Dodaj do ulubionych

(Nie)Dostępny Dom

IP: *.torun.mm.pl 22.11.05, 21:19
W tym Waszym Olsztynie to chyba wystąpiła jakaś plaga uczciwych prezesów,
którzy robią prywatne majątki na wpłatach mieszkańców - to jest chore i
wymaga izolowania tej choroby, bo jak rozejdzie się na cały kraj, to ten
prawnik z KRS wreszcie będzie miał co robić, a nie tylko klepać bzdury i brać
duże wynagrodzenie ze składek płaconych m.in. przez spółdzielców z Olsztyna.
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.torun.mm.pl 22.11.05, 21:57
      miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,3027994.html
      • Gość: vic Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.proxyplus.cz / *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:10
        Znowu potrzebna jest pomoc prokuratury z Elbląga lub z Suwałk bo prokurator
        Jurek Marek, czy odwrotnie nie widzi znamion przestepstwa.Ciekawe co okaże się
        za kilka miesięcy? Kto ma tam mieszkania lub czuja rodzina była zatrudniona w
        spółdzielni?
    • Gość: detritus Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.ec.pl 22.11.05, 22:23
      Ten prokurator to fajny gosc.
      "Nie ma przestępstwa, bo Elwiry T. nikt nie chciał oszukać. Spółdzielnia
      przeinwestowała, wiadomo, że metra mieszkania za 1,3 tys. zł się nie wybuduje".
      :o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
      • Gość: kibic Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.olsztyn.mm.pl 23.11.05, 07:24
        A może ktoś chce wiedzieć jaka firma przejęła nieruchomości spółdzielni za
        długi i sprzątneła sprzed nosa wierzycielom majątek sp-ni?To taka firma co ma
        siedzibę na Warszawskiej.Pan Cybruch też ma doświadczenie,niech sobie przypomni
        w jakiej ostatnio sp-ni mieszkaniowej ostro działał?
        • Gość: kibic Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.olsztyn.mm.pl 23.11.05, 07:30
          Zapomniałem o jednym istotnym szczególe,przekazanie gruntów firmie budowlanej o
          ile dobrze pamiętam nastąpiło w chwili kiedy istniały wyroki przeciwko sp-ni,a
          firma budowlana miała tylko faktury.....Student I roku prawa wie na czym polega
          wic
          • Gość: Helmi Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 12:49
            Glosno sie mowi ze jest to powiązanie z firma co buduje na przeciwko E'Lecrerk.
            Pozatym sama spółdzielnia ukrywa wpływy wydając każde zarobione pieniądze na
            wszelkie umowy zlecenia itp. nic dziwnego, że nie mają dochodu jak tylko sie
            pokazują jakieś wpływy to są od razu wydawane by przypadkiem ludziom nie oddać.
            Osobom które miały zabezpieczenie na hipotekach oddanych gruntów to
            zabezpieczenie zostało wykreślone. I to nie zgodnie z prawem. Jakby dziennikażą
            chciało się troszkę pogrzebać przy tej sprawie może by odkryli pare ciekawych
            historji. No i sławne nazwiska sędziów i prawników. To był z góry zaplanowany
            przekręt i szkoda tylko, że znależli sie ludzie którzy dali się oszukać.

"Życie jest sztuką przypadków"
    • Gość: jarek te wszystkie spoldzielnie powinni betonem zalac... IP: *.dyn.optonline.net 23.11.05, 05:24
      w ameryce cos takiego nie do pomyslenia!
    • Gość: olsztyniak Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.ec.pl 23.11.05, 09:03
      nie jestem klientem sp-ni Dostępny Dom, ale to co przeczytałem to przechodzi
      ludzkie pojęcie. Nie chce mi się wierzyć, by pieniądze wpłacone na budowę
      mieszkań ot tak ulotniły się jak kamfora i nasz wymiar sprawiedliwości nie
      dopatruje się jakiegokolwiek przestępstwa. To naprawdę czymś nieprzyzwoitym
      pachnie i to w urzędach wymiaru sprawiedliwości.
      • Gość: Z daleka Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.udn.pl 23.11.05, 10:46
        Wymiar Sprawiedliwości dopatrzył się przestępstwa i wydał Wyrok,drugi niebawem
        zapadnie.Natomiast,organy ścigania czyli Prokurator nie dopatrzył się
        przestępstwa karnego tj. nie ma przekroczenia uprawnień czy też niedopełnienia
        obowiązków przez władze Sp-ni skutkujące szkodą dla zainteresowzanych
        wybudowaniem dla nich mieszkań.Ocenę takich zachowań Prokuratora pozostawiam
        fachowcom z nadzoru,polecam przyjrzenie się Umowie o budowę mieszkania i
        sprawdzenie majątków tych władz Sp-ni.Komorników można wynająć z innego
        miasta.Dla pokrzywdzonych to nie tylko zwrot wkładu,ale i odszkodowanie z tyt.
        nienależytego wykonania Umowy.
        • Gość: Alla Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 22:38
          W obu spółdzielniach przewijają się te same nazwiska, m.in. prezes Starzyński.
          Ten człowiek to chyba już ma taki zawód: "prezes z układami w prokuraturze".
          To już trzecia sprawa, kiedy prokurator nie widzi nic złego w działaniach tego
          miłego pana. A co jedna to większy przekręt.
    • Gość: zorro Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.mofnet.gov.pl 23.11.05, 10:41
      te działania były też i zamierzone bo spóldzielnia dziwnym sposobem przekazała
      bloki Arbetowi za długi( przy czym przypominam ze członkowie zmuszeni byli do
      zapłacenia ponad 2 tys za m)a ten odebral je sobie sprzedając mieszkania za
      1800 zł/m.To jak to jest że jeden sprzedaje tę samą nieruchomośc za ponad 2000
      zł a drugi za 1800 zł. Tym członkom którzy chcieli kupic miszkania na zasadach
      określonych przez Arbet nie dano możliwosci nawet porozumienia sie w tej
      sprawie. Poza tym czy ktoś zna chociażby jedną sprawe z uczestnictwem
      prokuratury która została wszczęta przeciwko lokalnym firmą budowlanym, ktore w
      Olsztynie stanowią najbardziej wpływową i najzamożniejszą grupę. Ta sprawa jest
      dla Źobry a nie dla jakiegoś DUPKA z PROKURATURY OLSZTYŃSKIEJ.
      • Gość: rita Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.olsznet.ec.pl 23.11.05, 12:07
        Jesli prokuratura byłaby czytata, pisata i kumata to niech zajrzy do rejestru i
        przejrzy teczke tej spółdzielni (ja przeglądałam w 2000 jak zastanawiałam się
        nad skorzystaniem z ich oferty - swoją drogą polecam ten sposób innym, któzy
        chcą zainwestować pieniądze). Otóż już wtedy jedna z osób prawnych będących
        współzałożycielem tej Społdzielni została już wtedy postawiona w stan upadłości
        (to była duża olsztyńska firma budowlana), podobno na jej miejsce wtedy wszedł
        Arbet. Jesli to prawda (nie śledziłąm dalej tej sprawy - dałam nogę jak
        zobaczyłam dosieu zarządu), to by znaczyło, że Arbet był jednym z człnków
        spółdzileni DD. Proponuję to sprawdzić z rejestrze gospodarczym.
    • Gość: qrytyk Re: (Nie)Dostępny Dom IP: 81.246.17.* 23.11.05, 13:23
      W tym Olsztynie jest chyba najwiecej nieuczciwych Spółdzielni mieszkaniowych w
      Polsce. Czytałem już o lokalnym kacyku Procyku z "Pojezierza", OSM i jej
      kajakach, "Sami Swoi" i też afera. Teraz "Dostępny dom" i znikające pieniądze.
      A prokuratura nigdy nie widziała problemu. Czy to olsztyńska specjalność?
      • Gość: Toruńczyk Re: To nie jest tylko olszytńska specjalność - IP: *.torun.mm.pl 23.11.05, 13:38
        tak jest w całym kraju. Prokuratorzy i sędziowie też mieszkają w spółdzielniach
        i również nie uczestniczą w zebraniach, jak i też nie znają statututów o
        zaglądnięciu do rejstru spółdzielni, to nawet nie pomyślą, a jak przyjdzie im z
        racji wykonywania swoich obowiązków zaodowych zająć się jakimś dochodzeniem,
        czy też sprawą sądową dot. spóldzielni mieszkaniowej, to wówczas wstyd im, że
        nie znali statutów nawet swojej spółdzielni itd. i dlatego tak prowadzą
        postępowania, aby nie wyszła, to co z racji wykonywania swojego zawodu w
        wymiarze sprawiedlwiości powinni znać, a czego nie znają.
        • Gość: zdziwiona Re: To nie jest tylko olszytńska specjalność - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 14:33
          A czy wiecie, ze jeden prezes DD nie zyje a drugi siedzi w wiezieniu?
        • Gość: ????? Re: To nie jest tylko olszytńska specjalność - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 14:38
          Może trzeba prokuraturze przypomnieć nastepujący przepis kodeksu karnego??? :

Art. 302. § 1. Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, nie
          mogąc zaspokoić wszystkich wierzycieli, spłaca lub zabezpiecza tylko
          niektórych, czym działa na szkodę pozostałych,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
          2.
          • Gość: hen Re: To nie jest tylko olszytńska specjalność - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 11:23
            Może olsztyńska prokuratura przypomni sobie, ile postępowań przygotowawczych
            dotyczących "Samych Swoich" umorzono od chwili powstania tej spółdzielni do
            momentu wszczęcia śledztwa zakończonego posadzeniem prezesów?
            Może sprawdzi, jak wyglądała kalkulacja kosztów 1 m kw. mieszkania, które miał
            wybudować "Dostępny Dom" i czy założenia do kalkulacji nie były ewidentnie
            fałszywe. Jeśli tak - to przecież jedno z podstawowych znamion oszustwa -
            jednego z najprostszych do udowodnienia przestępstw. Może znów zabrakło
            pieniędzy na biegłych (bo olsztyński prokurator z matematyką na poziomie szkoły
            średniej raczej jest na bakier)? czy prokuratorzy naprawdę nie zapoznali się z
            ustawą o spółdzielniach mieszkaniowych, że uzasadniając umorzenia mówią o
            "przeinwestowaniu" - przecież w świetle tej ustawy to wierutna bzdura!
            Są chyba jakieś granice błaźnienia się dla urzędników tej formacji.
            • Gość: helmi Re: To nie jest tylko olszytńska specjalność - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 13:00
              Swidczy to tylko o tzw" Zorganizowaniej grupie przestempczej" supiającej wciąż
              te same osoby! Jakby się przyjżeć wszystkim aferom to przewijają się te same
              Nazwiska zarówno sędziów, prawników, przedsiębiorców i prezesów. A to już chyba
              podlega pod jakiś paragraf i można wtedy pociągnąc z majątków przestępcy i
              rodziny.

"Życie jest sztuką przypadków"
    • Gość: gajowy Re: ARBE(i)T MACHT FREI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 14:52
      Miałem wątpliwą przyjemność być członkiem spółdzielni SS ( Sami Swoi ). W porę
      dałem nogę, gdy tylko na własne oczy zobaczyłem jak urzęduje prezes. Codziennie
      nawalony, z pistoletami u boku i dwoma wielkimi psami - tak " przyjmował"
      interesantów (intruzów). Z tego nie mogło wyniknąć nic dobrego. Co z tego, że
      posiedzi parę lat, kolesie postarają się żeby nie zginął, a i on się "jakoś"
      odwdzięczy.Hej bracia wraz. Spadajmy póki czas !!!
    • Gość: kosc Re: (Nie)Dostępny Dom IP: 211.27.220.* 29.12.05, 13:12
      KULKA za uczciwosc
      • Gość: kosc Re: (Nie)Dostępny Dom IP: 211.27.220.* 29.12.05, 13:21
        Jak na polu rosnie chwast to co sie robi ....plewi a jak wsciekle krowy chore to
        sie niszczy na calym swiecie
        • Gość: Spóldzielca Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 16:33
          I będzie tak się działo jeszcze bardzo długo, bo niestety, spółdzielcy oprócz
          nielicznych jednostek, to bardzo leniwy i gnuśny naród. W
          kilkudziesieciotysięcznmej spółdzielni znajduje sie tylko kilka osób, ktore
          walcza ze spóldzielcza mafia. Ale spółdzielcy nie chca z niewaidomych mi
          powodów wystepowac razem.
          Istniejace jakieś związki, stowarzyszenia itp działają raczej tylko na papierze
          i załatwiają swoje lokalne sprawy. często tylko indywidualne. A reszta
          kibicuje, nie chce się włączyć do szerszych dzialań przeciw kretaczom. Zarządy
          i ich poplecznicy doskonale zdają sobie sprawę z tego i bezkarnie działają.
          Jedno Pojezierze w Polsce wiosny nie uczyni.
          Dla mnie przykładem wyjątkowo niesprawnego stowarzyszenia spółdzielczego jest
          Krajowy Związek Lokatorów i Spółdzielców z Konina. Podejrzewam wręcz, że jest
          to organizacja, której nieoficjalnym celem jest pacyfikacja niezadowolonych
          spółdzielców.
          • Gość: Helmi Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 17:02
            Może poszukajmy przyczyn w naszej mentalności!!! W naszym kraju istnieje
            nieoficjalnie przyzwolenie na wszelkie krętactwa. Wychodzimy z założenia, że
            tak robią wszyscy i się z tym godzimy. Gorzej z moralnością tych co się na
            dodatek złodzieją w pół kłaniają, tylko dlatego, że złodziej ma pieniądze. Nikt
            tu nie wierzy w uczciwego przedsiębiorce, prezesa itp. Więc z samego założenia
            wszyscy w około nas są w układach, są silniejsi bo mają znajomości i kasę.
            Nasze prawo w obecnej formie niejednokrotnie popiera takie formy funkcjonowania
            w społeczeństwie. Nie raz pokrzywdzony staje się przestępcą. W takim
            społeczeństwie trudno się zebrać razem w słusznym celu, skoro jak już jest nas
            kilku to ktoś napewno będzie donosił!!! I tak w koło walka z wiatrakami.

"Taki kraj i takie obyczaje"
            • Gość: Alla Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 22:49
              Helmi.. ująłeś to świetnie..
              A gdy ktoś zaczyna walkę z układami to dostaje w d..ę, bo jest SAM i nie ma
              odważnych do wsparcia, po cichu tak.. wielu cię poprze.. ale to za mało na
              olsztyńskie mafijne rodzinno-kolesiowskie powiązania ;((((
              ..
              Walka jednak okazuje się skuteczna.. trzeba tylko wieeeeeele wytrwałości ;))
              .. czego wszystkim nam życzę w nowym roku ;)))
              • Gość: Helmi Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 10:39
                Byśmy się nie bali mówić głośno o tym co się dzieje wokoło. Byśmy oszykistom
                mówili dość. W końcu to my tworzymy ten wspaniały kraj :-)

Szczęśliwego Nowego Roku, powdzenia w życiu prywatnym i zawodowym
                • Gość: Zbyszek Re: (Nie)Dostępny Dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 16:55
                  Ja dałem się zrobić w tej SM DD na 50 tys. Mam wyrok i co z tego .Ani
                  pieniędzy ,ani mieszkania .To jest kraj dla złodziei .A przy okazji ,szukam
                  kogoś mądrego kto wie co mozna byłoby zrobić jeszcze aby odzyskać choćby część
                  tej kasy .
    • Gość: ok! Prokurator czy złodziej? IP: *.bartoszyce.sdi.tpnet.pl 16.07.06, 08:52
      Jeśli tak myśli prokurator, to ja już sie nie dziwię, że jest jak jest.W takim
      razie proszę o pokazanie mi różnicy mniedzy prokuratorem a złodziejem, bo ja
      za głupi, ja jej nie dostrzegam.
      • Gość: Helmi Re: Prokurator czy złodziej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 11:37
        Złodziej ma przynajmniej jakiś honor.
        • Gość: student Re: Prokurator czy złodziej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 18:05
          co się czepiacie prokuratora rejonowego i tak wiadomo, ze takie decyzje
          podejmowane są w Okręgowej. Sprawdzie, czy były już jej szef Przybyłek na to
          zezwolił, bo tu jest cała tajemnica.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka