Gość: paw IP: *.as13285.net 29.12.12, 10:03 A najprościej i uczciwiej byłoby zakazać EU finansowania tego wiatraczanego przekrętu z naszych podatków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tinky Winky Don Kichot IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.12.12, 10:30 Z pomocą może przyjść Don Kichot i jego armia giermków oraz klakierów. Proponuję do walki z wiatrakami zaciągnąć także Gargamela, choć ten to akurat woli uganiać się za Smerfami. Smerfy zaś nalezy pociągnąć do odpowiedzialności za samowolę budowlaną, wszak ich wioska nie wpisuje się w krajobraz kulturowy i nie ma pozwolenia na budowę. A poważnie... po raz kolejny bardzo proszę o to, aby w stosunku do osób które nie posiadają nawet formalnego wykształcenia kierunkowego używać określenia "ekolog". To w zasadniczej mierze nie są żadni ekolodzy, a często przedstawiciele określonego lobby biznesowego związanego z turystyką lub działalnością oboczną. To po pierwsze! Po drugie! W krajobraz nie wpisują się także m.in. linie energetyczne (w szczególności te 110kV), zatem może należy konsekwentnie zlikwidować wszystko, co "kole oko". A może tak lepiej poprzyglądać się tym "cudom" architektury stawianym w swych geszeftach przez niektórych "ekologów", jak to koresponduje z przyrodą, czy przypadkiem nie powoduje przecinania szlaków wędrownych zwierząt, czy nie generuje nadmiernego ruchu turystycznego, czy nie powoduje rozjeżdzania samochodami osobowymi i autokarami leśnych dróg etc. Wyniki mogłyby się okazać różne... Zatem może należy zacząć od siebie z tą "ekologią" i "krajobrazem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warmiak Ludzie obawiają się wiatraków. Z pomocą może pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.12, 14:15 w województwie bez zakładów pracy, o najwyższym bezrobociu w kraju, gdzie gminy ledwo mają na bieżące wydatki takie wiatraki to spory dochód dzięki któremu remontowane są szkoły, świetlice i chodniki, a także zródło tańszej energii dla niezamożnych mieszkańców województwa, ale co tam, tu musi być skansen bo tak chce lobby warszawskie udające mazurów-ekologów, wg tegop lobby sam fakt że mamy las i jezioro pod oknem powinien przekreślać nasze marzenia o niewielkim chociaż rozwoju cywilizacyjnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Ludzie obawiają się wiatraków. Z pomocą może IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.12, 14:19 Tacy sami ludzie kiedyś bali się rowerów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: preczzpreczem Ludzie obawiają się wiatraków. Z pomocą może pr... IP: *.180.93.252.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.12.12, 14:54 O jakich ekologach tu mówimy? Proszę o nazwiska, wykształcenie, skąd są i z kim są powiązani. I jakim prawem chcą utrzymać moje województwo w Polsce B czy nawet C? Odpowiedz Link Zgłoś
3jw60 Ludzie obawiają się wiatraków. Z pomocą może pr... 29.12.12, 15:03 Ekolodzy? Fajna profesja, można brać kasę za rezygnację z protestu, można wynająć się firmie, której zależy na zaniechaniu inwestycji możliwości jest bardzo dużo. Byłem dyrektorem firmy Pol...o SA w Pa.....cach zajmującej się recyklingiem tworzyw sztucznych. Dwóch ekologów, ojciec i syn zażyczyli sobie samochodu, miałem wziąć w leasing i im dać. Raz w miesiącu rozliczać mieli rachunki za paliwo i koszty serwisu. Obiecali też wykonać operat oddziaływania na środowisko - zupełnie niepotrzebny, forma dodatkowej gratyfikacji za nieprotestowanie. Odmówiłem zaczęli napuszczać kontrole, okresowo musiałem wstrzymywać produkcję. Koszty ich zemsty były dużo większe niż samochód. Co z takimi s........mi zrobić? Państwo nie chroni, wiele firm daje łapówki dla świtego spokoju. Teraz będą mieli b a r d z o d u ż ą kasę za protesty ws. gazu łupkowego, jest wielki płatnik. Zwykli ludzie dają się tym krętaczom napuszczać a oni zza węgła. Jest moje IP, jak czujecie się obraqżeni to mnie oskarżcie. Dowody waszego szalbierstwa mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tinky Winky Re: Ludzie obawiają się wiatraków. Z pomocą może IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.12.12, 15:22 Podobna sytuacja miała podobno miejsce w Warszawie podczas budowy pewnego centrum handlowego w samym cetrum miasta. Otóż paru cwaniaków wymyśliło sobie, że budowa tego obiektu może zaburzać przeloty ptaków nad Warszawą (mimo iż dookoła jest sama wysoka zabudowa i powstaje kolejna). Oczywiście to był pic na wodę, ale art. 28 k.p.a. daje takim cwaniaczkom prawo strony w postępowaniu administracyjnym (wystarczy założyć sobie ze szwagrem, kumplem z podstawowki etc. np stowarzyszenie - co jest niezwykle proste). Podobno jakieś protesty wpływały i pewnie przed WSA sprawa była do wygrania, ale z tym wiąże się czas, a jak wiadomo - czas to pieniądz. Po takiej rejestracji wystarczy nie golić się przez pół roku i można już zostać "rasowym ekologiem". I wtedy hulaj dusza - za nic się nie odpowiada, a wiele zyskać można. Fakt, ekologia to kura znosząca złote jaja... Nie sieje się i nie orze, a zbiera plony bez większego wysiłku... Niestety prawo pozwala na takie działania i już najwyższy czas ograniczyć tego typu zjawiska. Konieczne są jednak zmiany legislacyjne. Nie może być tak, że jakieś tam stowarzyszenie de facto dysponuje prawem Veta i to nawet w postępowaniach, w których takie lub inne osoby mogą być zainteresowane bezpośrednio określoną decyzją administracyjną (bo np prowadzą określoną działalność gospodarczą). Sprawa powinna być jasna - albo działalnośc społeczna, albo biznes - inaczej jest to mało transpare siły i trąci niebezpiecznymi zjawiskami. Samorządy wreszcie winny zebrać siły i trochę podziałać na rezcz zmiany tych archaicznych przepisów które wyrządzają ogromne społeczne szkody. A brzuchy rosną... Czas ograniczyć to zjawisko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Ludzie obawiają się wiatraków. Z pomocą może pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.12, 15:51 Planuje sie budowe trzech duzych wiatrakow na rogatkach najładniejszego (jeszcze) miasta warmii -Reszla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nazywam się ekolog Re: Ludzie obawiają się wiatraków. Z pomocą może IP: *.olsztyn.mm.pl 29.12.12, 17:38 Gość portalu: rrr napisał(a): > Planuje sie budowe trzech duzych wiatrakow na rogatkach najładniejszego (jeszcz > e) miasta warmii -Reszla. To straszne! Zburzmy też drogi prowadzące do Reszla, zdejmijmy przewody doprowadzające tam prąd, zakopmy studzienki kanalizacyjne. Przecież infrastruktura szpeci. Pozbądźmy się jej i zróbmy z Warmii jeden wielki skansen. Pójdźmy doić ręcznie krowy, wyrabiajmy masło, jeździjmy na kuniach, czytajmy przy świecach, siusiu chodźmy robić za chałupkę. Rozwój szkodzi ludziom i zwierzętom! Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Kto nie chce rezygnować z prądu, potrzebuje wiatrak 29.12.12, 18:11 Innej możliwości niema. Szkodliwe dla zwierząt? Tak tych wielkich bydlaków, co by chętnie sprzedawali drogi prąd. Innych szkód niema. Po prostu niema, to tylko wystraszanie bajkami babci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allensteiner Ludzie obawiają się wiatraków. Z pomocą może pr... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.12.12, 11:48 Dzięki za informację. Korsze będę omijał znacznie większym łukiem, niż dotąd. Co do Pól Grunwaldzkich - nie omieszkam zajrzeć, gdy do wiatraków dostawione zostaną adekwatnego rozmiaru pomniki Don Kichota i jego giermka. I tylko Reszla żal... Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Allensteiner nie byłeś w Westfalii? Tam wiatrak przy wiatraku 30.12.12, 17:31 a ptaków podwójnie co u was. Chodziłem z kolegą ani martwej żaby nie widziałem, co tu pieprzycie to wszystko bzdura i pośmiewisko. Gość portalu: allensteiner napisał(a): > Dzięki za informację. Korsze będę omijał znacznie większym łukiem, niż dotąd. C > o do Pól Grunwaldzkich - nie omieszkam zajrzeć, gdy do wiatraków dostawione zos > taną adekwatnego rozmiaru pomniki Don Kichota i jego giermka. I tylko Reszla ża > l... A z tak nieokrzesanego, wszyscy chętnie zrezygnują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topik Ludzie obawiają się wiatraków. Z pomocą może pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.12, 19:17 Nie dla ACTA !!! Nie dla GMO !!! NIE dla mega wiatrakow !! Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Ludzie obawiają się wiatraków? Nie, tylko garstka przygłupów 30.12.12, 20:30 Gość portalu: topik napisał(a): > Nie dla ACTA !!! Nie dla GMO !!! NIE dla mega wiatrakow !! Dołączę tylko; Chcę żyć dlatego; Nie dla chorych przygłupów w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś