Gość: winIO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 23:27 Z jednej strony fajnie. Z drugiej strony jakoś podejrzewania wzbudza faktu neiwielkiej odległości czasowej owego pomysłu od wyborów. Trzymam jednak kciuki i kibicuję. Może się uda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Prudent Program Rozwoju Polski Wschodniej IP: 212.160.172.* 22.08.06, 23:37 Za grube miliony wybudować tramwaje z Tracka na Lubelską (niech ktoś mnie oświeci czemu to jest tak perspektywiczne) oraz z Jarot do Dworca (konkurencja z prywatnymi liniami???) Koszt: operacji 317 mln zł Efekt: Wykoszenie prywaciarzy przez MPK oraz skomplikowanie i tak iście gordyjskiej komunikacji w mieście. Niesamowicie ciekawy eksperyment PS: Przyczyny stagnacji w Japonii wyglądały niemal identycznie jak w Polsce. Wysokie podatki zbierane od prywatnych podmiotów, wydawane następnie przez urzędników na projekty infrastrukturalne, które nigdy nie były przemyślane pod względem ekonomicznym . Te pieniądze Japońcom nigdy się nie zwróciły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hakenbu Oby się udało... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 23:54 Komunikacja największych dzielnic Olsztyna z dworcem ma opierać się na małych busikach?? Ich miejsce jest na mniej uczęszczanych trasach, a nie na głównych ulicach miasta gdzie i bez nich jest już wystarczająco tłoczno. Tramwaje to słuszna koncepcja, nie bardzo rozumiem dlaczego wg Ciebie miałyby cokolwiek komplikować. Jeśli zaprojektuje się ich trasy z sensem mogą stać się fanastycznym, bardzo szybkim i wygodnym środkiem lokomocji wykorzystującym specyficzny układ ulic i dzielnic Olsztyna, który ma kształt wysp rozdzielonych wielkimi, niezagospodarowanymi obszarami. Problemem jest tylko kto i w jakim momencie zaczyna o tym mówić. Po wyborach i tak najpewniej ten temat zdechnie śmiercią naturalną. Nie dlatego, że tego nie da się tego zrobić, tylko dlatego, że tak ambitny projekt wymaga ciężkiej, rzetelnej i skutecznej pracy do czego olsztyńscy samorządowcy zdolni nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prudent Oby się nie udało IP: 212.160.172.* 23.08.06, 11:08 Nie wiem gdzie mieszkasz ale ja na Jarotach. Tramwaje nie są tańszym sposobem komunikacji w mieście, które nie było zaplanowane do posiadania takiej infrastruktury. Same kwestie prawne (wykupy pasów i gruntów, odwołania od decyzji mogą ciągnąc sie latami i zjeść połowę kwoty na inwestycję) Małe busy są elatyczne, prywatne i miasto nie ponosi kosztów na ich działalność. W przypadku MPK i tramwajów koszty utrzymania takich zakładów nie zwracają sie z opłat za bilety komunikacji. Nie zauważyłem problemów w obecnej komunikacji miejskiej widze za to ogromne problemy w drożności arterii miejskich. Ta sytuacja nie poprawi się po wprowadzeniu dodatkowych "czasów" przejazdu dla tramwajów. Odpowiedz Link Zgłoś
hazudo Re: Oby się nie udało 23.08.06, 11:57 Przepraszam, a o jakich wykupach gruntów mówisz, bo ile wiem to pas zieleni między jezdniami i tuż obok nich należy do miasta. Ale ponarzekać trzeba, to takie polskie, co? A co znaczą "dodatkowe czasy przejazdu dla tramwaju"? Wszystkie nowe sieci buduje się z tzw. sygnalizacją wzbudzaną tzn. tramwaj sam sobie włącza zielone światło, a nie pali się ono przy każdej zmianie. Poza tym przy sprawnej komunikacji tramwajowej sporo ludzi przesiądzie się z samochodów czy autobusów na ten środek transportu i drożność już się zwiększy. A w ogóle to mam wrażenie, że jesteś właścicielem "małego, elastycznego busa". Ja jakoś widzę zalety komunikacji należącej do miasta. Gdybyśmy mieli w Olsztynie tylko busy, to istniałyby linie Dworzec-Jaroty i ewentualnie Kortowo-Jaroty. A miasto, które nie musi na komunikacji zarabiać, tylko troszczyć się o zapewnienie transportu mieszkańcom może wysłać autobusy na Zieloną Górkę czy Brzeziny, nawet jeśli nie przynosi to zysku. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Oby się nie udało 23.08.06, 14:39 hazudo napisał: >Ale ponarzekać trzeba, to takie polskie, co? Słuchaj odnoś się merytorycznie do postu bo widzę, ze u Ciebie wystepuje typowo Polski atak chamstwa na rozmówcę. > A co znaczą "dodatkowe czasy przejazdu dla tramwaju"? > Wszystkie nowe sieci buduje się z tzw. sygnalizacją wzbudzaną tzn. tramwaj sam > sobie włącza zielone światło, a nie pali się ono przy każdej zmianie Nie wiem czy mieszkałeś kiedyś w miastach z tramwajami ja mieszkałem w trzech takich miastach. Sygnalizację wzbudzaną stosuje się tylko na mniejszych skrzyżowaniach. Przy większych węzłach jest to programowana sygnalizacja. Mniejsza o to w każdym przypadku czas pełnego cyklu jest dłuższy. > mam wrażenie, że jesteś właścicielem "małego, elastycznego busa". Ja jakoś > widzę. A miasto, które nie musi na komunikacji zarabiać, tylko troszczyć się > o zapewnienie transportu mieszkańcom może wysłać autobusy na Zieloną Górkę > czy Brzeziny, nawet jeśli nie przynosi to zysku. To źle widzisz. Bo nie jestem właścicielem busa. Przewoźnik prywatny pamiętaj będzie zawsze bardziej elastyczny i wydajny w przewożeniu klientów. Porównaj sobie PKS i prywatne Firmy Przewozowe które zajeżdzają czasem po jednego klienta i wysadzą go w dowolnym miejscu (wiem za autopsji 6 lat jeżdzenia) W mieście nie ma otwartej konkurencji i klienci na tym cierpią No ale my wielkodusznie, socjalistycznie będziemy dopłacać do każdego niewydajnego i nierentownego zakładu. Co nie Towarzyszu? Odpowiedz Link Zgłoś
hazudo Re: Oby się nie udało 23.08.06, 15:29 Sygnalizację wzbudzaną można zastosować na każdym skrzyżowaniu - to raz. W Olsztynie tym bardziej, bo raczej nie będzie krzyżowania się kilku linii tramwajowych i chodzi tylko o przejazd tramwaju przez skrzyżowanie. Nie wydłuży to każdego cyklu, wyłącznie te, podczas których jedzie tramwaj. Też mieszkałem w trzech miastach z tramwajami - drugie ma jeszcze metro, a trzecie metro, trolejbusy, kolejki podmiejskie i nawet kolejkę zębatą:-) Nie chodzi mi, żeby koniecznie dopłacać do nierentownych połączeń, a jedynie o to, że dla miasta priorytetem jest zapewnienie mieszkańcom komunikacji, a nie zyski. A dla prywaciarza liczy się tylko kasa i jeśli nagle wyliczy, że za mało zarabia, to będziesz zasuwał kilometry na piechotę, bo zlikwiduje linię. Ale łatwo mówić z pozycji mieszkańca wielkiego osiedla. I nie towarzyszuj mi tu, obywatelu kapitalisto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prudent Oby się nie udało IP: 212.160.172.* 23.08.06, 17:02 Dobrze nie chcę się spierać. Sądzę jednak, że jeżeli będę chciał dojechać z punktu A do punktu B szybciej podjedzie do mnie prywatny Busik węszący kasę niż miejski tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
skyace Re: Oby się nie udało 27.08.06, 03:08 > Małe busy są elatyczne, prywatne i miasto nie ponosi kosztów na ich > działalność. Ta, elastyczne. Elastyczność tych busów polega na tym, że pewnego razu razem z 10 innymi osobami czekaliśmy pół godziny na to, aż raczy podjechać busik 66. Oprócz mnie doczekała się tylko jeszcze jedna osoba, reszta uciekła na pobliski przystanek MPK. I się okazało, że od pierwszego się zmienia rozkład, "bo patrzy pan, tak mało osób jeździ". No mało, było ponad poł busa, tylko im się nie chciało czekać. Pomijam fakt zmiany rozkładu bez żadnej informacji na przystankach i to na parę dni przed planem. A teraz 66 wcale nie jeździ, albo (po zmianie, a przed wakacjami) jeździ tak, że do pracy to nim za cholerę nie dojadę. Elastyczność, doprawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranov Re: Oby się nie udało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 12:09 Jakie tramwaje??? Nie lepiej założyć OKM jeżdżące po torach, które istnieją i dorobić 8km linii- wtedy kolejka by dojeżdżała wszędzie i taniej kosztowała. Projekt: img529.imageshack.us/img529/1081/okmols2gk.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Oby się nie udało IP: *.range86-140.btcentralplus.com 02.09.06, 12:20 Jedno nie wyklucza drugiego Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Program Rozwoju Polski Wschodniej 23.08.06, 10:17 Prudent - ale my te pieniadze dostaniemy z UE! wiec to troche co innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prudent Program Rozwoju Polski Wschodniej IP: 212.160.172.* 23.08.06, 11:00 1. Nie zapomnij, że w różny sposób do tej Unii dokładamy 2. Marketingowe tramwaje na skutek zbliżających się wyborów wygrywają z innymi inwestycjami, które mogłyby powstać a nie powstaną Jezeli uważasz pieniądze "Unia daje" za darmowe to się grubo mylisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Program Rozwoju Polski Wschodniej IP: *.range86-141.btcentralplus.com 28.08.06, 14:29 Tramwaje dodaja uroku miastu a te busiki to kojaza mi sie z wiocha Odpowiedz Link Zgłoś
ravendom Re: Gordyjskiej komunikacji?! 23.08.06, 11:43 Gość portalu: Prudent napisał(a): > Koszt: operacji 317 mln zł > Efekt: Wykoszenie prywaciarzy przez MPK oraz skomplikowanie i tak iście > gordyjskiej komunikacji w mieście. Gordyjskiej komunikacji?! Stary, z jakiej wioski piszesz?! W Olsztynie jest jeszcze na prawde ok. Jedź se do pierwszego lepszego większego miasta w Polsce i tam postój w korku godzinę. Wtedy zrozumiesz, co znaczy 'gordyjska komunikacja'. a co do teorii o wykoszeniu prywaciarzy to: 1. Konkurencja na rynku jest normą w gospodarce liberalnej 2. Chodzi bardziej o odciążenie niektórych lini autobusowych. Starytabor czasami nie wyrabia. A nowe autobusy czesto okazuja sie za slabe na nasze polskie drogi A tak wogole to sam se struny w gitarze poobcinac, ze to tylko wkret. tramwaje sie nie oplacaja w Olsztynie i tyle. i zeby mialy sens trzeba by było przebudowac cale centrum, a to jestraczej praktycznie niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Gordyjskiej komunikacji?! 23.08.06, 14:55 ravendom napisał: > Gordyjskiej komunikacji?! Stary, z jakiej wioski piszesz?! > W Olsztynie jest jeszcze na prawde ok. Dziś jestem w Warszawie a wczoraj byłem w Trójmieście. Piszę zazwyczaj z Olsztyna. Inne miasta starają się tworzyć bezkonfliktowe szosy, trakty wyprowadzające popołudniowy ruch (Warszawa, Poznań) i okrążające miasta (Poznań, 3miasto) Olsztynem zaś zachwycają się moi znajomi w nocy "ile tu świateł", "Miasto pełne sygnalizatorów". Ostatnia szosa - Sikorskiego kiedyś działająca jak wentyl dla Centrum Olsztyna w chwili obecnej wygląda jak Tor z przeszkodami. Zielona Fala zaś w praktyce zamienia się w "Czerwowne Korki". > Jedź se do pierwszego lepszego większego miasta w Polsce i tam postój w korku godzinę Chciałbym wyjeżdżać tyle czasu z Centrum Olsztyna co z centrum Warszawy. O godzinie 17.00 zajmuje mi 15 minut wylot z Warszawy do obrzeży (bezkolizyjny Trakt Lubelski, 4pasmowa Puławska, 3pasmowa bezkolizyjna 7ka) Z Trójmiasta są super wyjazdy na Obwodnicę. W Poznaniu Zamenhofa z rondami, bezkolizyjne Lechicka i Obornicka. Odpowiedz Link Zgłoś
hazudo Re: Gordyjskiej komunikacji?! 23.08.06, 15:36 Ponieważ pomieszkuję w Warszawie, chciałem zauważyć, że Trakt Lubelski jest kolizyjny jak cholera (chyba że myślisz o wylocie na Lublin ulicami Płowiecką i Czecha), na trójpasmowej Puławskiej co 200 metrów są światła, a bezkolizyjny wyjazd w kierunku Gdańska kończy się wraz z Wisłostradą, a potem są ograniczenia do 60 km/h i seria świateł w Łomiankach. Żeby wyjechać w 15 minut z centrum Wawy w którymkolwiek kierunku trzeba pruć dobrze ponad 100 km/h i nie stawać na światłach, bo nam się stolica rozrosła. Porównując: wolę olsztyńskie korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miguell Gordyjskiej komunikacji?! IP: 212.160.172.* 23.08.06, 17:06 Nie będę mierzył metrów, świateł i pasów. Życzę tylko żeby w Olsztynie światła na 3pasmówkach były co 200 metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
mfuska Re: Gordyjskiej komunikacji?! 25.08.06, 21:55 Widze szanowni forumowicze że skupiliście sie na drogach pokonywanych własnym autkiem a zapomnieliscie o komunikacji. Komunikacja miejska poruszałm sie po Olsztynie codzienni przez cztery lat i dalej sie poruszam jak przyjade i podobny staz mam po Warszawskich ulicach i powiem szczerze że w Olsztynie jest o wiele lepiej. Autobusy nie jeżdza tu takimi "stadami " jak w stolicy. Istnieje prywatna komunikacja bardzo ułatwiajaca zycie irozładowująca tłok przynajmniej na niektórych liniach. W warszawie moze i jest metro , tramwaje czy wiele lini autobusowych ale norma jest długoie czekanie . Mieszkam pod Warszawa i dojezdzam podmiejskim który przy dobrych wiatrzach jeździ co godzina z hakiem i ma to do siebie ze non stop sie spóźnia a jest tak "podmiejski" jak 11 do Gutkowa. tyle z etru nie ma innych mozliwosci dojazdu (ok-ejki czy busiki jezdzace dalej aż do Gled czy Gamerek, k tóre namnorzyły sie ostatnio co bardzo mnie cieszy a w W-wie byłoby ewenementem jak sadze tepionym z urzedu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Gordyjskiej komunikacji?! IP: *.ols.vectranet.pl 24.08.06, 19:15 W którym miejscu są te super wyjazdy na obwodnicę w Trójmieście? Od kilku lat ich szukam i tylko jeden znalazłem - w Gdyni. Cały Gdańsk ma katastrofalny wyjazd na obwodnicę - spróbuj przebić się na przykład przebić z Wrzeszcza o 17 na obwodnicę. Katastrofa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hakenbu Trzymamy kciuki Panie Prezydencie Małkowski : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 23:40 Cóż za zacna koncepcja! Bardzo chciałby uwierzyć, że za 4 lata będą po olsztyńskich ulicach sunęły tramwajowe składy. Szkoda tylko, że jest to perfidna kiełbasa wyborcza. Małkowski gotów i metro obiecać, żeby tylko nie spaść z prezydenckiego stolca. Gadanina pod tytułem, że im drożej i ambitniej tym chętniej Unia kaskę da to świetna gra wyborcza, świetna dla ratuszowych nieudaczników. Pytanie jest bardzo proste. O tramwajach w Olsztynie gada się i gada nie od 2004 roku, ale przynajmniej 10 lat. I co? Przez dekadę w budżecie 180 tys. miasta brakło szmalu na studium wykonalności za marny milion a teraz ma wszystko pójść gładko i ślicznie i tylko przypadkiem decyzja o tym zapadnie tuż przed wyborami? Jedno jest pewne, jeśli istnieje szansa na tramwaje w Olsztynie dzięki Unijnej kasie to bez Małkowskiego i jego "przeskutecznej" ekipy. Z drugiej strony osoby innych kandydatów na prezydentów też nie pozostawiają wielkich nadziei i złudzeń, że Olsztyn ocknie się wreszcie z rozwojowego letargu, ale pomarzyć miła rzecz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhehehe Re: Trzymamy kciuki Panie Prezydencie Małkowski : IP: *.mexico.one.pl / 217.97.164.* 22.08.06, 23:55 A teraz niech mnie ktoś oświeci: po co w Olsztynie tramwaje? Tylko spokojnie i bez nerwów;] >Pieniądze na tak dużą inwestycję ratusz chce dostać z Programu rozwoju Polski >wschodniej. To warmińsko mazurskie nie ma pilniejszych potrzeb? Rozumiem, że w województwie wsztyskie drogi są klasy przynajmniej ekspresowej, pociągi suną 300 km/h i wogóle panuje ogólny dobrobyt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hakenbu Czyżby w Elblągu się zaniepokoili? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 00:08 Komunikacja zbiorowa w mieście o skali Olsztyna nie może opierać się tylko na autobusach zważywszy na brak obwodnicy i braku choćby jednego bezkolizyjnego skrzyżowania. Z roku na roku korki są coraz większe i jeśli dla mieszkańców nie stworzy się rozsądnej alternatywy komunikacyjnej tłok będzie wzrastał coraz szybciej bo autobus na zakorkowanych ulicach w żaden sposób nie jest w stanie przekonać żadnego kierowcy na pozostawienie swojego auta choć raz czy dwa razy w tygodniu na parkingu na rzecz komunikacji zbiorowej. Szansę na to, że z komunikacji nie będą korzystali tylko Ci nabiedniejsi daje tramwaj, który w miastach wielkości Olsztyna sprawdza się najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Czyżby w Elblągu się zaniepokoili? IP: *.ols.vectranet.pl 23.08.06, 01:00 Ekspert Jaszczuk wie co robi. I metro też zbuduje. Kolejkę gondolową, wyciąg co chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk 56 Re: Czyżby w Elblągu się zaniepokoili? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 09:59 Jaszczuk ze spółką zasrali miasto sygnalizatorami tym samym korkując Olsztyn na amen,a teraz okazują się zbawcami narodu.Kiedy oni pójdą z tąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Statystyk Re: Trzymamy kciuki Panie Prezydencie Małkowski : IP: *.ols.vectranet.pl 27.08.06, 09:32 > A teraz niech mnie ktoś oświeci: po co w Olsztynie tramwaje?.Dokładnie po to samo po co w Białymstoku kolej miejska.Chociaż tramwaj w miastach o tak małym obszarze jak Olsztyn czy Białystok jest o wiele lepszym rozwiązaniem.Za od 100 do 300mln zł dróg niewiele zbudujesz a i na koleji wielkiej rewolucji nie zrobisz bo te darmozjady z PKP wszystko przejedzą wiec dobrze było by gdyby chociaz zbudować za nie coś co ułatwi na stałe przemeszczanie się w coraz bardziej zakorkowanym Olsztynie.Oczywiście ja też mam podejżenia ze to kiełbasa wyborcza ale jest pewna nadzieja bo nigdy wcześniej Olsztyn nie miał do dyspozycji takich pieniędzy i z checia przesiąde sie z samochodu na tramwaj,czego dla stojacych w korkach autobusów zrobić nie miałem najmniejszego zamiaru.Więc to bardzo dobre rozwiązanie ale oczywiscie ty Buhehe mieszkaniec miasta w którym tramwajów ani nawet chyba tolejbusów nigdy nie było!!! (co jest dla mnie bardzo dziwne przy podobno takiej liczbie mieszkanców!!!?? czyżby liczba ta była duzo nizsza i nie opłacało sie u was w to inwestować???a moze niektorzy tu twierdzacy ze 294 tys to macie na papierze a naprawde dużo mniej bo połowa jest tylko zameldowana a mieszka w na wsiach pod Białymstokiem lub w Wielkiej Brytani maja racje??)tego może nie rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: 74.12.155.* 23.08.06, 01:37 a ja proponuje wyrzutnie rakietowa ktora mogliby Olsztyniacy podrozowac w trybie super przyspieszonym. Wrecz proponuje zeby pierwszy taki lot byl darmowy dla wszyskich zwolennikow tramwaji w Olsztynie.. Punkt docelowy lotu: Ksiezyc. czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.olsztyn.mm.pl 23.08.06, 07:26 A może "dziennikarze" Wyborczej zaczną czytac, a potem dopiero pisac: O trmwajach w Olsztynie rytmicznie co jakis czas, a nie od jesierni 2004 roku, "głośno się mówi". Co juz rusz ktos odgrzewa stary temat. Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ter Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 08:11 Kompletny brak zrozumienia tematu przez niektórych forumowiczów. Najprawdopodobniej jest to kiełbasa wyborcza, jednakże projekty, które mają być współfinansowane z Polski Wschodniej muszą być przedstawione w sierpniu. Poza tym program dzieli się na priorytety wśród których jest: Wojewódzkie Ośrodki Wzrostu Działanie 2.1 Systemy miejskiego transportu zbiorowego. Czyli nawet jakbyśmy chcieli to nie możemy całości funduszy przeznaczyć np. na drogi, gdyż podział środków w programie jast zrównoważony na różne cele. Odpowiedz Link Zgłoś
alf23 Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 23.08.06, 08:40 Światła, kamera, akcja.... kampania ruszyła. Chłopaki od Cześka uderzyli z wysokiego "C". Czekam na kolejne tematy- perełki cyklicznie pojawiające się w lokalnej prasie: budowa wielopoziomowego parkingu na Nowowjejskiego, modernizacja oświetlenia olsztyńskich ulic, budowa pętli autobusowej na K2. Z mapki załączonej w GW widzę, że niejako przy okazji została pociągnięta ulica Obiegowa (chyba, że będą sunąć środkiem parku Kusocińskiego)- proszę jakie to proste. Nie wiem jaką konkurencją ma być ten projekt dla komunikacji autobusowej skoro na projektowanych liniach nie ma żadnego skrzyżowania wielopoziomowego. Jeśli tramwaje te będą jeździły pod dyktand zielonej fali niejakiego Jaszczuka to może kupmy je już teraz i wcale nie budujmy torów, tylko ustawmy pod wysoką bramą jakiegoś bombardiera. No i legendarne pasy zieleni (w tym cała nadzieja:)- jeżeli widział ktoś jak w 3mieście na Armii Krajowej wygląda pas przygotowany pod budowę torowiska na Chełm (razem ze słupami oświetleniowymi mogącymi podtrzymać w przyszłości trakcję)to zrozumie jak daleko jesteśmy od tego projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesiu M. Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 08:53 Ciesze sie ze choc kilku olsztyniaków rozumie moje słowa tak przykro mi to stwierdzic ale to tylko kiełbasa wyborcza. ale co mam wam jeszcze obiecac abyscie na mie zagłosowali...? wiem... w Olsztynie zaraz po wyborach tj listopad/grudzień będą rosły gruszki na wierzbie... OBIECUJę na zawsze wasz Czesiu M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detritus Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 09:06 Papier wszystko zniesie... Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 23.08.06, 09:20 Gdzie ta mapa tramwajów? Gazete trza kupić? Trzeba wszystkie forumowe pomysły tras zebrać w kupę i porównać z mapką. Tramwaj na Obiegowej to mój pomysł - 10% inwestycji proszę wpłacić na moje konto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: 212.160.172.* 23.08.06, 10:15 bzdury i urojenia ....jcm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos BZ duraaa IP: 217.116.110.* 23.08.06, 10:34 Może i pomysł fajny...alee... Strasznie kosztowny i w życiu sie nie zwróci!!!po drugie jak kazdy był i jezdził po miastach gdzie sa tramwaje napewne doświadczył przyjemności jazdy po ulicach z torami!!!!tragedia zęby latają! to jest az tak tłoczno ze tramwaje potrzebne??? kiełbasa wyborcza nic poza tym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hazudo Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 23.08.06, 10:35 A propos którędy, to może ktoś powie, czy w wersji papierowej "GW" była mapka z przebiegiem tras tramwajowych. Nie wszyscy mają dostęp do gazety. Może ktoś opisze, którędy dokładnie miałyby iść tramwaje? Będę wdzieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LG Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 11:42 BAWCIE SIE DALEJ A POTEM LOTNISKI I TRANWAJE PRZEPISZEMY ZA 1 PLN SYMBOLICZNE NA PRYWATE HIIIII ALE MACHLOJA I TAK DZIAŁA CAŁA POLSKA..!!! SYF I 2m MUŁU Odpowiedz Link Zgłoś
danabr Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 23.08.06, 12:01 ... to chyba zabłąkany Prima Aprilis ;p ? (jak dożyję to uwierzę...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumkum Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 12:12 Już widzę, jak tramwaje ciągną z wysiłkiem pod olsztyńskich pagórów pochyłości, a szczególnie piękny jest widok tramwaju zdobywającego dolinkę przy dawnym Leclercu (co tam teraz będzie ?). Olsztyn rezygnując z tramwajów, wycofał się z nich na zawsze, bo teraz trzeba by przebudowywać całą sieć drogową w śródmieściu ! Zresztą, nie za bardzo by to się udawało i tak - w Olsztynie budowało się i buduje nadal na górkach i pomiędzy bagnami - którędy puścić te tramwaje ? Może wiszące, jak kolejka linowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
hazudo Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 23.08.06, 12:20 Tramwaje nie jeździłyby Krasickiego, tylko Sikorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 23.08.06, 13:53 A słyszałeś o czymś takim jak wiadukty, mosty, estakady? Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.olsztyn Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 23.08.06, 15:10 Gość portalu: kumkum napisał(a): > Już widzę, jak tramwaje ciągną z wysiłkiem pod olsztyńskich pagórów pochyłości, > a szczególnie piękny jest widok tramwaju zdobywającego dolinkę przy dawnym > Leclercu (co tam teraz będzie ?). Olsztyn rezygnując z tramwajów, wycofał się z > nich na zawsze, bo teraz trzeba by przebudowywać całą sieć drogową w śródmieści > u > ! Zresztą, nie za bardzo by to się udawało i tak - w Olsztynie budowało się i > buduje nadal na górkach i pomiędzy bagnami - którędy puścić te tramwaje ? Może > wiszące, jak kolejka linowa ? Nie, nie. W wiszących tramwajach to się akurat specjalizowała ekipa Lecha Kaczyńskiego w Warszawie. Pomysł olsztyński jest "nieco" bardziej realny, niż tamten z Warszawy, co nie zmienia faktu, że uwierzę dopiero jak zobaczę działająca całość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zrzenda Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 12:12 To już nawet nie kiełbasa, tylko kaszanka wyborcza. Najpierw jeszcze pewnie trzeba zlecić jakieś ekspertyzy, za grube tysiące złotych, które nijak będą się miały do rzeczywistości a i tak potem zostaną wrzucone do szuflady. Czy włodarze tego miasta mają wszystkich mieszkańców za kompletnych idiotów ? Jeszcze nie wszyscy myślący ludzie stąd powyjeżdżali (choć może już dawno powinni to zrobić). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valdik Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 12:23 Nareszcie coś drgneło jest nadzieja na przyszłość oby nie upadło? Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 23.08.06, 12:38 Chyba z 3 lata temu ten temat był na forum Gazety Olsztyńskiej. Pisałem, że starych tras się nie odtworzy, bo ciasno i pod górkę. Po górce na Grunwaldzkiej koło Mostu Jana, "jedynka" często się ślizgała wstecz-w dół i trzeba było sypać piasek na szyny. Już WTEDY pisałem o możliwej i sensownej trasie Dworzec-podolsztyńskie za.upia sypialniane, po Dworcowej i Sikorskiego, gdzie środkowe pasy "zieleni" jakby specjalnie zarezerwowane dla tramwajów. Prorok, czy co? Tramwaje to tak gruba inwestycja, że trzeba chwytać korzystną okazję, jeśli zaistnieje (?), bo to długo się nie powtórzy. PS. Do autobusu Ludzie wchodzą, wchodzą i w końcu przestają - bo więcej nie da rady. Nie wiem jakim cudem to się działo, ale do tramwaju to Ludzie wchodzili, wchodzili, wchodzili i nie przestawali - bo ciągle było można !?!?!? Poza tym ekologia i ekonomia. Poza tym w ponad 90% WYDZIELONY pas ruchu. "Oponowce" stoją w korkach i stoją, a bimbaje jadą i jadą. Odpowiedz Link Zgłoś
alf23 Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 23.08.06, 13:25 Mobydick, a ten wydzielony pas dla Twoich bimbajów na Sikorskiego przy skrzyżowaniu z Obr. Tobruku, albo na wysokości Reala to gdzie widzisz? Na przecięciu z Tuwima linia przecina tranzyt. Tylko nie mów w przypadku Olsztyna o inteligentnych czy innych "wzbudzanych" sygnalizacjach świetlnych bo co to daje to wszyscy wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 23.08.06, 13:46 Jest wolnego miejsca na ponad 90% trasy - to cud, jaki mało kiedy się zdarza inwestorom. Czy może jeszcze ponarzekasz, że nie ma gotowych przystanków i trzeba je będzie dopiero zbudować? Każda praca, to zespół problemów, które się wyłonią i będą rozwiązywane. Wypatrywanie problemów, aby ZANIECHAĆ działania - to dobre dla leni. Z tramwajem, jak oceniam, (GDYBY tylko były pieniąchy, ach gdyby!) problemów będzie MAŁO - ale nie to, że nie będzie ich WCALE. Czego Ty oczekujesz? Gotowej ubitej ścieżki pod położenie szyn? Miasta musiały wykupywać tereny zabudowane, burzyć budynki dla polepszenia komunikacji. Gdyby miały zbudować jeden albo dwa wiadukty dla nowej arterii (co byłoby ułameczkiem kosztów całej inwestycji) - płakały by ze szczęścia! Odpowiedz Link Zgłoś
alf23 Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 23.08.06, 14:08 Moby, podaj mi proszę tak ca. 20% "wolnego" przebiegu planowanej trasy- bez wyburzania budynków, wykupywania gruntów itp. > Gdyby miały zbudować jeden albo dwa wiadukty dla nowej arterii (co byłoby > ułameczkiem kosztów całej inwestycji) - płakały by ze szczęścia! Albo to co piszesz nie jest takie tanie, albo nasi włodarze są na to za głupi co nie wróży dobrze na przyszłość tej inwestycji. Dowodem na to jest nowa Tuwima- w ciągu krajowej 16, budowana od podstaw wraz z gruntownie modernizowaną Synów Pułku, finansowana ze ZPORR - dlaczego myśląc przyszłościowo (nie mieszając w to nawet tramwajów) nie zrobiono niczego aby puścić wiadukt nad Sikorskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 23.08.06, 14:23 alf23 napisał: > Moby, podaj mi proszę tak ca. 20% "wolnego" przebiegu planowanej trasy- bez wyb > urzania budynków, wykupywania gruntów itp. Z MAŁYMI wyjątkami całość Dworcowej i Sikorskiego. Jako na przestrzeń "zagospodarowywalną" patrz nie tylko na środek ulicy, ale niekiedy na stopień użyteczności inwestycyjnej ich sąsiedztwa - dla miejscowych przesunięć tras samochodowych. To często pustki i zabudowania mało kosztowne. Odkupić nawet teren - to nie to, co przekwaterować 200 rodzin. Co do reszty: - forsa, forsa, forsa! Podstawe pytanie - czy w "tym temacie" teraz jest naprawdę jakieś światełko w tunelu, czy to bajer? Wszystko inne - dużo mniej ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
alf23 Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 23.08.06, 14:33 Moby, ale aby ta forsa połynęła to UE musi ocenić wykonalność tego projektu i sposoby pokonywania ewentualnych przeszkód. Wiesz pewnie ile w tym kraju zajmuje wykup gruntów pod autostrady i jakie są procedury wywłaszczeniowe. To nie są pieniądze do 2125 roku tylko na kilkanaście lat. Moim skromnym zdaniem w ratuszu dobrze wiedzą, że tam w Brukseli o tym wiedzą więc jednak tak jak napisałeś to tylko taki "bajer". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblążanin Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 23.08.06, 14:51 No właśnie,którędy? Ja nie widzę chociażby 1 porządnej ulicy, którą możnaby wytyczyć trasę tramwajową :( No może Dworcowa się nadaję(ma pas zieleni rozdzielający jezdnię), a inne ulice są wąskie i nie wiem jak można nimi puścić tramwaj? Lepsze wyjście to przywrócenie Trolejbusów :) Wystarczy tylko ułożyć trakcję napowietrzną, przerobić autobusy i już można jechać ulicami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 23.08.06, 16:09 One poprostu nie pojadą,ich nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubię Olsztyn Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 23.08.06, 16:38 A niby dlaczego Elbląg ma mieć monopol na tramwaje w regionie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztynianin Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 16:30 I tylko studia wykonalnosci przygotowywac i spokoj finansowy na lata, a tramwaj? Moze Disneyland wraz z Legolandem i Hansa parkiem w srodku miasta.Studium wykonalnosci moge napisac.Czas zmienic tepa komune w Olsztynie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.olsztyn.mm.pl 23.08.06, 17:11 czy to naprawde potrzebne??nie szkoda pieniedzy??!! Odpowiedz Link Zgłoś
being28 Opis mapki 23.08.06, 17:11 Mapki nie ma chyba w necie, ale kupilem se papierowe wydanie. Tramwaje mają jechac z dworca PKP, potem prawdopodobnie obok dawnej Baltony (teraz to chyba PKP BP), między blokami, do ul. Kołobrzeskiej (budynek spółdzielni Pojezierze), park Kusocińskiego, potem Urania, Sanepid i wpadamy w ul. Sikorskiego. Jedziemy pod budynek Vectry/TWP, potem skracamy drogę na Jaroty przejeżdzając obok SP 25 (między szkołą, a Nagórkami), dalej ośrodek dla niewidomych, prawdopodobnie alejka między Nagórkami i Jarotami. Kolejnym odcinkiem jest tunel pod Wilczyńskiego, kawałeczek prosto i skręcamy w prawo w przyszłe przedłużenie Witosa, śmigamy gdzieś pod ul. Bartąską. Tam jest koniec. Druga trasa z Pieczewa, dalej Wilczyńskiego, skręcamy w ul. Malewskiego, w magiczny sposób (czyli wzdłuż wszystkich na tym terenie domków) przebijamy sie do ul. Jarockiej, potem na wys. nowej Hondy przez Sikorskiego i dalej do Brzezin i na końcu Kortowo:) Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Jeśli kiedyś pojadą tramwaje w Olsztynie... 23.08.06, 18:29 będzie to najwcześniej w 2010 roku :( jeśli oczywiście się nic nie zmieni, i włodarze miasta nie wymyślą np. reaktywacji trolejbusów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 21:12 Coś na mapce z trasą tramwaju z dworca na Jaroty jest nie tak. Nie widzę miejsca pomiędzy Dworcową i Kościuszki na puszczenie "równoległej" do nich ulicy. Osiedla wyburzą, park Kusocińskiego zrównają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jestem przeciw Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.um.olsztyn.pl 24.08.06, 10:30 Wolałabym, kolej nadziemną, to lepszy pomysł- większa atrakcja i większe możliwości, szybszy zwrot wydanych środków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimer Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: 212.160.138.* 24.08.06, 12:14 Haha oni nam załatwią tramwaje śmiech na sali jak nie mogą kilometra drogi wyremontować (patrz bartąska) a i inne nie są w lepszym stanie (patrz lubelska i wiele innych). Zresztą sam pomysł tramwajów w Olsztynie jest poroniony lepiej wydać te pieniądze na infrastrukturę drogową ech te przedwyborcze głupoty a ludzie to łykają niestety i później się dziwić że mamy tak a nie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
ptaszor_gazeta Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? 26.08.06, 12:28 zgadzam się. ale przed wyborami rozmachu w mieszaniu w głowie im nie brak. a ten rysunek zachowam dla dzieci. szkoda że przed tymi wyborami samorządowymi nie będzie lustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyz Re: Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: *.olsztyn.mm.pl 26.08.06, 13:16 ptaszor_gazeta napisał: > zgadzam się. ale przed wyborami rozmachu w mieszaniu w głowie im nie brak. a > ten rysunek zachowam dla dzieci. szkoda że przed tymi wyborami samorządowymi > nie będzie lustracji. Oj, tak, tak. Lustracja to najlepszy sposob na olsztynskie tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Nagóre Którędy pojadą olsztyńskie tramwaje? IP: 80.51.60.* 26.08.06, 18:38 Uważam ,że linia tramwajowa w Olsztynie jest njewątpliwie potrzebna, ale korzystniej byłoby zbudowanie komunikacji trolejbusowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy N I G D Y niestety 26.08.06, 20:53 To jest zwykla kiełbacha SLD owca Małkowskiego kecaw Odpowiedz Link Zgłoś
taras70 Re: N I G D Y niestety 27.08.06, 11:07 oczywiscie, ze to kielbasa wyborcza Malkowskiego, ktory swoja droga nie jest juz w SLD . gdyby to byla taka sama kielbasa wyborcza, ale kogos z PISu, to kecawy opisywalby w tej chwili w jakim kolorze beda krzeselka w tramwaju i o ktorej godzinie motorniczy powinien miec przerwe na modlitwe ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: N I G D Y niestety IP: *.range86-142.btcentralplus.com 27.08.06, 16:43 Tym panom juz dziekujemy!Koniec mamienia ludzi i czytania bzdur w gazetach o widmo inwetycjach Odpowiedz Link Zgłoś