Gość: mamut IP: 69.158.130.* 06.12.04, 01:24 Ciekaw jestem jaka jest rozpietosc potraw swiatecznych na waszym stole.. u mnie od paru ladnych lat zawital pieczony indyk... czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muraszka1 Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta 06.12.04, 17:53 Jest tego sporo, ale na razie swieta kojarza mi sie z odejsciem Mamy, a to Ona robila te wszystkie oryginalne pysznosci. Pewnie za kilka lat... Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta 07.12.04, 08:16 Oryginalne chyba nie Samażony karp i pstrąg, kapusta z grzybami, kluski z makiem, ziemniaki, kompot z suszonych owoców, śledź, albo w oleju i miodem i rodzynkami na słodko, albo w śmietanie z cebulką i jabłkiem, albo oba, może też być gotowana ryba posypana gotowanym pokrojonym w kostkę jajkiem i ugotowaną w kostkę marchewką, i na to zasmażka z bułki tartej z masłem, chrzan, ćwikła z chrzanem - to na Wigilię A w święta oprócz wędlin sałatka jarzynowa, może bigos, sernik, ciasto drożdżowe jedno z budyniem drugie z makiem i z makiem (mamuśka robi pszne mniam) Odpowiedz Link Zgłoś
angela-rt Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta 07.12.04, 10:57 lustroo napisała: > Oryginalne chyba nie ......ziemniaki, Ziemniaki????Pierwsze słysze ,a jaką to potrawe z nich robisz,lustereczko- ciekawa jestem;-)))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta 08.12.04, 07:54 U mnie w domu kolacja jest w formie obiadu czyli wszystko jest na półmiskach i nakładasz sobie co chcesz ziemniaki i rybę i kapustę... itd :) Koleżanka mówi, wiesz u mojej teściowej to się je na kolację ziemniaki, tak jak na obiad, a ja mówię, u nas też się tak je :) Ja nie wyobrażam sobie Wigili inaczej :) Odpowiedz Link Zgłoś
angela-rt Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta 08.12.04, 09:07 No u mnie tez na połmiskach i nakładasz sobie co chcesz,ale akurat ziemniakow nie jadamy ,a ja myslałam,ze jakąś potrawe z nich robicie i juz sie zastanawiałam co ???;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta 08.12.04, 09:38 Angela,nie wiem,moze juz pisalam o babce wigilijnej mojej Mamy. Tam sa ziemniaki. To taki postny przekladaniec. Placki ziemniaczane,filety rybne(juz usmazone), grzyby(juz miekkie),cebula i surowe talarki ziemniakow, i co jeszcze przyjdzie do glowy. To wszystko przekladane az po sufit garnaka, zalane oliwa z oliwek. Zapiekane. Kto ,co lubi,mozna komponowac sosy ,dodac ostra papryke. Ta potrawa byla zawsze przebojem Świat Bozego Narodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA viva ziemniaki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 12:37 A ja myślę, że ziemniaki po ardeńsku mogą wypaść świetnie: duże pyrki gotujemy w łupinach, potem wzdłuż przekroić, wydrążyć, miąższ ugnieść z masłem, gałką muszkatołową i jajkiem, można skwarki (jeśli ktoś nie przestrzega postu)troszkę śmietanki ewentualnie, to wszystko znowu do łupinek i zapiec w piekarniku, posypawszy startym serem. Pycha. Być może ma to też inną nazwę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Potrawy IP: *.sympatico.ca 09.12.04, 01:58 Wigilia zwykle bywa rybna.. czyli u mnie sledz w oleju, occie, zimniaczany sledz, karp po grecku, smazony losos lub pstrag, grzybki w occie (mniam mniam) albo smazone borowiki, salatka wazywna, salatka z glupiego jasia, knysze (od okolo 13 lat na naszym stole - siostra kiedys sprobowala zrobic i cholernie przypadly do gustu - swietne z barszczem), oczywiscie barszcz z uszkami, pierogi z kapusta i grzybami. Pozniej makowiec i sernik.. wiedenski znaczy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
angela-rt Re: Potrawy 09.12.04, 12:14 A w mojej rodzinie to tak: barszcz z uszkami,pierogi z kapusta i grzybammi,kapustka postna z grzybkami,ryby w roznych postaciach i roznych maści,sałatki wszelkiego rodzaju,makowiec,sernik i inne takie...a w rodzinie mojego męzusia troche inaczej bo bez pierogów ktore ja wprowadziłam i juz są,w miejsce barszczu zupka rybna-ale dobra więc nie płacze,a pozostałe potrawy roznią sie moze sposobem wykonania,ale takze sa smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
angela-rt Re: Potrawy 09.12.04, 12:15 A Muraszka zapomniałam dodać ,ze ta babka mnie zaintrygowała ,ciekawa smaku jestem,a kutie jadacie???? Odpowiedz Link Zgłoś
muraszka1 Re: Potrawy 09.12.04, 12:24 Ta babka,to rozkosz podniebienia. Nigdy nie da sie przejesc. Kutie jadlam dawno,kiedys w dziecinstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
borasca0107 Re: Potrawy 09.12.04, 17:12 Mamut - zamorduje - normalnie wprosze sie do Ciebie bezczelnie na wigilie!!! GRR :)) ales Ty sie sprytnie ustawil - wigilia po polsku z taaaaaaaaaaaaaaaaaaakim zartkiem, a potem swieta z zona po kanadyjsku z taaaaaaaaaakim indykiem na stole - eeeh.. takiemu to dobrze!! co to sa knysze??? Czytajac Wasze opisy potraw moge szczerze przyznac, ze moj slinotok buzuje na calego... ratunkuuuuuuuuuuuuuu!! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Potrawy IP: *.sympatico.ca 10.12.04, 06:48 Niestety borasca w tym roku bedzie innaczej bo jedna trzecia mojej rodziny pracuje w wigilie a nastepnie do poludnia dnia nastepnego..GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR wsciekly jestem.. Jeszcze nie wiem co z ta wigilia bedzie. Pewnie sie nieco okroji. Co do obiadu w Orangeville to zobaczymy, ale zawsze jest pysznie. czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Potrawy 10.12.04, 07:46 Kutię raz kiedy zrobiliśmy, ale nie miała zbytniego powodzenia. Przepis na knysze kiedyś miałam, nigdy nie robiłam, Mamut "ślinki narobił", hmmm, a może by odkopać ten przepis :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Potrawy IP: *.sympatico.ca 11.12.04, 00:09 Warto odkopac bo pyszne, ja zawsze sie z przyjemnoscia najadam, choc wiem ze to sporo roboty, ale jak ktos jest wprawiony w kuchennym wojowaniu to rade sobie da. Odpowiedz Link Zgłoś
borasca0107 Re: Potrawy 11.12.04, 05:36 Gość portalu: mamut napisał(a): > Niestety borasca no ladnie.. Ty Mamut masz szczescie, ze wybywam z miasta bo inaczej mialbys mnie pod drzwiami czy Ci sie to podoba czy nie :))) - na wech trafilabym do Was do takieeeeeeeeego stolu :))))) a kto z Was raczyl sie w wigilie zupkami chinskimi??? :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Potrawy 13.12.04, 13:15 Tylko, że ja nigdy nie robiłam drożdżowego ciasta, to by było wyzwanie, a jak się nie uda :( opowiem po świetach czy podjęłam się zadania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Czy jadacie jakies orginalne potrawy w swieta IP: *.ols.vectranet.pl 16.12.04, 19:23 Odpowiedz Link Zgłoś