Dodaj do ulubionych

POWIĘKSZAMY OLSZTYN

IP: 213.195.139.* 27.09.05, 12:48
od dłuższego czsu zastanawiam się czy jest możliwe przyłączenie do mmiasta
niektórych części ościennych gmin. proponuje rozważyć przyłączenie terenów
zamieszkanych przez olsztynian. nowe osiedla powstają przecież wszędzie i nie
ma powodu by ich mieszkańcy, funkcjonalnie i faktycznie złączeni z olsztynem
musieli jeżdizć do purdy dywit czy jonkowa załatwiać swoje sprawy.
drugi plus to powiuększenie możliwości inwestycyjnych miasta (np. lotnisko).
wymuszenie poprawy komunikacji. no i oczywiście wzrost prestiżu naszego
miasteczka.
plusów jest duzo więcej. czekam na wasze opinie.
pozdro.
Obserwuj wątek
    • Gość: swiatowy Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.09.05, 19:44
      Jestem calkowicie za przeciez Dywity i Gutkowo to juz Olsztyn a na osiedlu
      Stary Olsztyn bloki stoja przy samej tablicy Olsztyn brak jest terenow pod
      inwestycje i budownictwo Na dzien dzisiejszy powierzchnia Olsztyna wynosi
      88tys m zeby sie rozwijal powinien miec okolo 130 /140tys m
      • koczisss Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 28.09.05, 20:33
        Ha ha ha, a 1/3 to puste przestrzenie!!!
        Na tyle ludności powierzchnia miasta i tak jest na wyrost!!!
    • ontarian Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 27.09.05, 19:49
      a po co dziure powiekszac?
    • Gość: swiatowy Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.09.05, 20:28
      Najwyzszy czas na ekspansje terytorialna Olsztyna!Zeby sie liczyc mosimy sie
      wzmacniac i powiekszac mysle ze przyszly rok bedzie dobrym rokiem dla naszego
      miasta
      • robiii Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 28.09.05, 10:12
        gutkowo nie jest w całości w olsztynie. podobnie redykajny. funkcjonalnie do
        olsztyna pasuje już dywity, wójtowo, klebark mały, rozciągające się między nimi
        tereny to przecież dskonałe miejsca na zabudowę pod inwestycje. stawiałbym też
        na bartąg i tereny rozciągające się wzdłuż graic miasta aż do jonkowa, które
        jest wciąż duża wiochą.
        • muraszka1 Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 28.09.05, 10:15
          te malowniczo polozone domki w kierunku Barczewa,
          niedlugo bedzie Olsztyn-Barczewo :)
    • Gość: swiatowy Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.09.05, 18:52
      Wszystkie miasta sie powiekszaja w koncu czas na Olsztyn
      • Gość: Heh Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.viknet.pl 28.09.05, 20:55
        Olsztyn - 88 km
        Paryż - 87 km

Nie wierzysz? Sprawdź na oficjalnej stronie!
    • koczisss Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 28.09.05, 21:02
      I po co powiększać??? Zamieściłem mapkę, na której widać, że Olsztyn jest słabo zurbanizowany, mała gęstość ulic, dużo wolnych przestrzeni, i jaki sens ma dalsze powiększanie??? Trzeba najpierw zabudować to co jest wolne, a później powiększać, jak na razie Olsztyn jest rozdmuchany, a ludności mało!

Tylko Olsztyniacy, nie zrozumcie mnie źle, moja wypowiedź nie jest atakiem na Was i Wasze miasto, a tylko opinia i moje własne prywatne przemyślenia!
      • Gość: elwu Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 213.199.228.* 28.09.05, 21:22
        Tylko wytłumacz jak budować ulice i domy na obszarze np. ogródków działkowych,
        lasów bądź jezior
        • koczisss Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 28.09.05, 21:30
          Dla porównania Białystok ma gęstość zaludnienia 3108/km2 przy powierzchni 94 km2 i ludności 292 tys, a Olsztyn 1978/km2 przy powierzchni 88 km2 i ludności 174 tys., i Wam jest ciasno??? To co my mamy powiedzieć???

Wszystkie dane zaczerpnąłem z Wikipedii:)))
          • Gość: elwu Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 213.199.228.* 28.09.05, 21:35
            Mylisz powierzchnię administracyjną z terenami nadającymi się pod inwestycje
            (pojęcia te nie muszą byćrównoważne). Co z tego, ze Olsztyn ma 88km skoro są
            tam lasy i jeziora, na których strasznie ciężko stawia się budynki.
            • koczisss Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 28.09.05, 21:43
              Widziałem fotki ze strony o Olsztynie, jakoś dużo tam wolnych przestrzeni i nie są to lasy!
              Wyobraź se, że w Białymstoku też są lasy i parki, nie tyle co u Was, ale jednak Olsztyn obszarowo jest mało co mniejszy niż Białystok, a ludnościowo sporo odbiega, i tak naprawdę u mnie jest mało miejsca pod inwestycje, czy budownictwo mieszkaniowe, a nie w Olsztynie. Byłem u Was w zeszłym roku i dobrze pamiętam te puste przestrzenie i nie do końca wiedziałem, czy już jestem w mieście, a później czy jeszcze w nim jestem:)))
              • Gość: elwu Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 213.199.228.* 28.09.05, 21:48
                Przestrzeń przestrzeni nie równa. Niektóre tereny są podmokłe (wymagają więc
                wbijania pali), w pierwszej kolejności buduje się więc na terenach, na których
                jest najtaniej, a takich w Olsztynie coraz mniej. Puste przestrzenie kiedyś tam
                pewnie się zapełnią w miarę jak będzie wzrastała zamożności mieszkańców.
        • koczisss Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 28.09.05, 21:33
          Co do lasów, to zgoda, nie ma sensu ich wycinać, jeziora też muszą pozostać, ale jak na mapce widać, lasy są koloru zielonego, jeziora niebieskiego, a teren zurbanizowany ma kolor ciemnożółty, i widać, że tam maluśko tych ulic:)))

Już mi nie mów, że połowa Olsztyna to lasy, jeziora i ogródki działkowe:)))
          • Gość: elwu Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 213.199.228.* 28.09.05, 21:44
            Są tam też ogródki działkowe. Fakt, że gdyby się uprzeć to pewnie nawet na
            obecnej powierzchni można by jeszcze sporo upchać (Paryż w oficjalnych
            granicach ma zaludnienie 20 tys/km2), ale prawdpodobnie rachunek ekonomiczny
            spowodował, że w Olsztynie najbardziej rozwijają się osiedla na obrzeżach
            miasta. Powiększając granice umożliwiłoby im się dalszy rozwój.
            • koczisss Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 28.09.05, 22:00
              A czy bez powiększenia Olsztyna rozwój tych osiedli jest niemożliwy???
              W okolicach Białegostoku, a raczej na jego obrzeżach jest sporo miejscowości, które bardzo dobrze się rozwijają, a do miasta ich mieszkańcom jakoś nie śpieszno:))) Niektóre są przyklejone tak, że gdyby nie znaki, to nie byłoby wiadomo, że to już inna miejscowość, tak jest z Kleosinem, Grabówką, Zaściankami i innych, gdyby to podłączyć do Białegostoku, to liczba mieszkańców dość mocno by przekroczyła 300 tys., ale ludzie nie chcą, bo im w innych gminach jest lepiej, niższe podatki itp., dlatego też osiedla poza miastem lepiej rozwijają się, niż te w mieście.
              Od przyszłego roku, Białystok powiększy się o ponad 8 km2 i coś około 3,5 tys ludzi. Mieszkańcy trzech wsi sami chcieli się podłączyć do miasta, ale takie zjawisko jest rzadkie, a stało się tak, bo ich obecna gmina mocno podpadła:)))
              • Gość: elwu Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 213.199.228.* 28.09.05, 22:06
                > A czy bez powiększenia Olsztyna rozwój tych osiedli jest niemożliwy???
                Niestety, jest znacznie ograniczony. Sąsiadujące gminy nie są zainteresowane
                budową dróg na takich osiedlach. Miasto Olsztyn zaś z przycznyn prawnych nie
                może wykładać kasy na drogi nie na swoim obszarze. (np. ul. Bartąska)
      • Gość: Helmi Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 16:06
        Cały urok Olsztyna właśnie na tym polega :-)
        To nie Warszawka by pakować jak najwięcej i jak najciaśniej!!!
        Ja tam lubie spacerki po tych obszarach między dzielnicami :-)
    • Gość: swiatowy Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.09.05, 22:07
      Bialystok jest tak "zurbanizowany" ze stoja tam drewniane chaty w centrum
      troszeczke "wiekszy" od Olsztyna bo bieda w podlaskim spowodowala ze ludzie
      masowo melduja sie w tym twoim Bialymstoku 3 pokolenia mieszkaja na 40m2 stad
      roznica w ilosci mieszkancow Idz juz z tad z tymi twoimi cerkwiami i tym twoim
      Bialymstokiem porownoj sie z Zaporozem a nie nam tutaj marudzisz
      • koczisss Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 28.09.05, 22:15
        Jak będę chciał to sobie pójdę, a jak na razie jest mi tu dobrze:)))
        A co, może w Olsztynie nie ma drewnianych ruder???
        Jakoś kilka widziałem, a co do tego meldowania, to chyba się mylisz nieznacznie!!! Widziałeś takie mieszkania??? Bo ja nie!!! A biedota jest wszędzie, nawet w Twoim "wielkomiejskim Olsztynie".
        A ja mieszkam na ponad 150 m2, w sumie w domu 5 osób:))) Nawet moja papuga ma swój pokój:)))
      • koczisss Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 28.09.05, 22:18
        Panie światowy, a czemuż żeś uciekł z Olsztyna do Warszawy???
        Źle było, to biedota do stolycy za chlebem zwiała???
        • Gość: trioll Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 213.195.139.* 29.09.05, 08:02
          i właśnie o ominięcie polskiegio prawa i krótkowzroczności źle zarządzanych
          gmin chodzi. charakter rozbudowy miast zmienia się. nie ma już tak zwartej
          zabudowy jak na pocz. XX w. potrzeby mieszkańców zmieniają się.
          poza tym już dziś w poszukiwaniu nowych terenów inwestycyjnych w mieście
          inwestorzy "wchodzą" w ostatnie tereny zielone. powiększenie olsztyna wymusi
          poprawę infrastruktury.... itd
          • Gość: xyz Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.olsztyn.mm.pl 29.09.05, 10:15
            Gestosc zaludnienia Olsztyna wynosci 1978 os/km2. Mamy dodatni przyrost
            naturalny i saldo migracji, wiec jest calkiem prawdopodobne ze dobijemy do 2000
            os/km2.

Gestosci zaludnienia w wybranych miastach Polski:
            Warszawa - 3258
            Białystok - 3108
            Poznan - 2197
            Wroclaw - 2181

Szczecin - 1375
            Gdansk - 1761
            Gdynia - 1885
            Torun - 1805
            Czestochowa - 1559
            Elblag - 1560

(dane z Wikipedii)

Mysle ze Olsztyn spokojnie moglby powiekszyc sie do 100km2. Milaby wtedy
            gestosc ok. 1740os/km2. Biorac pod uwage ilosc lasow i jezior to i tak duzo.
            • Gość: triol Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 213.195.139.* 29.09.05, 11:17
              dziex za rzeczową wypowiedź w dyskusji. bardzo mnie ona interesuje.

olsztyn potrzebuje naprawdę silnego impulsu do rozwoju.
              • Gość: vivian_wigwam Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.olsztyn.mm.pl 29.09.05, 13:04
                Olsztyn w pierwszej kolejności powinien włączyć tereny przylegające do SSE
                (obok miejsca gdzie buduje się Michelin), pozostałą część Gutkowa i Redykajny.
                Z czasem powinny być włączone Dywity, które i tak są peryferiami Olsztyna z
                willowymi osiedlami na drodze do Brąswałdu czy Kieźlin, cmentarzem komunalnym.

W samym śródmieściu poza parkiem nad Łyną między Kościuszki, 22 Stycznia,
                Knosały i Niepodległości nie ma miejsca na nowe inwestycje. Swoją drogą czy
                ktoś wie co dzieje się z tym fragmentem miasta?
                Poza tym jedyne wciąż niezagospodarowane miejsce poza centrum, które "aż się
                prosi" to przestrzeń pomiędzy Nagórkami a Jarotami.

Olsztyn jest coraz bardziej ściśnięty, a stary układ komunikacyjny dawno już
                nie spełnia swoich funkcji. Olsztynianie uciekają na peryferia, a tam nie
                brakuje pięknych terenów pod mieszkania.
                Ciekawy przykład to nowe osiedle 8-piętrowców na Bartąskiej, kilkaset metrów
                przed samym Bartągiem, prawie 2 km za miastem. Podobnie dzieje się ze
                wspomnianymi: Gutkowem, Redykajnami czy Łupsztychem (byłem tam pare tygodni
                temu i naprawdę zdębiałem). W tamtą też stronę widziałbym poszerzanie granic
                miasta.

Do Ciebie Kocziss: zdjęcia robisz takie nawet, nawet, ale głupoty wypisujesz
                straszne. Patrzysz w te cyferki i silisz się na swoje mądrości. Nie znasz
                Olsztyna chyba wogóle. Mówisz, że tu byłeś i coś widziałeś, jakieś dzikie
                przestrzenie, wolne pod zabudowe. Olsztyn to w 30% lasy i jeziora. Samo centrum
                i śródmieście ma starą, jeszcze przedwojenną, miejską, zwartą zabudowę która
                nie daje wielkich szans na nowe inwestycje (Białystok podobnie wygląda tylko w
                rejonie Lipowej i Sienkiewicza). Wogóle porównywanie B-stoku z Olsztynem pod
                względem wskaźników gęstości zaludnienia nie ma sensu. A jesli już się
                upierasz, że Białystok jest taki nabity to polecam wycieczkę w rejon Bacieczek.
                Stań sobie tam tak gdzieś koło nie-dworca a stacji PKP i rozejrzyj się dokoła.

Miasta różnią się prawie pod każdym względem; etnicznym, kulturowym,
                krajobrazowym, urbanistycznym. Oba niezaprzeczalnie są centrami dla regionów,
                ale różnymi centrami dla różnych regionów. Gdybym porównywał B-stok i Olsztyn
                to wziąłbym pod uwagę kulturę wysoką. Chwaliłbym wtedy "Wierszalin", pantomimę
                olsztyńską. Porównałbym osiągnięcia i prestiż teatrów, galerii. W końcu
                oceniłbym wydarzenia kulturalne, które są wizytówką obu miast.
                Pisałem już, że o mieście świadczą ludzie w miejscach i to jaki robią użytek ze
                swoich refleksji. Knajpy, kluby, imprezy i wydazenia kulturalne mocno okreslaja
                tożsamość i potrzeby miasta. I właśnie na polu twórczej i materialnej ekspansji
                myśli widzę sens dyskusji nad oboma miastami.

• koczisss Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 29.09.05, 23:17
                  Odpowiem tylko na jedno, Bacieczki, stacja (przystanek) są tak naprawde poza miastem, to co Ty mówisz o pustych przestrzeniach w tym rejonie, to już nie Białystok. Jak chcesz to sprawdzić, to wejdź na nasyp, po którym przebiega droga i zobaczysz, że stoi tam niopodal znak, który informuje, że miasto się tu kończy. Jadąc od strony Ełku, to po prawej stronie, te tereny są poza miastem, po lewej są ogródki działkowe, a dalej dobrze widoczne bloki nowego osiedla TBS!
                  • Gość: swiatowy Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.09.05, 23:19
                    Wszystko sie zgadza ale to watek "Powiekszamy Olsztyn" a nie Bialystok
                    • koczisss Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 29.09.05, 23:24
                      No i co z tego???
                      • Gość: triol Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 213.195.139.* 30.09.05, 08:14
                        może zakończmy rozmowę odnośnie pięknego Białegostoku. może później ktoś założy
                        wątek "piękny białystok, cudowny elbląg" a na razie zajmijmy się swoim małym
                        olsztynem, który mógłby być większy.

jest jeszcze jeden ważny argument wskazujący że olsztyn musi walczyć o
                        powiększenie granic. mianowicie - obwodnica - to już nie jest kwestia
                        rozpoczęcia budowy ale zarezerwowania terenów pod jej przyszłą budowę. ościenne
                        gminy nie liczą się z potrzebą jej budowy. działki na których miała przebiegać
                        są zabudowywane!!!! (są oczywiście bardzo blisko olsztyna). jeśli olsztyn nie
                        bedzie nic robił i nie wymusi uwzględnienia w pzp sąsiednich gmin obwodnicy -
                        to już jej po prostu nie będzie.
                  • Gość: vivian_wigwam ? IP: *.olsztyn.mm.pl 30.09.05, 11:25
                    Białystok - Bacieczki to nie Białystok ? rozumiem.

to było tak przy okazji, a tak w temacie?
                    • koczisss Re: ? 30.09.05, 11:49
                      Przystanek jeszcze jest w granicach miasta, ale jakieś 200 m od przystanku po prawej, jadąc od strony Ełku (Olsztyna) pociągiem, te tereny są poza miastem, a tam faktycznie nic nie ma, zgadzam się, są puste przestrzenie, ale to już gmina Choroszcz:)))
                      • nekroskop88 Re: ? 30.09.05, 11:54
                        tu mapka jest www.um.bialystok.pl/plan/ma4.htm
                        • Gość: team Re: ? IP: *.in-addr.btopenworld.com 04.10.05, 16:42
                          W dupsku mam wasza mape i wasz bialystok :) hahaha
                          • Gość: team Re: ? IP: *.in-addr.btopenworld.com 04.10.05, 16:43
                            Post jest o olsztynie a nie o bialymstoku!!!
                            • koczisss Re: ? 04.10.05, 19:47
                              To nie oznacza, że musisz nas obrazać, ja nie napisałem, że mam w dupsku Olsztyn!!!
                              A, że wątek jest o Olsztynie to wiem, a chodziło mi o porównanie miast, ich wielkości i celowości powiększenia tychże!!!
                              • Gość: " Re: ? IP: 213.195.139.* 05.10.05, 07:37
                                chyba mozliwosc przeprowadzenia debaty na forum nie ma szans szkoda.
                                • Gość: triol Re: ? IP: 213.195.139.* 05.10.05, 10:18
                                  wracając do kwesti powiekszenia olsztyna. czy ktoś moze wyjaśnic czy taka
                                  inicjatywa ma wogole szanse? jaka jest procedura?
                              • Gość: Team Re: ? IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.10.05, 10:04
                                Tutja nikt nie chcial porownywac bialegostoku do olsztyna. post
                                jest "powiekszamy olsztyn" nie rozumiesz tego?
                                • Gość: Gość Re: ? IP: *.viknet.pl 06.10.05, 19:18
                                  Jestem z Rzeszowa i tu przerobiono podobny plan. Najpierw rada miasta musi
                                  wyrazić zgodę na zmianę granic, potem przeprowadzane są konsultacje i tworzony
                                  jest wniosek. Wniosek ów musi zyskać akceptację wojewody, po czym trafia na
                                  biurko premiera. Wcześniej opinię wydaje MSWiA. Wszystko trwa około roku (w
                                  przypadku Rzeszowa zaczęto w lutym 2004, a powiększono miasto w lipcu 2005).
                                  Mogę wam na pewno powiedzieć że warto powiększać miasto, w Rzeszowie już
                                  pojawia się szansa na pierwszą dużą inwestycję, gdy tylko zmieniono granice.
                                  Także w pełni zgadzam się ze światowym. Pozdrawiam.
                                  • Gość: alfik Re: ?Do goscia z Rzeszowa IP: 81.15.226.* 06.10.05, 20:29
                                    Obejżalem mapkę,dosyc dokladna okolic Rzeszowa i Olsztyna,jaki wniosek?Rzeszow
                                    jest otoczony miejscowosciami prawie polączonymi zabudowa z tym
                                    miastem,wystarczy tylko przesunąć granice adm. miasta,aby ludnośc wzrosla o
                                    jakies 20,30 tys,Olsztyn otoczony jest jeziorami,lasami i malymi
                                    pipdowkami,ktore leża z dala od miasta,wsrod pol , lasow i jezior.Powiekszenie
                                    obszaru Olsztyna wiaże sie z tym,ze przybedzie raczej wiecej
                                    dzikow,saren,jeleni,łosi,borsukow i wielu innych mieszkańcow lasu,niz ludzi.
                                    • Gość: bagiennapijawka Re: polska język trudna język IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 20:40
                                      alfik - a może byś tak sobie obejrzał tę stronkę
                                      so.pwn.pl/slowo.php?begin=obejrze%E6
                                      • Gość: alfik Re: polska język trudna język IP: 81.15.226.* 06.10.05, 20:52
                                        Dzieki za przypomnienie,jakos juz odwyklem od poprawnej pisowni,w lawie
                                        szkolnej nie mialem z tym problemow,latka lecą,co nie zmienia postaci
                                        rzeczy,jezeli chodzi o wasze miasto.
                                        • Gość: Gość Re: polska język trudna język IP: *.viknet.pl 06.10.05, 20:58
                                          Standardowa powierzchnia miasta ok. 200 tys. w Niemczech czy Skandynawii to 250-
                                          350 km. Tylko w Polsce zostały tak małe miasta - tu nadal dominuje pogląd że
                                          miasto to bloki i markety.
                                          • koczisss Re: polska język trudna język 10.10.05, 18:02
                                            No tak np. w Szwecji wieś to już dwa domy oddalone od siebie o kilometr, to i miasta są podobne, wielkie przestrzenie, gdzie nie wiadomo, gdzie to miasto tak naprawdę kończy się, a gdzie zaczyna, bo podobne widoki są w środku miasta i w okolicach jego granicy!!!
                                            Nie pisze tu oczywiście o Stockholmi'e, Malmö, Göteborg'u, bo to są większe miasta i wyglądają nieco bardziej miejsko!!!
    • andulka7 Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 05.10.05, 15:04
      Lasy i jeziora to jedno. Drugie to zapewne fakt, iż część terenów potencjalnie
      nadających sie pod zabudowę to własność prywatna albo o nieuregulowanym
      statusie prawnym, choć akurat na terenie W-M to może mniejsza skala niz w
      centralnej i południowej Polsce. Ciekawam zwłaszcza, jaki jest status tego
      odwiecznego śmietnika miedzy Emilii Plater a Pieniężnego.
      W każdym razie nie można sobie ot tak zabudować i już.
      P.S. Wiekszośc miast "wyzwalanych" przez sowietów i tak jeszcze długo jeszcze
      miast przypominać nie bedzie. Prawie nie ma typowej tkanki miejskiej, ulic z
      ciagiem kamienic, wszedzie straszą wyrwy, niezabudowane przestrzenie, place z
      ogryzkami walących się budynków, nieużytki. Najczęściej w centrum niestety, tam
      gdzie powinno być miasto z prawdziwego zdarzenia. A na obrzeżach stawia się
      ohydne osiedla. Nawet nowe budynki, choć kolorowe i utrzymane "w klimacie" też
      najczęściej są porozrzucane jak bloki z wielkiej płyty i nie tworzą ciągów
      ulic. To jak ma powstać prawdziwe miasto??
      • Gość: swiatowy Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.range81-155.btcentralplus.com 05.10.05, 19:52
        Moim zdaniem Olsztyn powinien byc powiekszony do okolo 130tys km2
        • Gość: * Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN O ALASKĘ :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 16:28
          A ja bym dodał do tego jeszcze Alaskę :))
          • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN O ALASKĘ :)) IP: 81.15.226.* 06.10.05, 20:08
            Światowy,na jakim ty swiecie zyjesz?
            • Gość: triol Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN O ALASKĘ :)) IP: 213.195.139.* 07.10.05, 08:08
              alfik jeszcze ciebie pędraku tu brakowało
              • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN O ALASKĘ :)) IP: 81.15.226.* 07.10.05, 15:50
                sam jesteś pędrakiem.
        • Gość: detritus Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 16:07
          Czy to wazne czy powiekszy sie o 10,20, czy 100km? Pytanie, w ktorym kierunku
          mialby sie powiekszyc tak, aby to mialo sens. Sensowne byloby np. wlaczenie
          Gutkowa. W kierunku na Olsztynek i Ostrode - powiekszanie nie ma sensu, na
          Szczytno - nie za bardzo, na Bartoszyce - moze Dywity? Staja sie powoli jedna z
          sypialni Olsztyna. Fakt, ze daleko nieco od miasta i oddzielone lasem miejskim,
          ale Likusy czy Jaroty tez swego czasu byly miejscowosciami daleko od centrum.
        • Gość: a.a. Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 213.195.139.* 24.11.05, 14:28
          i co szanowna redakcjo????? moze jednak ktos by sie zainteresował
    • Gość: Helmi Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 16:22
      polecam stronke maps.google.com/
      wybrać: satellite
      search Olsztyn Poland
      • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 07.10.05, 17:58
        I tak naprawdę ,bez zlosliwosci,wszedzie tylko lasy,jeziora i trochę pol.
        • Gość: Ed Re: UPORZĄDKUJMY OLSZTYN IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.10.05, 19:38
          Po części chyba wszyscy mają po trochu rację ze swegu punktu widzenia. Miasto
          jest jednak organizmem funkcjonującym i żyjącym zyciem swoich mieszkańców i jest
          jego wypadkową dokonywanych wyborów przez władze miasta. Miasto, to jest również
          infrastruktura komunalna decydująca o jakości życia jego mieszkańców. Wymaga to
          znacznie większej rozwagi i nakładów przy podejmowaniu tego typu decyzji, niż
          administracyjne włączenie w granice miasta Łupsztychu czy Dywit. A wnioski takie
          wypływały już w latach 80-tych. Sporo nakładów kosztowało włączenie w granice
          miasta starych Jarot, Likus czy części Gutkowa. Starzy mieszkańcy tych osiedli
          zapewne pamiętają ten okres. Budżet miasta - niestety - nie jest z gumy i
          finansowanie inwestycji infrastrukturalnych musi odbywać się jakimś kosztem.
          Również i ja krytykuję niejednokrotnie politykę miasta w tym zakresie wytykając
          im administracyjną pozorność dla uzyskania wrażenia funkcjonowania MZDiM.
          Ponieważ środki inwestycyjne idą na przygotowanie terenów budowlanych w kierunku
          Rusi, MZDiM pozostaje sprawianie wrażenia, że coś w tym mieście jeszcze
          słusznego robi i na coś się przydaje. Najtańszym i najprostszym rozwiązaniem
          bardzo widocznym propagandowo dla wszystkich jest stawianie jak największej
          ilości światełek na mieście :))

Inna istotna kwestia, to kończące się rezerwy terenowe w ramach kształtowania
          gospodarki przestrzennej miasta. Aktualne władze zapomnialy o tym, że
          sporadycznie istniejące puste tereny miały inne konieczne przeznaczenie i ich
          zabudowywanie kończy się tym, co dziś bardzo słusznie krytykujemy. Wystarczy
          wspomnieć łódzki Pekin czy Gdańskie Falowce. Olsztyńskie władze - jak wykazuje
          praktyka - też chcą zaistnieć w historii urbanistyki serwując "Olsztyńskie
          Kopce" zabudowywując nawet ulice ;((

Poza tymi kwestiami istnieją sprawy ukształtowania terenu, kosztów budowy w
          takiej przestrzeni podstawowych mediów komunalnych itp.

Jestem zdania, że najpierw trzeba nadrobić zaniedbania w samym mieście i
          ograniczyć niego niekontrolowany rynkowy rozwój do momentu uporządkowania tego,
          co w zbyt optymistycznym rozmachu po prostu zepsuto.

Pozdrawiam
      • model.wieczniewczorajszy Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 07.10.05, 19:21
        Gość portalu: Helmi napisał(a):

Nie sadze bym po tym wpisie "Polish People's Republic" ta stronke jeszcze raz
        odwiedzil

> polecam stronke maps.google.com/
        > wybrać: satellite
        > search Olsztyn Poland

---
        Model Wieczniewczorajszy
    • airlover Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 08.10.05, 14:34
      Ja piszę z Rzeszowa, w tym mieście zmieniono decyzją rządu obszar
      administracyjny z 53.70 km do 84.54 km. Jest więc powierzchniowo podobny do
      Olsztyna biorąc pod uwagę obszar lądu. Niestety wójtowie właśnie oddali sprawę
      do trybunału i może im się to udać, bo większość mieszkańcow była przeciw.
      Korzyści z poszerzenia granic miasta są zawsze duże, ale potrzebna jest też
      zgoda mieszkańców. No i myślę też że w przypadku Rzeszowa naprawdę istniała
      taka konieczność, bo miasto było powierzchniowo bardzo małe. W przypadku
      Olsztyna nie jest jeszcze tak źle - w obszarze 88 km na pewno jest sporo
      terenów pod inwestycje. Pozdrawiam.
      • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 09.10.05, 14:15
        Aby powiekszyc obszar miasta pod inwestycje ,nalez chyba pomysleć o
        infrastrukturze,czyli drogi dojazdowe z glębi kraju,mozliwośc inwestowania
        biznesu na lokalnym rynku,wreszcie ochrone srodowiska w tak pięknej
        krainie,proponowalbym pozostawić to w takim stanie jaki jest teraz i wziąść sie
        za rozwoj turystyki z prawdziwego zdarzenia,bez trzymania glowy w oblokach.
        • Gość: King Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.viknet.pl 09.10.05, 14:21
          Nie trzeba pisać chyba o niesprawiedliwości gdy np Świnoujście ma 195 km kw a
          Bytom 68 km kw.
    • Gość: olol Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 213.195.139.* 12.10.05, 13:48
      powiekszenie olsztyna jest realne. potrzeba spojnej wizji olsztyna jako centrum
      gospodarczego i kulturalnego regionu. i nie jest to megalomaństwo mieszkańców
      ale jedyne realne wyjscie dla naszego niestety biednego regionu.
    • marduck Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 12.10.05, 14:23
      Pomysł nie najgorszy, oczywiście Dywity - tak, Gutkowo - tak, Wójtowo - tak,
      Bartąg - tak. Łęgajny - nie wiem bo przejmując je również zaserwujemy sobie
      problem wysypiska śmieci. Bliższe są mi tereny Gutkowa, dzisiaj już nawet poczta
      zmieniła kody i nie ma kodu "Gutkowo" tylko "Olsztyn", zresztą podobnie jest we
      wsi Warkały (przed Giedajtami" tylko tam nie ma "Jonkowa". Nie wiem jak jest w
      Giedajtach.
      Jeśli chodzi o kierunek Ostróda, to pare kilometrów też by się przydało np.
      lotnisko i "dogadywanie" się z z Gietrzwałdem; Łupstych; Sząbruk i inne osiedla
      budowane w kierunku Naterek.
      Pozdrawiam
      • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 12.10.05, 17:41
        A Ostrode nie?
        • marduck Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 12.10.05, 17:50
          na pewno nie elblonk
          • Gość: bagiennapijawka Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 18:13
            No co ty, Marduck, przyłączmy Elbląg. Będziemy mieli port wielkomorski ;)
            • Gość: robiii Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 213.195.139.* 13.10.05, 13:37
              a czy obecne władze miasta wogóle uwzględniają ewentualne powiększenie granic
              miasta w swoich planach?
              o ile wiem powiększenie granic miasta o gutkowo i Łupstych wynikło jedynie ze
              słusznej koncpecji włączenia całego jeziora krzywego w granice olsztyna.
            • edico Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 14.10.05, 01:57
              Gość portalu: bagiennapijawka napisał(a):

> No co ty, Marduck, przyłączmy Elbląg. Będziemy mieli port wielkomorski ;)

Dla kajaków? :))
              • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 14.10.05, 17:06
                Jest takie madre przyslowie" Ten sie smieje..."
              • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 14.10.05, 17:15
                Zapraszam do Elbląga,w okolice mostu Unii Europejskiej,po jednej stronie rzeki
                juz na ukonczeniu terminal przeladunkowy,po drugiej terminal pasażerski,czy
                naprawde macie klapki na oczach i tylko potraficie krytykować,pewnie nigdy tu
                nie byliście.Ten elblaski port moglby przynosic zyski dla calego
                wojewodztwa,ale coz macie wszystko w nosie,mam na mysli wladze wojewodzką i
                samych olsztniakow,port to okno na swiat,tak lubicie zeglowac,a macie morze w
                nosie,szkoda,tylko usiaść i plakac nad wasza glupotą.Port w Elblagu rozwija sie
                i prędzej czy pózniej zacznie przynosic zyski,ale mysle ze to juz bedzie w
                innym wojewodztwie i za innej wladzy.
              • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 14.10.05, 17:15
                Zapraszam do Elbląga,w okolice mostu Unii Europejskiej,po jednej stronie rzeki
                juz na ukonczeniu terminal przeladunkowy,po drugiej terminal pasażerski,czy
                naprawde macie klapki na oczach i tylko potraficie krytykować,pewnie nigdy tu
                nie byliście.Ten elblaski port moglby przynosic zyski dla calego
                wojewodztwa,ale coz macie wszystko w nosie,mam na mysli wladze wojewodzką i
                samych olsztniakow,port to okno na swiat,tak lubicie zeglowac,a macie morze w
                nosie,szkoda,tylko usiaść i plakac nad wasza glupotą.Port w Elblagu rozwija sie
                i prędzej czy pózniej zacznie przynosic zyski,ale mysle ze to juz bedzie w
                innym wojewodztwie i za innej wladzy.
                • edico Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 14.10.05, 17:46
                  A znasz termin wpłynięcie Titanic'a do Elbląga :))
                  • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 15.10.05, 09:19
                    Jak mozna dyskutowac z burakami.
                    • Gość: sds Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.ols.vectranet.pl 16.10.05, 12:10
                      a zauważyłeś że twoje Elblągowo lezy nie nad morzem tylko nad zalewem, którego
                      głębokośc nie przekracza 7 metrów co WYKLUCZA żegluge morską z prawdziwego
                      zdarzenia? W dodatku wypłynąć z zalewu da sie tylko przez wody teretorialne
                      Federacji Rosyjskiej, co całkowicie rujnuje twój utopijny plan Elblągowa-
                      polskiego Hamburga. Czas sie pogodzić z tym, że z Elbląga to mogą wypływać
                      sobie stateczki wycieczkowe po zatoce, a nie statki. No i znowu w wątku o
                      Olsztynie mamy dyskusje o elblągowie, jak ja to lubie.
                      • Gość: xyz Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.olsztyn.mm.pl 16.10.05, 13:25
                        Z wikipedii:
                        Średnia głębokość zalewu wynosi 2,5 m
                        Maksymalna głębokość 5,1 m

Nawet nie 7 a 5 metrow :)
                        • Gość: to jest naturalna Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 16.10.05, 15:27
                          to jest naturalna glebokosć,tor wodny jest glębszy i systematycznie
                          poglebiany,ale to dla was,wiochy ,jest przeciez bez znaczenia.
                      • Gość: paracetamol Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 13:30
                        Co za problem, zalejemy jeszcze trochę i będzie głębiej.
                        • Gość: swiatowy Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.range81-155.btcentralplus.com 16.10.05, 13:57
                          Czy to temat "Powiekszamy Olsztyn"? czy budujemy port w elblagowie?P.s ale sie
                          usmialem z tego "portu" w elblagowie to juz przystan na plazy miejskiej jest
                          wieksza
                          • Gość: paracetamol Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 14:02
                            Jasne ze port wazniejszy. Port to okno na świat. Boisz sie ze do ciebie
                            przyplyniemy?
                            • Gość: sds Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 16.10.05, 14:46
                              No 5 metrów hmm to nawet niektóre statki wycieczkowe by sobie nie popływały :)
                              Normalnie napisze petycje, żeby zrobili forum dla elblągowa, bo nam tu syf
                              robią. Co do powiększania Olsztyna, to na pewno o tereny w okolicy Bartąga, bo
                              w zasadzie 0,5 kilometra od Bartąga budowane są 8 piętrowe bloki. Napewno
                              Dywity, Kieźliny, Gutkowo, ale nic na wschód od miasta. No i przydalo by sie
                              zagospodarować tereny między Nagórkami a Jarotami i wysypisko w centrum w dole
                              poniżej Kościuszki i Niepodleglości.
                              • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 16.10.05, 15:27
                                możecie go powiekszyć nawet do 200 km2,to bez znaczenia i tak będzie prowincją.
                              • Gość: * Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 16:54
                                Naturalny ciąg rozwoju miasta jest raczej w kierunku Klebarka i Barczewa.
                                Doraźne dołączanie do miasta pobliskich wiosek i osiedli nie stwarza pożądanych
                                możliwości rozwoju infrastruktury miejskiej poza mieszkaniówką a w wielu
                                wypadkach wprowadza dodatkowe komplikacje.
                          • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 16.10.05, 15:27
                            ty buraku,nigdy nie byles ,to co sie mądrzysz.
                            • Gość: sds Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 16.10.05, 15:40
                              gdzie w elblągówku nie byłem? Zaperwniam cie że byłem i widzialem te
                              rozkopane "nowe-stare miasto" żelastwa stjące na kazdej ulicy, ze niby
                              rzeźby :D no i ten wasz cudowny port dla kajaków. Jedyne czego wam zazdroszcze
                              to tego że możecie miec neta z dialogu
                        • edico Re: Elbląg? :)) 16.10.05, 21:20
                          Up!
    • Gość: swiatowy Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.range81-155.btcentralplus.com 16.10.05, 16:00
      Daj spokoj ten caly alfik to ma zaburzenia osobowosci Jego kompleksy na tle
      Olsztyna moga doprowadzic do groznej choroby jaka jest schizofrenia paranoidalna
      • svolo Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 16.10.05, 17:02
        A moze daloby sie przylaczyc Morag do Olsztyna?
        Pzdr
        • edico Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 16.10.05, 21:27
          Morąg ma swój charakter i nie sądzę, by chciał go zamieniać w miejsce jakiegoś
          elblągowa dla paru kajaków :))
          • Gość: zeto Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 11:19
            olsztyn jako administracyjne centrum regionu zaczyna się powoli dusić ale
            władze miasta zdają się nie zauważać problemu
          • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 17.10.05, 18:09
            Wiem dokladnie,ze moje słowa nic dla was nie znacza,wiekszośc z was to napewno
            studenci waszego UWM,więc odsylam was do wykladowcy z tej uczelni,notabene
            elblążanina,nazywa sie Krztzysztof Luks,jest profesorem,ktory iles tam lat
            wstecz dokladnie opracowal rozwoj portow basenu Zalewu Wislanego,ja jestem
            laikiem,chociaz zależy mi na rozwoju mojego rgionu.Ten pan wszystko wam
            wytlumaczy,ja jestem tylko laikiem,ktory na tym sie nie zna.Ps.jezeli na ta
            inwestycje pieniadze przeznacza unia europejska,to chyba nie wyrzuca pieniędzy
            w bloto,tak mi sie przynajmniej wydaje,chyba ze prof. Luks to miernota i tylko
            miernoty wykladaja w waszej alma mater.
            • Gość: Enola Gay co uk Do Alfika-jeszcze o Luksie IP: 217.169.37.* 18.10.05, 10:58
              Luks od 30 lat w katedrze portow najpierw Wyzszej Szkoly Ekonomicznej w
              Sopocie,potem UG.Stale pisal tylko o rozwoju portow,ale zadne jego prognozy sie
              nie sprawdzily.A juz bajka o Zalewie,to absolutne przegiecie paly.Tam nigdy nie
              bedzie portow z powodu glebokosci Zalewu.Rosjanie tez nie zgadzaja sie na
              korzystanie z przesmyku.A kolejne bajki o przekopaniu Mierzei to temat na XXII
              wiek.Nie ma ekonomicznej koniecznosci polaczenia Zalewu ze swiatem droga
              morska,bo nie ma co wozic tamtedy.I dlatego "port morski" w Elblagu to zwykle
              nieporozumienie.Rownie dobrze moglby byc port morski w Lidzbarku lub
              Ostrodzie.Bo nikt z niego nie korzysta i nikt nie zamierza korzystac...
              • Gość: alfik Re: Do Alfika-jeszcze o Luksie IP: 81.15.226.* 18.10.05, 17:12
                To taka sama prawda,jak to,ze prof.Krzysztof Luks nim nie jest,to wejdz na
                google,haslo prof.Krzysztof Luks,a o elblaskim porcie to nie bajka,on juz dawno
                istnieje.
      • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 17.10.05, 17:58
        do swiatowego,synku,sami zaczęliscie na temat powiekszenia obszaru waszego
        miasteczka o Elbląg,bo tam port,wiec nie przeginaj.
        • Gość: swiatowy Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.range81-155.btcentralplus.com 17.10.05, 18:24
          Dzieciaku zamiast siedziec non stop przy komputerze otworz szeroko okno w
          swoim pokoju i pograj lepiej w chinczyka a nie wtracasz sie jak dorosli
          rozmawiaja.Co do portow to sa one w takich miastach jak Szczecin Gdansk Gdynia
          czy Swinoujscie natomiast w twoim elblagowie jest zatoka po ktorej plywaja
          labedzie wracajac jednak do tematu Olsztyn zeby sie rozwijac mosi sie
          powiekszac wiekszy obszar miasta to wiecej terenow pod budownictwo mieszkaniowe
          i inwestycje to absurd zeby mieszkania w Olsztynie byly np.drozsze niz we
          Wroclawiu co wg deweloperow jest wynikiem braku terenow uzbrojonych
          • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 17.10.05, 21:14
            synku,wypowiadasz sie jak zwykly czeresniak,jeszcze raz ci tlumaczę,ze jak
            jestes zainteresowany tematem rozwoju portow Zalewu Wislanego,to dokladnych
            informacji udzieli ci prof.Krzysztof Luks,wykladowca na UWM,jezeli dalej chcesz
            zlosliwie docinać,to faktycznie jestes zwyklym burakiem.
            • Gość: Enola Gay co uk Alfik-Luks nie jest profesorem.To tylko doktor IP: 217.169.37.* 18.10.05, 10:51
              Znam goscia lepiej od Ciebie,wiec wiem.Po drugie nigdy nie bijcie piany o jakis
              portach na Zalewie Wislanym.Tam nie ma i nie bedzie zadnych portow.Widzialem
              bylem ostatnio w Brukseli prognoze na ten temat do 2050 roku.Tam,gdzie Ty
              wskazujesz jest po prostu-tak jak teraz-biala plama...Dostosowanie
              tych "portow",ja je nazywasz kosztowaloby miliardy euro.Tam jest po prostu za
              plytko do zeglugi.
              • Gość: alfik Re: Alfik-Luks nie jest profesorem.To tylko dokto IP: 81.15.226.* 18.10.05, 16:30
                Profesor Krzysztof Luks,czyzby zostal zdegradowany?
          • koczisss Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 17.10.05, 22:53
            Jeśli chodzi o ścisłość Panie Światowy, to Zalew Wiślany, a nie zatoka!!!
    • Gość: swiatowy Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.range81-155.btcentralplus.com 17.10.05, 21:48
      Agresja, pierwsze objawy?
    • marduck Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 18.10.05, 10:34
      My tak tu sobie przyjacielsko gaworzymy, a ja chciałbym zadać pytanie Panu
      Antonowiczowi, czy nasza lokalna redakcja GW, choć trochę zainteresowana jest
      tematem, a jeśli tak to czy zamierza popełnić jakiś wywiad (w UM) i tekścik w
      tej sprawie?
      Pozdrawiam

ps.
      chociaż temat trudny, czy aby nasi żurnaliści poradzą sobie?
      • redakcja.olsztyn Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 18.10.05, 10:58
        To ciekawe, i pewnie spróbujemy się zmierzyć z tematem, ale to musi zająć
        trochę czasu i miejsca, a z tym u nas krucho... Jednak poszerzanie granic nie
        zając, nie ucieknie.
        Roman Antonowicz
        • marduck Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 18.10.05, 11:05
          No to czekam ... :)
          Pozdrawiam
          • Gość: alfik Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: 81.15.226.* 18.10.05, 16:46
            Rozbudowa portu w Elblagu,budowa marin jachtowych,ozywienie gospodarcze tego
            morskiego akwenu,ktory jest przeciez cześcią Zatoki Gdanskiej to dla Olsztyna
            nic,unia nie ma zainteresowania,a ja powiem inaczej,unia interesuje się zalewem
            nawet bardzo,inaczej nie dala by forsy na cokolwiek.Port elbląski to nie porty
            trojmiasta,to sredniej wielkości komunalny port,ktory ma sluzyć do potrzeb
            gospodarki lokalnej,to żegluga pasazerska,biala flota,to barki,holowniki,to
            zegluga kabotazowa,przybzezna.Kazde miasto szuka czegos ,co niewatpliwie
            przyczyni sie do jego rozwoju,my spogladamy w strone morza,miasto Elbląg bylo
            portem od stuleci,wladza ludowa wybila to Elblągowi z glowy,teraz chcemy to
            nadrobić i nadrabiamy.Jezeli uwazacie ,ze na rozwoj waszego miasta decydująco
            wplynie powiekszenie jego obszaru to sobie powiekszajcie,nic mi do tego,ale
            dlaczego jesteście tak zaściankowi i prowincjonalni,zadufani i nadeci,tego juz
            naprawde nie mogę zrozumieć.
            • Gość: * Re: Port alfika za frico w Elblągu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 17:09
              Czy umiesz dodawać i odejmować?
              Przelicz sobie przychody osiągane z działalności portowej na Zalewie Wiślanym i
              utrzymanie portu. Będziesz wiedział, ile będziesz musiał dopłacać do niego.
              Jako zadość uczynienie tego wielkiego gestu b edziesz mógł sobie powiesić
              transparent z napisem "PORT ALFIKA ZA FRICO W ELBLĄGU" :))
        • marduck Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 18.11.05, 10:18
          Wyciągam wątek do góry ponieważ nasza redakcja obiecała, że zajmie się tematem.
          Minął już miesiąc i ciekawe czy coś dzieje się w temacie.
          Halo, halo redakcjo
          • Gość: * Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 11:39
            Temat nie jest nowy, tylko odpuszczony po 1989 r. W tym zakresie należało by
            powrócić do starych koncepcji, zweryfikować o bardziej lub mniej
            udane "dokonania" ostatnich 16 lat zestawiając wyprowadzone wnioski z
            aktualnymi uwarunkowaniami kontekstowymi polityki gospodarczej. Tylko tyle i aż
            tyle. Obawiam się, że na dzień dzisiejszy - poza dywagacjami - nikt chyba nie
            jest w stanie przedstawić do dyskusji rzetelnie opracowanej koncepcji i to
            zarówno na szczeblu krajowym jak i regionalnym. Czas najwyższy, by po latach
            żywiołu i sekciarskiej propagandy napędzanej walkami o władzę, powrócić do
            pracy u podstaw.

Pozdrawiam
    • robiii Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 18.11.05, 13:33
      a obietnice PiS? z 3mln mieszkań na olsztyn przypada ok 15 tys. trzeba to
      miasteczko powiększyć bo czeka nas wybudowanie osiedla większego niż jaroty i
      nagórki razem większe;)

pozdr
      • robiii Re: POWIĘKSZAMY OLSZTYN 29.11.05, 08:41
        a moze szanowna redkacja podejmie watek z zwiazku z ubieganiem sie naszego
        miasteczka o status metroplii. "temat nie zając..."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka