Dodaj do ulubionych

Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotniskiem

IP: *.146.191.43.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.05.12, 10:47
Wilkowo to jakieś nieporozumienie.
Kto będzie leciał np. z Warszawy do Wilkowa (ok. 45 minut) jeśli kolejne 40 minut poświęcić będzie trzeba na dojazd do Olsztyna? w sumie prawie 1,5 godziny co wypada blado w porównaniu z 2 godzinami podróży samochodem.
Dajtki powinny być głównym portem regionu. Warmia zasługuje na lotnisko!
Obserwuj wątek
    • Gość: GOSC Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotniskiem IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.12, 10:55
      Grzymowicz to kretyn, poza tym boi się mieszkańców Dajtek. Ludzie tam budujący domy wiedzieli że budują przy lotnisku które może się rozrastać, a teraz topią żale. Bez lotniska z prawdziwego zdarzenia Olsztyn będzie dalej wioską gdzie nic się nie dzieje. Już nie mówię o dziadkach z lotniska, którzy nie walczą o jego poprawę. Grzymowicza wywieźć na taczce z ratusza. W tym mieście pod jego prezydencją nic się nie dzieje. Poza tramwajami za co ktoś wziął kasę, bo ta inwestycja jest absurdalna i miasto dopiero zobaczy co to są korki. Albo buspasy na warszawskiej - następne kpiny, i wycięcie drzew bezporoblemowe. LUDZIE PATRZCIE NA KOGO GŁOSUJECIE !!!!
      • Gość: ramzes Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.12, 15:51
        Grzymowicz to Grzymowicz. Żadnej prezentacji nie trzeba. Ma talent do snucia najsłuszniejszych wizji najbliższej przyszłości, z których najwięcej wychodzi czadu i trochę strażackiego dymu. Przeprowadzona sonda wykazuje, że 76% biorących udział w ankiecie jest za wycięciem samosiejek w tej części lotniska. Nadleśnictwem Grzymowicz niech się też nie zasłania, bo ten samosiejny las jest też chyba częścią miasta.
    • Gość: Lech Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.12, 10:58
      Nie każdy lata do Warszawy. Myślę, że nie o stolicę tu chodzi lecz o połączenie Olsztyna z Europą i dalszymi miastami. Uważam, że Wilkowo jest bardzo dobrą lokalizacją, Szymany to porażka.
      Osoby, które forsują Szymany powinny zostać rozliczone z marnowania publicznych pieniędzy.
      Władze samorządu województwa zarezerwowały na Szymany 37 mln euro (projekt został wyceniony na 74 mln euro. Jak myślicie, czy te pieniądze należy ulokować w lasu na obszarze Natura 2000?
      • Gość: Mariusz Zalech Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.12, 11:13
        Pytanie co z unijną dotacją na remont linii kolejowej Olsztyn-Szczytno-Szymany-Port Lotniczy.
        Ta inwestycja kosztować będzie ponad 150mln zł, i jeżeli województwo nie uruchomi Portu Lotniczego w Szymanach oraz szynobusów po wyremontowanych torach, to dotację trzeba będzie zwrócić. Pytanie kto ją zwróci?
        • Gość: stara baba Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.olsztyn.vectranet.pl 19.05.12, 15:13
          Mariuszku, nie wiesz, kto to zwróci ? Oczywiście, podatnicy.
        • Gość: mama Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.xdsl.centertel.pl 19.05.12, 18:54
          szymany od dawna brzydko pachną i prawdopodobnie okażą się wielkim przekrętem. Wilkowo jest dobrym pomysłem jako duże lotnisko dla całego regionu. Rozbudowa dajtek też byłaby niezła jako lotniska miejskiego. Tylko czy nasi decydenci mają dość rozumu aby to zrozumieć?
          • Gość: Maks Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: 80.51.119.* 28.09.12, 13:44
            Chyba nie o rozum tu chodzi ale odwagę
      • antymenel.1 Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis 15.04.13, 16:14
        To lotnisko winno być międzyplanetarne.
    • Gość: Pulo Bardzo dobra decyzja IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.12, 11:13
      Dalsza rozbudowa tego lotniska to totalny absurd. I tak nie będą tu lądowały odrzutowce, a polepszanie warunków zabawy dla paru hobbystów którzy lubią sobie polatać nad dachami kosztem warunków życia mieszkańców i kosztem przyrody byłoby wyrzucaniem publicznej kasy w błoto.

P.Grzymowicz ma duży punkt.
      • Gość: GOSC Re: Bardzo dobra decyzja IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.12, 11:35
        pewnie mieszkasz na dajtkach. bo tylko takie zdanie maja tamtejsi mieszkancy. sam mieszkam na dajtkach i chcę lotniska w przeciwieństwie do wszystkich zaściankowych leśnych dziadków.
        • Gość: Olo Re: Bardzo dobra decyzja IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.12, 11:38
          Już widzę jak ci, którzy teraz narzekają na brak rozbudowy lotniska na Dajtkach pierwsi krzyczą, że przeszkadzają im samoloty przelatujące nad głowami. Nie zdziwiłbym się, gdyby nawet rozbudowano Dajtki to zaraz zaczełyby sie protesty mieszkańców podobne do tych jakie mają miejsce w wielu Polskich miastach. Znacznie rozsądniejszym rozwiązaniem z każdego punktu widzenia jest Wilkowo. Mam wrażenie, że u niektórych wielkomiejskie ambicje zastąpiły zdrowy rozsądek
          • Gość: xxx Re: Bardzo dobra decyzja IP: *.olsztyn.vectranet.pl 19.05.12, 11:55
            Myśle że to już gra wyborcza. Na Dajtkach mieszka sporo ludzi którzy mogą głosować za obecnie miłościwie nam panującym arbuzem. Im bliżej wyborów tym więcej będzie takich obietnic wygodnych dla gawiedzi. Wystarczy ze robi nikomu niepotrzebne tramwaje :( Ja na pewno nie zagłosuję na tego pana
        • Gość: Pulo Re: Bardzo dobra decyzja IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.12, 12:27
          Nie mieszkam na Dajtkach. A głąbów latających 30 m nad dachami można spotkać i nad moimi Redykajnami, i nad Likusami i nad Gutkowem. Lotnisko w granicach miasta nie ma sensu z wielu przyczyn, to że komuś przeszkadzają samoloty to tylko jedna z nich.
      • Gość: winIO Re: Bardzo dobra decyzja IP: 178.73.216.* 19.05.12, 21:01
        > Dalsza rozbudowa tego lotniska to totalny absurd. I tak nie będą tu lądowały od
        > rzutowce, a polepszanie warunków zabawy dla paru hobbystów którzy lubią sobie p
        > olatać nad dachami kosztem warunków życia mieszkańców i kosztem przyrody byłoby
        > wyrzucaniem publicznej kasy w błoto.
        >
        > P.Grzymowicz ma duży punkt.

Nie zgodzę się. Nasz region w ogóle ma marny potencjał na wypełnienie dużych odrzutowców. Za przykład niech posłuży bydgoski port lotniczy w zasięgu oddziaływania którego leżą trzy spore i nieźle skomunikowane ze sobą miasta ( o liczbie mieszkańców 4 krotnie większej niż Olsztyn). Mimo tego samorząd województwa musi płacić Ryanairowi, żeby ten zechciał tam latać. Jedyna szansa na ruch lotniczy w naszym regionie to połączenia obliczone na max. kilkadziesiąt osób. W przeliczeniu na pasażera są one jednak droże niż loty 200 miejscowymi odrzutowcami, więc jedyną szansą że znajdą się na nie pasażerowie jest właśnie lokalizacja lotniska. Sporo ludzi zapłaci trochę więcej grosza żeby wysiąść w Olsztynie. Z Szymanami czy Wilkowem tak już nie musi być (no chyba, że z Szyman będzie transport równie szybki i częsty co autobus z Dajtek do innych częśći miasta - na to nie ma co liczyć). Warunkami życia mieszkańców się nie przejmuj. Na Dajktach nie ma i nie będzie warunków do lądowania 747 czy A380. Poza tym ile przylotów/odlotów może być z takiego lotniska ? 2 dziennie do UK, 2 dzienie do Niemiec i może dwa razy w tygodniu do Kaliningradu. To cały ruch jaki może wygenerowć Olsztyn.
    • Gość: mieszkaniec Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotniskiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.12, 13:48
      Słusznie zrobić wiochę z Olsztyna ! Nachapać się kasy do własnej kieszeni, a później mówić że to ludzie są winni ! do dupy z taką władzą i jej pomysłami. Lotnisko w wilkasach to lepiej w gdańsku barany. Przecież to nie ma być jakiś port międzynarodowy ! że ktoś będzie jechał godzinę na lotnisko. Co to za debilizm u tych ludzi. więcej nie będę głosował za tą bandą ! To są chore jełopy.
      • Gość: Yebisu Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.12, 07:55
        Jesteś tak ogromnym idiotą, że aż nie mam ochoty tłumaczyć ci głębi twojego zidiociałego rozumowania.
    • Gość: the core Tak dla Wilkowa!! IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.12, 14:37
      No wreszcie pierwsza mądra decyzja!! Chyba dlatego, że podjęta wspólnie z innymi...

Nie ma sensu rozbudowywać lotniska na Dajtkach bo z niego nie d asię już więcej wycisnąć. A lądujące samoloty będą udręką nie tylko dla mieszkańców Dajtek ale i całego Olsztyna - o czym widzę entuzjaści zapominają.

Wilkowo to super pomysł bo połączy Olsztyn nie z Warszawą ale Europą. Tam jest miejsce na duże lotnisko a nie zmodernizowany aeroklubik. To też będzie argument za wyciśnięciem kasy na modernizację 51 z Olsztyna do Olsztynka. A taka zmodernizowana droga to dojazd w kilkanaście minut. Żaden dramat.

Wilkowo to bardzo dobry pomysł.
      • Gość: xxx Re: Tak dla Wilkowa!! IP: 203.88.94.* 19.05.12, 14:56
        No,... tez tak mysle...
      • Gość: Ex Olsztynianin Re: Tak dla Wilkowa!! IP: *.89.77.250.static.crowley.pl 21.05.12, 12:02
        Z jaką Europą? O czym Ty piszesz?!
        Największe linie lotnicze mają problemy z zapełnieniem samolotów latających z Europy do Poznania czy Wrocławia a Tobie się marzy połączenie z Europą w Wilkowie? To co piszesz jest tak głupie, że aż śmieszne. Nie ma co marzyć o Boingach 747 lądujących gdziekolwiek na Warmii i Mazurach bo aż takiego zapotrzebowania tu nie ma i niestety nie będzie.
        A genialne głosy o zakłócaniu spokoju mieszkańcom nie tylko Dajtek ale całego Olsztyna pragnę uspokoić przypominając że mówimy o kilku lotach dziennie na najbardziej skrajnym i najrzadziej zaludnionym fragmencie Olsztyna.

Trzeba stworzyć średniej wielkości port w Dajtkach gotowy połączyć nas z Europą przez większe porty przesiadkowe jak np. Warszawa czy przez (w hiper-optymistycznej opcji) nowy port w Berlinie.

Trochę myślenia ludzie a nie tylko dbania o interesy "miłościwie nam panujących"!
        • Gość: the core Re: Tak dla Wilkowa!! IP: *.olsztyn.mm.pl 21.05.12, 21:58
          Ty Ex Olsztynianin się zajmij swoją metropolią skoro wszystkie rozumy pozjadałeś.
          Najpierw piszesz, że nie ma szans na połaczenie Olsztyna z resztą Europy a potem piszesz o połączeniu via Berlin. Będziesz uprzejmy się zdecydować?
          Zapotrzebowania na B747 nie ma jeśli myślisz o 5 lotach codziennie do 10 miast Europy. Ale jesli zgodzisz sie łaskawie że w sezonie kilka lotów w tygodniu czarterami albo nawet rejsowe połączenie co kilka dni do Londynu są możliwe to i tak Dajtki są za małe.
          Po za tym łatwo ci pisać, że to tylko kilka lotów dziennie z Dajtek by było, bo zwyczajnie mieszkasz ciut daleko od tychże Dajtek...
          • Gość: Ex Olsztynianin Re: Tak dla Wilkowa!! IP: *.205.98.105.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.05.12, 17:09
            Jakie to smutne, że ilekroć ktoś, kto wyjechał z Olsztyna do większego miasta chce się wypowiedzieć na forum Olsztyna, to zaraz zaczynają się złośliwości i osobiste wycieczki.
            Ach, jak mi NIE brakuje tych zaściankowych kompleksów części olsztynian!

W kwestii połączeń via Berlin, dalej podtrzymuję swoje zdanie a "the core" radzę nauczyć się czytać ze zrozumieniem. Moim zdaniem nie ma szans i potrzeby na organizację stałych połączeń do Olsztyna/Wilkowa z europejskich miast. Nawet "5 lotów dziennie do 10 miast Europy" nie znajdzie odpowiedniego obłożenia. Jedyna szansa to uczynić z jednego europejskiego portu (w tym wypadku Berlina lub Warszawy) port przesiadkowy tak aby codzienne połączenia (może być ich nawet 2-3) z tym miastem miały pełne obłożenie gdyż dają szansę lot do dowolnej lokalizacji w Europie.
            Połączenia rejsowe "co kilka dni" nikogo nie zainteresują jeśli chcę gdzieś lecieć na weekend to lot we wtorek w żaden sposób mi nie pasuję i nie będzie pasował, tym bardziej jeśli 170 km dalej mam Okęcie z codziennymi lotami do większości europejskich destynacji.

Jeżeli chodzi o hałas to radzę liczyć się ze słowami. Mieszkałem dość długo nie dalej niż 2 km od pasa startowego Okęcia (największego i najbardziej obleganego lotniska w Polsce) więc wiem, że uciążliwość mieszkania nawet tak blisko lotniska jest znikoma. No ale ja wiem... w Olsztynie przeszkadza Wam wszystko i wszyscy a już najbardziej ci latający do Was z (tfu!) metropolii.
            • Gość: Olsztynianin Re: Tak dla Wilkowa!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 23:53
              Kolego Ex, czy przy okazji dyskusji wytłumaczysz nam jak to się dzieje, że jeśli wyjedzie z Olsztyna taki wieśniak jak my - do np. Warszawki, staje się bufonem i wielkoświatowcem? Z perspektywy "stolycy" poucza nas jak żyć, choć nie zauważa, że dalej jest burakiem z wiochy, tyle, że na delegacji.
              A w temacie - po pierwsze jest różnica miedzy mieszkaniem 2 km od lotniska (ile od pasów startowych) - nawet na tak podłej dzielnicy, jaką jest Okęcie, a mieszkaniem kilkaset metrów od pasa startowego, a to m.in. ze względu na kierunki podejścia i startu.
              Większość miast w Europie ma lotniska kilkanaście lub nawet więcej km od swoich granic. Kwestią do rozwiązania jest transport. Na dziś większość pasażerów lata z Warszawy i Gdańska - ja osobiście wolę dojechać do Wilkowa niż zapitalać 150 km do Gdańska czy 200 na Okęcie. Zwyczajnie taniej i szybciej. Dalej - nasz region i sąsiednie to (niestety) masowa emigracja zarobkowa - loty do UK czy Skandynawii lub Niemiec byłyby doskonałym rozwiązaniem.
              Nie głosowałem na Grzymowicza, ale w tej decyzji go popieram.
              • Gość: Ex Olsztynianin Re: Tak dla Wilkowa!! IP: *.204.77.166.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.05.12, 19:14
                Odpowiedź na Twoje pytanie jest naprawdę prosta ale rozumiem, że w swoim prostactwie nie jesteś w stanie zrozumieć tego sam. To działa tak. Na starcie niby jesteśmy takimi samymi wieśniakami ale na to wpływu nie mamy, tu się urodziliśmy. Co naprawdę nas różni to decyzje, które podejmujemy. Wieśniaki zostają na zadupiu gdzie będą sobie egzystować bez perspektyw co w pełni zaspokoi ich żałośnie małe ambicje a ludzie na poziomie szybko zdają sobie sprawę, że aby coś osiągnąć trzeba z Olsztyna wyjechać. O ile Olsztyn kocham, o tyle olsztyniacy to w większości leniwi, roszczeniowi pieniacze, którzy (jak większa część prowincji) nienawidzą wszystkich którym dzieje się lepiej. Tym właśnie różnie się ja i ludzie, którzy mają odwagę, ambicję oraz determinację żeby coś w życiu osiągnąć od wieśniaków (przypomnę, że to Ty pierwszy użyłeś tego określenia) jak Ty.

W kwestii merytorycznej ciężko mi będzie z Tobą dyskutować bo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem nawet najkrótszych tekstów. Jednoznacznie napisałem, że mieszkałem 2 km od pasa startowego a nie od lotniska ale cóż... nie można Cię winić skoro olsztyńscy pracodawcy wymagają od Was tylko pojawiania się w pracy bez kaca a nie logicznego rozumowania.
                Nigdy również nie pisałem, że mieszkałem na Okęciu ale Tobie to i tak nie robi różnicy, prawda? Stolyca to ZŁO :)

A w sprawie Wilkowa odpowiadasz sobie sam... "Większość miast w Europie ma lotniska kilkanaście lub nawet więcej km od swoich granic". Jakie to europejskie miasto masz w promieniu nawet kilkudziesięciu kilometrów od Wilkowa? Kto by tu z tej złej Europy latał i po co? Chyba żeby pooglądać wieśniaków w ich naturalnym środowisku.

Olsztyn ze swoimi 176000 mieszkańców byłby najmniejszym polskim miastem z międzynarodowym lotniskiem. Kolejne co do wielkości miasto (większy od Olsztyna) Rzeszów ulokował swoje lotnisko 4 km od miasta. Czujesz pewną różnicę 4 km a 21 km?

Finalnie, jest istotna różnica w hałasie i kwestiach bezpieczeństwa pomiędzy dużymi pasażerskimi samolotami lądującymi 2 km od domu a niewielkimi samolotami o małym lub średnim zasięgu lądującymi nawet kilkaset metrów od Dajtek (swoją drogą, niezwykle podłej dzielnicy).

Podsumowując, Wilkowo to poroniony pomysł, który przyniesie regionowi więcej kosztów niż pożytku a cieszyć się z niego będą jedynie właściciele działek (wartoby sprawdzić kim oni są) wywłaszczanych pod budowę tego lotniska, które niedługo będzie lotniskiem-zombie, straszącym pustkami.

P.S. Nie głosowałeś na Grzymowicza? A na kogokolwiek w ogóle głosowałeś? Bo ja jeszcze będąc zameldowanym w Olsztynie, jeździłem z "wielkiego Świata" na każde wybory. Tak mi nie zależy na Olsztynie...
    • Gość: 100%olsztyniak Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotniskiem IP: 2.25.192.* 19.05.12, 17:33
      Grzymowicz to chyba orbituje na wyzej nieokreslonej planecie.Czy On nie slyszal ze lotnisko dla Olsztyna i regionu bedzie w Szymanach(55km.od Olsztyna)?Zamiast prowadzic prowincjonalne wojenki na linii Olsztyn-marszalek Protas cala ta politykierka powinna upewnic sie ze Protas robi cos w tym kierunku bo jak na razie to Lublin i Modlin zbudowal lotnisko od podstaw a w Szymanach jak sie nic nie dzialo tak sie i nie dzieje
      • antymenel.1 Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis 15.04.13, 16:16
        W Szymanach nie będzie żadnego lotniska bo nie ma ono żadnego uzasadnienia ekonomicznego.Większość lotnisk w Polsce ma olbrzymie deficyty.Chcecie dopłacać każdego roku miliony do skutków majaczeń debili nie mających pojęcia o inwestycjach?
    • Gość: pirat Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.12, 17:39
      Autor: Gość: Ex Olsztynianin
      Odpowiedz
      Wilkowo to jakieś nieporozumienie.
      Kto będzie leciał np. z Warszawy do Wilkowa (ok. 45 minut) jeśli kolejne 40 minut poświęcić będzie trzeba na dojazd do Olsztyna? w sumie prawie 1,5 godziny co wypada blado w porównaniu z 2 godzinami podróży samochodem.
      Dajtki powinny być głównym portem regionu. Warmia zasługuje na lotnisko!

...............................................................................................................................................................................................................
      Nie wyobrażam sobie aby przestrzegając dozwoloną prędkość można było przejechać trasę między Olsztynem a Warszawą w dwie godziny.
      Jeżeli ktoś nie przestrzega ruchu drogowego to należy ukarać mandatem i punktami karnymi.
      • Gość: the core Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.12, 19:15
        Pirat - czytaj uważnie bo nie będę powtarzał:
        - dojazd 40 minut z Wilkowa do Olsztyna to chyba że dorożką albo motorowerem marki "Komar". Zmodernizowaną trasą 51 dojedzie się w kilkanaście minut. Ciekawe czy wiesz ile się dojeżdża na Okęcie z Pragi, Wesołej lub Mokotowa?
        - lotnisko w Wilkowie ma połaczyć Olsztyn z czymś więcej niż z Warszawą. Piszesz tak jak by mieszkańcy Olsztyna mieli latać tylko do Warszawy. A o takich miatsach jak Kraków, Poznań, Wrocław słyszałeś? Albo o Londynie lub Berlinie?
        • Gość: miś Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.12, 19:18
          Gość portalu: the core napisał(a):
          > A o takich miatsach jak Kraków, Poznań, Wrocław słyszałeś? Albo o Londynie lub Berlinie?

Przecież nie ma takiego miasta: Londyn. Jest Lądek Zdrój.
        • Gość: pirat Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.12, 22:36
          Ja pisałem o jeździe samochodem z Olsztyna do Warszawy w dwie godziny z prędkością zgodną z kodeksem drogowym i tyle.
          A na dobrą sprawę to nie bardzo wieżę, że lotnisko w Wilkowie zarobi na swoje utrzymanie. Będzie do inwestycja deficytowa. Ale jeżeli będzie to z prywatnej kieszeni inwestora to inna sprawa. O jakim połączeniu Wilkowa z Londynem marzysz? Mogą to być co najwyżej loty okazjonalne , czarterowe.
    • Gość: bombel Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotniskiem IP: *.play-internet.pl 19.05.12, 17:43
      Większość jeśli nie wszyscy z tu wypowiadających się nie mają pojęcia o lotnictwie cywilnym ani tym bardziej nie potrafi znaleźć podstawowych korzyści z rozwoju tegoż.
      Są świetne argumenty za obydwoma decyzjami, jedna prywatna druga olsztyńska pod pewnymi warunkami spełnionymi przez AP (aeroklub).
      Trzeba tylko chcieć i rozmawiać, a nie produkować polityczny bełkot!!!

Z chęcią niebawem przedstawię publicznie te propozycje i mam nadzieję, że kilka tysięcy osób (bardzo często pracujących w olsztyńskich urzędach, albo emerytach tychże) nie będzie forsować swojego komfortu - po tym jak pobudowali się przy lotnisku...
      • Gość: Pulo Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.12, 19:00
        Ah teraz kumam, komfort mieszkańców nie ma znaczenia. Nikt nie ma nic do lotnictwa cywilnego, tylko niech wyniesie się łaskawie z miasta. Miasta są dla ludzi.
        • Gość: czytelnik Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.12, 12:52
          Lotnisko też jest dla ludzi.
      • Gość: miś Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.olsztyn.mm.pl 19.05.12, 19:26
        Gość portalu: bombel napisał(a):
        > Z chęcią niebawem przedstawię publicznie te propozycje

Przedstaw niebawem publicznie, bomblu.
    • Gość: ol W I L K O W O IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.12, 22:34

Już dawno należało stawiań na lotnisko w Wilkowie.

Lotnisko Szymany - lotnisko Olsztyn to odległość 63 kim i potwornie niebezpiczna droga między tymi lotniskami !!!!

• Gość: alf23 Re: W I L K O W O IP: *.xdsl.centertel.pl 20.05.12, 09:12
        Dajtki, Wilkowo, Szymany... ale dobrobyt.
        Nowy program dla warmii i mazur - lotnisko w każdej gminie!
        Nie lepiej szybkim, wygodnym pociągiem do Warszawy. Modlin po drodze, tunel na Okęcie z centralnego zrobiony. To takie mało chwytliwe hasło przed wyborami szczególnie w tym regionie - kolej "żelazna" w XXI wieku.
        • Gość: winIO Re: W I L K O W O IP: 178.73.216.* 20.05.12, 11:29
          > Nie lepiej szybkim, wygodnym pociągiem do Warszawy. Modlin po drodze, tunel > na Okęcie z centralnego zrobiony.

Lepiej. Tunel faktycznie zrobiony, na E-65 między Działdowem i Wawą niedługo będzie 160-200 km/h, tylko spójrz w rozkład. 3 pary pociągów na dobę. Lepiej nie będzie - PKP IC dostało monopol na tę linię na następnych 10 lat. Jak Ty to sobie wyobrażasz dojazd do lotniska w takich warunkach ?
          • Gość: lokalny Re: W I L K O W O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.12, 12:58
            Autostopem najszybciej i w każdej chwili można wyruszyć.
    • Gość: czytelnik Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotniskiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.12, 12:51
      Lotnisko też jest dla ludzi.
    • robac Olsztynek-Olsztyn 20.05.12, 14:55
      Między Olsztynkiem a Olsztynem istnieje DZIAŁAJĄCA linia kolejowa. Już dziś, bez żadnej przebudowy można dojechać do Olsztyna w średnim czasie 25 minut:
      rozklad-pkp.pl/query.php/pn?q=pl/node/146&ld=pkp&seqnr=4&ident=io.0476529.1337517888&OK#focus

A więc z Olsztynka do Olsztyna jedzie się szybciej niż samochodem:
      g.co/maps/ktw4g

Dla porównania - z Dajtek do miasta SAMOCHODEM jedzie się 10 minut, co w godzinach szczytu może być porównywalne z jazdą pociągiem:
      g.co/maps/zn65w
      Nie warto dla różnicy 15 minut narażać się na protesty społeczne. Poza tym Olsztynek dzięki bliskości krajowej siódemki ma lepsze połączenia z resztą kraju.
      • Gość: winIO Re: Olsztynek-Olsztyn IP: 178.73.216.* 20.05.12, 15:43
        Te 10 minut to się jedzie z Dajtek do domu. 25 minut pociągiem to do dworca. Jest jeszcze dodatkowy kłopot. Linia/dworzec w Olsztynku jest w pewnym oddaleniu od planowanego lotniska. Więc albo przesiadka na autobus, albo doprowadzenie linii do lotniska. Pociągi oczywiście musiałby zajeżdżać do Olsztynka, więc dodatkowy postój i oblot składu/zmiana kierunku jazdy zwiększałby ten czas.
      • Gość: czytelnik Re: Olsztynek-Olsztyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.12, 15:44
        Bardzo tchórzliwe podejście do sprawy wykorzystania lotniska w Dajtkach dla małego ruch pasażerskiego. Ta lokalizacja nie jest uciążliwa dla pobliskich mieszkańców. Wiem co piszę bo sam mieszkałem niedaleko Okęcia nad moim domem przelatywały duże wielosilnikowe samoloty pasażerski. Przygotowywały się do lądowania. Były takie pory dnia, że w ciągu godziny potrafiło przelecieć 24 samoloty /liczyłem z zegarkiem w ręku/. Nie czułem z tego tytułu dyskomfortu.
    • Gość: . A Olsztyn zostanie małym, prowincjonalnym miastem IP: *.olsztyn.mm.pl 20.05.12, 17:10
      .
      • Gość: czytelnik Re: A Olsztyn zostanie małym, prowincjonalnym mia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.12, 19:40
        Ależ Olsztyn jest już od wieków małym prowincjonalnym miastem. Tak było za Niemca i tak jest za polaka.
        • Gość: eja Re: A Olsztyn zostanie małym, prowincjonalnym mia IP: *.olsztyn.mm.pl 20.05.12, 20:51
          Zależy, co rozumiesz przez prowincjonalizm. Do ostatniej wojny Olsztyn był stolicą dużej Prowincji. I umiał to wykorzystywać. Zostały z tego czasu przemyślane rozwiązania architektoniczne, piękne gmachy publiczne, eleganckie, ZADRZEWIONE aleje... I mądre plany na przyszłość. Te plany leżą w ratuszu, lecz nikt ich nie ogląda, a to, co zostało, to się niszczy.
          • Gość: czytelnik Re: A Olsztyn zostanie małym, prowincjonalnym mia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 21:08
            Dla berlińczyka Allenstein to było prowincjonalne miasteczko.
    • Gość: aj Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotniskiem IP: *.rev.sprintdatacenter.pl 22.05.12, 10:26
      Panie Prezydencie Małkowski
      WRACAJ
      Pan miał wizję przyszłego Olsztyna i nie bał się decyzji.
      Lotnisko Dajtki kończy własnie 100 lat swojego istnienia i Olsztyn zasługuje na własne lotnisko.
      • Gość: czytelnik Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.12, 16:30
        Czyż by tu nie było mądrzejszych ludzi.
        W Olszynie nie potrzeba dużego pasażerskiego lotniska z trzy kilometrowym pasem startowym. Kto to będzie utrzymywał, kto zagwarantuje odpowiednie obłożenie samolotów, kto za to zapłaci. Czy jest jakiś opracowanie opłacalności takiej inwestycji.
    • Gość: zetka Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotniskiem IP: *.dynamic.mm.pl 26.06.12, 16:59
      W końcu nie tylko, że męska decyzja ale mądry wybór i w końcu przejść z modelu Olsztyna jako małomiasteczkowego popierdółka w stronę jaka przysługuje stolicy każdego regionu, w stronę miasta metropolitarnego, gdzie wszyscy na tym skorzystają łącznie z ciągle frustrowanymi elblążanami,którzy gdyby byli w pomorskim nie mieli by nie tylko na rozbudowę sieci tramwajowej ale i obwodnicy przy S7,bo Gdańsk nie pozwoliłby sobie na wchodzenie im w gumofilcach na Dwory nie tylko Artusowe.
      Czas w końcu na to czym się charakteryzują aglomeracje miejskie: estakady,tramwaje,nowoczesna zabudowa biurowo- mieszkalna i cała infrastruktura drogowa ułatwiająca życie mieszkańcom.
    • Gość: olo Brawo Olsztyn, dyskutujcie dalej IP: *.pool.mediaWays.net 09.09.12, 21:51
      W niedzielę oficjalnie otwarto lotnisko w Bagiczu k. Kołobrzegu (Zachodniopomorskie). Obiekt znajduje się na terenie gminy Ustronie Morskie. Będzie przyjmował ruch turystyczny i czarterowy samolotów zabierających do 20 osób.
    • Gość: filip Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.12, 12:14

bardzo dobry pomysł i byle doczekał się urzeczywistnienia
    • cornelius-ltd Wilkowo lepiej jak odlegle Szymany 11.09.12, 14:54
      Nigdzie w Polsce,ba,nigdzie w Europie nie ma lotniska ponad 50 km od stolicy regionu.Szymany,jesli nawet kiedykolwiek rusza,moze za 5-10 lat,to nigdy nie beda portem,ktory na siebie zarobi.Bedzie tak jak z Babimostem - lotniskiem dla Zielonej Gory,gdzie jeden samolot z urzednikami samorzadowymi leci rano do Warszawy i wieczorem wraca.
      Wilkowo tez w dobie narastajacego kryzysu i problemow z inwestycjami nie ma szans na utrzymanie sie.Nikt nie da na jego budowe kilkudziesieciu milionow zlotych...
    • Gość: Czytelnik A kto jeszcze wierzy Grzymowiczowi? IP: *.odnqu2.dynamic.dsl.tele.dk 14.09.12, 16:44
      Jego slowa zapelniaja tylko lamy Gazety Wyborczej i na tym wszystko sie konczy.
    • Gość: maciej Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.12, 15:11

mam szczerą nadzieję, że to nie kolejne obiecanki cacanki i że wkrótce zaczną się konkretne inwestycje
      • Gość: mietek Re: Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotnis IP: 88.208.252.* 25.02.13, 00:34
        a z lotniska do śródmieścia dowiozą pasażerów sybkobieżne tramwaje, buhahaha
    • Gość: Mery Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotniskiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.13, 16:05
      Ktoś w tym mieście albo nie ma świadomości jakie znaczenie ma lotnisko dla miasta i województwa, albo zupełnie nie myśli i nie ma pojęcia o potrzebach i rozwoju miasta.
      Podstawowa sprawa to mało kto wie, że na lotnisku w Olsztynie kilka razy w miesiącu ląduje samolot z kontrastem i elektrolitami dla tomografu do Szpitala Wojewódzkiego. Kontrast ma żywotność tylko sześć godzin a chorzy długo czekają na badania. Pas startowy powinien być wydłużony, tym są zainteresowane największe zakłady pracy w Olsztynie. To na Dajtkach lotnisko powinno się rozwijać i być częścią infrastruktury miasta. Dało by to możliwość lotów biznesowych handlowych i turystycznych, nie wspominając o ratowaniu życia. Najlepiej usiąść przed telewizorem i narzekać ile to ludzi na naszym obszarze nie ma pracy, ale możliwości rozwoju się nie daje, bo hałas. Jak ktoś się tu budował czy kupował dom, to wiedział, że jest lotnisko. Ono istnieje już sto lat. W każdym normalnym, cywilizowanym miejscu na świecie lotnisko to podstawa funkcjonowania miasta.
    • antymenel.1 Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotniskiem 15.04.13, 16:11
      Po raz kolejny napiszę:ŻADNEGO LOTNISKA KOMUNIKACYJNEGO NIE BĘDZIE PONIEWAŻ NIE MA UZASADNIENIA.Jeżeli Grzymowicz majaczy to znaczy,że nie ma podstawowej wiedzy ekonomicznej i zero kwalifikacji do zajmowania stanowiska prezydenta.
      Skończyć z lotniskowymi bredniami.
    • Gość: mw Piotr Grzymowicz: Dajtki zostaną małym lotniskiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.14, 09:31
      Lotnisko w Olsztynie to najlepszy pomysł z możliwych w naszym regionie, nie ma lepszej opcji. Te pomysły z budową lotniska w każdym innym miejscu w regionie nie przyniosą pożytku i nie załatwią sprawy przykład: lotnisko w Szymanach bez większego zainteresowania nie zdaje egzaminu. Dziwi fakt że władze Olsztyna tego nie chcą zrozumieć, miasto Olsztyn we wschodniej Polsce powinno mieć swój Port Lotniczy, uważam że nic i nikt nie powinien przeszkodzić w zrealizowaniu i dokończeniu tej inwestycji, w końcu jest to miasto wojewódzkie a nie jakaś prowincja, jak chcemy zaistnieć musimy cele strategiczne dla miasta realizować, pewnie przy pewnych założeniach miasto by było stać wypełnić to zadanie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka