01.09.04, 09:45
Rozpoczynam coroczny wątek jesienno-grzybowy.
Wczorajsze lokalne wiadomości doniosły, że grzybów w naszych lasach jest trzy
razy więcej niż w roku ubiegłym :)
Obserwuj wątek
    • Gość: gościówa Re: Grzyby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 09:55
      Nieprawda. Kurek i owszem jest więcej ale nawet kołpaki jak się pokazują to są
      niestety robaczywe. Chyba, że nie w te lasy jeżdżę co należy.
      • sola28 Re: Grzyby 01.09.04, 10:16
        To zdradź, w którym rejonie nie ma grzybów.
        • bpkw Re: Grzyby 01.09.04, 17:59
          Chyba sa juz wszedzie. W Setalu, w malutkim zagajniku, znalazlem wczoraj sporo
          podgrzybkow.
          • rita100 Re: Grzyby 01.09.04, 19:43
            tak przy okazji, dajcie dobry przepies na grzybki kurki z sosem - te smazone na
            patelni takie sobie
            dzięki
            • sola28 Re: Grzyby 01.09.04, 19:47
              A ja się pochwalę :) Wczoraj jadłam pyszną zupę grzybową. Mmmmmmmmmm, palce
              lizać :)
              • rita100 Re: Grzyby 01.09.04, 19:49
                a tak grzybki z ziemniaczkami ?
                mam smak :)
                • sola28 Re: Grzyby 01.09.04, 19:50
                  Oj, oj.... bo nabieram apetytu na jakieś potrawki z grzybków :)
                  • oso1 Re: Grzyby 01.09.04, 19:52
                    Najgorzej, jeżeli są to purchawy, chociaż i one są jadalne, ale żeby zaraz tyle
                    zarodników?
                    ;)
                    • bpkw Re: Grzyby 01.09.04, 20:00
                      Przepis na grzybki ?. Prosze bardzo. Jest prosty jak wlos Chinczyka. Rozne
                      grzyby jadalne pokroic i obgotowac kilka minut. W miedzyczasie zarumienic na
                      masle drobno pokrojona cebulke. Nastepnie dodac do grzybkow owa cebulke, duzo
                      pokrojonej natki pietruszki, sol i pieprz do smaku / ja preferuje ziolowy i to
                      w duzej ilosci /. Na koniec zaprawic wszystko smietana. Konsumowac z
                      ziemniaczkami oczywiscie. PYCHOTA.
                      • lustroo Re: Grzyby 02.09.04, 14:50
                        Kroić?? Kurek nie wolno kroić już kiedyś mówiłam tylko się je łamie, bo pod
                        wpływem zetknięcia z metalem twardnieją

• oso1 Re: Grzyby 02.09.04, 18:37
                          A solone zielonki w słoiczkach? Pychotka. Następnie robisz to co napisał Bpkw.
                          • rita100 Re: Grzyby - dzięki 02.09.04, 20:50
                            dzięki, dzieki jeszcze raz dzięki za przepies na grzyby, nie wiedziałam , że
                            kurki się łamie , a nie kroi, nawet największy grzybiarz mi o tym nie mówił od
                            którego kupuję kurki i ta smietana dolana...sam smak
                            musze pamiętać , bo kiedyś usmażone kurki zalałam woda i dopiero smietanę dałam
                            i smaku olsztyńskich grzybków nie otrzymalam , a miał to byś sos do ziemniaczków

tyle się ucze od Was :)

milych i duzych grzbozbiorów życzę
                            taaaaaaaaakiego grzyba :)
                            • oso1 Re: Grzyby - dzięki 02.09.04, 22:18
                              Chyba wyruszę w sobotę, już mi ślinka cieknie
                              • sola28 Re: Grzyby - dzięki 03.09.04, 10:41
                                oso1 napisał:

> Chyba wyruszę w sobotę, już mi ślinka cieknie

Zdaj relację po grzybobraniu :)
                        • Gość: Ampolion Re: Grzyby IP: *.proxy.aol.com 03.09.04, 06:25
                          No to kroić nożem plastikowym.
                          • Gość: rita Re: Grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 15:16
                            i dobry pomysł :)
                            taki turystyczny
                            czyli na grzyby tylko z nożem plastikowym - pamiętajcie moi drodzy :)
                            • Gość: rita Re: Grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 21:17
                              idzie ktoś na grzyby ?
                              • oso1 Re: Grzyby 05.09.04, 11:57
                                Są, grzyby są.
                                Generalnie same prawdziwki i co jest najciekawsze, w tym roku nie ma reguły
                                jaki las i jak ściółka - są wszędzie.
                                Wielkość różna, dosyć dużo robaczywych.
                                Wiele kurek - dosyć duże, chyba trafiliśmy na dobre miejsce.
                                Podgrzybki - znikoma ilość, ale symbolicznie zostały znalezione.
                                Moje ulubione maślaczki - ni ma ani jednego, choiaż koleżanka mówiła, że u niej
                                zatrzęsienie (nie byliśmy u koleżanki).
                                Parę innych, ale śladowe ilości.
                                Patrząc po drodze nie widzieliśmy nikogo z pustym koszykiem, wszyscy mieli
                                bardzo dużo, ale to chyba jeszcze nie wysyp - może za tydzień będzie jeszcze
                                więcej.
                                Wtedy zabiorę większą wiarę (czyli towarzystwo i wiarę w nazbieranie grzybów)
                                Pozdrówka
                                • Gość: rita Re: Grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 20:13
                                  oso, wspaniała wyprawa na grzyby i efekty - czyli raj grzybków w waszych
                                  lasach, to jest wspaniałe hobby m nawet za cenę wczesnego wstawania - a jak
                                  robisz by sie nie zgubić w lesie ?

jeszcze jedno pytanie kulinarne - czy grzybki zalewamy słodką śmietana czy
                                  kwaśną, bo właśnie zalałam kwaśną i miałam grzybki kwaśne, a smak olsztyński
                                  grzybków powienien być słodki :)
                                  • gravka Re: Grzyby 12.09.04, 11:21
                                    napiszcie gdzie zbieracie, bo ja jestem tu nowa .W Olsztynie lasu dużo, można
                                    gdzieś dojechać autobusem mpk?
                                    • oso1 Re: Grzyby 12.09.04, 14:43
                                      O, grzyby są. Dzisiaj prawdziwek - 6 cm średnicy korzenia
                                      38 średnicy kapelusza, całkowicie zdrowiutki - są świadkowie.
                                      Trzeba się nachodzić, ale efekt bywa czasami nadzwyczajny.
                                      Najlepsze jest piwo po grzybach.

Ps. Obieram sam grzyby.
                                      • Gość: rita Re: Grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 22:11
                                        trzeba sie jednak pośpieszyć , ponieważ kurki się kończą
                                        • sola28 Re: Grzyby 12.09.04, 22:12
                                          Dziś widziałam w TV - koooooosze grzybów.
                                          A ja jeszcze nie byłam na grzybobraniu :(
                                          • oso1 Re: Grzyby 14.09.04, 19:44
                                            Jeżeli wszystko pójdzie po myśli, to sobie pośmigam na grzybki, że hej - już mi
                                            się japa chacha
                                            :)))))
                                            • koobra Re: Grzyby 14.09.04, 19:52
                                              wybieram sie i wybrac nie mogę ,czwartek to jest myśl
                                              • oso1 Re: Grzyby 14.09.04, 19:55
                                                najlepsze to są w śmietance, z cebulką i solą - um chyba zaraz przyniosę z
                                                piwnicy
                                                • koobra Re: Grzyby 14.09.04, 19:57
                                                  no co ty przed walką grzyby?
                                                  • oso1 Re: Grzyby 14.09.04, 20:00
                                                    a może się kogoś podtruje
                                                    ;)
                                                  • Gość: pati Re: Grzyby IP: *.uw.olsztyn.pl / *.pil.olsztyn.sint.pl 17.09.04, 09:15
                                                    z grzybów najbardzie4 pieczarki
                                                • sola28 Re: Grzyby 14.09.04, 20:09
                                                  oso1 napisał:

> najlepsze to są w śmietance, z cebulką i solą - um chyba zaraz przyniosę z
                                                  > piwnicy

Ja i cebula? Nie :(
                                                  • oso1 Re: Grzyby 14.09.04, 20:22
                                                    ach - ptrzenośnia
                                                    ubrana na cebulkę
                                                    nie kumasz
                                                    ;)
                                                  • sola28 Re: Grzyby 14.09.04, 20:22
                                                    ot, blondynka :)
                                                  • oso1 Re: Grzyby 14.09.04, 20:24
                                                    to była blondynka, lalalalalala
                                                    śpiewał no kto?
                                                  • sola28 Re: Grzyby 14.09.04, 20:25
                                                    Nie pamiętamy takich starych piosenek :P
                                                  • oso1 Re: Grzyby 14.09.04, 20:26
                                                    Łazuka - Młodzieży
                                                  • oso1 Re: Grzyby 14.09.04, 20:27
                                                    albo i nie
                                                    ;)
                                                  • sola28 Re: Grzyby 14.09.04, 20:28
                                                    Kolejna wersja może być w wykonaniu Oso :)
                                                  • sola28 Re: Grzyby 15.09.04, 22:39
                                                    Aha, wracając do grzybów.
                                                    Mają być jeszcze przez dwa najbliższe tygodnie :)
                                                    Pa
    • Gość: finka Re: Grzyby IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 18.09.04, 17:12
      no i gdzie te grzyby. ja od tygodnia nic nie mogę nazbierac
      • zbyszek07 Re: Grzyby 18.09.04, 20:19
        ech....
        najadlem sie grzybow
        z Puszczy Piskiej...
        nad jeziorem,
        na jachcie...
        niebo w gebie....
        :-)
    • sola28 Re: Grzyby 19.09.04, 19:59
      Spotkałam dziś kolegę - wracał z grzybów - 1,5 godzinki i trzy pełne kosze :)
      • oso1 Re: Grzyby 19.09.04, 21:26
        A kogo?
        • sola28 Re: Grzyby 19.09.04, 21:31
          Sąsiada. Jeździł w okolice Pasymia - tam gdzieś ma rodzinkę.
          • oso1 Re: Grzyby 19.09.04, 21:34
            a ja mam cały bagażnik wolny
            ;)
            • sola28 Re: Grzyby 19.09.04, 21:35
              No to należałoby go zapełnić ;)
            • Gość: rita Re: Grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 21:36
              a ja mam pusty koszyk ;)
              • Gość: rita Re: Grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 21:37
                tylko czym ?
                • oso1 Re: Grzyby 19.09.04, 21:38
                  Czyli jutro na grzybki (ma się urlopik)
                  :))))))
                • sola28 Re: Grzyby 19.09.04, 21:39
                  Gość portalu: rita napisał(a):

> tylko czym ?

No przecież grzybami :)
                  • rita100 Re: Grzyby 19.09.04, 21:50
                    dobra zrobimy grzybki w słoiczku :)
                    słoiczki przywiozę w swoim bagażniku :)
                    i zakrętki też
                    dołożę jeszcze ocet
                    • oso1 Re: Grzyby 20.09.04, 20:34
                      na suchej ściółce szeleszczą liście
                      grzyby się gdześ tam schowały
                      A ptaszek śpiewa, i tak pachną drzewa
                      że, w czasie urlopu powiewa
                      :)
    • sola28 Re: Grzyby 22.09.04, 17:12
      Deszczyk pada, to chyba co nieco w lesie się pokaże?
      • oso1 Re: Grzyby 26.09.04, 22:33
        W sumie w 1 tygodniu urlopu 34 słoiczki grzybków
        • rita100 Re: Grzyby 26.09.04, 22:38
          pieczarków ?

bo slyszałam , ze w lesie brak grzybów

giga, Ty tak nie spij, do pracy ;)
          • bpkw Re: Grzyby 26.09.04, 22:42
            Grzybki sa nawet w moim malym zagajniku. Pojawily sie juz opienki...
          • oso1 Re: Grzyby 26.09.04, 22:43
            He, he
            Ty już Ritka chyba nie pamiętasz jakie u nas pogłowie trzonów i kapeluszy
            ;)
            • rita100 Re: Grzyby 26.09.04, 22:47
              ja nie wiem jak mozecie szukać raju na ziemi gdzies na Margaricie, kiedy u was
              pod nosem bogactwo natury

ptaszki spiewają, sklepy monopolowe, grzybki rosną, ryby w jeziorach pływają ,
              a Wy raju szukacie - kiedy u mnie same antyki, swiecidełka i sztuczności
              • oso1 Re: Grzyby 26.09.04, 22:51
                No widzisz - ja nie szukam, ja już znalazłem
                • oso1 Re: Grzyby 27.09.04, 23:11
                  Chociaż idę poszukać w czwartek grzybków - oby nie padało.
                  • oso1 Re: Grzyby 28.09.04, 22:49
                    A może pokazały się zieloneczki?
                    • oso1 Re: Grzyby 28.09.04, 22:51
                      najpóźniej to któregoś roku zielonki zbieraliśmy z Grubym 11 grudnia, zobaczymy
                      jak w tym roku.
                      • oso1 Re: Grzyby 29.09.04, 23:14
                        No jutro jadę i zobaczę a nóż cościk wylazło z ziemi (oby nie górnicy)
                        ;)
                        • oso1 Re: Grzyby 30.09.04, 13:30
                          Zielonki (gąska zielonka), gąska siwa, opieńki
                          Cościk pięknego.
                          :))))))))
                          • oso1 Re: Grzyby 30.09.04, 19:45
                            Wyszło 9 słoiczków, w sumie już ponad 40.
                            ;)))))
                            • bpkw Re: Grzyby 30.09.04, 19:47
                              W jakim lesie zbierales zielonki ?. Podgrzybki sa ?.
                              • oso1 Re: Grzyby 30.09.04, 20:06
                                znikoma ilość pogrzybków - las zielonkowato-opieńkowaty
                                okolice Rykowca ok.7-9 km od Olsztyna w stronę Butryn
                                • oso1 Re: Grzyby 30.09.04, 20:11
                                  Jeżeli brak deszczu to śmigamy z Grubym na grzybki
                                  • bpkw Re: Grzyby 30.09.04, 20:29
                                    Ja jezdze do Debu a teraz planuje Czarny Piec. Czasami jade na dwa dni do
                                    Wielbarka tylko, ze wtedy mam problemy z koncentracja w lesie. Nastepnego dnia
                                    boli mnie glowa...
                                    • oso1 Re: Grzyby 30.09.04, 20:40
                                      Znam, znam, to taki klimat dziwny boli głowa i czasami jeszcze suszy
                                      ;)
                                      • rita100 Re: Grzyby 30.09.04, 21:09
                                        a teraz pod te grzybki :)
                                        na zdrowie !

a choć znacie sie na grzybach ?
                                        atlasy w rekach ?
                                        • sola28 Re: Grzyby 30.09.04, 21:12
                                          Ja zbieram wszystko - prawie ;)- oprócz tych ładnych czerwonych muchomorków z
                                          białymi kropeczkami :)
                                          • giga5 Re: Grzyby 30.09.04, 21:16
                                            A ja je przebieram i segreguję
                                            na jadalne i niejadalne:)))
                                            • rita100 Re: Grzyby 30.09.04, 21:20
                                              według atlasu ?
                                              czy według swojego nosa ;)))))))))))))
                                              • rita100 Re: Grzyby 30.09.04, 21:22
                                                słuchajcie , nie moge rozmawiać o grzynach, mam taki apetyt, że gotuję parówki
                                                i zjem z musztardą - już lecę
                                                zaraz wrazam
                                                • rita100 Re: Grzyby 30.09.04, 21:44
                                                  paróweczki zastąpiły mi grzyby, smak chyba jednakowy :)
                                                  możemy już mówić
                                                  • sola28 Re: Grzyby 30.09.04, 21:51
                                                    No co Ty, Rita! Dawno chyba grzybków nie jadłaś ;)
                                                  • rita100 Re: Grzyby 30.09.04, 21:53
                                                    ja tylko ze względu na bezpieczeństwo kurki jadam, ale już ich nie ma
                                                  • oso1 Re: Grzyby 01.10.04, 22:08
                                                    Ja tam wolę gąski i udka
                                                    ;)
                                                  • oso1 Re: Grzyby 03.10.04, 00:35
                                                    No i pierwszy raz namówiłem Siwą na grzyby, ale czy pojedzie - nie wiem.
                                                    Zobaczymy, na razie przeraża wstanie w niedzielę o godz.7.00, a to całe 6
                                                    godzin.
                                                    ;)
                                                  • oso1 Re: Grzyby 03.10.04, 14:46
                                                    Pojechała.
                                                    Grzybów, mniej więcej, jak na 1,5 godz., cztery słoiczki. W sumie 62. Udane
                                                    grzybobranie przez ostatnie dwa tygodnie.
                                                  • bpkw Re: Grzyby 03.10.04, 16:09
                                                    Dzis zebralismy caly kosz. Przede wszystkim podgrzybki miodowe. Byly tez
                                                    czerwone lebki, w tym dwa olbrzymie. I co najwazniejsze, wszystkie byly zdrowe.
                                                    Zostana obgotowane i do zamrazalnika. A zima ze smietanka, natka pietruszki i
                                                    przyprawami beda boskie. Niam, niam...
                                                  • sola28 Re: Grzyby 03.10.04, 21:09
                                                    A ja część swoich tegorocznych zbiorów już zjadłam :(
                                                  • oso1 Re: Grzyby 03.10.04, 21:12
                                                    Ty żarłoku jeden
                                                  • sola28 Re: Grzyby 03.10.04, 21:17
                                                    A najlepsze to grzybki marynowane. Mmmmmmmmmmmmmmm...... pyszności.
                                                    Może ma ktoś w nadmiarze? ;)
                                                  • oso1 Re: Grzyby 04.10.04, 22:33
                                                    w sumie 62 słoiki i poczekam do soboty
                                                  • rita100 Re: Grzyby 04.10.04, 22:38
                                                    62 słoiczki a dni w roku 365 - jeszcze chyba malo :)
                                                  • Gość: gonzo Re: Grzyby IP: 213.184.18.* 05.10.04, 14:58
                                                    O ktoś kupuje teletydzień jak mówi o grzybkach koło Szczytna
                                                  • sola28 Re: Grzyby 06.10.04, 19:09
                                                    Gość portalu: gonzo napisał(a):

> O ktoś kupuje teletydzień jak mówi o grzybkach koło Szczytna

I hop, do góry :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka