Gość: PMM IP: *.olsztyn.mm.pl 08.11.10, 21:29 Ot, taka mała ankieta dla tych, którzy uważnie przyjrzą się wszystkim wizualizacjom i porównają je ze stanem obecnym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olsztynianin Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmonautów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 22:32 budynek ochyda , bleeeee, nastepne pudlo bez duszy w Olsztynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmonautów IP: *.olsztyn.mm.pl 08.11.10, 22:38 jak one mają na tej wizualizacji po 55m to niech ja pierzem porosnę...niewiele ponad zwykły wieżowiec, a może i mniej...bujda na resorach! i kwiatek do kożucha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmonautów IP: 217.98.20.* 09.11.10, 07:55 bardzo się cieszę że Olsztyn potrafi przyciągać dużych inwestorów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj,oj Też chcę Kosmonautów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.10, 07:56 Coś bardziej oryginalnego niż ławeczka z postacią astronauty lub zwyczajna fontanna? Bardzo proszę. Proponuje katapultę w przestworza albo urządzenie do teleportacji ;) z biletem w jedną stronę. Wytypowałem już kilku podróżników, na razie siedmiu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apropo Re: Też chcę Kosmonautów IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.11.10, 08:29 cbre polska portal.cbre.eu/pl_en jest to firma która bawi się w inwestowanie w duże budowanie nie tylko w warszawie ale na całym świecie to są korporacje które mają swoje ustalone zasady gry ale mnie zawsze ciekawi skąd inwestorzy którzy chcą budować coś dużego mają na to kasę z własnej kieszeni. tak se zarobili..bo to nie kosztuje 1000 000 zł taka inwestycja tylko nawet więcej o 2 zera czasami mówię tu oczywiście o budynkach w wawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głość Re: Też chcę Kosmonautów IP: 83.19.115.* 09.11.10, 09:27 do apropo > ale mnie zawsze ciekawi skąd inwestorzy którzy chcą budować coś dużego mają na to kasę z własnej kieszeni Jeszcze nie widziałem żeby jakiś wieżowiec powstał z pieniędzy inwestora. Wszystko jest budowane z kredytów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztynianka jedna Re: Też chcę Kosmonautów IP: *.olsztyn.mm.pl 09.11.10, 10:30 Lepiej brzmi: Astronautów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj,oj Re: Też chcę Kosmonautów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.10, 10:35 W kręgu demoludów byli kosmonauci, na zachodzie astronauci. Cd. z cyklu "Nowe wraca" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Też chcę Kosmonautów IP: *.olsztyn.mm.pl 09.11.10, 19:20 Nie "w kręgu demoludów" tylko to wynika z języka polskiego. Skoro mamy kosmos, to osoby tam latające są kosmonautami. Gdybyśmy mieli jakiś "astros", mielibyśmy astronautów. Chińczycy mają swojego taikonautę, na Węgrzech jest űrhajós. W części krajów nazwa nie ma związku z kosmosem, tylko z przestrzenią - w niemieckim jest Raumfahrer, w niderlandzkim i afrikaans ruimtevaarder, zaś w Norwegii romfarar / romfarer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj,oj Re: Też chcę Kosmonautów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.10, 19:25 Twierdzisz, więc w j. pol. nie ma słowa astronauta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki jeden Re: Też chcę Kosmonautów IP: *.olsztyn.mm.pl 09.11.10, 21:17 Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzziuuuu Re: Też chcę Kosmonautów IP: *.olsztyn.mm.pl 09.11.10, 22:09 Przeczytałem. Pleciesz nie na temat, w dodatku brednie. Doktorantem z UW-M jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj,oj Re: Też chcę Kosmonautów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.10, 08:38 Taki jeden napisz jeszcze raz co miałeś namyśli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmonautów IP: *.olsztyn.mm.pl 09.11.10, 21:33 sjp.pwn.pl/szukaj/astronauta : astronautyka «zespół nauk zajmujących się lotami poza atmosferę Ziemi, poznawaniem przestrzeni kosmicznej i znajdujących się w niej obiektów» • astronautyczny • astronauta • astronautka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Google Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.olsztyn.mm.pl 09.11.10, 22:41 sjp.pwn.pl/szukaj/kosmos 1. kosmos, Kosmos «cała przestrzeń i wszystko, co się w niej znajduje» 2. kosmos, Kosmos «przestrzeń pozaziemska, dostępna ludzkiemu doświadczeniu» 3. kosmos, Kosmos filoz. «świat pojęty jako wewnętrznie uporządkowana i harmonijnie zbudowana całość» encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3926149 kosmo- [gr. kósmos ‘świat’], pierwszy człon wyrazów złożonych wskazujący na ich związek znaczeniowy z kosmosem, np. kosmobiologia, kosmonauta. poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj=kosmos Jaka jest poprawna pisownia słowa tajkonauta / taikonauta? Wyraz ten oznacza chińskiego kosmonautę, a znany jest w języku polskim chyba od 5 lat, a więc od czasu, kiedy pierwszy Chińczyk poleciał w kosmos. Niedawno wyruszyła bodajże trzecia chińska wyprawa kosmiczna, nie mamy więc wielu okazji, by tego słowa używać, nie mogła też w związku z tym ustalić się jego pisownia. W związku z tym należy zaakceptować obie formy, które jednak różnią się nieco, bo zapis taikonauta ma wyraźniejsze cechy obce niż tajkonauta. Wybór odpowiedniej formy zależy od intencji piszącego. Moim zdaniem lepiej pisać tajkonauta. Inna sprawa, czy to słowo jest nam istotnie potrzebne. Do tej pory nie rozróżnialiśmy narodowości kosmonautów za pomocą odrębnych wyrazów. Jeśli ten nowy wyraz zaakceptujemy, pewnie za jakiś czas będziemy musieli przyjmować następne, oznaczające a to kosmonautów japońskich, a to indyjskich itd. — Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upierdliwy ulica Olsztynautów ? IP: *.olsztyn.mm.pl 10.11.10, 01:34 Może zróbcie sobie ulicę "olsztynautów" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj,oj Pamietacie...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.10, 09:12 ...film "Mikrokosmos"? Może będzie to bardziej perspektywiczne jak będzie to aleja mikro-kosmonautów? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GHJ Re: ulica Olsztynautów ? IP: *.olsztyn.mm.pl 10.11.10, 09:29 Olsztynauta = osoba zamieszkująca w Olsztynie, która ma kosmiczne wizje? ;) W takim razie pasują tutaj wszyscy kandydaci na prezydenta miasta ze swoimi doradcami i komitetami, a na dokładkę 90% radnych. Czy ja wiem, czy akurat im wszystkim należy się jakakolwiek aleja? Chyba że taka, o jakiej Smoleń mówił: idę i patrzę, a leją zasłużonych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y3TR0 Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.centertel.pl 12.11.10, 10:57 fajfonauta moj Ty ponczusiu... ale Ty to masz pioro i talent jak w TVN :-) - Dziadek Jacek kierowca TIR(a) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PMM Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.olsztyn.mm.pl 09.11.10, 22:47 Interesujące, w ciągu godziny czy dwóch zagłosowało 20 nowych osób i wszystkie te głosy zostały oddane na opcję nr 1. Oczywiście niczego nie śmiem podejrzewać, to musi być czysty przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Jak tu oceniać wizualizację IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.10, 23:57 skoro wycięta została ona z otoczenia. W ten sposób można by wcisnąć także Pałac Kultury. Nie bardzo wiem, co można tutaj ocenić poza tym, że obrazek jest "ładny". Konsekwencje wybudowania takiego ładnego obrazka mamy już pod ratuszem. Czy o to tylko chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warmiak46 Re: Jak tu oceniać wizualizację IP: *.hsd1.fl.comcast.net 10.11.10, 01:02 NIe mozna, Warot nie pozwoli na zaden Palac Kultury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: Jak tu oceniać wizualizację IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.11.10, 08:05 jak już ma być kosmonautów to następna powinna być ufoludków i zrobić tam muzeum "20 lat samorządu na warmii i mazarach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PMM Re: Jak tu oceniać wizualizację IP: *.olsztyn.mm.pl 10.11.10, 10:00 Jak tu oceniać wizualizację skoro wycięta została ona z otoczenia. Mam wrażenie, że tak właśnie oceniane są inwestycje miejskie. Ładna wizualizacja bez otoczenia, latem i na pewno bez żadnych widoków perspektywicznych z innych części miasta. To błąd, bo przecież na tej fotce: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Olsztyn-WSA.jpg budynek byłby widoczny po lewej stronie zdjęcia. I nie byłby wcale taki mały, jak na wizualizacjach. Kamienice przy Kościuszki mają kilkanaście metrów wysokości, "Centaurus" ma mieć 55 metrów. To naprawdę dużo, typowy 11-piętrowy blok ma trochę ponad 30 metrów. Z kolei na tej fotce: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Olsztyn-centrum.jpg "Centaurus" byłby widoczny za budynkiem rejencji, będąc mniej więcej dwa razy wyższym od szarego budynku banku. Ciężko ocenić, czy jego szczyt sięgałby górnej krawędzi zdjęcia, ale z pewnością taka panorama miasta nie byłaby estetyczna. Po wybudowaniu tego "cuda" architekt doradzający prezydentowi Grzymowiczowi mógłby wreszcie poczuć się wielkomiejsko. Mielibyśmy obiekt, który mieszkańcy miasta odwiedzaliby chętnie. Wszystko w myśl zasady: to jedyne miejsce w Olsztynie, z którego nie widać tego dziadostwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b28 Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmonautów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.10, 09:43 Pieniędzy wystarczy na budowę Biedronki i kilku bloków zwanych apartamentami. Tak samo było z Wiktorem, kinem Kopernik, czy innymi inwestycjami w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PMM Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.olsztyn.mm.pl 10.11.10, 10:32 ...a umowa, jak zwykle "przypadkiem", nie będzie zobowiązywała inwestora do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorek Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.olsztyn.mm.pl 14.11.10, 19:03 Mam nadzieje, ze na stronie Centaurusa będą informować o rozwoju sytuacji :) i niech budują !! Proste klocki to budowali za komuny - nowoczesności brak w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PMM Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.olsztyn.mm.pl 15.11.10, 18:49 Mam nadzieje, ze na stronie Centaurusa będą informować o rozwoju sytuacji :) Rzuty z boku są interesujące, tylko dlaczego nie ma na nich np. Planetarium? Okazałoby się, że budynek jest za duży, dominuje nad sąsiadującymi budowlami i nie pasuje? i niech budują !! W porządku, niech budują, ale dlaczego taki klocek i dlaczego w centrum miasta? Przecież to z niczym nie stanowi harmonijnej zabudowy. Nie wspominając już o tym, że 400 miejsc parkingowych dla mieszkańców, biur, hotelu i klientów sklepów / punktów usługowych to o wiele za mało, a dzięki tej budowie będziemy mieć permanentny korek także i na Głowackiego. Proste klocki to budowali za komuny - nowoczesności brak w Olsztynie. Nowoczesność nie polega na wylewaniu ton betonu i ozdabiania go szkłem i aluminium. Nowoczesność to takie projekty, które wtapiają się w okolicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdgf Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.zeto.olsztyn.pl 16.11.10, 13:48 Mam nadzieje, ze na stronie Centaurusa będą informować o rozwoju sytuacji :) Rzuty z boku są interesujące, tylko dlaczego nie ma na nich np. Planetarium? Okazałoby się, że budynek jest za duży, dominuje nad sąsiadującymi budowlami i nie pasuje? Można nawet przyjąć, ze miejsce na tak duży budynek t to średni pomysł, ale w takim razie gdzie w Olsztynie budować duże centra biznesowe, budynki reprezentatywne dla Olsztyna ? Na obrzeżach ? gdzie obok krów czy bocianów będą stały domy ze szkła ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PMM Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.olsztyn.mm.pl 18.11.10, 14:11 Gdzie w Olsztynie budować duże centra biznesowe, budynki reprezentatywne dla Olsztyna ? Na obrzeżach ? gdzie obok krów czy bocianów będą stały domy ze szkła ? Najpierw należałoby się zastanowić, czy rzeczywiście tak bardzo są nam potrzebne "duże centra biznesowe". Już co do tego zdania są podzielone. Ale zakładając, że potrzebujemy, to na pewno nie należy ich pakować do ścisłego centrum, gdzie ani nie ma miejsc parkingowych, ani nie ma płynności ruchu. Dorzucenie przy Piłsudskiego kolejnych takich budynków spowoduje tylko zatkanie tej ulicy. Podobnie jak absurdalna idea budowania ulicy Obiegowej, dorzucającej kolejne samochody do korków. Mamy w Olsztynie sporo miejsc, gdzie dawniej stały budynki, a dziś są tam jakieś rudery bądź "łyse placki" w strukturze miasta. Ktoś niedawno albo tu, albo na forum FRO, wrzucał zdjęcie lotnicze Olsztyna z zaznaczonymi takimi miejscami. Sporo tego było. Poza tym jeszcze dwa zagadnienia, o których się zapomina: 1. Olsztyn to w założeniach "miasto-ogród". Skoro tak, to nie należy zabudowywać każdego kawałka naturalnej zieleni. 2. Wszelkie budowy w centrum powinny być dopasowane do otoczenia. Ten budynek absolutnie nie jest dopasowany do czegokolwiek. Byłby świetny gdzieś w rejonach mniej zabudowanych, gdzie odpowiednia ilość wolnej przestrzeni likwidowałaby poczucie "duszności". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.olsztyn.mm.pl 22.11.10, 20:17 Najpierw należałoby się zastanowić, czy rzeczywiście tak bardzo są nam potrzebne "duże centra biznesowe" oczywiście, ze tak - powiedz mi gdzie w Olsztynie jest miejsce - chociaż jedno, gdzie firmy nie tylko z Olsztyna miałby swoje biura ? Centaurus jest świetną okazją do tego, żeby nie tylko 'Olsztyńscy bisnesmani' mieli swoje reprezentacyjne miejsce oraz hotel z prawdziwego zdarzenia a nie jakieś motele / hostele gdzie nawet o parę gwiazdek trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olsztyniak Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.olsztyn.mm.pl 26.11.10, 23:15 oczywiście, ze tak - powiedz mi gdzie w Olsztynie jest miejsce - chociaż jedno, gdzie firmy nie tylko z Olsztyna miałby swoje biura ? Centaurus jest świetną okazją do tego Oczywiście, że tak - też jestem tego samego zdania, że Olsztyn nie może ciągle gadać, jaki to jest o-gród z natury. Rozwoju cywilizacyjnego się nie zatrzyma a Centaurus jest tego świetnym przykładem. Kiedyś na przeciwko telekomunikacji na Piłsudskiego było pole - teraz postawiono fajna zabudowę, gdzie są banki, fitness i szkoła. Można ? Można :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głość Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.12.10, 17:21 @Olsztyniak Kiedyś na przeciwko telekomunikacji na Piłsudskiego było pole - teraz postawiono fajna zabudowę, gdzie są banki, fitness i szkoła. Można ? Można :) niezły sarkazm ;)...Viktor i reszta fajna zabudowa..to dobre hehe... To jest odpowiedni poziom architektury dla olsztyniakó wg mafii ukraińskiej która rozdaje karty w tym mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bat Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.zeto.olsztyn.pl 29.11.10, 16:47 Wiktor to od początku była porażka tak wizualna jak i wykonawcza. Zerknij sobie na stronę inwestycji www.centaurus.olsztyn.pl, tam masz wizualizację projektu i wcale nie wygląda tak tragicznie. Powiedziałbym nawet, że jest to krok do przody w stosunku do obecnie pobudowanych paskudnych brył w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.olsztyn.mm.pl 18.12.10, 16:32 Zerknij sobie na stronę inwestycji www.centaurus.olsztyn.pl, tam masz wizualizację projektu i wcale nie wygląda tak tragicznie. Też uważam, że Centaurus jest fajnym projektem i powinien powstać w Olsztynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tinky winky Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmonautów IP: 93.159.19.* 10.11.10, 16:09 Jak dla mnie to może być i Taikonauta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y3TR0 Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmonautów IP: *.centertel.pl 12.11.10, 10:53 Jesli to ma byc taki wielki TOWER ze hu.hu... to moze byc tylko przy ALEJI MALKOWSKIEGO :-) Na jego szczycie powinien znalezc sie zegar i restauracja z hotelikiem ...apartamety na wiezy beda w cenie :-) Chyba nie trzeba wyjasniac dalej... przy okazji bedizecie mieli promocje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzziuuuu Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.olsztyn.mm.pl 12.11.10, 11:21 A aleję i tak nazwą: Męczenników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.olsztyn.mm.pl 18.12.10, 17:09 Nie trzeba było zmieniać nazwy ulicy Gagarina. Mielibyście swojego wymarzonego kosmonautę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mich Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmonautów IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 11:11 Bardzo podoba i się budynek Centaurus - mam nadzieje, że powstanie w Olsztynie. Olsztyn potrzebuje takich inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmonautów IP: *.olsztyn.mm.pl 30.01.11, 13:58 Czy wiadomo coś w sprawie Centaurus ? jak do tej pory żadnych przygotowań do budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj oj Re: Firma budująca wieżowiec też chce alei Kosmon IP: *.olsztyn.mm.pl 30.01.11, 14:29 Ale kosmonautów w Olsztynie przybywa. Odpowiedz Link Zgłoś