Dodaj do ulubionych

Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta?

IP: 69.158.130.* 06.12.04, 01:24
Ciekaw jestem jaka jest rozpietosc potraw swiatecznych na waszym stole.. u
mnie od paru ladnych lat zawital pieczony indyk...

czuwaj
Obserwuj wątek
    • muraszka1 Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta 06.12.04, 17:53
      Jest tego sporo,
      ale na razie swieta kojarza mi sie z odejsciem Mamy,
      a to Ona robila te wszystkie oryginalne pysznosci.
      Pewnie za kilka lat...
      • lustroo Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta 07.12.04, 08:16
        Oryginalne chyba nie

Samażony karp i pstrąg, kapusta z grzybami, kluski z makiem, ziemniaki, kompot
        z suszonych owoców, śledź, albo w oleju i miodem i rodzynkami na słodko, albo w
        śmietanie z cebulką i jabłkiem, albo oba, może też być gotowana ryba posypana
        gotowanym pokrojonym w kostkę jajkiem i ugotowaną w kostkę marchewką, i na to
        zasmażka z bułki tartej z masłem, chrzan, ćwikła z chrzanem - to na Wigilię

A w święta oprócz wędlin sałatka jarzynowa, może bigos, sernik, ciasto
        drożdżowe jedno z budyniem drugie z makiem i z makiem (mamuśka robi pszne mniam)
        • angela-rt Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta 07.12.04, 10:57
          lustroo napisała:

> Oryginalne chyba nie
          ......ziemniaki,

Ziemniaki????Pierwsze słysze ,a jaką to potrawe z nich robisz,lustereczko-
          ciekawa jestem;-))))))))))))))))))))
          • lustroo Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta 08.12.04, 07:54
            U mnie w domu kolacja jest w formie obiadu czyli wszystko jest na półmiskach i
            nakładasz sobie co chcesz ziemniaki i rybę i kapustę... itd :)
            Koleżanka mówi, wiesz u mojej teściowej to się je na kolację ziemniaki, tak jak
            na obiad, a ja mówię, u nas też się tak je :)
            Ja nie wyobrażam sobie Wigili inaczej :)
            • angela-rt Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta 08.12.04, 09:07
              No u mnie tez na połmiskach i nakładasz sobie co chcesz,ale akurat ziemniakow
              nie jadamy ,a ja myslałam,ze jakąś potrawe z nich robicie i juz sie
              zastanawiałam co ???;-))))
              • muraszka1 Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta 08.12.04, 09:38
                Angela,nie wiem,moze juz pisalam o babce wigilijnej mojej Mamy.
                Tam sa ziemniaki.
                To taki postny przekladaniec.
                Placki ziemniaczane,filety rybne(juz usmazone),
                grzyby(juz miekkie),cebula i surowe talarki ziemniakow,
                i co jeszcze przyjdzie do glowy.
                To wszystko przekladane az po sufit garnaka,
                zalane oliwa z oliwek. Zapiekane.
                Kto ,co lubi,mozna komponowac sosy ,dodac ostra papryke.
                Ta potrawa byla zawsze przebojem Świat Bozego Narodzenia.
                • Gość: AGA viva ziemniaki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 12:37
                  A ja myślę, że ziemniaki po ardeńsku mogą wypaść świetnie:
                  duże pyrki gotujemy w łupinach, potem wzdłuż przekroić, wydrążyć, miąższ
                  ugnieść z masłem, gałką muszkatołową i jajkiem, można skwarki (jeśli ktoś nie
                  przestrzega postu)troszkę śmietanki ewentualnie, to wszystko znowu do łupinek i
                  zapiec w piekarniku, posypawszy startym serem. Pycha. Być może ma to też inną
                  nazwę
                  • lustroo Re: Potrawy 08.12.04, 13:29
                    Ciekawe rzeczy jadacie :)
                    • Gość: mamut Re: Potrawy IP: *.sympatico.ca 09.12.04, 01:58
                      Wigilia zwykle bywa rybna.. czyli u mnie sledz w oleju, occie, zimniaczany
                      sledz, karp po grecku, smazony losos lub pstrag, grzybki w occie (mniam mniam)
                      albo smazone borowiki, salatka wazywna, salatka z glupiego jasia, knysze (od
                      okolo 13 lat na naszym stole - siostra kiedys sprobowala zrobic i cholernie
                      przypadly do gustu - swietne z barszczem), oczywiscie barszcz z uszkami,
                      pierogi z kapusta i grzybami. Pozniej makowiec i sernik.. wiedenski znaczy sie.
                      • angela-rt Re: Potrawy 09.12.04, 12:14
                        A w mojej rodzinie to tak: barszcz z uszkami,pierogi z kapusta i
                        grzybammi,kapustka postna z grzybkami,ryby w roznych postaciach i roznych
                        maści,sałatki wszelkiego rodzaju,makowiec,sernik i inne takie...a w rodzinie
                        mojego męzusia troche inaczej bo bez pierogów ktore ja wprowadziłam i juz są,w
                        miejsce barszczu zupka rybna-ale dobra więc nie płacze,a pozostałe potrawy
                        roznią sie moze sposobem wykonania,ale takze sa smaczne.
                        • angela-rt Re: Potrawy 09.12.04, 12:15
                          A Muraszka zapomniałam dodać ,ze ta babka mnie zaintrygowała ,ciekawa smaku
                          jestem,a kutie jadacie????
                          • muraszka1 Re: Potrawy 09.12.04, 12:24
                            Ta babka,to rozkosz podniebienia.
                            Nigdy nie da sie przejesc.
                            Kutie jadlam dawno,kiedys w dziecinstwie.
                      • borasca0107 Re: Potrawy 09.12.04, 17:12
                        Mamut - zamorduje - normalnie wprosze sie do Ciebie bezczelnie na wigilie!!!
                        GRR :))

ales Ty sie sprytnie ustawil - wigilia po polsku z taaaaaaaaaaaaaaaaaaakim
                        zartkiem, a potem swieta z zona po kanadyjsku z taaaaaaaaaakim indykiem na
                        stole - eeeh.. takiemu to dobrze!!

co to sa knysze???

Czytajac Wasze opisy potraw moge szczerze przyznac, ze moj slinotok buzuje na
                        calego... ratunkuuuuuuuuuuuuuu!! :))
                        • Gość: mamut Re: Potrawy IP: *.sympatico.ca 10.12.04, 06:48
                          Niestety borasca w tym roku bedzie innaczej bo jedna trzecia mojej rodziny
                          pracuje w wigilie a nastepnie do poludnia dnia
                          nastepnego..GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR wsciekly jestem.. Jeszcze nie wiem co z ta
                          wigilia bedzie. Pewnie sie nieco okroji. Co do obiadu w Orangeville to
                          zobaczymy, ale zawsze jest pysznie.

czuwaj
                          • lustroo Re: Potrawy 10.12.04, 07:46
                            Kutię raz kiedy zrobiliśmy, ale nie miała zbytniego powodzenia.
                            Przepis na knysze kiedyś miałam, nigdy nie robiłam, Mamut "ślinki narobił",
                            hmmm, a może by odkopać ten przepis :)
                            • Gość: mamut Re: Potrawy IP: *.sympatico.ca 11.12.04, 00:09
                              Warto odkopac bo pyszne, ja zawsze sie z przyjemnoscia najadam, choc wiem ze to
                              sporo roboty, ale jak ktos jest wprawiony w kuchennym wojowaniu to rade sobie
                              da.
                          • borasca0107 Re: Potrawy 11.12.04, 05:36
                            Gość portalu: mamut napisał(a):

> Niestety borasca

no ladnie.. Ty Mamut masz szczescie, ze wybywam z miasta bo inaczej mialbys
                            mnie pod drzwiami czy Ci sie to podoba czy nie :))) - na wech trafilabym do Was
                            do takieeeeeeeeego stolu :)))))

a kto z Was raczyl sie w wigilie zupkami chinskimi??? :)))))))))
                            • lustroo Re: Potrawy 13.12.04, 13:15
                              Tylko, że ja nigdy nie robiłam drożdżowego ciasta, to by było wyzwanie, a jak
                              się nie uda :( opowiem po świetach czy podjęłam się zadania :)
    • Gość: . Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta IP: *.ols.vectranet.pl 16.12.04, 19:23
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka