IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 21:46
Córka chce studiować w Nauczycielskim Kolegium Języków Obcych w OLSZTYŃSKIEJ
SZKOLE BIZNESU. Zastanawiam się na poziomem merytorycznym i podejściem do
studenta w tej szkole. Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: NKJO OSB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 10:29
      Lepiej uważać na OSB i całe to kolegium!!!!!!! Studenci ktorzy zaczynali studia
      3 lata temu mieli pisac prace licencjacka w na Uniwersytecie w Toruniu, bo tam
      była opieka dydaktyczna. W trakcie nauki nagle zaczeły dochodzic pogłoski ze
      Toruń sie wycofał i zarwał umowe. Pani dyrektor kolegium unikala rozmow i
      spotkan w celu wyjasnienia tej sytuacji. Trwalo to dosyc dlugo wreszcie na
      koniec drugiego roku zdecydowala sie na spotkanie wyjasniajace podczas ktorego
      powiedziala ze opieke dydaktyczna nagle przejmuje Uniwerek Warszawski a co za
      tym idzie na koniec ma byc zamiat pracy licencjackiej 5 egzaminow z
      przedmiotow, z ktorych polowa materialu nie zostala przerobiona w kolegium!!!!
      Poziom w kolegium nie przygotowuje do egzaminu na uniwerku. W ulotkach
      reklamowych jest napisane ile to procent studentow zdało licencjat w warszawie,
      a przeciez jest to pierwszy rocznik ktory ma dopiero zdawac.Radze dobrze sie
      zastanowic zanim dacie im zarobic!!!
      • Gość: Alla Re: NKJO OSB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 12:13
        Kilka lat temu było głośno o innym przekręcie OSB.. okłamali studentów, że mają
        akredytacje Ministerstwa Edukacji.
        Wiele obiecują i na tym koniec. Po wyborach samorządowych istnienie tej firmy
        może stanąć pod znakiem zapytania.. funkcjonują dzięki lokalnym układom.
    • Gość: gość Re: NKJO OSB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 20:57
      Wszędzie tylko nie w NKJO OSB znam osoby które tam się uczą. Zostali zrobieni w
      balona z Toruniem i teraz mają nikłe szanse na licencjat w Warszawie. Jako
      ciekawostke dodam że testy z egzaminu licencjackiego z UW nie potrafili
      rozwiązać sami wykładowcy!!!!! Wysyłali je do znajomych do Angli z prośbą o
      pomoc!!! To jest "uczelnia" nie warta funta kłaków. Nauka tam to strata czasu.
      • Gość: gosc Re: NKJO OSB IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 06.06.06, 14:20
        stanowczo odradzam nauke w tej pseudo szkole.z relacji znajomych wiem, ze nie
        dosc, ze poziom jak w "szkolce niedzielnej", to wykladaja tam wszyscy ci
        nauczyciele znani z olsztynskich szkol jezykowych.jaki sens ma nauka sluchania
        i mowienia, skoro prowadzi ja polak?
        poza tym szkola ta ma amibcje na bycie drugim harvardem, jednak daleko jej
        nawet do uniwerku. braki w materiale ktory powinien byc przerobiony nadrabiaja
        jakimis dodatkowymi zajeciami w niedziele od 18.30.kto o tej porze mysli
        logicznie?
        nie polecam.
        • Gość: doktor Re: NKJO OSB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 22:47
          Przestańce pleść bzdury OSB to szkoła z tradycjami i dobrym zapleczem
          kadrowym. Panuje tam dobra atmosfera i życzliwość dla studentów. O
          wiele lepsza niż w innych podobnych coleggach. Proszę nie słuchajcie
          jakiegoś sflustrowanego kretyna który nigdy nie chciał sie uczyć
          natomiast do krytyki jest pierwszy. OSB to realizacja i spełnienie
          marzeń wielu osób!!!
          • Gość: flabbergasted Re: NKJO OSB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 22:51
            'coleggach' - co kolega (czytaj colleague) miał na myśli?
            • Gość: doktor Re: NKJO OSB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 22:55
              miałem na myśli kolegium językowe. kolego sympatyczny.
          • Gość: luna37 Re: NKJO OSB IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 07.06.06, 22:59
            najlepiej pójść i samemu sie przekonać. O Toruniu to prawda. O warszawie to
            prawda. O atmosferze....prawie prawda...:) a prawie robi dużą różnicę:)))
          • Gość: luna37 Re: NKJO OSB IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 07.06.06, 23:01
            doktorku...realizacją twoich marzeń na pewno...taki post że najlepsza reklama
            płatna się chowa....pracujesz tam????
          • taras70 Re: NKJO OSB 07.06.06, 23:02
            "doktor" napisał:> Przestańce pleść bzdury OSB to szkoła z tradycjami i dobrym
            zapleczem
            >
            > kadrowym. Panuje tam dobra atmosfera i życzliwość dla studentów. O
            > wiele lepsza niż w innych podobnych coleggach. Proszę nie słuchajcie
            > jakiegoś sflustrowanego kretyna który nigdy nie chciał sie uczyć
            > natomiast do krytyki jest pierwszy. OSB to realizacja i spełnienie
            > marzeń wielu osób!!!
            bravo bravo bravo, panie "doktor" ! czy Pan już rozdaje ulotki z tym tekstem,
            czy to dopiero sondaż rynku ??? proszę jeszcze do tekstu dodać zdjęcie
            uśmiechniętych nastolatków z Olsztyna, patrzących na Londyn z okien "coleggu" !
            a na końcu niech Pan doktor, który pewnie uczył się w OSB, niech wyjaśni: co to
            jest "colegg" ?
    • Gość: prusak75 Re: NKJO OSB IP: *.olsztyn.mm.pl 08.06.06, 09:37
      2 dni temu wyslalem mejla do OSB z trescia jednej wypowiedzi, pozwolilem
      sobie :))
      poprosilem o zajecie stanowiska, ale mnie oszczali, cos w tym musi byc:))
      • Gość: prusak75 Re: NKJO OSB IP: 193.227.131.* 08.06.06, 13:02
        Bije sie w piers i zwrcam honor,
        pozdrawiam Panią Bożene Zimek z NKJO w Olsztynie
        • Gość: doktor Re: NKJO OSB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 18:49
          ...w uczelni gdzie miłość stanowi najważniejszą zasadę- zazdrość i
          klamstwa są największą namiętnością...
          Charles Luis De secondat de Montesquieu
        • Gość: Ania Re: NKJO OSB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 20:02
          a coś odpowiedziała? Bo ja wcześniej wysłałam pytanie i rekrutację i już od 5
          miesięcy czekam na odpowiedź.
          • Gość: prusak75 Re: NKJO OSB IP: *.olsztyn.mm.pl 09.06.06, 08:51
            odpowiedz dostalem szybką i rzeczową, ale adresowana byla do mnie, nie moge jej
            publikowac bez zgody Pani Dyrektor,
            pozdrawiam
            • Gość: doktor Re: NKJO OSB IP: *.uwm.edu.pl 09.06.06, 10:26
              "Kawa na ławę"- bądź mężczyzną
              Prusak
              • Gość: prusak75 Re: NKJO OSB IP: 193.227.131.* 09.06.06, 11:11
                pracujesz tam doktor? pewnie tak:)
                • Gość: doktor Re: NKJO OSB IP: *.uwm.edu.pl 09.06.06, 12:40
                  Byłem ich absolwentem i bardzo s obie chwalę tę uczelnię. Dzięki nim
                  jestem kimś. Mam wykształcenie, dobrą pracę i sens życia.
                  • Gość: doktor Re: NKJO OSB IP: *.uwm.edu.pl 09.06.06, 12:46
                    Pamiętaj Prusak:

Szerokie zycie daleki świat
                    Szczery wysiłek długich lat
                    Szukać bez przerwy, bez przerwy budować
                    Nie spocząć przy drodze lecz drogi prostować
                    Uczelnię tą otaczaj wiernie czcią
                    Nie kostniej gdy nowe prądy prą
                    Mniej serce radosne i prawe cele !!!
                    Trzymaj sie tego Prusak a zdziałsz wiele.
                    Doktor
                    • Gość: prusak75 Re: NKJO OSB IP: *.olsztyn.mm.pl 09.06.06, 12:51
                      fajne;) dzieki, daleki jestem od krytykowania kogokolwiek, szkoly czy
                      forumowiczow, nie chodze do tej szkoły, i nie myslalem o tym,
                      milego dnia zycze:)
                      • Gość: doktor Re: NKJO OSB IP: *.uwm.edu.pl 09.06.06, 13:08
                        I said:

thank you
        • Gość: gosc Re: NKJO OSB IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 08.06.06, 22:46
          mozna wiedziec jak "uczelnia" sie ustosunkowala do tych komentarzy???
    • luzak34 Re: NKJO OSB 08.06.06, 19:54
      Ludzie o czym wy piszecie. jestem studentem tego kolegium i nie mogę uwiezyć że
      piszecie o mojej szkole. poziom jest wysoki i mocno cisną więc` skad pomysły o
      slabym poziomie jednak w razie draki mozna liczyc na pomoc. smialo podsylaj
      corkę
      • Gość: doktor Re: NKJO OSB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 21:20
        od wielu lat obserwuję rozwój tej szkoły od momentu powstania az do
        dzisiaj.
        To co było a to co jest to jest mistrzostwo świata.
        Łatwo jest krytykować gorzej coś zrobić samemu.
        Zasada jest prosta jak komuś nie odpowiada niech się przeniesie do
        tych tzw. "wybitnych" uczelni- wtedy dopiero zrozumie..
        " OSB uczelnio ty moja jesteś jak zdrowie, ileś jest warta ten
        się tylko dowie kto cię utraci....."
        a po drugie " zazdroszczę głupcom pewności siebie: mają zawsze coś
        do powiedzenia (krytykowania)
      • Gość: ja Re: NKJO OSB IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 09.06.06, 19:40
        rzeczywiście musi być wysoki skoro studiują tam ci co o zasadach ortografi
        pewnie tylko czytali:))) "uwierzyć" sie pisze:)))od słowa "wiara"
    • Gość: Mama Re: NKJO OSB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 15:58
      Chyba jednak nie skorzystam. Wydać 5 tys zł za rok to trochę za dużo jak na
      taką szkołę i wykładowców. Jeszcze po 3 latach nie ma się nawet tytułu
      licencjata to naprawdę przesada. Z taką organizacją to powinno kosztować 2 tys.
      Pozdrawiam
      • Gość: ex student Re: NKJO OSB IP: *.olsztyn.mm.pl 09.06.06, 20:20
        Ma sie tytul licencjata... ja mam :) mamuska, dowiedz sie dokladnie!
        • Gość: Mama Re: NKJO OSB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 22:46
          dowiadywałam się dokładnie, teraz ma się tylko dyplom ukończenia NKJO
          • Gość: ex student Re: NKJO OSB IP: *.olsztyn.mm.pl 10.06.06, 12:38
            jak ktos nie chce zdawac egzaminu na UW to tak ale jak zdasz egzamin to masz
            licencjata UW
            • Gość: Mama Re: NKJO OSB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.06, 14:07
              a czy trudno zdać ten egzamin tzn. czy poziom nauczania w kolegium odbiega
              mocno od wymogów na egzaminie UW?
              Nie chciałabym zeby to nie było nierealne.
              • Gość: gosc Re: NKJO OSB IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 10.06.06, 17:25
                zawsze mozna sprobowac,ale myla sie ci, ktorzy mysla,ze egzamin na uw
                to "pestka". czesci materialu wymaganego na tym egzaminie wcale nie ma na
                zajeciach...
                • Gość: MAMA Re: NKJO OSB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.06, 19:34
                  Mogłabym liczyć na szczęście gdyby to były darmowe studia??
                  Jeżeli za coś płacę 5 tys za rok - a to jak na taką szkólkę jest bardzo dużo,
                  to chciałbym wiedzieć, jakie jest prawdopodobieństwo zdania. Cyba się osobiście
                  wybiorę do sekretariatu i poproszę o jakieś dane nt. liczby studentów którzy
                  zdali ten egzamin.
                  Ciekawa jestem co to znaczy - opieka dydaktyczna UW jeżeli nie widzę żadnego
                  wykładowcy z UW, a samych magistrów z Olsztyna. Na dodatek większość uczyła
                  wcześniej w podstawówkach, w których pracowałam :-)
                  • Gość: Murkot Re: NKJO OSB IP: *.ols.vectranet.pl 11.06.06, 09:40
                    Bzdura.W podstawówkach,w których kiedyś pracowałaś prawie nie było kadry
                    /jęz.angielski/z pełnymi kwalifikacjami.Jeśli ktoś się nie dostał na filologię
                    angielską np. na UW-M,bo miał za mało punktów,to nie ma co się "sadzić",tylko
                    zdecydować:muszę zapłacić duże pieniądze,żeby przyjęli mnie z gorszymi
                    wynikami.A tak swoją drogą,to koszty ponosi się zawsze.Ci,którzy są na
                    uniwersyteckich filologiach,a raczej ich rodzice,zostawili parę lat temu
                    równowartość małego samochodzika u prywatnych lektorów,bądź w firmach typu
                    "Artos","English Pefect"...itd...Oczywiście nie dotyczy to wszystkich.Są zdolni
                    sami z siebie.
    • Gość: gosc Re: NKJO OSB IP: *.osb.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 16:06
      pewnie że warto
    • Gość: Mama Re: NKJO OSB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.06, 10:35
      Jaka bzdura, mogłabym wymienić nazwiska tych lektorów, z którymi uczyłam w S.P.
      17. To ty jestes smieszny, bo niby lepiej wiesz.
      Co do sadzenia sie + corka bez problemow dostalaby sie na germanistyke, ale
      przy drugim kierunku studiow pierwszy - prawo UMK, bierzemy pod uwage tylko
      tryb zaoczny studiow.
      Porownaj sobie baze dydaktyczna WSJO Avans z olsztynskim kolegium.
      )www.avans.pl)
      • Gość: ktoś Re: NKJO OSB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 23:05
        Kochana Mamusiu, od kilku dni śledze tę jakże miła dyskusję i mam dla Ciebie
        dobrą radę zadzwoń do NKJO a przekonasz się że jednak twoja wiedza na temat tej
        szkoły jest bardzo niewielka. Znam tą szkołę jeszcze z czasów jak się na Prostej
        mieścili i nie bardzo podobają mi się uwagi które tu się pojawiają.
        - w tej szkole pracują również wykładowcy którzy mają tytuł doktora
        - w tym roku większość studentów zdała pierwszą część egzaminu licencjackiego w
        Warszawie
        -chyba żadne kolegium nie kończy sie tytułem licencjata
        - ta szkoła ma swój poziom, i naprawdę profesjonalnych pracowników
        -kadra która tam pracuje ma do dego kwalifikacje (większość wykładowców jest na
        studich dokt.)
        a pytanie o szkołę na temat której i tak masz wyrobione zdanie nie ma sensu.
        Pozdrawiam
        • studentka123 Re: NKJO OSB 11.06.06, 23:13
          Tytułem licencjata kończy się wiele kolegiów - np. TWP NNKJO Toruń, Bydgoszcz,
          WYZSZA SZKOŁA JĘZYKÓW OBCYCH - Warszawa, Wyższa Szkoła Filologiczna - Wrocław,
          Kolegium Języków Obcych Gdańsk.....
          To jest śmieszne, że chwalicie się tym, iż wielu wykładowców jest na studiach
          dokotoranckich ..... ha ha ha. Wykładowcy powinni mieć już tytułdoktorski i
          wyżej, a nie dopiero się kształcą. Trzeba też zaznaczyć to, iż nie ma tutaj
          żadnych obcokrajowców - native speaker ???
      • Gość: ktoś Re: NKJO OSB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 23:06
        i jeszcze jedno szkoła nie kosztuje 5 tyś rocznie, tylko troszkę mniej
      • Gość: Murkot Re: NKJO OSB IP: *.ols.vectranet.pl 12.06.06, 17:28
        A dlaczego niby Ci,którzy uczyli z Tobą w 17 mieliby być słabi czy źli.Może się
        odbili?Nie ma takiej wersji?Skoro jeszcze do tej pory utrzymują się na
        rynku...Sługa uniżony.M.
      • Gość: 12345 Re: NKJO OSB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 02:34
        Kochana mamusku. Cos silnie krecisz. Skoro genialna latorosl studiuje prawo na
        UMK i bez trudu zda na germanistykę to na UMK a tym bardziej w całym Toruniu ma
        kilkanascie mozliwosci studiowania. Chyba na pewno chcesz troszkę zamieszac? A
        moze cię spuscili i taka mala zemsta? Bardzo zdecydowane zdanie jak na fakt ze
        pytasz o rade forumowiczow
        • Gość: Mama Re: NKJO OSB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:20
          Jakie mozliwosci studiowania? Nie ma nic zaocznego w TOruniu prócz TWP NNKJO.
          • Gość: doktor Re: NKJO OSB IP: *.uwm.edu.pl 14.06.06, 12:50
            I said: just ask them
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka