IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 02:01
Faktycznie tęcza :))
Odwiedzającym życzę dużo dobtego samopoczucia się ;((
Obserwuj wątek
    • Gość: jd Re: KOLOROWA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.04, 14:00
      Czy chodzi o wspaniałą knajpę na Partyzantów? Która już chyba nie istnieje?
      • Gość: Olka Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:12
        Ed ma chyba na myśli restaurację na ul.Wojska Polskiego. Z tym, że
        słowo "restauracja" jest stanowczo zbyt wielkie jak na tą kiepską pod każdym
        względem jadłodajnię :/
        • Gość: jd Re: KOLOROWA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.04, 15:22
          Oczywiście, że Wojska Polskiego, w pobliżu kina Grunwald. Coś mi się
          popieprzyło z tymi Partyzantami.
          To ona jeszcze istnieje?
          • Gość: Olka Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:29
            Niestety tak. Jedzenie kropne, wystrój też, obsługa tragiczna.
            • Gość: Olka Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:30
              Jedzenie okropne, oczywiscie ;)
              • Gość: she Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.mm.pl 26.06.04, 15:52
                To tak jak ludzie związani z betonem biorą się za gotowanie. Mieszanie w
                betoniarce to nie to samo co mieszanie w garach.
                • Gość: Olka Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:54
                  Właśnie!
                  ;)
                  • Gość: jd Re: KOLOROWA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.04, 17:59
                    Pewnie macie rację, ja jednak darzę Kolorową cichym sentymentem z lat, gdy
                    próbowała nieśmiało aspirować do ewentualnego i tymczasowego (brak wolnych
                    miejsc lub coś podobnego) zastępstwa wobec sławy i chluby Olsztyna, czyli
                    knajpy "Pod żaglami".
                    • Gość: i bylo śmiesznie byłam tam raz IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 26.06.04, 22:30
                      to było we czwartek.Tego dnia w Olsztynie nie działo sie nic.Trafiłam tam z
                      kumplem na tzw "Wieczór dla samotnych"Bawilismy sie super.Zupełnie jak na
                      wieczorkach w sanatoriach.Towarzystwo b. podobne.Podobno na te wieczorki ciągną
                      tłumy!
                  • Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 23:48
                    Witam!
                    Tak właściwie, to wszystko zostało odpowiednio wyartykulowanę. Czyli w
                    odczuciach, co do tego przybytku - a kiedyś rzeczywiście darzyłem go
                    sentymentem - nie jestem osamotniony :))

Do jr - na partyzantów była Stokrotka. Po różnych jej losach z ogródkiem czy
                    bez, obecnie znajduje się we władaniu firmy Corab handlujacej sprzetem RTV.
                    Skoro jednaj jd tak daleko sięgasz pamięcią, to czy kojarzy Ci się jeszcze
                    Pinesca?

Pozdrawiam
                    • Gość: Muraszka Re: KOLOROWA IP: *.olsznet.ec.pl 26.06.04, 23:51
                      Tak, u zbiegu ulic Kościuszki i Żołnierskiej
                      • Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 00:12
                        A jakże :))

Pozdrawiam bez pinesek i szpilek :))
      • Gość: Muraszka Re: KOLOROWA IP: *.olsznet.ec.pl 26.06.04, 23:53
        Przu Partyzantów był "Samowar"
        • oso1 Re: KOLOROWA 26.06.04, 23:59
          A Frykas na Kołobrzeskiej?
          • Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 00:21
            W pewnym okresie tzw. "Myśliwska". Muszę przyznać, że miała swój styl i
            standard przy wcale nie wygórownych cenach w stosunku do innych lokali. Być
            może kioszty ją zjadły :((
        • Gość: Ed Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 00:19
          Samowar był przy ul. Dabrowszczaków. W internecie gdzieś funkcjonuje zdjęcie
          aktualnego stanu tego budynku będacego nota bene sukcesem działalności władz
          Olsztyńskich :))

Zaraz obok funkcjonuje rozbierany w teorii kolejny sukces tego samego
          presydenta na skrzyzowaniu Paryzantów i Dabrowszcaków.

Jak widać, pospolite ruszenie ostatnich zreformowanych prezydentów z partyjnej
          nagonki pozostawia w olsztynie trwałe ślady ich wiedzy, umiejętności i
          kompetencji :))
          • Gość: Masz rację Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 00:48
            Samowar przy Dąbrowszczaków
            • Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 00:50
              A Dom Środowisk Twórczych przy Mickiewicza?
              • oso1 Re: KOLOROWA - Och no 27.06.04, 00:55
                No i Klubowa zaraz obok
                • Gość: Ed Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 01:09
                  Ha!!! Faktycznie. Zapomniałem o tych kawach w Klubowej.
                  Dzięki :)
              • Gość: Ed Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 01:07
                Przewłaszczony spółkowo. Więcej do powiedzenia na ten temat będzie miał chyba
                Pan Pierechod :))
                • Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 10:23
                  O tak! On najlepiej wygląda w wannie.
                  • Gość: jd Re: KOLOROWA - Och no IP: *.aster.pl / 212.76.39.* 27.06.04, 13:58
                    Pinesca jak najbardziej, także Kasztelańska koło Pewexu koło Mostu Jana, no i
                    wielka kawiarnia niedaleko Wyskokiej Bramy na samym rogu ulicy, którą się idzie
                    w dół do Dworca Zachodniego i Jeziora Długiego (po drugiej stronie całe lata
                    były szalety miejskie). Kurczę, wypadła mi w tej chwili jej nazwa z głowy...
                    No i na zakończnie absolutny rarytas - bar Tramp, zaraz za tunelem na
                    Bałtyckiej w stronę Alei Przyjaciół. Ależ się działo...
                    • Gość: Ed Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 14:16
                      Tak. To była Inka. Zostało tylko wspomnienie ;((
                    • Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 14:30
                      Tak "Kasztelanka".Kierowniczka miała pierwsze w Olsztynie czerwone włosy.
                      • Gość: jd Re: KOLOROWA - Och no IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 15:09
                        Niewykluczone, że krzyżowały nam się tam trasy, gdy nikt jeszcze nie
                        przypuszczał, że powstanie coś takiego jak internet (w każdym razie ja bywałem
                        tam w takich czasach). Ale barem Tramp was znokautowałem?
                        • Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 15:35
                          A kawiarnię , jedna z pierwszych, w Olsztynie przy ul.Pienięznego ,kto jeszcze
                          pamieta? Piłam tam pierwsze w życiu wino wermut Bachus. Kawiarnia była
                          dwupoziomowa.Jak się nazywała? No jak? "Warmińska"! A chłopak był niezwykle
                          przystojny .Miał na imię Zbyszek B.
                          • Gość: jd Re: KOLOROWA - Och no IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 15:44
                            Przypuszczam, że Zbyszek nie bywał w Trampie. Mógł raczej bywać w tchnącej
                            nieco snobistyczną atmosferą inteligencji twórczej "Staromiejskiej". Był tam
                            nawet fortepian. I nic tej całości nie przeszkadzał rybol naprzeciwko.
                            • Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 15:55
                              To czasy,kiedy nie było jeszcze "Staromiejskiej"
                              • Gość: jd Re: KOLOROWA - Och no IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 16:05
                                Staromiejska przecież była zawsze. Dobrze to pamiętam. Bawiłem się tam chodząc
                                na czworaka między stolikami. A potem prowadzałem tam własne dzieci na krem
                                sułtański.
                                • Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 18:08
                                  Dla Ciebie "Staromiejska" była zawsze.
                                  • Gość: jd Re: KOLOROWA - Och no IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 18:40
                                    Muraszka, chyba nie powiesz, że walczyłaś o Port Arthur, a potem w wojnie
                                    polsko-bolszewickiej. Zresztą Staromiejska wtedy też już była.
                                    • Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 19:10
                                      No może trochę się rozpędziłam.
    • Gość: janek Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 12:28
      Kolorowa to pikuś, Pod Zaglami to dopiero trauma.
    • Gość: Ankoholikus Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.mm.pl 28.06.04, 16:25
      tramp zatorzanka pod kogutem to byly "restauracje" kiedys niewiem to
      bylo po paru piwkach bylem POD KOGUTEM niezapomiane chwile wymiociny na
      podlodze smieci smrod i towazycho git
      • Gość: leziox Re: KOLOROWA IP: *.dip.t-dialin.net 28.06.04, 22:33
        A o barze piwnym "Zatorze"nazywanym zatorek to wy zapomnieli?Wiekszej speluny
        w Olsztynie chyba juz nie bylo.Ah,no Pod Kogutem bywalo wesolo rowniez...Potem
        jeszcze speluna na Kosciuszki,akurat przy obecnym Manhattanie...
        • Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: 213.76.234.* 29.06.04, 00:28
          Ratuszowa??? Paznokciem nie będę mierzył różnic w dystansie przy dopadaniu
          mety :))
          Była jeszcze jakaś taka "Paszteciarnia" - czy jak jej tam było? - na 1-go maja
          na przeciwko ul. Ratuszowej.
          • Gość: giga Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 16:14
            Była jeszcze spelunka "Zgoda" róg Jagillońskiej- Zeromskiego
            Srare dzieje....
            • Gość: mir-mur Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 20:02
              Pamiętam jeszcze restauracje "WARMIŃSKA" ul.Partyzantów na przeciw zegara.
              Pyszną kiszke ziemniaczaną tam podawali :-)
            • Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 21:48
              Przed "Zgodą" (zresztą w tym samym miejscu, tylko w innym wcześniejszym
              obiekcie) funkcjonował "Bar Kawowy hi!!! Była to chyba gdzieś przełom lat
              50/60 - naiwni turyści zwiedzeni chwytliwą reklamą chcieli się tam napić
              kawy :o))
              Ja mine miałem raczej rozbawioną. O tych turystach raczej nie wspomnę :)

Wolę już wspomnienia z nadmienionego powyżej (pod inna nazwą) tzw. "Grzesia" z
              ul. Partyazntów.

Pozdrawiam tych z dłuuuuuuuugą pamięcią :))
              • Gość: jd Re: KOLOROWA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 21:52
                Nad Łyną, koło zamaku, na ulicy Nowowiejskiego. Siedziało się i popijało prawie
                z nogami w rzece i przy huku małej tamy-progu. Może ktoś pamięta jak się to
                nazywało?
                • Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 21:58
                  Mówisz o Parasolkach nad Łyną w Starym Młynie? Faktycznie, uszlo to mojej
                  uwadze. Jednak nazwę ten obiekt zmieniał kilkakrotnie i żadna z nich poza
                  tymo "Parasolkami" mi nie utkwiła.
                  Ale w latach 70-tych zafunkcjonowalo coś "Pod Bocianem" w samym centrum miasta
                  i to pod rzeczuwistą strzechą. Być może dzisiejsza inwestycjajestowocem pamięci
                  po działalności tego na dachu?
                  • Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 22:01
                    Z innych bardziej klasycznych utkwiła mi w pamięci "Andromeda" (tak samo, jak
                    Urania nazwa autorstwa Wojtka Altmajera).
    • Gość: BleBle Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:31
      Hehehe...
      Też dorzucę coś oryginalnego, o czym nikt jeszcze nie wspomniał, ale to było
      dawno.
      Bar (restauracja? kawiarnia?) RONDO, przy Placu Bema.
      Po pewnym czasie, całkiem niedawno, uroczyście otwarto tam Piwiarnie Passau.
      Co teraz tam sie znajduje, nie wiem, to nie moje rejony...
      • Gość: giga Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:48
        O rany, pamiętam doskonale,
        to blisko moje godomku,jestem zatorzanką:)
        • Gość: giga Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:56
          Byłam zatorzanką:))
    • Gość: olsztynianka Re: KOLOROWA IP: *.mmi.pl 02.07.04, 15:57
      a pamietacie "Słoneczną" na zatorzu

w kolorowej spotykałam tate i w tej pod parasolkami na Partyzantów
      • Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 19:37
        Dosyć przyzwoita kawiarenka.

Pozdrawiam więc kawowo :)
        • Gość: BleBle Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 19:54
          A pamieta ktoś bar "WRZOS" ???
          • Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 20:36
            Masz na myślo Kolonię Mazurską?
            • Gość: BleBle Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 20:39
              Gość portalu: Ed napisał(a):

> Masz na myślo Kolonię Mazurską?

NIE :)
              • Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 20:44
                Nazwa nie jest mi obca, ale w tej sytuacji nie mogę tego obiektu zlokalizować.
                Widocznie zaczynają oddziaływać jakieś starcze amnezje :((

Pozdrawiam
                • Gość: BleBle Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 20:49
                  Okazuje się że baza gastronomiczna starego Olsztyna, to temat bardzo pojemny, i
                  nie do konca zbadany..
                  A swoją drogą, ponawiam pytanie-zagadkę o barze "Wrzos"
                  • Gość: rita Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 22:49
                    A swoją drogą, ponawiam pytanie-zagadkę o barze "Wrzos"

kiedy można liczyć na rozwiazanie zagadki ?

• Gość: Muraszka Re: KOLOROWA IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 16.07.04, 22:52
                      No właśnie.Gdzie był ten "Wrzos"?
                      • Gość: rita Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 22:54
                        teraz sie nie dowiesz, właśnie Ble Ble wyjechał :)
                        • Gość: olo Re: KOLOROWA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 23:02
                          A Warmianke pamietacie ? Rano mozna tam było wypic chłodne warmińskie piwo
                          butelce typu bączek . Dodatkowa atrakcja to spęd skacowanych lumpów i złodziei
                          Za dwa piwa mozna było kupic lekko uzywany zegarek.
                        • Gość: Muraszka Re: KOLOROWA IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 16.07.04, 23:03
                          A jednak nie śpisz.
                          W dobranoc ułożyłas nas do snu.
                          Czyżby miała się szykowac nowa seteczka?
                          Rita , zbyt dużo dzisiaj "pijesz".
                          • Gość: rita Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 23:06
                            ja ?
                            Muraszka wydaje mi się , ze Ty najbardziej rozrabiasz :)

olo, dawniej takie knajpy nazywano mordownie - pamiętacie je ?
                            • Gość: Muraszka Re: KOLOROWA IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 16.07.04, 23:12
                              Ozdrowiałam nieco.
                              Ale jakoś nie moge zasnąć.
                              A o "Parkowej" to już rozmawialiśmy?
                            • Gość: olo Re: KOLOROWA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.04, 21:51
                              Moze to były mordownie ale mnie tam ciagneło. Oryginałów spotykałem jakich
                              dzis juz nie uświadczysz, Tam min przy piwie /oczywiscie ja stawiałem/ słyszałem
                              opowiesci sybiraka jakich nie powstydziłaby sie nallepsza literatura. Tam także
                              dowiedziałem sie szczegółów o powstaniu wileńskim i wielu wówczas mnie
                              interesujących faktów o których przeczytac wtedy nie sposób było. Pamietam tez
                              że za kilka piw baryton odspiewywał nam orie operetkowe. Jaka to była mordownia?
                              • Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.07.04, 21:59
                                Sądzę olo, że zapamietałeś także wiele kolorowych postaci takich np. jak Ułan,
                                Wiosenka (wojenne ucho AK, oczywiście już po przejściach),...
                                • Gość: rita Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 22:13
                                  zgadza się w takim towarzystwie wszystkiego można sie dowiedzieć i usłyszeć.
                                  W mordowniach jak to nazywamy znajdowali sie ludzie dużo wiedzący i najczęściej
                                  nie zgadzajacych się z istniejącym światem
                                  najlepsi najczęsciej tam lądują ;)
                                • Gość: olo Re: KOLOROWA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.04, 22:32
                                  Zapamietałem Józefa. Wysoki,prosto trzymajacy sie facet około 60 -tki w bluzie
                                  wojskowej typu lata czterdzieste i cała masa baretek. Niestety o rozmowe z tym
                                  jegomosciem było trudno bo darł sie jak pijany kapral.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka