Gość: xxx IP: *.ols.vectranet.pl 31.10.04, 19:55 dla nfz życie ludzkie nie ma znaczenia po...ne państwo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pacjent Pan Górny gada głupoty IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.11.04, 23:10 Oczywiscie, że można kolejki nie tylko skrócić, ale i zlikwidować.Wystarczy, by zamiast placić tzw. specjalistom od porady, NFZ kontraktował specjalistow podobnie jak lekarzy rodzinnych i placil im ryczałt zależny od ilosci pacjentow.Do lekarz rodzinnego dzwonie dziś i dzis sie dostaję, do specjalisty zaś czeka sie aż do....wlaśnie, chyba śmierci.A dlaczego NFZ nie może dać pieniedzy przeznaczonych na "specjalistow" w ręce lekarzy rodzinnych, ktorzy moga podpisac umowę ze specjalistami na obsluge swoich pacjentow w postaci stalej kwoty, ryczaltowo.?Wtedy duża czesc specjalistow bedzie o to zabiegać, nie bedzie kolejek i okaze się, ze wieksza ilosc specjalistow nie ma co robić.Może warto czasem troche pomyslec? Odpowiedz Link Zgłoś
maszar pacjencie, to Ty pomyśl trochę... 02.11.04, 19:28 niestety czas nie jest z gumy, a porada specjalistyczna zwykle trwa znacznie dłużej niż przyjęcia pacjenta z grypą; nie sposób przyjąć (robiąc to uczciwie i dokładnie) kilku tuzinów pacjentów w ciągu dnia pracy. Wszędzie na świecie kolejki do specjalistów w ramach publicznej służby zdrowia są, i to zdecydowanie dłuższe niż w Polsce. Proponowany przez Ciebie sposób organizacji pracy funkcjonował krótko w Pomorskiej Kasie Chorych (jak jeszcze takowa istniała) - czym prędzej z niego zrezygnowano. Nie mówiąc już o takim drobiazgu jak wolny wybór - Ty byłbyś skazany li tylko wyłącznie na tego lekarza, z którym Twój rodzinny podpisałby umowę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koza Re: pacjencie, to Ty pomyśl trochę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 20:32 Tylko prywatyzacja moze coś pomóc, NFZ jest w stanie zmarnować każde pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: pacjencie, to Ty pomyśl trochę... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.11.04, 21:03 Myślę, ze w ramach obecnego systemu (monopol ZUS i NFOZ), nic specjalnie dobrego sie nie wymysli, ale chyba lepiej, żeby jednak specjalista przyjal chorego w ciagu tygodnia niz w ciagu 4 miesiecy, jak jest obecnie.Pamietam, ze ginekolodzy podpisywali umowe z lekarzami rodzinnymi na zasadzie ryczaltu i nie bylo takich kolejek jak dziś.Poza tym, w Polsce istnieje zwyczaj bieganie z byle glupstwem do specjalistow, gdzie najczesciej sa leczenie tak samo i tym samym, co przez lekarzy rodzinnych.Osobiscie jestem za takim modelem, by lekarz rodzinny mial na to pieniadze i decydowal, do jakiego specjalisty, i kiedy powinien isc pacjent, by specjalista sie staral o to, by miec podpisany z rodzinnym kontrakt.A nam pacjento zawsze pozostaje wolny wybor swojego lekarza rodzinnego i prywatna wizyta w razie potrzeby.To oczywiscie sa tylko polsrodki.Prawdziwa zmiana i poprawa pojawic sie moze tylko wtedy, kiedy ZUS i NFOZprzestaną być monopolem, kiedy powstanie kilka konkurujacych miedzy sobą instytucji ubezpieczeniowych, ktore bedą zabiegać o klientow..czyli pacjentow, a wlasciwie o ich skladki.itd. itd. ..ach utopia...jak pieknie czasem pomarzyć.))) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: pacjencie, to Ty pomyśl trochę... 02.11.04, 21:09 przepraszam, że Wam dam taki przykład: idę z kotem do weterynarza, a lekarz kota lepiej traktuje od człowieka dlaczego ? i nie stoję w kolejce Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: pacjencie, to Ty pomyśl trochę... 02.11.04, 21:35 a kto płaci za leczenie Twojego kota - Ty osobiście, czy NFZ? do gabinetów prywatnych raczej kolejek nie ma, a jeśli są to tylko świadczą dobrze o fachowości przyjmującego tam lekarza; Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: pacjencie, to Ty pomyśl trochę... 02.11.04, 21:51 więc jaki z tego wniosek ????????? trzeba wszystko zprywatyzować - niestety ! nie ma innego wyjścia i w żadną reformę już nie wierzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Kolejki do lekarzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.01.15, 21:08 i kolejna reforma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Kolejki do lekarzy IP: *.204.132.88.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.01.15, 22:33 Raczej reformy... img.wiocha.pl/images/0/e/0ea8b6f2eb72988c4a584eed5d7408f0.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieczewianka Re: Kolejki do lekarzy IP: 88.156.11.* 03.01.15, 10:07 Minister zapewnia,że jest wszystko świetnie zorganizowane i ułatwione. Tylko niech on spróbuje iść w kolejkę na pogotowie, przekona się wtedy, ile godzin mu tam zeszło i nam o tym powie. Próbowałam też sprawdzić w wykazie, czy mój lekarz rodzinny podpisał umowę na ten rok, niestety nie udało mi się. Więc,jak ta informacja wygląda ? Pod psem (bez urazy dla psa). Jak można teraz wydostać swoją historię choroby, jeśli nie ma się już swojego lekarza rodzinnego? Jak przedłużyć receptę na leki stale przyjmowane? No i zmiana lekarza - pięknie. Mam gdzieś szukać poza swoim osiedlem i w razie choroby jeździć autobusem (auta nie mam) gdzieś na drugi koniec miasta ? Szanowałam i ceniłam swojego lekarza, a teraz złapię któregoś (pierwszego lepszego), który ma jeszcze wolne miejsca ? Dobrzy lekarze mają komplet swoich pacjentów. Wszystko jest chore w tzw służbie zdrowia i rządzie. Jak żyć ????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: Kolejki do lekarzy IP: *.olsztyn.mm.pl 03.01.15, 18:56 Gość portalu: pieczewianka napisał(a): > Szanowałam i ceniłam swojego lekarza, a teraz złapię któregoś (pierwszego lepszego) A on Ciebie nie cenił, jak widzisz... Odpowiedz Link Zgłoś