Dodaj do ulubionych

Misja 21: Jaka z tą polską religijnością jest n...

IP: 77.252.244.* 23.06.11, 20:08
Polska religijność jest taka, że najlepiej jakby do burdelu wchodziło się przez zakrystię...
Obserwuj wątek
    • gupek-wioskowy Re: Misja 21: Jaka z tą polską religijnością jest 23.06.11, 21:01
      dobre, ale zapomniałeś o najważniejszym.... w zakrystii należałoby uiścić opłatę...
    • ostrogotek Re: Misja 21: Jaka z tą polską religijnością jest 23.06.11, 21:27
      Bo tradycja aż z 13 wieku. Byłem, młodych i dzieci dużo - każdy więc patrzy przez siebie i swoje stereotypy. Nasza religijność nie jest zacofaniem :). Jest mądrością i zakorzenieniem. Francuzeczka i polscy ateiści zszokowani? I dobrze. Że niby Polacy o tym święcie nic nie wiedzą? To nie trzeba pytać ateistów :).

To miło, ze Rebeca przyjechała do Polski.
      • ravendom Re: Misja 21: Jaka z tą polską religijnością jest 23.06.11, 21:46
        Wychodzą z Ciebie, choć nieśmiało, kompleksy. Dziewczyna nie napisała, że polska religijność jest zacofana niczym ze średniowiecza, tylko procesja kojarzyła jej się ze sredniowieczem. Ja osobiscie podobnych odczuć nie mam - bardziej kojarzy mi się to z pochodem pierwszomajowym. Inna sprawa, że faktycznie z tym świętem jest troche jak z przywiązaniem do Papieża, czyli każdy wie to co widać. Ludzie wiedzą, ze "Boże Ciało", że zawsze w czwartek i że jest wtedy okazja do dlugiego weekendu. Nie wmówisz mi, że nieprawda jest jakoby wszyscy po za "Franzuzikami" i ateistami znali pochodzenie tego święta.
        • ostrogotek Re: Misja 21: Jaka z tą polską religijnością jest 23.06.11, 21:50
          Jakże by inaczej, kompleksy :). W tekście i Twojej wypowiedzi sporo stereotypów (miejscami banalnych). Ale cóż, tak nas widzi. Jedno wielkie zdziwienie, bo przecież tylko starzy ludzie itd. Coś nie zgadza się ze stereotypami? To już nie mój problem. Wracam do swoich "kompleksów". Całkiem mi z nimi dobrze.

Francuzka mi nie zawadza i cieszę się, że przyjechała, że pisze.
    • Gość: Normalny Misja 21: Jaka z tą polską religijnością jest n... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 22:34
      Co za wstyd... Katolicyzm w POLSKIM wydaniu jest dla ograniczonych ludzi, przysłania im racjonalne postrzeganie świata. W normalnym świecie takie zachowania należałoby leczyć. Mam nadzieję, że za kilkanaście lat, gdy większość tych starych katoli wymrze, choć trochę przybliżymy się do Czech..
      • Gość: ptr Re: Misja 21: Jaka z tą polską religijnością jest IP: *.play-internet.pl 24.06.11, 20:16
        A ja myślę, że nie masz racji.
        • Gość: mk Re: Misja 21: Jaka z tą polską religijnością jest IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.11, 21:52
          Dlaczego? Czym jest katolicyzm oprócz maski? Przecież dekalog jest tutaj elementem propagandowym i niczym więcej. Czy tą wartością mają być jedynie kolorowe procesje czy pielgrzymki?
    • dawid.humaniak Wręcz urocza ignorancja przeora 24.06.11, 01:28
      Cytat z artykułu:
      "[...] musiałam pójść do ojca przeora w Świętej Lipce, by usłyszeć trochę wyjaśnień. Boże Ciało - powiedział - jest wspomnieniem zdarzenia, gdy Jezus rozmnożył chleb, wino i ryby."

Nic dziwnego, że zwykli parafianie nie wiedzą, co to za święto, skoro sam kler tego nie wie (sic!).

Święto Bożego Ciała ustanowiono, żeby wprowadzić dla ludu nowy dogmat - o transubstacjacji, czyli rzeczywistym przeistoczeniu chleba i wina w ciało i krew Chrystusa. Wikipedia pisze o tym bardzo szczegółowo we francuskiej wersji, w polskim wydaniu jest krótki artykuł - wbrew temu, co pisze autorka.

Przeor ze Świętej Lipki skompromitował sie wręcz koncertowo swoja ignorancją.

Tak trzymać, bezdzietni ojcowie w czarnych sukienkach!
      Wiedza i nauka to wymysł szatana, niewiedza i ignorancja to błogosławieństwo :-p
      Nawet w odniesieniu do własnych dogmatów.

Polecam zapoznanie się z dawnym znaczeniem słowa "parafianin", a wszystko stanie się jasne.
      (dla leniwych: wg Słownika Języka Polskiego, parafianin to [...] daw. «człowiek zacofany i ograniczony»)
      • Gość: karol Re: Wręcz urocza ignorancja przeora IP: *.net.pbthawe.eu 14.12.11, 21:24
        ...ojj Dawid dużo można dodać do Twojej wypowiedzi. Kiedy ten naród zdejmie te wielkie klapy z oczu,kiedy Biblia stanie obok mitów Parandowskiego..ehh.Chyba nie za mojego życia :(.Pier.... ciemnogród.
    • synziemi Mityczne 95 procent...ale skad te dane? 24.06.11, 05:05
      Z jakich oficjalnych statystyk jest te wspomniane 95 procent?
      • synziemi Re: Mityczne 95 procent...ale skad te dane? 24.06.11, 05:08
        To znaczy ja nie mowie, ze na pewno 95 procent Polakow tak sie nie okresla. Po prostu chcialbym wiedziec na czym sie opiera ta liczba.
        • Gość: mk Mityczne fałszywe 95 procent... IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.11, 21:55
          A bierze się z dalekiej od prawdy kościelnej statystyki. Zresztą i tak już 2% odpuścili, bo Glemp groził władzom 97% katolików :)
      • Gość: x Re: Mityczne 95 procent...ale skad te dane? IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.11, 22:10

"95 proc. Polaków określa siebie jako katolików" - sądzę, że nawet autor artykułu nie wierzy w te bzdury.
        • Gość: mix Re: Mityczne 95 procent...ale skad te dane? IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.11, 01:55
          A skąd te dane? Tak głosi Kościół. Natomiast nikt nie prowadzi oficjalnej statystyki, co jest niebywałą okazją do oczywistych nadużyć propagandowych. Obawiam się, że po ostatnich 30 latach wtykania w tym kraju na każdym kroku wartości katolickich, do katolicyzmu może przyznawać się w granicach połowy ludności, chociaż zapewne znacznie więcej do wychowania w tzw. kulturze inscenizowanej przez Kościół katolicki.

Jest to po prostu stwierdzenie daleko odbiegające od rzeczywistości i nie mające nic wspólnego z ósmym przykazaniem dekalogu. Jak więc można ufać instytucji, która w sposób oczywisty łamie głoszone przez siebie "najświętsze" zasady?
    • Gość: myślący wikipedia - parafianin IP: 80.50.54.* 24.06.11, 09:33
      Cytat z wikipedii:
      znaczenia:

rzeczownik, rodzaj męski

(1.1) człowiek, który mieszka na terenie parafii i chodzi do kościoła
      (1.2) przest. człowiek bez ogłady, wykształcenia, zacofany, ograniczony, tępak, pot. idiota

I wszystko jasne!!!

95% w statystykach kościoła jest katolików, nikt tego nie weryfikuje,nie skreśla kler jak ktoś przestał praktykować bo mu w rodzinie dzieci zgwałcili albo pochować nie chcieli bo nie miał pieniędzy lub z ambony publicznie zbluzgał lub grzechy ogłosił.

Co do średniowiecza to ja mam inne określenie na słowo katolik :
      kat bez liku.
      • Gość: mk Re: wikipedia - parafianin IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.11, 21:57
        To samo określenie wyartykułowanie w pkt. 1.2 można znaleźć w słowniku wyrazów obcych.
    • Gość: paralizator i oczywiście paraliż miasta przez paru dewotów IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.06.11, 10:00
      I oczywiście całe te procesje muszą łazić całą szerokością ulicy, bo na chodniku i ew. jednym pasie się nie zmieszczą. Większość ulic, którymi przechodzą te zgrupowania są dwujezdniowe, dwupasmowe i wystarczyło wygrodzić jeden pas, a nie zamykać cały jeden kierunek i robić burdel w komunikacji miejskiej na pół dnia.
      • Gość: ... Re: i oczywiście paraliż miasta przez paru dewotó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.11, 14:33
        religijne społeczeństwo? - tylko jaką religię wyznaje?
        • Gość: artewa Re: i oczywiście paraliż miasta przez paru dewotó IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.11, 22:35
          "Religia jest dla ludzi bez rozumu" - J.Piłsudski
    • Gość: Ev Misja 21: Jak z tą polską religijnością jest na... IP: *.xdsl.centertel.pl 24.06.11, 16:07
      Dobrze,ze tak mało wypowiedzi,bo juz gotowa bym była pomysleć że tak myśli wielu ...ale dobrze ,ze tak mało idiotycznych komentarzy.....Jak ktoś jest nie wierzący ,to jego sprawa,i nikt go nie rusza ,dlaczego zatem bulwersuje procesja w Boże Ciało? tak bardzo chcecie być swiatowi to może do Indii zapraszam ,jakos nikt nie szaleje ze tyle ludzi kąpie się w brudnej do bólu rzece jakos ich nikt nie krytykuje ,palą umarłych i w tą rzekę wrzucają....dziwne a tak bardzo drażnia katolicy?a może zobaczycie buddystów jak karmia swoich kapłanów ,a może Tybet?i jeszcze wiele,wiele innych miejsc.... Ludzie zamiast burzyć się szanujcie to co macie a nie gotujecie się bez sensu...są ludzie wierzacy w Boga i są nie wierzacy ....szanujmy się nawzajem a nie skaczmy do gardeł....czy wśród nie wierzących nie ma złych ludzi,złodziei,bandziorów ,morderców....? nie ma? prawda? tylko żli są katole? tylko księża gwałcą tak? a tatus jak gwałci córkę to ok? nie mówiąc o innych zboczeńcach bez sutanny....duzo ich w więzieniach a ilu na wolnosci? zło jest złem wszędzie i kara za zło bedzie czy katolik czy nie...a to dwie rózne rzeczy świadomość czynu a wiara w Boga...po co to strzepić język na głupoty? chcesz wiedzieć w kogo ja wierzę powiem Ci...a jeżeli oceniasz moja wiarę to ja mogę i Ciebie ocenić prawda? Tylko dlatego,ze nie żyjesz wg przykazań Bozych możesz być bandziorem? a jak wierzysz i popełniasz błedy to oskalpować? Procesje są na całym swiecie ,one manifestują swoją wiarę....jak Homoseksualisci wedrują to ok? Jak chcecie zamknąć moją wiarę to sami tez się zamykajcie w swoich domku. Ulice sa dla wszystkich....a pierwszy maj to własnie była manifestacja władzy świeckiej ja wierzę w Boga i chcę aby On królował na mojej ulicy.....i mam do tego prawo!czy na jednym czy na dwóch pasach jezdni....nawet jak bedzie nas tylko czworo.... Radziłabym zająć się sobą,bo nie długo jak bracia muzułmanie rozszerzą swoje terytorium w Europie....to jeszcze zapłaczecie za procesją katolików, Islam Wam pokarza jakie jeszcze moga byc procesje....tam dzieci jest dużo....nie trzeba dlugo czekać jak Wam Mułla zaśpiewa to zobaczycie, wasz ateizm wam bokiem wyjdzie....i wasza tolerancja.....nie zycze tego nikomu .Szanujcie swoich bo jak obcy wejdą to zobaczycie jaki miód bedzie słodki...
      • Gość: jakistam Re: Misja 21: Jak z tą polską religijnością jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 16:17
        Widziałem w życiu wielu głupich i złych katolików, widzałem wielu wspaniałych i godnych naśladowania katolików. Jakoś nie spotkałem mądrych i dobrych ateistów. Sami prymitywni, agresywni, nietolerancyjni.
      • Gość: mk Re: Misja 21: Jak z tą polską religijnością jest IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.11, 22:02
        Czy Twojemu Bogu potrzebne jest usilne afiszowanie swej religijności przed innymi bez względu na styl prowadzonego życia? O ile pamiętam, wśród siedmiu grzechów głównych na pierwszym miejscu umiejscowiona jest pycha. Jak to się ma w stosunku do tego, co jest tak nagminnie spotykane wśród katolików?
      • privus Przy 95 proc. skatoliczeniu społeczeństwa 14.12.11, 22:06
        to gdzie należy szukać błędów i wypaczeń? :)
        Twoja wypowiedź zupełnie nie tłumaczy katolików a wręcz przeciwnie, pogrąża katolicyzm jako system moralności.
      • Gość: emi Re: Misja 21: Jak z tą polską religijnością jest IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.11, 22:32
        ""Jak ktoś jest nie wierzący ,to jego sprawa,i nikt go nie rusza ,dlaczego zatem bulwersuje procesja w Boże Ciało?""

Co za hipokryzja ?!
        Jak Kali ukraść to dobrze ale jak Kalemu ukraść to źle.
        • Gość: mk Re: Misja 21: Jak z tą polską religijnością jest IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.11, 22:43
          A dlaczego ma nie bulwersować, skoro katolików wszystko bulwersuje o ile tylko odbiega chociaż trochę od ich religijnego mniemania? Katolicy nie mieli, nie mają i nie będą mieli żadnego panaceum na swoją rację, co historia już niejednokrotnie udowodniła. bezwzględne zamiatanie własnych brudów pod dywan i udawanie niepokalanego wzorca jest nie tylko naiwne, ale wręcz ośmieszające.
    • Gość: tg Misja 21: Jak z tą polską religijnością jest na... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 16:21

"95 proc. Polaków określa siebie jako katolików"

Powyższe słowa mógł napisać tylko człowiek kompletnie nie znający realiów religijnych w Polsce.
      95% to nie ludzie sami się określający jako katolicy ale ludzie, którzy w brew swojej woli zostali ochrzczeni w tzw. kościele. te 95% to ludzie na, których dokonano gwałtu duchowego.
      Jezus powiedział wyraźnie, że aby być ochrzczony trzeba najpierw poznać zasady wiary.
      Czarny personel naziemny ma jednak za nic te nauki Jezusa !!!!
      Papież okrzyknął się bogiem... i tak ma pozostać w/g Watykanu.
      • privus Re: Misja 21: Jak z tą polską religijnością jest 14.12.11, 22:10
        Bardzo trafnie to podkreśliłeś. Jest to bowiem sprzeczne ze słowami Jezusa, który ma być niby wyrocznią postępowania dla katolików. Nie dość, że jest to systemowy gwałt dokonywany na niemowlakach, to jeszcze Kościół posługuje się swoją niedorzeczną statystyką dzieląc społeczeństwo na swoich nieswoich szermując bardzo wątpliwą większością społeczną.
    • Gość: kot z wm.pl Misja 21: Jak z tą polską religijnością jest na... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.06.11, 16:49
      Piękna procesja kurpiowska:-)
      Nawet na zdjęciach widać Kurpianki w strojach ludowych!
      Czy to jeszcze Warmia czy już Nowe Kurpie?
      Niedługo zamiast napisu "Olsztyn wita gości" będzie " Zitoma na Kurpsiach"!!!:-((
      Mieszkańcy Myszyńca czy innego Kadzidła przenieśli swój folklorystyczny zabobon do mojego miasta. Żenada!

Ludu Polan powstań z kolan!!!
      • Gość: gość23 Re: Misja ignorantki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 21:03
        Jak na "wykształconą europejkę " to ignorancja tej panienki poraża....nie chciało się nic poczytać przed wyjazdem do Polski i to teraz wychodzi.Trochę to wygląda jak pamiętnik gimnazjalistki wysłanej do Iranu....
        Swoją drogą ciekawe czy wychowywała się w środowisku ateistycznym czy też jakiejś innej religi odległej od chrześcijaństwa.
        Tak że nasza młodzież raczej bardziej niedokształcona od niej nie jest jeśli to kogoś pocieszy.
        A co do religijności i jej okazywania to jest ona standardem na większej części globu....
        Kraje islamu-od Maroka po Indonezję od Senegalu po Uzbekistan tudzież Bośnia i Albania -oraz pewne dzielnice zachodnioeuropejskich miast w których panienka raczej nie bywa......A ma blisko.
        Ameryka Łacińska praktycznie cała.....
        USA-poza kosmopolitycznymi metropoliami. Wystarczy pojechać do pasa biblijnego....
        Portugalia i Irlandia też tradycyjne zakątki Austrii plus Bawaria a z innej beczki odradzające się przy wsparciu medialnym władz prawosławie w Rosji..
        O Indiach pisaliście ,pewnie o tym też nie wie.....A kraje lamaizmu ?
        Różne religie Czarnej Afryki..
        Tak że panna nie wie że to raczej społeczna obojętność religijna jest światową mniejszością..
        Typową dla pewnego "przylądka Azji"jak napisał pewien Hindus.
        • privus Re: Misja ignorantki 14.12.11, 22:13
          Masz prawo postrzegania rzeczywistości kategoriami plemienia Bantu :)
    • Gość: wertyu Re: Misja 21: Jaka z tą polską religijnością jest IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.11, 22:46
      1. Chrześcijanin wierzy w Boga w Trójcy Św. Jedynego, a katolik dodatkowo jeszcze w żydówkę Miriam vel Maryja...
      2. Chrześcijanin przestrzega Dekalogu, katolik natomiast modli się do obrazków.
      3. Chrześcijanin zna Biblie, a katolik NIE!
      4. Chrześcijanin modli się tylko do Boga, a katolik do Wojtyły, Ratzingera...
      5. Chrześcijanin studiuje Pismo Św., a katolik katechizm...
      6. Chrześcijanin jest miłosierny, a katolik chciwy.
      7. Chrześcijanin uznaje zwierzchnictwo Boga, a katolik zwierzchnictwo papieża.
      8. Chrześcijanin wierzy, że Pan Bóg jest nieomylny, a katolik wierzy w nieomylność papieża.
      9. Chrześcijanin modli się do Boga, a katolik świętych ustanawianych przez papieża...
      10. Chrześcijanin to zupełnie inny człowiek niż rzymski katolik.

(obserwator-analityk)
      • Gość: mix Re: Misja 21: Jaka z tą polską religijnością jest IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.11, 23:30
        Bardzo trafnie wypunktowałeś rozbieżności występujące między watykańskim feudalizmem a świadomym swej społecznej roli i funkcji chrześcijaństwem. Chrześcijaństwo jako takie w wydaniu Watykanu zakończyło swój oficjalny żywot w momencie sfałszowania w imię Boga donacji Konstantyna. Później już było tylko coraz gorzej.
    • privus Z polską religijnością jest bardzo dobrze :) 15.12.11, 02:31
      Nikt nic tak na prawdę nie wie i można wciskać każdą ciemnotę. W latach 90-tych podjęto próbę centralnego oszacowania religijności Polaków w oparciu o tzw. statystyki kościelne. W efekcie okazało się, że samych katolików w Polsce jest znacznie więcej, niż ludności w całym kraju :o))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka