Dodaj do ulubionych

"Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go zac...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 18:02
ja znalazlem w szafie dziadka starego buta jego dziadka! i dzieki temu nie wyrzucilismy szafy bo babci spolecznicy zabronili!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go zac... IP: *.play-internet.pl 10.06.11, 18:53
      Pewnie, że na złom. A jeśli, to weź to g...o do domu idioto! Ja też jestem mieszkańcem Olsztyna i nie życzę sobie żadnych "zabytków" niemieckich. Dlaczego mają one być utrzymywane m.in. za moje podatki? Jeśli ktoś chce mieć zabytek, to niech sobie weź i go utrzymuje na własny koszt!
      • Gość: stinks Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.adsl.wanadoo.nl 10.06.11, 22:41
        O matko, durniejszego komentarza w życiu nie czytałem. Zniszczyć, bo niemieckie? Chyba nie znasz historii, Olsztyn kiedyś był niemieckim miastem i nazywał się Allenstein a naszym (wszystkich olsztynian) obowiązkiem jest kultywowanie kultury i tradycji Olsztyna. A może za 100 lat wszystko co stworzyłeś w Olsztynie (jeśli) będzie zniszczone, bo Polskie? Czekam tylko aż jedna z ulic lub placów będzie nazwany ulicą lub placem Oscara Beliana (proponuję wygooglować, bo nie wierzę, że wiesz kim był) a Ty się wyprowadzisz, najlepiej do Niemiec ;-)
      • marr3396 Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z 11.06.11, 18:32
        Wyjątkowo idiotyczna wypowiedź. Te ziemie (Warmia) naprawdę polskie stały się dopiero po 1945 roku. Sama nazwa "Warmia" nie jest polska, patrioto od siedmiu boleści.
        • Gość: Józef Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.205.74.241.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.06.11, 19:33
          Jak w szkole o historii Polski pani mówiła, toś koleś z waflami browarki w krzakach obciągał?
          Lepiej byś nie robił z siebie większego dyletanta niż jesteś.
          Poczytaj a dopiero potem pisz!
          library.kiwix.org:4216/A/Warmia%20%5BWikipedia%5D.html
          • Gość: Z Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.11, 19:58
            Interesujące. A jednak księstwo biskupie miało pewną (dużą?) autonomię, z władcą biskupem, ewenement w skali światowej.
            Zgadzam się z tym, że dopiero po II wojnie Warmia jest integralną częścią Polski.
    • zoomca Przekazcie spolecznikom 10.06.11, 19:08
      Proponuje, zeby od dzisiaj wszystko co sie wykopie z ziemi oddawac do Sadyby albo do prywatnej kolekcji p. Kursa. Problem rozwiaze sie sam.
      • Gość: kopnięty Re: Przekazcie spolecznikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 22:30
        A ja proponuję oddać pierwotnym właścicielom to jest Bundeswerze.
      • Gość: 100%olsztyniak Re: Przekazcie spolecznikom IP: 2.25.197.* 10.06.11, 23:20
        Kolega mieszkajacy na Zatorzu ma stary gornopluk na zbyciu.Moze zainteresowac tym p.suKursa i "spolecznikow" bo jak bedzie chcial go wywalic to jeszcze go posadza
    • Gość: Jonek "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go zac... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.06.11, 19:49
      Francuzka koniecznie musi go zobaczyć!
    • Gość: wojcekr Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.olsztyn.mm.pl 10.06.11, 19:52
      nie widac dobrze czy cały jest w nitach
      ale skoro Olsztyn ma to w deee,
      to sprzedac,
      chętny się znajdzie
      jakis Lotos, Orlen czy jakies muzeum
      • Gość: kiki Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.olsztyn.mm.pl 10.06.11, 21:55
        Łaaaaaaaaa, no ja cię, co za zabytek, łaaaaaaaa - rewelka!!!!!! Już skaczę do góry, cieszę się, klaszczę rękoma, chacham się od ucha do ucha, ciut nie Pompeje.
        Żenada autora tekstu. Kiedyś zaglądałem częściej do Gazety Wyborczej i dodatku Olsztyn, ale teraz jeszcze rzadziej będę lub w ogóle nie będę. Żal pieniędzy na papier a po cholerę zaglądać nawet do wydania internetowego, gdzie takie bzdety piszą. Kiedyś mieli fajnych dziennikarzy, dzisiaj staczają się w dół. Czy mi przykro? Nie! Mam wybór :)
        Fakt siada przy takich informacjach.
        Ale jaki autor, takie i wiadomości. Żenada, prymitywizm i trywialność początkującego studenta dziennikarstwa.
        Po prostu lipa.
        Takie wodne słowotwórstwo - lanie wody. Tylko po co takiemu płacić?
      • Gość: kopnięty Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 22:34
        Gość portalu: wojcekr napisał(a):

> nie widac dobrze czy cały jest w nitach
        > ale skoro Olsztyn ma to w deee,
        > to sprzedac,
        > chętny się znajdzie
        > jakis Lotos, Orlen czy jakies muzeum

/Raczej jakiś idiota może to kupić/
    • Gość: olsztyniak "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go zac... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.06.11, 22:05
      Red. Kurs ma rację. Jeśli coś się znajdzie w ziemi powinno się o tym zawiadomić "odpowiednie służby". Dopiero, gdy te służby będą to miały w "de" to wtedy bedzie "oke". Nie zawsze to co się znajdzie, nadaje się do muzeum, ale często nadaje się do zadokumentowania. Artykuł jest nie o zabytkowym zbiorniku, tylko o brzydkim, aroganckim zwyczaju ukrywania lub nie zgłaszania znalezisk.
      • Gość: casius Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.adsl.wanadoo.nl 10.06.11, 22:34
        Zgadzam się z olsztyniakiem. Nie chodzi o to żeby każdy bzdet znaleziony w ziemi podczas budowy Artyleryjskiej hamował budowę tylko ze względu na to, że został wykopany. W artykule chodzi o to żeby zgłaszać takie znalezisko do Konserwatora Zabytków. Robotnicy nie mają wiedzy stwierdzającej czy wykopany obiekt jest warty zachowanie czy nie.
        Nie jestem stowarzyszony w żadnym ze stowarzyszeń wymienionych w jednym z komentarzy, ale Sadyba, Święta Warmia, FRO, Borussia, SARP wykonują robotę za urzędników z Ratusza, którzy nie wychylają nosa poza swoje biura i gdyby nie wspomniane stowarzyszenia to Olsztyn byłby pustynią jeśli chodzi o zachowanie i renowację zabytków Olsztyna.
        • Gość: Trochę mało Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.06.11, 23:04
          @casius
          Jeszcze o dwóch stowarzyszeniach zapomniałeś. A ostatnio pojawiło się kilka nowych równie walecznych.
        • Gość: kopnięty Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 17:54

Gość portalu: casius napisał(a):

> Nie jestem stowarzyszony w żadnym ze stowarzyszeń wymienionych w jednym z komen
          > tarzy, ale Sadyba, Święta Warmia, FRO, Borussia, SARP wykonują robotę za urzędn
          > ików z Ratusza, którzy nie wychylają nosa poza swoje biura
          i gdyby nie wspomnia
          > ne stowarzyszenia to Olsztyn byłby pustynią jeśli chodzi o zachowanie i renowac
          > ję zabytków Olsztyna.

Bo urzędas jest od urzędowania a nie od wałęsania się po mieście.
    • Gość: 100%olsztyniak Re: caly narod buduje swoja stolice IP: 2.25.197.* 10.06.11, 22:39
      Niech "spolecznicy"szczegolnie ci z warszawki tak dbajacy o "dobro"Olsztyna wezma ten "zabytek"i zrobia KURS na Warszawe.Mysle ze w Muzem Techniki w Palacu Kultury i Nauki uciesza sie
    • Gość: Endi "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go zac... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.06.11, 23:00
      Podoba mi się postawa pani z Zatorza, która zainteresowała się tym obiektem i powiadomiła gazetę. Coraz więcej ludzi zaczyna dbać o dziedzictwo Olsztyna, bo wiele osób zaczyna sobie zdawać sprawę, że to ciekawe i wyróżnia nas od innych miejscowości. Im więcej zwykłych ludzi jest świadomych wartości, które znikają nam w trakcie szalonych inwestycji, gdzie najważniejsze są terminy, tym lepiej dla nas olsztyniaków. A służby konserwatorskie już wiedzą o znalezisku i ich obowiązkiem jest obejrzenie tego obiektu o którym wiedziano, że znajduje się w tym miejscu.
    • Gość: b28 "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go zac... IP: *.olsztyn.mm.pl 10.06.11, 23:23
      Jednego możemy być pewni: budowa ul. Artyleryjskiej, wiaduktu nad torami, ul. Wojska Polskiego i kilku innych obiektów w pobliżu na pewno opóźni się. Była już komora kanalizacyjna, mroźna zima, gorące lato, wiaty nad Dworcu Zachodnim, stowarzyszenia, społecznicy, błędne mapy kolejowe i inne wytłumaczenia. Teraz wymówką będzie zbiornik na paliwo.

Oczywiście w normalny kraju ktoś z budowy powinien zadzwonić do kogoś od zabytków. Ktoś od zabytków po godzinie byłby nie miejscu, zrobił kilka zdjęć i powiedział co robić ze znaleziskiem. I po kłopocie. Ale w Olsztynie nikt nic nie wie, każdy zwala winę na drugiego, winnych nie ma.
      • Gość: 100%olsztyniak Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: 2.25.197.* 10.06.11, 23:47
        "Oczywiscie w normalnym kraju ktos powinien zadzwonic do kogos od zabytkow"
        Najlepiej do jakiegos archeologa.Byloby jeszcze bardziej "spolecznie"
      • Gość: fix Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.11, 09:52
        Dodaj Endi - i nasze miasto jest taaakie rozciągnięte, wszędzie ciężko dojachać, a tym bardziej dojść, a już w szpilkach to prawdziwe niepodobieństwo.
        • Gość: Endi Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.11, 13:26
          @fix
          Nie rozumiem co to ma do rzeczy. Zbyt wiele cennych znalezisk zwyczajnie zostaje szybko unicestwionych tylko dlatego, że ktoś ma doraźne korzyści przy swojej inwestycji, terminy. Ogólnie można rzec, że jest to odwieczna walka ignorancji, pośpiechu, lekceważenia prawa, poziomu świadomości społecznej, buty, braku poczucia wspólnoty itd. itp.
          W tym przypadku służby konserwatorskie już wiedzą o wydobyciu tego zbiornika (dzięki świadomej mieszkance Olsztyna) i z pewnością wydadzą oficjalną opinię na temat tego obiektu, co uczynią zgodnie z obowiązującym ich prawem.
    • Gość: allensteiner "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go zac... IP: *.xdsl.centertel.pl 11.06.11, 00:40
      Oczywiście, że red. Kurs ma rację. Widziałem ten zbiornik i jest on w całości nitowany. Ku zaskoczeniu co poniektórych przed wojną też były stacje benzynowe, zwłaszcza w koszarach. Farsą są tłumaczenia urzędników - to od dziś budowlańcy i drogowcy sami oceniają, co zgłosić konserwatorowi, a co nie? A co z ustawą o ochronie zabytków, która nakazuje powiadamiać o każdym znalezisku, co do którego istnieje przypuszczenie (choćby przypuszczenie), że może on być zabytkiem? Ewentualną wartość zabytkową lub jej brak ocenia konserwator, a nie operator koparki, tudzież inżynier kontraktu!
      • Gość: Urbi Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.11, 10:06
        Red. Kurs uderzył w ważny temat, ale chyba niechcący przy okazji w nadzór archeologiczno-konserwatorski (bo taki na pewno w przypadku tej inwestycji istnieje). Prawdza jest taka, że archeolodzy nie radzą sobie z obiektami XX-wiecznymi, nie wiedzą jak je klasyfikować i wartościować. Można powiedzieć, że nie zwracają na nie uwagi. Konserwatorzy nielepsi. Nie wiem, czy w Olsztynie jest ktoś, kto się zna np. na XIX-XX wiecznej technice (jak np pierwsze stacje paliw), albo tym bardziej militariach.
        • Gość: Kto to wie Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.11, 13:42
          Głupoty pleciesz człowieku. Archeolodzy od dawna sobie radzą z obiektami współczesnymi. Widać, że opierasz się na stereotypach. Zauważ, że komora Shona nie została zakwalifikowana jako nieruchomy obiekt archeologiczny lecz jako ruchomy obiekt techniki, pomimo, że została poddana badaniom archeologicznym. Kwalifikacja obiektu zależy od przypadkowego urzędnika w urzędzie konserwatorskim. Problem leży też gdzie indziej. Mentalność wielu ludzi jest nie do przeskoczenia. A dla drogowców to kolejna zawada i przypuszczalnie postanowili "ukryć" to znalezisko przed kolejnymi według nich kłopotami. Jeżeli zbiornik zostanie uznany za obiekt archeologiczny to jest własnością skarbu państwa, jeżeli będzie ruchomym zabytkiem techniki to włascicielem jest Miasto. A własciciel musi dbać o obiekt rejestrowy i w ewidencji zabytków. I może tez o to chodzi. Kto to wie?
          • Gość: małgosia Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.xdsl.centertel.pl 13.06.11, 22:20
            to co nam nadzór archeologiczny opowie o tym zbiorniku? z jakiego jest on czasu?
            • Gość: Tak tak Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.06.11, 17:06
              Może pan Adam odpowie.
      • Gość: Ech Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.06.11, 18:14
        @allensteiner
        cyt. Ewentualną wartość zabytkową lub jej brak ocenia konserwator
        i dodam posiłkuje się profesorem z Wrocławia, aby zapytać czy to zabytek techniki.
        Ale w jednym się zgadzam, że tłumaczenie urzędników z Miasta jest żenujące, wręcz żałosne bo są reprezentantami samorządu i powinni znać prawo.
    • Gość: co do muzeum "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go zac... IP: *.xdsl.centertel.pl 11.06.11, 01:06
      Za chwile miasto - Miejski Ośrodek Kultury - będzie szukało eksponatów do powstającego Muzeum Techniki. Zbiornik mógłby nieźle się prezentować w otwartym terenie, tuż przy muzeum, jako oryginalna, historyczna instalacja. Ale dla niektórych, lepiej przerobić go na żyletki! Jakie to krótkowzroczne!
    • Gość: Drake/999 0lsztyn "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go zac... IP: *.dynamic.mm.pl 11.06.11, 08:13
      niech ta pani ten zbiornik weżmie sobie na podwórko, ja się dołożę do transportu wnuki będą jej skakały na głowę ew. wsypywały do środka śmiecie.
    • Gość: Tinky Winky 7 cud świata... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.06.11, 11:31
      Ależ to nie jest zbiorniika, ale radziecki sputnik zakopany na wypadek wybuchu wojny atomowej...

Koniecznie to cudo nalezy pokazać tej nastolatce z Francji, na punkcie której niektóre media ostatnio niemal oszalały, traktujac niczym I Sekretarza.

Jak widać duch w nie ginie - przyzwyczajenia z minionej epoki pozostają! Zmieniają się tylko kukiełki.
      • Gość: czytelnik Re: 7 cud świata... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.11, 11:37
        100%olsztyniak, swiatowy i Thinky Whinky - zastanawiam się czasem, czy to nie jest jedna i ta sama osoba. Zdumiewające podobieństwo "intelektualne"
        • Gość: wojcekr Re: 7 cud świata... IP: *.olsztyn.mm.pl 11.06.11, 12:33
          to nie zbiornik tylko łódź podwodna i tego się trzeba trzymać
          • Gość: co do muzeum Re: 7 cud świata... IP: *.xdsl.centertel.pl 11.06.11, 12:56
            W całej sprawie nie chodzi o to, że jest to 7 cud świata - bo nie jest. Chodzi natomiast o to, że trzeba zapłacić za transport i "utylizację" tego zbiornika, a zamiast tego można by go było przenieść koło tartaku Raphaelsonów, w którym miasto ma urządzić muzeum techniki. Zbiornik jest historyczny, czy tego chcą drogowcy, czy nie, i zamiast na żyletki, mógłby on trafić jako ciekawa instalacja właśnie do naszej "dzielnicy przemysłowej" nad Łyną. Co miasto będzie pokazywać w tym muzeum, jak wszystkie relikty dawnej techniki odda na skup złomu? Do tego nie jest potrzebny konserwator zabytków i wstrzymywanie inwestycji - tu jest potrzebna współpraca ludzi, którzy mają się zajmować tworzeniem muzeum w dawnym tartaku z drogowcami, których bufonada i arogancja zaczyna być co najmniej nie na miejscu. Drogowcy niech się zajmą budową dróg bez dziur od razu po odbiorze, a nie oceną podziemnych znalezisk.
            • Gość: olsztyniak Re: 7 cud świata... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.11, 14:56
              To nie jest zły pomysł: instalacja obok Muzeum Techniki !!! Rzeczywiście warto.
              • Gość: co do muzeum Re: 7 cud świata... IP: *.xdsl.centertel.pl 11.06.11, 16:47
                dzięki olsztyniak, pewnie, że warto!
                • Gość: Józef Re: 7 cud świata... IP: *.205.117.59.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.06.11, 18:11
                  Pomysł super, ale mam poważne wątpliwości, czy koncepcja muzeum się w ogóle kiedykolwiek zrealizuje. Tak naprawdę wymagać to będzie ponadprzeciętnego, jak na warunki naszego miasta, zaangażowania władz lokalnych. Można mieć obawy, czy niedouczeni olsztyńscy biurokraci piastujący różne stanowiska będą w stanie podjąć to wyzwanie.
                  Takie muzeum jest potrzebne w naszym mieście i miejsce nie tylko dla zbiornika musi się tam znaleźć. W Olsztynie kiedyś coś się działo, był jakiś przemysł, byli ludzie którzy zostawili tu dużą, często tę najlepszą, cząstkę swego życia. Najłatwiej zanegować przeszłość - zabetonować wszystko i przyozdobić pięknymi instalacjami z chińskiego plastiku, prawda?
    • Gość: znudzony "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go zac... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 22:41
      Już po tytule wiedziałem, że autorem artykułu jest pan T. vel "jedynie słuszny" Kurs. Dlatego też śmiem poddać w wątpliwość ile w tym artykule jest obiektywnej prawdy a ile taniej sensacji.
      • Gość: Obiektywna prawda Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 12:24
        A jaka to jest ta obiektywna prawda. Czy może być nieobiektywna prawda?
    • Gość: do kozaka i innych Re: "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go z IP: *.148.c77.petrotel.pl 12.06.11, 12:31
      pseudo historyków od siedmiu boleści.Cóż tu komentować.Ręce opadają na reakcję pani rzecznik/?/ urzędu miasta.Droga pani ustawa o pracownikach administracji zakłada by urzędnik był profesjonalistą.Jak widać tego pani brakuje.Co zaś do pani wypowiedzi to mam takie komentarze.Twierdzi pani,że "nie ma potrzeby obejrzeć zbiornika" i potem mówi pani"ponieważ nie jest zabytkiem zgodnie z ustawą o odpadach został przekazany/zbiornik/ do utulizacji".Skompromitowała się pani na całego.Przy okazji skompromitowała pani swego szefa czyli prezydenta.Jak może pani twierdzić,że coś nie jest zabytkiem i jest niegodne zachowania skoro pani obiektu nie widziała.Czy na podstawie pani wypowiedzi/skandalicznej/ mogę stwierdzić,że jest pani np brzydka?.Najpierw oględziny a potem ocena.Niech pani się w tej sprawie nie wypowiada.Pani wypowiedz nadaje się tylko do utulizacji.
    • Gość: Gość "Przedwojenny zbiornik za mało cenny, by go zac... IP: *.play-internet.pl 12.06.11, 12:32
      Kogo obchodzi przerdzewiały zbiornik?? Złom. Wielu z nas (mnie również) mało obchodzi II wojna światowa, że o I nie wspomnę, a tym bardziej o Bitwie pod Grunwaldem.... Było minęło. Pouczyli w szkole i dość. Co. Każdego dnia mam płakać, że miliony ludzi zginęło? Żeby pamiętać o historii niemieckich Prus, mam "podziwiać" przerdzewiały" zbiornik? Dla mnie i mi podobnych interesuje przyszłość!!! Grupa dziadków nie ma co robić. Ok. Niech zabierają pod swoją opiekę finansowo-opiekuńczą zabytek jaki chce i nie będzie mi to przeszkadzać. Każdy olsztyniak jest albo po części Niemcem, albo Rosjaninem, albo innej narodowości. Przeszli po nas, jak walec po drodze. Gwałt na gwałcie. No ale to nie mówiona głośno prawda wszystkich wojen...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka