Dodaj do ulubionych

Architekt jest nam niezbędny

03.04.06, 20:40
Byle łajza i cieć widzi brzydotę i paskudztwo "grobowca", manhatanow, zatorzanek i innych łże-budynków w Olsztynie. Czy do tego potrzebny jest archiekt czy zwykły, zdrowy na umyśle człowiek?
Obserwuj wątek
    • Gość: BYWZGLUD Re: Architekt jest nam niezbędny IP: *.olsztyn.mm.pl 04.04.06, 08:20
      "żeby nikogo pominąć i nie faworyzować."
      "Inaczej jest np. w Toruniu, gdzie od architekt ma duże uprawnienia."
      Czy te zdania są po polskiemu? ;]
      • Gość: nikto Re: Architekt jest nam niezbędny IP: *.bas502.dsl.esat.net 04.04.06, 08:34
        Sprawa smierdzi na kilometr. W 170 tys. turystycznym miescie z historia na
        konkurs glosil sie jeden(prawdopodobnie jedyny sluszny). Nie zdziwilbym sie
        jakby tym architektem byl wlasnie autor "czarnej trumny". Ostatnio wszystkie
        newsy z Olsztyna to jakies afery, a Czeslaw jakby nigdy nic, z tym jego
        usmieszkiem staruje w wyborach i ma jeszcze czelnosc obiecywac zlote tramwaje.
        • Gość: Henryk Re: Architekt jest nam niezbędny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:00
          Napewno to on.Siedzi u gangsterów-biznesmenów w kieszeni i
          takie "słuszne "projekty realizuje:grobowiec,starówka,a ci po sąsiedzku
          akceptują.
        • Gość: Ksa Odrzucą go, żeby jeszcze raz zrobić nabór IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:41
          A czy afera? Zobaczymy, ja bym sie szalał z tymi układami, aferami itd. Nie
          dajmy się zwariować. Wariatów już mamy u władzy.
    • Gość: Lukas Re: Architekt jest nam niezbędny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 11:26
      Architekt miejski bezwątpienia potrzebny Olsztynowi to nie kozia wólka.
      Powinienn mieć spore uprawnienia tak aby jego głos miał istotne znaczenie. A
      konkurs trzeba rozpisać na nowo bo brak tu konkurencji, jedna oferta śmierdzi mi
      przekrętem. Jestem przekonany, że architekt miejski przyczyni się do poprawy
      wizerunku tego miasta. Wysoka brama połączena z hotelem jeszcze ujdzie, ale
      dalsze konstrukcje to porażka. Takie sprawy ten człowiek powinien porządkować,
      chyba że będzie miał kiepski gust.
      • Gość: nikto Re: Architekt jest nam niezbędny IP: *.bas503.dsl.esat.net 04.04.06, 12:15
        Ja to bym sie chetnie nie dal zwariowac, ale jak na kilka lat architektem
        miejskim zostalby taki Sosak, czy inny "wynalazca" z serii: postawimy biurowiec
        z lastryko i zrobimy z Olsztyna Manhatan - to moje architektoniczne poczucie
        estetyki nie da mi spokoju. Zreszta jak wytlumaczyc fakt ze na takie stanowisko
        jest tylko jeden kandydat - przeciez w tym przypadku to nie jest juz konkurs.
        • Gość: robotnik Re: Architekt jest nam niezbędny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 18:18
          W/g mnie na 100% tym jedynym jest "Olsztyńska sława architektury" czyli SOSAK.
          Wyprowadzam sie z Olsztyna !!!!!!
    • Gość: geo Żaden dodatkowy urzędnik nie jest potrzebny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 18:44
      Jeżeli komuś nie podoba się "trumna" to niech wykupi ją od właściciela i
      przebuduje po swojemu. Założę się, że zaraz znajdzie się 1000 krytykantów.
      Miasta nie powstały po to, żeby jakiś pieprzony esteta mógł sie nimi napawać,
      tylko po to, żeby ludzie mieli gdzie mieszkać i pracować, wydając swoje
      pieniądze wg własnegu uznania i zmysłu estetycznego. A od rozstrzygania kiedy
      wolność jednego człowieka narusza wolność drugiego - jest sąd.
      • Gość: zuzka Re: Żaden dodatkowy urzędnik nie jest potrzebny. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.04.06, 19:05
        nie martwcie sie to napewno jest wielki i wszechmocny pan Sosak
      • Gość: nikto Re: Żaden dodatkowy urzędnik nie jest potrzebny. IP: *.bas504.dsl.esat.net 05.04.06, 08:44
        Chlopie! Wlasnie o to chodzi, zeby nie budowac po swojemu. Takie "lastrka" to
        mozna sobie budowac na podmiejskich ranczach. Olsztynskie centrum to nie
        sypialnia robotnikow tylko historyczne miejsce sluzace takze turystyce. A
        "trumna" to nie zadne mieszkanie tylko plomba tarasujaca pieszym przejscie z
        ratusza na starowke.
      • Gość: nikto Re: Żaden dodatkowy urzędnik nie jest potrzebny. IP: *.bas504.dsl.esat.net 05.04.06, 08:46
        geo podaje nam tutaj typowy poglad wiesniaka na zycie w miescie.
        • robiii Re: Żaden dodatkowy urzędnik nie jest potrzebny. 05.04.06, 14:56
          dodałbym do kompetencji architekta miasta możliwość wyburzania tych
          cho...lernych ruder - włącznie z alfa;]

a na tak serio to jakie kompetencje bedzie miał architekt miejski w stosunku do
          opracowywania planów zagospodarowania przestrzeni?
          • Gość: odyseja2001 Re: Żaden dodatkowy urzędnik nie jest potrzebny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 17:19
            Olsztyn piękne ma chyba tylko dziewczyny (kobiety też), lasy i jeziora. Ale
            wszystko wokół tego naturalnego piękna woła o pomstę do nieba. Starówka i
            owszem, ładna - jednak nie zachwyca architektoniczną spójnością. Kortowo też
            łądne, ale też nie do końca. Mimo swoich mankamentów są to chyba jedyne
            miejsca, które warto pokazać gościom. Osiedla są szpetne, parki zaniedbane,
            nawet centrum dziwne jakieś. Np. między tyłami ratusza a teatrem odrażająca,
            pusta ściana kamienicy nad prymitywnym parkingiem jakiegoś prywaciarza, który
            ogrodził grunt drutami i każe płacić za postawienie między nimi auta. O
            dziwnych projektach wielu najnowszych budynków szkoda gadać. Jedynie nowa,
            stylizowana na starą kamienica za kiniem Kopernik robi na mnie dobre wrażenie.
            Oby takich pomysłów było więcej. W przeciwnym razie za kilka lat nawet
            najbardziej życzliwi Olsztynowi goście nie powiedzą, że to ładne miasto, miasto
            z charakterem.
            • Gość: zyz Re: Żaden dodatkowy urzędnik nie jest potrzebny. IP: *.olsztyn.mm.pl 05.04.06, 17:30
              Fakt, ta kamienica za kinem Kopernik (u wylotu Curie-Skłodowskiej na wiadukt)
              bardzo sie udała! Sprawia wrażenie, jakby tu była na swoim miejscu od zawsze.
              Ciekawe, kto ja projektował? Może by warto umieszczać nazwiska architektów na
              jakichś małych tabliczkach na domach?
              • Gość: odyseja2001 Re: Żaden dodatkowy urzędnik nie jest potrzebny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 17:59
                Tabliczki? Jak najbardziej.
                • Gość: zyz Re: Żaden dodatkowy urzędnik nie jest potrzebny. IP: *.olsztyn.mm.pl 05.04.06, 18:31
                  Oczywiście na "Star-Touriście", na "Manhattanie", na "Grobowcu" i na "Alfa-
                  Centrum" TEŻ! Niech wszyscy wiedzą, kto jest autorem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka