Dodaj do ulubionych

Chcę poznać opinię olsztynian

22.07.05, 15:58
Cześć,
jak zapatrujecie się, jako mieszkańcy stolicy WiM, na możliwość przeniesienia
Sejmiku Wojewódzkiego do Elbląga? Jeśli się nie domyślacie, od razu dopisuję,
że jestem elblążaninem i wszelkie obraźliwe teksty pod moim czy mojego miasta
adresem, proszę darujcie sobie (tak wiem, że elblążanie często suchej nitki
na Was nie zostawiają) .
Pytam w pełni poważnie, bo chciałby, aby scenariusz województw: kujawsko-
pomorskiego i lubuskiego, mógł zaistnieć także w woj. warmińsko-mazurskim.
Na ile jest to urząd dla Was istotny, a z którego utratą nie moglibyście się,
w imię lepszej współpracy w województwie, pogodzić?
Obserwuj wątek
    • saskiaplus1 Re: Chcę poznać opinię olsztynian 22.07.05, 16:55
      Trochę to bez sensu, bo skoro Olsztyn jest stolicą regionu, to jaki sens ma
      przenoszenie siedziby jego władz do innego miasta? Wtedy trzeba by oficjalnie
      przenieść stolicę regionu do Elbląga... Stolica Warmii i Mazur na Żuławach?
      Przypominam, że to sejmik wojewódzki jest gospodarzem regionu, nie wojewoda,
      jak wielu osobom ciągle się wydaje. Może zatem lepiej przenieść urząd
      wojewódzki, jako mniej ważny? Chociaż co to zmieni...
      • wielgibolo Re: Chcę poznać opinię olsztynian 22.07.05, 17:00
        Poza tym Elbląg jest usytuowany peryferyjnie w stosunku do całego województwa. Do Elbląga z niektórych mijscowości w warmińsko-mazurskim będzie pewnie ze 200 km.
      • anenka3 Re: Chcę poznać opinię olsztynian 26.07.05, 13:31
        saskiaplus1 napisała:

> Może zatem lepiej przenieść urząd
        > wojewódzki, jako mniej ważny? Chociaż co to zmieni...

Powoli ludzie z olsztyna w tym urzedzie pracują. Ja nie chce tracic pracy.
    • wielgibolo Re: Chcę poznać opinię olsztynian 22.07.05, 16:58
      Witam
      Pomysł moim zdaniem nie jest najlepszy. takie przenosiny nasiliły by tylko antypatie między waszymi miastami, a korzyści z takich przenosin są tak naprawdę dla Elbląga żadne. Nic oprócz wątpilwego prestiżu byście nie zyskali.

A tak właściwie proszę mi wytłumaczyć dlaczego takie maisto jak Elbląg chciało by mieć u siebie część atrybutów województwa? Bo przypomina mi to troszkę jałowe pretensje mieszkańców Elbląga że nie są w woj. pomorskim (co zresztą Elblągowi jak narazie tylko na zdrowie wychodzi.)

Pozdrawiam
      • Gość: koza Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 22:42
        Jako olsztynianin popieram przeniesienie stolicy regionu do Elbląga.
        • Gość: Ed Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 22.07.05, 22:55
          A dla czego nie do Ełku? O ile to a dodawać splendoru, to może zastosować
          rotację kadencyjną? :)
          Współczuję tylko jakiemuś radnemu Sejmiku Wojewódzkiego z okolic Elblągas, który
          musiał by dojeżdżać na sesje do Ełku.
          Ale o ile ma to poprawiać samopoczucie się raz jednych a innym razem drugich,
          nie mam nic przeciwko temu.
          Tylko czy o to chodzi w tym wszystkim?
        • Gość: Alla Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 00:00
          > Jako olsztynianin popieram przeniesienie stolicy regionu do Elbląga.
          Jako olsztynianin popieram pomysł, aby sejmik był w Elblągu. Jego kontakt
          (sejmiku) z mieszkańcami regionu i tak jest zaden, a może ukróciłoby to
          korupcyjne rodzinno-ratuszowe obsadzanie stanowisk w tym sejmiku ;(
          • saskiaplus1 Re: Chcę poznać opinię olsztynian 23.07.05, 09:52
            A ja popieram pomysł, żeby edukować obywateli w zakresie samorządności i zacznę
            osobiścię tę akcję:
            1. "rodzinno-ratuszowe obsadzanie stanowisk" - ratusz nie ma tu nic do rzeczy,
            samorząd wojewódzki nie ma żadnych formalnych powiązań z miejskim (a już w
            naszym mieście z pewnością nie ma nawet nieformalnych - przynajmniej póki
            rządzą Andrzej i Czesław, co to się niezbyt dogadują).
            2. "obsadzania stanowisk w tym sejmiku" - drodzy obywatele, w sejmiku stanowisk
            się nie obsadza, tylko sami sobie radnych wybieracie w wyborach samorządowych.
            Jak ktoś nie głosował albo głosował głupio, to niech się teraz nie dziwi.
            A stolicę regionu możecie sobie przenieść nawet do Gdańska. Ma to podobny sens
            i tyleż będzie z tego pożytku (no, trzeba będzie tam jeszcze jakiś duży zakup
            siedziby urzędu i kosztowny remoncik sfinansować, ale co tam, w imię
            przyjaźni!).
            • Gość: czekający powiązania Czesława IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 09:27
              Jakto nie ma powiązań Czesława, o skali wszyscy się dowiedzą po wyborach, gdy
              nagle ludzie oficjalnie zaczną mówić. Co do przeniesienia to przypominam, że z
              Elblągiem Olsztynowi nie po drodze.
    • Gość: swiatowy Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.07.05, 14:14
      A dlaczego Olsztyn mialby sie degradowac i przenosic cos do Elblaga zeby
      pocieszac was po stracie wojewodztwa?.Nawet powiat dla takiej dziury jak Elblag
      to zaduzo
    • Gość: Gregor Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.range217-43.btcentralplus.com 23.07.05, 17:15
      Ja z Torunia pochodze, wiec moge cos napisac, jak ta cala dwusolecznosc dziala. Torun i Bydgoszcz sie
      nienawidza, kazde miasto uwaza, ze ma za malo urzedow i jest degradowane przez drugie, traca cala
      energie na walke o usytuowanie siedziby nowych w swoich miastach i ogolnie jest kicha. A pamietajcie
      o tym, ze T i B sa bardzo blisko siebie, wiec nie jest problemem dotarcie do wszystkich urzedow. Elblag
      i Olsztyn sa jednak mocno oddalone od siebie i by to strasznie utrudnilo zycie. Dlatego nie wiem, czy
      jest sens, zeby Elblag zaczal tracic energie na walke o to. Z tego co wiem, sie ostatnio niezle rozwija i
      to sie powinno liczyc. I jeszcze dodatkowa uwaga. Nie mozna tak po prostu przeniesc sobie urzedu
      marszalkowskiego/wojewodzkiego do innego miasta. To mogloby nastapic po zmianie ustawy o
      podziale administracyjnym Polski. Watpie, zeby to sie moglo zdarzyc w najblizszym czasie. Pozdrawiam
      prezny Elblag!!!
      • Gość: swiatowy Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.07.05, 17:56
        Daj spokojGregor tu nie ma o czym dyskutowac Za Giereka mieszkancy Elblaga
        mogli czuc sie jak np.mieszkancy Poznania mieszkajac w "wojewodzkim"miescie III
        RP to skorygowala i slusznie Jeden upadly zaklad bezrobocie okolo 30 %i zero
        jakich kolwiek atrakcji.Zreszta Elblag to zaplecze Gdanska(a nawet teraz juz
        nie)to miasto o znaczeniu najwyzej regionalnym (tak jak Slupsk czy St.Gdanski)
        nie posiadajace oddzialow zadnych firm czy tez panstwowych instytucji wystarczy
        wziasc pierwsza lepsza gazete(np.Wprost Polityke itd) i zobaczyc gdzie rozne
        firmy lokuja swoje oddzialy Elblaga tam nie ma bo nie jest atrakcyjny pod
        zadnym wzgledem Problem w tym ze nie chcemy ich my nie chce ich Gdansk ale
        mysle ze za kilkanascie-2o lat Elblag bedzie czescia Metropolii Gdanskiej jako
        cicha 100tys.dzielnica rozwijajaca sie swoim tempem no a my mamy inne wyzwania
        i swoje problemy jak np. lotnisko sad apelacyjny itd
        • Gość: elbounty historii się ucz!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 12:27
          Nie wiem czy wiesz, że twoje piękne miasto miało w połowie XIX wieku aż 6 tys.
          mieszkańców a po II wojnie światowej aż 23 tys.......Połączono kilka wiosek,
          powróciło trochę rodaków ze wschodu, podlizano się czerwonym i się zrobiło 174tys.
          Elbląg w tym czasie był 10 razy większy, a gospodarczo 1000 lat do przodu.
          I te czasy powoli wracają.....
          Mimo twojej "pseudo-światowy" człowieku niepojętej nienawiści do elbląga, ja
          olsztyn lubię, bo mam tam wielu przyjaciół, czego i tobie życzę + trochę
          symapatii dla innych...
          • Gość: swiatowy Re: historii się ucz!!!! IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.07.05, 12:39
            Nie ma tu zadnej nienawisci ani obrazy oprocz golej prawdy.Takie jest moje
            zdanie o Elblagu i taka jest prawda.Elblag byl ale juz nie jest Krakow tez byl
            malym miastem kilkadziesiat lat temu i co z tego
            • Gość: elbounty Re: historii się ucz!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 12:52
              ta goła prawda jest mało obiektywna
              Pewnie wciąż brakuje w elblągu dużych inwestycji, to fakt.
              Ale są atrakcje turystyczne, które widnieją w każdym światowej klasy przewodniku
              po polsce (np. kanał elbląski)
              I są prężne zakłady: np. Alstom Power,
              Są też prężne inne instytucje:
              - Wojewódzki Szpital w Elblągu (1. miejsce w kraju w tegorocznym rankingu
              newsweeka na najlepszy szpital + 6.miejsce w złotej 100 szpitali
              wg.rzeczpospolitej + polska nagroda jakości + akredytacja + ISO dla wszystkich
              oddziałów (pierwszy taki szpital w kraju + tytuł najlepszego szpitala w
              woj.warm.maz. + zero długów + sprzęt którego zazdroszczą nam niejedne kliniki)
              www.szpital.elblag.pl
              - Sąd Okręgowy w Elblągu też jest dużo lepiej notowany od olsztyńskiego itd...
              A co do lotniska w olsztynie to życzę wam go z całego serca (przyda się choć
              jedno w woj. - my mamy bliżej do rębiechowa) a poza tym to u nas są największe w
              regionie inwestycje drogowe...
              • matko74 Re: historii się ucz!!!! 25.07.05, 14:37
                Czułem, że gdzies w końcu przewiną się te niepotrzebne animozje, ale w naszym
                buńczucznym narodzie jest to nie do uniknięcia. W każdym razie spróbuję się
                trochę odnieść do przeczytanego:
                1. Przeniesiny sejmiku - specjalnie napisałem o sejmiku, a nie siedzibie
                wojewody, bowiem ten drugi zdecydowanie w Olsztynie pozostać winien. Sejmik nie
                urzęduje non-stop i nie podejmuje decyzji, co do których potrzebne jest
                stawianie się petentów vide mieszkańców województwa, którzy załatwiają swoje
                sprawy na poziomie wojewódzkim (nieistotne jakiego autoramentu sprawy). "Ciało
                ustawowe" może spokojnie funkcjonować, choćby i w Ełku, ale wątek akurat
                związany jest z Elblągiem. Znawcy tematu niech korygują!!!
                2. Ukrócenie animozji - nie od dziś wiadomo, że Toruń z Bydgoszczą się
                nienawidzą (dzięki torunianinie za wzięcie udziału w dyskusji). To się nie
                zmieniło, ale świadczy, że w chwili prawdy i walki można się zjednoczyć.
                Gratuluję tego Bydgoszczy i Toruniowi. Między Elblągiem i Olsztynem nie było
                waśni zanim nowy podział administracyjny stał się faktem, ale nie za sprawą
                tego, że łaćzy nas województwo, ale za sprawą tego, że wszystko dostął Olsztyn
                i gros z tego kosztem ELbląga. Opisywałem już u was na forum jak to wyglądało
                po ustaniu instytucji szczebla wojewódzkiego w Elblągu i jak nawe władze
                grabiły (bo tak było w istocie) Elbląg. Jednocześnie przypominam, że było ocś
                takiego jak ustalenia olsztyńsko-elbląskie, kiedy to ważyły się losy powołania
                do życia woj. warmińsko-mazurskiego. Dzięki temu, że Elbląg nie uparł się nad
                przynalężnością do Pomorza i Białystok nie przygarnął większej liczby erenów,
                staliśmy się województwem. W zamian za elbląską przynależność do WiM, w Elblągu
                miał być usytuowany jeden z wojewódzkich urzędów, czyniacy E-g miastem na równi
                z Olsztynem w ujęciu administracyjnym! Niedotrzymanie obietnicy łatwo się nie
                wybacza, prawda! Cały czas uważam, że mogliśmy mieć zdrowe relacje w nowym
                województwie.
                3. Przynależność E-ga do Pomorza - nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania
                i nie zgadzam się z retoryką wielu mieszkańców E-ga. Niewątpliwie jednak
                niemożność stanowić jednego ciała z gminami Mierzei Wiślanej i Nowym Dworem Gd.
                jest dla E-ga niewygodne. E-g ma większe sznase rozwoju w WiM, ale opartych na
                naprawdę partnerskich relacjach
                4. Prestiż miasta - tak niewątpliwe usytuowanie sejmiku sprawiłoby, że E-g
                ponownie zacząłby figurować choćby na mapach, które pokazują miasta o statucie
                wojewódzkim, a dla wielu inwestorów jest to pierwszy punkt zamocowania. To się
                naprawdę liczy, bo stanowi pewnego rodzaju probierz potencjału miejskiego!!!
                5. Upadający przemysł - jest w tym nieco prawdy, chociaż w znacznym stopniu
                wolę określenie restrykturyzujacy się, przynajniej częściowo. W każym razie
                prawda jest taka, że przemysł, do którego się przywyczailiśmy i przemysłem
                zwiemy, coraz częsciej staje się przeżytkiem. Wytwórstwo i zatrudnienie w
                sektorach wytwórczych maleje i maleć będzie. Stąd też m.in. elbląskie problemy
                z bezrobociem, utrata statusu miasta wojewódzkiego ten stan (poziom bezrobocia)
                też pogłębiła. Niemniej jednak w E-gu w końcu zaczęto to dostrzegać stąd też
                inwestycje w nowe technologie i za parę lat, mam nadzieję, przyniosą one
                efekty. Przed nowym przemysłem jest szansa i to on się intensywnie rozwija,
                stare ujęcie przemysłu wciąż funkcjonuje i funkcjonować będzie, ale
                automatyzcja wyparła już mocno ludzi.
                6. Elbląg turystyczny - nie mogę się zgodzić wciąż z pojawiającymi się
                sugestiami, że rejony Elbląga w nie obfitują. Same miasto od 25 lat ma
                eksplorowane Stare Miasto, którego kwartały po przebadaniu archeologicznym są
                rewitalizowane. Sam ten fakt jest atrakcją turystyczną, bo nigdzie w Europie
                tak długo nie prowadzi się prac archeologicznych. Same zabudowanie Starego
                miasta też są atrakcyjne, ale dla każdego coś dobrego, nie każdy tego samego
                oczekuje. Poza tym w okolicy Elbląga odkryta została prastara osada Truso,
                która także poddawana jest pracom archeologicznym. Przednioty wydobyte z obu
                wspomnianych miejsc pracy archeologów, wędrują następnie do Muzeum Elbląskiego,
                które naprawdę jest miejscem, w którym jest co zwiedzać!!! Poza tym za ileś
                lat, na miejscu osady, powstanie jej replika, która będzie wabić turystów
                niczym Biskupin. Gdzie żądni wrażeń się zatrzymają? Najbliżej im do Elbląga.
                7. Elbląg niedoceniany - taka puenta mi się nasunęła. Prawda jest tak, że za
                pare lat okaże się, że E-g sukcesywnie i skutecznie realizuje swoje, bo
                większość z tego, co w realizacji, to kiedyś były plany. Są kolejne zapisane w
                projektach i życzę Olsztynowi, aby w końcu ktoś też zaczął u was myśleć
                podobnie. Wtedy mozęcie kpić.
                8. Doceniam - wypowiedzi tych, którzy nie widzą problemu w przeniesieniu
                siedziby sejmiku do Elbląga. Dla Olsztyna strata niewielka, dla Elbląga nowe
                tchnienie. Poważnie! Oczywiście świadom jestem, że to także wymaga zmian
                ustawowych na poziomie izb parlamentarnych, ale wasza aprobata ma znaczenie!

Pozdrawiam
                • Gość: swiatowy Re: historii się ucz!!!! IP: *.in-addr.btopenworld.com 25.07.05, 19:24
                  Koles Bydgoszcz i Torun sa oddalone od siebie 40 km i moga tworzyc dwumiasto to
                  Kujawy natomiast Stolica Warmii i Mazur jest Olsztyn ktory nie ma zamiaru
                  degradowac sie na zecz jakies dziury i robic z niej eldorado to tyle Macie
                  swoje forum to tam leczcie kompleksy
                • saskiaplus1 Re: historii się ucz!!!! 26.07.05, 11:31
                  Co do punktu pierwszego, czyli sensu przenoszenia sejmiku: właśnie sejmik z
                  marszałkiem na czele stanowią władze regionu, a zatem przeniesienie ich
                  siedziby powinno się wiązać z przeniesieniem stolicy regionu. No i tu
                  sprostowanie, o które prosił autor wypowiedzi: kompetencje urzędu wojewódzkiego
                  są ustawowo systematycznie zmniejszane i przenoszone do urzędu
                  marszałkowskiego, a zatem argument, że "sejmik nie podejmuje decyzji, co do
                  których potrzebne jest stawianie się petentów, którzy załatwiają swoje sprawy
                  na poziomie wojewódzkim" jest chybiony, bo takich spraw już teraz jest dużo, a
                  będzie coraz więcej. Taki jest kierunek decentralizacji kraju, która pomimo
                  sprzeciwu rządzącej lewicy nieustannie postępuje.
    • Gość: Piotr Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.olsztyn.mm.pl 26.07.05, 12:59
      ciekawe czy jakby Eg byl w pomorskim to tez by zabiegal o sejmik, i jaka by
      byla relacja gdanszczan na te rewelcje, ciekawe jakie Pasłęk może mieć zyczenia,
      pzdr
      • Gość: elbounty Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:01
        tak naprawdę to podział kompetencji powinien leżeć w interesie olsztyna.
        Olsztyn i Elbląg to miasta podobnej wielkości (w odróżnieniu od torunia i
        bydgoszczy). Bynajmniej nie chodzi tu też o kompleksy (bo jeżeli o to chodzi to
        właśnie olsztyn sprawia ciągle wrażenie zakompleksionego miasta, które chce się
        zrobić metropolią, o okazuje się że taki wredny elbląg potrafi lepiej zdobywać i
        wykorzystywać unijne fundusze, inwestuje w szlaki komunikacyjne, powodując
        odseparowanie olsztyna, a do tego jeszcze ma tytuł miasta europejskiego);
        jeszcze chwila i zaczną tam napływać nowe inwestycje (bo otwierają się możliości
        dobrego transporu tak drogowego jak i wodnego, a do tego miasto stawia na nowe
        technologie) To dla olsztyna groźne, bo zostanie na peryferiach i bezrobocie
        zacznie spadać w elblągu a rosnąć w olsztynie. Kurcze, rzeczywiście nie
        pozostaje wam nic innego, tylko walczyć, a nie współpracować z elblągiem. Po co
        nam wspólne silne, dobrze rozwijające się województwo, jak można mieć jedną
        średnią mieścinę i wiochę wkoło (taki skansen w środku europy)
        • matko74 Re: Chcę poznać opinię olsztynian 26.07.05, 15:50
          Zapewne gdybyśmy znaleźli się woj. pomorskim, Gdańsk nie przekazałby sejmiku do
          Elblaga, nawet wbrew temu, co kiedyś pytany, bodajże Donald Tusk mówił na temat
          lokalizacji urzędów rangi wojewódzkiej w mniejszych miejscowościach. Mówimy
          jednak o województwie, do którego Elbląg nie przynależy obecnie, a jednocześnie
          nie chcę porównywać potencjału Olsztyna i Gdańska, bo sami doskonale wiecie,
          jak wypadacie. To do czego zmierzałem, to zwrócenie uwagi, że Elbląg został
          najprościej w świecie oszukany przez Olsztyn. Piszę ogólnikowo, ale wiadomo, że
          chodzi o władze schyłku lat 90-tych.
          Nie macie za grosz pokory w sobie, nie mogąc się przyznać do tego, że w
          normalnych okolicznościach, tzn. przy poszanowaniu złożonych obietnic, nie
          moglibyście pysznić się wszelkimi urzędami rangi woj. i uzurpować sobie prawa
          metropolitalnego. Nie chodzi mi o leczenie elbląskich kompleksów, bo te za praę
          lat się zagoją. Elbląg podniesie się z tego marazmu, który panuje obecnie,
          niezależnie od tego czy w olsztynianach znajdziemy sprzymierzeńców, czy wrogów.
          Szkoda jednak, że drugi scenariusz jest jednak bliższy. Pozdrawiam olsztynian
          • Gość: swiatowy Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.07.05, 21:50
            I tu masz racje nie ma co porownywac potecjalu Gdanska do Olsztyna jak i
            Olsztyna do Elblaga. Elblag byl zawsze dziura i taka nia zostanie Moze za
            jakies 20 lat przy nastepnym rozbiorze administracyjnym pokombinujecie cos ze
            Slupskiem a i tak to dla was wezwanie
            • Gość: ojojoj Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 22:29
              typowy olsztyński beton. Wręcz żelbeton
            • Gość: swiatowy Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.07.05, 22:20
              Co wy z ta wiocha jaka jest Elblag tu szalejecie .Nawet psy tam juz doopami nie
              szczekaja bo im z glodu pousychaly Macie swoje forum to tam przenoscie nawet
              parlament europejski a nie tu sloma sypiecie i zasmiecacie nasze forum
      • Gość: obserwvtor Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 00:02
        A czym się Olsztyn od Elbląga różni? Jak oba miasta wyglądają np przy Poznaniu?
        I jakie jest uzasadnienie że Olsztyn jest wojewódzki? Gdyby w pobliżu było duże
        miasto, sami wiecie jakby się to skończyło (vide Częstochowa, Radom). Pogarda
        dla miasta o podobnej w skali krajowej randze, dziwna sprawa.
        • Gość: obserwvtor Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 00:03
          Proponuję popytać mieszkańców Gdańska albo Poznania jak odnoszą się do tezy
          niezwykłej wyższości Olsztyna nad Elblągiem.
          • saskiaplus1 Re: Chcę poznać opinię olsztynian 27.07.05, 11:47
            Zamiast obrzucać się obelgami (choć wiem, że to niektórych kręci), moglibyście
            zwrócić uwagę, że Olsztyn jest stolicą regionu dlatego, że jest największym
            miastem na Warmii i Mazurach, a Elbląg nie jest ani na Warmii, ani na Mazurach
            i moim zdaniem faktycznie bez sensu znalazł się w naszym województwie. Elbląg
            zawsze był niedużym (choć zdarzało się w historii, że dość ważnym) miastem
            nadmorskim i z naszym regionem historycznie, gospodarczo i kulturowo miał
            niewiele wspólnego. Natomiast na Warmii i Mazurach rolę ośrodków administracji
            i władzy pełniły różne miasta, w zależności od rozmaitych historycznych
            przypadków. Jeden z tych przypadków uczynił z Olsztyna w początkach XIX w
            najważniejsze miasto regionu i tak zostało do dziś. Nie ma się o co spierać,
            Elbląg nie przynależy w żaden sposób ani do Warmii, ani do Mazur (zresztą też
            połączonych sztucznie w jeden region), więc jaka tu mowa o równości i
            współrządzeniu województwem. To tak, jakby się upierać, że Zielona Góra i
            Poznań mają wspólnie rządzić Wielkopolską. Dajcie żyć...
            • Gość: elo Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.szpital.elblag.pl / 213.25.203.* 27.07.05, 12:44
              ebląg nigdy nie był niedużym miastem - zawsze był jednym z większych miast
              rzeczpospolitej do czasów rozbiorów (proponuję się pouczyć historii)- większa
              była tylko warszawa, kraków, poznań i gdańsk - olsztyn już w XIX wieku miał
              tylko 6tys.
              przed II wojną miał ponad 70tys mieszkańców- olsztyn w tm czasie nie miał 20tys
              (po wojnie miał 23tys - a elbląg do czasu wkroczenia armii czerwonej liczył
              blisko 200tys mieszkańców)
              Mam wrażenie że część olsztynian nie zna historii lub walcząc z kompleksami
              rozumie ją po swojemu.....
              Prawdą jest że elbląg nigdy nie leżał na mazurach i że czasy powojenne nie były
              dla miasta najlepsze
              • Gość: Projektant Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 14:06
                Proste, komunistyczny rząd faworyzował miasta z małą historią - to samo w
                przypadku Przemyśla i Rzeszowa, albo Torunia i Bydgoszczy.
                • matko74 Re: Chcę poznać opinię olsztynian 27.07.05, 14:51
                  Niewątpliwie Olsztyn, to Warmia, Elbląg nie. Utożsamiane z Warmią Frombork i
                  Braniewo, to też nie Warmia, a jeśli dobrze pamiętam nazwę geograficzną, to
                  łącznie z Elblągiem między innymi tworzą Pobrzeże Gdańskie, a rozpościerają się
                  wzdłuż Wysoczyzny Elbląskiej. W każdym razie mówienie o przywódczej
                  historycznie roli Olsztyna, to przegięcie. Olsztyn, podobnie jak Elbląg, leżał
                  na terenach Prus Wschodnich, a tutaj mógł być co najwyżej trzecim mistem, po
                  Królewcu i Elblągu. Nie ma się co łudzić, to prawda historyczna, a z nią się
                  zgodzić trzeba.
                  Obecnie Olsztyn jest większym miastem od Elbląga, ale nie ma sensu porównywać
                  potencjału obu miast, bo on jest po prostu porównywalny. Warto zdać sobie z
                  tego sprawę i nie próbować na siłę udowadniać, że jest inaczej. Skoro
                  porównywalny potencjał miast, skoro porównywalna wielkość miast, to dlaczego
                  nie współpracować dla dobra wspólnego województwa i dobrobytu obu miast? Między
                  innymi z racji tego warto rozłożyć władzę w województwie, a nie ją komasować i
                  potwarzam po raz enty, WYWIĄZAĆ SIĘ ZE ZOBOWIĄZAŃ ZAKULUAROWYCH, KIEDY TO
                  WAŻYŁY SIĘ LOSY WOJ. WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO, BO JEGO POWSTANIE, BEZ ELBLĄGA NIE
                  MIAŁO EKONOMICZNEJ RACJI BYTU!!!
                  Naszła mnie właśnie refleksja, skoro Elbląg jest dla Olsztyna pipidówą, w
                  której nic nie ma, to do których miast porównujecie Olsztyn, które są równe
                  jego potencjałowi, aspiracjom, wielkością?
                  • Gość: tralala Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 16:21
                    ‘ Niewątpliwie Olsztyn, to Warmia, Elbląg nie’ – zgadza się. ‘Utożsamiane z
                    Warmią Frombork i
                    Braniewo, to też nie Warmia, a jeśli dobrze pamiętam nazwę geograficzną, to
                    łącznie z Elblągiem między innymi tworzą Pobrzeże Gdańskie, a rozpościerają się
                    wzdłuż Wysoczyzny Elbląskiej.’ – a to już nie zupełnie tak. Trudno o bardziej
                    warmińskie miasta niż Frombork i Braniewo, warmińskie bo leżą na terenie
                    dawniej zajmowanym przez pruskie plemiona Warmów (stąd późniejsza nazwa
                    Warmii), warmińskie bo pierwsze siedziby biskupa warmińskiego, warmińskie bo do
                    woj. elbląskiego trafiły dopiero w wyniku podziału administracyjnego w 1974.
                    Kali ukraść krowę to dobrze?
                    ‘W każdym razie mówienie o przywódczej historycznie roli Olsztyna, to
                    przegięcie. Olsztyn, podobnie jak Elbląg, leżał na terenach Prus Wschodnich, a
                    tutaj mógł być co najwyżej trzecim miastem, po
                    Królewcu i Elblągu. Nie ma się co łudzić, to prawda historyczna, a z nią się
                    zgodzić trzeba.’ Co do wielkości może tak, ale to Olsztyn a nie Elbląg był do
                    1945 siedzibą rejencji (czyli województwa); być może tak jak teraz bardziej z
                    racji na położenie geograficzne niż wielkość.
                    ’Obecnie Olsztyn jest większym miastem od Elbląga, ale nie ma sensu porównywać
                    potencjału obu miast, bo on jest po prostu porównywalny. Warto zdać sobie z
                    tego sprawę i nie próbować na siłę udowadniać, że jest inaczej. Skoro
                    porównywalny potencjał miast, skoro porównywalna wielkość miast, to dlaczego
                    nie współpracować dla dobra wspólnego województwa i dobrobytu obu miast?’
                    zgoda, ale na tym forum oraz na forum elbląskim to internauci z Elbląga dużo
                    częściej marnują energię na snucie dowodów o wyższości Świąt Bożego Narodzenia
                    nad Wielkanocą, czy też na odwrót.
                    ‘WYWIĄZAĆ SIĘ ZE ZOBOWIĄZAŃ ZAKULUAROWYCH, KIEDY TO
                    WAŻYŁY SIĘ LOSY WOJ. WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO, BO JEGO POWSTANIE, BEZ ELBLĄGA NIE
                    MIAŁO EKONOMICZNEJ RACJI BYTU!!!’ - a kto prowadził te zakulisowe rozmowy, bo
                    chyba nie mieszkańcy Elbląga z mieszkańcami Olsztyna. Więc nie krzycz na nas,
                    tylko na ciągle urzędujące władze wojewódzkie. A kto te władze wybierał? Sami
                    możemy sobie napluć w brodę. Poza tym, czy to w porządku, że takie decyzje
                    zapadają w zakulisowych rozmowach? No i przekonaj mnie, że przyjęcie Elbląga do
                    woj. warmińsko-mazurskiego wzmocniło nasz potencjał gospodarczy. Może w
                    przyszłości, teraz chyba nie. Gdyby Elbląg był tak prężnym ośrodkiem
                    gospodarczym, to byśmy go w naszym województwie nie oglądali. Ani chybi
                    trafiłby do silniejszego woj. pomorskiego.
                    ’Naszła mnie właśnie refleksja, skoro Elbląg jest dla Olsztyna pipidówą, w
                    której nic nie ma, to do których miast porównujecie Olsztyn, które są równe
                    jego potencjałowi, aspiracjom, wielkością?’ – Elbląg nie jest dla olsztyniaków
                    pipidówą, prędzej miastem, o którym ciągle mało wiemy, a jeśli już coś
                    słyszeliśmy to hasła Elbląg do Pomorza. Przydało by się więcej pozytywnej
                    promocji.

• Gość: tralala Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 22:29
                  Prosta to jest budowa cepa, Panie Projektancie. A Olsztyn został stolicą
                  rejencji olsztyńskiej - odpowiednika województwa - w 1905. To była decyzja
                  władz pruskich a nie komunistycznych. Spójrz na mapę, to może się domyślisz
                  dlaczego wybrano Olsztyn, a nie Ełk lub Elbląg. Za to Elbląg otrzymał swoje
                  województwo w 1974. Od kogo? Zgadzam się, że władze komunistyczne budowały
                  nową 'historię'- vide Nowa Huta, ale w przypadku Olsztyna to trafiłeś jak kulą
                  w płot.
                  • Gość: swiatowy Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.07.05, 22:35
                    Elblag jest wielki Ciechanow tez! ale to forum Olsztyn a nas to nie interesuje
                    co mysla czy chca w tyn waszym elblagowie tam sobie pogadajcie a nie
                    reklamujecie tu ta swoja wioche
                    • Gość: olsztynianin w elb Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 27.07.05, 22:53
                      jestem z Olsztyna, a teraz odpoczywam sobie pod Elblagiem i musze przyznac, ze
                      bardzo lubie oba miasta - Olsztyn ma swoj klimat, ale tez i Elblag go ma (coraz
                      ladniejszy jest Elblag - naprawde nie moge sie nadziwic, jak oni potrafia tyle
                      kasy z Unii wydebic! zmiany widac golym okiem w Elblagu).]

tyle tylko, ze jest mi wstyd, ze "swiatowcy" z olsztyna nie potrafia
                      dyskutowac. swiatowy - chlopie wez sobie daj na luz i jak masz cos do
                      powiedzenia, bez obrazania elblazan, to mow. inaczej nie przynos wstydu nam -
                      mieszkancom grodu nad lyna!

• Gość: tralala Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 17:06
                elo, zanim każesz innym uczyć się historii, sam/a się z niej podciągnij. Rok po
                wojnie Olsztyn być może miał 23 tys. mieszkańców, ale to nie byli przedwojenni
                olsztyniacy. I nie wyciągaj pochopnych wniosków, że przed wojną Olsztyn musiał
                być mniejszy. Wręcz przeciwnie. Do 1945 roku Olsztyn miał około 50 tys.
                mieszkańców i był miastem nowoczesnym, rozwijającym się.
                'Oficjalnie ewakuację Olsztyna zarządzono przez uliczną sieć radiową 21
                stycznia po południu.' 'Według ostrożnych szacunków podczas wkraczania do
                Olsztyna w nocy z 21 na 22 stycznia 1945 r. wojsk rosyjskich w mieście
                pozostawało od ok. 8 do 10 tysięcy jego dotychczasowych mieszkańców.' ' Straty
                wyłącznie wśród ludności cywilnej należy szacować na ok. 2,5 tysiąca ludzi.' '
                Aż 5489 dawnych olsztynian było po wojnie formalnie poszukiwanych jako osoby
                zaginione. Pewną część tej liczby stanowią niewiątpliwie ludzie, którzy
                ponieśli śmierć w krytycznym okresie na terenie Olsztyna i tu zostali
                pochowani, a ich zwłok nie zidentyfikowano.' 'Tylko 983 osoby spośród dawnych
                olsztynian pozostawały w połowie lat sześćdziesiątych na terenie nie tylko
                Olsztyna, ale i całej prowincji.' 'Olsztyn został zniszczony w czasie wojny
                prawie w połowie.' Główną przyczyną były pożary celowo powodowane.' Spośród
                2640 budynków mieszkalnych kompletnej ruinie uległo 1040. Zupełnie zniszczone
                lub ogołocone z urządzeń technicznych były dawne zakłady przemysłowe.
                dewastacji uległy obiekty komunalne, linie tramwajowe i trolejbusowe,
                instalacje wodociągowe, kanalizacyjne, gazowe i oświetleniowe.' - wszystko to
                działo się już po zdobyciu Olsztyna przez Armię Czerwoną. (cytaty z książki
                Stanisława Piechockiego, Olsztyn styczeń 1945).
              • Gość: elwu Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: 213.199.228.* 27.07.05, 19:35
                > Mam wrażenie że część olsztynian nie zna historii (...)

Skoro już o historii mowa to warto wspomnieć szanowni Elblążanie, że w XIX
                wieku Olsztyn był ośrodkiem polskości w ówczesnych Prusach Wschodnich.
                Ukazywały się tu takie polskojęzyczne pisma jak: "Nowiny Warmińskie" (1890-
                1891), "Warmiak" (1893-1905) czy w końcu "Gazeta Olsztyńska" (od 1886 do dziś).
                W 1891 powstała pierwsza polska organizacja społeczna na Warmii "Zgoda". W
                okresie międzywojennym zaś (od 1919) istniał w Olsztynie tzw. Dom Polski -
                gmach, w którym mieściły się liczne polskie organizacje.
                Tymczasem w Elblągu (cytat znaleziony w necie):
                "Kolejny etap rozkwitu Elbląga związany jest z dojściem Hitlera do władzy.
                Okres lat trzydziestych naszego wieku - to bujny rozwój miasta w większości
                oparty o zakłady Schichaua..." - no comment
                Warto też wspomnieć, że Olsztyn był stolicą rejencji (podobnie jak Królewiec),
                Elbląg zaś podlegał pod Kwidzyn:
                pl.wikipedia.org/wiki/Prusy_Wschodnie
                • Gość: elo Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 22:59
                  ale upór!!!
                  wcale nie mówię że olsztyn nie był ważną mieściną, tylko że był do czasów
                  powojennych kilka razy mniejszy od elbląga.
                  A że olsztyn był ostoją polskości, to mnie uczyć nie musicie (ja na lekcjach
                  historii nie spałem). Prawdą jest też to że elbląg od czasów rozbiorów był
                  prawie w 100% niemiecki.
                  Jednak to elbląg był o niebo prężniejszym ośrodkiem od olsztyna przed wojną (np.
                  stocznia Schichau`a, druga po daimlerze benz fabryka samochodów, fabryka
                  lokomotyw, fabryka cygar itd...) i stare miasto uznawane za jedno z większych i
                  piękniejszych w ówczesnej europie
                  • Gość: tralala Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 23:38
                    Ale za to z lekcji rachunków chyba uciekałeś, jeśli nadal twierdzisz, że przed
                    WW2 Olsztyn był kilkakrotnie mniejszy od Elbląga. Ktoś rzucił na waszym forum
                    te 23 tys. i się tym podniecacie. A jakie to ma znaczenie? Na szczęście nie
                    tylko liczba mieszkańców świadczy o atrakcyjności miasta. P.S. W rankingu
                    najlepszych samorządów wg. 'Rzeczpospolitej' Olsztyn zajął 15 miejsce wśród
                    miast. Elbląga tam nie znalazłam.
                • matko74 Re: Chcę poznać opinię olsztynian 28.07.05, 11:27
                  Tak, to prawda, że podlegaliśmy pod rejencję kwidzyńską (z tego co pamiętam to
                  samo dotyczyło Torunia i Grudziądza), ale to wciąż nie zmienia faktu, że Elbląg
                  był drugim miastem po Królewcu. Rankingi nieważne. Samą historią żyć się nie
                  da. Jest teraz to, co jest. Obecnie Olsztyn jest większym miastem od Elbląga,
                  ale nie jest to przepaść drakońska. Wciąż nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie,
                  skoro Elbląg jest dla Olszyna taką pipidówa i pierdziszewem, to które miasta są
                  godne Olsztyna i do których się równacie? W krótkim nawiązaniu do historii
                  grodu nad rzeką Elbląg, prawdą jest, że za czasów dojścia Hitlera do władzy,
                  przemysł elbląski się rozwijał (wszak były zlokalizowane zakłady, które na
                  potrzeby armii były w stanie budować). Prawda jest jednak taka, że elbląski
                  przemysł ożył z końcem XIX w, a nie li i wyłącznie dzięki dojściu fuhrera do
                  władzy.
                  Cieszy mnie fakt, że są w Olsztynie ludzie, którzy potrafią zauważyć zmiany,
                  które mają miejsce w Elblągu i je docenić. Jako elblążaninowi podoba mi się
                  Wasze miasto ze względu na jego położenie, a jednocześnie zazdroszczę jego
                  uczelnianego charakteru, dzięki czemu jest u Was masa młodych ludzi.
                  • Gość: tralala Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:53
                    Moją odpowiedź już uzyskałeś, ale widać nie doczytałeś, więc powtórzę. Nie
                    uważam, że Elbląg to 'pipidówa i pierdziszewo' (Twoje słowa). Nie uważam też,
                    że o atrakcyjności miasta decyduje wyłącznie lub też w największym stopniu
                    liczba mieszkańców. Nie widzę też powodu, by porównywać Olsztyn do innych miast
                    bo nie mam żadnych kompleksów, że tu mieszkam. Powoli zbliżają się wybory
                    samorządowe - wybierzcie takie władze miasta, które będą potrafiły
                    przekształcić Elbląg z miasta robotniczego z wysokim bezrobociem w miasto
                    nowoczesne - może turystyczne, może handlowe, a może uczelniane.
                    A teraz moje pytanie (pozostało bez odpwiedzi) - o jakich pozakulisowych
                    ustaleniach mówisz? Kto się z kim układał? Byłeś przy tym? Kto nie dotrzymał
                    obietnic? W czyim imieniu i na jakiej podstawie je składał? I co z tym
                    wspólnego miał taki przeciętny mieszkaniec Olsztyna jak ja?
                    • matko74 Re: Chcę poznać opinię olsztynian 28.07.05, 15:25
                      Wybacz, że nie będę podawał konkretnych nazwisk osób uczestniczących w
                      zakuluarowych rozmowach (bo nawet ich nie znam), ale wiem o nich (tj.
                      rozmowach) od osoby, która współpracowała z posłem Walendziakiem , który jako
                      poseł Ziemi Elbląskiej, między innymi w rozmowach uczestniczył. Co prawda
                      Walendziak to były poseł z moich terenów, ale dalsze sprawy miały pilotować
                      wzajemnie w pełni lokalnie zainteresowane strony, tj. olsztyńskie i elbląskie.
                      Elbląg swojego nie dopilnował, Olsztyn słowa nie dotrzymał. Polityka nie zna
                      sentymentów, a włodarze elbląscy okazali się niemrawi. Decyzje były składane
                      oczywiście nie w imieniu olsztynian, a na poziomie wojewódzkim, czyli
                      reprezentującym rząd w terenie, analogicznie do tego, co miało miejsce w
                      województwach kujawsko-pomorskim i lubuskim.
                      Teoretycznie sami sobie jesteśmy winni, ale dla mnie słowo jest słowem. Nie
                      piję do Ciebie bezpośrednio jako olsztynianina i nie mam pretensji, ale do
                      polityków olsztyńskich tak.
                      • Gość: tralala Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 17:22
                        Wybacz ale informacje z drugiej ręki ('od osoby, która współpracowała z posłem
                        Walendziakiem') to plotki, a nie informacje. A jeśli ktoś wierzył w obietnice
                        składane przez polityków (zwłaszcza SLD) to sam sobie winien, nie tylko
                        teoretycznie ale i praktycznie. Wszelkie pretensje rozlicz przy urnie
                        wyborczej. Mądrego głosowania życzę.
        • Gość: swiatowy Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.07.05, 22:55
          Panie obserwator vel signal czy jak Ci tam teraz przyjedz do Olsztyna a pozniej
          do Elblaga to zobaczysz roznice Ja bylem nie raz w tym twoim cepeliowym
          Rzeszowie Ty lepiej zostaw w spokoju Przemysl i mieszkancow innych miast
          poludniowej Polski a nie trolujesz tu na tym forum P.S widziales reklame
          Kaczynskiego?
          • Gość: elo Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.szpital.elblag.pl / 213.25.203.* 28.07.05, 12:08
            oj "swiatowy"! obawiam sie że ktoś kto ma obejrzeć elbląg i olsztyn może się
            rozczarować olsztynem a zachwycić elblągiem. Starówka w olsztynie to maleństwo,
            a śródmieście to choćby w rzeszowie jest po stokroć atrakcyjniejsze....
            • Gość: eli Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: 80.252.4.* 28.07.05, 12:19
              elo, nie przeginaj.
              byłam niedawno w rzeszowie, niczego im nie zazdroszcze.

• Gość: Enol@ G@y Dlaczego Elblag nigdy nie bedzie stolica regionu? IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.07.05, 16:53
                Z wielu powodow.
                1.w nowym podziale administracyjnym stolica zostal naturalny osrodek centralny-
                Olsztyn.O potencjale dwukrotnie wiekszym od Elblaga.
                2.zakulisowe dyskusyjki typu stolica u was,ale nam tez cos dacie,byly biciem
                piany,bo nigdy nie rozwazano,tak,jak w Lubuskim czy Kujawsko-Pomorskim,ktore
                miasto ma byc siedziba wladz.
                3.w dajacej sie przewidziec przyszlosci nie bedzie zadnych zmian
                administracyjnych kraju i Elblag pozostanie jedynie powiatem,z ladna starowka i
                dobrym szpitalem,ale bez lampasow stolicy.
                4.problem pewnego zacofania cywilizacyjnego Elblaga/brak uczelni,peryferyjne
                polozenie-bo kontakty z okregiem krolewieckim sa minimalne,tkanka przemyslowa
                niedostatecznie rozwinieta/
                Co oczywiscie nie oznacza,ze Elblag ma sie zapasc pod
                ziemie.Dzialajcie sobie,szlifujcie storowke,budujcie hotele,drogi,zrobcie te
                autostrade do Kaliningradu szlakiem Hitlera,najstarsza autostrada w
                Polsce,zrobcie choc jedna,ale dobra uczelnie...Mozna dobrze zyc i bez atrybutow
                wladzy.
                • Gość: elo Re: Dlaczego Elblag nigdy nie bedzie stolica regi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:03
                  w zupełności się z tobą zgadzam, że wcale nie musimy być stolicą regionu, a tak
                  naprawdę to wszystko zależy od naszych "włodarzy" jak również od władz
                  województwa, które chyba jednak z różnych powodów marginalizują znaczenie
                  elbląga zamiast współpracą działać na korzyć całego regionu (nie jest to żadną
                  tajemnicą ani kłamstwem, że tylko dzięki temu, że udało się wcisnąć elbląg do WM
                  to takie województwo powstało)
                  Mam nadzieję że doczekam czasów współpracy między naszymi miastami jak i nabycia
                  pewnej elementarnej wiedzy o elblągu wśród olsztynian (chodzi mi o niektórych
                  nienawistnych forumowiczów)
                  pozdrawiam
                  • saskiaplus1 Re: Dlaczego Elblag nigdy nie bedzie stolica regi 29.07.05, 11:23
                    Co tam sobie politycy ustalali to nam, mieszkańcom województwa, nic do tego, bo
                    otwarcie tego robić nie chcieli i nikt z nas za to nie odpowiada. Nigdy jednak
                    nie było mowy o tym, jakoby włączenie Elbląga było warunkiem koniecznym
                    powstania województwa warmińsko-mazurskiego. Nie ma się co łudzić - owszem,
                    były rozmowy na ten temat, ale był to tylko jeden z wariantów (jak widać
                    zrealizowany), a nie warunek konieczny.
                • matko74 Re: Dlaczego Elblag nigdy nie bedzie stolica regi 29.07.05, 14:11
                  Rację znaczną Ci przyznaję, ale z kilkoma rzeczami przesadzasz, chociażby z
                  dwukrotnie większym potencjałem Olsztyna oraz z peryferyjnym położeniem Elbląga
                  (chyba, że traktujesz je tylko jako obrzeże województwa).
                  Niewątpliwie wiele zależy od aktywności miejskiej i powiatowej elbląskiego, a
                  to o czym piszesz już się dzieje, ale na efekty przyjdzie poczekać.
                • Gość: Enola Gay Elblagowi nie potrzeba atrybutow wladzy,a drozdzy. IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.07.05, 20:30
                  Zrobcie najpierw bombonierke z miasta.Zmonopolizujcie kontakty z
                  Kaliningradem.Postawcie na turystyke.Uslugi.Co z lotniskiem dla Elblaga?Czy
                  mysliwce odlecialy juz z Krolewa kolo Malborka?Moze tam wlasnie?Dobra
                  uczelnia,ale nie zarzadzanie,tylko to,co najbardziej aktualnie potrzebne.Targi
                  piwne na Starowce.Elblag-Ostroda stateczkiem.Sport,ale w lepszym
                  wydaniu.Narzekaniem nic sie nie zrobi.Pogodzcie sie z rola drugiej metropolii
                  Warmii i Mazur,ale caly czas kreccie swoje lody.Za 10 lat,jak znalazl.Jak
                  miasto nabierze sznytu europejskiego/bierzcie z Unii co sie da pelnymi
                  garsciami/,to i mlodzi wroca po studiach,atmosfera w miescie sie zmieni na
                  satysfakcjonujaca i Olsztyn sam moze przyjsc z propozycja podzielenia sie
                  atrybutami wladzy.
    • Gość: olsztyniak Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.olsztyn.mm.pl 29.07.05, 14:19
      dlaczego nie :-) ja jestem za :-)
    • Gość: detritus Re: Chcę poznać opinię olsztynian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 14:20
      Mnie osobiscie taki pomysl ani ziebi, ani grzeje... Nie widzialbym problemow z
      przeniesieniem Sejmiku do Elblaga.

No, moze jeden... Raz na jakis czas wpadalby tu zapewne jakis nawiedzony z
      tekstem w stylu "A my mamy sejmik, a wy nie!!" ;o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka