Dodaj do ulubionych

Papież honorowym Olsztynianinem

18.11.04, 07:07
Papież honorowym Olsztynianinem

Papież Jan Paweł II zgodził się przyjąć tytuł honorowego obywatela Olsztyna.
Zaproponował to prezydent miasta. Jerzy Małkowski pojechał do Watykanu by
osobiście poznać decyzję Papieża.

Wcześniej nie chciał informować o swojej propozycji - bo najpierw potrzebna
była zgoda Watykanu na przyjęcie wyróżnienia.

Zdaniem prezydenta Olsztyna - Papież zasługuje na honorowe obywatelstwo, bo
wielokrotnie podkreślał swoje przywiązanie do stolicy Warmii i Mazur.
Olsztyńską Wysoką Bramę od kilku miesięcy zdobi mozaika Matki Boskiej Pokoju
podarowana właśnie przez Papieża. Jan Paweł Drugi poświęcił też Olsztynowi
pierwszy rozdział swojej najnowszej książki pt. "Wstańcie, chodźmy".

(za onetem, ale nie umiem wstawić linka)
Obserwuj wątek
    • Gość: Muraszka Re: Papież honorowym Olsztynianinem IP: *.olsznet.ec.pl 18.11.04, 07:24
      Inka28 dzieki za ta wspaniala wiadomosc, bardzo sie ciesze.
      Panie Prezydencie Małkowski GRATULACJE !!!
      • Gość: kai Re: Papież honorowym Olsztynianinem IP: *.olsztyn.mm.pl 18.11.04, 07:47
        Za jaką "kasę" wizytował Watykan Małkowski- miasta?
        • maretina Re: Papież honorowym Olsztynianinem 18.11.04, 11:09
          Gość portalu: kai napisał(a):

> Za jaką "kasę" wizytował Watykan Małkowski- miasta?

nie za Twoja:))))
          jeju, naprawde tylko to masz do powiedzenia po przeczytaniu tego artykulu?
          chcesz wiedziec za jaka kase to nie pierdziel na forum, bo tu raczej nie
          znajdziesz odpowiedzi, zloz pismo w urzedzie. dostaniesz odpowiedzi.
          wkurza mnie takie jatrzenie, z gory zalozyles, ze jest tu jakis przkret.
          krytyka? tak, ale jesli konstruktywna, kazda inna to populizm, albo swoje
          wlasne kompleksy itd.... co sie bede rozpisywac, wez do lapy pierwszy lepszy
          podrecznik psychologii to sam zobaczysz.
          acha!i zebys mi za chwile nie wyjechal z tekstem, ze jestem pewnie z sld i
          bronie prezydenta;)
          wyjasniam: nie jestem z sld, nikogo nie bronie, ja Ciebie atakuje za skrajny
          populizm, glupote i nic nie robienie aby znalesc prawe. najlepiej kogos opluc,
          szczegolnie jesli nie trzeba do tego sie podpisac z imienia i nazwiska.
          • venus99 Re: Papież honorowym Olsztynianinem 18.11.04, 12:21
            jakie jątrzenie?
            czy naprawdę wszyscy muszą być lizusami.
            to bałwochwalstwo jest obrzydliwe.
            czy ktoś upoważnił Małkowskiego do składania takiej propozycji?
            • maretina Re: Papież honorowym Olsztynianinem 18.11.04, 13:07
              venus99 napisał:

> jakie jątrzenie?
              > czy naprawdę wszyscy muszą być lizusami.
              > to bałwochwalstwo jest obrzydliwe.
              > czy ktoś upoważnił Małkowskiego do składania takiej propozycji?

jakie lizusostwo widzisz w moim poscie piekna venus?
              czy masz cos przeciwko temu, zeby papiez byl honorowym obywatelem olsztyna?
              mnie to niezmiernie cieszy! Ten czlowiek jest moim niedoscignjionym wzorem.
              jedynym autorytetem. bardzo mi sie to podoba.
              czy prezyent miasta jest osoba niewlasciwa do skladania takiej propozycji?
              odloz osobiste animozje do nazwiska stojacego po tytule prezydenta i zastanow
              sie nad ta wiadomoscia jak zdrowy czlowiek.
              • venus99 Re: Papież honorowym Olsztynianinem 18.11.04, 14:01
                1.uważam,że taka propozycję może wysunąć jedynie RM.
                2.imieniem papieża w Polsce nazwano setki ulic, placów,szkół itp, wystawiono
                wiele pomników. ten człowiek jeszcze żyje - to właśnie nazywamy bałwochwalstwem.
                3.lizusostwem - powszechnym w naszym kraju jest własnie powszechna fala
                papieskich nazw.
                4.nie mam żadnych animozji do obecnego prezydenta miasta.nie lubię tylko
                nadgorliwości.
                5.papiez nigdy nie był, nie jest i nie będzie moim niedościgłym wzorem.
                jest wielkim konserwatystą,postacią kontrowersyjna, dogmatykiem nie
                dostrzegającym zmian i skutków tych zmian we współczesnym świecie.sprowadził
                Polskę do mrocznego zaścianka.
                • maretina Re: Papież honorowym Olsztynianinem 18.11.04, 14:40
                  venus99 napisał:

> 1.uważam,że taka propozycję może wysunąć jedynie RM.
                  to poczytaj ustawe i inne akty prawne o samorzadzie, o kompetencjach RM i
                  prezydenta i innych samorzadowych organow.
                  > 2.imieniem papieża w Polsce nazwano setki ulic, placów,szkół itp, wystawiono
                  > wiele pomników. ten człowiek jeszcze żyje - to właśnie nazywamy
                  bałwochwalstwem
                  kolejny brak wiedzy: honorowe obywatelstwo nalezy sie tylko tym, ktorzy zyja:),
                  dlaczego? musza wyrazic na to osobiscie zgode. jeju, ale tuman,ale oczywiscie
                  najmadrzejszy i najglosniej krzyczy:P
                  > .
                  > 3.lizusostwem - powszechnym w naszym kraju jest własnie powszechna fala
                  > papieskich nazw.

dla mnie to wyraz szacunku i milosci do Tego Czlowieka.

> 4.nie mam żadnych animozji do obecnego prezydenta miasta.nie lubię tylko
                  > nadgorliwości.
                  dla mnie to nie jest nadgorliwosc. jest taki zwyczaj w polsce, ze miasta, ktore
                  odwiedzal papiez nadaja mu swoje honorowe obywatelstwo... i slusznie ksiadz
                  lesinski zauwazyl dzis w g. ol, ze olsztyn ma w tym male opoznienie:)

> 5.papiez nigdy nie był, nie jest i nie będzie moim niedościgłym wzorem.
                  no i co? masz prawo do wyboru swojego autorytetu. nie mam co do tego zadnych
                  objekcji;)
                  > jest wielkim konserwatystą,postacią kontrowersyjna, dogmatykiem nie
                  > dostrzegającym zmian i skutków tych zmian we współczesnym świecie.sprowadził
                  > Polskę do mrocznego zaścianka.
                  heheh wiekszych bzdur dawno nie slyszalam:)
                  zascianek? tak, ale przez ciemnote zwyklych ludzi, przez lata komuny. nie przez
                  papieza:)
                  • venus99 Re: Papież honorowym Olsztynianinem 18.11.04, 15:56
                    1.problem nie lezy w podstawie prawnej tylko moralnej.w dalszym ciągu uważam,że
                    z taką propozycją powinna wystąpić rada, która i tak musi stosowną uchwała
                    zaakceptować taka decyzje. więc nie pisz głupotek.
                    2.a czy ja gdzies pisałem,że należy się tylko umarłym? bałwochwalstwem są te
                    wszystkie pomniki i brewerie z nazwami ulic itp oraz z honorowym obywatelstwem.
                    znam w górach skałkę pod która Wojtyła siusiał (są świadkowie) - też ustawisz
                    pomniczek?
                    3.sądząc z zachowań podobno katolickiego narodu miłującego papieża nie może być
                    mowy ani o szacunku ani o miłosci.
                    4.jeżeli Olsztyn miał "poóżnienia" w papieskim bałwochwalstwie to znaczy,że
                    mieszka tu więcej rozsądnych ludzi niz w innych miejscowościach.
                    niestety papiez utrwala wizerunek Polski ciemnej, nietolerancyjnej, agresywnej
                    i zacofanej.
                    ale to w końcu jego sprawa.
                    chyba nikt nie ma żadnych wątpliwości, że komuna za dzisiejszą pogodę odpowiada
                    także.
                    • maretina venus,o siusianiu gadaj z kims innym:)ja wymiekam/ 18.11.04, 16:47

• venus99 Re: venus,o siusianiu gadaj z kims innym:)ja wymi 18.11.04, 17:36
                        sam widzisz jakie te wszystkie brewerie płaściutkie.
              • Gość: kai Re: Papież honorowym Olsztynianinem IP: *.olsztyn.mm.pl 18.11.04, 14:27
                Maretina daj sobie luz-spójrz w lustro.Kogo widzisz? Prezydenta.Jako osoba
                publiczna , propozycje winien składać po uzgodnieniu z rajcami.Niech nie gada
                głupot że " zasady dyplomacji" nie pozwalały mu tego wcześniej ujawnić-
                uzgodnić.Znamienna jest też wypowiedz w GO biskupa Jezierskiego.Polecam niżej
                www.wm.pl/index.php?ct=home&id=659941 ciekaw jestem ,jakie jeszcze
                niespodzianki zafunduje nam Pan prezydent w ramach swojej "dyplomacji".Ta
                aczkolwiek z zaskoczenia-pozytywna.
                • maretina Re: Papież honorowym Olsztynianinem 18.11.04, 14:34
                  Gość portalu: kai napisał(a):

> Maretina daj sobie luz-spójrz w lustro.Kogo widzisz?
                  siebie, nie prezydenta:) cos ci sie w mozgu ryplo;)))))
                  link nie dziala, ale wiem o czym piszesz, czytalam.
                  jednego tylko nie bylo w zadnym artykule ani w gw ani w g.ol.: tego, ze ladnie
                  jest zanim narobi sie szumu wokol osoby, ktora chce sie zrobic honorowym
                  obywatelem, nalezy ja zapytac czy sobie tego zyczy. to, ze Jan Pawel II,
                  powiedzial: tak, chetnie, nie znaczy, ze bdzie tym obywatelem. radni o tym
                  zdecyduja. prezydent jedynie zapytal, czy ojciec swiety wyrazil zgode na ten
                  proces.
                  zatem dalej nie rozumiemo co ta cala kicha?
                  a tak w ogole masz cos do papieza czy do prezydenta? bo juz sie gubie:)
                  Prezydenta.Jako osoba
                  > publiczna , propozycje winien składać po uzgodnieniu z rajcami.Niech nie
                  gada
                  > głupot że " zasady dyplomacji" nie pozwalały mu tego wcześniej ujawnić-
                  > uzgodnić.Znamienna jest też wypowiedz w GO biskupa Jezierskiego.Polecam niżej
                  > www.wm.pl/index.php?ct=home&id=659941 ciekaw jestem ,jakie
                  jeszcze
                  > niespodzianki zafunduje nam Pan prezydent w ramach swojej "dyplomacji".Ta
                  > aczkolwiek z zaskoczenia-pozytywna.
    • monopol To miło ze strony prezydenta 18.11.04, 16:24
      Jan Paweł II jest osobą, która z pewnością zasługuje na tytuł honorowego
      obywatela Olsztyna. Fakt, że z propozycją nadania papieżowi takiego tytułu
      wyszedł urzędnik związany z lewicą, należy pochwalić.
      • Gość: tren Re: To miło ze strony prezydenta IP: *.olsztyn.mm.pl 18.11.04, 19:29
        Tu nie chodzi o honorowe obywatelstwo i nie chodzi o Papieża.
        Woła o pomstę do nieba sposób w jaki ktoś chce zbić kapitał polityczny.
        Podwyżki wody, ogrzewania itp. zostaną przyćmione tematem Papieża.
        Czy to się godzi?
        Czemu nie było takiego pomysłu kiedy Olsztyn obchodził 650-lecie.
        Dzisiaj kiedy nieudolność rządzenia daje znać o sobie, wyciąga się argument
        będący strzałem w nasze serca.
        Nie godzi się tak czynić.
        Papież jest wartością i naszym świadectwem.
        Działania które zostały podjęte tu i teraz, mogą świadczyć o niskich pobudkach
        i traktowaniu mieszkańców, jako analfabetów psychicznych.
        Stosowanie takich, tanich chwytów jest tragedią, jest poniżeniem tego co jest
        cenne każdemu Polakowi a w tym przypadku mieszkańcom Olsztyna.
        Bóg wybaczy, bo wybaczać trzeba, lecz czy my wybaczymy to przy wyborach?
        Boli, że ktoś działając z tak niskich pobudek czyni dla siebie start wyborczy.

Czemu nie było takiego pomysłu kiedy Olsztyn obchodził 650-lecie - czyż balony
        były lepsze?

• maretina Re: To miło ze strony prezydenta 18.11.04, 20:50
          a mnie delikatnie mowiac wali to z jakich wzgledow. w przeciwninstwie do was
          nie siedze w glowie prezydenta i nie wiem czemu i dlaczego tak zrobil. wiem
          jedno: to jest dobra decyzja, wspanialy gest. to sie dla mnie liczy.
          • Gość: radca Re: To miło ze strony prezydenta IP: *.olsztyn.mm.pl 18.11.04, 21:25
            Bezmyślne naśladownictwo 155 miejscowości które zrobiły to wczesniej.
            • maretina Re: To miło ze strony prezydenta 18.11.04, 21:48
              Gość portalu: radca napisał(a):

> Bezmyślne naśladownictwo 155 miejscowości które zrobiły to wczesniej.
              a moze inaczej: Ojciec Swiety to tak wazna dla polakow osoba?
              • Gość: Dorka Re: To miło ze strony prezydenta IP: *.olsztyn.mm.pl 18.11.04, 21:55
                Populizm i demagogia a Ty Maretina łapiesz się na to
                Wstyd, że miesza się do tego Papieża, bo okoliczności już przedtem było mnóstwo.
                • maretina Re: To miło ze strony prezydenta 19.11.04, 07:42
                  Gość portalu: Dorka napisał(a):

> Populizm i demagogia a Ty Maretina łapiesz się na to
                  > Wstyd, że miesza się do tego Papieża, bo okoliczności już przedtem było
                  mnóstwo
                  > .
                  mylisz sie. ja po prostu ciesze sie, ze miasto bedzie miao takiego honorowego
                  obywatela. to jest dla mnie w tym najwazniejsze, to Wy zajmujecie sie cala
                  otoczka. mnie ona delikaTNIE MOWIAC: WALI.
                • monopol Jaki populizm? Jaka demagogia? 19.11.04, 18:58
                  Wyjaśnij w jakim kontekście używasz tych słów skoro już ich używasz.
                  Łatwo rzucić hasło: "Populizm i demagogia!", trudniej wyjasnić jego sens.
                  Spróbuj.
                  • Gość: Dorka Re: Jaki populizm? Jaka demagogia? IP: *.olsztyn.mm.pl 19.11.04, 21:32
                    Demagog?
                    "demagog - polityk, działacz, głoszący hasła obliczone na łatwy efekt, poklask,
                    schlebiający masom" - i to jest honorowe obywatelstwo Papieża, podwyżki dla
                    administracji

"demagog - szafujacy próżnymi obietnicami, budzący nieziszczalne nadzieje" -
                    jak wymieniano wcześniej: niby podwyżki dla administracji a jednocześnie
                    redukcja szkół i przedszkoli, Aquqrena, hotele w więzieniu, mieszkania na
                    Jegiellońskiej itp., itd.

Czy to aby nie jest temat zastępczy dla podwyżek wody, gdzie teraz ma być
                    podjęta decyzja. Po kieszeni dostaną najbardziej biedni, chociaż wierzący i nie
                    w to, że nie będzie podwyżek :(

"Populizm to zachowanie polityczne polegające na głoszeniu tych poglądów, które
                    są aktualnie najbardziej popularne w danej grupie społecznej, w celu zdobycia
                    łatwej popularności, bez analizowania sensu tych poglądów oraz zastanawiania
                    się nad realnymi możliwościami i rzeczywistymi skutkami wprowadzenia głoszonych
                    poglądów w czyn."
                    • Gość: Dorka taka to demagogia i taki to populizm IP: *.olsztyn.mm.pl 19.11.04, 21:40
                      Sprzeciwiali się radni, nawet św.posłanka protestowała, którą nieprzyjęto w
                      ratuszu, a teraz te poglądy są przejmowane i przedstawiane jako swoje

www.wm.pl/index.php?ct=home&id=660615
                    • maretina Dora 20.11.04, 20:20
                      jesli przeczytalas ten watek, to w mysl tego co piszesz do prezydenta to nie
                      pasuje. jak widac wcale Wam nie dogodzil:P
                      wiekszosc z Was nie widzi w tym wcale osoby Ojca Świetego, jest tylko
                      Malkowski.
                      mozecie nie lubic tego polityka, kazdy ma prawo do swoich sympatii
                      politycznych, ale tematem watku jest : HONOROWE OBYWATELSTWO DLA PAPIEZA!
                      co o tym sadzisz, nie o Malkowskim!
                      jak masz kilka szarych komorek to chyba roznice umiesz wychwycic?
                      • Gość: Rydzyk Re: Dora IP: *.olsztyn.mm.pl 20.11.04, 20:27
                        Dla Dorki nie dogodził ale tobie to pewnie i tak
                        :))))))))))
                        • maretina Re: Dora 21.11.04, 13:20
                          Gość portalu: Rydzyk napisał(a):

> Dla Dorki nie dogodził ale tobie to pewnie i tak
                          > :))))))))))
                          oj, jaki przeblysk intelektu! dobrze zapamietaj te chwile, bo jak spiewa bajm "
                          nie odnajdzie nas ta sama chwila" zatem moze nigdy wiecej takiego przyplywu
                          madrosci nie doswiadczysz:):P
                          ja sie po prostu ciesze z tego, ze papiez bedzie honorowym obywatelem miasta, w
                          ktorym mieszkam. jestem z tego dumna i czesc, a jak Tobie i innym sie to nie
                          podoba to trudno. taka jest ta demokracja, kazdy ma prawo do wlasnych opinii;)
                          • Gość: radca Re: Dora IP: *.olsztyn.mm.pl 21.11.04, 13:31
                            I z ostatnim fragmentem się zgadzam.
                          • Gość: Rydzyk Re: Dora IP: *.olsztyn.mm.pl 21.11.04, 15:00
                            nie myl maretina demokracji z pajdokracją
                            • Gość: Rydzyk Re: Dora IP: *.olsztyn.mm.pl 21.11.04, 15:03
                              Chociaż dodam, że niektórzy przez atokreację stosują autokrację.
                              Ale koń z klapkami i tak musi ciągnąć wózek - więc ciągnij go maretina, ciągnij.
                              • maretina Re: Dora 21.11.04, 15:45

> Chociaż dodam, że niektórzy przez atokreację stosują autokrację.
                                > Ale koń z klapkami i tak musi ciągnąć wózek - więc ciągnij go maretina,
                                ciągnij
                                > .
                                freud zapewne by stwierdzil, ze nie realizujesz sie seksualnie:P
                                sam sobie ciagnij:P
                                ja juz swoja opinie wyrazilam i spadam z tego watku, do pewnych posteowan sie
                                nie znize. nawet dla Ciebie:P;)
                                <papa>
                            • maretina Re: Dora 21.11.04, 15:43

> nie myl maretina demokracji z pajdokracją
                              nie myle, ale Ciebie trudno mi odczepic od slowa "pajac" to wyznanie nie ma
                              Cie obrazic, po prostu: tak jak Ty jestem szczera, a ze to czasem boli....
                              moim zdaniem pajacujesz, popisujesz sie piszac te wszystkie bzdury. rob co
                              chcesz, ja sie ciesze z tego, ze papiez bedzie honorowym obywatelem.
                              raczej nie widze mozliwosci dalszj dyskusji, bo nie padaja tu zadne argumenty,
                              padaja natomiast same potwarze:/
                              smutne to, ze nawet rozmawiac polacy nie potrafia. najlepiej jest wszystko
                              krytykowac, opluwac nic z siebie konstruktywnego nie dajac:(
                              • Gość: Rydzyk Re: Dora IP: *.olsztyn.mm.pl 21.11.04, 15:56
                                Maretino!
                                Jakże daleko jesteś od głębokiej wiary. Twoje drogi rozchodzą się już na samym
                                początku wyznania katolickiego. Jesteś przykładem jak można z wyrachowaniem
                                głosić poglądy katolickie, wielbić obrazy i mówić o "obciąganiu".
                                Wstydź się.
                                Pamiętaj twój argument dowodzi, jest dowodem nie wiary ale dwulicowości, niby
                                wyznająca zasady ale w otoczce.
                                Wstydź się, wstydź.
                                • maretina Re: Dora 21.11.04, 17:46

> Maretino!
                                  > Jakże daleko jesteś od głębokiej wiary. Twoje drogi rozchodzą się już na
                                  samym
                                  >
                                  > początku wyznania katolickiego.
                                  a skad wiesz jakiego jestem wyznania? moze w nic nie wierze? moze wierze tylko
                                  w same wartosci: w przyzwoitosc, w dobro? a tym dla mnie jest papiez?moze te
                                  wartosci personifikuje w tym czlowieku?
                                  a wstydzic sie nie bede, nie mam czego, no chyba, zetego iz dalam sie wciagnac
                                  w prymitywna dyskusje.
                                  • Gość: Rydzyk Re: Dora IP: *.olsztyn.mm.pl 21.11.04, 18:43
                                    A ona niewiasta rzekła: Żaden, Panie! A Jezus jej rzekł: Ani ja ciebie
                                    potępiam; idźże, a już więcej nie grzesz.

Ewangelia św. Jana 8:11

• Gość: Nogownik Re: Dora IP: *.kryzys.olsztyn.pl 22.11.04, 08:55
                                      Dora, masz racje. Kazdy polityk dba przede wszystkim o swoj interes polityczny.
                                      W tym przypadku honorowe obywatelstwo papieza jest narzedziem do pozyskania
                                      sobie opinii publicznej i ma odciagnac uwage od problemow. Takie chwyty sa
                                      stosowane od poczatkow cywilizacji ludzkiej (polecam ksiazke "Gajusz Juliusz
                                      Cezar"). Jesli chodzi o samego papieza, jest tak samo politykiem jak Walesa,
                                      Kwasniewski, Malkowski, Hitler, Pilsudski, Juliusz Cezar czy Cyceron. Kazdy z
                                      nich mial swoj sposob uprawiania polityki. I kazdemu z nich wiadoma jest stara
                                      prawda ich fachu: niewazne co i jak robisz, wazne, aby bylo skuteczne i
                                      korzytsne dla ciebie.
                      • Gość: radca Re: Dora IP: *.olsztyn.mm.pl 21.11.04, 09:45
                        otóz pan papież nie powinien zostac honorowym obywatel Olsztyna ponieważ NIE MA
                        KU TEMU ŻADNEGO RACJONALNEGO UZASADNIENIA.
    • Gość: dsfdsgfds Re: Papież honorowym Olsztynianinem IP: *.olsztyn.mm.pl 18.11.04, 22:15
      prl nie byl panstwem policyjnym tak dalece jak IIIrp jest koscielnym
      • Gość: radca Re: Papież honorowym Olsztynianinem IP: 213.25.179.* 19.11.04, 10:00
        Jest to niestety prawda.
    • being28 A co z Arafatem? 22.11.04, 18:08
      Czemu nikt nie podchwycil pomyslu na patronowanie jednej ze szkol przez Jasera
      Arafata? Laureat Nobla, bojownik o wolnosc (miniatura Pilsudskiego).

W sprawie papieza to zawsze mozna zmienic nazwe Olsztyna- ale to w przyszlosci,
      mam nadzieje dalekiej.
      • venus99 Re: A co z Arafatem? 22.11.04, 19:11
        Arafat-terrorysta,morderca,kretacz i kłamca,malwersant - znakomity wzór dla
        młodzieży. za porównanie z Piłsudskim możesz dostać tylko w pysk.
        • being28 Re: A co z Arafatem? 22.11.04, 20:25
          Moze byc szkola im. Dżochara Dudajewa:)

Kiedys zmieniono Katowcie na Staligrod, az sie boje przyszlosci!!!

PS. Jakby tak szkole Arafata zrobic, to wdowa moglaby tramwaje nam fundnac-stac
          ja:)
    • Gość: spoko Re: Papież honorowym Olsztynianinem IP: *.olsztyn.mm.pl 22.11.04, 20:39
      Czytam i czytam Wasze opinie, i dziwię się Wam. Krytykujecie Prezydenta że
      pojechał i niewadomo za czyją kasę... A zobaczcie jak to było w Toruniu.
      www.um.torun.pl/torun/miasto/honor.php#jpII
      cytuję: "
      Aby prosić papieża o przyjęcie tej godności, do Rzymu pojechała ponad 650
      osobowa delegacja lokalnych władz, duchowieństwa, środowisk akademickich,
      twórczych, biznesowych i innych oraz mieszkańców Torunia i Diecezji Toruńskiej.
      Papież spotkał się z delegacją 19 lutego 1998 r. na specjalnej, trwającej 1,5
      godziny audiencji. Działo się to dokładnie w 525 rocznice urodzin Mikołaja
      Kopernika, którego kopia portretu była jednym z darów od torunian. -
      Sprawiliście mi wielka radość tymi odwiedzinami, bo ziemia toruńska, a
      zwłaszcza miasto Toruń są mi znane i drogie - odpowiedział Jan Paweł II.
      Przybliża mi to miasto przede wszystkim postać wielkiego jego syna - Mikołaja
      Kopernika (...) jest on obecny w świadomości wszystkich Polaków, a zwłaszcza
      mieszkańców Torunia poprzez uniwersytet, który nosi jego imię. Od dzisiaj czuję
      się jeszcze bardziej związany z tym miastem i z wami."

Zatem nasuwa się pytanie, czy Olsztyn jest 650 razy biedniejszy niż Toruń, czy
      liczy sie jakość czy ilośc. (Nie wspominam o kasie, bo wiedzy za czyją kasę
      pojechał prezydent nie mam a populistą niejestem) Pozdrawiam

• being28 Re: Papież honorowym Olsztynianinem 22.11.04, 20:46
        W Toruniu maja o.Rydzyka:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2406157.html
        W skrocie: ojciec buduje akademiki za 500mln, do tego kupa roznych domow
        starosci.

"Trzeba prosić Boga o środki na tę budowę, bo przecież do niego należą
        wszystkie banki"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka