szyszkerdt 20.07.05, 17:12 na jednej ze stron wyczytałem, że gdzieś w Olsztynie jest jezioro Pereszkowo? Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie ono jest ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sud Re: jezioro pereszkowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 20:38 Za cmentarzem komunalnym na ul. Poprzecznej Odpowiedz Link Zgłoś
mirxx Re: jezioro pereszkowo 21.07.05, 08:46 ha, człowiek cały czas uczy się czegoś nowego. dziękuję i ja za informację:) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: jezioro pereszkowo 21.07.05, 10:02 Podaje sie ze w Olsztynie jest 11 jezior... kiedys ustalilismy ich liczbe na 13, a i tak nie jest pewne czy to sa wszystkie... Pomijajac oczywiscie jeziora historyczne ktorych juz nie ma... np jez. Choinki. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szyszkerdt Re: jezioro pereszkowo 21.07.05, 11:02 ja naliczyłem 12: Starodworskie, Kortowskie, KRzywe, Długie, Czarne, Sukiel, Żbik, Redykajny, Podkówka, Trackie, Skanda, Pereszkowo. a gdzie 13te? Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: jezioro pereszkowo 21.07.05, 21:51 Mnieman, iż Pereszkowo jest w kółeczku: img265.imageshack.us/my.php?image=per6vg.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sud Re: jezioro pereszkowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 22:48 Nazwane jeziora 1. Czarne 2. Długie 3. Kortowskie 4. Pereszkowo 5. Redykajny 6. Siginek czyli Podkówka 7. Skanda 8. Stary Dwór 9. Sukiel czyli Czarne 10. Track 11. Tyrsko czyli Żbik 12. Ukiel czyli Krzywe 13. Żbik Podobno stawek przy CEIKU (dawny WDK) był też kidyś jeziorem i nazywał się Mameln. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: jezioro pereszkowo 22.07.05, 08:24 Gość portalu: sud napisał(a): > Nazwane jeziora > 1. Czarne > 2. Długie > 3. Kortowskie > 4. Pereszkowo > 5. Redykajny > 6. Siginek czyli Podkówka > 7. Skanda > 8. Stary Dwór > 9. Sukiel czyli Czarne (Likuzkie) > 10. Track > 11. Tyrsko czyli Żbik > 12. Ukiel czyli Krzywe > 13. Żbik > > Podobno stawek przy CEIKU (dawny WDK) był też kidyś jeziorem i nazywał się Mame Mamel, tak jest na niemieckich mapach. > ln. No i dwie rzeki: Lyna i Wadag. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szyszkerdt Re: jezioro pereszkowo 22.07.05, 09:40 Żbik czyli Tyrsko ok, a gdzie jest drugi Żbik? Odpowiedz Link Zgłoś
mirxx Re: jezioro pereszkowo 22.07.05, 10:44 ale mamy wody w Olsztynie :) ja zawsze znajomych, którzy są po raz pierwszy w Olsztynie zapraszam na rowerową przejeżdzkę szlakiem właśnie jezior w granicach miasta. okazuje się,że nie wszystkie widzieli:) dzięki za informacje. do zobaczenia podczas kąpieli w jednym z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivian wigwam Re: jezioro pereszkowo IP: 80.252.4.* 22.07.05, 13:51 a jak nazywa się to jeziorko obok Seminarium w Redykajnach (to pomiędzy Podkówką a Żbikiem) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sud Re: jezioro pereszkowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 19:32 To jest właśnie właściwy Żbik. Kiedyś się dziwiłem, bo słyszałem, że Żbik to rezerwat bo tam jakaś roślina czy żyjątko chronione jest. A tu ludziska plażują. A okazuje się, że ludzie plażują nad jeziorem potocznie zwanym Żbikiem, które wcale Żbikiem nie jest. Ten właściwy Żbik to niwielkie jeziorko otoczone płotem z siatki. www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=14&ido=121 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyszkerdt Re: jezioro pereszkowo IP: *.olsztyn.mm.pl 22.07.05, 22:06 ta roślinka to moczarka skandynawska, której ostatnie stanowisko właśnie w żbiku było, ale chyba tym większym. to małe to raczej jakiś stawek, na starych mapach go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś