Gość: Marylka IP: *.olsztyn.mm.pl 05.10.05, 21:11 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olsztynianka Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 05.10.05, 21:22 Tylu podejrzanych i tylko jeden siedzi.A wspóltwórczyni tego bałaganu (uważana za mózg tych machlojek i przekrętów)Władzia W. na wolności?Ileż to ludzi mówi,że to ona powinna siedzieć jako pierwsza a Zenio jako drugi.Bez niej on sam był "O".I chyba te stwierdzenia są słuszne.Ona wywija się jak żmija od odpowiedzialności,gada na niego,że to jego pomysły były a ona jest niewinna, wykonywała tylko polecenia szefów,była tylko główną księgową,nie chciała być pełnomocnikiem zarządku i do tego ją zmusili.Szkoda tylko,że nie mówi,że ona tam (w SM Pojezierze) tylko sprzatała.Szkoda,że tak nie było.Miałaby okazję polecieć na miotle. Najtragiczniejsze jest to,że ta para "zakochanych " w sobie i pieniądzach pociągnęła za sobą tyle osób.Przecież większość to ludzie młodzi i jak zostaną skazani nawet " w zawiasach" to pozostają KARANYMI. Kto ich przyjmie do pracy?Kto pytam,jeżeli jest tylu mądrych i nie karanych bezrobotnych.Emeryturka pozostaje w marzeniach.I może niektórzy się już opamiętali i wyjawiają prawdę.Powinna być ona najboleśniejsza dla pary "gołąbków" z SM Pojezierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.makronet.pl 05.10.05, 21:25 A kiedy zaczną zamykać mieszkańców spółdzielni? Zgodnie zresztą z bolszewicką zasadą "nie ważne czy bił, czy bito jego, ale był w to zamieszany" Najlepiej zamknąć wszystkich. Bohaterowie tego spektaklu są zmęczeni i syci, jedni klęski , drudzy zwycięstwa. Prokuratura elbląska leczy "kompleks niższośći" wobec Olsztyna. Kolejny raz góra urodzi mysz. Podatnik zapłaci odszkodowanie za bezprawne pozbawienie wolności, a poza tym nikogo te newsy z Pojezierza już nie interesują, przejadły się się te podżegania, nakłaniania, fałszowania itp. Za to prawdziwi bandyci mają się dobrze. Jutro obudzimy się w tej samej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuniek Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: 5.6.2R* / *.motorola.com 05.10.05, 21:46 A mnie to nadal intersuje, hehe. Mow za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 05.10.05, 21:51 andy dla ciebie prawdziwy bandyta to typ, który przywali pałą po łbie na ulicy? a ten, kto po cichutku wyprowadza twój majątek, czysci konto w banku czy skłąda za ciebie oświadczenie woli to kto? Arsene Lupin? Tak to był gentelmen, ale złodziej. stąd skutek ten sam, a miło wygląda to tylko na filmie. A jesli prokuratura elbląska miałaby kompleks w stosunku do olsztyńskiej to chyba w jakiejś depresji, gdy dopadła by ich zanizona samoocena (wiem stary dowcip, ale zawsze mnie rozbawia). Zaniżając sie do poziomu olsztyna w tej sprawie nie wystarczył by poziom parteru, tzreba byłoby zejśc do piwnicy. A historia uczy, ze myszy to bardzo pozyteczne i skuteczne stworzonka. prawda panie Popiel? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 00:42 hej, stajecie się nudni z tymi pytaniami-kto zapłaci za bezprawne pozbawienie wolności, itp. Powtarzacie te teksty w każdym wątku jak jakąs debilną mantrę. Gdzie tu doszło do bezprawnego pozbawienia wolności? jest tylko zatrzymanie, a pozbawieniue wolnisci to mamy nadziję, że będzie i to na długo. Co do sytoci to ja sie nie najadłem. wciąz jestem głodny. Nie tylko krwi procyka i władzi W. ale krwi całej tej hołoty, sprzątaczek, donosicieli, blokowych kapo, itp. Przez całe lata żyli na koszt mieszkanców spóldzielni (za wierną służbe chciazby otrzymywali trefne rozliczenia za ciepło i wode:-), i byli na tyle głupi że by sie z tym zbytnio nie kryć). Jestem głodny krwi jeszcze nietknietych prominentów olsztyńskich: władz miasta i uniwerku, które o wszysykim wiedziały ( i popierały)- vide wizyty Krystyny Procyk na Wiadomym Wydziale UWM, list poparcia podpisany o dziwo przez grube szychy Wiadomego Wydziału UWM. taki ze mnie krwiożerczy typ:-) a tak powaznie, zauwazyłem, że obrońcy procyka chyba biora szybkie kursy socjotechniki:-). Coraz bardziej "mundre" wypowiedzi sie pojawiają.. A na nwesy czekam z niecierpliwością. i może wreszcie zobacze jak kamery lokalnej TV odprowadzaja proca i jego gwardię na zasłużoną emeryturę w jakis przytulnym ZK. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 00:47 Hmm ja i rita mamy to samo IP. oczekuje teraz, że jakiś obrońvca niewinnych prezesów bęzie posądzał, że jestem rita a rita mną. nic podobnego. z góry zaprzeczam. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasia Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 22:46 Brawo "andy"!!! Najlepsze jest to, żeby zamknąc wszystkich mieszkańców SM "Pojezierze", to najepszy pomysł! Ta prokuratura elblaąska taka mądra (!!??), te "głupie" w Olsztynie i Łomży to jakoś nic nie znaleźli na Procyka, a ta Z Elbląga, to aż nie będzie mogła sie doliczyć ilu ma podejrzanych i za co!!! No cóż, jak to obserwuje od pewnego czasu to widzę, że znów zbliża się termin zakończenia śledztwa, jak co 3 miesiące, znów robi się głosno, znów chce się je przedłużać, byle tylko chociaż jeszcze troche potrzymać Procyka za kratkami, bo jak się sprawa zakończy, to trzeba będzie mu płacić odszkodowanie, tak jak dla wielu w ostatnim czasie, ale kogo to obchodzi, przeciez i tak zapłacą za to wszyscy!! I głowę dam sobie uciąć, że to znów będzie wina Procyka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 06.10.05, 06:05 Chcę zadać tym lizusom cykaPro pytanie.Dlaczego mamy tolerować przekręty finansowe byłego zarzadu i Władzi W? Przecież to oni wyciagali z NASZYCH KIESZENI ,NASZE PIENIADZE aby żyć w luksusach,kupować mieszkania,domy,lokować NASZE pieniądze w bankach za granicą.Czy spółdzielcy są (mają być) SPONSORAMI przestępców?Jeżeli musieliśmy płacić podwójnie za wykonanie jakichś prac aby nabić kabzę podejrzanym z Zarządu i Władzi to ja się z tym nie mogę zgodzić.A mechanizm był prosty.Aby były pieniądze na wysokie premie (czytaj:skorumpować pracowników)tym co będą ślepo wykonywać rozkazy PRZYWÓDCÓW (jak w Chinach czy stalinowskiej Rosji)trzeba było pieniądze WYGOSPODAROWAĆ. Pracownicy SM z obu Administracji wykonywali bardzo dużo prac na osiedlu.Otrzymywali za to pieniądze w ramach umowy o pracę (czyli płacili im spółdzielcy).Genialny pomysł zarządu-kierownicy osiedli musieli przygotować kosztorysy tych prac,które uwzględniały również KOSZTY ROBOCIZNY.I koszty te były WYBIERANE z funduszu remontowego niby na opłacanie za wykonawstwo.Czyli czynność opłacona dwukrotnie. Uzyskane w ten sposób pieniądze były rozdzielane pracownikom w ramach premi. Premie te były różne- dla swoich po kilka,kilkanaście a nawet kilkadziesiąt tysięcy dla innych po kilkaset złotych.I tak za nasze pieniądze utworzona i utrzymywana była armia PRETORIANÓW,którzy donosili,składali fałszywe zeznania,roznosili szkalujące ulotki a sprzątaczki mając w dysposycji służbowe telefony komórkowe mogły się odwdzięczać przekazując preziowi natychmiast informacje o tym co się dzieje na osiedlu.Za te komórki powinny one zwrócić SM pieniądze.To nie bylo wyposażenie dodatkowe do wiadra i miotły. Dlatego nie zamierzam skończyć z popieraniem działań Stowarzyszenia L.Staroń i innych a zawsze będę piętnować cykowychPro przydupasów,którzy czerpali korzyści majątkowe z układów z Zeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy???? Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: 213.199.228.* 06.10.05, 10:13 Marku!!!! Boże jaki Ty jesteś głupi. Wszystko Ci się pokiełbasiło. Idź lepiej jeszcze do szkoły,wyjdzie Ci to na dobre. A swoją drogą te debilne dyskusje to tylko zwykła zawiść a nie troska o SM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek-do Ciekawego Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 06.10.05, 11:41 Ciekawy???Masz styl pisania Władki W. Czyżbyś zmienił płeć? Uważasz,że głupotą jest odkrywać przekręty? Nie sądź wszystkich według siebie.Ja zdania nie zmienię i powiem o tym gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy??? Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: 213.199.228.* 06.10.05, 13:01 Brawo, brawo!!!! Odpowiedź godna Twoich trzech szarych komóreczek. Tak trzymaj dalej, mów tam gdzie trzeba, a na marginesie szkoda że nie powiedziałeś kto to jest Władka W. Czy to Twoja przyjaciółka???? Ale już nie odpisuj, to naprawdę nieważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 15.10.05, 16:06 Ciekawy myslę, że liczba szarych komórek, których sie doliczyłes u Marka tylko przypadkowo jst tożsama z liczbą znaków zapytania przy twoim nicku? Trzy to piekna liczba, ale na pewnym poziomie dyskusji liczenie szarych komórek juz nie wystarcza. Marek ma bardzo trafne spostrzeżenia, gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brywer Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.ols.vectranet.pl 06.10.05, 08:41 A jak wygląda prezydent Grzymowicz jako inspektor nadzoru budynku przy Dworcowej chwalony przez prezesa Procyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spółdzielca Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 10:28 Wbrew temu, co piszą tu poniektórzy, ta sprawa interesuje bardzo dużo spóldzielców, i to nie tylko w Olsztynie - ja nie jestem z Olsztyna. Sprawa Pojezierza jest dlatego dla nas taka ważna, bo dzieje się tak w większości spóldzielni mieszkaniowych w Polsce. Te same mechanizmy, skorumpowane prokuratury i sądy. Ze swej strony bardzo liczymy na Lidię Staroń, od niedawna posłankę do sejmu. Oczekujemy od niej podpowiedzi, jak doprowadzić do tego, co udało się jej dokonać w Olsztynie w Pojezierzu. Bez tego będziemy nadal bezlitośnie wykorzystywani i oszukiwani przez mafię prezesowską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytek Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 14:48 Jako ?pytek? pytam zatem obydwie strony, zwolenników ?prezesa? i jego przeciwników. 1. kto, jaki Sąd poprowadzi te sprawę? Zgodnie bowiem z właściwością miejscową sprawę powinien przeprowadzić Sąd w Olsztynie. A tu czeka zdemoralizowana lecz nadal Przewodnicząca Wydziału Karnego Krystyna Szczechowicz sędzia Sądu Okręgowego w Olsztynie, która wraz z mężem już byłym sędzią, skorzystali z usług Pana prezesa. W takim wypadku całkowicie słusznym wydaje się twierdzenie, że trzeba będzie płacić odszkodowanie i zadośćuczynienie za bezpodstawne tymczasowe aresztowanie. Jeżeli natomiast sprawę poprowadzi jakiś Sąd ościenny to i tak nadzór nad nim sprawować będzie Sąd Apelacyjny w Białymstoku, który wielokrotnie już oddalał wszelkie roszczenia wobec prezesa. Tak na marginesie chcę powiedzieć, że jedyny pożytek z tej sprawy uzyska skorumpowany aparat sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uchachany po pachi Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 07.10.05, 20:14 > 1. kto, jaki Sąd poprowadzi te sprawę? > Zgodnie bowiem z właściwością miejscową sprawę powinien > przeprowadzić Sąd w Olsztynie. A tu czeka [...]sędzia > Sądu Okręgowego Super! Wiesz nawet co to wlasciwosc miejscowa! To teraz poczytaj troche na temat wlasciwosci rzeczowej i odpowiedz sama ci sie nasunie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 15.10.05, 16:39 Ponieważ w Olsztynie mamy zarówno sąd karny rejonowy i okręgowym tym samym pytanie jest zasadne, według właściwości miejscowej właściwym byłby sąd w okręgu którego popełniono przestępstwo lub w którego okręgu najpierw wszczęto postępowanie przygotowawcze. Ponieważ prokuratura olsztyńska nie mogła sie dopatrzeć ani fałszowania wyborów, ani fałszowania uchwal ani w ogóle niczego złego w działalnosci poprzedniego zarządu SM Pojezierze. Ergo - wszystko do umorzenia. Podobny sposob myslenia miała kolejna "niezależna" prokuratura z Łomży. To w opini niektórych forumowiczów sugeruje, ze wszystko było ok. Tylko skoro wszystko było w porządku to czemu Minister sprawiedliwości przejął nadzór nad śledztwem i dorpowadzono do wznowienia umorzonych postępowań. Odpowiedź znowu "jedyna" - bo to zemsta na biednym prezesie i podła intryga Pani Staroń. Logicznie nie pasuje mnie tu też inna kwestia, nikt, z członków stowarzyszenia, którzy wytaczali powodztwa przeciwko poprzedniemu zarządowi SM Poj. sie nie wycofał. A Pan Były Prezes ostatnio ma to we krwi. Pewnie przestał ufac olsztyńskim sądom. Biedak, kota nie ma a myszy harcują. Powracając do pytania o właściwośc miejscową - pamietajmy również, że Pani sędzia Krystyna Sz. nie jest szeregowym sędzią w wydziale karnym olsztyńskiego sądu okręgowego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uchachany po pachi Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 15.10.05, 21:30 > Ponieważ w Olsztynie mamy zarówno sąd karny rejonowy > i okręgowym tym samym pytanie jest zasadne A odpowiedz na nie jest prosta. > Powracając do pytania o właściwośc miejscową - > pamietajmy również, że sędzia [...] nie jest > szeregowym sędzią w wydziale karnym olsztyńskiego > sadu okregowego Wlasciwym jest sad rejonowy. Odpowiedz Link Zgłoś
biszka Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych 06.10.05, 15:45 To proszę nadal wierzyć w gruszki na wierzbie. Ja nie wierzę w osobę, która dla politycznej kariery przejechała się na sprawie do sejmu. Przepraszam, ale nie mam zaufania do politykierów i tzw. polityków w spódnicy, zwłaszcza 45- letnich kobiet biznesu, które mają nieuregulowane kwestie prawno-majątkowe. A sprawa spółdzielczości to nie kwestia sądów i korupcji tylko źle skonstruowanej ustawy o prawie spółdzielczym i kto tu winny? Własnie, Politycy, a nie sąd. Zwalanie winy to droga na skróty. Na panią LS za bardzo bym nie liczyła. Jej celem było zdobycie władzy i to juz osiągnęła, co do metod jej działania... po szekspirowsku warto spuścić zasłonę milczenia. Czas pokaże kto będzie miał rację. Ja jednak zastanowiłabym się na wszystkim (patrz: status Grobelny, Siemienas - kto za nich teraz płaci? Podatnicy i to podwójnie). Co do mafii to największa jest mafia polityczna... i o tym warto jesli nie wiedzieć to poczytać. Polecam ksiązkę: "Dzieje mafii politycznych" Wielce pouczająca i przydatna na obecne czasy lektura. Tam to dopiero są podpowiedziedzi jak powstaje władza i jakich używa metod... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator czynny! Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 16:48 Czytam i obserwuję. A sprawę znam od podszewki. Niestety, conajmniej kilkanaście osób ma czego się obawiać. Wyroki być może drobne i w zawieszeniu - na 100 % będą. W takiej ilości zarzutów część znajdzie uzasadnienie w oczach sądu. Szkoda, że osoby broniące tzw. układów w Pojezierzu, nie mogą poznać informacji zebranych przez prokuraturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spółdzielca A ja jednak mam nadzieję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 17:04 Wbrew temu, co pisze Biszka, moglo być odwrotnie - Lidia Staroń stała się poslanką, bo pokazała, że potrafi skutecznie o coś walczyć a nie walczyła dlatego, żeby zostać posłanką. Uważam, że na razie nie ma co gdybać, trzeba trochę poczekać. Nie ukrywam, że jako społdzielca spoza Olsztyna będę usilnie szukał kontaktu z Lidią Staroń, przede wszystkim w celu uzyskania wiedzy, jak skutecznie działać. Wielu z nas zżyma się łajdactwa w spóldzielni ale nie ma pomysłu, jak to zmienić. Nie zgadzam się również z Biszką, że sytuacji winne jest złe prawo a nie sądy i prokuratura. Ja twierdzę, że chociaż istotnie obowiązujace prawo nie jest najlepsze, to jednak skorumpowana prokuratura i sędziowie bardzo często łamią obowiązujace prawo np prawo spółdzielcze, czego najlepszym dowodem jest Olsztyn. Jeśli mówi ono, że statut spółdzielni może przyjąć tylko walne zgromadzenie, to jak sędzia sądu najwyższego może twierdzić, że tak być nie musi, bo w dużych spółdzielniach jest to praktycznie niewykonalne. Widać pan sędzia zapomniał o starej rzymskiej zasadzie "Dura lex sed lex". I potem dziwimy się, że jest tak a nie inaczej, bo zapominamy, że prawa nie można naginać dla wygody i nieczystych interesów prezesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: A ja jednak mam nadzieję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 10:18 Ta wasza Lidia Staroń rzeczywiscie o coś walczyła i wykazała się skutecznoscią w działaniu: tym czymś był mandat poselski, który zdobyła. I to wszystko. Gratuluję pani Lidii ustawienia się na co najmniej 4 lata ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: 62.29.140.* 06.10.05, 17:04 A gazeta olsztyńska milczy... oczywiście nie licząc wpisów na forum - oczywiście politycznie poprawnych i korzystnych dla zenona p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 17:05 Czas pokaże kto będzie miał rację. Ja jednak zastanowiłabym się na > wszystkim (patrz: status Grobelny, Siemienas - kto za nich teraz płaci? > Podatnicy i to podwójnie). Ciągle ta sam śpiewka. jeszcze chwila a uwierzę, że mantre o wielkiej pomyłce wymiaru sprawiedliwości rozpowszechnia ta sama osoba. Swoją droga nikt już nie pisze o cyt. "zadużonych sklepikarzach", "tłustych zadowolonych z siebie buźkach pani kandydat" itp inwektywach. Chyba do głowek co niektórych dotarło, że obraziliby już nie osobę prywatną ale reprezentanta narodu (jeszcze nie zaprzysięzonego, co prawda, ale już niedługo). Boli was to, prawda? Mieliście taki wspaniały układ- policję (która "zabezpieczała" fałszowane wybory), pocztę (ktora kradła ulotki stowarzyszernia ze skrzynek pocztowych), pana sędziego, i panią sędzinę. Gó.. wam to dało. Wszystko się rozsypało, od Łodzi, po Gdańks i Białystok. :-) niestety wypada wam żałować, że byliście za ciency, aby sfałszowac wybory do Sejmu i Senatu. Teraz pozostaje wam tylko czekać. Zreszta z artykułu jasno wynika, ze pracownicy niższego szczebla wcale nie chcą iśc na dno ze swym admirałem. Sypią, na potęgę, tak batrdzo, ż etrzeba będzie rozbić śledztwo na wątki. tak więc chyba czas bliski. Co do machlojek prawno majątkowych, zadam pytanie- dlaczego do tej pory nie zajął tym sie olsztyński sąd, tak dyspozycyjny? Odrzucający bez uzasadnienia dowody Stwoarszyszenia, zawalający sprawy? Juz kilka razy zadałem to pytanier.Nie trzeba by było wrabiac członków stowarzyszenia w sprawy pobicia (czy ktoś jeszcze pamięta starszą panią G., i krzyczące tytuły w dyspozycyjnym organie Zenona P.-GO?).A mimo to nie poszłi łtwiejszą scięzką. może lubią wyzwania? Co do mafii to największa jest mafia polityczna... i o tym warto jesli nie > wiedzieć to poczytać. Polecam ksiązkę: "Dzieje mafii politycznych" Wielce > pouczająca i przydatna na obecne czasy lektura. Tam to dopiero są > podpowiedziedzi jak powstaje władza i jakich używa metod... Brawo! Trzxeba odciągnąć uwage od sprawy! Nieważny Zenon P. Gorsi od niego rozkradają kraj. podziękujmy zenonowi P,. że zabrał niewiele! ludzki pan! ja nie musze czytać książek "dzieje mafii.." Żyje w Czerwonym Olsztynie, i mam to na codzień. Przyjemnego czytania zyczę innym..Aha poprosze o namiary-auotor itp. może kiedyś sięgnę.. Mimo to gratuluję przerzedzonej gwardii Zenona P. jednego. wspieli sie o poziom wyżej, Ktoś tam na Kołobrzeskiej 13 wydaje pieniądze spółdzielców na cykl wykładów dla pracowników pt. "Kłam mądrze". Bravo!] Oczekuje dalszych wyników A sprawa spółdzielczości to nie kwestia sądów i korupcji tylko źle > skonstruowanej ustawy o prawie spółdzielczym i kto tu winny? Własnie, Politycy swietny styl rozumowania- tylko widzisz, Biszka. uczciwy człowieknie ukradnie, nawet jesli dostrzerze lukę w prawie. po prostu wstydzi się tak robić. Ty widzę nie dostrzegasz róznicy. dla ciebie istnieje tylko prawo pozytywne. Ono rozgrzesza z każdego świanstwa i podłości. Dlatego nie próbuj ukryć się za pozorami neutralności i dystansu. Demaskujesz się zdanie za zdaniem. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator czynny Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 17:17 Masz rację. Zgadzam się z tobą człkowicie. Dziwie się, że jeszcze pojawiają się obrońcy PREZIA... ale nic nie robią - no bo cóż można zrobić? Prawda o winie kilkunastu osób jest niezmienialna. Masz rację. Ani obrońcy, ani żona Prezia nie mają pojęcia jak ludzie "sypią" podczas przesłuchań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labeocośtam Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 06.10.05, 17:24 Gość portalu: case napisał(a): ...znowu to samo, podobnie, jak jego adwersarze Szydzisz z kogoś tam, a sam jesteś lepszy? Jesteś identyczny jak żołnierze zenona. Jeśli mi złośliwie odpiszesz ubliżę Ci jeszcze bardziej:) Wyluzuj i poczekaj do wyroku. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 19:37 a z kogo ja szydzę? I gdzie? Bo pokazuję komus niekonsekwencję w rozumowaniu? wiesz obnażanie czyjejs głupoty czy zakłamania to w pewnym sensie tez szyderstwo..wiec masz rację, troche sobie poszydziłem. Przyznaję ale się nie kajam. Obrońcom i sympatykom Zenona P. przyda się mały prztyczek. MOże zaczną sie bardziej głowić nad argumentacją, i skoncza powtarzać ten sam tekst o Klusce, i odszkodowaniach. Tylko co oni, biedni wymyślą, wszystko juz było, od lewych braku) pozwolen na budowę po tajną agenturę MPC-u. tematy sie kończą odwrotnie proporcjonalnie do tego co dzieje sie w Elblągu. Tam mówią, oj mówią. I rozumiem strach tych, co służyli Prezesowi na najniższym szczeblu. Oni tez mają w tym swój udział. Podam przykład. w jednym z programów TVN pokazuje zebranie grup członkowskich SM. Nie moja grupa, inna.kamera prześlizguje sie po pierwszym rzedzie siedzących i co zauważam? Moja sąsiadka z mojej grupy. Oczkom nie wierzę? jak tam się dostała? Przecież mogli wchodzic tylko uprawnieni, członków innych grup nie wpuszczano. Może była na specjalne zaproszenie Prezesa?:-) Dodam, ze u mnie w bloku ta odsoba uchodzi za element procykowy :-) . tajemnica poliszynela jest, ze będąc niegdyś pracownica sp-ni przefrosowała poza kolejnoscia mieszkanie dla córki...zastanaiwam się po co ta pani była tam obecna? jeśłi miała udział w procederze fałszowania podpisów, podawania się za inną osobę, to czy zdaje sobie sprawę, ze wkrótce być może będzie musała odwiedzić Elbląg? Po trochu mi jej szkoda, na pozór była miła sąsiadką...żartowałem, wcale mi jej nie szkoda. Niech płaci za swoje czyny. nie obchodzi mnie, czy dostanie zawiasy, czy 3 lata. Sprawiedliwośc musi byc surowa i nieubłagana. Koniec kropka Po prostu lata miłego zycia z a pieniądze nieświadomych spółdzieców sie skonczyly. czas zapłacic. Co do luzu, to jestem wyluzowany. wczoraj, kiedy lokalna TV podała, iz prokuratura wzywa kolejnych podejrzanych, zdobyłem się nawet na błogi uśmiech :- )))))) Dzięki L. Staron jestem wyluzowany jak nigdy. To miło patrzec, jak samotna zdeterminowana osoba po latach prób zainteresowania władz i posłów (skutecznych- brawa i podziekowania dla P. Szczygło! lub nie- Panie "Big- brother" Florek, wstydź się pan!!!) i mediów (vivant GW, TVN, Polsat)kładzie na łopatki złodziejski układ. to daje nadzieję na zmiany. Potrzeba tylko determinacji. To własnie te cechy zadecydowały, ze została wybrana na Reprezentanta Narodu. Ma po prostu upór i charyzme potrzebną w naszych czasach. A złośliwie ci odpisywał nie będę, nie dałeś mi do tego powodu, ale nie strasz mnie jakims ubliżaniem, bo forum to miejsce na pogrózki (no chyba że nadepniesz komuś na odcisk, czy ja ci nadepnąlem?). I zmien nick, Labeon był sławnym prawnikiem. Ciebie nie stać na nic, poza pomrukiem (a raczaej pisnięciem) groźby. oj chyba złośliwie ci opisałem...ale taką mam naturę. jestem złośliwcem., teraz czekam, aż uderzysz z pełną mocą, co jak huragan zwali mnie na ziemię i posle do diabła :-) pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator SM Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 20:29 Masz rację.Powinni ukarać wszystkich lewusów podstawionych na zebrania grupowe.Powinni też wyłowić i ukarać tych, którzy tupali i przekrzykiwali, nie dawali się wypowiadać. Kasowli niewygodnych.Wyłączali mikrofony.Mandaty zrzucali z balkonu swoim znajomym, by stanowic większe poparcie dla Prezia.Żonę prezia też to dotyczy.To ona publicznie wypowiadała sie na temat okrągłej buzi Pani STAROŃ.Obrażała i poniżała ją w sposób nie godny człowieka wykształconego. Odpowiedz Link Zgłoś
labeotropheus Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych 06.10.05, 20:41 > wiesz obnażanie czyjejs głupoty czy zakłamania to w pewnym sensie tez > szyderstwo..wiec masz rację, troche sobie poszydziłem. Przyznaję ale się nie > kajam. (LB) Sprawę szyderstwa mamy wyjaśnioną.... > A złośliwie ci odpisywał nie będę, nie dałeś mi do tego powodu, ale nie > strasz > mnie jakims ubliżaniem, bo forum to miejsce na pogrózki (no chyba że > nadepniesz (LB) Nie miałem zamiaru Cię straszyć (to był żart z tym ubliżaniem - bardziej niż żołnierz zenona) i wiem, że forum nie do tego służy. Nie miałbym również śmiałości sugerować Ci czegokolwiek, ale wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy właściwe osoby zajmują się sprawą. I w związku z tym wygłaszanie tyrad zarówno przez jedną, jak i drugą skonfliktowaną stronę jest - moim zdaniem - biciem piany. Przecież nawet nie możemy w tym momencie ocenić działań prokuratury Okręgowej z E. Nie powinniśmy, ponieważ to dopiero wyrok Sądu (prawomocny) "zdecyduje" o tym, czy zasadne były postawione zarzuty. Czy wszystkie, czy może nie koniecznie. Rozumiem, że szereg osób spotkało wiele zła, ale dzisiaj już "bardziej" nie można bo sprawa jest w rękach (muszę w to wierzyć) odpowiednich osób. I tylko dlatego proponuję oczekiwanie. > I zmien nick, Labeon był sławnym prawnikiem. Ciebie nie stać na nic, poza > pomrukiem (a raczaej pisnięciem) groźby. Do Labeona równać się nie śmiałem. O co innego chodzi z moim nickiem. I stać mnie na cokolwiek więcej niż piszesz. Ale niewiele więcej - skromnie przyznaję. I przestań już z tymi groźbami. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 22:49 ok, żarty żartami i nie mam żalu. jedno musze jednak powiedzieć. Napisałeś: ale wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy "właściwe osoby zajmują się sprawą. I w związku z tym wygłaszanie tyrad zarówno przez jedną, jak i drugą skonfliktowaną stronę jest - moim zdaniem - biciem piany" Postulat mądry, ale musisz wiedzieć, że nie wszytkie osoby będą sie go trzymały. Częśc z nich , określana tu mianem drużyny procyka, opowiada ewidentne bzdury, w myśl zasady, iż kłamstwo powtórzone 1000 razy staje się prawdą. metoda stara i sprawdzona. Nie biję piany. Jestem z SM Pojezierze, byłem świadkiem żenujących sytuacji, aranżowanych przez gwardie Procyka. Znam wielu takich w moim bloku, którzy korzystali ze wspólpracy z prezesem (vide przykład z taśmą TVN). Wiem, ze czytający te forum nie muszą mi wierzyć, moga uuznać, że kłamię, poniewaz reprezentuję czyjeś partykularne interesy. Ale wiem, co widziałem, i teraz sugestie jakich łgarzy, jakoby to wszystko miało być iluzją, a winę ponoszą mityczni dłuznicy Sp-NI, politycy, złe prawo itp, sprawiają iz ne można milczeć. Milcząc, daje się głos kłamstwy Nie to nie bicie piany. to dyskusja. jedni piszą o machlojach staroń w budowie, ja pytam, jakie mają dowody, i dlaczego olsztynskie sądy usiłujące zniszczyć p. Staroń nigdy nie wyciągneły tej sprawy (jeśli taka istnieje), a łapały podrzucone przez Zenona P., prowokacje (vide Pani G., która została ponoc ciezko pobita przez członków stowarzyszenia). jdni pytają- kto będzie płacił odszkodowania? ja pytam, jakie odszkodowania?. czy ktos każde płacić jakiekolwiek odszkodowania? jedni piszą- zostawcie prezesa, sa inni złodzieje, znacznie gorsi- ja pytam, jesi spowodowanie strat w majątku spóldzieców na sumę 900 tys PLN nie jest ciężka kradzieżą, co u licha ią będzie? Sypią się argumenty- w naszej Sp-Ni są odnowieone blkoi, chodniki, itp- ja argumentuję- jak wyglądają jaroyty-czy sie sypią i gniją? czy tylko Pojezierze odnawia maluje inwestuje? Nigdy nieuzyskałem sensownej odpwoedzi. nigdy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uchachany po pachi Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 07.10.05, 08:34 Generalnie piszesz dosc przekonywujaco. Ale tobie tez mozna zarzucic to co ty zarzucasz swoim przeciwnikom... Przyklad? Prosze bardzo: > jedni piszą o machlojach staroń w budowie, > ja pytam, jakie mają dowody, Ok. To logiczne. > i dlaczego olsztynskie sądy usiłujące zniszczyć > p. Staroń [...] Teraz ja pytam: jakie masz na to dowody? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 07.10.05, 16:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: case do Uchachaneg Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 07.10.05, 16:56 pan były sędzia jarosław Sz. podał je Popielowi na tacy. prowadził w zasadzie wszystkie sprawy Staroń. Zapytany o związki z Procykiem milczał. potem podał się do dymisji. czyniąc tym samym unik przed postpowaniem dyscyplinarnym...Bardzo wymowane postepowanie. Ale ta sprawa naprawde była wałkowana przez media i olsztyńską społeznośc już wiele razy...po co się powtarzać a zresztą fakty powszechnie znane nie podlegają dowodowi:-). jesli jest blisko tych spraw, to sie po prostu widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uchachany po pachi Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 07.10.05, 20:18 Ok. To wiem z prasy. Ale wspominales o olsztynskich sadach. A w nich pracuje chyba wiecej osob. Co z reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 09.10.05, 13:36 Krystyna Sz., i jeszcze jedna bodaj z wydziału gospodarczego- a jesli uważasz, iż nie był to tajemnicą poliszynela, to jesteś naiwniakiem pierwszej wody-zdzwienie prezesa popiela w wywiadzie dla gazety szczerze ubawiło niektórych ludzi. Zresztą, sąd który pozwala przez dobre 2-3 lata pracowac skorumpowanemu sedzi na stanowisku, traci racje bytu w państwie prawa. Zresztą dyskusja staje sie nudna. labeo ma chyba troche racji- podyskutujemy, kto miał racje, kiedy elbląg zakończy postpeowanie i do akcji wkroczy sąd - byle nie olsztynski.... do tej pory to tylko chwytanie się za słówka pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uchachany po pachi Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 09.10.05, 19:41 > Krystyna Sz., i jeszcze jedna bodaj z wydziału > gospodarczego One tez probawaly "zniszczyc p. Staron"? W jakich sprawach jesli mozna wiedziec? > Zresztą dyskusja staje sie nudna. labeo ma chyba > troche racji- podyskutujemy, kto miał racje, > kiedy elbląg zakończy postpeowanie i do akcji > wkroczy sąd Zgadzam sie. Odpowiedz Link Zgłoś
labeotropheus Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych 07.10.05, 16:07 case napisał między innymi: > Milcząc, daje się głos kłamstwy > Nie to nie bicie piany. to dyskusja. jedni piszą o machlojach staroń w > budowie, ja pytam, jakie mają dowody, i dlaczego olsztynskie sądy usiłujące > zniszczyć p. Staroń nigdy nie wyciągneły tej sprawy (jeśli taka istnieje), [...] Dlatego zważ, że napisałem o obu zwaśnionych stronach. A podział na dwie grupy na tym i podobnych wątkach jest bardzo wyraźny. Mało głosów pochodzi niejako z "III strony". Rozumiem też, że dla niektórych to walka... Nie mniej jednak uważam, że trochę to do dupy, żeby nie można było sobie pozwolić na krytykę lub żarty skierowane pod którykolwiek z adresów. I jeszcze jedno, namawiam do zachowania właściwego dystansu i oczekiwania bo jestem (staram się być) legalistą po prostu. I NIGDY nie powiem o kimkolwiek "dłużnik" do momentu, w którym jego dług jest sporny, ale też NIGDY nie powiem o kimkolwiek (np.) "złodziej" do momentu w którym nie zostanie prawomocnie skazany. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 07.10.05, 18:50 NIGDY nie powiem o > kimkolwiek "dłużnik" do momentu, w którym jego dług jest sporny, ale też NIGDY > nie powiem o kimkolwiek (np.) "złodziej" do momentu w którym nie zostanie > prawomocnie skazany. przywiązanie do pozytywizmu prawniczego niejednego zgubiło. Naszym nieszczęsciem jest to, że nauczylismy się, by naszym sumieniem i naszym rozsądkiem stał sie wyrok sądowy. Tzn, rozumiem, iż gdybym, podszedł do ciebie i wsadził ci w brzuch noż, po czym obrabował, nie nazwałbyś mnie "bandytą i rabusiem", dopóki nie stwierdziłby tego sąd? A gdybym potem został uniewinniony, bo 1000 osób tamtego dnia widziało mnie gdzie indziej, a tobie sąd nie dał wiary, bo 50 osób potwierdziło, że masz skłonności do konfabulacji- jakbys się czuł? czy zaczłąbyś mysleć, ? wiem że to oze brzmieć absurdalnie, ale co bys wtedy pomyślał? . wierz, że niektórzy ludzie tak sie włąsnie czuli zderzywszy się z olsztyńskim wymiarem "sprawiedliwości". Zresztą to ne dotyczy tylko sprawy P. Na całym świecie istnieje głęboka przepaść pomiedzy prawem stanowieonym a poczuciem sprawiedliwości. I każdy prawnik jest uczony sztuki kompromisu pomiedzy poczuciem sprawiedliwości, a swoim obowiązkiem, ktorym nie zawsze jst poszukwianie prawdy, tylko obrona klienta. pamietaj, legazlizm, nie musi oznaczac głupoty Zresztą widac, ze jesteś zdystansowany. Ciekaw jestem, czy traktowałbyś sprawę jako okazję do żartów, gdybyś mieszkał w spółdzielni, co której kondycji finansowej nie jestes pewny i na[pychał kieszenie aroganckiej i butnej bandzie jaką jest druuzyna Zenona P. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
labeotropheus Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych 07.10.05, 19:53 case napisał miedzy innymi: > przywiązanie do pozytywizmu prawniczego niejednego zgubiło. Naszym > nieszczęsciem jest to, że nauczylismy się, by naszym sumieniem i naszym > rozsądkiem stał sie wyrok sądowy. Tzn, rozumiem, iż gdybym, podszedł do > ciebie > i wsadził ci w brzuch noż, po czym obrabował, nie nazwałbyś mnie "bandytą i > rabusiem", dopóki nie stwierdziłby tego sąd? (LB) Hola hola. Bez przesady - mówiłem o MOJEJ relacji do tematu, o którym tu sobie sympatycznie gwarzymy. A także podobnych sytuacji, które - że tak powiem nie były moim udziałem. Z drugiej strony są naturalnie przykłady "oczywistości" pewnych zdarzeń i okoliczności - vide art. 243 kpk, czy 52 par. 1 pkt 2 kp. A zatem jeżeli przyszedłbys do mnie do domu i usiłowałbyś - dajmy na to - cokolwiek z niego wynieść, zwymyślałbym Cię straszliwie (w tym od złodziei), a może nawet zastosował wobec Ciebie jakąś niewielką przemoc. Tymczasem nadal będę wierzył w Wymiar Sprawiedliwości, ponieważ alternatywą na pewno nie są dla mnie jakieś mniej lub bardziej licznie prezentowane przekonania - chyba to masz na myśli pisząc "poczucie sprawiedliwości". A poza tym po prostu czuję, że powinienem i chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytek Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 17:11 biszka napisała: > A sprawa spółdzielczości to nie kwestia sądów i korupcji tylko źle > skonstruowanej ustawy o prawie spółdzielczym i kto tu winny? Własnie, Politycy, > > a nie sąd. Zwalanie winy to droga na skróty. Przekręty i pospolite przestępstwa nie zależnie od tego kto ich dokonuje rozpatruje Sąd. Cywilny lub karny. Sąd, który nie tylko zezwala na takie przekręty ale sam w tym uczestniczy to na pewno wina polityków?. Sąd bowiem nie może liczyć na swój mózg. To też wina polityków? Sąd bowiem jak każdy umysłowo chory nie odpowiada za swoje czyny ? art. 31. § 1. kk. Takie są fakty. Immunitet to dokładnie kopia art. 31. § 1. kk. Każdy kto zlikwiduje immunitety i doprowadzi do ponoszenia odpowiedzialności przez urzędników, a w szczególności pracowników skorumpowanego aparatu sprawiedliwości nadaje się na prezydenta a nawet króla. Oczywiście najpierw trzeba zmienić Konstytucję, która już sama w sobie jest aktem prawnym zawierającym sprzeczne ustalenia. Np. mówi o równości wszystkich wobec prawa, a już w następnych rozdziałach o tych którzy tej równości nie podlegają. Nie zawisłość sędziowska nie może oznaczać, że sędzia okrada, czy morduje naród lub dokonuje tych czynów zwalniając z odpowiedzialności swoich kolesi. Żaden z kandydatów na prezydenta tego nie dokona. Pozostaje nam wyborcą jedynie protest i głosowanie na nie poprzez nie uczestniczenie w tej kolejnej farsie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator drugi Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 17:20 JASIA! A czemóż to zamilkłaś? Tak wspaniale udowadniasz niewinność... Napisz coś jeszcze. Przynajmniej bedzie kolejna okazja do uśmiechu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 17:22 Ktoś tam wcześniej pisał, że sprzątaczki Pojezierza mają telefony komórkowe. > To nie koniec. Komórki posiadają również ci co latem koszą trawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 06.10.05, 15:14 Podejrzewam Marku,żeś nadepnął na odcisk Ciekawemu????Uważam,żeś strzelił w dziesiątkę a do tego poszedł jeszcze rykoszet.Ruszyłeś widać strunę,która była najbardziej strzeżoną tajemnicą w spółdzielni Pojezierze.Tak jak opisujesz można było mieć'fundusz na nagrody dla lojalnych pracowników.Z tego co wiem to za uczestnictwo w zebraniach i głosowanie za kogoś innego pracownicy otrzymywali minimum 1000złotych gratis.Z jakiegos funduszu trzeba było to brać.A tak fundusz już był i nie trzeba było szukać.Ale to jest haniebne.Podejrzani o popełnianie przestępstw rządzili spółdzielnią.Naprawdę wielu się zeszmaciło.Uważam,że taką szmatką może być i ktoś ciekawy.Ugryzło go bardzo ujawnienie przez Ciebie Marku tej machlojki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.crowley.pl 07.10.05, 13:39 To samo dzieje się w innych olsztyńskich spółdzielniach, np. "Kormoran". Tylko, że tam nikt ze znajomych zatrudnionych pracowników (prezesa i pana Lipskiego) nie wystawi nosa przed szereg.Dlacego? Bo mają dobrze płatne etaty, które szkoda było by stracić. Gdyby nie telewizja to i te brudy by nie wypłyneły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Dlaczego L. Staroń mogła a my nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 15:20 Do cholery jasnej, dlaczego jesteśmy takimi palantami, skoro w innych spółdzielniach olsztyńskich i w całej Polsce jest to samo co w Pojezierzu a my potrafimy pisać tylko posty na forum? Dlaczego L. Staroń udało się ruszuć to gó.., a nam jakoś nie wychodzi? Co złego robimy, tu w Warzsawie i w innych miastach Polski. Może ktoś nam podpowie, jak skutecznie działać i wreszcie ruszyć tę bandę prezesów-oszustów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam_sob Re: Dlaczego L. Staroń mogła a wy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 16:48 Bo macie za ambitnych obrońców praw człowieka, którzy jednocześnie reprezentują rządzący reżim polityczny i obrońców przed nim, np. Julia Pitera. Zatem, sami sobie jesteście winni, a podobnych "za, a nawet przeciw" jest w Polsce znacznie więcej. To istotny hamulec rozwoju prawdziwej demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toruńczyk Re: Do WARSZAWAKA IP: *.torun.mm.pl 07.10.05, 18:16 Możan psiać posty na forum, bo dużo się można dowiedzieć, ale należy krytykować , i to najlepiej za pośrednictwem lokalnej prasy / osiedlowego pisma też/, wszystkie niepowazne posuniecia zarzadu i rady nadzorczej spóldzielni oraz zawiadamiać prokuraturę o każdym nawet najmniejszym przypuszczeniu popełnienia przestępstwa przez członków ww. organów spółdzielni. Prokuratura najwyżej stwierdzi, że nie było przestępstwa, ale za to zarząd i rada będzie wiedziała, że omyłek celowych nie może popełniać, bo są na celowniku członka spółdzielni itd. . Przeczytaj ten artykuł poniżej, to zaobaczysz co i jak : www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051007/TORUN/110071959/-1/torun Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Do WARSZAWAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 18:51 Czy wśród podejrzanych są członkowie obecnej Rady Nadzorczej Pojezierza? Przecież to dla nich pracował m.in. Zenek i to oni zbierają do dzisiaj całą śmietankę i są pewni swoich pozycji bo to oni wybierają następców Zenka i tak ta układanka będzie sie układać dopóki Lidia nie rozniesie tego skorumpowanego układu. Zenek stała się w tym wszystkim ofiarą swojej głupoty a reszta się cieszy z tego że opinia publiczna zjadła go i Władkę żywcem a reszta siedzi spokojnie. Jak długo musimy czekać na wyniki tej sprawy? Jak długo bedą koledzy Władki i Zenka czerpać korzyści ze swoich układów naszym kosztem i z naszym pozwoleniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: Do Ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 19:47 Co do Rady nadzorczej: Każdy ma swój czas, miejsce i sędziego (jak napisano w pewnej mądrej księdze). A szczegółowo - tak, pisała już o tym prasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: Dlaczego L. Staroń mogła a my nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 19:44 Pani L. Staroń niczego nie zrobiłaby, gdyby kiedyś nie trafiła wreszcie na kilka osób nie bojących się nikogo, a jednocześnie mających pomysł, JAK zrobić to, co trzeba, mimo znanych im naprawdę duzych i solidnie zbudowanych przeszkód. Trochę to skomplikowane, ale wybaczcie. To, że sprawa nie "umarła" jak inne wynika tylko z przyjętego parę ładnych lat temu planu, modyfikowanego w zależności od sytuacji i pojawiającej się nowej przeszkody. Jako podstawowa zasadę przyjęto "żaden prokurator nie umorzy sprawy, w której istnieją ISTOTNE watpliwości - każdy jednak ma swój system samozachowawczy". To, co chciała wcześniej zrobić pani Staroń zostało tak zmodyfikowane, aby uderzenie w cel było, nieważne kiedy, ale skuteczne. Czasem wykorzystywano głupotę i zadufanie w sobie przeciwnika. Kosztowało to wiele, czasem niektórym się wydawało niepotrzebnej, pracy, dużo nauki. I PARU LAT PRACY, zanim osiągnięto podstawowy efekt. Wtedy już wiadomo było, że praca nie poszła na marne. Jak widać, najlepiej na razie wyszła na tym Pani Staroń. Miała swój upór, nieważne z jakich pobudek, ale bez jej udziału, oraz niektórych wspołpracujących z nią osób pewne elementy by "nie wyszły". Tak więc absolutnie konieczne jest, jak w każdej trudnej sprawie, złożenie się SZEREGU porządanych czynników. A tak naprawdę, to niewielu znających się na temacie dawało jakąkolwiek szansę powodzenia temu przedsięwzięciu. Spółdzielczość mieszkaniowa - w takim ujęciu jak w Pojezierzu - to hydra - ucięta głowa z reguły odrasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Do łodzianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 12:26 Ktoś o nicku łodzianin "gratuluje" Lidii Staroń, że poprzez wybór do sejmu ustawiła się na 4 lata. Nie wiem teraz, jak pani Lidia będzie działała w sejmie, czy poświęci się sprawom spółdzielczości a raczej walki z mafią spółdzielczą. Ja w każdym razie, jako członek spółdzielni w Warszawie, bardzo na to liczę. Ponieważ jestem z Warszawy, nie omieszkam skontaktować się z panią Lidią jak tylko rozpoczna się prace sejmu. A sporo chciałbym się od niej dowiedzieć, przede wszystkim jak skutecznie zmusić lenniwych prokuratorów do pracy. Podobnie jest z warszawskim sadem. Poziom trudności będzie znacznie wiekszy niz w przypadku Olsztyna, bo przecież warszawska "elita" prokuratorow i sedziów wie swoje i kto im tam będzie zwracał uwagę. Napisze na forum o swoich zabiegach i wtedy przekonany się, czy pani Lidia tylko się "ustawiła" czy rzeczywiście chce cos zrobic dla społeczeństwa. I dlatego niech łodzianin z miasta przeżartego korupcja i nieprawością na razie wstrzyma się ze swoimi podejrzeniami. Lepiej niech przyglądnie się baczniej Łodzianom a jest czemu, wystarczy wejść na forum łódzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAI Re: Ciag dalszy pana P IP: *.olsztyn.mm.pl 10.10.05, 10:24 Prokurator oskarży adwokata Zenona P. Joanna Wojciechowska 09-10-2005 , ostatnia aktualizacja 09-10-2005 20:17 Kolejny olsztyński prawnik ma kłopoty - prokuratorzy ze Szczytna uważają, że adwokat Zenona P., byłego prezesa "Pojezierza" sfałszował akt oskarżenia w sporze spółdzielczego barona z opozycją. Postawili Pawłowi D. zarzut przerobienia sądowego dokumentu. W najbliższych dniach prokuratura w Szczytnie spisze akt oskarżenia i sprawa trafi do sądu - dowiedzieliśmy się nieoficjalnie. - Mam zarzuty, ale nie przyznaję się do winy - powiedział nam mecenas Paweł D. Paweł D. to kolejny olsztyński prawnik, który miał kontakty z Zenonem P. i który właśnie ma kłopoty. Sąd Apelacyjny w Warszawie zajmuje się dwiema sędziami, którym zarzucono naruszenie zasad etyki zawodowej przez zbyt bliskie związki z Zenonem P. Inny sędzia sam zrezygnował z pracy w sądzie, gdy wyszło na jaw, że doradzał prezesowi. A w elbląskiej prokuraturze toczy się potężne śledztwo, w którym podejrzanych jest na razie 28 osób - m.in. Zenon P., jego zastępcy, główna księgowa, prawniczka i szeregowi pracownicy spółdzielni. Sam Zenon P. siedzi w areszcie. Śledczy ze Szczytna zajęli się prywatnym aktem oskarżenia, który w maju 2003 roku adwokat Paweł D. skierował do Sądu Rejonowego w Olsztynie. Występował w imieniu - nietykalnego wtedy w mieście, spółdzielczego barona Zenona P.. Zarzucił działaczom Stowarzyszenia Obrony Spółdzielców: Lidii Staroń, Mirosławowi Michalskiemu i Krzysztofowi Politewiczowi, że "od stycznia do kwietnia 2000 roku" opowiadając w mediach o tym, co dzieje się w spółdzielni, pomawiali jego klienta Zenona P. i narazili "na utratę zaufania niezbędnego dla pełnionej przez niego funkcji prezesa". Pierwsza rozprawa odbyła się w kwietniu 2004 roku. Wtedy okazało się, że w aktach oskarżenia Michalskiego i Politewicza rok 2000 - przez skreślenie ostatniego zera i dopisanie nad nim cyfry trzy - został przerobiony na 2003, a w akcie oskarżenia Lidii Staroń została wersja z rokiem 2000. Przeróbka była istotna, bo bez niej sąd nie mógłby zająć się sprawą, gdyż przedawniłby się zarzut pomówienia. Mecenas Paweł D. : - Nie przerobiłem tego dokumentu. Zmiana daty to moja oczywista omyłka pisarska i tak ją traktuję. Gdy w kwietniu 2005 roku opisywaliśmy sprawę zmiany daty w akcie oskarżenia, mecenas Paweł D. mówił, że Zenon P. wypowiedział mu już pełnomocnictwo i sprawa sporu z działaczami Stowarzyszenia go nie interesuje. Mimo wątpliwości czy akt oskarżenia jest jeszcze legalny, olsztyński sąd nie zdjął sprawy z wokandy. W tym tygodniu na kolejną rozprawę mają się stawić Lidia Staroń i Mirosław Michalski. Już po aresztowaniu Zenon P. stwierdził, że nie chce się procesować z Krzysztofem Politewiczem. Gdy wiosną sprawa przeróbki wyszła na jaw sąd zawiadomił o tym prokuraturę. Ale ani Prokuratura Olsztyn-Północ, ani Prokuratura Olsztyn-Południe nie chciały prowadzić sprawy. Dlatego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam_sob Re: Ciag dalszy pana P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 06:59 > - Mam zarzuty, ale nie przyznaję się do winy - powiedział nam mecenas Paweł D. Gdyby powiedział co innwego (stara śpiewka), to by dopiero była sensacja.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzich [...] IP: *.olsztyn.mm.pl 16.10.05, 10:35 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 15:28 Zdzichowi z cbś zaczął się palić grunt pod nogami po tym jak dotarło, że materialy z śledztwa to makulatura. A prokuratorzy z prokuratury krajowej już zdążyli zapomieć o wydawanych telefonicznych poleceniach. A i w Elblągu robi się gorąco. Czyżby zeznania pani poseł o 10 procentach są juz niewystarczające? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 20:50 Brawo fg!!!!! Też odczytałam to jako nawoływanie cbś-aków, tak jak nawoływał Olejnik, coś im chyba nie wyszło!!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 16:10 Czyli zmowa zbiorowa. www.ro.com.pl/article/newsroom/komisariat/article.php/id_item_tree/4b19d909edb1c94cf388a0233dc2d9ef/id_art/37b258eb22433a6935bbe5ef2f87040e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.udn.pl 20.10.05, 08:26 Czytaj Zycie Warszawy-region Radom,dzisiejsze wydanie a dot. wyboru władz Radomskiej Sp-ni Mieszkaniowej.Tutaj jest podobnie,ale taka sytuacja sprzyja działaniom poza prawem.Teraz już koniec,przyszedł czas na odpowiedzialność karną bo przecież członkowie sp-ni wybierają władze a nie Zarząd i prawnik sp- ni z odpowiednią aplikacją.Pozdrawiam Toruńczyka.!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Lex-a Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.torun.mm.pl 20.10.05, 09:21 jak możesz to daj link na ten artykuł z Życia Warszawy- region Radom - dzekuję za pozrowienia - Toruńczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toruńczyk Re: Afery w Spółdzielniach Mierszkaniowych IP: *.torun.mm.pl 20.10.05, 09:27 www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051018/TORUN/110180252/-1/torun Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: Afery w Spółdzielniach Mierszkaniowych IP: *.udn.pl 20.10.05, 09:50 Podaję link www.zw.com.pl/apps/a/index.jsp? place=zw_Menu1&news_cat_id=2048 tyt. tego artykułu Uchybień nie brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiona Re: Afery w Spółdzielniach Mierszkaniowych IP: *.udn.pl 23.10.05, 17:20 Jak na Południu oszczędzali na cieple? Płyn nie wyparował RADOM. Lokatorzy z Południa nie oszukiwali. Podzielniki wykazały zerowe zużycie ciepła, bo kapilary zostały założone dopiero przed rozpoczęciem sezonu grzewczego i rezerwowy płyn nie zdążył wyparować. Takiego zdania jest Jadwiga Rzepka z Rady Nadzorczej SM Południe - Sugerowanie, że to lokatorzy są nieuczciwy nie musi być prawdą – uważa i przypomina, jak odbywało się rozliczenie ciepła w ubiegłym roku. – W maju lub czerwcu 2004 roku robione były odczyty zużycia ciepła na podstawie wskazań podzielników. Natomiast nowe kapilary zostały włożone do podzielników dopiero we wrześniu, a nie jak do tej pory parę miesięcy wcześniej. W kapilarach zawsze była rezerwa płynu po to, żeby lokatorzy nie tracili, gdy płyn latem wyparuje. Ponieważ nowe kapilary założono tuż przed rozpoczęciem sezonu grzewczego, rezerwa nie zdążyła wyparować. Dlatego w niektórych mieszkaniach było zerowe zużycie ciepła. – Lokatorzy nie musieli oszukiwać. Oszczędzali na cieple i dlatego mają teraz zwroty – uważa Jadwiga Rzepka. Jej zdaniem, to poprzedni zarząd spółdzielni powinien ponieść odpowiedzialność za to, co się stało w ubiegłym roku. Teraz 40 procent lokatorów ma zwroty za ciepło sięgające nawet ponad tysiąc złotych. - Najbardziej sprawiedliwy jest ryczałtowy system opłat za ciepło – uważa Jadwiga Rzepka. W jej domu nie ma podzielników i płaci ryczałt, który jest zależny od wielkości mieszkania. – Gdy pojawiły się podzielniki, ludzie zaczęli oszczędzać, nie włączają w swoim mieszkaniu kaloryferów. Tracą na tym ich sąsiedzi, bo ogrzewają nie tylko swoje pokoje, ale i pokoje za ścianą. Sprawą rozliczeń za ciepło zajmowała się w piątek na nadzwyczajnym posiedzeniu Rada Nadzorcza SM Południe. Sytuację analizował też zarząd spółdzielni. Prezes Waldemar Walczuk zapowiedział, że wszyscy, u których użycie ciepła było zerowe, mogą się spodziewać kontroli ze spółdzielni. Będzie sprawdzane, czy podzielniki - mimo plomby zabezpieczającej - nie były na przykład zdejmowane z kaloryferów. BOŻENA SKOMOROWSKA Słowo Ludu artykuł z dn. 22-23 października 2005r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 18:44 WIDZĘ, ŻE KOMUŚ BARDZO ZALEŻY, ABY NA FORUM TRWAŁA DYSKUSJA NA TEMAT PROCYKA, A KONKRETNIE, ABY NADAL GO OPLUWAĆ, ŚWIADCZY O TYM OSTATNI POST, JAK JUŻ DAWNO NIC NIE BYŁO, TO CHOCIAŻ COKOLWIEK, NIE CAŁKIEM NA TEMAT, ALE ABY SIE TOCZYŁO, BO W MEDIACH OPLUWANIE PROCYKA NIE MOŻE SIĘ SKOŃCZYĆ. CZYŻBYŚCIE AŻ TAK BARDZO SIE GO BALI, ŻE NAWET TERAZ, JAK SIEDZI ZA KRATKAMI, TO ZNÓW BIJECIE PIANE? CZY MOŻE JUZ KOŃCZY MU SIE ARESZT, WIĘC JAK ZWYKLE DO DZIEŁA??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spółdzielca O co chodzi autorowi o nicku III? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 10:20 Autor postu o nicku III ubolewa, że nadal toczy sie na forum dyskusja nad dzialalnościa bylego prezesa Pojezierza i jej skutkami i wzywa do jej zakonczenia. A ja uważam, że tego rodzaju dyskusja powinna toczyć się nadal, choćby dlatego, aby uzmysłowić spóldzielcom nie tylko w Olsztynie, jaka to gangrena toczy spółdzielczość mieszkaniową. Podobne dzialania jak w Pojezierzu w Olsztynie mają miejsce w innych spóldzielniach w Polsce. Dochodzi do tego jeszcze skandaliczne zachowanie prokuratur i sądów i mamy to co mamy - totalne bezprawie i bezczelne wykorzystywanie spółdzielców. I bardzo dobrze się stało, ze właśnie w Olsztynie udało to się skutecznie nagłosnic i doprowadzic do postawienia zarzutów prezesowi Pojezierza i jego sitwie. To właśnie dzięki takim "myślicielom" jak niejaki III trwa w spóldzielniach patologia, to dzięki nim mogli bezkarnie działać ludzie pokroju zamkniętego prezesa Pojezierza. Rzecz trzeba nazywać po imieniu - tu nie chodzi o "dokopanie" ludziom dlatego tylko, że byli lub są prezesami spółdzielni, tu chodzi o ich ukaranie dlatego, że przez wiele lat w majestacie prawa nas okradali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: O co chodzi autorowi o nicku III? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 10:43 Spółdzielco, odpowiedz mi KONKRETNIE, co Co ukradł prezes "Pojezierza"? DAJ NA TO DOWÓD, bo z tego, co wiem, to jak na razie to nikt zadnej kradziezy mu nie udowodnił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: O co chodzi autorowi o nicku III? IP: *.udn.pl 24.10.05, 11:06 Do Spółdzielcy!!!!. Przeczytaj Zycie Warszawy z dnia 20.X.05r region Radom artykuł pt. Uchybień nie brakowało.Jeśli możesz to prześlij to na inne fora.Pozdrawiam!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: O co chodzi autorowi o nicku III? IP: *.olsznet.ec.pl 24.10.05, 21:16 szczerze mówiąc udowodnienie czegokolwiek Panu Zenonowi P. było trudne, nawet jak się zjawił przedsiębiorca, który przyznal się, że był zmuszany do dawania łapówek za "wygranie" przetargu to olsztyńska prokuratura umorzyła sprawę. więc wytlumacz mi III, jak mozna udowodnić coś komuś, kogo od tylu lat ochraniał olsztyński wymiar sprawiedliwości? poczekajmy na wynik spraw elbląskich. może w końcu ktos odpowie zato, że kazano mi zapłacić za "dwuczujnikowi podzielnik elektroniczny" kiedy mam jednoczujnikowy podzielnik z czytnikiem elektronicznym - skąd wiem? ano zapytalam kiedyś Pana z Firmy robiącej odczyty. ALe to pewnie nie jest kradzież.... tylko "przejęzyczenie cenowe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: O co chodzi autorowi o nicku III? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 22:04 Rito, trochę spokoju i opanowania, proszę. Jeśli jak twierdzisz zgłosił się do olsztyńskiej prokurtaury przedsiębiorca, który dawał łapówki (a wogóle skąd o tym wiesz, bo jeśli z mediów, to gratuluję łatwowierności!?)- to czemu do tej pory elbląska (jak śmiem twierdzic Twoim zdaniem obiektywna) prokuratura do tej pory (przy tak olbrzymiej nagonce medialnej!!) nie postawiła takiego zarzutu? Jesli chodzi o olsztyński wymiar sprawiedliwości, to wiem, że tam scierały się dwie opcje i P. wykorzystano do własnych rozgrywek. Zobacz, że umorzono sprawę przeciwko sędzinie Sz.(pomimo wielkich nacisków i zaangażowania posłów, aby jej dołożyć - szła walka o jej stanowisko!). Natomiast jeśli chodzi o podzielniki, to skoro twierdzisz, że go masz w domu, to chyba wiesz najlepiej, że się sprawdził. Gratuluję Ci też zaufania do "Pana robiacego odczyty", z całapewnością bardzo "rzetelnie" Cię poinformował. Na koniec życzę Ci spokoju, opanowania i cierpliwości, z cała pewnością wszystko się wyjaśni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toruńczyk Re: O to chodzi, aby kręcić - zaczął się proces IP: *.torun.mm.pl 28.10.05, 22:36 i zaraz jest choroba : miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,2991804.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiona Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.udn.pl 24.10.05, 14:46 Echo Dnia [najważniejsze, z Radomia] wiadomość z dnia 2005-10-24 Płynie woda i pieniądze... Lokator płaci za złodzieja W sieciach wodociągowych radomskich spółdzielni mieszkaniowych... ginie woda. Jest wielce prawdopodobne, że to głównie skutek kradzieży przez zmyślnych lokatorów. Problem w tym, że za ubytki najwięcej płacą ci, którzy są uczciwi i nie chcą korzystać ze złodziejskich "sposobów" na oszukanie wodomierzy. Według danych, jakie posiada Jadwiga Rzepka, członek Rady Nadzorczej Spółdzielni Mieszkaniowej "Południe" w Radomiu, przez rok ginął w tej spółdzielni co trzeci metr sześcienny wody, czyli 138 tysięcy metrów sześciennych wody. Taka jest bowiem różnica pomiędzy tym, co wskazały wodomierze Wodociągów Miejskich zainstalowane na wejściach do spółdzielczej sieci, a sumą odczytów z wodomierzy zainstalowanych w mieszkaniach lokatorów. - Nie wiem gdzie ginie woda, ale może należałoby sprawdzić całą sieć w spółdzielni i zastanowić się, czy nie ma rur, które prowadzą do prywatnych domów w pobliżu osiedli albo na przykład prywatnych myjni samochodowych, jakie są na terenie administrowanym przez spółdzielnię - mówi Jadwiga Rzepka. Waldemar Walczuk, prezes "Południa", prezentuje trochę inne dane na temat ubytków wody. Według niego za poprzedni rok różnica pomiędzy ilością wody zakupioną w Wodociągach Miejskich a wykazaną przez wodomierze w lokalach wynosi nieco ponad 18 procent. Zdaniem prezesa może to być w części skutek chociażby podlewania trawników z nieopomiarowanych kranów znajdujących się w piwnicach niektórych bloków. W grę może wchodzić też niedoskonała praca wodomierzy, które zainstalowano przed 10-11 laty. Prezes Walczuk nie wyklucza jednak, że ubytek jest skutkiem kradzieży wody. Z kontroli, jaką przeprowadzono w mieszkaniach lokatorów wynikało, że aż 15 procent wodomierzy budziło podejrzenia. - Bardzo trudno jest złapać takich "kombinatorów", bo cóż możemy zrobić, jeśli dzwonimy do drzwi, a lokator mówi, że nie otworzy, bo wizyta nie była zapowiadana? - rozkłada ręce prezes Walczuk. W Radomskiej Spółdzielni Mieszkaniowej aż w kilkunastu blokach stwierdzono straty sięgające 40 procent wody. - Byłem na specjalnym szkoleniu i wiem, że skutecznych sposobów oszukiwania wodomierzy jest co najmniej kilkanaście. Spróbowaliśmy ograniczyć zjawisko dokonując odczytów wodomierzy nieregularnie, w różne dni miesiąca i rzeczywiście pomogło - mówi Waldemar Pierzchała, prezes RSM. Kto traci najbardziej na złodziejskim procederze? Okazuje się że nie Wodociągi Miejskie, które otrzymują należne pieniądze od spółdzielni. Te pokrywają bowiem straty z funduszu eksploatacyjnego spółdzielni. W efekcie za wodę płaci ten lokator, który nie potrafi "podkręcić" wodomierza. I robi to dwa razy: za sąsiada złodzieja i płacąc składkę na fundusz w czynszu. /jp/ Odpowiedz Link Zgłoś