grzyby do Gryzlin ,moj kolega mial tam rodzine w samym srodku Lanskiego Imperium .Tam byly grzyby!!! Niestety czasy byly wtedy ciezkie i ci ludzie przegrali wojne z komunistami (wyobraz sobie w ciagu nocy ogrodzili ich gospodarstwo plotem ok.2m wysokim bez mozliwosci wyjazdu) W koncu mieli dosyc i wyjechali do niemiec paszporty byly dawno "fertig" tylko oni nigdzie nie chcieli wyjezdzac .I tak z tutejszych robili niemcow ale sie rozgadalem . Czesc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 02:55 Panowie niezle nabijacie glosy tym watkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 16.09.01, 13:15 Do fff: Rzeczywiscie nabijamy, ale zauważ, że te nasze listy to głosy nie pierwsze z brzegu, jedozdaniowe (jak większość), ale prawie jak stare dobre listy w kopertach. Za to własnie cenię mego głównego rozmówce, czyli LP. Czy masz do nas żal, że nabijamy te głosy, czy są to wyrazy uznania? I może masz cos wspólnego z Jeziorem Długim i okolicami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 20:51 A nabijajcie. Przynajmniej nie wygladamy jak jakas inetowa pustynia:) NIe z Dlugm nic mnie nie laczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 16.09.01, 22:13 No to będziemy nabijać. Zbliżamy się do jubileuszowej 100-tki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.72.* 16.09.01, 22:29 co to znowu za fff? Czy to znowu kolo czy kolko . JD czy znasz parking w Dorotowie na E7 tam na gorze mial byc zajazd ,ja niestety dawno tam nie bylem moze ty zajrzales tam kiedys.Jestem ciekawy czy to budowa zostala skonczona (znalem kiedys wlasciciela ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olesław Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.01, 01:02 Panowie kortowskie to sama esencja:> Aha dajcie mi spokoj z tymi ''innymi'' ksywami. NIe mam nic wspolnego z tymi zaczepiaczami. Po prostu dostaje domene Telekomunikacji Polskiej bo lacze sie z netem przez telefon!!! kupa innych ludzi moze miec taka sama. Jak dla mnie mozecie sobie pisac w nieskonczonosc, przynajmniej forum sie rozruszalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 17.09.01, 14:43 Olesław, wszystko w porządku. Raz jeszcze pozdrawiamy Kortowskie i dzięki za tolerancję dla naszych wspomnień i miłe słowo o rozruszaniu forum. Zaglądaj tu do nas. A teraz do Leszka: nic nie wiem o tej budowli w Dorotowie. Szczerze mówiąc moja olsztyńska przestrzeń życiowa była mocno zawężona do obszaru miądzy naszą Aleja i Dworcem Głównym (w mym dzieciństwi to był właściwie cały Olsztyn); Dorotowo, Nagórki, Barczewo itp. to dla mnie właściwie ciemna magia (ale też czuję, że by mi sie tam spodobało i może jeszcze tam zawitam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.67.148.91.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 17.09.01, 21:33 piszesz o dworcu glownym a co powiesz o kinie dworcowym .Musisz je pamietac,ja chodzilem do tego kinana na rozne filmy dla troche starszych.Tam wchodzilo sie bez problemow na filmy o Godzili albo King-Kong .W Poloni nie bylo to takie proste bo sprawdzali legitymacje szkolne, ale czasami udawalo sie wejsc na jakis dobry film.Tu gdzie teraz jestem tez chodze do kina ale to nie to samo.Nie ma atmosfery poniewaz jest to kino bardzo duze ok 2 tysiace miejsc. Duzo sal ktore nigdy nie sa pelne(z yjatkiem super filmow).Ale nie o tym chcialem pisac . Czy cos ci jest wiadomo o kinie letnim kolo mostu nad dlugim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 17.09.01, 21:38 Kino Dworcowe to było cos niesamowitego (jak wszytsko wtedy w Olsztynie). Piersze senase leciały od 7.30 i tak do 20. Z wejściem było tak jak mówisz, no i ten boski nastrój wyjazdów, przerw w podóży i zamiarów ruszenia w świat. Leszek, pozwól teraz, że złożę ci gratulację, że następnym listem rozpoczniesz drugą setke naszej korespondencji (choć dochodzi do tego jeszcze troche w innych wątkach). W ten spoosób jedna dziesiata tego forum to my i jest u nas co poczytać (choć możemy wkurzać młodzież naszym" "za naszych czasów") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.09.01, 22:26 Witam sympatyków Al.Przyjaciół.Trochę zajęło mi czasu aby prześledzić Wasze rozmowy o przeszłości, zresztą bardzo ciekawe. Wymienialiście wiele imion i nazwisk, chciałam sie zapytać czy pamiętacie nazwisko Sajda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.88.* 17.09.01, 22:33 witamy cie na forum.to nazwisko mi nic nie mowi,a moze tylko wylecialo z pamieci .Napisz gdzie mieszkasz(les) . pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.09.01, 22:38 Niestety ja tam nie mieszkałam ale moja rodzina tak, właśnie nazywali sie Sajda. Myślę jednak że Ty nie możesz ich pamiętać ponieważ wyprowadzili się zanim sie urodziłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 18.09.01, 12:35 Ja pamietam świetnie to nazwisko. Mieszkali chyba na Alei Przyjaciół 29 na parterze, było tam chyba troje, a może więcej dzieciaków. Nie wykluczam, że mieszkanie po nich przejęli moi dziadkowie około roku 1962-63. Czy może sie to zgadzać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.09.01, 17:34 Czytając Wasze wcześniejsze rozmowy tutaj czułam ze może Ty jd będziesz pamiętał . Dokładnie rodzina Sajda mieszkali na Przyjaciół 29 pod numerem 1 a Twoi dziadkowie naprzeciwko. Nie wiem na ile ich mozesz pamiętać, mieszkali tam ponad 10 lat ale wyprowadzili sie w 1962. Opowiadałeś o pewnej werendzie na której lubiliście przesiadywać. Rodzina Foks zajmowała mieszkanie wlaśnie po Sajdach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 18.09.01, 18:43 Jak widzisz skleroza zupełna jeszcze mnie nie dopadła. Wiem, że bawiłem sie z nimi, ale przez to że w tym 62 roku sie wyprowadzili zapadli mi w dalekie rejony pamieci. Ja mniej wiecej w tym samym czasie wyjechałem z Olsztyna, ale przez następne wiele lat spedzałem w Olsztynie całe wakacje, więc pamiętam dobrze kontunowane znjomosci z tych wakacji. Przypomnij mi ilu było Sajdów, czy dziewczyna nie była w moim wieku? Czy nie mieli jakiegoś dużego psa? I wydaje mi sie, że byli mocno aktywni podwórkowo. Z Foksami znałem sie potem, pilnowałem z siostrą im dziecka, gdy wychodzili na miasto. Mieli też telewizor, a moi dziadkowie długo nie, więc zapraszali mnie czasem na ważne wydarzenia. Na przykład pamietam Mistrzostwa Swiata w piłce nożnej w Anglii i choćby mecze z rewelacyjnym Koreńczykami, którzy chyba wygrali z Węgrami i omal nie pognębili Portugalii, ale uratował ją Eusebio. Wyżej w tym budynku mieszkała Przybyszowa, ogromna rodzina Tarasiewiczów (jak oni sie mieścili?), a jeszczew wyżej Jolka Wilk i Tajanowiczowie. Co wiesz jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.09.01, 19:06 Ty i skleroza? to niemożliwe. Ja zawsze myślałam że mam dobrą pamięć ale z Tobą raczej nikt nie wygra. Sajdów było troje jak mówiłeś. Najstarszy był chłopak, dziś ma 51 lat i 2 siostry. Ta młodsza podejrzewam że jest w Twoim wieku, ponieważ wspominałeś o Joli Wilk, a one obie znały sie od urodzenia i chodziły razem do słynnej szkoły z tego forum, tj. nr 7, ale tylko do pierwszej klasy a potem sie juz wyprowadzili stamtąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 18.09.01, 20:19 Dzięki za miłe słowo; powtorzę, że to wynika z mojej miłości do tego miejsca i mego tam dzieciństwa. Więc chyba wszystko się nam zgadza. Ja chodziłem do pierwszej klasy równolegle z Jolką, ale ja do Ia, a Jolka do Ib (tak mi sie wydaje), oczywiście do naszej ukochanej 7-mki (ciekawostką 7-mki była m.in. sala gimnastyczna na II pietrze, a nie jak to jest normalnie na parterze). Z tym, że po 3 miesiącach szkoły wyprowadziłem sie z tego miejsca (więc coś podobnego jak z Sajdówną). Jak na imie miała ta najmłodsza Sajdówna, no i co robi teraz? Usytuuj nam też trochę siebie. Czy mieszkasz w Olsztynie, czy w tamtych latach tam bywałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.09.01, 20:28 Miejsce jest naprawde piekne,żałuję że tam nie mieszkałam, znam tylko z opowiadań. Całkiem niedawno byłam tam na spacerze, właśnie z najmłodszą Sajdówną. Ma na imię Irena i jest moją mamą. Jej brat nie mieszka w Olsztynie ale kiedy tylko przyjeżdża od razu "biegnie" w tamte okolice widocznie to miejsce ma swoją moc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.67.148.192.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 18.09.01, 22:09 W tej chwili moge zalowac ze urodzilem sie w 1963roku i nie moge wlaczyc sie do waszych wspomnien.Poza tym sala gimnastyczna byla i jest rzeczywiscie wspaniala.Jak bedziecie tam kiedys przechodzic popatrzcie w gore ,za oknami sali gimnastycznej jest taki murek i my po nim chodzilismy(widac z chodnika) przechodzac z okna do okna.Jak nas kiedys zlapal Filut za oknem ,to malo nie dostal zawalu . To bylo naprawde bardzo wysoko.Na szczescie nigdy nikt nie spadl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 18.09.01, 23:20 Najpierw do Leszka: Nic nie wiem o tym letnim kinie nad jeziorem, ale brzmi to fantastycznie. Pomyliłem ostatnie sense w kinie Dworcowym: były o 23. Chodziłem też do przytulnegogo kina Awangarda na Starówce, a jeszcze wcześniej koło ratusza, tam gdzie teraz jest Empik i pawilon z kasami i biurami podrózy było kino Odrodzenie. W domu za tobą w stronę przystanku mieszkała Grażyna Dziankowska, czy znałeś ją? Teraz do A: Zaskoczyłeś mnie odrobinę. Przypomniałem sobie od razu imię twej mamy, bo naprzeciw mieszkała jeszcze jedna Irka - Karpowicz, którą nazywaliśmy Ireczka. Zorientuj sie u mamy, czy mnie pamięta. Mieszkałem w domu obok Karpowiczów, nr 34 na parterze, pod Trepanowskimi. Mam na imię Janusz, a mogę sie kojarzyć z małym rowerkiem o grubych oponach (kiedyś napisze tu o nim troche wiecej). A w ogóle w zwiazku z tą historią z tobą muszę wam obu opowiedzieć coś, co mi sie przytrafiło parę lat temu. Przyjechałem do Olsztyna, szedłem z dworca juz Aleją Przyjaciół i zobaczyłem znajomą z dawnych lat, niezbyt bliską, ale byłem w świetnym humorze i chciałem pogadać. Zaczepiłem ją, ona troche sie zdziwiła, i oto w rozmowie okazało się, że ona jest córką tej osoby, którą myślałem że zaczepiam. Była ogromnie podobna do swej matki i było to w ogóle przeżycie dla mnie metafizyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.09.01, 23:48 Jd zapytam sie czy mama Cię pamięta.Nie znam tylko Twojego nazwiska.Zresztą całe te forum o Al. Przyjaciół dałam jej do przeczytania.. Od razu skłoniło ją do przejrzenia starych fotografii i mówi : to ja i Jola na zabawie choinkowej w szkole, a tu właśnie idziemy na plażę nad jezioro Długie.. Widzicie jak to działa, niedługo pewnie wszystkie te osoby o których tutaj piszecie zaczną sie odzywać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.01, 23:27 Jestem znów w domu. Ale gadacie !!! A czy wiecie, że kiedyś 7 miała najlepszą drużynę w piłkę ręczną ? Szczególnie ostre były walki z SP 14 - również na pięści (zarobiłem wtedy jako kibic siódemki pierwsze i na razie jedyne limo pod okiem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 19.09.01, 11:23 Do DD: O tej drużynie na pewno mnóstwo bedzie wiedział LP, który pewnie w niej grał. Przed wyjazdem pytałem cię o Vangelisa nie jako znawcę Vangelisa (do tego ja aspiruję), ale jako znawcę muzyki przez duże M. Czy z perpektywy tej muzyki Vangelis (choć nie wiem jak dużo go znasz poza tą jedna płytą, o której mówiłeś), to coś istotnego, czy komercyjne popłuczyny? Do A: Nie wykluczone, że ja też mam to zdjecie z gwiazdki w przedszkolu; zasłynąłem również w przedszkolu główną rolą w spektaklu "Na jagody", może mam to pamięta. A co z tym rowerkiem? Do Leszka: Widzę cię w myślach dokładnie jak chodzisz po tym gzymsie, mam ten gzyms w pamięci, choc nie wiem dlaczego. Jak widzisz nasze gadki przyniosły wreszcie owoce, a A zapowiada istny tu tłok. Do ciebie należy boska godnosć pierwszego poruszyciela całego tego przedsięwzięcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.92.* 21.09.01, 19:03 czesc mialem pewne klopoty techniczne ale mam nadzieje ze wiecej sie pojawia. Co do sportu to w 7-ce zawsze sport byl na wysokim poziomie chociaz nie wiem dlaczego nigdy nie bylo dobrego nauczyciela WF .To wychodzilo jakos samo z siebie,pamietam ze caly wolny czas spedzalismy na boisku szkolnym (nawet gdy zapadal zmrok gralismy przy swiatlach) natomiast cala zime narty hokej i diabli wiedza co jeszcze.Wojny z 14-tka pamietam oni byli nawet dobrzy ale zawsze po nas.A mieszkali w Pekinie .Moja klasa byla kilka razy mistrzem Olsztyna w pilce noznej(dzikie druzyny) Pisalem juz wczesniej ze bylem kilka lat temu na boisku i niestety nie bylo nikogo , tylko wysoka trawa porosla wszedzie a tam z tylu gdzie jest (bylo) boisko do kosza i siatki wszystko polamane.To boisko kiedys naprawde zylo to samo spotkalo ogrodek jordanowski .Dobrze ze istnieje internet ,mozna troche powspominac .W tym smutnym nastroju pozegnam sie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 21.09.01, 20:26 Zachowało się jakoś boisko asfaltowe, grywałem na nim parę lat temu z moim synem w wakcje. Boisko od koszykówki było nadzwyczaj przytulne, nie tylko tam grywano, ale prowadzono życie towarzyskie. Z tego, co pieszesz Leszek o sporcie w 7-ce, tym bardziej żałuję, że mogłem być tam tylko w pierwszej klasie, bo uwielbiałem sport (i uwielbiam) nad wyraz. W moim warszawskim liceum każdą przerwę spedzaliśmy na graniu w piłkę, nawet w zimą, a dziewczyny wiedziały, że na dzień chłopaka kupują nam nowiuteńką piłkę do nogi. Otarłem się o wyczynową siatkówkę i od 20 lat co niedziela grywam w stałym gronie sprawnych oldboyów (i jest to gra - nie chwaląc się - całkiem, całkiem). Z dawnych lat pamiętam do dziś treningi chłopaków bramkarzy z Alei Przyjaciół. Szczególnie cenili sobie to miejsce gdzie Aleja jest najszersza przed samym sklepem i gdzie samochody zawracały. Po udanych paradach krzyczeli: "jak Szymkowiak", "jak Kornek", "jak Gomola" (to byli oówcześni bramkarscy idole). Pytałm, czy znałeś Grażynę Dziankowską (al. Przyjaciół chyba 26) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.85.* 21.09.01, 22:13 grazyne znalem bardziej z sasiedztwa ale ona ma brata Jacka z nim kolegowalem sie kiedys .Oni mieli psa boksera o imieniu Kama .Ty musisz znac Wojtka Chlopika spod 30-tki na dole ,dom za moim w strone sklepu on chyba kiedys krecil z Dziankowska ale jej rodzice byli na nie. Dzisiaj Wojtek jest zamoznym czlowiekiem ,mieszka w Lubawie jest weterynarzem o ona zostala chyba sama .Jak sobie ja przypominam to chyba byla kiedys ladna dziewczyna , teraz jest bardzo chuda .Dziankowscy mieszkali pod 22 naprzeciwko biblioteki ktora kiedys czesto odwiedzales , ja zreszta tez .Tam byl taki niezapomniany zapach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.01, 22:49 Z Jackiem chodziłem do jednej klasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 21.09.01, 23:07 Al. Przyjaciół 30 to tam, gdzie na piętrze mieszkali Węgrzynowie,a na poddaszu taka dziewczyna o bardzo chłopięcym wygladzie i zachowaniu? Wiem, że z nią sie bawiłem we wczesnym dzieciństwie, ale nie pamietam imienia. Chłopika z parteru pamietam jak przez mgłę. Pytałem o Grażynę i wyczułeś powód, bo jest on obiektywny. Ona była bardzo ładna, ciut ode mnnie starsza, ale wtedy wydawało sie to różnicą ogromną (np. ja do 3, a ona do 4 klasy), czasem spotykałem ją w czasie wakacji i byłem nią zauroczony, zupełnie bezinteresownie, nie majac żadnych widoków na sukces i nie podejmując żadnych kroków w tym kierunku. To ciekawe, co piszesz o ingerencji jej rodziców w sprawy "kręcenia". W tamtych czasach to sie często zdarzało, wspomniałem ci kiedyś o podobnej sprawie Mierzejewskiego. Do DD: co z tym Vangelisem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.85.* 21.09.01, 23:25 ta dziewczyna to ULA Szmerecka spod 30-tki .Pamietam ich dobrze .byl jeszcze Stasiek i jeszcze ktos ale nie pamietam.Ich wyrzucil z mieszkania (kupil po prostu to mieszkanie) Malkowski ale pewnie go nie znasz ok 71-72 rok .Wszystko mu przeszkadzalo ale on by prokuratorem i nie bal sie nikogo .Za komuny bylo to narmalne.Mial tez corke Beate ktora mi sie bardzo podobala.Niestety ... On niedawno umarl a beata mieszka w Lublinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.85.* 21.09.01, 23:28 Gość portalu: DD napisał(a): > Z Jackiem chodziłem do jednej klasy Z kim jeszcze moze znam kogos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 22.09.01, 18:30 Zgadza się. To była Ulka. Jak napisałeś to imię, od razu zobaczyłem ją w wyobraźni (nosiła okulary, nieprawdaż? Przynajmniej czasami). Czy uczestniczyłeś w wyścigach rowerowych dookoła Rybaków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.67.168.234.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 22.09.01, 22:22 Tak ona nosila okulary.Stasiek jej rownierz.Co do wyscigow na rybakach to chyba bralem udzial we wszystkich mozliwych.Najpierw na hulajnogach pozniej na rowerach ,jeszcze pozniej na Jawkach (taki motorower 50 cmmprod czeskiej) na koncu byly prawdziwe motory.Robilo to wszystko duzo szumu i ludzie z dzielnicy probowali nam przeszkadzac nie udalo im sie to .Nasylali MO dzielnicowych i innych na prozno i tak jezdzilismy.To byla wspaniala trasa start spod 11 dalej rybakami przed CPN w lewo morska na dol w lewo na placyku i gazu , i tak ze trzy razy, uwierz to byla frajda . DD w twoj plot wolna kiedys Janek D w sam rog pamietasz to . Albo niezapomniane mecze w pilke na motorach w 7-ce ktore konczyl Filut albo Domanska.moja przygoda z motocyklem zakonczyla sie tragicznie dla majego kolegi ktory zabil sie na mojej MZ cie za Dywitami . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.01, 22:43 Andrzej Aleksandrowicz, Grzesiek Woźniak, Janusz Tabęcki, Sławek Jelewski - tylu było z ulicy Aleja Przyjaciół (dziewczynami wtedy się nie interesowałem), no i z okolic sklepu Szatkowski (imienia nie pamiętam chyba Marek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.01, 22:45 sorry nie Woźniak tylko Woźniczko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 23.09.01, 14:54 To do Leszka: teraz wiem, dlaczego z tchórzliwym niepokojem słuchałem twych opowieści o motorynkach, motorach i motocyklach. Czy po tamtym wypadku dalej jeździłeś? Twoje wyścigi wokół Rybaków to były prawdziwe wielkie rajdy. Opowiem o moich duzo skromniejszych wyścigach na Rybakach. Były tylko dwa (to znaczy dwa razy wielowyscigowe imprezy). Miałem wtedy 5-6 lat. Wyścig startował spod sklepu, potem wzdłuż szkoły, w prawo w Rybaki, dookoła Rybakami i meta na wysokosci skrzynki pocztowej wiszącej wtedy na sklepie. Te wyścigi przygotowywali dorośli, blokowali wjazdy samochodów, więc było bezpiecznie. Byłem mały, miałem beznadziejny rower (o tym rowerze napiszę następnym razem) i ciągle zajmowałem ostatnie miejsce. Ciągle mówiono mi "przegrałeś", a ja byłem pewny, że "wygrać", to znaczy nie zajać ostatniego miejsca. W końcu ktoś się chyba zlitował i w jednym z wyścigów zajałem przedostatnie miejsce, dziwiąc się następnie, ze nikt nie chce zrozumieć, że przecież "wygrałem" ten wyścig. Ale i tak byłem zachwycony swym oczywistym sukcesem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.93.* 23.09.01, 21:51 Widze jak przez mgle wiscigi rowerowe na rybakach w ktorych bralem udzial niestety nic nie pamietam Pamietam za to takie zawody na zatorzu tam byl kiedys tor rowerowy ze znakami drogowymi jak na prawdziwej ulicy.Nie chce sie przechwalac ale kiedys na dzien dziecka zajalem tam 1.wsze miejsce. To bylo gdzies w okolicy polikliniki. Wracajac do motocykli to ja po jakims czasie naprawilem ten motor i go sprzedalem sasiadowi z dolu ,twojej starej znajomej Grazyny.D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 23.09.01, 23:03 Grażyna - przy wszystkich moich słowach podziwu wobec niej - nie była, niestety, prawie w ogóle moją znajomą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 172.16.8.* / 62.233.138.* 24.09.01, 08:24 No może to było zbyt skromne. Nie była moją dobrą znajomą (i podejrzewam, że mnie w ogóle nie pamięta) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.67.144.143.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 26.09.01, 20:56 Czy ktos tu jeszcze zyje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 26.09.01, 21:09 Ależ oczywiście. Zresztą mój głos był tu ostatni i cierpliwie czekałem, byście nie pomyśleli, że jestem nadaktywny i narzucający się. Ogladam właśnie nisamowite pocztówki z przedwojennego Olsztyna. Też tam zajrzyj, bo to jest w internecie: http://detritus.hg.pl/kolekcja/collp3.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.67.144.143.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 26.09.01, 21:20 dziekuje za adres ale chyba jest nie aktualny prosze sprawdz to ,dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 26.09.01, 22:07 Ja wszedłem przed chwilą bez problemu: detritus.hg.pl/kolekcja/collp3.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.67.144.143.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 26.09.01, 22:47 udalo sie dzieki jeszcze raz. Ide ogladac.Wrazenia jutro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: 62.67.72.* 27.09.01, 21:54 czesc fajne zdjecia tylko wolno sie to wszystko kreci.Ja tez znalazlem kiedys strone w intrrnecie z Olsztynem niestety juz jej nie ma . A moze masz cos w domu z Allenstein ? Ja niestety nie mam tu nic,ale w Olsztynie w piwnicy cos bym jeszcze znalazl.(mam jeszcze to mieszkanie na przyjaciol). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 28.09.01, 12:41 Jesteś szcęściarzem, że ciągle masz to mieszkanie na Alei. Stoi puste, czy ktoś tam teraz mieszka? Ja troche pokpiłem sprawę mieszkania po dziadkach, bo właściwie też moglem je mieć. Pocztówki otwieraja sie bardzo wolno, ale to wina tamtego serwera, jak wyjaśnił "detirius". Zauważyłeś, jest kilka z koszarów nad Jeziorem Długim? Wiele niestety trudno jest jakoś przyporządkować do miejsc, choc czuję, że to gdzieś blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.67.152.59.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 28.09.01, 20:47 czesc mialem kiedys okazje kupic to mieszkanie a teraz ma tam swoja pracownie Palinski ,napewno go znasz.Oni mieszkaja pod 30- tym.Mialem juz kilka propozycji kupna tego mieszkania ale odmowilem,chyba z sentymentu tam spedzilem dziecinstwo i ......... .To tyle ,narazie odmeldowuje sie do wtorku poniewaz wyjezdzam do Wolfsburga zwiedzac fabryke VW (pracuje w Autohausie VW) i stad to wszystko .Wracajac do pocztowek moj kolega kupil tu kiedys na rynku obraz ratzsza Olsztynskiego za 5 marek ,mial chlopina szczescie co.Chcialem go odkupic ale on go nie chce sprzedac poniewaz tez jest z Olsztyna.Co ci wiadomo na temat mauzoleum Hindenburga pod OLsztynkiem. musisz wiedziec gdzie to bylo bo przejezdzasz tam w drodze do Warszawy.Tam jest teraz zajazd, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 28.09.01, 21:18 Ok, zwiedzaj fabrykę. Jak wrócisz, napiszę o Mauzoleum Hindenburga (właściwie przyznam już dziś, że nie mam nic do powiedzenia, ale to wyjaśnię) oraz o wspominanym już rowerku z dzieciństwa na Alei Przyjaciół (był, obok włożenia głowy w sklepowe kraty, drugim powodem mojej względnej i raczej krótkiej sławy na Alei Przyjaciół). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 05:03 LP wiesz, że nigdy nie wciąłbym się w Wasz cudowny, prywatny wątek o jeziorze Dł. i SP7, ale martwimy się o Ciebie. Twoja podróż służbowa zabrzmiała bardzoo groźnie i poważnie. Mam nadzieje, że wrócisz z tej wyprawy do Opla. Gdyby stało się coś złego, to wracaj do nas do Olsztyna. Mieszkanie w al. Przyjaciół masz, a robotę Ci znajdziemy. Mauzoleum marszałka H. pod Stenbarkiem zrównali z ziemią jeszcze pod koniec lat 40-tych. Kamienne płyty przywieźli do Olsztyna. Zrobili z nich m.in. placyk przy pomniku wdzięczności Armii Czerwonej przy al. Piłsudskiego (no powiedzcie, czy to nie palec boży). To takie samo sukinsyństwo jak wybrukowanie macewami z cmentarza żydowskiego alei Wojska Polskiego (P.S. szukać pod asfaltem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: do jd IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 05:08 A właściwie dlaczego jeżdziłeś rowerkiem na słoninach? Miałeś ciotkę w Ameryce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: do jd IP: *.acn.waw.pl 29.09.01, 15:34 Mk, wcinaj sie w nasz wątek bez skrupułów, tym bardziej, że sądząc z twej uwagi o rowerze masz z nim (wątkiem) mnóstwo wspólnego. Jak rozumiem "słonina" to te grube koła tego rowerka? Zdradź coś o sobie, bo jeśli wiesz o tym, to wiesz jeszcze mnóstwo, co zainteresuje wszystkich bywalców tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.67.152.249.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 01.10.01, 13:24 nie bardzo rozumiem co ty chcesz a jezeli chodzi o moj powrot do Olsztyna to w kazdej chwili jest to mozliwe podaj tylko warunki jakie proponujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.67.152.249.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 01.10.01, 13:43 Czesc Janusz znowu jestem . Jak widzisz znowu sie ktos przypaletal i prowokuje ,nie wiem tylko po co .Fabryka VW robi naprawde duze wrazenie .jest ogromna poza tym zbudowali tez cos dla ludzi ktorzy chca odebrac swoj samochod w fabryce, a mianowicie sa to pawilony ze szkla i aluminium mozna tam zobaczyc np.Lamborghini ,Bentley, Audi ,Skoda VW .Seat .Wszystko zrobione z rozmachem , nie mozna bylo sie nudzic. Wracajac do tematu Hindenburga ktos napisal ze rozwalili to w latach 40 tych ,nie jest to prawda bo bylo to znacznie pozniej polowa 50 lat.Byl to oczywiscie rozkaz Zwiazku Radzieckiego.Znam kogos kto walczylo to zeby to zachowac ale niestety nie udalo mu sie to.To byly ciezkie czasy.Podobno koszty rozwalenie Mauzoleum byly ogromne ale to juz Polska musiala finansowac , niestety v Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA PODSTAWOWA NR//7 w olsztynie IP: *.acn.waw.pl 01.10.01, 17:54 Przypałętał się mk, który najwyraźniej wie wiele, sądząc po uwadze o rowerku. Na razie nie będę tego wyjaśniał, żeby mk zdradził cos więcej o sobie. A wszysko wskazuje na jego cenne wiadomości i obracanie w okolicach Jeziora Długiego. Gratuluję służbowego wyjazdu, ja sam bardzo sobie takie slużbowe wyjazdy cenię, szczególnie że w pewnej perspektywie mam szanse na słuzbowy wyjazd do Olsztyna. W sprawie mauzoleum Hindenburga jestem jak nie zapisana tablica. Mieszkając w Olsztynie prowadziłem bardzo osiadły tryb życia, a kiedy już nie mieszkałem i przyjeżdżałem na wakacje, to z żalem oddalałem się na większą odległosc od Jeziora Długiego niż do kina Dworcowego. Dopiero później troche sie rozruszałem krajoznawczo, ale wtedy wpadłem po uszy w fascynację Krutynią (czy znasz to miejsce?).