IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.05, 17:11
Od kilku lat mieszkam poza Olsztynem, myślę o powrocie, sądzicie, że to ma
sens?
Obserwuj wątek
    • zbyszek07 Re: Wrócić? 23.02.05, 07:25
      Z praca kiepsko,
      ale klimat naszego miasta jest niepowtarzalny.
      Przyjedz, zobacz, przemysl...
      Ja bym sie nie zastanawial,
      ale wszystko zalezy od sytuacjii.
      Pozdrawiam!
      :-)
      • Gość: sari Re: Wrócić? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.02.05, 08:51
        Ja wróciłam i nie żałuję. Olsztyn jest wspaniałym miastem do mieszkania,do
        spędzania wolnego czasu i do wychowywania dzieci.
        • Gość: grzalka Re: Wrócić? IP: *.olsztyn.mm.pl 23.02.05, 11:12
          Zazdroszczę Wam takich wniosków. Ja tu przyjechałam 5 lat temu z Gdyni i nie ma
          dnia, żebym nie żałowała.

Dlaczego to najlepsze miejsce do wychowywania dzieci?
          • zbyszek07 Re: Wrócić? 23.02.05, 11:26
            Mozliwe ze zalujesz gdyz Twoje korzenie zostaly w Gdyni.
            Tyle natury co w Olsztynie nie ma chyba rzadne miasto...
            lasy, jeziora, rzeki, wszystko jest w tym miescie.
        • Gość: belferka Re: Wrócić? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 14:45
          Chodzi własnie o dzieci, moja córka idzie w tym roku do szkoły, wiem, że w
          Warszawie, gdzie obecnie mieszkam ma pewnie lepsze perspektywy - widzę różnice
          nawet w przedszkolach, ale czuję, że w Olsztynie bedzie bezpieczniej. Tutaj
          pracujemy (jestem nauczycielką ale pracuje do 17-18) od rana do wieczora,
          widujemy się przy obiado-kolacji, nie ma rodziny, nie ma prawdziwych przyjaciół
          jedynie znajomi. Coraz częściej zastanawiam się, czy pieniądze są tego warte?
          • Gość: belferka Re: Wrócić? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 14:49
            aha i w Olsztynie sa moje korzenie chociaż Warszawe naprawdę lubię ale to nie
            to samo ...
            • zbyszek07 Re: Wrócić? 23.02.05, 14:57
              tak... to nie to samo...
              Olsztyn to jest Olsztyn po prostu!
              • Gość: belferka Re: Wrócić? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 15:23
                Masz rację, teraz tylko muszę przekonac męża, znależć pracę, pożegnać się z
                ustabilizowaną i całkiem niezłą pozycją zawodową w stolicy, pożegnac ulubione
                miejsca i znajomych, wytłumaczyć córce dla czego w Olsztynie nie jeżdżą
                tramwaje i metro, zapakować psa i chyba wrócę, chociaż uwierzcie decyzja wcale
                niełatwa.
                • wolej5 Re: Wrócić? 23.02.05, 16:59
                  Za rok będziesz jej tłumaczyć dlaczego w Warszawie nie ma jezior i lasów. Mąż
                  też będzie zadowolony. Olsztynianki są piękne...:)
                  • Gość: belferka Re: Wrócić? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 17:49
                    Co do urody olsztynianek nie mam najmniejszych wątpliwości, bo ... sama nia
                    jestem
    • Gość: też nauczycielka Zostań w Warszawie ! IP: *.aster.pl 23.02.05, 17:23
      Dlaczego uwazasz, ze w Olsztynie będzie bezpieczniej?
      Ja też przed laty też przywędrowalam do Warszawy. Jednym z powodów były właśnie
      mozliwosci kształcnia dziecka. Mieszkałam wprawdzie w 100 tys. miescie, w którym
      była wyższa uczelnia, ale wydawało mi się, że w Warszawie dziecko będzie miało
      więcej możliwości. I nie pomylilam się. Przyjaciół mam, ale niewielu.
      Przyzwycziłam się.
      Polubiłam Warszawę, choć żyje sie tu trudno. Jeśli mogę Ci coś poradzić, to może
      zmień coś w swojej pracy, rozkład dnia, abyś mogła częściej przebwać z
      dzieckiem. Mąż ma pewnie satysfakcjonująca pracę, ktora gwarantuje Wam
      stabilizację, więc czy warto to burzyć? Może w tym roku, gdy córka będzie w 1
      klasie popracuj na 1/2 etatu? Życzę powodzenia.
      • Gość: belferka Re: Zostań w Warszawie ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 17:48
        Mąż ma firmę, którą może przenieść do Olsztyna, ale praca na 1/2 etatu nie
        wchodzi w grę niestety. Przyznam się szczerze, że po prostu tęsknię, byłam
        pewna, że się przyzwyczaiłam, niestety poza tym jest jeszcze jedna istotna
        rzecz, za te same pieniądze w Olsztynie kupię co najmniej dwa razy większe
        mieszkanie, a jak ma się w perspektywie spłatę przez 20 lat, to chyba lepiej
        mieć świadomość, że za coś konkretnego.
        • Gość: też nauczycielka Re: Zostań w Warszawie ! IP: *.aster.pl 23.02.05, 18:02
          Dlaczego praca na 1/2 etatu nie wchodzi w grę? Przecież Karta Nauczyciela
          zezwala Ci na to, nic nie tracisz do emerytury. No, chyba, że to się wiąże z
          awansem, to fakt. Nawet ja pracujesz w nauczaniu zintegrowanym, to możesz
          pertrakrować z dyrektorką. Może zrozumie sytuacje rodzinną? Z drugiej strony,
          czy firma męża będzie równie dobrze prosperowała w Olsztynie jak w Warzsawie?
          Zgadzam się natomiast co do cen mieszkań, niestety. To jest jakiś obłęd, którego
          nie sposób zrozumieć.
          • Gość: belferka Re: Zostań w Warszawie ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 18:15
            Pracuję w gimnazjum, a praca na 1/2 etatu nie wchodzi w grę ze względów
            finansowych, awanse póki co mam za sobą. Niestety cen mieszkań nie jestem w
            stanie przeskoczyć. Co do firmy męża to oczywiście będzie zarabiał mniej, ja
            zreszta też, bo róznica w dodatkach motywacyjnych czy za wychowawstwo jest
            kolosalna; z drugiej strony w Olsztynie zycie jest po prostu tańsze.
            • muraszka1 Re: Zostań w Warszawie ! 23.02.05, 18:28
              To masz dylemat! Raczej zostan w Warszawie.
              W Olsztynie likwidowane sa szkoly i przedszkola.
              Chyba,ze wykladasz jezyki? Polecam TWP.
              Towarzystwo Wiedzy Powszechnej.
              Tam sa uprawnienia uniwersyteckie.
              Pani Teresa Malec.Osoba najwazniejsza.
              Poszukaj pracy a kiedy bedziesz miala,
              to wtedy ,przyjezdzaj.
              Powodzenia Olsztynianko.
              • Gość: belferka Re: Zostań w Warszawie ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 18:41
                Niestety jestem zwykłym historykiem, myślałam, że skorzystam z okazji, bo w
                nowym roku szkolnym wielu nauczyciele odchodzi, toostatnia nadzieja na
                wczesniejsza emeryturę
                • Gość: sari Re:Wracaj! IP: *.ols.vectranet.pl 23.02.05, 19:41
                  Mieszkałam i pracowałam w W-wie i bardzo polubiłam to miasto. Pracowałam,
                  zarabiałam i wydawałam dużo,ale na dłuższą metę jest to męczące.Wróciłam do
                  Olsztyna z mężem (też Olsztyniakiem) żeby urodzić tu dziecko, żeby być z
                  rodziną, a weekendy spędzać nad jeziorem lub na działce grillując. Żyję sobie
                  teraz spokojnie i tylko czasem odzywają się wrzody, których nabawiłam się w
                  stresującej stolicy :)) A W-wie i tak jestem przynajmniej 6 razy w roku, bo nie
                  mogę się oprzeć np.Galerii Mokotów...
                  • Gość: belferka Re:Wracaj! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 20:32
                    sari rozumiesz mnie więc doskonale, chciałabym miec drugie dziecko w W-wie
                    bedzie to niemozliwe, poza tym weekendy rodzinne, które dopiero teraz doceniam,
                    bo kiedyś byłam szczęśliwa, że z rodziną to tak od czasu do czasu. I masz
                    rację, na zakupy zawsze można przyjechać, tym bardziej, że galerię Mokotów
                    także lubię
                • muraszka1 Re: Zostań w Warszawie ! 23.02.05, 19:41
                  A moze historyk tez sie przyda?
                  Porozmawiaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka