Dodaj do ulubionych

Chroniczna biegunka myślowa

IP: *.dynamic.mm.pl 10.04.12, 09:40
Nic tak nie cieszy, jak cudze nieszczęście. Podobno... Osobiście nie znam uczucia, ale czytam je po cudzych objawach. Nie cieszą mnie więc takie rozpaczliwe gesty typu:
forum.gazeta.pl/forum/w,64,134958821,134958821,wstajesz_i_lzesz_o_Kogucie.html A czego tu się wstydzić i wbrew faktom zaprzeczać? Człowiek „rozprostował” się po trudnej i stresującej pracy. Gdybym ja był reprezentantem PiSowskiego narodu to zapisałbym się na kurs „mowy nadzwyczajnej”, bo w takim rozumieniu świata, to nic tylko kląć. Wszystko w poprzek... A przecież jeśli fakty przeczą naszym urojeniom, to tym gorzej dla faktów i dawaj, 15 minut bez powtarzania choćby jednego słowa. To też jest sztuka. Noże nie koniecznie kultura, ale nie można mieć wszystkiego od razu...
Albo takie sformułowanie dumnego gimnazjalisty: forum.gazeta.pl/forum/w,64,134929505,134929505,Tezy_postawione_czy_ktos_je_potrafi_obalic_.html Po co ta prowokacja inteligentnych umysłów? Co tu obalać jeśli przy stawianiu tych tez nie było żadnych rzeczowych argumentów? Można się tylko zrewanżować pytaniem, czy usiłujący postawić te tezy brał pod uwagę zasadę racji dostatecznej? Taką, jaką od Leibniza zna współczesna nauka. Przy tej jednak biegunce nie oczekuję odpowiedzi, bo widzę, że ten pośpiech w spuszczaniu spodni nie pozwala na wiele odpowiedzi... wg sensownie postawionych pytań, ale przecież to nie o to chodzi, żeby złapać króliczka, ale gonić go.
Współczuję bardzo z powodu: forum.gazeta.pl/forum/w,64,134945506,134945506,TVP2_zlosliwa_splugawiala_Swieta_Bartoszewskim.html ale pytam, czy PiSowski naród ma inny telewizor, niż ja? Mój telewizor ma taki przycisk, którym można każdą propagandę wyłączyć. Ba, PiSowski naród ma jeszcze taką możliwość, żeby przełączyć się i Trwać, czego ja pozbawiłem się nie uwzględniając takiej możliwości przy programowaniu telewizora. I tak uczyniłem na Święta, że ani razu nie włączyłem telewizji – Święta spędziłem tak, jak miałem na to ochotę i nikt mi nic nie wcisnął. Wstałem dziś rano o 6tej i z internetu wszystko nadrobiłem.
Albo z tym Palikotem. To już wyższe stadium biegunki. Okazuje się, że on wszystkim zagraża. PiSowcy, którym się poszczęściło i mają ładne żony to podobno nie wypuszczają ich z domu. Tego nam tylko potrzeba, żeby to również robiły PiSowczynie, którym się poszczęściło i maja przystojnych mężów... Jeszcze tylko sam Pan Bóg się o nim nie wypowiedział, ale czekam, że lada dzień nastąpi...
P.S. Żegnam się na jakiś czas, bo siada mi mój stary komputer. Wstawałem rano, rozbierałem, czyściłem styki, przekładałem pamięci, wymieniałem, co się dało, ale to już kres. Ostatkami pracuje mi karta graficzna a nowa kosztuje 200 zł, co dla emeryta jest wydatkiem poza standardowym. Gdyby ktoś wyrzucał swoją, a była to typu Nvidia AGPx8, 512MB (64-bit), to niech napisze, gdzie wyrzucił... Mam taką jedną upatrzoną: GeForce 6200 EVGA 512MB (64-bit) TV/DVI (AGPx8), ale 190 zł nie da rady zaoszczędzić na jedzeniu w jeden miesiąc, tym bardziej w miesiącu Świąt.
Obserwuj wątek
    • edico Re: Chroniczna biegunka myślowa 10.04.12, 13:16
      Jest to ostatnio niestety dosyć często obserwowane zjawisko tak charakterystyczne dla niektórych skrajności stadnego zachowania. Problemem są tu ludzie utopieni we własnych mirażach jedynie słusznej racji. Postawa m.in. takich kecawów coraz bardziej przekonuje do stwierdzenia, że taka mentalna konstrukcja nosi charakter ludowej wycinanki przyklejonej na zadymionym zapiecku. Usilne podkreślanie swoich racji przykładając wagę do natężenia ilości usilnie podnoszonych wrzasków i pomówień czy preparowanie statystyki pod własne potrzeby decyduje w taki sam sposób o prezentowanej normalności jak i całej przedstawianej w ten sposób prawdzie. Nie od dzisiaj przecież wiadomo, że sejm większością głosów może przeforsować w tym kraju dowolny absurd. Może nazwać noc dniem a dzień nocą z wszelkimi możliwymi dodatkami. Nie zmienia to jednak ani faktów, ani postaci rzeczy. Noc zawsze pozostanie nocą, tak jak czrne jest czarne a białe jest białe bez względu na wznoszone modły o deszcz czy w jakiejkolwiek innej intencji. Metafizyka nie tu ma nic wspólnego z realiami czy z matematyką. Jan Paweł II w encyklice "Veritatis Splendor" zauważa, że "podczas gdy nauki humanistyczne, podobnie jak wszystkie nauki doświadczalne, rozwijają empiryczne i statystyczne pojęcie « n o r m a l n o ś c i », to wiara naucza, że tego rodzaju normalność zawiera w sobie ślady upadku człowieka, jego odejścia od pierwotnego stanu – to znaczy, że jest skażona przez grzech". Jeżeli nauka zawiera w sobie ślady upadku człowieka, to czy powrót do pradawnej mistyki ma świadczyć o jego rozwoju?

W odniesieniu do kecawy i kecawo podobnych forumowiczów oraz wszelkich konfiguracji intelektualnych prezentowanych w ich wątkach i postach, trudno jest odmówić takiemu poglądowi racji i to nawet tej jedynie słusznej. Ślady upadku człowieka i człowieczeństwa wydają się nie budzić już żadnych wątpliwości. W niektórych wypadkach poszedł bym nawet dalej doszukując się w tych postawach wrogości i negacji do wszystkiego, co nosi w sobie wymiar człowieka myślącego i samodzielnie wnioskującego. W każdym bądź razie na dzisiaj trudno jest doszukiwać się czegoś więcej z dorobku i postępu ewolucyjnego poza umiejętnością włączenia telewizora.
      • n4eu Re: Chroniczna biegunka myślowa 10.04.12, 13:28
        Problemem są tu ludzie utopieni we własnych mirażach jedynie słusznej racji.

To budujace Edico za w koncu zaczynasz dostrzegac swoja chorobliwa obsesje :)
    • Gość: wz Re: Chroniczna biegunka my?lowa IP: *.201.35.8.gae.googleusercontent.com 14.01.14, 23:21

czcza retoryka obliczona na tani poklask
      • akant_ol Re: Chroniczna biegunka my?lowa 15.01.14, 10:54
        Znad kieliszka wina nawet oczywista biegunka myślowa nabiera walorów twierdzenia Pitagorasa.
        • Gość: zd Re: Chroniczna biegunka my?lowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.14, 11:52
          żyją w w wielkiej wannie złudzeń i prawo archimedesa musi zadziałać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka