Gość: LP® IP: *.arcor-ip.net 24.07.02, 11:51 Padla gdzies godzina 18, a wiec ustalamy 3 08 2002 godzina 18. Henio staraj sie zebrac dobry sklad. ps. Mam zupelnie nowa pilke! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jd Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.07.02, 19:13 Leszek, dlaczego zrobiłeś "ciąg dalszy", a nie "część szósta"? Zrobi się zamieszanie. Chyba że lubisz twórczy bałagan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: 213.25.179.* 25.07.02, 06:59 Mieszacie, i to przed spotkaniami, pewnie Siódemkowicze i tak się odnajdą, ale.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.arcor-ip.net 25.07.02, 14:00 moze masz racje ,ale ci co tu wchodza napewno beda wiedzieli o co chodzi. Ciekawi mnie co sie dzieje z WSKH .A moze trenuje juz na boisku i nie ma czasu na internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.moodys.com / 12.15.226.* 25.07.02, 18:08 jd - gugu jak na razie do mnie nie dzwonila a ja juro na weekend ewakuuje sie z wyspy na kontynent, a w przyszlym tygodniu tez mnie nie bedzie wiekszosc czasu na miejscu, bo bede w sluzbowych rozjazdach, wiec jakos mam coraz wieksze watpliwosci co do naszego spotkania. No ale zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 25.07.02, 20:37 Magda dzięki za wieści od gugu w Anglii; wszyscy się o nią martwią, że bez ciebie może sie pogubić. Leszek, ale następnego wątku nie zapomnij zatytułować "Szkołą nr 7, część siódma"; żadne "część dalsza". Zapomniałem, kiedy masz Stare Jabłonki na rozkładzie jazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 26.07.02, 01:06 OK bedzie czesc siodma .Jak nic nie stanie na przeszkodzie to w sobote bede jechal w kierunku Olsztyna.W Starych Jablonkah bedziemy dopiero od 10.08.do17. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 23:50 Uczestnictwo w meczu potwierdził Sztopa czyli Sławek Jelewski - uśmiał się, kiedy przypomniałem mu jego szkolne przezwisko(kiedy chodziłem do podstawówki, jego udział w drużynie klasowej gwarantował w zasadzie zwycięstwo - był trampkarzem OKS Stomil) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 27.07.02, 00:20 Fredek dzwon do mnie w piatek.Ja za piec godzin wstaje jem sniadanie i jade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 28.07.02, 10:09 Leszek ... Jestes juz w drodze ? Ja dopiero dzis w nocy wrocilem z Toscany. Do Olsztyna jade we wtorek. Bede tam dopiero wieczorem. Od srody bede dzwonil i cie szukal. A Allan juz w domu ? I jak bylo w Krakowie z Rita ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 28.07.02, 15:14 Nie wiem gdzie Alan, ale Rita bardzo sobie chwali spotkanie z całą ich rodziną. Zgrzytam zębami z zazdrości, że zaraz bedzięcie w Olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 16:19 Czesc jestem juz Polsce.Na razie siedze w Lomzy. Na mecz przyjade. Czesc ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.moodys.com / 12.15.226.* 01.08.02, 10:02 Gugu jak do tej pory sie nie odezwala, wiec pewnie juz sie nie odezwie. No coz, tak bywa. Jak wam dobrze, planujecie sobie mecze i inne rozrywki a ode mnie do Olsztyna tak daleko. Szkoda, ze w Olsztynie nie ma lotniska.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.vit.de / *.radio-gazeta.pl 01.08.02, 14:49 Gość portalu: mr napisał(a): > Gugu jak do tej pory sie nie odezwala, wiec pewnie juz sie nie odezwie. No > coz, tak bywa. Jak wam dobrze, planujecie sobie mecze i inne rozrywki a ode > mnie do Olsztyna tak daleko. Szkoda, ze w Olsztynie nie ma lotniska.... ale jest w Szymanach (pod Szczytnem) - rozklad lotow mozna znalezc w internecie. Bezposrednio z Londka pewnie nie ma, ale z przesiadka w Hamburgu nie powinno byc problemu... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.ols.vectranet.pl 03.08.02, 18:35 Sluchajcie oni sa wspaniali. Byli na boisku szkoły przed 18.wszystkich pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.hb.dial.de.ignite.net 04.08.02, 00:19 Gość portalu: Iwona napisał(a): > Sluchajcie oni sa wspaniali. Byli na boisku szkoły przed 18.wszystkich > pozdrawiam A jak grali. Kto z kim i przeciwko komu i dlaczego. Poza tym to widzialem tylko kawalek Bayernu München z AC Milano. Nigdzie nie bylo transmisji. Obojetne jaki kanal, wszedzie kanal = brak naszych 7-kowiczow. Kto byl ? Pisac, pisac !!!! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.ols.vectranet.pl 04.08.02, 11:10 przyjechałam na przyjaciół przed 18.Pusto nic nie widać. Mimo wszystko poszłam na boisko. Patrzę 2 chłopaków jeden siedzi na ławce z piłka super. Niesmiało podchodzę i pytam czy sa z forum jeden mówi, że nie a 2 to LP. Za chwilę przyszedł Fredek,oraz Fidorowicz. Dołaczył jeszcze sztopa z ? Piorun który walnął w drzewa oraz rozpoczynajaca sie ulewa przegoniły nas pod filary chyba jakoś przebudowanego sklepu. ja niestety juz musiałam jechać Oni wszyscy zostali. dziękuję za piwo. To na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.02, 16:35 No wlasnie bylem wczoraj ... No i pilke tez moze 2 razy kopnolem. Ale zaraz byla ulewa i burza sie zaczela. No pod tym drzewam sie chowac przed burza nie bylo dobrym pomyslem. Zdjecia uczestnikow zrobilem. Allan je dostanie po moim powrocie. Zobaczymy ilu forumowiczow dzis wieczorem na koncercie bedzie ... Pozdrowienia .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.02, 09:13 Dzięki, że tak licznie i serdecznie uczestniczyliście w koncercie. Ja i Ania mieliśmy dzięki Wam wielką frajdę !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 05.08.02, 11:44 Czesc , jak pech to pech! takiej ulewy nie bylo od tygodni.Akurat w sobote krotko przed 18 ,widocznie nie bylo nam dane zagrac.Na boisku byli: Iwona, Fredek ,Fiedor ,Wrobel,Sztopa z Bratem ,Kazik z Morskiej .WSKH, Jarek L. i ja. Postalismy troche pod filarami,pozniej czesc z nas poszla do Henia.Tam czekal juz Wsk175 gotowy do jazdy.Mimo szalejacej burzy pojechalem z Heniem do lasu na "kopyto" To co tam zobaczylem ... ZGROZA!! Ten naprawde piekny teren zostal zabetonowany,wszedzie stoja domy ,garaze .szkoda ze nie mialem przy sobie aparatu ,zrobilbym zdjecia. Na koncercie nie moglem byc z przyczyn obiektywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiag. Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.02, 12:56 Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Niedługo odezwę się. Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: 213.25.179.* 05.08.02, 13:54 Dziękuję Danielowi i Ani za KONCERT, wspaniały!!! Nożna pod filarami nie bardzo, chociaż przy moim stanie kończyny można by było "pograć" w takich warunkach, no i brakowało pań z pomponami. Szkoda że nie trafiłem Iwony, ktoś jeszcze był lecz nie wysiadł z samochodu. Ulewa była piękna, woda na ulicy Pieniężnego po drzwi samochodu. Długo się na tę ulewę umawialiśmy. Daniel, kiedy następny koncert? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.ols.vectranet.pl 05.08.02, 16:56 zbyszek czy byłeś na koncercie. Jeżeli tak to szkoda, ze nie rozmawialismy. Ja na "neczu" byłam krótko - po pierwsze ze wzgledu na pogodę po drugie myslę, że lepiej wam sie romawiało bez dziewczyny. Myślę, że osoby które czytaja forum powinny wiedzieć, że po koncercie DD prawie do 12 w nocy siedzieliśmy przy stolikach na Starym Mieście prowadząc rozmowy na rózne tematy. Głównymi bohaterami byli A i D Dramowicz. Koncert wspaniały. A Pania anię podziwiałam za to, że godzi obowiazki zony dobrej Mamy ^ dzieci i artystki. Zyczę wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: 213.25.179.* 06.08.02, 08:57 Byłem na koncercie - pisałem (jeszcze raz dziękuję). Po byłem na Starym Mieście do końca występu teatru pod Staromiejską. Nie wiedziałem że gdzieś jesteście. Byliśmy w kilka osób. W czwartek szanty przy moście Jana, może..., W sobotę płyniemy dookoła Krzywego kajakami, potem ognisko do niedzieli, może... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.ols.vectranet.pl 06.08.02, 22:44 dobry wieczór! Co dzieje się z jd oraz Betis? Muszę wrócić do spotkania na boisku 7! Piłka była piekna- czyściutka biała z czerwonymi elementami! Na boisku szkolnym nie stałam chyba ze 100 lat. zmieniło się nie wiele. ale tych drzew, pod którymi nie rozwaznie stanęlismy nie bardzo pamiętam, tu gdzie wylany jest asfalt były bramki do piłki ręcznej ( czasami stałam w bramce).Zimą w tym miejsu wylewane było lodowisko. Ach co to była za czasy. Pozdrawiam Ewę T, Dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 23:01 Gość portalu: Iwona napisał(a): > dobry wieczór! > Co dzieje się z jd oraz Betis? > Muszę wrócić do spotkania na boisku 7! > Piłka była piekna- czyściutka biała z czerwonymi elementami! > Na boisku szkolnym nie stałam chyba ze 100 lat. zmieniło się nie wiele. ale > tych drzew, pod którymi nie rozwaznie stanęlismy nie bardzo pamiętam, tu gdzie > wylany jest asfalt były bramki do piłki ręcznej ( czasami stałam w bramce).Zimą > > w tym miejsu wylewane było lodowisko. Ach co to była za czasy. Pozdrawiam > Ewę T, Dobranoc! Przepraszam, że się wtryniam, ale znam odpowiedż na pytanie co dzieje się z jd - otóż jd jest z rodziną na wczasach. Miłego komentowania. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 06.08.02, 23:19 Gość portalu: rita napisał(a): > Gość portalu: Iwona napisał(a): > > > dobry wieczór! > > Co dzieje się z jd oraz Betis? > > Muszę wrócić do spotkania na boisku 7! > > Piłka była piekna- czyściutka biała z czerwonymi elementami! > > Na boisku szkolnym nie stałam chyba ze 100 lat. zmieniło się nie wiele. al > e > > tych drzew, pod którymi nie rozwaznie stanęlismy nie bardzo pamiętam, tu > gdzie > > wylany jest asfalt były bramki do piłki ręcznej ( czasami stałam w > bramce).Zimą > > > > w tym miejsu wylewane było lodowisko. Ach co to była za czasy. Pozdrawiam > > Ewę T, Dobranoc! > Przepraszam, że się wtryniam, ale znam odpowiedż na pytanie co dzieje się z jd > - > otóż jd jest z rodziną na wczasach. Miłego komentowania. Pozdrawiam wszystkich > . I w zwiazku z tym pozdrowienia leca do Sfornych Gaci (od niesfornych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSKH Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.se.com.pl / 172.16.23.* 07.08.02, 10:57 Gość portalu: Iwona napisał(a): > dobry wieczór! > Co dzieje się z jd oraz Betis? > Muszę wrócić do spotkania na boisku 7! > Piłka była piekna- czyściutka biała z czerwonymi elementami! > Na boisku szkolnym nie stałam chyba ze 100 lat. zmieniło się nie wiele. ale > tych drzew, pod którymi nie rozwaznie stanęlismy nie bardzo pamiętam, tu gdzie > wylany jest asfalt były bramki do piłki ręcznej ( czasami stałam w bramce).Zimą Jak wielu chłopaków z boiskiem siódemki wiże sią najwęcej wspomnień z racji nieustannego biegania za piłką. To miejsce magiczne z różnych powodów. Również utkwiło mi nieźle z powodu pewnych kwietniowych przechadzek po nim. Przed 1 maja na boisku ćwiczono nas w równym chodzeniu szeregiem. Potem też kluczyliśmy uliczkami osiedla radując się, że mija lekcja. > > w tym miejsu wylewane było lodowisko. Ach co to była za czasy. Pozdrawiam > Ewę T, Dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 08.08.02, 11:12 Dzięki za pamięć, nie byłem jeszcze na urlopie w Swornychgaciach, ale na szybkim parodniowym wypadzie nad morze. Miło się czyta kilkanaście nowych postów ciurkiem. Współczuję pogody antymeczowej, ale czy nie poddaliście się za łatwo? I co DD grał z żoną na koncercie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.vit.de / *.radio-gazeta.pl 08.08.02, 14:37 Gość portalu: jd napisał(a): > Dzięki za pamięć, nie byłem jeszcze na urlopie w Swornychgaciach, ale na > szybkim parodniowym wypadzie nad morze. Miło się czyta kilkanaście nowych > postów ciurkiem. Współczuję pogody antymeczowej, ale czy nie poddaliście się za łatwo? >I co DD grał z żoną na koncercie? No wlasnie - lewo, czy prawoskrzydlowego? Swoja drogoa zastanawialem sie nad ta gaciowa miejscowoscia, jak sie ja pisze, ale nic to, to obojetne bo brzmi dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.ols.vectranet.pl 08.08.02, 16:54 jd Grali ale myślę, że DD sam opowie jest przeciez profesjonalistą i kocha organy! Ja tylko mogłam w skupieniu słuchać...... Pozdrawiam - miłego popołudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.ols.vectranet.pl 08.08.02, 17:01 kto sie poddał. Wiesz jak blisko nas waliły pioruny! szybko uciekliśmy. Ja podziwiam, że ta grupa entuzjastów piłki i motocykla jednak spotkała się mimi, że szkołe skonczyli wiele lat temu - ! Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 08.08.02, 20:41 Marudzę nad tym nierozegranym meczem, bo równie mocno jak meczu zazdroszczę wam wystawania pod filarami. Allan, Swornegacie pisze sie właśnie Swornegacie, a odmienia chyba tak jak to zrobiłem: w Swornychgaciach, Swornymigaciami (zachwycam się) itd., choć tu językoznawcy mogliby toczyć spory. Dla uatrakcyjnienia sytuacji dodam, że są Duże Swornegacie i Małe Swornegacie. Ja bywam w Małych, ale odwiedzam i Duże (5 km). Czy zdjęcia z Krakowa wrzucisz obok jubileuszu Siódemki? Sugerowałbym to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: 213.54.197.* 08.08.02, 22:20 Janusz, nie wykliuczam, ze cos wrzuce obok cos z Krakowa, jakkolwiek tematycznie to troche z Olsztynem nie zwiazane. Jest tylko problem z tym kiedy mam to zrobic? Do tej pory zdazylem wsawic tylko jedna fotke - adres byl na wiadomym forum ale linku na mojej stronie do tego nie ma. Obecnie mam tzw. "kryta plywalnie" tzn np. dzisiaj wyszedlem z domu o 5:50, zeby wrocic po 20-tej. Jutro pomimo ze to piatek zapowiada sie nie lepiej. Jedyny plus, to to ze zdazylem przez caly dzien zjesc cale dwie kromki chleba, wiec moze co niektore czesci garderoby, "skurczone" po urlopie znowu sie "rozciagna". Nadrabiam herbata, kawa i dobra mina do mizernej gry. Do tego pogoda dobija. Od kilku dni jest 98% wilgotnosci powietrza, pomijajac fakt, ze atmosfera sklada sie i tak w 50% z calkiem materialnej cieczy. Dzisiaj stalem na autostradzie ponad 10 minut, bo lalo tak ze woda siegala do progow drzwi samochodu. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.08.02, 11:33 Ak, dzięki za precyzyjną odpowiedź. Moja prośba była oczywiście obliczona na czas dłuższy, więc z niczym sie nie śpiesz. Walcz natomiast skutecznie z otaczającym cię oporem materii (w sumie, jak sam wiesz, jest to walka beznadziejna, ale dodaje życiu heroizmu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.02, 00:14 Ktoś prosił abym opowiedział o swoim koncercie, ale o muzyce w czasie przeszłym nie lubię rozmawiać. Dla mnie najszczęśliwszą chwilą tego wieczory było spotkanie w knajpie na starówce. Kto nie był niech żałuje, bo 25 osób związanych z Jeziorem Długim rozmawiało sobie bardzo sympatycznie przy okrągłym stole,a ja byłem szcześliwy, że nasz koncert był dobrym pretekstem do tego spotkania. Żałuję tylko że nie było wszystkich forumowiczów. Ale to już historia. Z innej beczki: udało mi się zrealizować obietnicę daną moim maluchom i na 3 dni wyskoczyliśmy nad morze pod namiot. Dziś wróciliśmy. To była Krynica Morska (z wygody, bo najbliżej od Olsztyna). Dzieciakom podobało się morze i wesołe miasteczko. Ja z żoną byliśmy zaszokowani tłokiem, brudem i smrodem. Nie polecam tego miejsca w środku wakacji. Czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć jakiś nadmorski zakątek na przyszły rok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.acn.waw.pl 11.08.02, 16:32 To ja chciałem, żebyś powiedział co graliście, ale przyjmuję twoje wyjaśnienie. Cierpię, że nie byłem, nie słuchałem w katedrze oraz nie piłem i nie gadałem na Starówce. Znad morza polecam Jastrzębią Górę (w tym roku bardzo się zmieniła na lepsze), a jeszcze bardziej Karwię, szczególnie plażę tuż przed Karwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: 213.25.179.* 12.08.02, 14:05 a ja się upieram przy swoim. Sobotę i niedzielę spędziłem nad jez. Krzywym w OLSZTYNIE spalem w stanicy harcerskiej Bryza. Oplywalismy Krzywe kajakami (6) i DZ-tą, czy ktos tą 12-to osobową lajbę zna? Potem ognisko, gitary (2), poranna kapiel, siatkówka na plaży,grill, luzik do wieczora. Tak się rozpisuję ale to wszystko można zrobić tu w mieście Olsztynie, idąc na imprezę piechotą. To naprawdę piękne. To sie chyba nazywa "patriotyzm lokalny" ...a gdzie siódemka chodziła na plażę. Moja nad Likuzkie, Podkówkę, Zbika...dwa ostatnie nie są już te same... niestety. W czwartek 15,08 Krutynia na jeden dzień, może ktoś się pisze? Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSKH Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.se.com.pl / 172.16.23.* 12.08.02, 16:09 Gość portalu: Zbyszek napisał(a): > a ja się upieram przy swoim. Sobotę i niedzielę spędziłem nad jez. Krzywym w > OLSZTYNIE spalem w stanicy harcerskiej Bryza. Oplywalismy Krzywe kajakami (6) i > > DZ-tą, czy ktos tą 12-to osobową lajbę zna? Potem ognisko, gitary (2), poranna > kapiel, siatkówka na plaży,grill, luzik do wieczora. Tak się rozpisuję ale to > wszystko można zrobić tu w mieście Olsztynie, idąc na imprezę piechotą. To > naprawdę piękne. To sie chyba nazywa "patriotyzm lokalny" ...a gdzie siódemka > chodziła na plażę. Moja nad Likuzkie, Podkówkę, Zbika...dwa ostatnie nie są już > > te same... niestety. W czwartek 15,08 Krutynia na jeden dzień, może ktoś się > pisze? Pa Siódemka chodziła i chodzi jak kiedyś na Likuskie, Żbika, Podkówkę i Krzywe (koło harcerzy i przesmk). Żbik i Podkówka rzeczywiści umierają. Kiedyś to była cała wyprawa w najdalsze zakątki naszego świata. Teraz wokół osiedla domków i niemiłosierne spostoszenie cywilizacją śmieci brudu. Trochą optymistyczniej to jak jedno umiera, to drugie się rodzi. Tego lata zauważyłem, że bardzo licznie odwiedzane jest przez plażowiczów umarłe kiedyś jezioro Długie. Miejscowi mają jeszcze jakieś opory, ale przyjezdni traktują to jak miejsce wymarzone, mo mało odwiedzane. Przy moście tworzy się plaża, pojawia się w wodzie czysty piasek. I tak doczekamę się za jakiś czas jak padną okoliczne drzewa, a stok nadbrzeżny zamieni sią w pustynię i będzie swojsko? polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.neue-westfaelische.de 12.08.02, 15:16 Janusz .... Ja bylem na koncercie. Kupilem program i cos o koncercie rzucilem na scanner, a Allan to na strone juz wydal. home.tiscali.de/rootebene/forum/005.html Tam sa tez inne nowe zdjecia.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.02, 18:56 do Zbyszka... Zgadzam się z Tobą, że najlepiej wypoczywa się w Olsztynie. Chociaż ja mieszkając na Jarotach wolę przejechać się przez las na Małą Czerwonkę niż przedzierać się przez miasto na Krzywe czy Żbika (byłem tam momi to w sierpniu kilka razy. W zeszłym tygodniu odkryłem coś gdzie chciałem pojechać jeszcze jako chłopak na rowerze: źródła Łyny, to cudowny rezerwat z pięknymi uroczyskami. Polecam wszystkim. Można dojechać rowerem z Jarot (szlak rowerowy 45 km)lub samochodem z 7-ki w okolicach Nidzicy kierując się do miejscowości Łyna, potem 1km szlakiem pieszym (po kilometrze skręcić pod górę na kolejny szlak). Dziko i piknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 12.08.02, 18:58 Fredek, wielkie dzięki, fotki są bezcenne. Leszek, wreszcie zobaczyłem cię na zdjeciu z Andrzejem F., no i wyszło, że ty to ty, to znaczy jesteś tym szkrabem, którego widywałem przy Al. Przyjaciół 28 (najczęściej z jakimś rowerkiem), ale przecież nie mogłem wtedy z takim niemowlakiem się zadawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 12.08.02, 19:02 No i dzięki za program koncertu. Znam niektóre kawałki, więc tym bardziej cierpię, że mnie tam nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.ols.vectranet.pl 12.08.02, 19:07 7 plazowała nad zatoka miła oraz plaży miejskiej, budowlance . poniewaz mieliśmy blisko na plazy bywaliśmy pare razy dziennie, a także wieczorami. mama nauczyła mnie pływać nie chodziłam jeszcze do szkoły. plaża w latach 60 była bardzo modna pamiętam tłumy wracające z plazy a także gdy z plazy wypłoszyła oplających się burza. Tramwaje zapełnione potem autobusy. My mogliśmy wracać nawt w strojach kompielowych. Rozwój motoryzacji juz w latach 70 spowodował, że kazdy chciał spędzić dni upalne poza Olsztynem i nad jeziorem zaczęło robić się pusto. Fredek cieszę się, że mogłam z tobą cchociaz chwilę porozmawiać Pozdrawiam równiez i Twoją Towarzyszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 12.08.02, 19:22 W związku z uwagą WSKH: gdy bylem na imprezie jubileuszowej to również ze zdumieniem zauważyłem plażowanie i pływanie w Długim koło mostu. Już parę razy opowiadałem tu o moim mistycznym strachu przed wchodzniem do Długiego, a tu proszę - pęka kolejny mit. Ale wszyscy odpukajcie, żeby nic sie tam nikomu nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: 213.25.179.* 13.08.02, 09:09 Na Długim była kiedyś plaża i przystań kajakowa (pod koszarami od strony mostu) Wraca stare. Do DD: źródła Łyny robię co roku, w tym byłem dwa razy, rowerem i kajakiem z Brzeźna Łyńskiego- piękna trasa. Rowerami jeździmy pociągiem do Dobrzynia (ostatnia stacja przed Nidzicą) potem Łyna, i w las do źródeł. Żółtym pieszym szlakiem na źródłach,i powrót zielonym szlakiem wzdłuż Łyny. Po drodze piękne miejsce plażowo-kąpielowe nad jeź. Ustrych. Wspaniała spokojna leśna trasa. Może kiedyś zrobimy wspólnie. Na Krutynię 15,08 widzę nie ma chętnych. Pozdrowienia dla Forumowiczów! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.02, 19:50 Tym, co 15 VIII pozostają w Olsztynie polecam wizytę w katedrze o 19:00. Msze gregoriańską przedstawi Schola z Węgajt (podczas normalnej mszy św.). Tym którzy jeszcze scholi nie słyszeli powiem tylko,że to naprawdę rarytas (podobnie jak cały teatr w Węgajtach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.ostroda.sdi.tpnet.pl 15.08.02, 15:42 Czesc pozdrawiam wszystkich forumowiczow z pieknych Mazur!Jestem wlasnie w Andersie , niestety tylko do soboty. Jak wroce to napisze cos wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 15.08.02, 20:22 Miłe koleżanki i drodzy koledzy, znikam teraz na dwa tygodnie, a wy piszcie, piszcie, piszcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.vit.de / *.radio-gazeta.pl 20.08.02, 07:10 Gość portalu: jd napisał(a): > Miłe koleżanki i drodzy koledzy, znikam teraz na dwa tygodnie, a wy piszcie, > piszcie, piszcie... No, no - chyba co wszyscy wyjechali ? A moze forumowicze sledza jd i ruszyli w Bory Tucholskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: 213.25.179.* 20.08.02, 08:36 Nie wszyscy tak mogą urlopować. Ja robię jednodniowe wypady, najbliższa niedziela- jeź. Kośno na rowerze. Do DD- nad Czerwonkę też zajżę. Wrzesień- żagielki na Wlk. jeziorach. Będzie pusto (prawie), i jesiennie. Niestety to już końcówka lata. W czwartek szanty na Starym Mieście, może kogoś zobaczę? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.nwbi.de / 10.2.1.* 20.08.02, 09:38 A u mnie juz po urlopie. Pierwszy tydzien w pracy i od razu 63 przepracowane godziny. Nawet nie bylo czasu na zagladanie do forum. Co sie dzieje z Leszkiem ? W ostatnim tygodniu byl chyba u Andersa w Starych Jablonkach. A teraz juz w domu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.vit.de / *.radio-gazeta.pl 20.08.02, 11:21 Gość portalu: Fredek napisał(a): > A u mnie juz po urlopie. > > Pierwszy tydzien w pracy i od razu 63 przepracowane godziny. > Nawet nie bylo czasu na zagladanie do forum. > > Co sie dzieje z Leszkiem ? > W ostatnim tygodniu byl chyba u Andersa w Starych Jablonkach. > A teraz juz w domu ? No wlasnie, Leszek odezwij sie. Urlop ? - Fredek, ja juz zapomnialem ze byl. Mam taki sam kolowrotek jak ty. Teraz to tylko jednym okiem na forum, i znowu jakis czas nic. W domu przbudowuje caly interes komputerowy, wiec tez nie mam jak czegokolwiek zaktualizowac i to bedzie tak lecialo przynajmniej jeszcze 1-2 tygodnie. Przebudowuje tzn. rozgrzebalem i nie mam czsu poskladac :-(((. Reszte posiadanych zdjec dolacze, gdy tylko bedzie to mozliwe. Pozdrowienia dla forumowiczow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rb Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 16:46 Chciałem napisać pierwszy list dopiero jak przeczytam wszystkie poprzednie, ale straciłem cierpliwość. Oczywiście jestem absolwentem siódemki. Starałem się w miarę czytania poznać wszystkich uczestników forum. Nie jest to proste. Znamy się z "Leszkiem lp", często widuję "dd" gdzieś na dąbrowszczaków. Pamiętam przez mgłę T.B. (napisała, że była najniższa w klasie). Allan chodził do klasy z Waldkiem Włoczkowskim i chyba Andrzejem Trzcińskim. Ja widuję wiekszość z moich klasowiczów a na spotkaniu było z naszej klasy kilkanaście osób, to chyba rekord. Następnym razem się przedstawię, ale może ktoś się domyśli po inicjałach. Podobnie jak wielu z nas chodziłem w samych majtkach na plażę, oczywiście jestem żeglarzem. Mieszkam w Olsztynie, chociaż teraz już nie nad jeziorem Długim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.moodys.com / *.moodys.com 20.08.02, 18:03 Moim tzn moich dziadkow sasiad mial wnuka o inicjalach rb, ktory tez chodzil do siodemki ale wnioskuje z Twojego postu, ze nim nie jestes. Razem z moim "rb" jestesmy chyba od Ciebie o pare ladnych lat mlodsi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.02, 08:35 W gazecie przeczytałem nekrolog Zbigniewa Janusza Tabędzkiego lat 45, obawiam się, że to nasz kolega. Chodził do klasy razem ze mną (potem też do równoległej).Mieszkał wtedy na Al. Przyjaciół. Wieczny odpoczynek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: 213.25.179.* 21.08.02, 11:35 Chodziłem do jednej klasy z jego siostrą Bożeną, czasem ją widuję na Przyjaciół, może jeszcze mieszka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.vit.de / *.radio-gazeta.pl 21.08.02, 13:52 Gość portalu: DD napisał(a): > W gazecie przeczytałem nekrolog Zbigniewa Janusza Tabędzkiego lat 45, obawiam > się, że to nasz kolega. Chodził do klasy razem ze mną (potem też do > równoległej).Mieszkał wtedy na Al. Przyjaciół. Wieczny odpoczynek... Na to wyglada, bylismy jakis czas w jednej klasie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rb Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 21.08.02, 18:28 Tak, to napewno Janusz. Byłam dzisiaj na Przyjaciół. Był moim sąsiadem. Nawet dawno temu wybił nam szybę śnieżką. Ja mieszkałem pod 11 na poddaszu mam na imię Robert. DD i T.B. powinni pamiętać moją siostrę Renatę, Leszek moją Ś.P. ciotkę Basię która ganiała Was po podwórku krzycząc po warmińsku: "Ja woju zara wiporaja". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.02, 22:44 No niestety moja skleroza zatacza coraz szersze kręgi. Pomóż RB i napisz coś jeszcze o sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.vit.de / *.radio-gazeta.pl 22.08.02, 06:59 Do rb - moich kolegow z klasy znasz ( Waldek i Andrzej ), ale i mnie trzeba cos podpowiedziec. Zdradz chociaz kiedy chodziles do 7-ki ? Moze cos szczegolnego ? Pod 11-ke zapuszczalem sie niezbyt czesto. Moje rejony byly raczej w innym kierunku - w strone lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rb Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 10:03 DD: Z moją siostrą Renatą chodziłeś przez 8 lat do jednej klasy. Zerknij na jakieś szkolne zdjęcie. ak: Tu będzie trochę gorzej, Z uwagi na trzy lata różnicy znamy się raczej jednostronnie. Jako starszy nie interesowałeś się zapewne szczylami, ja jako w/w wprost przeciwnie. Znam Waldka, bo był moim sąsiadem w czasach kiedy Bursztynowa był scieżką i nie miała żadnego numeru. Wtedy mój płot sąsiadował z płotem Włoczkowskich. Nie byliśmy kumplami i rzucaliśmy się przez ten płot kamieniami. Kiedyś potłukliśmy im szyby w miniszklarni. W szkole średniej kolegawaliśmy się nieco. Razem żeglowaliśmy: on w Warmii ja W LOK-u. Modelarstwo. Potem bardziej dorosłe rzeczy, dziewczyny, piwo. Andrzeja nie pamiętam skąd znam. Poza tym 3 lata to jest architektoniczna granica wieku uwarunkowana położeniam sal klasowych przy której możemy się znać z widzenia. Tzn. do trzech lat musieliśmy się widywać na przerwach: Rok kiedy ja byłem w I a Ty w IV na dolnym korytarzu i rok na gornym V i VIII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.vit.de / *.radio-gazeta.pl 22.08.02, 10:43 rb - mieszkasz jeszcze na AP, czy wywialo cie gdzies dalej ? Co do Anderzeja - mieszkal na Baltyckiej, prawie na przeciw kiosku, obok ksiegarni. Bywal u Waldka i sporo na dzielnicy. W zimie hojej na Dlugim itd. To zapewne stad go znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.de45616.dealer.de / 10.57.42.* 22.08.02, 12:10 Czesc jestem juz w domu,ale podroz mialem fatalna zalapalem sie na powodz w NRD.Fredek duzo straciles wtedy jak pojechales z boiska,impreza trwala prawie do rana. Robert(rb) jak tu trafiles?co porabiasz?Ta gwara mazurska byla naprawde mocna. A ja woma poziaduja co lojciec wroci doma to wom tak napoli co woma bedzie dosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rb Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 13:22 Mieszkam w Olsztynie na Brzezinach. Jestem informatykiem. Pracuję. Czasem żegluję. W życiu bym nie trafił na forum przez przypadek, ciocia pożyczyła mi wydruk, który wg forum wydrukował Krzysiek i który krąży po dzielnicy. Co do gwary Cioci Basi, to była ona jednak warmińska a nie mazurska. Cała moja rodzina ma korzenie na Warmii i Powiślu. Mazury to zupełnie inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 22.08.02, 22:57 Zgadza sie, aczkolwiek dla niektorych Warmia i Mazury to jedno. No coz, mozna i tak. Z informatycznym pozdrowieniem (tez w tym krece) do uslyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.de45616.dealer.de / 10.57.42.* 24.08.02, 12:08 Napewno masz racje ale Waldek zawsze opowiadal cos o Mazurskim pochodzeniu. Henio jak twoja "czarna zaraza" przezyla nasz rajd po lesie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.02, 18:20 Pozazdrościłem JD i ZW i też przeplynąłem się po jeziorze Mokrym i po Krutyni. Było super i nawet nie było już tłumów. Za to Mikołajki odradzam wszystkim forumowiczom. Smród i towarzystwo ABS (Absolutnie Bez Szyji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.08.02, 15:47 Od ilu lat jestescie wszyscy na emeryturze? Wszelkie wasze wspomnienia, wzruszenia pod Wysoka Brama, westchnienia nad uroda jezior i tesknoty za bardzo przecietnym boiskiem szkolnym sa rozpaczliwie nudne. Dopoki w kapciach futrzanych nie macie jeszcze dziur na wylot, sprobujcie pozyc poza obrebem al przyjaciol. Naprawde, poza smutnym Olsztynem jest calkiem ciekawy swiat. Get a life! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.se.com.pl / 172.16.23.* 28.08.02, 10:21 Gość portalu: nat napisał(a): > Od ilu lat jestescie wszyscy na emeryturze? Wszelkie wasze wspomnienia, > wzruszenia pod Wysoka Brama, westchnienia nad uroda jezior i tesknoty za bardzo > > przecietnym boiskiem szkolnym sa rozpaczliwie nudne. Dopoki w kapciach > futrzanych nie macie jeszcze dziur na wylot, sprobujcie pozyc poza obrebem al > przyjaciol. Naprawde, poza smutnym Olsztynem jest calkiem ciekawy swiat. Get a > life! hej nat! Opowiedz o tym swoim ciekawym świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.02, 10:27 HEj nat ! Znasz angielski ! Cool !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.08.02, 19:27 Co za potega obserwacji! Nie wszystko jeszcze stracone. Czy za tymi wszystkimi inicjalami kryja sie prawdziwi ludzie, z imionami i nazwiskami? O adresy nie pytam bo oczywiste i ap przyjacilek, where else. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.nwbi.de / 10.2.1.* 28.08.02, 10:50 Gość portalu: nat napisał(a): > Od ilu lat jestescie wszyscy na emeryturze? Wszelkie wasze wspomnienia, > wzruszenia pod Wysoka Brama, westchnienia nad uroda jezior i tesknoty za bardzo > > przecietnym boiskiem szkolnym sa rozpaczliwie nudne. Dopoki w kapciach > futrzanych nie macie jeszcze dziur na wylot, sprobujcie pozyc poza obrebem al > przyjaciol. Naprawde, poza smutnym Olsztynem jest calkiem ciekawy swiat. Get a > life! Hej nat ... Co ci sie w Olsztynie i al. Przyjaciol nie podoba ? Wiesz bylem w tym roku na urlopie w Hiszpanii i we Wloszech i dwa razy w Olsztynie. Zyje gdzies na swiecie w europie srodkowej. Ale postanowilem, na nastepny rok spedzic caly moj urlop w Twoim "smutnym" Olsztynie. Nie mow bzdur o ludziach z tego forum. Poznalem kilku i zaden nie nosil Twoje "futrzane kapcie". A do emerytow trzeba miec szacunek, bo juz swoje przepracowali i moze Tobie tez w zyciu cos umozliwili. Pozdrowienia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.08.02, 19:34 Chyle czola panie Fredku - poczucie humoru to wielki plus nie tylko w Europie Srodkowej. Do emerytow tez nic nie mam jako ze sama jestem na sciezce do tego blogiego stanu. Jesli chodzi o Aleje tzw Przyjaciol to ulioca ta, podobnie jak cale osiedle, wydaje sie w dzisiejszysz czasach wymarlym padolem wspomnien. Gdzie podziali sie mlodzi ludzie, dlaczego zycie zamiera z zachodem slonca (w dni pochmurne nawet wczesniej), dlaczego znikad nie slychac muzyki, dzieciakow ani nawet kotow i psoww?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: 213.25.179.* 29.08.02, 10:03 Al. Przyjacjół nie jest centrum Olsztyna- i chwała Bogu. Uważam że ma swój klimat jak każde inne miejsce, i albo się je lubi albo nie. Fakt, młodych mało, lecz to też się zmienia, młodzi żyją teraz inaczej... gdzie motory, rowery, łyżwy na Długim, sanki w lesie, noga na boisku... to były inne czasy i inne realia, inaczej się wypoczywało- i przyjaźniło, takie jest przynajmniej moje zdanie. Kiedyś były "dzielnice", teraz Europa stoi otworem. Nasz rejon nie jest może najlepszym miejscem do pracy i płacy,lecz do życia- nie narzekam. Lubię to miejsce, a do emerytury trochę mi brak. Nie chodzę w kapciach, nie mam czasu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.nwbi.de / 10.2.1.* 29.08.02, 11:00 Czolem Pani "nat" .... Widze ze na wyspie takze poczucie humoru nie wymarlo. Ja chodzilem kiedys do przedszkola na Rybakach , a pozniej do Szk. P. Nr. 7. Dobrze wspominam te czasu bo mialem tam wielu znajomych. W maju odwiedzilem Al. Przyjaciol i Rybaki. Mysle, ze sie wiele tam nie zmienilo. Chociaz duzo domow wyglada jak fortece (szczegolnie na Rybakach) Wysokie ploty i ostry piesek w ogrodku ... (ktory glosno szczeka na przechodni) Ale ludzie boja sie wlaman wiec tak jest po prostu. A ze tam spokojnie jest , to raczej duzy plus dla tej dzielnicy. Hektyka kapitalizmu jest juz prawie wszedzie w Polsce i w Olsztynie. Oaza ciszy jest w takim razie czyms pozytywnym. Ludzie sa wolni i swiat jest otwarty. (Majac odpowiednie srodki finansowe) A Olsztyn wcale nie smutny, lecz pieknym zielonym miastem .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 11:58 DO NAT Dzięki ! Rozruszałaś lekko przymierający (myslę że od upału wątek). Ale odpowiedz na wczesniej zadane pytanie jaki jest Twój ciekawy świat. Może się czegoś dowiemy co i naprawdę nam się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.moodys.com / *.moodys.com 29.08.02, 12:28 Nat pisze z tej samej wyspy co ja, tylko nie wiadomo jeszcze z ktorej czesci wyspy. Ja moge tylko napisac o tej czesci ktora znam i jesli Nat ma cos do Olsztyna, to niech zerknie do niektorych dzielnic Londynu (jesli jej to po drodze)a nie wspomne juz o mniejszych miastach poza Londynem, w glebi wyspy. Czy nie sa one rowniez :"podobnie jak cale osiedle, wydaje sie w dzisiejszysz czasach wymarlym padolem wspomnien. Gdzie podziali sie mlodzi ludzie, dlaczego zycie zamiera z zachodem slonca (w dni pochmurne nawet wczesniej), dlaczego znikad nie slychac muzyki, dzieciakow ani nawet kotow i psow??" A tak ogolnie to co masz przeciwko wspomnieniom??? Ja nie jestem olsztynianka, ale mialam szczescie jako dziecko mieszkac tam kilka lat i to miasto a zwlaszcza okolice Al Przyjaciol za zwiazane ze wspanialymi wspomnieniami. Czy Ty nie masz takich miejsc???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.se.com.pl / 172.16.23.* 29.08.02, 14:12 hej nat! Obudź w sobie trochę dziecka, bo piszesz jakbyś nie miała szczęśliwego dzieciństwa. Tam gdzie miszkam, na al. Przyjaciół widzę codziennie biegające dzieciaki, psy i koty, tylko świat tych dzieciaków jest inny i nic na do tego, bo i tak pójdzie on swoją drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: 213.25.179.* 29.08.02, 14:50 Nat- czy to był kij w mrowisko - prowokacja, czy chwilowa depresja? Weź kwiatek od OLSZTYNIAKA @---`.- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.08.02, 20:21 Zbyszku, dzieki za zielenine. Prawdziwy gentleman, jakich juz dzisiaj nie produkuja. Depresja to przesada ale moze wyolbrzymione rozzalenie nad status quo. Keep smiling. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.se.com.pl / 172.16.23.* 29.08.02, 16:10 hej nat! Nie gniewaj się. Weź to łatwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.08.02, 20:02 Dear Beloved - powiedzialby ksiadz z ambony. Wzruszona jestem mocno reakcja wasza na moje wymysly. Oczywiscie ze nieco przesadzilam w mojej krytyce wszystkiego co Olsztynskie ale rzewne wzdychania do przeszlosci nie spowodowalyby zadnego odezwu. Ktos trafil w sedno: dziecinstwo na Al.Przyjaciol rzeczywiscie nie zostawilo lifelong wrazen i obwiniam za to .... wiecej niz tylko klimat. Siodemka, w tych zamierzchlych czasach byla OK, jak szkola. Zadan z nauczycieli nie imponowal niczym i trwalego pietna na formacji charakteru nie pozostawil. Wakacje spedzane nad Krzywym na tzw plazy, przymusowe rodzinne grzybobrania i nasiadowki w lesie, szybko stracily urok poprzez monotonna powtarzalnosc. Mloda dusza rwala sie 'do miasta', ale tam, zamiast pobudzajacej intelekt kultury, bylo kino Polonia i teatr Jaracza z programem opartym glownie na przymusowej w szkolach lekturze. Tylko Olsztyn Glowny oferowal WAY OUT. Od tamtej pory uplynelo wiele lat. Kilka lat temu odwiedzilam stare katy i z przerazeniem odkrylam, ze emocjonalnych wiezi z olsztynskim dziecinstwem, z fizyczna lokalizacja potencjalnych wspomnien nie posiadam. Smutne? Tak. Moze dlatego, ze w moim pojeciu LUDZIE tworza baze przezyc (dobrych lub zlych) a ja zadnych z nich nie odnalazlam. OK, starczy na razie bo jeszcze nie daj Bog sie rozrzewnie! Tak naprawde to jestescie OK bunch, z malymi wyjatkami. Przepraszam jesli kogokolwiek urazilam moimi pogladami. Bye. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nat Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.08.02, 20:15 Drogi DD, jesli nie jestes psychologiem to minoles sie z przeznaczeniem! Opowiem Ci troche o tym swiecie po drugiej stronie teczy od Olsztyna przy nastepnej okazji. Chcialabym zeby moje refleksje o 'wielkim swiecie' brzmialy interesujaco i obejmowaly wiecej niz jedno-plaszczyznowe porownanie z np Brixton (czy do tego pije mr?). Watek wymaga przemyslenia. You sound like a nice guy - to chyba robi muzyka. Wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 23:53 Z tym brakiem chęci do rozżalania się nad konkretną okolicą chyba Cię rozumiem. Sam znam kilka miejsc w Polsce i Europie, nad którymi wszyscy pieją hymny pochwalne, a ja mam wielce zdziwioną minę. No, ale to chyba lepiej niż gdyby wszyscy byli jednomyślni (złośliwie powiem, że jesli kogoś nie rusza nasza dzielnica to jego strata). Ale nadal mam do Nat niespełnioną prośbę: opisz miejsce w którym Ty dobrze się czujesz (albo czułasz). Czyy jest gdzieś taka stacja kolejowa która nie kojarzy Ci się z wyrwaniem w jeszcze bardziej atrakcyjne miejsca ? (tu muszę stwierdzić, że olsztyński dworzec opisałaś dokładnie tak samo jak ja gdy mieszkałem nad jeziorem Długim) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.moodys.com / *.moodys.com 30.08.02, 10:35 > Chcialabym zeby moje refleksje o 'wielkim swiecie' brzmialy > interesujaco i obejmowaly wiecej niz jedno-plaszczyznowe porownanie z np > Brixton (czy do tego pije mr?). Nie nie mialam na mysli Brixton, bo w tej cwhili to nawet Brixton jest "up & coming" (o wiele "grozniej" pisze sie raczej Kennington czy okolice Oval) Chodzilo mi o to, ze w kazdej dzilenicy w Londynie czy to Holland Park, Belgravia czy Mile End sa miejsca szare i smutne, wiec nie ma co tak od razu naskakiwac na Al Przyjaciol. A gdy sie ruszysz do miast rozmiarow Olsztyna to robi sie coraz ciszej. Moj tata urodzil i wychowal sie w Dunbar - to jest dopiero dziura ale on kocha to miejsce pomimo jej "dziurawatosci", bo tam spedzil wspaniale dziecinstwo. Ja tez jak ostatni raz bylam w Olsztynie ( a bylo to pare lat temu) to stwierdzilam, ze nie jest to juz miasto z mojego dziecinstwa, dzielnica nad jez. Dlugim byla inna, cichsza bardziej szara ale nie zmienilo to mojego podejscia ani do 7-ki ani do dzilenicy, bo w przeciwienstwie do Ciebie te kilka lat co tam spedzilam wspominam jak najlepiej: u nas nie bylo rodzinnych grzybobran, spedzania calych wakacji na plazy miejskiej..."moj" Olsztyn byl troche inny od Twojego. Po prostu kazdy z nas ma "swoj" Olsztyn, mamy wspolna 7-ke i to nas tu wszystkich przyprowadzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: 213.25.179.* 30.08.02, 11:16 Nic ne jest wieczne, wspomnienia ulatują. Szkoda że dzieciństwo net było takie monotonne. Wydaje mi sie ze kazde z nas zylo gdzie indziej. Ja tez jezdzilem na grzyby z kolegami i kolezankami... wczoraj spotkalem Maryle Ch.(byla na spotkaniu w 7-ce) na szantach przy moscie Jana, swietna impreza, przy staromiejskiej w tym czasie inna, wystepy, koncerty... nic sie nie dzieje? trzeba tylko wyjsc z domu... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.08.02, 13:18 Powiedzcie, co to sa szanty? Czy to jakis neologizm zywcem z angielskiego (chants?, czy autentycznie nowe Polskie slowo o nieznanym mi znaczeniu? Dlaczego te mistyczne dla mnie imprezy sa zawsze pod Wysoka Brama? Czy ma to cos waspolnego z religia buddyjska? Pozostaje w czarnej niewiedzy i na waszej lasce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.08.02, 13:12 Dear mr, absolutnie nie neguje logiki twojego argumentu. Oczywiscie wszedzie sa black spots (troche mocne w odniesieniu do poprostu ponurej A.P.) ale jesli masz wybor to w nich nie zamieszkasz. Z tego co mowisz to brzmi, ze dla ciebie Al Przyjaciol miala feel prawie wakacyjny. Good for you, ale nie kazdy musi miec takie samo odczucie. Nie mialoby sensu chyba brac udzialu w tym forum gdyby wszyscy sobie grzecznie przytakiwali w wyglaszanych opiniach - tendencje zauwazalne we wczesniejszych czesciach. Wspomnienia to sfera bardzo indywidualna i nie mozna na nie narzucic przymusowego szablonu. A na pewno nie ma celu idealizowac faktow i spostrzezen tylko dlatego, ze siegaja dawnych czasow mlodosci (ie. w moim wypadku). Na tej zasadzie wielu starych emigrantow wraca u schylku zycia do kraju pochodzenia, bo pamietaja dobre czsy dziecinstwa. Czesto jednak, po niewczasie, zaluja tego kraku, bo pieczolowicie kultywowane wspomnienia daleko odbiegaja od realiow. Dlaczego watpie czy ty kiedys wybierzesz taki scenariusz? Take care. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.moodys.com / *.moodys.com 30.08.02, 13:29 > Czesto jednak, po niewczasie, zaluja tego kraku, bo pieczolowicie > kultywowane wspomnienia daleko odbiegaja od realiow. Dlaczego watpie czy ty > kiedys wybierzesz taki scenariusz? Take care. Dear Nat! I couldn't agree with you more. Do Polski nigdy (never say never, huh?) nie wroce, bo wiekszosc mojego zycia spedzilam w UK i czuje sie bardziej wyspiarka niz Polka i z Polska (czyt. Olsztynem) poza wspomnieniami z dziecinstwa nic mnie nie laczy. Nie jestem tez na tyle naiwna aby bazowac realia na wspomnieniach. A jednak wspominac jest zawsze przyjemnie jesli sa to mile wspomnienia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.08.02, 13:59 Hi, ciesze sie ze znalazlysmy middle ground. Ale jak wpadniesz na jakies kontrawersyjne punkty to wysylaj. Variety is the spice of life - po polsku to pewnie w dzisiejszych czasach: variety sa spicami laifu. Jak przyszlo mi przetlumaczyc w platnym zleceniu 'public relations' to sie ze wstydu rumienilam. W moich czsach to za takie wybryki grozil sad - podobnie jak za chodzenie po ... trawie! To tylko moje osobiste spostrzezenia po lekturze kobiecych magazynow z POSKu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: 213.25.179.* 30.08.02, 14:58 Do nat.: szanty to spolszczona nazwa zeglarskiej piesni pracy, w tej chwili nazwa praktycznie obejmuje szeroko rozumiana piosenke zeglarska, o morzu i "szuwarowo - bagienną" Nazwa i tradycyjny rytm pochodzi z Twoich obecnych stron. Tez mozna lubic lub nie, jednak kto plywa to chyba naturalne ze lubi. We wrzesniu wyplywammmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.arcor-ip.net 30.08.02, 18:24 Do mr i nat zastanawiam sie co to bedzie jak wszyscy "zagraniczni forumowicze "zaczna pisac w roznych jezykach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.access.de.clara.net 31.08.02, 14:43 Fredek gdzie sie podziewasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 31.08.02, 17:27 Jestem ... jestem ... A ty nie strasz ludzi. Niech sobie pisza w kazdym jezyku jakim chca. Niektore sprawy mozna po angielsku pewnie ladniej opisac .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.08.02, 21:55 Hej nat. Jeśli na Al. Przyjaciół jest teraz taka beznadzieja, to nasze wspominki są w pełni zrozumiałem i uzasadnione, bo kiedyś tak jak piszesz tam nie było. A jeśli nie jest tak jak mówisz, to nasze wspominki też są uzasadnione jako dowód, że przyzwoity stan Al. Pzryjaciół nie wyskoczył sroce spod ogona, tylko jest solidnie ugruntowany w historii. No w każdym razie nasze pisanie jest głęboko słuszne. Jeśli przewartowałeś stare watki, no może natknąłeś się na próby znalezienia kogoś komu nie podobało się na Alei Przyjaciół. Naprawdę uczciwie szukaliśmy kogoś takiego, no i nareszcie stało się. Szukaliśmy i znaleźliśmy. Natomiast nic nie poradzę, że mi się podobało i najprawdopodobniej innym, którzy się tu powłączali też. Ja miałem zresztą wieloletni ogląd Alei z bliska i z daleka, z mniejszymi i większymi przerwami i podobało mi się coraz bardziej. I jeszcze takie coś: te sentymenty u mnie i chyba u innych nie wynikają na przykład z nieudanego obecnego życia i pocieszania się pięknym dzieciństwem. Wszystko dziś jest całkiem, całkiem, a na Alei było naprawdę super, i gdy często przykładałem wyniesione z tamtąd miarki do swego życia (miarki dotyczące na przykład przyjaźni, miłości, zaufania, odwagi itd.), to zawsze mi się sprawdzało. Na imprezie siódemki wszyscy byli młodzi, nawet ci emeryccy. Nat, dzięki za rozruszanie wątku. Leszek, jak było w hotelu Anders? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.in-addr.btopenworld.com 31.08.02, 23:33 Hi JD, absolutnie zgadzam sie, ze to ja jestem ta rozna od wiekszosci jesli chodzi o emocjonalne wiezi z AL Przyjaciol. Nawet mi przez mysl nie przeszlo, ze ktokolwiek z was ma takie glebokie sentymenty wskotek niepowodzen na etapie po-dziecinstwie. Pojde jeszcze dalej, - moze powinnam wam zazdroscic tego przywiazania do wszystkiego co wiaze sie z wasza wczesna mlodoscia. Realnie, nie mam powodow do starczej goryczy - taka juz poprostu malkntencka natura, z ktora ogolnie biorac jest mi dobrze. Jezeli z reguly widze wszystko na czarno to nawet ciemny braz rozjasnia horyzont. Tu chyba troche bredze wiedz ROGER & OUT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.hb.dial.de.ignite.net 01.09.02, 03:24 Hej, udalo mi sie jeszcze zajzec, aczkolwiek z czasem cieno,. Nat, moze tutaj, jak to ktos nazwal "po drugiej stonie teczy" jest ciekawiej, aczkolwiek ja tak nie uwazam. Na pewno nie jest lepiej, jest tylko inaczej. Bamboszy jeszcze nie nosze a do emerytuki musze jeszcze troche... Pozdrowienia dla LP®, jd, mr i Fredka oraz wszystkich innych ktorych pomimo tej pory w polnym i dle postronnych absolutnie nie zrozumialym pospiechu pominalem. Mags, dzieki za fotki. Fajne. Tez bywalem w tych okolicach, aczkolwiek preferowalem Cadques. Nie wiem jak wyglada to teraz? Ostatnio bylem w Roses chyba w 1994. Jesli mozna wrzuce cos z tego do "galerii". Fredek, postram sie jeszcze cos napisac przed wyjazdem, potem chyba dopiero w pazdzierniku. Ufam ze watek przezyje (i ja tez). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmartwiony Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.piorunek.pl 01.09.02, 17:30 Martwie sie tym co dzieje sie na Al Przyjaciol. Ktos zabudowal pzejscie pod filarami. Dzieci i dorosli maja utrudnienie w dojsciu do szkoly i apteki.Kto wymyslil te slupki ktore zajmuja pol parkingu? Mnie tez przestala podobac sie Al Przyjaciol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: SZKOLA.NR.7 ciag dalszy IP: *.piorunek.pl 01.09.02, 17:32 Konkiec wakacji . Wracamy do naszych obowiazkow. Odpowiedz Link Zgłoś