Gość: Ed IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 02:01 Faktycznie tęcza :)) Odwiedzającym życzę dużo dobtego samopoczucia się ;(( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jd Re: KOLOROWA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.04, 14:00 Czy chodzi o wspaniałą knajpę na Partyzantów? Która już chyba nie istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:12 Ed ma chyba na myśli restaurację na ul.Wojska Polskiego. Z tym, że słowo "restauracja" jest stanowczo zbyt wielkie jak na tą kiepską pod każdym względem jadłodajnię :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: KOLOROWA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.04, 15:22 Oczywiście, że Wojska Polskiego, w pobliżu kina Grunwald. Coś mi się popieprzyło z tymi Partyzantami. To ona jeszcze istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:29 Niestety tak. Jedzenie kropne, wystrój też, obsługa tragiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:30 Jedzenie okropne, oczywiscie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: she Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.mm.pl 26.06.04, 15:52 To tak jak ludzie związani z betonem biorą się za gotowanie. Mieszanie w betoniarce to nie to samo co mieszanie w garach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: KOLOROWA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.04, 17:59 Pewnie macie rację, ja jednak darzę Kolorową cichym sentymentem z lat, gdy próbowała nieśmiało aspirować do ewentualnego i tymczasowego (brak wolnych miejsc lub coś podobnego) zastępstwa wobec sławy i chluby Olsztyna, czyli knajpy "Pod żaglami". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i bylo śmiesznie byłam tam raz IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 26.06.04, 22:30 to było we czwartek.Tego dnia w Olsztynie nie działo sie nic.Trafiłam tam z kumplem na tzw "Wieczór dla samotnych"Bawilismy sie super.Zupełnie jak na wieczorkach w sanatoriach.Towarzystwo b. podobne.Podobno na te wieczorki ciągną tłumy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 23:48 Witam! Tak właściwie, to wszystko zostało odpowiednio wyartykulowanę. Czyli w odczuciach, co do tego przybytku - a kiedyś rzeczywiście darzyłem go sentymentem - nie jestem osamotniony :)) Do jr - na partyzantów była Stokrotka. Po różnych jej losach z ogródkiem czy bez, obecnie znajduje się we władaniu firmy Corab handlujacej sprzetem RTV. Skoro jednaj jd tak daleko sięgasz pamięcią, to czy kojarzy Ci się jeszcze Pinesca? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: KOLOROWA IP: *.olsznet.ec.pl 26.06.04, 23:51 Tak, u zbiegu ulic Kościuszki i Żołnierskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 00:12 A jakże :)) Pozdrawiam bez pinesek i szpilek :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: KOLOROWA IP: *.olsznet.ec.pl 26.06.04, 23:53 Przu Partyzantów był "Samowar" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 00:21 W pewnym okresie tzw. "Myśliwska". Muszę przyznać, że miała swój styl i standard przy wcale nie wygórownych cenach w stosunku do innych lokali. Być może kioszty ją zjadły :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 00:19 Samowar był przy ul. Dabrowszczaków. W internecie gdzieś funkcjonuje zdjęcie aktualnego stanu tego budynku będacego nota bene sukcesem działalności władz Olsztyńskich :)) Zaraz obok funkcjonuje rozbierany w teorii kolejny sukces tego samego presydenta na skrzyzowaniu Paryzantów i Dabrowszcaków. Jak widać, pospolite ruszenie ostatnich zreformowanych prezydentów z partyjnej nagonki pozostawia w olsztynie trwałe ślady ich wiedzy, umiejętności i kompetencji :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masz rację Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 00:48 Samowar przy Dąbrowszczaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 00:50 A Dom Środowisk Twórczych przy Mickiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 01:09 Ha!!! Faktycznie. Zapomniałem o tych kawach w Klubowej. Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 01:07 Przewłaszczony spółkowo. Więcej do powiedzenia na ten temat będzie miał chyba Pan Pierechod :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 10:23 O tak! On najlepiej wygląda w wannie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: KOLOROWA - Och no IP: *.aster.pl / 212.76.39.* 27.06.04, 13:58 Pinesca jak najbardziej, także Kasztelańska koło Pewexu koło Mostu Jana, no i wielka kawiarnia niedaleko Wyskokiej Bramy na samym rogu ulicy, którą się idzie w dół do Dworca Zachodniego i Jeziora Długiego (po drugiej stronie całe lata były szalety miejskie). Kurczę, wypadła mi w tej chwili jej nazwa z głowy... No i na zakończnie absolutny rarytas - bar Tramp, zaraz za tunelem na Bałtyckiej w stronę Alei Przyjaciół. Ależ się działo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 14:16 Tak. To była Inka. Zostało tylko wspomnienie ;(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 14:30 Tak "Kasztelanka".Kierowniczka miała pierwsze w Olsztynie czerwone włosy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: KOLOROWA - Och no IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 15:09 Niewykluczone, że krzyżowały nam się tam trasy, gdy nikt jeszcze nie przypuszczał, że powstanie coś takiego jak internet (w każdym razie ja bywałem tam w takich czasach). Ale barem Tramp was znokautowałem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 15:35 A kawiarnię , jedna z pierwszych, w Olsztynie przy ul.Pienięznego ,kto jeszcze pamieta? Piłam tam pierwsze w życiu wino wermut Bachus. Kawiarnia była dwupoziomowa.Jak się nazywała? No jak? "Warmińska"! A chłopak był niezwykle przystojny .Miał na imię Zbyszek B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: KOLOROWA - Och no IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 15:44 Przypuszczam, że Zbyszek nie bywał w Trampie. Mógł raczej bywać w tchnącej nieco snobistyczną atmosferą inteligencji twórczej "Staromiejskiej". Był tam nawet fortepian. I nic tej całości nie przeszkadzał rybol naprzeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 15:55 To czasy,kiedy nie było jeszcze "Staromiejskiej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: KOLOROWA - Och no IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 16:05 Staromiejska przecież była zawsze. Dobrze to pamiętam. Bawiłem się tam chodząc na czworaka między stolikami. A potem prowadzałem tam własne dzieci na krem sułtański. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 18:08 Dla Ciebie "Staromiejska" była zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: KOLOROWA - Och no IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.04, 18:40 Muraszka, chyba nie powiesz, że walczyłaś o Port Arthur, a potem w wojnie polsko-bolszewickiej. Zresztą Staromiejska wtedy też już była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: KOLOROWA - Och no IP: *.olsznet.ec.pl 27.06.04, 19:10 No może trochę się rozpędziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 12:28 Kolorowa to pikuś, Pod Zaglami to dopiero trauma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ankoholikus Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.mm.pl 28.06.04, 16:25 tramp zatorzanka pod kogutem to byly "restauracje" kiedys niewiem to bylo po paru piwkach bylem POD KOGUTEM niezapomiane chwile wymiociny na podlodze smieci smrod i towazycho git Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leziox Re: KOLOROWA IP: *.dip.t-dialin.net 28.06.04, 22:33 A o barze piwnym "Zatorze"nazywanym zatorek to wy zapomnieli?Wiekszej speluny w Olsztynie chyba juz nie bylo.Ah,no Pod Kogutem bywalo wesolo rowniez...Potem jeszcze speluna na Kosciuszki,akurat przy obecnym Manhattanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: 213.76.234.* 29.06.04, 00:28 Ratuszowa??? Paznokciem nie będę mierzył różnic w dystansie przy dopadaniu mety :)) Była jeszcze jakaś taka "Paszteciarnia" - czy jak jej tam było? - na 1-go maja na przeciwko ul. Ratuszowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 16:14 Była jeszcze spelunka "Zgoda" róg Jagillońskiej- Zeromskiego Srare dzieje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mir-mur Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 20:02 Pamiętam jeszcze restauracje "WARMIŃSKA" ul.Partyzantów na przeciw zegara. Pyszną kiszke ziemniaczaną tam podawali :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 21:48 Przed "Zgodą" (zresztą w tym samym miejscu, tylko w innym wcześniejszym obiekcie) funkcjonował "Bar Kawowy hi!!! Była to chyba gdzieś przełom lat 50/60 - naiwni turyści zwiedzeni chwytliwą reklamą chcieli się tam napić kawy :o)) Ja mine miałem raczej rozbawioną. O tych turystach raczej nie wspomnę :) Wolę już wspomnienia z nadmienionego powyżej (pod inna nazwą) tzw. "Grzesia" z ul. Partyazntów. Pozdrawiam tych z dłuuuuuuuugą pamięcią :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: KOLOROWA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 21:52 Nad Łyną, koło zamaku, na ulicy Nowowiejskiego. Siedziało się i popijało prawie z nogami w rzece i przy huku małej tamy-progu. Może ktoś pamięta jak się to nazywało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 21:58 Mówisz o Parasolkach nad Łyną w Starym Młynie? Faktycznie, uszlo to mojej uwadze. Jednak nazwę ten obiekt zmieniał kilkakrotnie i żadna z nich poza tymo "Parasolkami" mi nie utkwiła. Ale w latach 70-tych zafunkcjonowalo coś "Pod Bocianem" w samym centrum miasta i to pod rzeczuwistą strzechą. Być może dzisiejsza inwestycjajestowocem pamięci po działalności tego na dachu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 22:01 Z innych bardziej klasycznych utkwiła mi w pamięci "Andromeda" (tak samo, jak Urania nazwa autorstwa Wojtka Altmajera). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BleBle Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:31 Hehehe... Też dorzucę coś oryginalnego, o czym nikt jeszcze nie wspomniał, ale to było dawno. Bar (restauracja? kawiarnia?) RONDO, przy Placu Bema. Po pewnym czasie, całkiem niedawno, uroczyście otwarto tam Piwiarnie Passau. Co teraz tam sie znajduje, nie wiem, to nie moje rejony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:48 O rany, pamiętam doskonale, to blisko moje godomku,jestem zatorzanką:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:56 Byłam zatorzanką:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztynianka Re: KOLOROWA IP: *.mmi.pl 02.07.04, 15:57 a pamietacie "Słoneczną" na zatorzu w kolorowej spotykałam tate i w tej pod parasolkami na Partyzantów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 19:37 Dosyć przyzwoita kawiarenka. Pozdrawiam więc kawowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BleBle Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 19:54 A pamieta ktoś bar "WRZOS" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 20:36 Masz na myślo Kolonię Mazurską? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BleBle Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 20:39 Gość portalu: Ed napisał(a): > Masz na myślo Kolonię Mazurską? NIE :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 20:44 Nazwa nie jest mi obca, ale w tej sytuacji nie mogę tego obiektu zlokalizować. Widocznie zaczynają oddziaływać jakieś starcze amnezje :(( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BleBle Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 20:49 Okazuje się że baza gastronomiczna starego Olsztyna, to temat bardzo pojemny, i nie do konca zbadany.. A swoją drogą, ponawiam pytanie-zagadkę o barze "Wrzos" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 22:49 A swoją drogą, ponawiam pytanie-zagadkę o barze "Wrzos" kiedy można liczyć na rozwiazanie zagadki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: KOLOROWA IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 16.07.04, 22:52 No właśnie.Gdzie był ten "Wrzos"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 22:54 teraz sie nie dowiesz, właśnie Ble Ble wyjechał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: KOLOROWA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 23:02 A Warmianke pamietacie ? Rano mozna tam było wypic chłodne warmińskie piwo butelce typu bączek . Dodatkowa atrakcja to spęd skacowanych lumpów i złodziei Za dwa piwa mozna było kupic lekko uzywany zegarek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: KOLOROWA IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 16.07.04, 23:03 A jednak nie śpisz. W dobranoc ułożyłas nas do snu. Czyżby miała się szykowac nowa seteczka? Rita , zbyt dużo dzisiaj "pijesz". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 23:06 ja ? Muraszka wydaje mi się , ze Ty najbardziej rozrabiasz :) olo, dawniej takie knajpy nazywano mordownie - pamiętacie je ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muraszka Re: KOLOROWA IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 16.07.04, 23:12 Ozdrowiałam nieco. Ale jakoś nie moge zasnąć. A o "Parkowej" to już rozmawialiśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: KOLOROWA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.04, 21:51 Moze to były mordownie ale mnie tam ciagneło. Oryginałów spotykałem jakich dzis juz nie uświadczysz, Tam min przy piwie /oczywiscie ja stawiałem/ słyszałem opowiesci sybiraka jakich nie powstydziłaby sie nallepsza literatura. Tam także dowiedziałem sie szczegółów o powstaniu wileńskim i wielu wówczas mnie interesujących faktów o których przeczytac wtedy nie sposób było. Pamietam tez że za kilka piw baryton odspiewywał nam orie operetkowe. Jaka to była mordownia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: KOLOROWA IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.07.04, 21:59 Sądzę olo, że zapamietałeś także wiele kolorowych postaci takich np. jak Ułan, Wiosenka (wojenne ucho AK, oczywiście już po przejściach),... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: KOLOROWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 22:13 zgadza się w takim towarzystwie wszystkiego można sie dowiedzieć i usłyszeć. W mordowniach jak to nazywamy znajdowali sie ludzie dużo wiedzący i najczęściej nie zgadzajacych się z istniejącym światem najlepsi najczęsciej tam lądują ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: KOLOROWA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.04, 22:32 Zapamietałem Józefa. Wysoki,prosto trzymajacy sie facet około 60 -tki w bluzie wojskowej typu lata czterdzieste i cała masa baretek. Niestety o rozmowe z tym jegomosciem było trudno bo darł sie jak pijany kapral. Odpowiedz Link Zgłoś