Dodaj do ulubionych

Chór Aleksandrowa w Olsztynie

22.03.05, 10:54
Prezent góry, gór, rzeki, rzek, słońca, słońc, prezydenta CCCP, króla Polski
Władmira Putina dla mieszkańców Olsztyna z okazji 60-lecia wyzwolenia miasta
z rąk faszystów. 29.03.05, hala Urania. 2 koncerty, o 17.00 i 20.00. Bilety
60 i 90 zl.

www.ear.com.pl/index2.htm
Klikamy w Aktualności (lewy, dolny róg), potem w czerwone literki.
Obserwuj wątek
    • Gość: szwadron Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: 5.5R6D* / *.pg.com 22.03.05, 11:15
      czesc i swaboda sowietskom naroda...

z jewropejskim pozdrowieniem towarzysze
      • Gość: grzalka czy można jeszcze dostać bilety???? IP: *.olsztyn.mm.pl 22.03.05, 13:17
        Gdzie?????
        • Gość: sari Re: czy można jeszcze dostać bilety???? IP: *.ols.vectranet.pl 22.03.05, 16:03
          Bardzo się cieszę, że na zorganizowany specjalnie dla kombatantów koncert chóru
          w W-wie mało kto przyszedł. Ale w Olsztynie wielu towarzyszy pobiegnie w
          podskokach...
        • Gość: ada Re: czy można jeszcze dostać bilety???? IP: *.olsztyn.mm.pl 28.03.05, 16:15
          u mnie
    • Gość: OBS Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.olsztyn.mm.pl 22.03.05, 18:33
      Młodzi gniewni-nie piszcie głupot.Kultura nie ma granic.Chór ALEKSANDROWA
      "gościł" na salonach Watykanu.SŁUCHAŁ ich Ojciec ŚWIĘTY.
      • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 22.03.05, 21:11
        Dajcie spokój , to jest najlepszy Chór świata - Chór Aleksandrowa jest jedynym
        zwycięzcą II wojny światowej. A jego utwory i piesni znane są na calej kuli
        ziemskiej. Nalezy sie jemu największy szacunek, owacje na stojąco.
        W Krakowie bilety chodziły po 100 i 200zł. Ludzi pełna sala byla.
        Serio warto iśc na występ, przynajmniej zrobić prezent ludziom starszym.
        Myślę , ze nie jedna starsza osoba chciałaby iść.
        • miki-3 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 22.03.05, 21:33
          LENINGRAD COWBOYS był taki zespół .(jest?).
          pamietny występ z chórem armii radzieckiej.
          total bałałajka szoł.
          dlatego warto cenic ten chór.

• rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 22.03.05, 21:35
            cenić należy, choćby za Kalinke :)
            • grzalka Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 22.03.05, 21:46
              I co, nikt nie wie, gdzie jeszcze mogą być bilety?
              Ja bym bardzo chciała pójść, a stara nie jestem.....
              • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 22.03.05, 21:48
                mlodoś ok, ale pomyśl jaką frajde zrobisz zabierając starszych - gwarantuję ,
                że to dla nich byłby najlepszy prezent :)
                pozdrawiam
                • Gość: sam_sob Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 08:08
                  Liczysz na frajdę dla starszych ze strony tych, co ich łokciami lub śnieżkami
                  codziennie ich dyskryminują. Zajrzyj na przystanek kolejowy, autobusowy lub
                  tramwajowy tam najłatwiej dostrzec szacunek dla starszych.
                  pzdr
              • Gość: beata Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 12:16
                Bedzie jeszcze jeden koncert 04.04.05 dla tych, ktorzy nie dostali biletow na
                marzec.
      • being28 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 23.03.05, 10:33
        Chór przyjechał z okazji wyzwolenia naszego kraju z rąk .... (wstawić sobie
        kraj). Spiewacy odwiedza wieksze miasta w Polsce.

A ja robie tylko reklamę:)
        • Gość: sari Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 23.03.05, 18:37
          A ja nie znoszę wszystkiego co ruskie i co na to poradzę??
          • Gość: maja Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 00:40
            KGB tańczy i spiewa... Podobno uczniom w szkolach jakies bilety sponsorowane
            rozdaja. Ciekawe kto za to placi? A wy tu z tymi starszymi wyjeżdzacie. Taaa,
            najlepiej zabrac na wystep kogos kto na Syberii mieszkal, albo w rodzinie mial
            kogos z Katynia... Ale by mieli radoche i wspomnienia...
            • zbyszek07 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 24.03.05, 07:12
              Ide na 20
              :-)
            • Gość: sari Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.03.05, 07:49
              Gość portalu: maja napisał(a):
              Taaa,
              > najlepiej zabrac na wystep kogos kto na Syberii mieszkal, albo w rodzinie
              mial
              > kogos z Katynia... Ale by mieli radoche i wspomnienia...

Masz rację!
              • grzalka Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 24.03.05, 12:24
                Eee, przesadzacie. Chór jest dobry i tyle.
                • Gość: maja Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 16:39
                  Lenin i Stalin tez byli dobrzy. Caly swiat przewrocili do gory nogami. A jakie
                  dobre w swoim fachu bylo (i nadal jest) KBG! Aż prosi sie o oklaski!
                  • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 24.03.05, 20:38
                    Doczekalismy się aktualnie wolności, mamy wybór iść lub nie iść, ale nie wypada
                    krytykować tych co pójdą.
                    Wasze niektóre wypowiedzi mowiace , że wszystko co sowieckie to złe i
                    znienawidzone , nie są prawdą. Trzeba odróżnić zło od dobrego i troche spojrzeć
                    z innej strony i obiektywnie. Nie wolno palić na stosie sztuke , kulturę ,
                    tradycje. Wnet zakażecie czytać dzieła Dostojewskiego, Tołstoja, Puszkina czy
                    biednego Jerofiejewa, nie wspomnę o Sołzencyninie, który pokazał nam życie w
                    łagrach. Do wszystkiego trzeba podejśc i z pokorą i z szacunkiem.
                    pozdrawiam
                    • Gość: sari Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 24.03.05, 22:22
                      Znam osobę,która przeżyła II wojnę św. i którą nawet krótkie ogladanie PRO7 i
                      innych niemieckojęzycznych stacji przyprawiało o dreszcze- z wiadomych
                      względów. Analogicznie -mimo, że jestem młoda i nie mam podobnych doświadczeń,
                      działa na mnie cała "kultura"radziecka. Właśnie radziecka, a nie rosyjska.
                      • Gość: maja Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 23:06
                        Rita chyba w ogole nie czuje, o co chodzi. Nie odróżnia wielkiej sztuki
                        rosyjskiej od landrynkowej propagandy ZSRR.
                        • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 25.03.05, 19:20
                          Drogie Panie - być może nie mam racji, ale wasza nutka małej nienawiści do
                          wszystkiego co radzieckie, sowieckie wisi nad Wami. To czuć w wpisie.
                          Jednak sztuka pozostaje sztuką. Chór Aleksandrowa jest doceniany na całym
                          świecie, występowiał przed wieloma osobistościami i dalej cieszy sie ogromnym
                          powodzeniem.
                          W swoim kunszcie i fachu jest znakomity.
                          Podchodzicie do sprawy ogólnie - Niemcy mieli Hitlera to wszystko co niemieckie
                          to zło, ZSRR mialo Stalina , to wszyscy Rosjanie są żli. Utarło sie , że Polak
                          kradnie - czy to znaczy ,że wszyscy Polacy są złodzieje ? Powiem, jestem z
                          Polski i wszyscy za granicą zaczną trzymać rekę w kieszeni ściskając portfele.
                          Dajcie spokój, przełamcie swoje opory i czas na koncert:)
                          Może, kiedy usłyszycie , zobaczycie to docenicie sztukę.
                          Nie jedne wspomnienia bywają bolesne, ale czy to znaczy, że mamy się mścić i
                          całe zycie nosić złość w sobie ?
                          Wiele rzeczy trzeba zrozumieć i zapytać sie siebie - cóż Ci artyści z Chóru
                          Aleksandrowa są winni ? - No cóż są winni ?
                          Kaaaaalinka,ka,ka Kalinka ka,ka... maja ;)))))
                          Wesołych Świąt
                          • Gość: obs Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.olsztyn.mm.pl 25.03.05, 19:46
                            RITA za twoją wypowiedz-kocham Cię Świątecznie.Jest bardzo obiektywna-jestem pod
                            wrażeniem.Pozdrawiam.
                            • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 25.03.05, 20:48
                              Gość portalu: obs napisał(a):

> RITA za twoją wypowiedz-kocham Cię Świątecznie.Jest bardzo obiektywna-jestem
                              po
                              > d
                              > wrażeniem.Pozdrawiam.

Wesołych Świat
                              Miłą niespodziankę mi zrobiłeś.
                              Ciepłych słów nigdy nie za dużo :)
                              • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 25.03.05, 20:52
                                Zapomniałam powiedzieć, że to jeszcze nie koniec dyskuty - jutro cały Olsztyn
                                zaskoczę :)
                                sari - trzymaj sie krzesła lub koszyka z jajeczkami ;))))
                                wesołego jajeczka
                                • Gość: sari Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 25.03.05, 21:49
                                  Możesz nawet wyskoczyć im na scenę i zatańczyć.Chcecie ich słuchac-proszę
                                  bardzo,mnie jednak nie przekonacie. Mierzi mnie ten chór,tak jak ruska rewia na
                                  lodzie a w roli głownej krowa na łyżwach.
                                  • Gość: maja Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 22:45
                                    Rita innych glosow nie czyta
                                    Rita to zegarynka
                                    • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 25.03.05, 22:50
                                      hej, hej - jutro Was przekonam - mogę się załozyć, mam w rękach mocny atut,
                                      bardzo mocny , jesli kochacie tylko swoje miasto.
                                      Mocno trzymajcie te koszyczki z jajeczkami , by sie nie rozbily ;)))
                                      Sari - chciałabym tak tańczyc jak oni tańczą :)
                                      Sari - Ty chyba jesteś zwoleniczką tańców na stole ;))))(przepraszam)
                                      milych snów dziewczynki :)
                                      • Gość: ru Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 11:59
                                        To mozna te bilety gdzieś jeszcze kupić czy nie??
                                        W Uranii i realu już od dawna nie. Może ktoś sprzeda?
                                        • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 26.03.05, 19:25
                                          Myślałam, że wszystko co mam do powiedzenia, ale jeszcze nie, muszę dodać, że
                                          mimo, że narażę sie to powiem, że jestem dumna Olsztynianka, że taki Wielki
                                          Chór przyjeżdza do Olsztyna. Wcale nie musi u Was występować, na swej trasie ma
                                          wiele miast i patrząc na wątki w innych miastach, takiej debaty jak w Olsztynie
                                          nie było. Tam nawet do głowy by nie przyszło, by zakazywać czy wyśmiewać
                                          chętnych na koncert. Spójrzcie na Szczecin, tam debatują nad nową halą
                                          widowiskową, by mogły występować rózne gwiazdy w tym i tak bardzo krytykowany
                                          przez Was Chór Aleksandrowa. Tam takie koncerty wykorzystują na budowę, na
                                          debacie związanej z inwestycją, a Wy, prosze bardzo nad czym ? Debatujecie o
                                          obsesjach jakiś, o jakimś kamieniu który lezy Wam na sercu nawet nie starając
                                          się go skruszyć.
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=22015483&v=2&s=0
                                          Jeśli możemy być dumni, to z samych siebie,z tego, że mimo wszystko nie żywimy
                                          nienawiści ani do Rosjan, ani do Niemców, ani do Ukraińców, ani do nikogo w
                                          szczególności, a już napewno nie w rozmiarach, jakie usprawiedliwiałyby,
                                          dramatyzowanie i rozdzieranie szat.
                                          Jeśli przekonałam Was, to zapraszam na koncert, być może tam, pod wpływem
                                          muzyki lody stopnieją.
                                          O wspomnienia, o pamięć trzeba dbać, ale nie w sposób drogie Panie jak w
                                          ciemnogrodzie.
                                          Mówią , że Olsztyn jest dziurą i wcale się już nie dziwię, w tym watku
                                          pokazujecie to dokładnie. Na przykładzie Chóru Aleksandrowa mozna pokazać, ze
                                          jesteśmy dumnymi Polakami, mającymi ojczyznę.
                                          Powodów do dumy jest wiele, jednak duma moze stanowić podstawę do rekonstrukcji
                                          Olsztyna pod warunkiem , ze jej podstawą będzie pamięć. Nie można dumy odczuwać
                                          w świecie bez pamięci, ponieważ nie wiemy wtedy, kim jesteśmy i kto właściwie
                                          miałby być dumny. A z pamięcią, którą odróżnić tu należy bardzo wyrażnie od
                                          wspomnień jest bardzo źle.
                                          Wspominamy bowiem chętnie rozmaite zdarzenia, natomiast bardzo niechętnie
                                          pamietamy. Polacy, którzy dzisiaj zyją na tak zwanych ziemiach odzyskanych,
                                          zapomnieli niemal doszczętnie, że przedtem przez stulecia mieszkali tam Niemcy,
                                          jaka była ich kultura i historia. Wreszcie Polacy nie chcą pamietać nawet
                                          samych siebie sprzed kilku lat. Fakt, że żyjemy teraz podobno w III
                                          Rzeczpospolitej, świadczy o tym, jak szybko chcielibyśmy zapomnieć, że żyliśmy
                                          w PRL.
                                          A przecież nie jest tak, że powinniśmy sie wstydzić całej naszej powojennej
                                          przeszłości.
                                          Chór Aleksandrowa niech będzie dla nas uczczeniem pamieci. Niech nasza mała
                                          ojczyzna otwarta będzie dla wszystkich.
                                          pozdrawiam
                                          Wesołych Świat

Nie mam więcej atutów do przekonywania Was, ale bogactwo Olsztyna powinno się
                                          wyrażać w mądrości ludzi Olsztyna, a z tym niektórzy mają klopoty.
                                          Maja jak zegarynka powtórzę:
                                          Nie mam więcej atutów do przekonywania Was, ale bogactwo Olsztyna powinno się
                                          wyrażać w mądrości ludzi Olsztyna, a z tym niektórzy mają klopoty......

• Gość: sari Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 26.03.05, 19:39
                                            Nic nowego Rita,nic nowego...Co ma moja niechęć do Ruskich (tak,piszę tak z
                                            premedytacją) do tego, że Olsztyn to rzekomo dziura?I nikt tu nie rozdziera
                                            szat tylko sucho stwierdza:nie przekonuje mnie taka muzyka,te ich mundury oraz
                                            buta płynąca z każdą,wykonywaną nutą.Ja wychowałam się na Kaczmarskim, a nie na
                                            pieśniach rewolucyjnych ZSRR.
                                            • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 26.03.05, 19:45
                                              sari , nic nie szkodzi - przynajmniej próbowałam Cię przekonać.
                                              Zmienisz zdanie , kiedy przypadkowo wyjdziesz za Rosjanina ;))))))Wszytko może
                                              sie zdarzyć :)
                                              milych i wesołych Świąt
                                              • Gość: sari Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 26.03.05, 19:48
                                                Mam męża Polaka,ale prowosławnego i czerwonego do szpiku kości teścia.I co z
                                                tego?
                                                • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 26.03.05, 19:50
                                                  Chyba nie walczysz z rodziną ?
                                                  • Gość: sari Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 26.03.05, 19:52
                                                    Nie,tylko odpieram ataki tescia
                                                  • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 26.03.05, 19:56
                                                    sari - ha, ha, ha - czyli weżmiesz Teścia na koncert - zastanów się ile teść
                                                    może jeszcze pożyć, moze warto go zadowolić :)
                                                    A Chór Aleksandrowa nie wiadomo czy będzie miał okazję jeszcze wystąpić :)

Niech synowa okaże się i do tańca i do różańca ;)))))
                                                  • Gość: sari Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 26.03.05, 19:58
                                                    No comment!
                                                  • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 26.03.05, 20:03
                                                    jes, jes, jes .....
                                                    tak jest , czuje to ...
                                                    monitor sie uśmiecha :))))

Wesołych Świąt
                                                  • Gość: maja Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 20:36
                                                    Pomyśl, Rita, jak by to było fajnie, gdyby jeszcze do nas przyjechał podobny
                                                    zespół z Niemiec, z pieśnią „Horst Wessel Lied” i innymi takimi melodyjnymi
                                                    marszami. Byłyby wspominki z różnych krajów Europy, rzewne śpiewy o tęsknocie
                                                    za rodzinnym krajem...
                                                    Niemcy to naród wielce muzykalny, więc powstałby giga spektakl, olśniewający
                                                    rozmachem, prezyzją i artyzmem. Ludziska szaleliby z zachwytu, prasa waliłaby
                                                    reklamę jak się patrzy. Totalitaryzmy zawsze umiały piękne widowiska robić.
                                                    Może widziałaś taki dokument filmowy Fidyka, jakie przepiękne spektakle –
                                                    defilady powstają na stadionach Korei Południowej?
                                                    No to dlaczego jeszcze Niemcy nie wpadli na to, by tamten kawał swojej (i
                                                    naszej wspólnej) historii zacząć sławić pieśnią i tańcem, tak jak to robią
                                                    obywatele byłego ZSRR bez najmniejszego wstydu? Bo w Niemczech przynajmniej
                                                    niektórzy zrozumieli lekcję i wiedzą czym grozi niepamięć. Z czasem zło się
                                                    zapomni, wspomnienia się podkoloruje... Już dziś coraz więcej ludzi wzdycha:
                                                    piękne to były czasy, zwłaszcza za tego Gierka. I tak powinno być, prawda? A
                                                    naiwni i prostoduszni na całym świecie, tak jak kiedyś pomagali przodującemu
                                                    ustrojowi „walczyć o pokój” (ze szczególnym uwzględnieniem Korei, Wietnamu,
                                                    Afryki czy Ameryki Łacińskiej) tak teraz pierwsi pomagają zatrzeć ślady, nie
                                                    oczekując nawet słowa „przepraszam” z tamtej strony; klaskają,
                                                    usprawiedliwiają „zwykłych ludzi niczemu niewinnych”, a jak kto trzeźwo
                                                    przestrzega, to mu wypominają „uprzedzenia”. Aż się prosi o powtórkę z historii
                                                    w tej samej klasie...
                                                  • Gość: maja Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 20:56
                                                    sorry, oczywiscie mialam na mysli Koree Północna...
                                                  • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 26.03.05, 21:02
                                                    No tak, zrobiłaś mi wykład historyczno- polityczny, rozumię, ale Chór
                                                    Aleksandrowa nie ma równych nigdzie na świecie, a co dopiero w Niemczech.
                                                    Żaden zespół niemiecki nie jest w stanie go przebić. Nie wiem czy wiesz, że
                                                    jest płytka CD - Przeboje Socjalizmu i w handlu idzie bardzo dobrze, czyli jest
                                                    zapotrzebowanie i ludzie słuchają - dlaczego ? Po prostu w tych czasach
                                                    upłyneła im młodośc. Czy z tego powodu musimy wszystko palić na stosie ?
                                                    Pozwólmy ludziom spokojnie zanurzyć się w przeszłośc. Mowimy tu o sztuce i
                                                    kulturze.
                                                    Ale wiecie chyba jaką noweczesną sztukę do Polski przynosi pewnien Niemiec -
                                                    nowoczesna sztuka preperowania zwłok w Sieniawie. To dopiero tragedia, kiedy
                                                    sie sztukę nie odróznia od sztuki. A zwolenników , szczególnie wśród mlodych ma
                                                    ona wiele.
                                                    pozdrawiam
                                                    Same popatrzcie jakie to życie ?

• Gość: olo Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 21:21
                                                    Rita pamietasz posty na temat ,, co wy w tym Olsztynie widzicie,, ? To że
                                                    dworzec cuchnacy to jeszcze rzadkie matołectwo tu wystepuje / tylko nie pisz że
                                                    tacy są wszędzie /
                                                  • rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 26.03.05, 21:35
                                                    ooo, olo - co do Dworca , to nawet nie wspominaj - bo od tego zaczełabym
                                                    krytykę Olsztyna.
                                                    Dworzec - dewiza miasta - jak wygląda ?
                                                    Mam nadzieję , ze Chór Aleksandrowa nie przyjedzie pociągiem ;)))))
                                                  • Gość: maja Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 21:53
                                                    Rita, zastanów się, co mówisz. Po pierwsze dlaczego z taką pewnością
                                                    twierdzisz, że Chór Aleksandrowa nie ma sobie równych na świecie, i żaden
                                                    zespół niemiecki nie jest w stanie go przebić? To proste: bo Niemcom ani w
                                                    głowie by było coś podobnego Europie zaproponować. Już o tym pisałam: tam
                                                    przynajmniej niektórzy zrozumieli lekcję historii. Ty, jak widzę, ciągle
                                                    jeszcze nie.
                                                    Po drugie: jaka jest różnica między przebojami socjalizmu, a przebojami
                                                    faszyzmu? Taka, że te pierwsze się u nas głośno oklaskuje, „bo to przecież była
                                                    nasza młodość”, a te drugie się zdecydowanie potępia, i słusznie, choć przecież
                                                    dla wielu Niemców to także była ich młodość. I jeszcze to, że te pierwsze
                                                    nazywa się „sztuką i kulturą” a o „Horst Wessel Lied” jakoś nikt tak nie mówi,
                                                    bo powszechnie wiadomo, że to propaganda.
                                                    A co ma do tego preparowanie ludzkich zwłok, proceder który zresztą wzbudził
                                                    skuteczne protesty? Niewiele. Chyba że prawdziwe są podejrzenia, że te zwłoki
                                                    pochodzą z więzień kraju w którym nadal rządzi ta sama ideologia, która wydała
                                                    tak dziś oklaskiwane pieśni i tańce... Ale o tym cichosza, bo przecież
                                                    rozmawiamy o złej albo dobrej sztuce? I nie ma co palić stosów?

• rita100 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 26.03.05, 22:12
                                                    Nie mów tak, historię nie trzeba rozumieć , z historii trzeba wyciągać wnioski
                                                    i nie powtarzać błędów, błędów Polski i błędów Niemiec.
                                                    Bo to , ze błedy były i ofiary były ogromne to jesteśmy pewni, ale gdybyśmy nie
                                                    byli tacy wojowniczym narodem i tacy walczący o honor, wiele ofiar byśmy
                                                    unikneli. Mowię o historii II wojny światowej. Ale zchodzimy z tematu, wszystko
                                                    jest rzecza dyskusyjną - pytam sie tylko dlaczego własnie Olsztyniacy są tak
                                                    przeciwni temu koncertowi ? Zaśpiewają i pojadą, tak jak byli z wizytą
                                                    kombatanci i też odjechali, ani nam nic nie ubyło, ani nam nic nie przybyło, a
                                                    o nas to świadaczy chyba bardzo dobrze, bo możemy pokazać , że istniejemy jako
                                                    wolny naród i mamy wybór iść lub nie iść.
                                                    Maja, nie wiem co chcesz przez to udowodnić ?
                                                    Przecież niemiecka kultura i sztuka też ma zielone światło w Olsztynie, nawet
                                                    chyba większe.. z racji tradycji wiekowej.
                                                    smacznego jajak
                                                  • Gość: maja Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 22:57
                                                    Czemu się upierasz, że to jest sztuka, kiedy to tylko kawałki propagandowego
                                                    kiczu ze szczęśliwej ojczyzny Proletariuszy Wszystkich Krajów? O tym mówimy, a
                                                    nie o tradycjach sztuki rosyjskiej czy niemieckiej. Prawdziwa sztuka rosyjska
                                                    czasów gdy powstawały pieśni i tańce Chóru Aleksandrowa, to – prócz emigracji -
                                                    między innymi: Błok, Achmatowa, Cwietajewa, Babel, Mandelsztam, Bułhakow,
                                                    Prokofiew, Pasternak... Chyba wiesz, co z wyżej wymienionymi zrobili tańcujący
                                                    wojacy? Dlatego, że ci artyści też byli tacy wojowniczy, i tak walczyli o swój
                                                    honor. To był ich błąd, prawda? Tacy byli, nomen-omen NIEŻYCIOWI.
                                                  • Gość: spoko Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.olsztyn.mm.pl 26.03.05, 23:34
                                                    Właśnie znalazłem chwilkę by wpaść na forum i zaintersował mnie ten wątek.
                                                    Jestem przerażony co na temat chóru i jego działalności wypisuje maja i sari.
                                                    Skoro, taki zły to czemu na ich ostatni koncert w Olsztynie w październiku 2004
                                                    nie było można dostać biletów, dlaczego i teraz nie można? A ostanimi laty
                                                    bardzo rzadko się zdarza, aby tak duże biletowane koncerty w Olsztynie
                                                    wypalały. Może dlatego że jest to kawał dobrej sztuki, kawał dobrego kunsztu
                                                    artystycznego. I z pewnością nie jest to tańczące KGB (jak to napisała jedna z
                                                    Pań) - bo już go od dawna nie ma - niby takie obyte z wiadomościami na temat
                                                    Rosji a tego nie wiedzą. I w końccu skoro to takie złe i wogóle niedobre, to
                                                    czemu tylko za pontyfikatu tego Papieża Jana Pawła II, Watykan dwókrotnie
                                                    zabiegał o to by ten chór wystąpił w Watykanie dla Ojca Świętego. Czyżby Ojciec
                                                    Święty się mylił - czy poprosty zna się na dobrej sztuce. Pozdrawiam i życzę
                                                    Wszystkim Zdrowych i Wesołych Świąt. P.S. Ktoś napisał skąd wiadomo, że to taki
                                                    dobry chór i wogóle... Otóż to ten chór często robi podkłady do wielkich
                                                    holywoodzkich superprodukcji filmowych - kosząc za to sporą kasę. Tam ich
                                                    uznali za najlepszy chór na świecie - odysłam do info o chórze na różnych
                                                    stronach internetowych. Linków nie podaję celowo, by Ci zawzięci- zawzięcie ich
                                                    poszukali.
                                                  • Gość: maja Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 00:03
                                                    Na Hitlera glosowała wiekszośc Niemców, demokratycznie. Czemu, skoro taki zły?
                                                    W Polsce ostatnie rządy nie były zbyt udane... Czemu, skoro tylu ludzi na nie
                                                    głosowało?
                                                    Hollywood chyba raczej nie jest wzorcem sztuki rosyjskiej? Czy tańczący wojacy
                                                    w filmach typu James Bond, ktorych akcja dzieje sie w ZSRR to dowód na
                                                    wielkośc ?
                                                    KGB nie ma? Ha ha ha ! Dobre sobie.
                                                    A papieża do ocen tego wszystkiego nie mieszaj. Moze słyszałeś, że papież
                                                    bardzo chce złozyć oficjalna wizyte w Rosji. To może słyszałeś i o czyms tamim
                                                    jak dyplomacja? Czy może jesteś aż tak naiwny, by sądzić, że papież tak bardzo
                                                    kocha radzieckie piosenki, że wprost doprosić sie ich nie może: "no moi
                                                    kardynałowie, sprowadźcie mi wreszcie ten mój ulubiony chór, od kilku lat nie
                                                    moge się doczekać Kalinki". Tak to widzisz? I jesteś przerażony, że inni tego
                                                    nie doceniaja? Ależ większość docenia, docenia, i będzie dziki tłum na
                                                    koncercie.
                                                  • Gość: ...ita Re: hór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 00:37
                                                    rita co ty masz w glowie? pana prezydenta czy NIC?
                                                    znajomy podeslal mi ten link aby mnie oswiecilo nieco.....
                                                    czytam i wlasnym oczom nie wierze
                                                    jezeli tak ci sie podobaja armisci to idz sama z rodzina swoja OK ale nie
                                                    namawiaj innych do tego z takim hipernadprzekonaniem ze ONI sa najlepsi i
                                                    wogole. to wszystko G prawda
                                                    nie masz pojecia o hurze(mozesz dodac literke c lub ó) aleksandrowa nie masz
                                                    pojecia o tymn czego ci ktorzy TAM byli ludzie potrzebują i o czym marza
                                                    tania rozrywka nie zastapi zycia
                                                    argumenty w stylu Papiez caly swiat bilety po 200zl to sa komercyjne sztuczki
                                                    ktore NORMALNYCH ludzi nie ruszaja. koncert bez wartosci. NIC
                                                    Olsztyn to dziura naszego Pana prezydenta i w takej tylko dziurze maja szanse
                                                    zaistniec inne temu podobne inscenizacje......cóż olsztyniacy nie są wymagający.
                                                    widać to choćby po zainteresowaniu olsztyniaków: nową siedziba filharmonii (kto
                                                    wie ze taka bedzie?) a szumem o jakims tam hurze ktorego zaraz nie bedzie
                                                    CO w NAS zostanie?

• Gość: spoko Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.olsztyn.mm.pl 27.03.05, 11:07
                                                    Co za text. Otóż nie ma KGB - to się teraz inaczej nazywa. Wystarczy dobrze
                                                    śledzić doniesienia mediów, od co najmniej 10 lat nie ma KGB. Co do miłości
                                                    Papieża ( powinno się Go pisać z dużej litery!) do radzieckich piosenek - to
                                                    faktycznie mało, bardzo mało wiesz. Jak donosiła bodajże "L'Oservatore Romano"
                                                    (jeżeli coś w nazwie przekręciłem to przepraszam)akurat "Kalinka" najbardziej
                                                    przypadłą go gustu Ojcu Świętemu. Oni w repertuarze mają muzykę operową,
                                                    operetkową, muzykę Polską ( narodową i patriotyczną - jak nawet Pierwszą
                                                    Brygadę). Z tego co widziałem i słyszałem na ostatnim ich koncercie muzyka
                                                    rosyjska to ok. 50 % ich występu. Co do produkcji hollywoodzkich, to droga
                                                    maju, ten chór nie wystąpił i nie zrobił muzyki do żadnego "Bonda" - ale
                                                    widocznie Ty i tych filmów nie znasz. To nawet nie jest produkcja z hollywood-
                                                    tylko United Artist z Wielkiej Brytanii - tak a propos. Co do demokracji i
                                                    wyborów, to za 4 lata przed następnymi wyborami zapewne napiszesz to samo:"W
                                                    Polsce ostatnie rządy nie były zbyt udane... Czemu, skoro tylu ludzi na nie
                                                    głosowało?" - niestety taka jest już demokracja. Pozdrawiam
                                          • Gość: obs Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.olsztyn.mm.pl 27.03.05, 08:58
                                            A ja utwierdziłem się w przekonaiu że miałem RACJĘ -Rito twoje argumenty są nie
                                            do podważenia.Zawsze znajdzie się kilku .......Aleluja.Jajko
                                            szkodzi-cholesterol!!!!.Kultura zmienia obyczaje.Smacznego śniadania.KUSZAJCIE
                                            NA ZDAROWIE.Rito popatrz jest słońce i piękna Wiosna za oknem.
                                            • Gość: :))) Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 09:24
                                              Po niebie buja ptak
                                              Po łące skacze cielę
                                              Ach jaki piękny jest świat
                                              Ze Związkiem Radzieckim na czele!
                                              • Gość: rita Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 09:43
                                                Słońce dla wszystkich świeci

jest dziś cudownie
                                                • Gość: sari Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.ols.vectranet.pl 27.03.05, 18:57
                                                  Gość: spoko napisał:
                                                  Właśnie znalazłem chwilkę by wpaść na forum i zaintersował mnie ten wątek.
                                                  Jestem przerażony co na temat chóru i jego działalności wypisuje maja i sari.
                                                  Skoro, taki zły to czemu na ich ostatni koncert w Olsztynie w październiku 2004
                                                  nie było można dostać biletów, dlaczego i teraz nie można?

Podobnie było z płytami i koncertami zespołów disco polo.Dużo nie znaczy
                                                  dobrze,nie uważasz?
                                                  • Gość: maja Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 23:53
                                                    Spoko, nie doceniałam Cię. Więc znasz już Duże Litery, widziałeś filmy z
                                                    Bondem, dobrze śledzisz doniesienia mediów (w tym Osservatore Romano) i wiesz
                                                    że KGB nie istnieje, bo zmieniło nazwę.
                                                    Proponuję następne 20 lat poświęcić na naukę rozumienia tego co się czyta - i
                                                    będzie rewelacja.
                                                  • zbyszek07 Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie 30.03.05, 07:52
                                                    Bylem wczoraj na koncercie...
                                                    Podbobal mi sie.
                                                    Warto bylo isc.
                                                    Z mojego punktu widzenia
                                                    wolalbym wiecej piosenek rosyjskich.
                                                    Chor spiewal tez fragmenty oper,
                                                    a nawet
                                                    "Czerwone Maki na Monte Cassino"
                                                    Srednia wieku wysoka,
                                                    glosy wspaniale.
                                                    Podobal sie tez wystep grupy baletowo-tanecznej.
                                                    :-)
                                                  • Gość: ? Re: Chór Aleksandrowa w Olsztynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 07:59
                                                    tak to byla kwestia czasu
                                                    hór był
                                                    cale forum wzajemnej adoracji tez bylo
                                                    ale
                                                    chyba rita nie byla.....

czy grupa taneczno baletowa tez miala powyzej 60 lat i
                                                    brzuszki?

(joke)
                                                • Gość: EnolaGay co.uk Rita,dlaczego nie zglosisz sie do lekarza? IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.04.05, 16:22
                                                  Zobacz,nieszczesliwa kobieto.Dyskusja o najslynniejszym chorze w Europie.A
                                                  Ty ,ze slonce swieci.Czy Ty jestes normalna?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka