Dodaj do ulubionych

Kawa w tunelu pod ulicą - marzenie olsztyńskie?

26.02.12, 12:07
W kontekście rozpoczęcia budowy przejścia podziemnego przed Alfą, znaleźliśmy ciekawe opinie w komentarzach internautów na portalu GO.
Najbardziej zainteresował nas niejaki Kosa:
Kosa#573639 | 83.9.*.* 24-02-2012 22:48
"Wreszcie pozytywna decyzja! Mam nadzieję, że będzie to nie tylko tunel, ale pasaż w którym można będzie spędzić miło czas na herbacie czy kawie? W centrum powinno wreszcie powstać miejsce, które nie jest zamykane o 22:00. Całodobowy posterunek Policji, Fryzjer, Cafe Bar, Toalety, Ruch, Kolporter i wszystko to co powinno być czynne całądobę w stolicy Województwa Warmińsko-Mazurskiego! Życzę tego wszystkim mieszkańcom Olsztyna!"

Czyż nie piękna wizja? Życie miejskie przenosi się pod ziemię, niepotrzebne nam są kawiarnie na Starym Mieście - bo tam przecież parkingi dla samochodów. Chcemy mieć możliwość picia kawy i spędzania czasu w jamie pod ulicą.
Pozostaje tylko zapytać skąd się biorą takie marzenia? To chyba dowód na poziom aspiracji mieszkańcow tego miasta, skoro tunelem pod ulicą można ich uszczęśliwić. Po prostu będzie wspaniale, jak w metropolii. W Warszawie obok Centralnego też mają tunele!!! Jest McDonalds, kebaby, są hot-dogi, chyba nawet market i toaleta publiczna. Warszawiacy nienawidzą tego miejsca.
Ale w Olsztynie? CZEKAMY NA TO z utęsknieniem! :
olsztynski.blogspot.com/2012/02/bob-budowniczy-przebuduje-aleje.html
Obserwuj wątek
    • olsztynski.blogspot.com Re: Kawa w tunelu pod ulicą - marzenie olsztyńsk 26.02.12, 12:10
      Jeszcze ładnie napisał Antek z ratusza:

Antek#573418 | 83.11.*.* 24-02-2012 20:20
      "Dziw mnie bierze ale jak patrze to na razie wszystko co Grzymowicz obiecał to powstaje, tego się nie spodziewałem... Jeżeli chodzi o same tramwaje to w końcu ktoś pomyślał i zrozumiał że zrównoważony transport to przyszłość komunikacyjna... tak jak to ma miejsce na zachodzie, rower+ścieżki-tramwaj-autobus+buspasy itd... cieszę się że Olsztyn w końcu ruszył z miejsca, szkoda mi tylko niektórych osób które tego nie rozumieją."

Czy czegoś to Wam nie przypomina?
      "Czasem aż oczy bolą patrzeć, jak się przemęcza dla naszego klubu, prezes Ochódzki Ryszard, naszego klubu Tęcza
      Zobacz więcej: olsztyn.wm.pl/92666,Powstanie-przejscie-podziemne-kolo-Alfy-Dzieki-tramwajom.html#ixzz1nU8k9Exz
      • Gość: jas Billert mówi to co ja tu głoszę IP: *.olsztyn.mm.pl 26.02.12, 14:02
        Billert
        • mmascarpone Re: Billert mówi to co ja tu głoszę 26.02.12, 14:16
          Co jest złego w kupnie gazety czy też kawy w podziemiu? "Blogspot" przeniósłby chętnie cały handel na Starówkę, jest też przeciwnikiem centrów handlowych. A ja kolejny raz pytam Szanownego Ekonomisty oraz innych przeciwników: gdzie np poza Alfą kupić ubrania dla dzieci? Podejrzewam , że Pan nie posiada progenitury i nie wie jak cenny jest czas pracującej matki. Ja chcę kupować wszystko szybko i wygodnie w jednym miejscu,a nie spędzać wolne chwilę jeżdząc (np. MPK,hehehe) od sklepu do sklepu
          • Gość: jas Re: Billert mówi to co ja tu głoszę IP: *.olsztyn.mm.pl 26.02.12, 14:23
            To "centrum" to zlepek wielu sklepów, dlaczego więc nie miały by one być dostępne wprost z ulicy i wzdłuż ulicy? Ten sam czas dostępu a podatki zostały by w Olsztynie a nie poszły by do raju podatkowego.
            • mmascarpone Re: Billert mówi to co ja tu głoszę 26.02.12, 14:32
              Starówka to powinny być kafejki,antykwariaty,restauracje.Nie wyobrażam sobie latania z siatami na najbliższy,wolny parking czyli np pod Uranię
              • olsztynski.blogspot.com Re: Billert mówi to co ja tu głoszę 26.02.12, 15:18
                mmascarpone - zakłam, że bywasz we Włoszech?
                Czy tam ludzie pijają kawę w przejściach podziemnych?
                Czy można mieć w ogóle takie marzenie aby napić się kawy w przejściu podziemnym? Pewnie można, ale dla mnie jest to szokujące.
                • Gość: oj,oj Re: Billert mówi to co ja tu głoszę IP: *.olsztyn.mm.pl 26.02.12, 15:33
                  Sam widziałem jak babcie klozetowe (przepraszam nie mam nic do zawodu) w podziemnych klopach publicznych popijały sobie kawkę czy herbatę, ale one były w pracy a nie na zakupach czy w czasie wypoczynku.
                • mmascarpone Re: Billert mówi to co ja tu głoszę 26.02.12, 16:11
                  pal licho kawę !ale jeśli tam cokolwiek będzie,kiosk ,punkt naprawy butów,kolektura to jest szansa że nie będzie to kolejne zasikane miejsce.może stała obecnosc ludzi
                  powstrzyma chamstwo przed zasyfieniem i dewastacja

Są tacy, co mają rozum, a są tacy, co go nie ma ją, i już
                  • mmascarpone Re: Billert mówi to co ja tu głoszę 26.02.12, 16:12
                    zresztą chodziło bardziej o ideę kawy "take and Go"
        • Gość: Józef Re: Billert mówi to co ja tu głoszę IP: *.147.130.46.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.02.12, 14:34
          Mądrego to i miło posłuchać.
          W kilku miastach niemieckich budowano rożne przejścia NADZIEMNE (nie mylić z kładkami dla pieszych!) - rozwiązania dość karkołomne, ale ciekawe. A co najważniejsze FUNKCJONALNE, widne i pozbawione charakterystycznego zapachu zjełczałego moczu.
          Najlepszym przykładem może być "kibelek dla słoni" (tak to mniej więcej Niemcy zwą) w Giessen (wielu olsztyniaków tam bywało i bywa, więc pewnie pamiętają). Dużo miejsca, szeroko, latem zawsze coś się tam dzieje (tę oczekiwaną przez niektórych kawę można wypić nie w mrocznych i wilgotnych podziemnych apartamentach szczurów ale na słoneczku...).
          Tak to było w końcu lat sześćdziesiątych (niestety ponad pół wieku nas koncepcyjnie dzieli od Niemców) :
          idw-online.de/pages/de/image70762
          A taj jest obecnie:
          elephant-toilet.com/wordpress/wp-content/uploads/2012/01/DSC_0307-Bearbeitet-2.jpg
          Nie musimy oczywiście tego w Olsztynie powielać, ale powinniśmy zatrzymać się na chwilę i pomyśleć, jakie rozwiązania funkcjonują w innych krajach...
    • mariusz2010 Re: Kawa w tunelu pod ulicą - marzenie olsztyńsk 26.02.12, 12:38
      Szeroki, nowoczesny pasaż, na pewno byłby lepszy od tunelu. Ale szerokie, nowoczesne przejście górą, byłoby jeszcze lepsze.
      Gdyby tak przy okazji rozp...ten cholerny mur więzienny. Ech.
      Pasaże zaś, lepiej pobudować przy nowym dworcu, łączące się z peronami, przystankami komunikacji miejskiej i międzymiastowej i z centrum handlowo-rekreacyjnym. Tam lepiej spełnią swoją rolę.
      Pozdrowienia dla wszystkich, zawracających z byłego przejścia przy Alfie.
      • Gość: jas Kawa w więzieniu a ulica w tunelu - marzenie? IP: *.olsztyn.mm.pl 26.02.12, 12:55
        Tak, to moje marzenie. Piłsudskiego (od Kopernika lub Kościuszki) wraz z 11-Listopada i Dąbrowszczaków piesze...
        • Gość: czytelnik Re: Kawa w więzieniu a ulica w tunelu - marzenie? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.02.12, 12:58
          Ja chcę kawy w plastikowym kubku i kebaba w podziemnym przejściu.

Żeby w końcy było tak jak w dużym mieście !!! I żeby było czynne conajmniej do 22!
    • iwaniuk-online Re: Kawa w tunelu pod ulicą - marzenie olsztyńsk 26.02.12, 14:39

Nic nie daje takiego poczucia ekskluzywności i wielkomiejskości miłe spędzenie czasu przy kawce i pączku o 23:00 w "kawiarni" w przejściu podziemnym - dla co poniektórych :) Ach, te niewygórowane marzenia...

Np. w Mińsku szczytem gestu, lansu, pożądania i ekskluzywności dla dziewczyny jest zaproszenie na randkę do McDonald's. Widać, niektórzy u nas mentalnością i pragnieniami gonią bliski wschód egzotyczny.
    • dzordzklunej To wy się nie cieszycie?! 26.02.12, 15:02
      Jak tutaj nie można się cieszyć z tej "wspaniałej" inwestycji?! Nie mówcie, że nie chcielibyście się napić w towarzystwie kawki w szalecie miejskim?! I to tak dużym i podziemnym!

Budową podziemnego szaletu z usługami handlowymi przebijamy nawet "Stolicę "Innowacji"" która buduje u siebie okrągłą kładkę w równie "potrzebnym" miejscu co my szalet!

;)
      • Gość: ech Tunel na Zatorze zaprasza na cafe latte IP: *.olsztyn.mm.pl 26.02.12, 15:47
        Jeśli jest tylu chętnych, to na co mamy czekać? Można przecież od jutra ustawić dla nich ze dwa kawiarniane stoliczki w tunelu na Zatorze.
        • Gość: ol światełko w tunelu IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.02.12, 16:09
          Widać z tego, ze niektórzy nadają się tylko do życia "w tunelu" (a może nawet "w kanale"?)
          • Gość: czytelnik Re: światełko w tunelu IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.02.12, 19:23
            Poproszę latte w przejściu, najlepiej jakby było też blisko podziemnego klopiku cobym nie musiał za dużo chodzić
            • Gość: abc Re: światełko w tunelu IP: *.olsztyn.mm.pl 26.02.12, 23:29
              Gość portalu: czytelnik napisał(a):
              > Poproszę latte w przejściu, najlepiej jakby było też blisko podziemnego klopiku cobym nie musiał za dużo chodzić

Do klopiku to możesz se samochodem, górą. Przecież po to Pan Prezydent się stara i stwarza ci ułatwienia, żebyś mógł wygodnie podjechać pod sam klop.
              • Gość: G Ó R N I K Re: światełko w tunelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 00:30
                Słyszałem, że schodzicie pod ziemię?
                • Gość: przodownik Re: światełko w tunelu IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.02.12, 08:27
                  Zgadza się. W Olsztynie P I E S I S C H O D Z Ą P O D Z I E M I Ę.
                  Tam ich miejsce!
    • ol4 Re: Kawa w tunelu pod ulicą - marzenie olsztyńsk 27.02.12, 07:36
      Przejścia podziemne w Europie to przeżytek. Najwięcej z nich istnieje w byłym bloku sowieckim. Swego czasu stanowiły o "nowoczesności" miast.
      Olsztyn jak zwykle bawi się w głupoty, które były modne 40 lat temu.
      • Gość: wojcekr Re: Kawa w tunelu pod ulicą - marzenie olsztyńsk IP: *.olsztyn.mm.pl 27.02.12, 07:58
        to przejście jest potrzebne, ale tylko jako przejście, żadnych łazienek i innych głupot,
        a urbanistyczne mody mnie nie interesują,
        jest stara tkanka urbanistyczna, to trzeba zastosować stare kompatybilne rozwiązanie,
        tunel powinien być prześwietlony pancernymi żarówkami i kawałkiem ukrytej kamerki i wystarczy
        • ol4 Re: Kawa w tunelu pod ulicą - marzenie olsztyńsk 27.02.12, 08:51
          To nie chodzi o modę architektoniczną.
          Po prostu przejścia podziemne się nie sprawdziły.

Zazwyczaj są brudne, śmierdzi w nich, jest niebezpiecznie.

A poza tym to kreowanie barier dla pieszych. Schody góra - dół etc. To zachęca ludzi do używania samochodów a nie nóg.
    • Gość: b28 Re: Kawa w tunelu pod ulicą - marzenie olsztyńsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.12, 08:31
      Na wspomnienia wędrówek po warszawskich tunelach aż przechodzą mnie ciarki. Oprócz typowego smrodu moczu, wilgoci i spalonego tłuszczu w świetle migoczących lamp, wszędzie są klęczący na każdym rogu żebracy, roznosiciele ulotek, typki spod ciemniej gwiazdy, cyganeria. Ludzie patrzą na siebie wilkiem wyszukując kieszonkowców. Do tego nędzne sklepiki z artykułami za kilka złotych czy tanią prasą.
      Ale trzeba być debilem aby marzyć o codziennym przemierzaniu przejścia podziemnego i jeszcze popijaniu kawki w hulającym przeciągu!
      • mmascarpone Re: Kawa w tunelu pod ulicą - marzenie olsztyńsk 27.02.12, 09:35
        Ale tego przemierzania będzie,cale kilometry!! Ja żadnym przejściem nie chodzę,wole zasuwać całe metry na około,nawet w Warszawie,ale wciąż myślę że jakby coś tam było,to może i kamery. A to trochę przyhamuje chamstwo.
        • Gość: b28 Re: Kawa w tunelu pod ulicą - marzenie olsztyńsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.12, 13:51
          Przejście podziemne przy Alfie ma kosztować 20 mln zł czyli w realiach olsztyńskich pewnie i 30 mln zł. Jako ktoś już to opisał, stadion w Olsztynie ma kosztować ponad 60 mln. Za takie kwoty powstaną kilkupoziomowe slumsy, a nie proste przejście dla pieszych. Estakada nad ulicą to koszt 20-40 mln, a różnica ogromna.
          • mariusz2010 tunel - " marzenie " (czyje?) 27.02.12, 16:42
            Miasto nie ma pieniędzy na remont jezdni. A taki remont na pewno lepiej przyczynił by się do komfortu przejazdu przez olsztyńskie ulice, niż tunel pod jezdnią i wycinki drzew przy ulicach. Koszt najdroższej, szerokiej, eleganckiej zebry, jest nieporównywalnie niższy. A jaka wygoda dla mieszkańców:))
            Z ta kawą w podziemiu, to oczywiście głupi pomysł. Nawet w pasażach przy dworcu nie bardzo. Ludzie naprawdę wolą kawiarenki w ładnych lokalach " na powierzchni". A jeśli w piwnicach, to stylowych.
            Pozdrowienia dla wszystkich potykających się o barierkę przy niedawnym przejściu.
    • forum_rozwoju_olsztyna Re: Kawa w tunelu pod ulicą - marzenie olsztyńsk 27.02.12, 09:41
      Polecamy:
      [Urbanistyka] Likwidacja nad-/podziemnych przejść dla pieszych

--------------------
      Stowarzyszenie Forum Rozwoju Olsztyna
      www.fro.net.pl
      forum@fro.net.pl
      • olsztynski.blogspot.com Re: Kawa w tunelu pod ulicą - marzenie olsztyńsk 27.02.12, 12:56
        Dobry materiał źródłowy, ale wątpie, że olsztyńscy "kawosze" przez to przebrną:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka