Dodaj do ulubionych

Jesień, jesień idzie....

08.09.04, 12:12
NA ŚLADACH OGNISK GRZYBY WYROSŁY
(watry betkenca zabaryne)

Wśród czarnych lasów grzyby
na śladach ognisk wyrosły
czarnogłowe ja Cyganięta.
Czarni, biedni Cyganie
z czarnych lasów odeszli:
wielkie szczęscie porzuciło ich
i w grzybach zostało.
Kto je zbiera,ten wspomni Cyganów.

Dziś w domach Cyganięta
jak borowiczki rosną,
zapominają o lesie.
Tyle tych lasów
matki,ojcowie dziś opłakują.
To z tych łez tyle grzybów wyrosło.

Na wszystko pada złoty liść
naniesiony przez wiatry -
taki drogowskaz, co prowadzi
we wszystkie strony.

Słońce o grzybach pamięta,
przy każdym pniu je ogrzewa,
a ktoś je zbiera i niesie.
Biedny grzybek, umrzeć mu przyszło,
a tak chciał zostać w lesie!

Bronisława Wajs-Papusza 1952 r.
Obserwuj wątek
    • spinkaa Re: Jesień, jesień idzie.... 08.09.04, 12:21
      :-))))))
      • lustroo Re: Jesień, jesień idzie.... 08.09.04, 14:25
        Ciiiiiichooo, bo się wyyyydaaaaaa, jeszcze troszke lata, poproszę :)
        • Gość: Muraszka Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 08.09.04, 20:00
          Dobrze juz nikomu nie powiem o tym babim lecie.
          Jesień tez postaram sie zatrzymać .
          • koobra Re: Jesień, jesień idzie.... 08.09.04, 20:01
            idzie idzie
            • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 08.09.04, 21:07
              jesień idzie przez park
              a przez las niosą grzyby
              w koszyku, by ucieszyć nasze podniebienia
              lepiej , żeby grzybek był zjedzony
              niż w lesie samotnie zamrożony
              • sola28 Re: Jesień, jesień idzie.... 08.09.04, 22:09
                I robi się lodowato.... brrrrrrrr
                • Gość: rita Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 22:55
                  jutro ma być cieplej o parę kresek
                  • Gość: Muraszka Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 09.09.04, 22:57
                    Tak???????????
                    A w Olsztynie w nocy przy gruncie -2oC.
                    • Gość: Muraszka Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 10.09.04, 08:39
                      A jednak na kilka dni wraca ciepełko.
                      • bpkw Re: Jesień, jesień idzie.... 13.09.04, 10:39
                        "Jesien idzie przez park."
                        To bylo,jest i zawsze bedzie piekne !.

www.ewa.bicom.pl/karaoke2/k202.htm
                        ---
                        " Nie zal mi lat minionych,
                        lecz grzechow zal... nie popelnionych."
                        • bpkw Re: Jesień, jesień idzie.... 13.09.04, 10:41
                          W uzupelnieniu: oczywiscie trzeba wlaczyc glosniki.
                          • Gość: Muraszka Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 23.09.04, 18:43
                            Przyszla niestety ,slotna prawdziwa.
                            Zbyszek widzial dzisiaj snieg w Olsztynie.
                            Moze to tylko przez to trzesienie?
                            Moze jeszcze bedzie cieplo?
                            • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 23.09.04, 21:17
                              "Jesien idzie przez park."
                              To bylo,jest i zawsze bedzie piekne !.

jak co roku - jesień jest śliczna
                              jeszcze widzę liście zielone, a kutro spodziewam sie żółtych i co będziemy
                              spiewać ?
                              żółte kalendarze
                              czy
                              żółty jesienny liść tyle mi opowiedział la, la, la, la ......
                              • zbyszek07 Re: Jesień, jesień idzie.... 27.09.04, 07:54
                                Kazda pora roku ma swoje piekno i urok,
                                tylko trzeba patrzec...
                                i widziec.
                                :-)
                                • oso1 Re: Jesień, jesień idzie.... 27.09.04, 16:09
                                  Jaka jesień?
                                  Idzie wiosna 2005
                                  :)
                                  • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 27.09.04, 20:38
                                    właśnie właczyli ogrzewanie, bedziemy sie grzać
                                    • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 28.09.04, 20:59
                                      słyszę szum wiatru
                                      bedzie zmiana
                                      • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 28.09.04, 23:15
                                        i mgła zawita rano
                                  • muraszka1 Re: Jesień, jesień idzie.... 29.09.04, 09:09
                                    oso1 napisał:

> Jaka jesień?
                                    > Idzie wiosna 2005
                                    > :)

Oso1, czy przypadkiem nie ominales zimy 2004 ?
                                    • andulka7 Re: Jesień, jesień idzie.... 29.09.04, 13:28
                                      przecież ominął... szerokim łukiem :-DDD
                                      • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 29.09.04, 21:28
                                        jutro znów mglisto, proponuje włożyć rano okulary przeciwmgielne :)

do zimy jeszcze daleko
                                        a co dopiero do wiosy
                                        • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 30.09.04, 20:59
                                          jesień - przypominam będą wczas ciemności,
                                          a kiedy przestawiamy czas ?
                                          • sola28 Re: Jesień, jesień idzie.... 30.09.04, 21:05
                                            Zmiana czasu - jak pamiętam to w przedostatnią sobotę października.
                                            :)
                                            • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 30.09.04, 21:45
                                              to już za dwa tygodnie
                                              tak nie lubię tej zmiany
                                              a wy ?
                                              • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 01.10.04, 21:04
                                                ta jesień to nic, gorsza jest jesień życia, z tym to problem, to ręce opadają ,
                                                a nie liscie ;)
                                                • muraszka1 Re: Jesień, jesień idzie.... 01.10.04, 21:57
                                                  rita100 napisała:

> ta jesień to nic, gorsza jest jesień życia, z tym to problem, to ręce
                                                  opadają ,
                                                  >
                                                  > a nie liscie ;)

Rita!
                                                  Komu rece opadaja?
                                                  Ty i jesień życia?
                                                  Jestes w pełni lata!
                                                  • bpkw Re: Jesień, jesień idzie.... 01.10.04, 22:03
                                                    muraszka1 napisała:

>> Rita!
                                                    > Komu rece opadaja?
                                                    > Ty i jesień życia?
                                                    > Jestes w pełni lata!

Wg mnie Rita konczy dopiero wiosne swego zycia. Dawno nie widziualem tak
                                                    aktywnej i tak zakreconej laski.
                                                • giga5 Re: Jesień, jesień idzie.... 01.10.04, 22:05
                                                  Jesień życia nie jest taka zła:)
                                                  Tylko czemu ten czas tak szybko leci??????
                                                  • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 01.10.04, 22:07
                                                    próbuję was zarazić wiosną, choć liście lecą

zgłaszam, że dwa liście już widziałam na ziemi ;))))
                                                    kto da więcej ?
                                                  • bpkw Re: Jesień, jesień idzie.... 01.10.04, 22:10
                                                    Przyjedz do mnie na wies. Juz trzeba ostro grabic ale czekam na troche slonca.
                                                  • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 01.10.04, 22:42
                                                    grab pod siebie, a pózniej pal :)
                                                  • muraszka1 Re: Jesień, jesień idzie.... 01.10.04, 22:47
                                                    rita100 napisała:

> grab pod siebie, a pózniej pal :)

Ale sie narobilo.
                                                    Nikt nie chce pod strzechy.
                                                  • lustroo Re: Jesień, jesień idzie.... 05.10.04, 14:36
                                                    Cieplutko, babie lato, zostań jak znajdłużej pogodo :)
                                                  • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 05.10.04, 22:17
                                                    o jesieni nie ma mowy, wróciło lato :)
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 08.10.04, 10:49
                                                    Ide na dzialke sprawdzic ,czy rzodkiewka urosla.
                                                    W Olsztynie piekne sloneczko.
                                                  • lustroo Re: Jesień, jesień idzie.... 08.10.04, 13:45
                                                    Ja już swoją zjadłam :) I wszystko mam wykopane oprócz pietruszki. Pozdrówka.
                                                  • Gość: oko Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 15:04
                                                    A u mnie jeszcze mnóstwo na działce zostało...kto mi skopie dziakę, hop hop, e
                                                    sama dam se radę.
                                                  • oso1 Re: Jesień, jesień idzie.... 10.10.04, 19:30
                                                    Las - przepiękna jesień, lekka mgła ścieląca się po łąkach, słońce skrzące się
                                                    w pajęczynach - to właśnie jest las, piękny las.
                                                  • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 10.10.04, 21:27
                                                    a jutro juz sie zmieni, noce mrożne, liście opadają i coraz mniej liści na
                                                    drzewach w lesie. Juz dziś widziałam pełno liści na trawniku. Wystarczy jedna
                                                    mrożniejsza noc i po liściach - takie są delikatne :)
                                                  • muraszka1 Re: Jesień, jesień idzie.... 10.10.04, 22:10
                                                    Ale dzisiaj w Olsztynie bylo slonce.
                                                    Palilam ognisko na dzialce.
                                                    Robilismy kojce na zime bezdomnym zwierzakom.
                                                    Moje wlosy pelne sa zapachu ogniska.
                                                    A zmieczenie cieszy.
                                                    Piekne marcinki przynioslam do domu.
                                                    I ostatnie rzodkiewki.
                                                  • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 10.10.04, 22:57
                                                    wypada mi pogratulować Wam tak slonecznej jesieni :)
                                                    www.ewa.bicom.pl/karaoke/k40.htm
                                                  • lustroo Re: Jesień, jesień idzie.... 11.10.04, 10:34
                                                    A mi tatuś pokopał :) i poplon zasiał, a potem trzeba bedzie przekopać na ostrą
                                                    skibę. W zeszłym roku jak przekopałam poplon, to się ze mnie śmieli. Ja mówię
                                                    Taaaak, nie podoba się, prosze bardzo łopata stoi w altance, nikt nic nie
                                                    powiedział, uchhhhhh, jeszcze raz kopałam. A w tym roku pewnie mnie też to
                                                    czeka :) Marcinki prawie przekwitły, bo są wcześniejsze, pozdrawiam jesiennie,
                                                    w lesie tyle kolorów....
                                                  • muraszka1 Re: Jesień, jesień idzie.... 13.10.04, 07:48
                                                    Jesiennie mi jakos...
                                                    Musze zrobic buraczki do sloikow.
                                                    A tak mi sie nie chce.
                                                  • lustroo Re: Jesień, jesień idzie.... 13.10.04, 08:05
                                                    Ale pomyśl sobie, jak potem fajnie wyjmiesz ze słoika na poatelnię, jakieś
                                                    skwareczki, mniam :) W tym roku nie robiłam przetworów, mam jeszcze
                                                    zeszłoroczne, za dużo narobiłam. Pomagałam mamie robić sok i papryke w słoiki :)
                                                  • Gość: oko Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 13:43
                                                    Moje buraczki też czekają na mnie, do tej pory czasu brak, ale jutro, tak sobie
                                                    myśle, ze czapa, szalik, REKAWCZKI i hejka w pole. A wczoraj upiekłam sobie
                                                    ostatniego kabaczka, tak pięknie jesień działeczka przywitała. A jaki pysznie
                                                    wyglądają te kabaczkowe gołąbki, a ja od dwóch dni na głodówce, wariuję z
                                                    głodu, ale dziś po południu to będzie uczta;))) poozdr
                                                  • lustroo Re: Jesień, jesień idzie.... 13.10.04, 14:30
                                                    Smacznego jesiennego jedzonka :)
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.olsznet.ec.pl 14.10.04, 08:28
                                                    Fasole jas ,pnaca, troche przymrozilo.
                                                    Ciekawe czy taka troche zielona do czegos sie nadaje?
                                                    Czy mam to pozbierac?
                                                  • lustroo Re: Jesień, jesień idzie.... 14.10.04, 13:48

A tego to nie wiem :( nasza szparagowa trochę przymarzła, ale była dojrzała i
                                                    od razu po zerwaniu ugotowaliśmy i dobra była.
                                                  • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 14.10.04, 21:16
                                                    Jesień, wiatr w połoninach śpiewa
                                                    Jesień, pożółkły z żalu drzewa
                                                    Nie odrzucę przecież wspomnień
                                                    Gdy nie wróci lato do mnie
                                                    To na które czekam znów

• zbyszek07 Re: Jesień, jesień idzie.... 15.10.04, 07:17
                                                    Jesze zima,
                                                    jeszcze wiosna!
                                                    jeszcze tyle milych dni.
                                                    Nie tesknij do lata,
                                                    ciesz sie tym co jest.
                                                    Kazda pora roku ma swoje uroki.

• lustroo Re: Jesień, jesień idzie.... 15.10.04, 14:50
                                                    Fasolę zerwać wyłuskac i ugotować czy prędzej :)

Jesienny spacer sobie zrobię w niedzielę, liście bęą szeleścić pod butami...
                                                    pięknie jest :)
                                                  • Gość: head1 Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 15:40
                                                    a czy napewno ? jesteś pewna? czy myslisz że to ci pomoże?...nie sądzę
                                                    wszystkie liście zerwe i sprawie by padało weź lepiej parasol bo będzie tam
                                                    lało....
                                                  • Gość: head1 Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 15:41
                                                    szkoda że nie dotrwałas do konca rozmowy....... chociaz może to i lepiej żegnam
                                                    ozięble
                                                  • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 15.10.04, 22:34
                                                    nie ozięble, bo cieplutko na polu :)
                                                    bardziej pasuje żegnam jesiennie
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.olsznet.ec.pl 16.10.04, 10:32
                                                    Dzieki za pomoc.
                                                    Fasolka po bretońsku wyszła pysznie.
                                                    Dzisiaj jedzonko, a wiekszosc do zamrazalnika.
                                                    Idziemy odpracowac kalorie na dzialce.
                                                  • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 16.10.04, 21:28
                                                    praca czyni czlowieka szlachetnym
                                                    bardzo dobrze
                                                  • lustroo Re: Jesień, jesień idzie.... 18.10.04, 08:13
                                                    Czy jesień już zamknięta w słoikach?
                                                    Ja w tym roku zamykałam tylko lato, jesień mam z zeszłego roku.
                                                    A w zimie otworzę słoiczek i zapachnie latem...

Nie byłam na spacerze, bo padało, ktos zrobił deszcz, spotkania z rodziną były
                                                    udane :)
                                                  • muraszka1 Re: Jesień, jesień idzie.... 18.10.04, 08:23
                                                    Bylam wczoraj u brata.
                                                    Siedzielismy przy kominku w jego nowym domu.
                                                    Cieplo przytulnie.
                                                    Tylko dotyk uciekajacego czasu na twarzy mego jedynego brata.
                                                  • Gość: oko Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 12:35
                                                    Ale ślicznie.
                                                    A ja ściaskałam kciuki za pogodę na sobotę i była. Cudnie cieplutko, słońce
                                                    przebijało się przez konary drzew, pięknie kolorowy las jest teraz trzeba oczka
                                                    nacieszyć, nieprawdaż?
                                                  • lustroo Re: Jesień, jesień idzie.... 18.10.04, 14:59
                                                    Jak to fajnie jak ludzie są "szczęśliwe" :)
                                                  • Gość: oko Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 15:03
                                                    Hej lustereczko może niebewem uszczęśliwimy się jakimś wspólnym spacerem, co?
                                                    Z jakąś tatalnie kaloryczną przekąską w miedzyczasie oczywiście..
                                                  • muraszka1 Re: Jesień, jesień idzie.... 18.10.04, 18:59
                                                    Kochana jesien nas dopadla.
                                                    LEJE!!!!!!!!!!!
                                                  • rita100 Re: Jesień, jesień idzie.... 18.10.04, 21:20
                                                    i halny wieje
                                                    w górach snieg
                                                  • lustroo Re: Jesień, jesień idzie.... 19.10.04, 08:45
                                                    Oko czytasz w moich myślach
                                                    Jesienny spacer, jesienne pogawędki, olbrzymie ciacho a potem zrzucamy
                                                    kalorie ;)
                                                  • Gość: oko Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 09:02
                                                    "a potem zrzucamy kalorie;)" chrzanę zrzucanie, zostanę przy jedzeniu...no
                                                    chyba że zrzucanie podczas tańca
                                                  • lustroo Re: Jesień, jesień idzie.... 19.10.04, 10:13
                                                    Taniec :)
                                                    Tańczyłam wczoraj ... sama... przy ABBIE :)
                                                  • Gość: oko Re: Jesień, jesień idzie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 12:41
                                                    A Ja przy "To mi się śni" Maanamu, odlot jak................
    • Gość: oko Re: Jesień, jesień nad Długim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:47
      Wczoraj popołudniu odwiedziłam J.Długie, tak jak zwykle zresztą.
      Magia pełna, magia i nie dlatego tylko, że tak cudnie pięknie jesień odbja się
      w tafli jeziorka. Tam jest aura, wyjątkowy klimat, sielsko-anielsko...
      • Gość: Muraszk Re: Jesień, jesień nad Długim IP: *.olsznet.ec.pl 25.10.04, 16:34
        • Gość: Muraszka Re: Jesień, jesień nad Długim IP: *.olsznet.ec.pl 25.10.04, 16:36
          Mialo byc o jesieni ,a wpadl pewnie wirusik.
          I dlatego niedokonczona symfonia.
          A teraz juz koncept wygasl.
          • rita100 Re: Jesień, jesień nad Długim 25.10.04, 22:19
            a szkoga, bo takiej jesieni dawno nie było - trzeba by jakieś hymny wznosić na
            cześć jesiennych kolorów
            • muraszka1 Re: Jesień, jesień ..... 26.10.04, 07:16
              TAM, GDZIE WIATR
              (odoj, kaj bałwał)

Tam,gdzie wiatr śpiewa pieśni,
              jesienią modlą się do Boga
              liście złote
              i Cyganka czarna.
              W lasach,
              u krzyżowych dróg,
              gdzie wiatry śpiewają pieśni,
              Cyganka Boga prosi
              i liść złoty spada.
              • lustroo Re: Jesień, jesień ..... 26.10.04, 07:56
                Kasztany... kasztany...

Czasem się boję, że mi któryś spadnie na głowę jak stoje pod nim.
                Spadając bębnią o wiatę przystanku.
                • muraszka1 Re: Jesień, jesień ..... 26.10.04, 08:38
                  A gdzie jeszcze spadaja kasztany?
                  Pojde pozbierac.
                  • Gość: oko Re: Jesień, jesień ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 08:42
                    Witaj, piękna jesieni, tak ciepła, tak cicha,
                    Witaj i żegnaj razem, boś pora rozstania:
                    Jasne, błękitne niebo się uśmiecha,
                    Lecz to melancholijny uśmiech pożegnania.

Ignacy Chrapowicki

• Gość: oko Re: Jesień, jesień ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 08:43
                      Liściu mój suchy,
                      Liściu mój kruchy,
                      Co mi tak spadasz pod nogę,
                      Odwiany z krzaku
                      Żółty biedaku,
                      Ja ciebie deptać nie mogę.

Teofil Lenartowicz

• lustroo Re: Jesień, jesień ..... 26.10.04, 09:48
                        Ładne wiersze :)

A kasztanowiec koło teatru, ale cały czas krążą koło niego "czajniki" ;) czają
                        się i jak tylko coś spadnie to cap do kieszeni :)

• Gość: oko Re: Jesień, jesień ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 10:48
                          Czajniki?
                          Lustro sama się tam czai
                          Przyznaj się, a potem chap do kieszonki
                          • lustroo Re: Jesień, jesień ..... 27.10.04, 07:47
                            :D No niby się czaję ale nie zbieram, bo mnie uprzedzają, a walczyć się nie
                            chce, bo mam trochę w domu w koszyczku, a jeden w kieszeni polaru, znaleziony
                            na spacerze i chyba ciągle tam jest :)
                            • Gość: oko Re: Jesień, jesień ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 07:58
                              Możeby tak przerzucić sie na liście, ich jest mnóstwo, więc walka będz
                              wyruwnana, LIŚCI U NAS DOSTATEK
                              • muraszka1 Re: Jesień, jesień ..... 27.10.04, 09:13
                                ...dziewczyne jesienna ,od wszystkich odmienna ,
                                z chryzantemami ,z chryzantemami.....
                                Od rana placze mi sie watek tej piosenki
                                Nie pamietam calosci tylko ten fragment.
                                Czy to spiewala Kalina Jedrusik?
                                • Gość: oko Re: Jesień, jesień ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 16:15
                                  a nie mężczyzna jesienny Magdy Umer? czy ja coś plączę
                                  • Gość: oko Re: Jesień, jesień ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 16:34
                                    Faktycznie: "Jesienna dziewczyna" słowa: Jeremi Przybora, muzyka: Jerzy Wasowski

z tej drogi, którą przeszło
                                    za wiosną swoją lato
                                    nie patrzę już na przeszłość
                                    przed siebie patrzę za to
                                    ze wzrokiem na zakręcie
                                    za którym jest już jesień
                                    wciąż czekam nieugięcie
                                    ze ona mi przyniesie
                                    jesienną
                                    dziewczynę
                                    odmienną
                                    niż inne
                                    dziewczynę
                                    z chryzantemami
                                    z chryzantemami
                                    dziewczynę
                                    jesienną
                                    dziewczynę
                                    bezcenną
                                    i niezamienną
                                    już na nic
                                    już na nic

wiosennych dziewcząt pełno
                                    letnich tyle ładnych
                                    jesienna jestem jedna
                                    zimowych nie ma żadnych
                                    o tamte zresztą mniejsza
                                    gdy złoto i szkarłatnie
                                    zabarwi jesień pejzaż
                                    na przyjście tej ostatniej
                                    jesiennej
                                    dziewczyny
                                    odmiennej
                                    od innych
                                    dziewczyny
                                    z chryzantemami
                                    z chryzantemami
                                    dziewczyny jesiennej
                                    dziewczyny
                                    bezcennej
                                    i niezamiennej
                                    już na nic
                                    już na nic

wyciągnę ręce do niej
                                    by tak nie przeszła mimo
                                    bo ma we włosach promień
                                    przy którym jaśniej zimą

bo zachód już w niuansach
                                    czerwieni gaśnie zimnej
                                    bo to ostatnia szansa
                                    po której nie ma innej
                                    jesiennej
                                    dziewczyny
                                    odmiennej
                                    od innych
                                    dziewczyny
                                    z chryzantemami
                                    z chryzantemami

dziewczyny jesiennej
                                    dziewczyny bezcennej
                                    i niezamiennej
                                    już na nic
                                    już na nic

Ale mężczyzna jesienny też jest, poki co nie znalazłam tekstu

• Gość: Muraszka Re: Jesień, jesień ..... IP: *.olsznet.ec.pl 27.10.04, 17:06
                                      OKO ,jestes wspaniala ,dzieki.
                                      • lustroo Re: Jesień, jesień ..... 28.10.04, 08:36
                                        Jesień... chryzantemy... kasztany...
                                        Spacery...
                                        A ja wczoraj wsadzałam gruszki do więzień ;O)
                                        A amnestia bedzie zimą lub na wiosnę :)
                                      • Gość: oko Re: Jesień, jesień ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 10:57
                                        No nie dla takich słów warto było poszperać w necie, pozdr
                                        • Gość: Muraszka Re: Jesień, jesień ..... IP: *.olsznet.ec.pl 28.10.04, 11:57
                                          Ale nachodzialam sie dzisiaj rano po kobiercach z lisci.
                                          A naszelescilam.Jeszcze mi w oczach zloto-czerwono-brazowo.
                                          Szkoda,ze juz koniec jesieni.
                                          Tylko kasztanow nie mam.
                                          • Gość: oko Re: Jesień, jesień ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 12:37
                                            Prawda, że fajnie się ślizga na liściach?
                                            • towita Re: Jesień, jesień ..... 28.10.04, 15:24
                                              Fajnie się też słucha jak spadaja, ale musi być cichuteńko. A na półce stoi już
                                              cała bateria kasztanowych ludzików.
                                              • rita100 Re: Jesień, jesień ..... 28.10.04, 20:43
                                                a ja mam pytanie
                                                czy napewno jest to jesień ?
                                                ta jesień podobna jest do lata, nawet wieczory są ciepłe
                                                słyszałam, ze pszczoły wróciły do pracy
                                                • Gość: Muraszka Re: Jesień, jesień ..... IP: *.olsznet.ec.pl 29.10.04, 06:31
                                                  Dzisiaj sprawdze te pszczoly,mam jeszcze kwiaty w ogrodzie.
                                                  Tak ostatnio gapie sie na liscie,ze pszczoly uszly mojej uwadze.
                                                  • muraszka1 Re: Jesień, jesień ..... 29.10.04, 06:49
                                                    Towita, witaj w jesiennym Olsztynie.
                                                  • lustroo Re: Jesień, jesień ..... 29.10.04, 08:02
                                                    Dziś szłam i szeleściłam mokrymi liśćmi, jednak iść w suchych to większa
                                                    przyjemność :)
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień odchodzi... IP: *.olsznet.ec.pl 30.10.04, 07:06
                                                    Konczy sie jesien i konczy watek.
                                                    Tylko kolorowej jesieni mi zal...
                                                  • rita100 Re: Jesień odchodzi... 30.10.04, 21:01
                                                    a jesień tego roku była piękna ............
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień odchodzi... IP: *.olsznet.ec.pl 31.10.04, 06:47
                                                    Grzmialo wczoraj jak przy wiosennej burzy.
                                                    Nocny szalony wiatr juz sie uspokoil.
                                                    Ale klon za oknem nie ma ani jednego listka.

• lustroo Re: Jesień odchodzi... 02.11.04, 14:31
                                                    Byłam na jesiennym spacerze w niedzielę, szeleściłam liścmi, szłam tak sobie
                                                    nad jeziorek, lasem, cienkimi ścieżkami, polna drogą, błotem, trawą i tylko
                                                    szkoda, że sama...
                                                  • lustroo Re: Jesień odchodzi... 03.11.04, 07:58
                                                    Poszłam wczoraj piechotką na cmentarz, wszędzie jesienne widoki, a dziś rano z
                                                    lekka zimowe.
                                                    Jesień to czy zima? Bo Muraszki ni ma ;)
                                                  • muraszka1 Re: Jesień odchodzi... 03.11.04, 08:22
                                                    Wyjechalam w niedziele 31X i wrocilam wczoraj wieczorem.
                                                    Odwiedzilam dwa cmentarze,bylam u chorej cioci.
                                                    Pierwszy raz od "wiekow" stalam w autobusie PKS i "wisialam" w pociagu PKP.
                                                    Och jak rozpieszcza nas ta komunikacja.
                                                    Zima? Chyba jeszcze nie.Kwitna jeszcze nagietki i marcinki.
                                                    W sobote na dzialce widzialam jedna pszczole przy pracy.
                                                    Ale to pewnie jak z jaskolka na wiosne.
                                                  • Gość: oko Re: Jesień odchodzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 11:08
                                                    Hello fanki jesieni!
                                                    Własnie widzę z okna zapracowanego pana, który z trawnika zgarnia liście.
                                                    Niezłą furę uzbierał,prawdziwy kopiec lisci (czy tak można powiedzieć?),
                                                    szaleństwo brazów, beży i żółci...
                                                    Kilka lat temu, widziałam w TV reklamę Kodaka, w której 4 letnia dziewczynka
                                                    szaleje wśród jesiennych liści, może pamiętacie wesolutką dziwczynkę o wielkich
                                                    roześmianych oczach w "burzy różnokolorowych lisci". No właśnie, taż miałabym
                                                    na coś takiego ochotę...a nie mam 4 latek...a co tam
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień odchodzi... IP: *.olsznet.ec.pl 04.11.04, 13:08
                                                    Moje pierwsze i ostatnie wagary ,to kolorowa jesien.
                                                    Wpadalysmu do parku,zagrzebywalysmy w liscie .
                                                    To bylo ,toooooo......
                                                    Z niczym nie da sie porownac.
                                                  • lustroo Re: Jesień odchodzi... 04.11.04, 13:36
                                                    Też bym się zagrzebała, a mam więcej lat niż oko :)
                                                  • Gość: oko Re: Jesień odchodzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 14:07
                                                    Sokoro ja nie mam już 4, a Lustroo wiecej ode mnie, to....
                                                    Ja mam 5, a Lustroo 5 i1/2, no najwyżej 6.
                                                    A z tym zagrzebywaniem, rozgrzebywaiem lisci to drogie Panie nic nie stoi na
                                                    przeszkodzie żeby.....
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień odchodzi... IP: *.olsznet.ec.pl 04.11.04, 14:08
                                                    Bedziemy czekac do nastepnej jesieni?
                                                    Gdzie jeszcze jest tyle lisci,
                                                    ze mozna sie w nie schowac?
                                                  • lustroo Re: Jesień odchodzi... 05.11.04, 07:55
                                                    Dzięki oko za metrykę :OD

W niedzielę naciagnełam, pewnego znajomego pana na spacer po cmentarzu, bo chce
                                                    kogoś tam znaleźć. Jesienny spacer, mam tylko nadzieje, że nie bedzie lało.
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień odchodzi... IP: *.olsznet.ec.pl 06.11.04, 09:00
                                                    Dzisiaj wiatr ale swieci sloneczko.
                                                    Jeszcze jeden podarunek od jesieni.
                                                  • lustroo Re: Jesień odchodzi... 08.11.04, 14:11
                                                    Spacery po cmentarzu i po lesie i liscie szeleściły pod butami... jesień.
                                                    Na działce oberwałam brzydkie kwiaty, marcinki, hortensje.
                                                    Prymulka żółta ponownie zakwitła :)
                                                  • lustroo Re: Jesień odchodzi... 16.11.04, 08:51
                                                    Piekne słońce świeci, juhu, nawet swiatła nie trzeba palić :)
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień odchodzi... IP: *.olsznet.ec.pl 16.11.04, 09:16
                                                    Tak ,dzisiaj jest pieknie.
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień odchodzi... IP: *.olsznet.ec.pl 18.11.04, 06:15
                                                    Szaruga ,wicher.
                                                    STRASZNA POGODA!
                                                  • zbyszek07 Re: Jesień odchodzi... 18.11.04, 07:09
                                                    Lubie takie!!!
                                                    strasznie straszne tez!!!
                                                  • lustroo Re: Jesień odchodzi... 18.11.04, 07:37
                                                    Pogoda jesieniowata, deszczowa, Polka złota chyba gdzieś sie ukryła.
                                                  • zbyszek07 Re: Jesień odchodzi... 18.11.04, 07:40
                                                    To jest Polska wlasnie,
                                                    sloncem blysnie,
                                                    deszczem zatnie,
                                                    to burza nakrzyczy,
                                                    to wiatrem poglaszcze,
                                                  • muraszka1 Re: Jesień odchodzi... 18.11.04, 08:03
                                                    Zbyszku,czy to Twoja poezja?
                                                  • zbyszek07 Re: Jesień odchodzi... 18.11.04, 09:04
                                                    jaka tam poezja...
                                                    tak mi sie czasem mowi,
                                                    i co gorsza pisze...
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień odchodzi... IP: *.olsznet.ec.pl 18.11.04, 09:17
                                                    Cos mi Gałczyńskiego przypominasz.
                                                    A moze zacznij pisac chociaz dla siebie.
                                                    Niech potomni potem ocenia.
                                                  • zbyszek07 Re: Jesień odchodzi... 18.11.04, 10:13
                                                    skad wiesz ze nie mam zapisane,
                                                    chwile dawno zapomniane?
                                                    czas zamkniety w paru slowach...
                                                    szkoda czytac! boli glowa!
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień odchodzi... IP: *.olsznet.ec.pl 18.11.04, 10:19
                                                    A to juz byly rymy odpustowe,nie zgrywaj sie!
                                                  • zbyszek07 Re: Jesień odchodzi... 18.11.04, 13:31
                                                    alle laczego?
                                                  • lustroo Re: Jesień odchodzi... 19.11.04, 07:34
                                                    Zapisane...
                                                    Nie zapomniane...
                                                    wiersze do szuflady...
                                                    Na to nie ma rady...
                                                    Też czasem pisze...
                                                    Jesień, wiatr drzewa kołysze...
                                                    Czasem wiatr nas porywa...
                                                    I tak bywa...
                                                  • lustroo Re: Jesień odchodzi... 19.11.04, 07:40
                                                    A wiesz Muraszka, w zeszłym roku ja miałam temat "Jesienne smuteczki" :)
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień odchodzi... IP: *.olsznet.ec.pl 19.11.04, 08:29
                                                    Milo mi Lustroo.
                                                    Moze jestesmy pokrewne dusze?
                                                    Za oknem mam jesion,juz bez lisci.
                                                    A na nim siedzi malutenki ptaszek.
                                                    Taka mala kropeczka na tle nieba.
                                                  • Gość: Muraszka Re: Jesień odeszla? IP: *.olsznet.ec.pl 20.11.04, 07:18
                                                    Zima ,to juz chyba zima?
                                                    Pa jesieni.
                                                  • zbyszek07 Re: Jesień odeszla? 20.11.04, 11:23
                                                    Do widzenia Pani Jesien,
                                                    do zobaczenia w przyszlym roku.
                                                  • rita100 Re: Jesień odchodzi... 21.11.04, 21:53
                                                    biało wszędzie, biało wszedzie
                                                    nie widze już liści

pada śnieg, pada śnieg
                                                    lecą z nieba białe piorka
                                                    pada śnieg, pada śnieg
                                                    juz wybielił nam podwórka
                                                  • lustroo Re: Jesień odchodzi... 22.11.04, 08:58
                                                    No to do nastepnej jesieni :)
                                                  • Gość: oko Re: Jesień odchodzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 11:15
                                                    Tak! lisc ostatni już spadł..........
                                                  • muraszka1 Re: Jesień przychodzi... 24.09.05, 12:53
                                                    na razie tylko kalandarzowa :)
                                                  • rita100 Re: Jesień przychodzi... 24.09.05, 22:28
                                                    i mgielna
                                                  • muraszka1 Re: Jesień przychodzi... 25.09.05, 06:59
                                                    w Olsztynie,na razie bez mgiel :)
                                                  • lustroo Re: Jesień przychodzi... 27.09.05, 14:07
                                                    oby była piękna, polska, złota...:)
                                                  • muraszka1 Re: Jesień przychodzi... 27.09.05, 14:20
                                                    wlasnie wrocilam do domu z ogromnym bukietem marcinkow :)
                                                  • oso1 Re: Jesień przychodzi... 27.09.05, 20:30
                                                    Coś Kochani tej jesieni zbytnio nie widać, dalej krótki spódniczki - jak ja to
                                                    lubię ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka