Dodaj do ulubionych

KOŚCIÓŁ NA STARYM MIEŚCIE

20.02.03, 22:34
Czy Wasz dom Boży ma status KOŚCIOŁA czy KATEDRY?
Obserwuj wątek
    • Gość: No ale który Re: KOŚCIÓŁ NA STARYM MIEŚCIE IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.03, 22:41
      Jaki ? W Olsztynie (także na starówce) jest wiecej niż jeden.
      • elblazanin Re: KOŚCIÓŁ NA STARYM MIEŚCIE 20.02.03, 22:45
        Ten główny kościół. najważniejszy w olsztynie.

Ale chyba skor o to pytasz tzn, że nie ma tam, żaden kościół statusu Katedry.
    • elblazanin O ten mi chodzi:) 20.02.03, 22:57
      Katedra św. Jakuba
      • Gość: Re elblazanin Re: O ten mi chodzi:) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.03, 23:00
        elblazanin napisał:

> Katedra św. Jakuba

Katedra nie ma statusu katedry ?
        Czego tam was ucza w tym Elblagu?
        Zawartosci cukru w cukrze?

Chwilowo jestem przejazdem w Berlinie, ale wracac bede nie przez Elblag
        • elblazanin Re: O ten mi chodzi:) 20.02.03, 23:06
          Gość portalu: Re elblazanin napisał(a):

> elblazanin napisał:
          >
          > > Katedra św. Jakuba
          >
          > Katedra nie ma statusu katedry ?
          > Czego tam was ucza w tym Elblagu?
          > Zawartosci cukru w cukrze?

Jaki Ty jesteś człowieku chory.
          Teraz to sobie znalazłem nas stronie Olsztyna.
          TROCHĘ TRZEBA POMYŚLEĆ ZANIM SIĘ COŚ NAPISZE.

>
          > Chwilowo jestem przejazdem w Berlinie, ale wracac bede nie przez Elblag

To nie po drodze przecież.
          • being28 Re: O ten mi chodzi:) 20.02.03, 23:13
            Elbalzanin wypocil:
            "Jaki Ty jesteś człowieku chory.
            Teraz to sobie znalazłem nas stronie Olsztyna.
            TROCHĘ TRZEBA POMYŚLEĆ ZANIM SIĘ COŚ NAPISZE."

Chyba nie rozumie tresci powyzszego postu.
            Moze macie inna mature w Elblagu?
            Lepsza oczywiscie.
            • Gość: Re: O ten mi chodz Re: O ten mi chodzi:) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.03, 23:24
              To slynny elblaski skrot myslowy. Najpierw wydac cos z siebie, a potem patrzec
              komu zrobi sie nie dobrze. A moze ktos napisze na wzor szkolki czyli ''a co
              autor chcial przez to powiedziec''? i chociaz bez sensu, bedzie uzasadnione.
              • Gość: piatka... Re: O ten mi chodzi:) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.03, 23:27
                Ide bo kafejka robi sie pelna i band daje tak ze monitor skacze
              • elblazanin Re: O ten mi chodzi:) 20.02.03, 23:42
                Dwóch olsztyniaków nie rozumie, to paronaoja, to was czgo tam uczą?

Ok wytłumaczę jak dzieciom.
                Pytałem się jasno i klarownie jaki status ma kościół główny na Starówce.
                Jako, że nie dostałem w pierwszej odpowiedzi poszukłaem sobie na stronie
                olsztynkowa i efektami pracy podzieliłem się na forum, po czym przez chorego
                czlowieka, który niczego nei zrozumiał....................
                Człowieku co ty robisz w tym Berlnie? Chyba tylko podlogi sprzatasz bo do
                niczego innego się nie nadajesz.
                TAKŻE GŁĄBY JAK COŚ NAPISZECIE TO MYŚLCIE.
                • bpkw Re: O ten mi chodzi:) 20.02.03, 23:52
                  Skąd się bierze Twoja trauma ? Czy to tragiczne doznania z dzieciństwa ? . A
                  może to jakaś alergia antyolsztyńska ?. Co by to nie było, trzeba się z
                  kompleksów leczyć ! .
                  • being28 Czy Lew Rywin jest z Elblaga? 20.02.03, 23:54
                    bpkw napisał:

> Skąd się bierze Twoja trauma ? Czy to tragiczne doznania z dzieciństwa ? . A
                    > może to jakaś alergia antyolsztyńska ?. Co by to nie było, trzeba się z
                    > kompleksów leczyć ! .

Bpkw, honorowym obywatelem Elblaga to Ty nie bedziesz:)
    • Gość: detritus Re: KOŚCIÓŁ NA STARYM MIEŚCIE IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 21.02.03, 07:28
      Wspolkatedry, cokolwiek to mialoby oznaczac. A pytanie o ktory kosciol chodzi
      jest trafne, bo na Starym Miescie sa dwa koscioly ;o)
      • arystokrata_el Re: KOŚCIÓŁ NA STARYM MIEŚCIE --> ELBLĄG 21.02.03, 09:58
        O prosze jaki temat elblazanin o kosciółku dał, a Wy go krytykujecie;)

Jeżeli kogoś interesuje Elbląg (a z tego co czytam do jesteście obserwatorami
        forum Elbląga), a dokładniej Stare Miasto. Kiedyś na elbląskim ST znajdowały
        się trzy kościoły + jeden na Wyspie Spichrzów. Wszytskie kościoły były
        połączone Ścieżką Kościelną (obecnie z tego co słyszłame najwęższa uliczka w
        Europie). Obecnie sytuacja wyglada tak, że na ST znajduje się jedne kościół o
        statusie Katedry (Św. Mikołaj), pozostałe dwa kościoły, a raczej byłe kościoły
        są oczywiście nadal, tylko, że w tym drugim co do wielkości (czyli ten troszkę
        mniejszy od Katedry) znajduje się teraz największa galeria w Elblągu, jak i
        chyba też w-m, zwaną Galeria EL, z koeli ten w tym trzecim też byłym kościele
        znajduje się główna biblioteka (całkiek niedawno odzyskała swoje zbiory
        wywiezione do Torunia po wojnie, troszkę TIRów z tymi księgami przyjechało).
        Jeszcze jest ten wspomniany kościół na Wyspie Spichrzów, ale obecnie Wyspa
        Spichrżów jest na razie nieatrakcyjną częścią Elbląga, podobnie tka jak kiedyś
        było w gdańsku, obecnie tam się tez zabudowuje ją ładnymi kamienicami.
        Powracając do tematu scieżki Kościelnej, obecnie istnieje jej fragment łączący
        obecną Katedrę z biblioteką. Pewnie dalsza jej część będzie odbudowana wraz z
        dalszą rozbudową ST w Elblągu.
        Warto też wspomnieć, że wpłynął już do Watykany wnisoek o przyznanie Katedrze
        elbląskiej statusu Bazyliki Mniejszej.
        • arystokrata_el Sorki za literówki;) 21.02.03, 10:00
          W wątku powyżej.
          • ol4 Re: Sorki za literówki;) 21.02.03, 12:05
            i tak z rozmowy o Archikatedrze w Olsztynie powstal watek o kosciolach w
            Elblagu, ich polozeniu i sciezce je laczacej. Oczywiscie czytamy z zapartym
            tchem
            • arystokrata_el KOŚCIOŁY ELBLĄSKIE CZĘŚĆ DALSZA 21.02.03, 13:27
              To dobrze, czytajcie;)

O kościołach na starym mieście, oczywiscie jeszcze moge historii trochę dodać,
              a mogę też opisać wszystkie kościoły w Elblągu, przynajmniej te największe:
              A tu moge pokazać Wam zdjęcia:
              Z loty ptaka, widać dwa byłe kościoły oraz Katedrę. Na północ od Katedry widać
              Galerię El (duży czerwony dach), a na południowy zachód podłuzny budynek (ten
              przy kamienicach), to jest ten drugi były kościół, w którym jest główna
              biblioteka. Po drugiej stornie za kanalem widac WYspę Spichrzów , i widać ten
              ostatni kościół (przy moście wyżej na zdjęciu, na lewo od niego). Ścieżka
              kościelna łączoca obiekt "biblioteki" z katedrą dla mnie jest widoczna, ale
              Wam to trudno tu będize pokazać. Najlepeij przyjechać i samemu zobaczyć to
              najwęższą uliczkę w Europie.
              gorpol-krakow-pl.and.pl/miasta/elblag/g5-07.jpg
              Katedra - trochę bliżej:
              www.portel.pl/fotka.php3?id_fot=132&id_dz=30&tytul=Fotka%20stycznia&id_fot0=8

Tutaj trochę bliższy obraz Galerii El:
              info.galerie.art.pl/galerie/el.html
              www.portel.pl/fotka.php3?id_fot=18&id_dz=30&tytul=Fotka%20czerwca&id_fot0=1

Tutaj wyjdźmy poza Stare Miasto, na tym zdjęciu jest największy kościół
              wybudowany w latach 90:
              www.portel.pl/fotka.php3?id_fot=146&id_dz=30&tytul=Fotka%20lutego&id_fot0=9

A tutaj jeszcze dalej w kierunku północnym miasta kolejny duży kościół:
              www.portel.pl/fotka.php3?id_fot=127&id_dz=30&tytul=Fotka%20grudnia&id_fot0=7

CDN być może
              • Gość: Hej blazanin Re: KOŚCIOŁY ELBLĄSKIE CZĘŚĆ DALSZA IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.03, 14:05
                Co w Berlinie robie? Ano odbieram autko. Prawie nowego Range Rover'ka ktorego
                zarezerwowalem przez internet. Czy sprzatam podlogi ? Nie, ani tu ani w domu. W
                mojej firmie mam do tego dwoch ludzi. Tylko do tego ! Nie uwazam ich za kogos
                gorszego. Taka robote tez trzeba wykonac. Zadna praca nie hanbi. A czepiac to
                sie jakis elblazanin zaczal a nie ja. Aha przez Elblag byloby mi po drodze do
                domu, bo juz w Olsztynie nie mieszkam. Niestety. Interesy wygnaly po 30 latach.
                Ale czesto bywam. Mimo to zrobie duzy objazd, bo Elblaga nie cierpie. Stracilem
                tam kiedys dwa lata na wojo. Starczy na cale zycie. Tylko afery, przekrety,
                Elgazy. Strzelaniny na ulicach, nawet z nawarzeniem piwa wam nie klaplo. Szkoda
                gadac. A tutaj to zycie. Fajna internetowa knajpka tu jest na Kreuzbergu.
                Wczoraj irlandzki band gral bluesa i inne kawalki do 3 rano. Guines 3,85 za
                kufel. Dzis abstynencja bo sie musze wieczorem zwijac w droge. Czegos takiego
                brakuje w Olsztynie. Lokal czynny cala dobe, mozna zjesc sniadanie, obiad,
                kolacje, jak w normalnej restauracji, a wieczorem muzyka na zywo. Do tego
                dostep do internetu wliczony w konsumpcje. Palce lizac.
                Pozdrowienia dla wszystkich olsztyniakow.
                • arystokrata_el DO GERMANISTY 21.02.03, 15:22
                  Moim zdaniem powinienś własnie przez Elbląg przejeżdzać, albo przyjechać tutaj
                  po prostu na tydzień.
                  Teraz po rpostu uciekasz, boisz się, żeby pokonać ten lęk musisz tu przyjechać.
                  Zresztą każdy psychiatra to ci powie.
    • rekinolo Re: KOŚCIÓŁ NA STARYM MIEŚCIE 21.02.03, 15:42
      Witam i pozdrawiam
      Elblążanin mam pytanie. Czy po to zacząłeś ten wątek aby potem Twoi ziomkowie
      chwalili się jakie to ścieżki są w Elblągu. Wątpię aby jakikolwiek olsztyniak
      chciał to wszystko zobaczyć. Odpowiadając na Twoje pytanie śpieszę donieść, że:
      Na olsztyńskim starym mieście są dwie świątynie. Ta bliżej zamku na ul.
      Zamkowej, to Kościół ewangelicko-augsburski z 1877 roku pw.Chrystusa
      Zbawiciela, którą opiekuje się ksiądz biskup Rudolf Bażanowski, ordynariusz
      diecezji mazurskiej. Drugi kościół to Katedra św. Jakuba Starszego przy ul.
      Staszica z 1315 roku (rozpoczęto budowę). Ordynariuszem jest bp Edmund Piszcz.
      Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to zapraszam. Proszę jednak abyś je stawiał
      precyzyjnie, a nie potem masz pretensje, że ktoś źle Ci wytłumaczył. Pozdrawiam
      i życzę miłego weekendu.
      • arystokrata_el Re: KOŚCIÓŁ NA STARYM MIEŚCIE 21.02.03, 15:47
        rekinolo napisał:

aby potem Twoi ziomkowie
        > chwalili się jakie to ścieżki są w Elblągu. Wątpię aby jakikolwiek
        olsztyniak
        > chciał to wszystko zobaczyć.

Stary wyluzuj trochę, uprzejmośc z Twojej strony najwyższa, ale jak już trochę
        historii i teraźniejszości Elblaga to już jest wszytsko nie tak.;)
        Jak Ciebie to nie interesuje czytać nie musisz, a są osoby w olsztynie, którzy
        chcą przyjechać do Elbląga i pdopowiadam im co sobie mogą dodatkowo zobaczyć.
        • rekinolo Re: KOŚCIÓŁ NA STARYM MIEŚCIE 21.02.03, 16:18
          To nie tak. Historia i teraźniejszość Elbląga napewno jest ciekawa. Wątek
          brzmi: Kościół na starym mieście, forum: Olsztyn. Mniemam, że chodzi o
          olsztyńskie stare miasto i jego kościoły. Piszesz, że są w Olsztynie osoby,
          które chcą przyjechać do Elbląga. Nie wątpię ale nie widziałem aby ktoś w tym
          wątku był tym zainteresowany (widziałem natomiast takie wątki jak: katedra-
          niekatedra, matura w Elblągu-matura w Olsztynie, o człowieku z Berlina, o
          doznaniach z dzieciństwa i kompleksach itp). Proponuję abyś wstawił
          temat: "zapraszam do Elbląga"czy też "zabytki Elbląga" czy coś w tym stylu i
          zainteresowani przeczytaliby go napewno.
          • arystokrata_el Re: KOŚCIÓŁ NA STARYM MIEŚCIE 21.02.03, 20:16
            Z pewnością wykorzystam w przyszłości Twój pomysł.
    • being28 Re: KOŚCIÓŁ NA STARYM MIEŚCIE 21.02.03, 18:10
      Na sile mozna jeszcze dodac kosciol garnizonowy-chyba tak sie nazywa. Od zamku
      jest tyle samo co do katedry tylko w druga strone.
      • ol4 Re: KOŚCIÓŁ NA STARYM MIEŚCIE 21.02.03, 18:40
        POdsumowujac...
        Nie wiem ile kosciolow bylo kiedys w Elblagu ale w Olsztynie na starym miescie
        przewinelo sie jeszcze kilka po ktorych nie ma juz sladu.

A co do kosciolow ogolnie...

Jadac pociagiem do Gdanska w Elblagu widzimy 1 (slownie jedna) wieze z
        prawdziwego zdarzenia.
        Natomiast nasza panorama z wiaduktow nad Lyna to:

Ratusz
        Zamek
        Katedra
        Kosciol Najswietszego Serca
        Kosciol Garniozonowy
        KOsciol Ewangelicki
        Wysoka Brama

Wszystko utrymane w tonacji gotyckiej, neogotyckiej albo neorenesansowej.
        mniej wiecej tak:
        www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=1&ido=6&idz=182
        • being28 Re: KOŚCIÓŁ NA STARYM MIEŚCIE 21.02.03, 18:52
          Nie bede gorszy, dam link do swojego zdjecia:
          www.album.com.pl/zdjecie.php?p=75&al=1035&start=60&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=40&zm=zo&lz=86&so=&sz=&n=
          &a=&s=&o=&pns=15
          Ciekawe czy zadziala?

Wniosek jest taki, ze w Elbalgu kosciolow wiecej, sa wyzsze, szersze, z
          wiekszych cegiel. Oczywiscie sa wazniejsze, wrecz najwazniejsze w szuwarowo-
          bagiennym. Jezeli ktos w o nie wierzy to polecam watek na forum Elblag.
          • arystokrata_el Re: KOŚCIÓŁ NA STARYM MIEŚCIE 21.02.03, 20:21
            being28 napisał:

>
            > Wniosek jest taki, ze w Elbalgu kosciolow wiecej, sa wyzsze, szersze, z
            > wiekszych cegiel. Oczywiscie sa wazniejsze, wrecz najwazniejsze w szuwarowo-
            > bagiennym. Jezeli ktos w o nie wierzy to polecam watek na forum Elblag.

Tak cwaniaczku, to daj link i pokarz gdzie jest to napisane.

Człowiek napisał, że Bazylika Mniejsza ma większy status od Katedry i zaraz
            being28 się pieni. Teraz to naprawdę przesadziłeś.

Chlopcze zmień ton.

A jak nei zauważyłeś to nawet się zachwycam tam wasyzm kościołem, ale tą
            Katedra na ST tylko tym drugim (nazwy nie apmiętam) do którego ol4 dał link.
            • arystokrata_el SPECJALNIE DLA OL4 i BEINGA28 22.02.03, 11:22
              www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=56&w=4709097&a=4714831
              • ol4 Re: SPECJALNIE DLA OL4 i BEINGA28 24.02.03, 12:10
                Taaaak.
                Ponoc nawet papiez do waszej bazyliki sie przeniesie.
                bo bedzie wazniejsza od Watykanu
        • arystokrata_el JUŻ INNY TEMAT 21.02.03, 20:40
          Na linku widzę zamek, katedrę, urząd miejski. Dokładnie w takim samym stylu
          jak piszesz są utrzymane budowle elbląskie. Masz rację, że jak jedziesz przez
          Elbląg to widzisz tylko jedną budowlę zabytkową z prawdziwego zdarzenia.
          A widok to już jest uzależniony z położenia torów w mieście, nie przebiegają
          one przez środek miasta, a krawędzią południową miasta, od końca granic miasta
          oddziela tory tylko dzielnica Zatorze. A w Elblągu nie ma wielu dużych
          kościołów, jest zaledwie 5, w tym tylko trzy zabytkowe, pozostałe dwa zostały
          wybudowane w latach 90. A te dwa pozostałe są położene na północy miasta więc
          jest raczej nie możliwe je żeby zobaczyć je z trasy pociągu, malych
          zabytkowych tez nie ma przy trasie, jak chesz coś zobaczysz Ol4 to musisz
          wysiąść z pociągu. Jeśli chesz zobacyzsz wszytskie "wystające" obiekty musisz
          udać się np na Górę Chrobrego, z niej rozciąga się widok na dużą część miasta.
          Wtedy ujrzysz to co chcesz.

A co się mieściło w Waszym urzędzie miejskim przed wojną?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka