oso1 14.11.04, 21:24 Brawo Robert, trzeba mieć jakąś pasję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Julia Re: Odkrycie z mapą w tle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 07:09 Też jestem (byłam) z Kruklanek.Pozdrowienia dla wszystich znajomych. Roberta też. A może forum o kruklankach, co? Odpowiedz Link Zgłoś
sola28 Re: Odkrycie z mapą w tle 14.11.04, 21:26 O, rzeczywiście. A myślałam, że zbieżność nazwisk. Pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Odkrycie z mapą w tle 14.11.04, 21:49 Zdaniem olsztyńskiego archeologa jedno jest pewne: ponieważ od strony wschodniej wały otacza pogłębiona fosa, wskazuje to na ich obronny charakter. Zwłaszcza, że kilkaset metrów dalej biegła granica historycznej Warmii. Czy bronili się na tych wałach Prusowie przed Jaćwingami? Czy też Krzyżacy przed Litwinami? Trudno to dziś stwierdzić.... kurcze, a nie mówiłam :) wracam do dziejów Jadzwingów, moze pomoge archeologowi ;)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Odkrycie z mapą w tle 14.11.04, 21:51 Robert to nie archeolog, ale pasjonat i nie tylko archeologii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Odkrycie z mapą w tle 14.11.04, 21:53 tak , tak , a zansz tego pasjonata ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Odkrycie z mapą w tle 14.11.04, 21:57 a czy cztrał ksiązkę Rymkiewicza - opowiadania polskie 1983 - tam szczegółowo opisuje Rymkiewicz własnie Jadzwingów ta ksiązka jest w księgrniach Odpowiedz Link Zgłoś
oso1 Re: Odkrycie z mapą w tle 14.11.04, 22:02 O jaki sławny się zrobił. ;) Robert bardzo dużo czytał i słuchał i zapewne czyni to nadal. :) Ale miło, jak takie miłe artykuły ukazują się o znajomych. Niech żyją Kruklanki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasjonat ;))) A ja zbieram guziki ;))))))))))))))))))))))) IP: *.olsztyn.mm.pl 15.11.04, 13:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruhe Re: Odkrycie z mapą w tle IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.11.04, 13:56 A ja mam głupie pytanie: Czym różni się "mur podłużny" od "muru poprzecznego"? No bo skąd wiadomo jak jest "wzdłuż" a jak "w poprzek" (a szczególnie w lesie)? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonar Re: Odkrycie z mapą w tle IP: 81.190.159.* 15.11.04, 16:51 Nie mur tylko wal podluzny. To nazwa fachowa-archeologiczna, sa jeszcze waly okrezne, zaporowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danka Re: Odkrycie z mapą w tle IP: *.uw.olsztyn.pl / *.pil.olsztyn.sint.pl 16.11.04, 13:34 Mieszkam w Nerwiku. O wałach tych wiemy i nikogo one nie dziwią. Ale nie robimy z tego sensacji. Zresztą wiemy też o innych kiejscach, o których wolimy nie rozgłaszać, poniewaz nie chemy tu tabunów turystów. To miło, że pan Robert "odkrył" te wały. Ale dla nas to żadna sensacja. Jeśli tylko ktoś interesuje się okolicą to orientuje się co i z jakich powodów znajduje się w lesie, czy nad jeziorem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meickel Re: Odkrycie z mapą w tle IP: *.icpnet.pl 17.11.04, 19:29 proszę uprzejmie nie traktować obcych jak profanów. znam lasy pod nerwikiem i bardzo wiele innych pięknych miejsc i chętnie dzielę się wiedzą o tych miejscach z każdym kto ma dosyć entuzjazmu żeby do nich dotrzeć. akurat wątpię żeby fundamenty po dwóch majątkach i kilkunastu gospodarstwach, neogotycka kapliczka, ładny krzyż przydrożny z 1831 r. albo cmentarz z 1945 r. miały przyciągnąć tabuny turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Odkrycie z mapą w tle IP: *.uw.olsztyn.pl / *.pil.olsztyn.sint.pl 19.11.04, 14:51 To mało wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka Re: Odkrycie z mapą w tle IP: *.uw.olsztyn.pl / *.pil.olsztyn.sint.pl 19.11.04, 15:04 Nie wiesz, że kilka lat temu jakis maniak hobbysta ukradł nam pamiatkowy głaz znad źródła. Na głazie był wyryty napis, że tu wojska napoleońskie w 1807 poiły swoje konie. Teraz głaz stoi u kogoś w ogródku, a wytrwał setki lat. Nie wiesz, że rok temu skradziono nam ostatnią pamiątke po niedawno zapomnianej wsi. To było żarno młyńskie. Już ktoś się o nim dowiedział i wywiózł na wozie. Teraz ma z tego pewnie stół w ogrodzie. Prokuratura, policja, konserwator byli bezsilni. Dla tego oceniam ludzi tak, a nie inaczej. Wiedza która się przechwalasz jest dostępna w każdym opracowaniu warmiińskim. Dobrze, że nie wiecie o reszcie, bo też by zaginęła. A to pamiatki nasze i tych co jeszcze żyją i np. mieszkali w zapomnianej wsi jako dzieci. Dla ciebie to wszystko ruiny, starocie (to o czym akurat wiesz), ale dla nas to kawałek naszej historii i naszego życia.Nalezy nam się chyba szacunek? Odpowiedz Link Zgłoś