Gość: gregorb2 IP: *.ols.vectranet.pl / 88.156.63.* 02.04.06, 15:36 Zgadzacie się ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marcin Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 16:58 Zatorze jest najlepszą dzielnicą Olsztyna. I nie da się tego wykluczyć. Kiedyś było to podejrzane osiedle, w szczególności okolice ulicy Katowickiej, terez to się zmieniło. Dzielnica jest bardzo spokojna, głownie mieszkają tu starsi ludzie, spokojni. Wszyscy kryminaliście są w pudle, albo juz nie żyją :-) (reszta przeniosła się na Jaroty) Jest dużo zieleni, wspaniale prezentują się nowe bloki na ulicy Jagiellońskiej, za dawnym gastronomikiem. I co najważniejsze nie ma takich korków jak na drogach wyjazdowych z "sypialni" i można w 15 minut piechotką przejśc się na Starówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 02.04.06, 18:03 Dokładnie, co wiecej trwa remont ulicy Limanowskiego i buduje sie nowy supermarket (w poblizu kosciola św. Józefa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol4 Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.eranet.pl 02.04.06, 18:05 Od kiedy to w wiezieniu macie internet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 20:41 na zatorzu mieszkam od urodzenia i nie nie chcialabym mieszkac na innym osiedlu. dobrze sie tu mieszka. mieszkam pod samym lasem. cisza, spokoj. a do centrum niedaleko. mozna dojsc spacerkiem w 30-40 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna 03.04.06, 12:31 Zapraszam na Zatorze w Elblągu, to dopiero "bezpieczna" dzielnica ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojka Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 03.04.06, 12:44 A ja myśle, że najlepsza dzielnica Olsztyna to Nagórki. Są tam nowoczesne bloki, a nie jakieś stare rudery, duzo betonu, i bez tych drzew, które przeszkadzają w ruchu i robią z miasta skansen albo wioche. Jak ktos woli wioche to do wiochy isć mieszkac! Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna 03.04.06, 14:17 wojka - inna teoria mowi ze to Nagórki wlasnie sa wiochą, z racji tych bloków właśnie... Reasumujac: Brzeziny, Słoneczny Stok, Kortowo - tam mieszka elita spoleczenstwa olsztynskiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregorb2 Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 03.04.06, 14:25 Być może. Niemniej liczy się też atomsfera. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 03.04.06, 16:02 Na Zatorzu jest bardzo dużo zabytkowych budynków. To mogłoby być na prawde ladne osiedle, ale te budynki wymagaja odnowy. Niektore mają po 100 lat. Niestety zamieszkują je w dużej częsci ludzie starzy, biedni, którzy o remontach nie myślą lub nie mają na nie pieniędzy. Z tym że odwnowa to nie znaczy oklejenie budynku styropianem i pomalowanie na jakiś różowy kolor... Ostatnio na Zatorzu powstało dużo nowych bloków, jednak miejsca pod nowe już się kończą. Teraz trzeba brać się za odnowe już instniejąych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zatorze w Wikipedii IP: *.olsztyn.mm.pl 03.04.06, 16:04 Zatorze w Wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Zatorze_%28Olsztyn%29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.range81-158.btcentralplus.com 03.04.06, 17:20 ja tez uwazam ze Zatorze jest cool a jeszcze lepsze Jakubowo i ulica "Lumumby" na ktorej to mieszkalem pierwsze 5lat swojego zycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 03.04.06, 19:47 ul. Lumumby to teraz Radiowa? Odpowiedz Link Zgłoś
alf23 Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna 03.04.06, 22:02 Witam po dłuższej przerwie. Po 26 latach spędzonych na Zatorzu, postawiony przed wyborem lokalizacji nowego gniazdka - tylko Zatorze. Moja Druga Połowa będąca jeszcze nie tak dawno bardzo przeciwna tej lokalizacji też potwierdza moją opinię. PS. Porzuciłem stronkę Zatorza, muszę znaleźć kontakt do Raugusta i rozkręcić to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 22:43 Wbrew temu, co się sądzi Zatorze jako osiedle to niewielkie osiedle. Nowe bloki na Jagiellońskiej to osiedle Podleśna. ul. Lumumby to osiedle Wojska Polskiego. Granice osiedla Zatorze to ulice Limanowskiego, Sybiraków do ul. Rataja, ulica Rataja (d. Gagarina)(niecała), Puszkina, trochę Żeromskiego do Jagiellońskiej i trochę Jagiellońskiej do Okrzei, od Okrzei bliżej nienazwaną ulicą do Kolejowej, i Kolejową aż do Zientary-Malewskiej (granica kończy się w połowie drogi wzdłuż Zientary-Malewskiej od Limanowskiego do Moniuszki). Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna 04.04.06, 01:36 Nie wiem, czy najlepsza, aczkolwiek nie pozbawiona uroków dzielnicy wkomponowanej w urokliwą przestrzeń zielonego sąsiedztwa przyrodniczego. Nie wiem, czy przy rewolucyjnych architektach Małkowskiego ten charakter da się utrzymać :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edico... Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 04.04.06, 07:34 czy wiesz o czymś o czym Zatorzanie wiedzieć powinni ? Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna 04.04.06, 23:50 Owszem. Warto np. popatrzeć na zasypane cieki wodne tylko po to, by uzmysłowić sobie przyczyny losu stadionu Gwardii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 04.04.06, 07:49 Masz rację, ale z tego co się orientuję (a mogę się mylić), to kiedyś cały ten obszar był zwany Zatorzem. Teraz trochę się rozrósł i powstały 3 osiedla (Podleśna, Wojska Polskiego i Zatorze "właściwe"). Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna 05.04.06, 00:14 Niezupełnie tak jest, chociaż UM dokonuje co jakiś czas swoistych korekt. Patrz: www.miasto.olsztyn.pl/ www.miasto.olsztyn.pl/ Zresztą w tej sprawie istniała Uchwała Rady Miejskiej zakreślająca dosyć szczegółowo granice tych osiedli. Inna sprawa to to, że w niektórych wypadkach granice osiedli więcej wspólnego mają z abstrakcją wodzenia palcem po mapie, niż elementami urbanistycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 05.04.06, 07:40 No tak, teraz to ja wiem że są 3 takie osiedla, ale jakieś 50 lat temu było (chyba) tylko Zatorze. Tereny wokół ul. Wojska Polskiego też były Zatorzem...aż do Jakubowa. Nie wiem gdzie kończył się wtedy Olsztyn idąc ul. Jagiellońską, ale przypuszczam że na koszarach. Chociaż na ulicy Hanki Sawickiej też są stare budynki. Jak będę miał chiwlkę czasu to zobacze w jakiejś mądrej książce jak to wyglądało. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna 05.04.06, 11:00 W tym czasie do Jakubowa (WDK) jeździło się tramwajem, ul. Sybiraków była polną drogą prowadzącą między ogródkami działkowymi. Polecam "Olsztyn" Wakara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sari Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.ols.vectranet.pl 05.04.06, 11:29 Zgadzam się! Mieszkałam tam będąc dzieckiem,stamtąd są moi rodzice,tam chodziłam na spacery, ogólnie cała masa pozytywnych wspomnień. Może jeszcze kiedyś tam wrócę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.ols.vectranet.pl 05.04.06, 18:43 Zgoda, Zatorze to najlepszaq dizelnica dla ludzi starszych, albo inaczej, ludzi nie wymagajacych.A mianowcie o co chodzi, ile sklepow rtv jest na zatorzu?ile zegarmistrozw jest na zatorzu?ile dobrych sklepow?nie ma zadnego wiekszego sklepu typu hipermarket.A najbliższy wiekszy sklep to RAST.Zatorze kojarzy mi sie z ruderami(o czym przekonalem sie roznosząc zawiadomienia po ulicy jagiellonskiej, okrzei, niedzilkowksiego, zeromskiego.Naprawde Zatorze nie ma czymsie pochwalic.Na szczescie powoli to sie zminia, a mianowice chodzi mi o nowe bloki na jagiellonkiej, gdzie w czesci parterowej jest jakas pizzeria, nawet druga w promieniu 100 metrow apteka:)POZDRAWIAM ZA(DUPIE)TORZE.Ja jestem z blokowiska MLECZNEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sari Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.ols.vectranet.pl 05.04.06, 18:57 No tak - hipermarket musi być 100 m od bloku. No i koniecznie sklep RTV, bo przecież co drugi dzień kupuje się telewizory! A poważnie to przecież właśnie na tym polega urok Zatorza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.olsztyn.mm.pl 05.04.06, 19:29 Gość portalu: Piotrek napisał(a): > nie ma zadnego wiekszego > sklepu typu hipermarket.A najbliższy wiekszy sklep to RAST. Kilka dni temu rozpoczela sie budowa supermarketu, kolo kosciolwa św. Jozefa. Moze to nie hipermarket, ale jak na Zatorze wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zatorzak Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.ols.vectranet.pl 05.04.06, 21:36 Gość portalu: Piotrek napisał(a): > Zgoda, Zatorze to najlepszaq dizelnica dla ludzi starszych, albo inaczej, ludzi > nie wymagajacych.A mianowcie o co chodzi, ile sklepow rtv jest na zatorzu?ile > zegarmistrozw jest na zatorzu?ile dobrych sklepow?nie ma zadnego wiekszego > sklepu typu hipermarket.A najbliższy wiekszy sklep to RAST.Zatorze kojarzy mi > sie z ruderami(o czym przekonalem sie roznosząc zawiadomienia po ulicy > jagiellonskiej, okrzei, niedzilkowksiego, zeromskiego.Naprawde Zatorze nie ma > czymsie pochwalic.Na szczescie powoli to sie zminia, a mianowice chodzi mi o > nowe bloki na jagiellonkiej, gdzie w czesci parterowej jest jakas pizzeria, > nawet druga w promieniu 100 metrow apteka:)POZDRAWIAM ZA(DUPIE)TORZE.Ja jestem > z > blokowiska MLECZNEGO. Ktoś słusznie cię podsumował.Nie kupujesz codziennie telewizora.A jak kupowałem i tak "obskoczyłem" kilkanaście sklepów żeby porównać ceny.Zegarek też ci się sypie co 2 dni:))Poza tym mało kto pracuje na zatorzu więc jedzie do i z pracy,wtedy może pozałatwiać inne sprawy.Mało tego ja wiele spraw,zakupów załatwiam podczas pracy na mieście.Hipermarket jest dla tych którzy lubią szyneczke Constaru tudzież inną wymytą:))Natomiast na mojej ulicy (a całe życie mieszkałem na zasr...ch jarotach i cieszę się że kupiłem mieszkanie na zatorzu) jest spokój,mało samochodów,generalnie fajnie.Pzdr. P/S kolega co wspomniał o wsi,wiesz np.Kieźliny to niby wieś ale mieszkają tam ci "ciut" bogatsi olsztyniacy bo sama działka kosztuje tam 50-70tys.I wierz mi na "wsi" mieszka się o niebo lepiej niż na zapyziałych jarotach,nagórkach i innych sypialniach.W zasadzie nawet się nie da porównać trzeba to przeżyć a miałem taka przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sari Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.ols.vectranet.pl 06.04.06, 15:36 Generalnie jest tak, że Zatorze podoba się rodowitym Olsztyniakom, których łączą z tą dzielnicą jakaś historia. Moi dziadkowie od strony taty oraz mamy przyjechali tu w 45 i od razu zamieszkali na Jagiellońskiej. Jak bardzo by nie były zniszczone te budynki uważam je za piękne, bo tyle się nasłuchałam wspomnień Odpowiedz Link Zgłoś
alf23 Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna 06.04.06, 21:16 Generalnie jest tak, że po wielu latach spędzonych na Zatorzu ciężko jest się przenieść w "betony" innych dzielnic. Nie chcę tu obrażać nikogo, ale im bardziej "małomiasteczkowy" klimat tym bardziej makabryczne wyobrażenie o tej dzielnicy. Dla mnie wygrywa nawet z przepięknymi z innej strony Redykajnami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hej Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.ols.vectranet.pl / 88.156.63.* 07.04.06, 19:54 No to nieźle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Zatorze - najlepsza dzielnica Olsztyna IP: *.ols.vectranet.pl 11.04.06, 00:28 25 lat mieszkalem na "Kormoranie" , a od tygodnia instaluje sie na "Zatorzu". podoba mi sie ta dzielnia i juz! Odpowiedz Link Zgłoś