Dodaj do ulubionych

Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych

IP: *.olsztyn.mm.pl 05.10.05, 21:11
Obserwuj wątek
    • Gość: olsztynianka Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 05.10.05, 21:22
      Tylu podejrzanych i tylko jeden siedzi.A wspóltwórczyni tego bałaganu (uważana
      za mózg tych machlojek i przekrętów)Władzia W. na wolności?Ileż to ludzi
      mówi,że to ona powinna siedzieć jako pierwsza a Zenio jako drugi.Bez niej on
      sam był "O".I chyba te stwierdzenia są słuszne.Ona wywija się jak żmija od
      odpowiedzialności,gada na niego,że to jego pomysły były a ona jest niewinna,
      wykonywała tylko polecenia szefów,była tylko główną księgową,nie chciała być
      pełnomocnikiem zarządku i do tego ją zmusili.Szkoda tylko,że nie mówi,że ona
      tam (w SM Pojezierze) tylko sprzatała.Szkoda,że tak nie było.Miałaby okazję
      polecieć na miotle.
      Najtragiczniejsze jest to,że ta para "zakochanych " w sobie i pieniądzach
      pociągnęła za sobą tyle osób.Przecież większość to ludzie młodzi i jak
      zostaną skazani nawet " w zawiasach" to pozostają KARANYMI.
      Kto ich przyjmie do pracy?Kto pytam,jeżeli jest tylu mądrych i nie karanych
      bezrobotnych.Emeryturka pozostaje w marzeniach.I może niektórzy się już
      opamiętali i wyjawiają prawdę.Powinna być ona najboleśniejsza dla
      pary "gołąbków" z SM Pojezierze.
    • Gość: andy Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.makronet.pl 05.10.05, 21:25
      A kiedy zaczną zamykać mieszkańców spółdzielni? Zgodnie zresztą z bolszewicką
      zasadą "nie ważne czy bił, czy bito jego, ale był w to zamieszany" Najlepiej
      zamknąć wszystkich. Bohaterowie tego spektaklu są zmęczeni i syci, jedni
      klęski , drudzy zwycięstwa. Prokuratura elbląska leczy "kompleks niższośći"
      wobec Olsztyna. Kolejny raz góra urodzi mysz.
      Podatnik zapłaci odszkodowanie za bezprawne pozbawienie wolności, a poza tym
      nikogo te newsy z Pojezierza już nie interesują, przejadły się się te
      podżegania, nakłaniania, fałszowania itp. Za to prawdziwi bandyci mają się
      dobrze. Jutro obudzimy się w tej samej rzeczywistości.
      • Gość: niuniek Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: 5.6.2R* / *.motorola.com 05.10.05, 21:46
        A mnie to nadal intersuje, hehe. Mow za siebie.
      • Gość: rita Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 05.10.05, 21:51
        andy dla ciebie prawdziwy bandyta to typ, który przywali pałą po łbie na ulicy?
        a ten, kto po cichutku wyprowadza twój majątek, czysci konto w banku czy skłąda
        za ciebie oświadczenie woli to kto? Arsene Lupin? Tak to był gentelmen, ale
        złodziej. stąd skutek ten sam, a miło wygląda to tylko na filmie.
        A jesli prokuratura elbląska miałaby kompleks w stosunku do olsztyńskiej to
        chyba w jakiejś depresji, gdy dopadła by ich zanizona samoocena (wiem stary
        dowcip, ale zawsze mnie rozbawia). Zaniżając sie do poziomu olsztyna w tej
        sprawie nie wystarczył by poziom parteru, tzreba byłoby zejśc do piwnicy.
        A historia uczy, ze myszy to bardzo pozyteczne i skuteczne stworzonka. prawda
        panie Popiel? ;-)
      • Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 00:42
        hej, stajecie się nudni z tymi pytaniami-kto zapłaci za bezprawne pozbawienie
        wolności, itp. Powtarzacie te teksty w każdym wątku jak jakąs debilną mantrę.
        Gdzie tu doszło do bezprawnego pozbawienia wolności? jest tylko zatrzymanie, a
        pozbawieniue wolnisci to mamy nadziję, że będzie i to na długo. Co do sytoci to
        ja sie nie najadłem. wciąz jestem głodny. Nie tylko krwi procyka i władzi W.
        ale krwi całej tej hołoty, sprzątaczek, donosicieli, blokowych kapo, itp. Przez
        całe lata żyli na koszt mieszkanców spóldzielni (za wierną służbe chciazby
        otrzymywali trefne rozliczenia za ciepło i wode:-), i byli na tyle głupi że by
        sie z tym zbytnio nie kryć). Jestem głodny krwi jeszcze nietknietych
        prominentów olsztyńskich: władz miasta i uniwerku, które o wszysykim wiedziały
        ( i popierały)- vide wizyty Krystyny Procyk na Wiadomym Wydziale UWM, list
        poparcia podpisany o dziwo przez grube szychy Wiadomego Wydziału UWM.
        taki ze mnie krwiożerczy typ:-)
        a tak powaznie, zauwazyłem, że obrońcy procyka chyba biora szybkie kursy
        socjotechniki:-). Coraz bardziej "mundre" wypowiedzi sie pojawiają..
        A na nwesy czekam z niecierpliwością. i może wreszcie zobacze jak kamery
        lokalnej TV odprowadzaja proca i jego gwardię na zasłużoną emeryturę w jakis
        przytulnym ZK.
        pozdro
        • Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 00:47
          Hmm ja i rita mamy to samo IP. oczekuje teraz, że jakiś obrońvca niewinnych
          prezesów bęzie posądzał, że jestem rita a rita mną. nic podobnego. z góry
          zaprzeczam. pzdr
    • Gość: Jasia Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 22:46
      Brawo "andy"!!! Najlepsze jest to, żeby zamknąc wszystkich mieszkańców
      SM "Pojezierze", to najepszy pomysł! Ta prokuratura elblaąska taka mądra
      (!!??), te "głupie" w Olsztynie i Łomży to jakoś nic nie znaleźli na Procyka, a
      ta Z Elbląga, to aż nie będzie mogła sie doliczyć ilu ma podejrzanych i za
      co!!! No cóż, jak to obserwuje od pewnego czasu to widzę, że znów zbliża się
      termin zakończenia śledztwa, jak co 3 miesiące, znów robi się głosno, znów
      chce się je przedłużać, byle tylko chociaż jeszcze troche potrzymać Procyka za
      kratkami, bo jak się sprawa zakończy, to trzeba będzie mu płacić odszkodowanie,
      tak jak dla wielu w ostatnim czasie, ale kogo to obchodzi, przeciez i tak
      zapłacą za to wszyscy!! I głowę dam sobie uciąć, że to znów będzie wina
      Procyka!!
    • Gość: Marek Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 06.10.05, 06:05
      Chcę zadać tym lizusom cykaPro pytanie.Dlaczego mamy tolerować przekręty
      finansowe byłego zarzadu i Władzi W? Przecież to oni wyciagali z NASZYCH
      KIESZENI ,NASZE PIENIADZE aby żyć w luksusach,kupować mieszkania,domy,lokować
      NASZE pieniądze w bankach za granicą.Czy spółdzielcy są (mają być) SPONSORAMI
      przestępców?Jeżeli musieliśmy płacić podwójnie za wykonanie jakichś prac aby
      nabić kabzę podejrzanym z Zarządu i Władzi to ja się z tym nie mogę zgodzić.A
      mechanizm był prosty.Aby były pieniądze na wysokie premie (czytaj:skorumpować
      pracowników)tym co będą ślepo wykonywać rozkazy PRZYWÓDCÓW (jak w Chinach czy
      stalinowskiej Rosji)trzeba było pieniądze WYGOSPODAROWAĆ. Pracownicy SM z obu
      Administracji wykonywali bardzo dużo prac na osiedlu.Otrzymywali za to
      pieniądze w ramach umowy o pracę (czyli płacili im spółdzielcy).Genialny pomysł
      zarządu-kierownicy osiedli musieli przygotować kosztorysy tych prac,które
      uwzględniały również KOSZTY ROBOCIZNY.I koszty te były WYBIERANE z funduszu
      remontowego niby na opłacanie za wykonawstwo.Czyli czynność opłacona dwukrotnie.
      Uzyskane w ten sposób pieniądze były rozdzielane pracownikom w ramach premi.
      Premie te były różne- dla swoich po kilka,kilkanaście a nawet kilkadziesiąt
      tysięcy dla innych po kilkaset złotych.I tak za nasze pieniądze utworzona i
      utrzymywana była armia PRETORIANÓW,którzy donosili,składali fałszywe
      zeznania,roznosili szkalujące ulotki a sprzątaczki mając w dysposycji służbowe
      telefony komórkowe mogły się odwdzięczać przekazując preziowi natychmiast
      informacje o tym co się dzieje na osiedlu.Za te komórki powinny one zwrócić SM
      pieniądze.To nie bylo wyposażenie dodatkowe do wiadra i miotły.
      Dlatego nie zamierzam skończyć z popieraniem działań Stowarzyszenia L.Staroń i
      innych a zawsze będę piętnować cykowychPro przydupasów,którzy czerpali korzyści
      majątkowe z układów z Zeniem.
      • Gość: Ciekawy???? Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: 213.199.228.* 06.10.05, 10:13
        Marku!!!! Boże jaki Ty jesteś głupi. Wszystko Ci się pokiełbasiło. Idź lepiej
        jeszcze do szkoły,wyjdzie Ci to na dobre. A swoją drogą te debilne dyskusje to
        tylko zwykła zawiść a nie troska o SM.
        • Gość: Marek-do Ciekawego Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 06.10.05, 11:41
          Ciekawy???Masz styl pisania Władki W. Czyżbyś zmienił płeć?
          Uważasz,że głupotą jest odkrywać przekręty?
          Nie sądź wszystkich według siebie.Ja zdania nie zmienię i powiem o tym gdzie
          trzeba.
          • Gość: Ciekawy??? Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: 213.199.228.* 06.10.05, 13:01
            Brawo, brawo!!!! Odpowiedź godna Twoich trzech szarych komóreczek. Tak trzymaj
            dalej, mów tam gdzie trzeba, a na marginesie szkoda że nie powiedziałeś kto to
            jest Władka W. Czy to Twoja przyjaciółka???? Ale już nie odpisuj, to naprawdę
            nieważne.
            • Gość: rita Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 15.10.05, 16:06
              Ciekawy myslę, że liczba szarych komórek, których sie doliczyłes u Marka tylko
              przypadkowo jst tożsama z liczbą znaków zapytania przy twoim nicku?
              Trzy to piekna liczba, ale na pewnym poziomie dyskusji liczenie szarych komórek
              juz nie wystarcza.
              Marek ma bardzo trafne spostrzeżenia, gratuluję!
    • Gość: brywer Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.ols.vectranet.pl 06.10.05, 08:41
      A jak wygląda prezydent Grzymowicz jako inspektor nadzoru budynku przy
      Dworcowej chwalony przez prezesa Procyka?
      • Gość: Spółdzielca Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 10:28
        Wbrew temu, co piszą tu poniektórzy, ta sprawa interesuje bardzo dużo
        spóldzielców, i to nie tylko w Olsztynie - ja nie jestem z Olsztyna.
        Sprawa Pojezierza jest dlatego dla nas taka ważna, bo dzieje się tak w
        większości spóldzielni mieszkaniowych w Polsce. Te same mechanizmy,
        skorumpowane prokuratury i sądy.

Ze swej strony bardzo liczymy na Lidię Staroń, od niedawna posłankę do sejmu.
        Oczekujemy od niej podpowiedzi, jak doprowadzić do tego, co udało się jej
        dokonać w Olsztynie w Pojezierzu. Bez tego będziemy nadal bezlitośnie
        wykorzystywani i oszukiwani przez mafię prezesowską.
        • Gość: pytek Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 14:48
          Jako ?pytek? pytam zatem obydwie strony, zwolenników ?prezesa? i jego przeciwników.
          1. kto, jaki Sąd poprowadzi te sprawę?
          Zgodnie bowiem z właściwością miejscową sprawę powinien przeprowadzić Sąd w Olsztynie. A tu czeka zdemoralizowana lecz nadal Przewodnicząca Wydziału Karnego Krystyna Szczechowicz sędzia Sądu Okręgowego w Olsztynie, która wraz z mężem już byłym sędzią, skorzystali z usług Pana prezesa.
          W takim wypadku całkowicie słusznym wydaje się twierdzenie, że trzeba będzie płacić odszkodowanie i zadośćuczynienie za bezpodstawne tymczasowe aresztowanie.

Jeżeli natomiast sprawę poprowadzi jakiś Sąd ościenny to i tak nadzór nad nim sprawować będzie Sąd Apelacyjny w Białymstoku, który wielokrotnie już oddalał wszelkie roszczenia wobec prezesa.

Tak na marginesie chcę powiedzieć, że jedyny pożytek z tej sprawy uzyska skorumpowany aparat sprawiedliwości.

• Gość: Uchachany po pachi Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 07.10.05, 20:14
            > 1. kto, jaki Sąd poprowadzi te sprawę?
            > Zgodnie bowiem z właściwością miejscową sprawę powinien
            > przeprowadzić Sąd w Olsztynie. A tu czeka [...]sędzia
            > Sądu Okręgowego

Super! Wiesz nawet co to wlasciwosc miejscowa!
            To teraz poczytaj troche na temat wlasciwosci rzeczowej i odpowiedz sama ci sie
            nasunie.

• Gość: rita Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 15.10.05, 16:39
              Ponieważ w Olsztynie mamy zarówno sąd karny rejonowy i okręgowym tym samym
              pytanie jest zasadne, według właściwości miejscowej właściwym byłby sąd w
              okręgu którego popełniono przestępstwo lub w którego okręgu najpierw wszczęto
              postępowanie przygotowawcze. Ponieważ prokuratura olsztyńska nie mogła sie
              dopatrzeć ani fałszowania wyborów, ani fałszowania uchwal ani w ogóle niczego
              złego w działalnosci poprzedniego zarządu SM Pojezierze. Ergo - wszystko do
              umorzenia. Podobny sposob myslenia miała kolejna "niezależna" prokuratura z
              Łomży. To w opini niektórych forumowiczów sugeruje, ze wszystko było ok. Tylko
              skoro wszystko było w porządku to czemu Minister sprawiedliwości przejął nadzór
              nad śledztwem i dorpowadzono do wznowienia umorzonych postępowań. Odpowiedź
              znowu "jedyna" - bo to zemsta na biednym prezesie i podła intryga Pani Staroń.
              Logicznie nie pasuje mnie tu też inna kwestia, nikt, z członków stowarzyszenia,
              którzy wytaczali powodztwa przeciwko poprzedniemu zarządowi SM Poj. sie nie
              wycofał. A Pan Były Prezes ostatnio ma to we krwi. Pewnie przestał ufac
              olsztyńskim sądom. Biedak, kota nie ma a myszy harcują.
              Powracając do pytania o właściwośc miejscową - pamietajmy również, że Pani
              sędzia Krystyna Sz. nie jest szeregowym sędzią w wydziale karnym olsztyńskiego
              sądu okręgowego....
              • Gość: Uchachany po pachi Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 15.10.05, 21:30
                > Ponieważ w Olsztynie mamy zarówno sąd karny rejonowy
                > i okręgowym tym samym pytanie jest zasadne

A odpowiedz na nie jest prosta.

> Powracając do pytania o właściwośc miejscową -
                > pamietajmy również, że sędzia [...] nie jest
                > szeregowym sędzią w wydziale karnym olsztyńskiego
                > sadu okregowego

Wlasciwym jest sad rejonowy.
        • biszka Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych 06.10.05, 15:45
          To proszę nadal wierzyć w gruszki na wierzbie. Ja nie wierzę w osobę, która
          dla politycznej kariery przejechała się na sprawie do sejmu. Przepraszam, ale
          nie mam zaufania do politykierów i tzw. polityków w spódnicy, zwłaszcza 45-
          letnich kobiet biznesu, które mają nieuregulowane kwestie prawno-majątkowe.
          A sprawa spółdzielczości to nie kwestia sądów i korupcji tylko źle
          skonstruowanej ustawy o prawie spółdzielczym i kto tu winny? Własnie, Politycy,
          a nie sąd. Zwalanie winy to droga na skróty.
          Na panią LS za bardzo bym nie liczyła. Jej celem było zdobycie władzy i to juz
          osiągnęła, co do metod jej działania... po szekspirowsku warto spuścić zasłonę
          milczenia. Czas pokaże kto będzie miał rację. Ja jednak zastanowiłabym się na
          wszystkim (patrz: status Grobelny, Siemienas - kto za nich teraz płaci?
          Podatnicy i to podwójnie).
          Co do mafii to największa jest mafia polityczna... i o tym warto jesli nie
          wiedzieć to poczytać. Polecam ksiązkę: "Dzieje mafii politycznych" Wielce
          pouczająca i przydatna na obecne czasy lektura. Tam to dopiero są
          podpowiedziedzi jak powstaje władza i jakich używa metod...
          • Gość: Obserwator czynny! Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 16:48
            Czytam i obserwuję. A sprawę znam od podszewki. Niestety, conajmniej
            kilkanaście osób ma czego się obawiać. Wyroki być może drobne i w zawieszeniu -
            na 100 % będą. W takiej ilości zarzutów część znajdzie uzasadnienie w oczach
            sądu. Szkoda, że osoby broniące tzw. układów w Pojezierzu, nie mogą poznać
            informacji zebranych przez prokuraturę.
            • Gość: Spółdzielca A ja jednak mam nadzieję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 17:04
              Wbrew temu, co pisze Biszka, moglo być odwrotnie - Lidia Staroń stała się
              poslanką, bo pokazała, że potrafi skutecznie o coś walczyć a nie walczyła
              dlatego, żeby zostać posłanką. Uważam, że na razie nie ma co gdybać, trzeba
              trochę poczekać.

Nie ukrywam, że jako społdzielca spoza Olsztyna będę usilnie szukał kontaktu z
              Lidią Staroń, przede wszystkim w celu uzyskania wiedzy, jak skutecznie działać.
              Wielu z nas zżyma się łajdactwa w spóldzielni ale nie ma pomysłu, jak to
              zmienić.

Nie zgadzam się również z Biszką, że sytuacji winne jest złe prawo a nie sądy i
              prokuratura. Ja twierdzę, że chociaż istotnie obowiązujace prawo nie jest
              najlepsze, to jednak skorumpowana prokuratura i sędziowie bardzo często łamią
              obowiązujace prawo np prawo spółdzielcze, czego najlepszym dowodem jest
              Olsztyn. Jeśli mówi ono, że statut spółdzielni może przyjąć tylko walne
              zgromadzenie, to jak sędzia sądu najwyższego może twierdzić, że tak być nie
              musi, bo w dużych spółdzielniach jest to praktycznie niewykonalne. Widać pan
              sędzia zapomniał o starej rzymskiej zasadzie "Dura lex sed lex". I potem
              dziwimy się, że jest tak a nie inaczej, bo zapominamy, że prawa nie można
              naginać dla wygody i nieczystych interesów prezesów.
              • Gość: łodzianin Re: A ja jednak mam nadzieję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 10:18
                Ta wasza Lidia Staroń rzeczywiscie o coś walczyła i wykazała się skutecznoscią
                w działaniu: tym czymś był mandat poselski, który zdobyła. I to wszystko.
                Gratuluję pani Lidii ustawienia się na co najmniej 4 lata !
          • Gość: Kuba Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: 62.29.140.* 06.10.05, 17:04
            A gazeta olsztyńska milczy... oczywiście nie licząc wpisów na forum - oczywiście
            politycznie poprawnych i korzystnych dla zenona p.
          • Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 17:05
            Czas pokaże kto będzie miał rację. Ja jednak zastanowiłabym się na
            > wszystkim (patrz: status Grobelny, Siemienas - kto za nich teraz płaci?
            > Podatnicy i to podwójnie).

Ciągle ta sam śpiewka. jeszcze chwila a uwierzę, że mantre o wielkiej pomyłce
            wymiaru sprawiedliwości rozpowszechnia ta sama osoba.
            Swoją droga nikt już nie pisze o cyt. "zadużonych sklepikarzach", "tłustych
            zadowolonych z siebie buźkach pani kandydat" itp inwektywach. Chyba do głowek
            co niektórych dotarło, że obraziliby już nie osobę prywatną ale reprezentanta
            narodu (jeszcze nie zaprzysięzonego, co prawda, ale już niedługo). Boli was to,
            prawda? Mieliście taki wspaniały układ- policję (która "zabezpieczała"
            fałszowane wybory), pocztę (ktora kradła ulotki stowarzyszernia ze skrzynek
            pocztowych), pana sędziego, i panią sędzinę. Gó.. wam to dało. Wszystko się
            rozsypało, od Łodzi, po Gdańks i Białystok. :-) niestety wypada wam żałować, że
            byliście za ciency, aby sfałszowac wybory do Sejmu i Senatu. Teraz pozostaje
            wam tylko czekać. Zreszta z artykułu jasno wynika, ze pracownicy niższego
            szczebla wcale nie chcą iśc na dno ze swym admirałem. Sypią, na potęgę, tak
            batrdzo, ż etrzeba będzie rozbić śledztwo na wątki. tak więc chyba czas bliski.
            Co do machlojek prawno majątkowych, zadam pytanie- dlaczego do tej pory nie
            zajął tym sie olsztyński sąd, tak dyspozycyjny? Odrzucający bez uzasadnienia
            dowody Stwoarszyszenia, zawalający sprawy? Juz kilka razy zadałem to
            pytanier.Nie trzeba by było wrabiac członków stowarzyszenia w sprawy pobicia
            (czy ktoś jeszcze pamięta starszą panią G., i krzyczące tytuły w dyspozycyjnym
            organie Zenona P.-GO?).A mimo to nie poszłi łtwiejszą scięzką. może lubią
            wyzwania?

Co do mafii to największa jest mafia polityczna... i o tym warto jesli nie
            > wiedzieć to poczytać. Polecam ksiązkę: "Dzieje mafii politycznych" Wielce
            > pouczająca i przydatna na obecne czasy lektura. Tam to dopiero są
            > podpowiedziedzi jak powstaje władza i jakich używa metod...

Brawo! Trzxeba odciągnąć uwage od sprawy! Nieważny Zenon P. Gorsi od niego
            rozkradają kraj. podziękujmy zenonowi P,. że zabrał niewiele! ludzki pan! ja
            nie musze czytać książek "dzieje mafii.." Żyje w Czerwonym Olsztynie, i mam to
            na codzień. Przyjemnego czytania zyczę innym..Aha poprosze o namiary-auotor
            itp. może kiedyś sięgnę..

Mimo to gratuluję przerzedzonej gwardii Zenona P. jednego. wspieli sie o poziom
            wyżej, Ktoś tam na Kołobrzeskiej 13 wydaje pieniądze spółdzielców na cykl
            wykładów dla pracowników pt. "Kłam mądrze". Bravo!]
            Oczekuje dalszych wyników

A sprawa spółdzielczości to nie kwestia sądów i korupcji tylko źle
            > skonstruowanej ustawy o prawie spółdzielczym i kto tu winny? Własnie, Politycy

swietny styl rozumowania- tylko widzisz, Biszka. uczciwy człowieknie ukradnie,
            nawet jesli dostrzerze lukę w prawie. po prostu wstydzi się tak robić. Ty widzę
            nie dostrzegasz róznicy. dla ciebie istnieje tylko prawo pozytywne. Ono
            rozgrzesza z każdego świanstwa i podłości. Dlatego nie próbuj ukryć się za
            pozorami neutralności i dystansu. Demaskujesz się zdanie za zdaniem.
            pozdro
            • Gość: Obserwator czynny Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 17:17
              Masz rację. Zgadzam się z tobą człkowicie.
              Dziwie się, że jeszcze pojawiają się obrońcy PREZIA... ale nic nie robią - no
              bo cóż można zrobić? Prawda o winie kilkunastu osób jest niezmienialna. Masz
              rację. Ani obrońcy, ani żona Prezia nie mają pojęcia jak ludzie "sypią" podczas
              przesłuchań.
            • Gość: labeocośtam Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 06.10.05, 17:24
              Gość portalu: case napisał(a):

...znowu to samo, podobnie, jak jego adwersarze

Szydzisz z kogoś tam, a sam jesteś lepszy? Jesteś identyczny jak żołnierze
              zenona. Jeśli mi złośliwie odpiszesz ubliżę Ci jeszcze bardziej:)
              Wyluzuj i poczekaj do wyroku.
              pozdro
              • Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 19:37
                a z kogo ja szydzę? I gdzie? Bo pokazuję komus niekonsekwencję w rozumowaniu?
                wiesz obnażanie czyjejs głupoty czy zakłamania to w pewnym sensie tez
                szyderstwo..wiec masz rację, troche sobie poszydziłem. Przyznaję ale się nie
                kajam. Obrońcom i sympatykom Zenona P. przyda się mały prztyczek. MOże zaczną
                sie bardziej głowić nad argumentacją, i skoncza powtarzać ten sam tekst o
                Klusce, i odszkodowaniach.
                Tylko co oni, biedni wymyślą, wszystko juz było, od lewych braku) pozwolen na
                budowę po tajną agenturę MPC-u. tematy sie kończą odwrotnie proporcjonalnie do
                tego co dzieje sie w Elblągu. Tam mówią, oj mówią. I rozumiem strach tych, co
                służyli Prezesowi na najniższym szczeblu. Oni tez mają w tym swój udział. Podam
                przykład. w jednym z programów TVN pokazuje zebranie grup członkowskich SM. Nie
                moja grupa, inna.kamera prześlizguje sie po pierwszym rzedzie siedzących i co
                zauważam? Moja sąsiadka z mojej grupy. Oczkom nie wierzę? jak tam się dostała?
                Przecież mogli wchodzic tylko uprawnieni, członków innych grup nie wpuszczano.
                Może była na specjalne zaproszenie Prezesa?:-) Dodam, ze u mnie w bloku ta
                odsoba uchodzi za element procykowy :-) . tajemnica poliszynela jest, ze będąc
                niegdyś pracownica sp-ni przefrosowała poza kolejnoscia mieszkanie dla
                córki...zastanaiwam się po co ta pani była tam obecna? jeśłi miała udział w
                procederze fałszowania podpisów, podawania się za inną osobę, to czy zdaje
                sobie sprawę, ze wkrótce być może będzie musała odwiedzić Elbląg? Po trochu mi
                jej szkoda, na pozór była miła sąsiadką...żartowałem, wcale mi jej nie szkoda.
                Niech płaci za swoje czyny. nie obchodzi mnie, czy dostanie zawiasy, czy 3
                lata. Sprawiedliwośc musi byc surowa i nieubłagana. Koniec kropka
                Po prostu lata miłego zycia z a pieniądze nieświadomych spółdzieców sie
                skonczyly. czas zapłacic.

Co do luzu, to jestem wyluzowany. wczoraj, kiedy lokalna TV podała, iz
                prokuratura wzywa kolejnych podejrzanych, zdobyłem się nawet na błogi uśmiech :-
                )))))) Dzięki L. Staron jestem wyluzowany jak nigdy. To miło patrzec, jak
                samotna zdeterminowana osoba po latach prób zainteresowania władz i posłów
                (skutecznych- brawa i podziekowania dla P. Szczygło! lub nie- Panie "Big-
                brother" Florek, wstydź się pan!!!) i mediów (vivant GW, TVN, Polsat)kładzie na
                łopatki złodziejski układ. to daje nadzieję na zmiany. Potrzeba tylko
                determinacji. To własnie te cechy zadecydowały, ze została wybrana na
                Reprezentanta Narodu. Ma po prostu upór i charyzme potrzebną w naszych czasach.

A złośliwie ci odpisywał nie będę, nie dałeś mi do tego powodu, ale nie strasz
                mnie jakims ubliżaniem, bo forum to miejsce na pogrózki (no chyba że nadepniesz
                komuś na odcisk, czy ja ci nadepnąlem?).
                I zmien nick, Labeon był sławnym prawnikiem. Ciebie nie stać na nic, poza
                pomrukiem (a raczaej pisnięciem) groźby.
                oj chyba złośliwie ci opisałem...ale taką mam naturę. jestem złośliwcem., teraz
                czekam, aż uderzysz z pełną mocą, co jak huragan zwali mnie na ziemię i posle
                do diabła :-)
                pozdro.
                • Gość: lokator SM Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 20:29
                  Masz rację.Powinni ukarać wszystkich lewusów podstawionych na zebrania
                  grupowe.Powinni też wyłowić i ukarać tych, którzy tupali i przekrzykiwali, nie
                  dawali się wypowiadać. Kasowli niewygodnych.Wyłączali mikrofony.Mandaty
                  zrzucali z balkonu swoim znajomym, by stanowic większe poparcie dla Prezia.Żonę
                  prezia też to dotyczy.To ona publicznie wypowiadała sie na temat okrągłej buzi
                  Pani STAROŃ.Obrażała i poniżała ją w sposób nie godny człowieka wykształconego.
                • labeotropheus Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych 06.10.05, 20:41
                  > wiesz obnażanie czyjejs głupoty czy zakłamania to w pewnym sensie tez
                  > szyderstwo..wiec masz rację, troche sobie poszydziłem. Przyznaję ale się nie
                  > kajam.

(LB) Sprawę szyderstwa mamy wyjaśnioną....

> A złośliwie ci odpisywał nie będę, nie dałeś mi do tego powodu, ale nie
                  > strasz
                  > mnie jakims ubliżaniem, bo forum to miejsce na pogrózki (no chyba że
                  > nadepniesz

(LB) Nie miałem zamiaru Cię straszyć (to był żart z tym ubliżaniem - bardziej
                  niż żołnierz zenona) i wiem, że forum nie do tego służy. Nie miałbym również
                  śmiałości sugerować Ci czegokolwiek, ale wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy
                  właściwe osoby zajmują się sprawą. I w związku z tym wygłaszanie tyrad zarówno
                  przez jedną, jak i drugą skonfliktowaną stronę jest - moim zdaniem - biciem
                  piany. Przecież nawet nie możemy w tym momencie ocenić działań prokuratury
                  Okręgowej z E. Nie powinniśmy, ponieważ to dopiero wyrok Sądu
                  (prawomocny) "zdecyduje" o tym, czy zasadne były postawione zarzuty. Czy
                  wszystkie, czy może nie koniecznie. Rozumiem, że szereg osób spotkało wiele
                  zła, ale dzisiaj już "bardziej" nie można bo sprawa jest w rękach (muszę w to
                  wierzyć) odpowiednich osób. I tylko dlatego proponuję oczekiwanie.

> I zmien nick, Labeon był sławnym prawnikiem. Ciebie nie stać na nic, poza
                  > pomrukiem (a raczaej pisnięciem) groźby.

Do Labeona równać się nie śmiałem. O co innego chodzi z moim nickiem. I stać
                  mnie na cokolwiek więcej niż piszesz. Ale niewiele więcej - skromnie przyznaję.
                  I przestań już z tymi groźbami.
                  pozdro
                  • Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 22:49
                    ok, żarty żartami i nie mam żalu. jedno musze jednak powiedzieć. Napisałeś:
                    ale wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy
                    "właściwe osoby zajmują się sprawą. I w związku z tym wygłaszanie tyrad zarówno
                    przez jedną, jak i drugą skonfliktowaną stronę jest - moim zdaniem - biciem
                    piany"
                    Postulat mądry, ale musisz wiedzieć, że nie wszytkie osoby będą sie go
                    trzymały. Częśc z nich , określana tu mianem drużyny procyka, opowiada
                    ewidentne bzdury, w myśl zasady, iż kłamstwo powtórzone 1000 razy staje się
                    prawdą. metoda stara i sprawdzona. Nie biję piany. Jestem z SM Pojezierze,
                    byłem świadkiem żenujących sytuacji, aranżowanych przez gwardie Procyka. Znam
                    wielu takich w moim bloku, którzy korzystali ze wspólpracy z prezesem (vide
                    przykład z taśmą TVN). Wiem, ze czytający te forum nie muszą mi wierzyć, moga
                    uuznać, że kłamię, poniewaz reprezentuję czyjeś partykularne interesy. Ale
                    wiem, co widziałem, i teraz sugestie jakich łgarzy, jakoby to wszystko miało
                    być iluzją, a winę ponoszą mityczni dłuznicy Sp-NI, politycy, złe prawo itp,
                    sprawiają iz ne można milczeć. Milcząc, daje się głos kłamstwy
                    Nie to nie bicie piany. to dyskusja. jedni piszą o machlojach staroń w budowie,
                    ja pytam, jakie mają dowody, i dlaczego olsztynskie sądy usiłujące zniszczyć p.
                    Staroń nigdy nie wyciągneły tej sprawy (jeśli taka istnieje), a łapały
                    podrzucone przez Zenona P., prowokacje (vide Pani G., która została ponoc
                    ciezko pobita przez członków stowarzyszenia). jdni pytają- kto będzie płacił
                    odszkodowania? ja pytam, jakie odszkodowania?. czy ktos każde płacić
                    jakiekolwiek odszkodowania? jedni piszą- zostawcie prezesa, sa inni złodzieje,
                    znacznie gorsi- ja pytam, jesi spowodowanie strat w majątku spóldzieców na sumę
                    900 tys PLN nie jest ciężka kradzieżą, co u licha ią będzie? Sypią się
                    argumenty- w naszej Sp-Ni są odnowieone blkoi, chodniki, itp- ja argumentuję-
                    jak wyglądają jaroyty-czy sie sypią i gniją? czy tylko Pojezierze odnawia
                    maluje inwestuje?
                    Nigdy nieuzyskałem sensownej odpwoedzi. nigdy.

pozdrawiam
                    • Gość: Uchachany po pachi Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 07.10.05, 08:34
                      Generalnie piszesz dosc przekonywujaco. Ale tobie tez mozna zarzucic to co ty
                      zarzucasz swoim przeciwnikom... Przyklad? Prosze bardzo:

> jedni piszą o machlojach staroń w budowie,
                      > ja pytam, jakie mają dowody,

Ok. To logiczne.

> i dlaczego olsztynskie sądy usiłujące zniszczyć
                      > p. Staroń [...]

Teraz ja pytam: jakie masz na to dowody?

Pozdrawiam
                      • Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 07.10.05, 16:51
                      • Gość: case do Uchachaneg Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 07.10.05, 16:56
                        pan były sędzia jarosław Sz. podał je Popielowi na tacy. prowadził w zasadzie
                        wszystkie sprawy Staroń. Zapytany o związki z Procykiem milczał. potem podał
                        się do dymisji. czyniąc tym samym unik przed postpowaniem
                        dyscyplinarnym...Bardzo wymowane postepowanie.
                        Ale ta sprawa naprawde była wałkowana przez media i olsztyńską społeznośc już
                        wiele razy...po co się powtarzać

a zresztą fakty powszechnie znane nie podlegają dowodowi:-). jesli jest blisko
                        tych spraw, to sie po prostu widzi.
                        • Gość: Uchachany po pachi Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 07.10.05, 20:18
                          Ok. To wiem z prasy.

Ale wspominales o olsztynskich sadach. A w nich pracuje chyba wiecej osob. Co z
                          reszta?
                          • Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 09.10.05, 13:36
                            Krystyna Sz., i jeszcze jedna bodaj z wydziału gospodarczego-
                            a jesli uważasz, iż nie był to tajemnicą poliszynela, to jesteś naiwniakiem
                            pierwszej wody-zdzwienie prezesa popiela w wywiadzie dla gazety szczerze
                            ubawiło niektórych ludzi. Zresztą, sąd który pozwala przez dobre 2-3 lata
                            pracowac skorumpowanemu sedzi na stanowisku, traci racje bytu w państwie prawa.
                            Zresztą dyskusja staje sie nudna. labeo ma chyba troche racji- podyskutujemy,
                            kto miał racje, kiedy elbląg zakończy postpeowanie i do akcji wkroczy sąd -
                            byle nie olsztynski....
                            do tej pory to tylko chwytanie się za słówka
                            pzdr
                            • Gość: Uchachany po pachi Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 09.10.05, 19:41
                              > Krystyna Sz., i jeszcze jedna bodaj z wydziału
                              > gospodarczego

One tez probawaly "zniszczyc p. Staron"?
                              W jakich sprawach jesli mozna wiedziec?

> Zresztą dyskusja staje sie nudna. labeo ma chyba
                              > troche racji- podyskutujemy, kto miał racje,
                              > kiedy elbląg zakończy postpeowanie i do akcji
                              > wkroczy sąd

Zgadzam sie.
                    • labeotropheus Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych 07.10.05, 16:07
                      case napisał między innymi:

> Milcząc, daje się głos kłamstwy
                      > Nie to nie bicie piany. to dyskusja. jedni piszą o machlojach staroń w
                      > budowie, ja pytam, jakie mają dowody, i dlaczego olsztynskie sądy usiłujące
                      > zniszczyć p. Staroń nigdy nie wyciągneły tej sprawy (jeśli taka istnieje),
                      [...]

Dlatego zważ, że napisałem o obu zwaśnionych stronach.
                      A podział na dwie grupy na tym i podobnych wątkach jest bardzo wyraźny. Mało
                      głosów pochodzi niejako z "III strony". Rozumiem też, że dla niektórych to
                      walka...
                      Nie mniej jednak uważam, że trochę to do dupy, żeby nie można było sobie
                      pozwolić na krytykę lub żarty skierowane pod którykolwiek z adresów.

I jeszcze jedno, namawiam do zachowania właściwego dystansu i oczekiwania bo
                      jestem (staram się być) legalistą po prostu. I NIGDY nie powiem o
                      kimkolwiek "dłużnik" do momentu, w którym jego dług jest sporny, ale też NIGDY
                      nie powiem o kimkolwiek (np.) "złodziej" do momentu w którym nie zostanie
                      prawomocnie skazany.

pozdrawiam
                      • Gość: case Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 07.10.05, 18:50
                        NIGDY nie powiem o
                        > kimkolwiek "dłużnik" do momentu, w którym jego dług jest sporny, ale też
                        NIGDY
                        > nie powiem o kimkolwiek (np.) "złodziej" do momentu w którym nie zostanie
                        > prawomocnie skazany.

przywiązanie do pozytywizmu prawniczego niejednego zgubiło. Naszym
                        nieszczęsciem jest to, że nauczylismy się, by naszym sumieniem i naszym
                        rozsądkiem stał sie wyrok sądowy. Tzn, rozumiem, iż gdybym, podszedł do ciebie
                        i wsadził ci w brzuch noż, po czym obrabował, nie nazwałbyś mnie "bandytą i
                        rabusiem", dopóki nie stwierdziłby tego sąd? A gdybym potem został
                        uniewinniony, bo 1000 osób tamtego dnia widziało mnie gdzie indziej, a tobie
                        sąd nie dał wiary, bo 50 osób potwierdziło, że masz skłonności do konfabulacji-
                        jakbys się czuł? czy zaczłąbyś mysleć, ? wiem że to oze brzmieć absurdalnie,
                        ale co bys wtedy pomyślał? . wierz, że niektórzy ludzie tak sie włąsnie czuli
                        zderzywszy się z olsztyńskim wymiarem "sprawiedliwości". Zresztą to ne dotyczy
                        tylko sprawy P. Na całym świecie istnieje głęboka przepaść pomiedzy prawem
                        stanowieonym a poczuciem sprawiedliwości. I każdy prawnik jest uczony sztuki
                        kompromisu pomiedzy poczuciem sprawiedliwości, a swoim obowiązkiem, ktorym nie
                        zawsze jst poszukwianie prawdy, tylko obrona klienta. pamietaj, legazlizm, nie
                        musi oznaczac głupoty Zresztą widac, ze jesteś zdystansowany. Ciekaw jestem,
                        czy traktowałbyś sprawę jako okazję do żartów, gdybyś mieszkał w spółdzielni,
                        co której kondycji finansowej nie jestes pewny i na[pychał kieszenie
                        aroganckiej i butnej bandzie jaką jest druuzyna Zenona P.
                        pzdr
                        • labeotropheus Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych 07.10.05, 19:53
                          case napisał miedzy innymi:
                          > przywiązanie do pozytywizmu prawniczego niejednego zgubiło. Naszym
                          > nieszczęsciem jest to, że nauczylismy się, by naszym sumieniem i naszym
                          > rozsądkiem stał sie wyrok sądowy. Tzn, rozumiem, iż gdybym, podszedł do
                          > ciebie
                          > i wsadził ci w brzuch noż, po czym obrabował, nie nazwałbyś mnie "bandytą i
                          > rabusiem", dopóki nie stwierdziłby tego sąd?

(LB) Hola hola. Bez przesady - mówiłem o MOJEJ relacji do tematu, o którym tu
                          sobie sympatycznie gwarzymy. A także podobnych sytuacji, które - że tak powiem
                          nie były moim udziałem.
                          Z drugiej strony są naturalnie przykłady "oczywistości" pewnych zdarzeń i
                          okoliczności - vide art. 243 kpk, czy 52 par. 1 pkt 2 kp.

A zatem jeżeli przyszedłbys do mnie do domu i usiłowałbyś - dajmy na to -
                          cokolwiek z niego wynieść, zwymyślałbym Cię straszliwie (w tym od złodziei), a
                          może nawet zastosował wobec Ciebie jakąś niewielką przemoc.

Tymczasem nadal będę wierzył w Wymiar Sprawiedliwości, ponieważ alternatywą na
                          pewno nie są dla mnie jakieś mniej lub bardziej licznie prezentowane
                          przekonania - chyba to masz na myśli pisząc "poczucie sprawiedliwości".
                          A poza tym po prostu czuję, że powinienem i chcę.
          • Gość: pytek Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 17:11
            biszka napisała:
            > A sprawa spółdzielczości to nie kwestia sądów i korupcji tylko źle
            > skonstruowanej ustawy o prawie spółdzielczym i kto tu winny? Własnie, Politycy,
            >
            > a nie sąd. Zwalanie winy to droga na skróty.

Przekręty i pospolite przestępstwa nie zależnie od tego kto ich dokonuje rozpatruje Sąd.
            Cywilny lub karny.
            Sąd, który nie tylko zezwala na takie przekręty ale sam w tym uczestniczy to na pewno wina polityków?.
            Sąd bowiem nie może liczyć na swój mózg. To też wina polityków?
            Sąd bowiem jak każdy umysłowo chory nie odpowiada za swoje czyny ? art. 31. § 1. kk.
            Takie są fakty.
            Immunitet to dokładnie kopia art. 31. § 1. kk.

Każdy kto zlikwiduje immunitety i doprowadzi do ponoszenia odpowiedzialności przez urzędników, a w szczególności pracowników skorumpowanego aparatu sprawiedliwości nadaje się na prezydenta a nawet króla.

Oczywiście najpierw trzeba zmienić Konstytucję, która już sama w sobie jest aktem prawnym zawierającym sprzeczne ustalenia.
            Np. mówi o równości wszystkich wobec prawa, a już w następnych rozdziałach o tych którzy tej równości nie podlegają.
            Nie zawisłość sędziowska nie może oznaczać, że sędzia okrada, czy morduje naród lub dokonuje tych czynów zwalniając z odpowiedzialności swoich kolesi.

Żaden z kandydatów na prezydenta tego nie dokona.

Pozostaje nam wyborcą jedynie protest i głosowanie na nie poprzez nie uczestniczenie w tej kolejnej farsie.
            • Gość: Obserwator drugi Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 17:20
              JASIA! A czemóż to zamilkłaś? Tak wspaniale udowadniasz niewinność... Napisz
              coś jeszcze. Przynajmniej bedzie kolejna okazja do uśmiechu!!!
            • Gość: Jan Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsznet.ec.pl 06.10.05, 17:22
              Ktoś tam wcześniej pisał, że sprzątaczki Pojezierza mają telefony komórkowe.
              > To nie koniec. Komórki posiadają również ci co latem koszą trawę.
    • Gość: Marta Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.olsztyn.mm.pl 06.10.05, 15:14
      Podejrzewam Marku,żeś nadepnął na odcisk Ciekawemu????Uważam,żeś strzelił w
      dziesiątkę a do tego poszedł jeszcze rykoszet.Ruszyłeś widać strunę,która była
      najbardziej strzeżoną tajemnicą w spółdzielni Pojezierze.Tak jak opisujesz
      można było mieć'fundusz na nagrody dla lojalnych pracowników.Z tego co wiem to
      za uczestnictwo w zebraniach i głosowanie za kogoś innego pracownicy otrzymywali
      minimum 1000złotych gratis.Z jakiegos funduszu trzeba było to brać.A tak
      fundusz już był i nie trzeba było szukać.Ale to jest haniebne.Podejrzani o
      popełnianie przestępstw rządzili spółdzielnią.Naprawdę wielu się
      zeszmaciło.Uważam,że taką szmatką może być i ktoś ciekawy.Ugryzło go bardzo
      ujawnienie przez Ciebie Marku tej machlojki.
    • Gość: olsztyniak Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.crowley.pl 07.10.05, 13:39
      To samo dzieje się w innych olsztyńskich spółdzielniach, np. "Kormoran". Tylko,
      że tam nikt ze znajomych zatrudnionych pracowników (prezesa i pana Lipskiego)
      nie wystawi nosa przed szereg.Dlacego? Bo mają dobrze płatne etaty, które
      szkoda było by stracić.
      Gdyby nie telewizja to i te brudy by nie wypłyneły.
      • Gość: Warszawiak Dlaczego L. Staroń mogła a my nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 15:20
        Do cholery jasnej, dlaczego jesteśmy takimi palantami, skoro w innych
        spółdzielniach olsztyńskich i w całej Polsce jest to samo co w Pojezierzu a my
        potrafimy pisać tylko posty na forum?

Dlaczego L. Staroń udało się ruszuć to gó.., a nam jakoś nie wychodzi? Co
        złego robimy, tu w Warzsawie i w innych miastach Polski. Może ktoś nam
        podpowie, jak skutecznie działać i wreszcie ruszyć tę bandę prezesów-oszustów.
        • Gość: sam_sob Re: Dlaczego L. Staroń mogła a wy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 16:48
          Bo macie za ambitnych obrońców praw człowieka, którzy jednocześnie reprezentują
          rządzący reżim polityczny i obrońców przed nim, np. Julia Pitera. Zatem, sami
          sobie jesteście winni, a podobnych "za, a nawet przeciw" jest w Polsce znacznie
          więcej. To istotny hamulec rozwoju prawdziwej demokracji.
        • Gość: Toruńczyk Re: Do WARSZAWAKA IP: *.torun.mm.pl 07.10.05, 18:16
          Możan psiać posty na forum, bo dużo się można dowiedzieć, ale należy
          krytykować , i to najlepiej za pośrednictwem lokalnej prasy / osiedlowego
          pisma też/, wszystkie niepowazne posuniecia zarzadu i rady nadzorczej
          spóldzielni oraz zawiadamiać prokuraturę o każdym nawet najmniejszym
          przypuszczeniu popełnienia przestępstwa przez członków ww. organów spółdzielni.
          Prokuratura najwyżej stwierdzi, że nie było przestępstwa, ale za to zarząd i
          rada będzie wiedziała, że omyłek celowych nie może popełniać, bo są na
          celowniku członka spółdzielni itd. . Przeczytaj ten artykuł poniżej, to
          zaobaczysz co i jak :
          www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051007/TORUN/110071959/-1/torun

• Gość: Olo Re: Do WARSZAWAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 18:51
            Czy wśród podejrzanych są członkowie obecnej Rady Nadzorczej Pojezierza?
            Przecież to dla nich pracował m.in. Zenek i to oni zbierają do dzisiaj całą
            śmietankę i są pewni swoich pozycji bo to oni wybierają następców Zenka i tak
            ta układanka będzie sie układać dopóki Lidia nie rozniesie tego skorumpowanego
            układu. Zenek stała się w tym wszystkim ofiarą swojej głupoty a reszta się
            cieszy z tego że opinia publiczna zjadła go i Władkę żywcem a reszta siedzi
            spokojnie. Jak długo musimy czekać na wyniki tej sprawy? Jak długo bedą koledzy
            Władki i Zenka czerpać korzyści ze swoich układów naszym kosztem i z naszym
            pozwoleniem?
            • Gość: hen Re: Do Ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 19:47
              Co do Rady nadzorczej: Każdy ma swój czas, miejsce i sędziego (jak napisano w
              pewnej mądrej księdze).
              A szczegółowo - tak, pisała już o tym prasa.
        • Gość: hen Re: Dlaczego L. Staroń mogła a my nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 19:44
          Pani L. Staroń niczego nie zrobiłaby, gdyby kiedyś nie trafiła wreszcie na kilka
          osób nie bojących się nikogo, a jednocześnie mających pomysł, JAK zrobić to, co
          trzeba, mimo znanych im naprawdę duzych i solidnie zbudowanych przeszkód.
          Trochę to skomplikowane, ale wybaczcie.
          To, że sprawa nie "umarła" jak inne wynika tylko z przyjętego parę ładnych lat
          temu planu, modyfikowanego w zależności od sytuacji i pojawiającej się nowej
          przeszkody.
          Jako podstawowa zasadę przyjęto "żaden prokurator nie umorzy sprawy, w której
          istnieją ISTOTNE watpliwości - każdy jednak ma swój system samozachowawczy".
          To, co chciała wcześniej zrobić pani Staroń zostało tak zmodyfikowane, aby
          uderzenie w cel było, nieważne kiedy, ale skuteczne. Czasem wykorzystywano
          głupotę i zadufanie w sobie przeciwnika. Kosztowało to wiele, czasem niektórym
          się wydawało niepotrzebnej, pracy, dużo nauki. I PARU LAT PRACY, zanim
          osiągnięto podstawowy efekt. Wtedy już wiadomo było, że praca nie poszła na
          marne. Jak widać, najlepiej na razie wyszła na tym Pani Staroń. Miała swój upór,
          nieważne z jakich pobudek, ale bez jej udziału, oraz niektórych wspołpracujących
          z nią osób pewne elementy by "nie wyszły".
          Tak więc absolutnie konieczne jest, jak w każdej trudnej sprawie, złożenie się
          SZEREGU porządanych czynników.
          A tak naprawdę, to niewielu znających się na temacie dawało jakąkolwiek szansę
          powodzenia temu przedsięwzięciu.
          Spółdzielczość mieszkaniowa - w takim ujęciu jak w Pojezierzu - to hydra -
          ucięta głowa z reguły odrasta.
          • Gość: Warszawiak Do łodzianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 12:26
            Ktoś o nicku łodzianin "gratuluje" Lidii Staroń, że poprzez wybór do sejmu
            ustawiła się na 4 lata.
            Nie wiem teraz, jak pani Lidia będzie działała w sejmie, czy poświęci się
            sprawom spółdzielczości a raczej walki z mafią spółdzielczą. Ja w każdym razie,
            jako członek spółdzielni w Warszawie, bardzo na to liczę. Ponieważ jestem z
            Warszawy, nie omieszkam skontaktować się z panią Lidią jak tylko rozpoczna się
            prace sejmu. A sporo chciałbym się od niej dowiedzieć, przede wszystkim jak
            skutecznie zmusić lenniwych prokuratorów do pracy. Podobnie jest z warszawskim
            sadem. Poziom trudności będzie znacznie wiekszy niz w przypadku Olsztyna, bo
            przecież warszawska "elita" prokuratorow i sedziów wie swoje i kto im tam
            będzie zwracał uwagę.

Napisze na forum o swoich zabiegach i wtedy przekonany się, czy pani Lidia
            tylko się "ustawiła" czy rzeczywiście chce cos zrobic dla społeczeństwa.

I dlatego niech łodzianin z miasta przeżartego korupcja i nieprawością na razie
            wstrzyma się ze swoimi podejrzeniami. Lepiej niech przyglądnie się baczniej
            Łodzianom a jest czemu, wystarczy wejść na forum łódzkie.

• Gość: KAI Re: Ciag dalszy pana P IP: *.olsztyn.mm.pl 10.10.05, 10:24

Prokurator oskarży adwokata Zenona P.

Joanna Wojciechowska 09-10-2005 , ostatnia aktualizacja 09-10-2005 20:17

Kolejny olsztyński prawnik ma kłopoty - prokuratorzy ze Szczytna uważają, że
      adwokat Zenona P., byłego prezesa "Pojezierza" sfałszował akt oskarżenia w
      sporze spółdzielczego barona z opozycją. Postawili Pawłowi D. zarzut
      przerobienia sądowego dokumentu.

W najbliższych dniach prokuratura w Szczytnie spisze akt oskarżenia i sprawa
      trafi do sądu - dowiedzieliśmy się nieoficjalnie.

- Mam zarzuty, ale nie przyznaję się do winy - powiedział nam mecenas Paweł D.

Paweł D. to kolejny olsztyński prawnik, który miał kontakty z Zenonem P. i który
      właśnie ma kłopoty. Sąd Apelacyjny w Warszawie zajmuje się dwiema sędziami,
      którym zarzucono naruszenie zasad etyki zawodowej przez zbyt bliskie związki z
      Zenonem P. Inny sędzia sam zrezygnował z pracy w sądzie, gdy wyszło na jaw, że
      doradzał prezesowi. A w elbląskiej prokuraturze toczy się potężne śledztwo, w
      którym podejrzanych jest na razie 28 osób - m.in. Zenon P., jego zastępcy,
      główna księgowa, prawniczka i szeregowi pracownicy spółdzielni. Sam Zenon P.
      siedzi w areszcie.

Śledczy ze Szczytna zajęli się prywatnym aktem oskarżenia, który w maju 2003
      roku adwokat Paweł D. skierował do Sądu Rejonowego w Olsztynie. Występował w
      imieniu - nietykalnego wtedy w mieście, spółdzielczego barona Zenona P..
      Zarzucił działaczom Stowarzyszenia Obrony Spółdzielców: Lidii Staroń,
      Mirosławowi Michalskiemu i Krzysztofowi Politewiczowi, że "od stycznia do
      kwietnia 2000 roku" opowiadając w mediach o tym, co dzieje się w spółdzielni,
      pomawiali jego klienta Zenona P. i narazili "na utratę zaufania niezbędnego dla
      pełnionej przez niego funkcji prezesa".

Pierwsza rozprawa odbyła się w kwietniu 2004 roku. Wtedy okazało się, że w
      aktach oskarżenia Michalskiego i Politewicza rok 2000 - przez skreślenie
      ostatniego zera i dopisanie nad nim cyfry trzy - został przerobiony na 2003, a w
      akcie oskarżenia Lidii Staroń została wersja z rokiem 2000. Przeróbka była
      istotna, bo bez niej sąd nie mógłby zająć się sprawą, gdyż przedawniłby się
      zarzut pomówienia.

Mecenas Paweł D. : - Nie przerobiłem tego dokumentu. Zmiana daty to moja
      oczywista omyłka pisarska i tak ją traktuję.

Gdy w kwietniu 2005 roku opisywaliśmy sprawę zmiany daty w akcie oskarżenia,
      mecenas Paweł D. mówił, że Zenon P. wypowiedział mu już pełnomocnictwo i sprawa
      sporu z działaczami Stowarzyszenia go nie interesuje.

Mimo wątpliwości czy akt oskarżenia jest jeszcze legalny, olsztyński sąd nie
      zdjął sprawy z wokandy. W tym tygodniu na kolejną rozprawę mają się stawić Lidia
      Staroń i Mirosław Michalski. Już po aresztowaniu Zenon P. stwierdził, że nie
      chce się procesować z Krzysztofem Politewiczem.

Gdy wiosną sprawa przeróbki wyszła na jaw sąd zawiadomił o tym prokuraturę. Ale
      ani Prokuratura Olsztyn-Północ, ani Prokuratura Olsztyn-Południe nie chciały
      prowadzić sprawy. Dlatego
      • Gość: sam_sob Re: Ciag dalszy pana P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 06:59
        > - Mam zarzuty, ale nie przyznaję się do winy - powiedział nam mecenas Paweł D.

Gdyby powiedział co innwego (stara śpiewka), to by dopiero była sensacja.:)
    • Gość: Zdzich [...] IP: *.olsztyn.mm.pl 16.10.05, 10:35
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: fg Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 15:28
        Zdzichowi z cbś zaczął się palić grunt pod nogami po tym jak dotarło, że
        materialy z śledztwa to makulatura. A prokuratorzy z prokuratury krajowej już
        zdążyli zapomieć o wydawanych telefonicznych poleceniach. A i w Elblągu robi
        się gorąco. Czyżby zeznania pani poseł o 10 procentach są juz niewystarczające?
        • Gość: Jola Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 20:50
          Brawo fg!!!!! Też odczytałam to jako nawoływanie cbś-aków, tak jak nawoływał
          Olejnik, coś im chyba nie wyszło!!?
    • Gość: * Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 16:10
      Czyli zmowa zbiorowa.

www.ro.com.pl/article/newsroom/komisariat/article.php/id_item_tree/4b19d909edb1c94cf388a0233dc2d9ef/id_art/37b258eb22433a6935bbe5ef2f87040e
      • Gość: Lex Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.udn.pl 20.10.05, 08:26
        Czytaj Zycie Warszawy-region Radom,dzisiejsze wydanie a dot. wyboru władz
        Radomskiej Sp-ni Mieszkaniowej.Tutaj jest podobnie,ale taka sytuacja sprzyja
        działaniom poza prawem.Teraz już koniec,przyszedł czas na odpowiedzialność
        karną bo przecież członkowie sp-ni wybierają władze a nie Zarząd i prawnik sp-
        ni z odpowiednią aplikacją.Pozdrawiam Toruńczyka.!!
        • Gość: Do Lex-a Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.torun.mm.pl 20.10.05, 09:21
          jak możesz to daj link na ten artykuł z Życia Warszawy- region Radom - dzekuję
          za pozrowienia - Toruńczyk
          • Gość: Toruńczyk Re: Afery w Spółdzielniach Mierszkaniowych IP: *.torun.mm.pl 20.10.05, 09:27
            www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051018/TORUN/110180252/-1/torun
            • Gość: Lex Re: Afery w Spółdzielniach Mierszkaniowych IP: *.udn.pl 20.10.05, 09:50
              Podaję link www.zw.com.pl/apps/a/index.jsp?
              place=zw_Menu1&news_cat_id=2048 tyt. tego artykułu Uchybień nie brakowało.
              • Gość: Fiona Re: Afery w Spółdzielniach Mierszkaniowych IP: *.udn.pl 23.10.05, 17:20
                Jak na Południu oszczędzali na cieple?
                Płyn nie wyparował
                RADOM. Lokatorzy z Południa nie oszukiwali. Podzielniki wykazały zerowe zużycie
                ciepła, bo kapilary zostały założone dopiero przed rozpoczęciem sezonu
                grzewczego i rezerwowy płyn nie zdążył wyparować.

Takiego zdania jest Jadwiga Rzepka z Rady Nadzorczej SM Południe - Sugerowanie,
                że to lokatorzy są nieuczciwy nie musi być prawdą – uważa i przypomina, jak
                odbywało się rozliczenie ciepła w ubiegłym roku. – W maju lub czerwcu 2004 roku
                robione były odczyty zużycia ciepła na podstawie wskazań podzielników.
                Natomiast nowe kapilary zostały włożone do podzielników dopiero we wrześniu, a
                nie jak do tej pory parę miesięcy wcześniej. W kapilarach zawsze była rezerwa
                płynu po to, żeby lokatorzy nie tracili, gdy płyn latem wyparuje.

Ponieważ nowe kapilary założono tuż przed rozpoczęciem sezonu grzewczego,
                rezerwa nie zdążyła wyparować. Dlatego w niektórych mieszkaniach było zerowe
                zużycie ciepła. – Lokatorzy nie musieli oszukiwać. Oszczędzali na cieple i
                dlatego mają teraz zwroty – uważa Jadwiga Rzepka.

Jej zdaniem, to poprzedni zarząd spółdzielni powinien ponieść odpowiedzialność
                za to, co się stało w ubiegłym roku. Teraz 40 procent lokatorów ma zwroty za
                ciepło sięgające nawet ponad tysiąc złotych.

- Najbardziej sprawiedliwy jest ryczałtowy system opłat za ciepło – uważa
                Jadwiga Rzepka. W jej domu nie ma podzielników i płaci ryczałt, który jest
                zależny od wielkości mieszkania. – Gdy pojawiły się podzielniki, ludzie zaczęli
                oszczędzać, nie włączają w swoim mieszkaniu kaloryferów. Tracą na tym ich
                sąsiedzi, bo ogrzewają nie tylko swoje pokoje, ale i pokoje za ścianą.

Sprawą rozliczeń za ciepło zajmowała się w piątek na nadzwyczajnym posiedzeniu
                Rada Nadzorcza SM Południe. Sytuację analizował też zarząd spółdzielni. Prezes
                Waldemar Walczuk zapowiedział, że wszyscy, u których użycie ciepła było zerowe,
                mogą się spodziewać kontroli ze spółdzielni. Będzie sprawdzane, czy
                podzielniki - mimo plomby zabezpieczającej - nie były na przykład zdejmowane z
                kaloryferów.

BOŻENA SKOMOROWSKA
                Słowo Ludu artykuł z dn. 22-23 października 2005r.
    • Gość: lll Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 18:44
      WIDZĘ, ŻE KOMUŚ BARDZO ZALEŻY, ABY NA FORUM TRWAŁA DYSKUSJA NA TEMAT PROCYKA, A
      KONKRETNIE, ABY NADAL GO OPLUWAĆ, ŚWIADCZY O TYM OSTATNI POST, JAK JUŻ DAWNO
      NIC NIE BYŁO, TO CHOCIAŻ COKOLWIEK, NIE CAŁKIEM NA TEMAT, ALE ABY SIE TOCZYŁO,
      BO W MEDIACH OPLUWANIE PROCYKA NIE MOŻE SIĘ SKOŃCZYĆ. CZYŻBYŚCIE AŻ TAK BARDZO
      SIE GO BALI, ŻE NAWET TERAZ, JAK SIEDZI ZA KRATKAMI, TO ZNÓW BIJECIE PIANE? CZY
      MOŻE JUZ KOŃCZY MU SIE ARESZT, WIĘC JAK ZWYKLE DO DZIEŁA???
      • Gość: Spółdzielca O co chodzi autorowi o nicku III? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 10:20
        Autor postu o nicku III ubolewa, że nadal toczy sie na forum dyskusja nad
        dzialalnościa bylego prezesa Pojezierza i jej skutkami i wzywa do jej
        zakonczenia.
        A ja uważam, że tego rodzaju dyskusja powinna toczyć się nadal, choćby dlatego,
        aby uzmysłowić spóldzielcom nie tylko w Olsztynie, jaka to gangrena toczy
        spółdzielczość mieszkaniową. Podobne dzialania jak w Pojezierzu w Olsztynie
        mają miejsce w innych spóldzielniach w Polsce. Dochodzi do tego jeszcze
        skandaliczne zachowanie prokuratur i sądów i mamy to co mamy - totalne
        bezprawie i bezczelne wykorzystywanie spółdzielców. I bardzo dobrze się stało,
        ze właśnie w Olsztynie udało to się skutecznie nagłosnic i doprowadzic do
        postawienia zarzutów prezesowi Pojezierza i jego sitwie.
        To właśnie dzięki takim "myślicielom" jak niejaki III trwa w spóldzielniach
        patologia, to dzięki nim mogli bezkarnie działać ludzie pokroju zamkniętego
        prezesa Pojezierza. Rzecz trzeba nazywać po imieniu - tu nie chodzi
        o "dokopanie" ludziom dlatego tylko, że byli lub są prezesami spółdzielni, tu
        chodzi o ich ukaranie dlatego, że przez wiele lat w majestacie prawa nas
        okradali!
        • Gość: lll Re: O co chodzi autorowi o nicku III? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 10:43
          Spółdzielco, odpowiedz mi KONKRETNIE, co Co ukradł prezes "Pojezierza"? DAJ NA
          TO DOWÓD, bo z tego, co wiem, to jak na razie to nikt zadnej kradziezy mu nie
          udowodnił.
          • Gość: Lex Re: O co chodzi autorowi o nicku III? IP: *.udn.pl 24.10.05, 11:06
            Do Spółdzielcy!!!!. Przeczytaj Zycie Warszawy z dnia 20.X.05r region Radom
            artykuł pt. Uchybień nie brakowało.Jeśli możesz to prześlij to na inne
            fora.Pozdrawiam!!!.
          • Gość: Rita Re: O co chodzi autorowi o nicku III? IP: *.olsznet.ec.pl 24.10.05, 21:16
            szczerze mówiąc udowodnienie czegokolwiek Panu Zenonowi P. było trudne, nawet
            jak się zjawił przedsiębiorca, który przyznal się, że był zmuszany do dawania
            łapówek za "wygranie" przetargu to olsztyńska prokuratura umorzyła sprawę. więc
            wytlumacz mi III, jak mozna udowodnić coś komuś, kogo od tylu lat ochraniał
            olsztyński wymiar sprawiedliwości? poczekajmy na wynik spraw elbląskich. może w
            końcu ktos odpowie zato, że kazano mi zapłacić za "dwuczujnikowi podzielnik
            elektroniczny" kiedy mam jednoczujnikowy podzielnik z czytnikiem
            elektronicznym - skąd wiem? ano zapytalam kiedyś Pana z Firmy robiącej odczyty.
            ALe to pewnie nie jest kradzież.... tylko "przejęzyczenie cenowe".
            • Gość: lll Re: O co chodzi autorowi o nicku III? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 22:04
              Rito, trochę spokoju i opanowania, proszę. Jeśli jak twierdzisz zgłosił
              się do olsztyńskiej prokurtaury przedsiębiorca, który dawał łapówki (a wogóle
              skąd o tym wiesz, bo jeśli z mediów, to gratuluję łatwowierności!?)- to czemu
              do tej pory elbląska (jak śmiem twierdzic Twoim zdaniem obiektywna) prokuratura
              do tej pory (przy tak olbrzymiej nagonce medialnej!!) nie postawiła takiego
              zarzutu?
              Jesli chodzi o olsztyński wymiar sprawiedliwości, to wiem, że tam scierały
              się dwie opcje i P. wykorzystano do własnych rozgrywek. Zobacz, że umorzono
              sprawę przeciwko sędzinie Sz.(pomimo wielkich nacisków i zaangażowania posłów,
              aby jej dołożyć - szła walka o jej stanowisko!).
              Natomiast jeśli chodzi o podzielniki, to skoro twierdzisz, że go masz w
              domu, to chyba wiesz najlepiej, że się sprawdził. Gratuluję Ci też zaufania
              do "Pana robiacego odczyty", z całapewnością bardzo "rzetelnie" Cię
              poinformował.
              Na koniec życzę Ci spokoju, opanowania i cierpliwości, z cała pewnością
              wszystko się wyjaśni. Pozdrawiam.
              • Gość: Toruńczyk Re: O to chodzi, aby kręcić - zaczął się proces IP: *.torun.mm.pl 28.10.05, 22:36
                i zaraz jest choroba :
                miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,2991804.html
    • Gość: Fiona Re: Afera Pojezierza: na razie 28 podejrzanych IP: *.udn.pl 24.10.05, 14:46
      Echo Dnia [najważniejsze, z Radomia] wiadomość z dnia 2005-10-24

Płynie woda i pieniądze...

Lokator płaci za złodzieja

W sieciach wodociągowych radomskich spółdzielni mieszkaniowych... ginie woda.
      Jest wielce prawdopodobne, że to głównie skutek kradzieży przez zmyślnych
      lokatorów. Problem w tym, że za ubytki najwięcej płacą ci, którzy są uczciwi i
      nie chcą korzystać ze złodziejskich "sposobów" na oszukanie wodomierzy.

Według danych, jakie posiada Jadwiga Rzepka, członek Rady Nadzorczej
      Spółdzielni Mieszkaniowej "Południe" w Radomiu, przez rok ginął w tej
      spółdzielni co trzeci metr sześcienny wody, czyli 138 tysięcy metrów
      sześciennych wody. Taka jest bowiem różnica pomiędzy tym, co wskazały
      wodomierze Wodociągów Miejskich zainstalowane na wejściach do spółdzielczej
      sieci, a sumą odczytów z wodomierzy zainstalowanych w mieszkaniach lokatorów.
      - Nie wiem gdzie ginie woda, ale może należałoby sprawdzić całą sieć w
      spółdzielni i zastanowić się, czy nie ma rur, które prowadzą do prywatnych
      domów w pobliżu osiedli albo na przykład prywatnych myjni samochodowych, jakie
      są na terenie administrowanym przez spółdzielnię - mówi Jadwiga Rzepka.
      Waldemar Walczuk, prezes "Południa", prezentuje trochę inne dane na temat
      ubytków wody. Według niego za poprzedni rok różnica pomiędzy ilością wody
      zakupioną w Wodociągach Miejskich a wykazaną przez wodomierze w lokalach wynosi
      nieco ponad 18 procent. Zdaniem prezesa może to być w części skutek chociażby
      podlewania trawników z nieopomiarowanych kranów znajdujących się w piwnicach
      niektórych bloków. W grę może wchodzić też niedoskonała praca wodomierzy, które
      zainstalowano przed 10-11 laty. Prezes Walczuk nie wyklucza jednak, że ubytek
      jest skutkiem kradzieży wody. Z kontroli, jaką przeprowadzono w mieszkaniach
      lokatorów wynikało, że aż 15 procent wodomierzy budziło podejrzenia.
      - Bardzo trudno jest złapać takich "kombinatorów", bo cóż możemy zrobić, jeśli
      dzwonimy do drzwi, a lokator mówi, że nie otworzy, bo wizyta nie była
      zapowiadana? - rozkłada ręce prezes Walczuk.
      W Radomskiej Spółdzielni Mieszkaniowej aż w kilkunastu blokach stwierdzono
      straty sięgające 40 procent wody.
      - Byłem na specjalnym szkoleniu i wiem, że skutecznych sposobów oszukiwania
      wodomierzy jest co najmniej kilkanaście. Spróbowaliśmy ograniczyć zjawisko
      dokonując odczytów wodomierzy nieregularnie, w różne dni miesiąca i
      rzeczywiście pomogło - mówi Waldemar Pierzchała, prezes RSM.
      Kto traci najbardziej na złodziejskim procederze? Okazuje się że nie Wodociągi
      Miejskie, które otrzymują należne pieniądze od spółdzielni. Te pokrywają bowiem
      straty z funduszu eksploatacyjnego spółdzielni. W efekcie za wodę płaci ten
      lokator, który nie potrafi "podkręcić" wodomierza. I robi to dwa razy: za
      sąsiada złodzieja i płacąc składkę na fundusz w czynszu.

/jp/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka