thor_tr 27.04.04, 10:32 www.wm.pl/Index.php?ct=olsztyn&id=594175 Jestem za tramwajami w naszym mieście. Żeby to tylko MPK udało się ten pomysł zrealizować. Wątpliwości przecież jest sporo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
being28 Re: Tramwaje w Olsztynie? 27.04.04, 11:49 Wybory chyba przed nami:) Artykul napisalo albo dziecko, albo jakis debil. -w Krakowie przetarg na 4km torow, koszt 40mln euro. -45 mln zl to bedzie kosztowac zajezdnia tramwajowa (moze troche mniej, ale biorac pod uwage przekrety to wszystko sie moze zdarzyc) -45mln bedzie kosztowala modernizacja skrzyzowan, zeby tramwaje nie staly w korkach -45mln wykup terenow -45mln to koszt stacji zasilajacej tramwaje w energie -400 000 za wagon, a w skladzie sa 2 wagony:) -w innyc miastach nowoczesny tramwaj kosztuje 2mln euro, u nas "taniej". Ciekawe jaki to tramwaj? Moze polska konstrukcja sprzed 30 lat z nowymi plastykowymi zderzakami. (Chociaz mozna wyzebrac w cenie zlomu tramwaje z Zachodu) -gdzie bedzie petla przy dworcu PKP? Nad, pod, moze obok parkingu? Tramwaj to nie autobus, do zawrocenia potrzebuje troche miejsca. Ale jak ktos nie widzial tramwaju na oczy... -Tramwaj na Jaroty to gdzie znaczy sie? Nie sadze, ze jedna trasa pozwoli kazdemu mieszkancowi dojechac na dworzec. Wiec i tak zostana autobusy. -biorac pod uwage trase to zaloze sie, ze zwykly autobus bedzie jechal 3 minuty dluzej od tramwaju. Pstrowskiego i Sikorskiego to ulice tranzytowe. Do tego po drodze jest kilka duzych skrzyzowan. I tam niestety tramwaj i tak bedzie stal. A przejazd Sikorskiego przy obecnej "zielonej fali" zajmie troche czasu. Nowoczesnym rozwiazaniem sa tory biegnace z dala od ulic. Dzieki temu nie ma stania na swiatlach, przepuszczania pieszych itp. Ale ogolnie temat jest ciekawy. Teraz mozna sie wpisywac kto jest za tramwajem w Olsztynie. W MPK sie uciesza, ze maja takie wspaniale pomysly:) Odpowiedz Link Zgłoś
thor_tr Re: Tramwaje w Olsztynie? 27.04.04, 12:02 being28 napisał: > -w innyc miastach nowoczesny tramwaj kosztuje 2mln euro, u nas "taniej". > Ciekawe jaki to tramwaj? Moze polska konstrukcja sprzed 30 lat z nowymi > plastykowymi zderzakami. (Chociaz mozna wyzebrac w cenie zlomu tramwaje z > Zachodu) He,he.Może to będzie drezyna. To na maszynę ludziska i pchamy... Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Tramwaje w Olsztynie? 27.04.04, 12:10 Nawet odrobine nie pomysleli i w MPK i w GO. Ale np. petla na Lubelskiej (tam powstanie supermarket, powinno komus zalezec na latwym dojezdzie klientow), potem dworzec, Dworcowa do konca, przebijamy sie pod Tesco, potem "na przelaj" ogrodkami dzialkowym, Nagorki, i "alejka" dojezdzamy na Jaroty. Przejscie podziemne modernizujemy, tramwaj przejezdza pod Wilczynskiego "bezkolizyjnie". Dalej trasa nad j. Bartazek. I mamy rozwiazany problem komunikacji dla tamtejszych budynkow. Szynobus kosztowal 5mln zlotych. Wiec moze tramwaje kupic? Dieselka podlaczyc, falownik i tramwaj tez pojedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
alf23 Re: Tramwaje w Olsztynie? 27.04.04, 16:39 Ja rozumiem, że to takie sentymentalne, ale po co tu kombinować? Being ma rację, puścić najprostszą trasą Jaroty-Dworzec autobus i będzie grało. Na tunele, dwupoziomowe skrzyżowania i tak nie ma kasy, więc o co tyle hałasu. Ciekawe ile na takie pierdołowate projekty MPK wydało kasy, bo wydaje mi się, że my tu na forum zrobimy to lepiej i za "fri" :) Odpowiedz Link Zgłoś
narozny Re: Tramwaje w Olsztynie? 27.04.04, 17:29 Moim zdaniem mrzonka i pic. A jak to ma tyle kosztować, to może nowe ulice, baseny, parki i ścieżki rowerowe, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sud Re: Tramwaje w Olsztynie? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.04, 19:58 Po co? Z sentymentu? Ulice sa wąskie w Olsztynie, gdzie tu jeszcze tory budować. Może kolejkę napowietrzną. Parę słupów, linek i zwiedzamy Olsztyn z lotu jaskółki. Odpowiedz Link Zgłoś
alf23 Re: Tramwaje w Olsztynie? 27.04.04, 20:45 A ja przypominam sobie dużo "tańszą" obietnicę MPK. Zaraz po zainstalowaniu GPSu w autobusach, pan Królak obiecał zawiesić na głównych przystankach w centrum tablice informujące o czasie oczekiwania na najbliższy autobus. No i gdzie one są? Droga dyrekcjo MPK, z jednej strony mówicie o likwidacji linii, zakupie używanych autobusów (bo na nowe nie ma pieniążków) a tutaj takie kosmiczne pomysły. Zanieście te swoje projekty do ratusza i nie pokazujcie na światło dzienne, bo jak normalni ludzie to czytają, to nimi aż targa ze złości !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Reklama przedwyborcza :)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.04.04, 22:05 I tak też może tylko zaistnieć :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Reklama przedwyborcza :)) IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.04.04, 22:38 ja myślę, że tramwają trzeba dać spokój , niech śpią spokojnie w historii Olsztyna mozna by tak zaproponować metro :)i lotniskooooooooooooo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: I słusznie :-)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.04.04, 18:28 Jak by to było fajnie, gdyby sie można było przejechać metrem od Skandy do Krzywego :o)) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Excelent Oczyma Elblazanina IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 27.04.04, 22:43 400 tys za wagon tramwajowy? odkupicie od nas uzywany tabor czy co? hahaha Wasze władze nie maja pojecia o kosztach w ogóle. Niech przyjadą z wizytacja do Elbląga i niech sie zapytaja ile kosztowała budowa dwa lata temu nowej trasy tramwajowej i ile będzie kosztowała tegoroczna i przyszłoroczna budowa? A przedewszytskim niech się zapytają za ile elbląg zakupi nowe wagony. Może wtedy zmądrzeją. W mieście, które ma problemy z wybudowaniem obwodnicy takie plany? PARANOJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klejna Re: Oczyma Elblazanina IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.04.04, 09:57 400 tys za wagon kto to wymyslil? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
bpkw Re: Tramwaje w Olsztynie? 27.04.04, 23:19 Dokładnie przeczytałem artykuł Ewy Sierocińskiej. I co ???. Gdyby to był 1-wszy kwiecień to bym uznał za niezły żart. Ewa Sierocińska znalazła już entuzjastów budowy linii tramwajowej w osobach : - Irenu Telesz,aktorki - Władysława Karbownika,emeryta MPK - Romana Szramki, z rady gosp. komun. - Krzysztof Zienkiewicz-rzecznik prasowy MPk. Ludzie mają prawo do głoszenia swoich opinii i marzeń. I dlatego nie mam najmniejszych pretensji do Pani Telesz i Pana Karbownika. Budzi natomiast moje rozbawienie opinia naszych miejskich "fachowców" : Szramki i Zienkiewicza. Ten ostatni szczerze przyznaje, że praktycznie jedyną przeszkodą w budowie linii tramwajowej są KOSZTY !!!!!!!!!!!. Mój Boże. Za takie odkrycie należy mu się Nobel. Chociaż ja powinienem otrzymac Go wcześniej. Chciałem wybudować sobie vis a vis naszego pięknego więzienia piękną posiadłość i też stwierdziłem, że jedyną przeszkodą w realizcji tego planu są właśnie KOSZTY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klejna Re: Tramwaje w Olsztynie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.04.04, 09:59 BPKW marzyć można, władze olsztyna marzą o tym,że Unia im da całość. A gdzie własny wkład w inwestycję? Bez tego nie ma co liczyć. Przykład szukać można 120 km na północny zachód:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Tramwaje w Olsztynie? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.04.04, 18:30 Zachodni wiatr (starsi pamietają slowa tego przeboju - hi) takiego azymutu nie przewidywał :-)) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bryk Re: Tramwaje w Olsztynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 22:23 A ja oglądałem wiadomości w vektrze na temat planów budowy tramwajów. Tam rzecznik MPK mówił logicznie. Tramwaj nie kosztował 400 000 tyś a ponad 3 mil mowa o niskopodłogowych. Mówiono także o strategii rozwoju komunikacji w Olsztynie. Wyraźnie zaznaczono że to tylko alternatywa a nic nie mówiono że ktoś jutro rozpocznie budowę torów.Podejżewam że redaktorka Gazety Olsztyńskiej niezbyt uważnie słuchała wszystkich osób. Na koniec stwierdzono że to tylko założenia, ale na początek MPK zadba o nowe autobusy. A gazeta olsztyńska. Cóż tej od dawna nie kupuje. Dobrze ze w necie był artykuł. min na stronie mpk olsztyn Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Tramwaje w Olsztynie? 28.04.04, 13:42 Zapytalem sie w Poznaniu o koszt tamtejszej szybkiej, bezkolizyjnej kilkukilometrowej trasy tramwajowej i oto co otrzymalem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=12260471&a=12273876 "W cenach z 1997 roku, razem z kosztem tramwajów typu Tatra, ostrożne szacunki mówiły o 2 bln starych złotych. Ale nie wiem, na ile te dane są wiarygodne." Tramwajow bylo okolo 12. Ile to jest w przeliczeniu na teraz nie wiem, ale domyslam sie, ze duzo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klejna Re: Tramwaje w Olsztynie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.04.04, 15:06 Being na forum Elbląga się mogłeś zapytać:) Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Tramwaje w Olsztynie? 28.04.04, 15:43 Mogliscie napisac ile kosztowalo w Elblagu:))) W Poznaniu wybudowano kilka kilometrow trasy, wszystko bez zadnego skrzyzowania. Same wiadukty, tunele, a mijano i obwodnice, tory kolejowe i kilka innych ulic, przejsc. I wtedy mozna mowic o korzysciach. Budowa torow w centrum miasta nie przyniesie zbyt duzych korzysci. Moze autobusy napedzane gazem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klejna Re: Tramwaje w Olsztynie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.04.04, 15:51 to chodzi o ten szybki tramwaj, na razie jedyny w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Coś w rodzaju TU-144, tylko na szynach? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.04.04, 18:32 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyli Re: Tramwaje w Olsztynie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.04.04, 16:04 Przede wszystkim skad lsztyn wezmie kase na budowe lini a po drugie po co wam tramwaje skoro do tej pory ich nie mieliscie.Kase to moze jeszcze znajdziecie okradajac inne miasta wojewodztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
alf23 Re: Tramwaje w Olsztynie? 28.04.04, 20:07 Gość portalu: bazyli napisał(a): > Przede wszystkim skad lsztyn wezmie kase na budowe lini a po drugie po co wam > tramwaje skoro do tej pory ich nie mieliscie.Kase to moze jeszcze znajdziecie > okradajac inne miasta wojewodztwa. Kasę? Był plan, aby pod przykrywką Zlotu Forumowiczów podprowadzić Wam całą sieć tramwajową (trakcja, torowiska, pojazdy)w trakcie zorganizowanej nocnej akcji. Ktoś puścił parę z gęby i wydało się. Trudno:( Ale Forum Olsztyn nie poddaje się tak szybko. Szukamy innych celów. Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Tramwaje w Olsztynie? 28.04.04, 20:12 A juz ja myslalem, ze redakcja kupi tramwaje. Wyjdzie taniej niz oplacanie Rity i reszty z Pieknego Olsztyna:) Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Tramwaje w Olsztynie? 04.05.04, 13:39 Jak na moj gust to co pol roku jest inna wersja. Ostatnie plany rozwoju transportu w Olsztynie mowily o calkowitym przekresleniu idei tramwajowej a tu znowu ktos wciska kit? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poliglota WSPÓŁCZUJĘ OLSZTYNIANOM IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.05.04, 12:18 Że mają takich rządzących w swoim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol4 Re: WSPÓŁCZUJĘ OLSZTYNIANOM IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 05.05.04, 18:46 elblonk zajmij sie soba Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Tramwaje w Olsztynie? 19.05.04, 19:09 A czy ktoś umie mi podać - ulica po ulicy trasy nieistniejących już dwóch linii tramwajowych? Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Tramwaje w Olsztynie? 22.06.04, 21:13 heja. ja tak goscinnie i odswiezam temat stary, co go w googlach znalazlem ;] sluchajcie... my w bielsku takze myslimy o przywroceniu tramwajow. a co do kosztow, to krotko: 1. petle sa niepotrzebne - lepsze tramwaje 2-kierunkowe (tak, tak! takie jak pociagi - istnieje cos takiego, u nas wlasnie takie byly) 2. koszt 1 km torowiska (tory + elektronika + trakcja) ~ 1,5 mln zl 3. koszt rozsadnego tramwaju ~ 1 mln EUR 4. koszt podstacji elektrycznej to max. 5 mln zl, a nie jak ktos napisal, 45 :-/ planujemy wstepnie 3 linie, dlugosci ok. 14 km. wydzielonym torowiskiem, z ok. 7 tramwajami na poczatek. wychodzi z tego ok. 60 mln zl. ALE. jesli ktos powie ze za to lepiej kupic nowe autobusy, krotko powiem, ze tramy sa przynajmniej DOCHODOWE. przynajmniej tak wynika ze stadium wstepnego dla naszego miasta. budowa i kosz taboru wstepnie wyceniane na ok. 70 mln zl zwrocilyby sie w max. 20 lat, a dobrze zrobione torowisko ma trwalosc ok. 35 lat, a tabor 30. w takim razie przez 10 lat to tylko zarabia... to tylko tak tytulem wstepu... moze ktos cos budujacego doda?... jak tam u was na prawde z budowa tych tramwajow?... pozdrowienia z Bielitz(Oestr.Schl.) dla Allenstein! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Tramwaje w Olsztynie? 22.06.04, 23:42 1. Gdzie takie tramwaje robia? W Polsce? Na papierze to OK, ale w realu? Glupi szynobus kosztuje 5mln zl. 2. Jechales kiedy tramwajem? Petla i tak bedzie, tylko zamiast kolka bedzie kilka rozjazdow, jak przyjedzie kilka skladow na koniec to co wtedy? To nie Gubalowka:) Przeciez motorniczy musi kiedys zjesc kanapke. 3. 1,5 mln zl to kosztuje 1km sciezki rowerowej, do tego dodaj wykup gruntu, ekrany dzwiekochlonne, skrzyzowania z ulicami, most po drodze... 4. Polowa tramwajow stoi w zajezdni na naprawach, druga polowa jezdzi. Wiec 7 tramwajow w trasie to 14 w calosci. Ja oczywiscie jestem na tak tramwajom. Ale to nie jest takie proste jak sie wydaje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Tramwaje w Olsztynie? IP: *.chello.pl 23.06.04, 11:40 ɮ. Jechales kiedy tramwajem? Petla i tak bedzie, tylko zamiast kolka bedzie >kilka rozjazdow, jak przyjedzie kilka skladow na koniec to co wtedy? To nie >Gubalowka:) Przeciez motorniczy musi kiedys zjesc kanapke. Pętla to jest pętla. Jeżeli się nie znasz to nie pisz. Są jeszcze weksle i trójkąty manewrowe. W Budapeszczie wszystkie tramwaje są dwukierunkowe i pętli prawie nie ma. Jakoś sobie radzą i pewnie też jedzą kanapki. Zostawcie już lepiej ten wątek. Kasy na to nie ma i nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Tramwaje w Olsztynie? 23.06.04, 12:41 Przepraszam:) Tramwaje dwukierunkowe mialy byc w Poznaniu, wzdluz torow PKP. Na razie jednak cisza, ludziom nie chce sie przesiadac. Wola poczekac dluzej, ale dojechac jednym tramwajem/busem do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Tramwaje w Olsztynie? 23.06.04, 22:52 ja tak w takim razie - skoro temat nie budzi wiekszych emocji, a jesli juz to negatywne, na koniec sie odezwe na chwile :> 1. na co ekrany dzwiekochlonne? czy TY jechales kiedykolwiek NOWYM tramwajem po NOWYM torowisku? ja owszem - jest cichsze od trolejbusa... 2. w tych 1,5 mln za km toru i trakcji nie obejmuje mostu, ale obejmuje skrzyzowania, ktorych u nas zbyt wiele by nie bylo... 3. nie wiem o co ci chodzi z cena tramwaju - czy za duzo czy za malo. a szynobus (polski) to syf... :-/ normalny europejski kosztuje ok. 1.8 mln EUR 4. co do twojego przedpiscy - dwukierunkowe tramwaje to nawet norma a nie ewenement. bo nie tylko w budapeszcie ale i wielu innych miastach sa. zeby juz niczyjego spokoju nie burzyc, ewentualnych maniakow tramwajow zapraszam do pisania na priv :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Tramwaje w Olsztynie? 25.06.04, 14:39 Dodam jeszcze, ze tramwaje moga byc z demobilu z zachodu Europy. Ich koszt to rownowartosc zlomu, moze 1zl/Euro. Spora czesc taboru w Polsce pochodzi z tego zrodla. Wiec jak sie postaramy to sklady mamy za darmo. 1km torow to 1.5mln zl, 7 km to okolo 10mln. Zasilanie tez mozna kupic w cenie miedzi, z jakiegos upadlego zakladu, pogadac ze zlomiarzami. W regionie Warmii dzialaja jeszcze transformatory niemieckie:) Ale niech bedzie te 5mln zl. Zajezdni nie trzeba, w starych tramwajach jedyna elektronika jest w kasownikach, reszte naprawi byle mechanik. Wiec i naprawy, serwisy odpadaja. Petli tez nie trzeba:) Czyli laczny koszt to 15mln, polowe da UE, polowe Ministerstwo Ochrony Srodowiska, polowe samorzad, polowe zbiora mieszkancy, polowe za sprzedane autobusy. Dobrze licze? Wychodzi sprzedac dobry kawal ziemi w centrum miasta i mamy juz tramwaje. Proste, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Tramwaje w Olsztynie? IP: *.chello.pl 28.06.04, 20:47 Nieprawdaż. Nie chodzi o to, żeby zrobić coś chałupniczą metodą i sprowadzić złom z zachodu. Nie ma być zajezdni? To gdzie te kilkudziesięcioletnie tramwaje w cenie złomu mają być serwisowane? Na środku Dworcowej? Tabor techniczny (taki też musi istnieć) będzie jeździł w kółko, żeby nie tarasować drogi. Tabor za darmo-rozumiem, że same przyjadą z tych np. Niemiec, same się ubezpieczą, zdobędą odpowiednie homologacje, a motorniczowie wyszkolą się korespondencyjnie. A koszty przebudowy układu drogowego? Na Dworcowej czy Pstrowskiego w wielu miejscach nie ma już miejsca na dwa tory na pasie zieleni. A czy ktoś zrobił badania potoków pasażerskich? Tylko przy dużym nasileniu ruchu tramwaj się opłaca. Czy jest jednostka publiczna zajmująca się transportem zbiorowym na terenie miasta, koordynująca działania różnych przewoźników i zlecająca im przewozy? Ja jestem gorącym zwolennikiem tramwajów ale nie mogę czytać takich bzdetów. Odpowiedz Link Zgłoś