Gość: Ryszard IP: *.olsztyn.mm.pl 11.11.05, 18:25 Witam. Mam zamiar wybudować sobie domek i poszukuję jakiejś porządnej firmy, czy ktoś może mi jakąś polecić - a jakiej lepiej unikać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: łajka Re: Firma budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 17:47 Napewno unikaj jak ognia firmy Dren-Bud z ul.Opolskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Re: Firma budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 08:33 Unikaj firmy MALBUD z Jarockiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Firma budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 22:14 A nikt żadnej nie poleca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helmi Re: Firma budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 16:30 Jaka technologia budwy??? Jeśli nie ma pewności to polecam pojeżdzić i poobserwować co niektórych wykonawców!!! Przeważnie każdy się specjalizuje w jakiejś technologji!!! na początek www.velox-werk.pl widziałem pare domków i podobno tanio wychodzi, choć i słyszałem krytyczne uwagi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BobBudowniczy Re: Firma budowlana IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.11.05, 19:30 dobra firma charakteryzuje się tym że wykonuje prace bezproblemowo w każdej technologii w zależności od życzeń i zasobności portfela klienta, specjalizować to się można w np. w budowie domów lub obiektów przemysłowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helmi Re: Firma budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:17 Bez obrazy ale ja wole wyspecjalizowane jednostki!!! Można wybrać firmę uniwersalną, ale jak znam rynek budowlany to dużo takich wykonawców jest nie reformowalna. Robią coś od wielu lat i nie chcą sie uczyć nowych technologji! Dobrze jest jednak pojeżdzić i porozmawiać z użytkownikami nowowybudowanych domków! Szukanie najtańszej firmy przeważnie kończy się kilkakrotną zmianą ekip na budowie. Pozatym nie zawsze firma która stawia dom do momentu surowego zamkniętego zajmuje się wykończeniem wnętrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BobBudowniczy Re: Firma budowlana IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.11.05, 12:59 zgadzam się absolutnie z tym że wielu wykonawców jest niereformowalnych - chodzi mi jednak o to że dobra firma wykonuje prace w każdej technologii (wiem z doświadczenia), dla osoby z odpowiednim wykształceniem, uprawnieniami i doświadczeniem technologie budowy domów są kwestią oczywistą i nawet jak pojawia się jakaś nowa poznanie jej niestanowi problemu ponieważ nie są to technologie kosmiczne, a rozwiązania w nich stosowane są raczej dla takiej osoby oczywistością. Co innego w przypadku tzw. domorosłych fachowców. Napewno warto tak jak piszesz pojeździć i porozmawiać z użytkownikami nowowybudowanych domków a przed ostatecznym wyborem sprawdzić domy ewentualnie inne prace wcześniej wykonywane przez daną firmę. Najtańszy wykonawca bardzo często wiąże się z wpadką co pociąga za sobą później znacznie wyższe koszty, cóż prawo rynku lepszy może sobie pozwolić na znacznie wyższe stawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helmi Re: Firma budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 13:34 Niestety szkoda tylko, że tak wielu ludzi tego nie rozumie! Ile można sobie nerwów, czasu i pieniędzy zaoszczędzić rezygnując z tzw. chwilowych rozwiązań i "pseudo" wykonawców. A juz nie wspomne o częstym braku świadomości ile taka budowa faktycznie kosztuje. Mało który wykonawca jest w stanie wycenić trafnie inwestycje. Zresztą wiąże się to przeważnie ze złapaniem klienta który jak już zacznie budowę to raczej nie porzuci jej z powodu rosnących kosztów!!! Odpowiedz Link Zgłoś