Dodaj do ulubionych

Śpiewające płyty cz.V

IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 22:19
Nie mów nic, zabawa trwa
Świat sie kręci, a my z nim
Zdarta płyta gra
Zapomniany dawny hit :

Serduszko puka w rytmie cza- cza
Milości szuka w rytmie cza-cza
Wiruje wszystko w rytmie cza-cza
gdy jesteś blisko i gdy patrzę w oczy twe

Gdy mi ciebie zabraknie
Gdy zabraknie mi ciebie
Jak w godzinie ostatniej
Śladu słończ na niebie
Jak są noce głębokie
Niby morza bez dna
Gdy podchodzą do okien
Zimny księzyc i mgła

Miłe wspomnienia dobrych piosenek-mix
Obserwuj wątek
    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 23:58
      jd - pewnie juz śpisz, może będziesz miał śpiewający sen :
      Ach śpij, bo właśnie
      księżyc zasnął i za chwilę zgaśnie ......
      miłych snów, wyjątkowo posiedziałam na internecie, a jutro mnie czeka ziewanie
      przez cały dzień :-))))
      • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: 193.0.68.* 01.04.03, 13:50
        Świetne przeboje zaczęły ten kolejny watęk, a mnie męczy ta piosenka lusterka.
        Co to mogło byc?
        • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.04.03, 14:17
          dziś możesz mówić wszystko i prawdę i nieprawdę więc nie ograniczaj się w
          słowach i strzelaj
          • Gość: lustro Re: Śpiewające płyty cz.V IP: 213.76.143.* 01.04.03, 15:26
            ... zapal świece, będzie cieplej, dziś taki dzień, że spełniają się sny... Jd
            to śpiewał jakiś mężczyzna może z 10 lat temu, nastrojowa piosenka tak jak
            mniej więcej jak DAAB "W moim ogrodzie", też przy niej wymiękam. Pozdrówka.
            • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 01.04.03, 21:04
              Tak mogło być. Tych lat moja pamięć zbyt dobrze nie trzyma. DAAB to dla mnie
              prawie abstrakcja i nieoreśloność (chyba że piwo Daab).
              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.04.03, 21:09
                10 lat temu w porównaniu z naszym śpiewnikiem wiecznie żywym to tylko miesza
                umysły
                jd - a jakie utwory były najpopularniejsze Ady Rusowicz ?
                • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 01.04.03, 22:36
                  Na pierwszej płycie śpiewa świetnie Hej dziewczyno hej i troche gorsze Nie
                  lubie kłamać. A potem są dobre kawałki na drugiej pycie o tytule Alarm, ale o
                  tym jutro.
                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 21:12
                    hej, dziewczyno, hej - to, to tez znam, ale resztę wogóle , a inni co spiewali ?
                    może jakiś refren , to zacznę śpiewać - coś nie mogę sobie przypomnieć ich ,
                    czyżbym była za młoda do nich ?
                    • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 02.04.03, 21:58
                      Czy będziesz sama dzis wieczorem - Wojtek Korda:

Czy będziesz sama dziś wieczorem
                      Czy będziesz sama czy nie
                      Bo jeśli tak to przyjdę
                      A jeśli nie - to nie.
                      • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 22:07
                        dalej - nie pośpiewam , brak melodi, chociaż tekst dobry
                        • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 02.04.03, 22:20
                          No więc dalej Wojtek tak zasuwa:

Więc jeśli sam będziesz w domu
                          Odpowiedz mi
                          Czy będe mógł wieczorem
                          Zapukać do twych drzwi

A jak nie, to trudno
                          Nie nie mysl o mnie źle
                          Chciałbym tylko wiedziec
                          Czy ty kochasz mnie

"Niedziela będzie dla nas" i "Żegnaj karnawale" z tej płyty juz kiedyś
                          śpiewaliśmy, więc jutro przejdziemy do płyty drugiej pt. "Alarm", bo na tej już
                          nic szczególnego nie ma (dwa kawałki są tylko instrumentalne, zresztą bardzo
                          dobre).
                        • Gość: klik Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.tvk.tpsa.pl 02.04.03, 22:41
                          No i muzyczka, która przyciągała wszystkich z podwórka:
                          Deszcze niespokojne,
                          Potargały świat
                          A my na tej wojnie
                          Ładnych parę lat.

Do domu wrócimy
                          W piecu napalimy
                          Nakarmimy psa
                          Przed nocą wrócimy
                          Tylko zwyciężymy
                          Bo to ważna gra.

Ballada o Tolku Bananie
                          Stare miał dżinsy, starą koszulę, w dziurawych kamaszach
                          szedł
                          Z odwagą w sercu, z dumą na twarzy, czy dobrze było czy źle

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 22:44
                            cha, cha , cha, cha, cha, cha :-)))))
                            a może do pomocy link Brekautów z tekstami piosenek
                            • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: 193.0.68.* 03.04.03, 09:52
                              To też jest dobra dyscyplina:

W stepie szerokim
                              Kórego okiem
                              Nawet szerokim nie zmierzysz
                              Stań, unieś głowę,
                              Wsłuchaj sie w słowa
                              Pieśni o ...
                              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 12:02
                                to i ja nie będę gorsza i zaśpiewam :
                                Witaj Zosieńko,
                                otwórz okienko
                                na Wschodnią stronę ........
                                • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 20:49
                                  doszedłeś do tego:
                                  Stranger in the night ...... - Sinatry (nuciła żona Jakuba)
                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 03.04.03, 21:44
                                    Jeszcze nie.
                                    Teraz dam ci spis kawałków z drugiej płyty N-C. Na tej płycie nie ma juz
                                    Niemena i Michaja Burano. Ciekawe czy coś znasz:

Raz ją spotkałem
                                    Nocny alarm
                                    Skończyły się wakacje
                                    Pod naszym niebem
                                    Apendix
                                    Adagio Cantabile
                                    Hej, wracajcie chłopcy na wieś
                                    Nie pukaj do moich drzwi
                                    Pożar w Kwaśniewicach
                                    Nie żegnaj mnie
                                    Kulawy Wojtek
                                    Kalendarz o tym wie
                                    Powiedz, jak mnie kochasz...
                                    Za daleko mieszkasz, miły

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 22:17
                                      żadnej z nich nie znam na tyle by samodzielnie śpiewać ale .......
                                      coś mi sie kojarzy z :
                                      Pożarem w Kwaśniewicach
                                      Kalendarz o tym wie
                                      Za daleko mieszkasz, miły

oj!! słabiutka jestem, słabiutka !!!!!, ale może zaliczę jakoś ten zespół
                                      • Gość: lustro Re: Śpiewające płyty cz.V IP: 213.76.143.* 04.04.03, 09:41
                                        W Kwaśniewicach stanął w ogniu dom .
                                        jedzieeee jeeedzie straż ogniowa
                                        trąbka gra
                                        sam komendant dziś prowadzi wóz.
                                        Fajna piosenka jak jechaliśmy samochodem w dalszą drogę ojciec skądś wyciągnął.
                                        Nie moje czasy, w ogóle tego nie znam, no i była tam Kasia Sobczyk na tej
                                        tasmie no i coś takiego "17 miliomów od Wisły po San 17 milionów a ja ciągle
                                        sam, też nie znam, ale b. mi się to podobało. Pozdrówka.
                                        • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.V IP: 158.66.18.* 04.04.03, 09:56
                                          No właśnie. W pierwszej połowie lat sześćdziesiątych było nas 17 milionów a
                                          teraz jest coś ze 38 z kawałkiem :)
                                          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: 193.0.68.* 04.04.03, 15:30
                                            17 milionw (tyle było kobiet w Polsce i o tym była piosenka)) to nie była Kasia
                                            Sobczyk, ale Toni Keczer (pamięta ktoś ?), ale też z zespou Czerwono-Czarni.
                                            Doijdziemy do tego.
                                            Rita, wieczorem puszce ci jakis tekscik, choc Pożar w Kwasniewicach chyba sobie
                                            przypomniałaś, to było bardzo popularne.
                                            • Gość: Andulka Re: Śpiewające płyty cz.V IP: 158.66.18.* 04.04.03, 16:06
                                              Toniego Keczera pamiętam. Ale z matematyki zawsze byłam kiepska ;)))
                                              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 21:03
                                                17 milionów , spiewał mężczyzna, czy to nie ten co śpiewa Kolorowe Jarmarki ?
    • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 21:49
      Jest teraz Wideoteka dorosłego człowieka , ale coś dzisiaj nudnawa
      • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 22:06
        sprawdziłam - śpiewa to Zbigniew Kurtycz, oprócz tego miał przebój:
        Cicha woda brzegi rwie ..........
        • Gość: brzoza2 Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.chello.pl 04.04.03, 22:26
          Może troche nie na temat - czy pamietacie taką piosenkarkę, która
          prawdopodobnie wyjechała do francji, a nazywała się Krystyna Konarska? Śpiewała
          prześliczne, liryczne piosenki, np. "Doliny całe w kwiatach".
          Jakos tak to szło:
          "...Wróc miły, w te strony,
          Wróć z miasta marzeń niespełnionych.
          Cóż z tego, że nie poznał się na tobie świaaaat?
          Lecz dla mnie
          Najpiękniejszy jestes ty, i taaak...."

Pamietacie ją i jakies jeszcze piosenki?
          • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 04.04.03, 22:33
            nie pamietam, brzoza , ja już mam kolorowy zawrót głowy, a jd rzadko tu zagląda
            , ciagle praca
            • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 05.04.03, 11:17
              Powtarzam, bo rita cos komplikuje, że 17 milionów śpiewał Toni Keczer, a nie
              ten od Kolorowych jarmarków (Janusz Laskowski).
              Rita, co śpiewał niby Kurtycz? 17 milionów?
              Brzozo, pamiętam Krystynę Konarską. Inny fragment tej piosenki leciał tak jakoś:

Spójrz miły w te strony
              Już doliny całe w kwiatach
              A ja tu rozpaczam
              Że nie wracasz i nie wracasz.

Ona była bardzo ładna, miała jeszcze jakieś inne znane piosenki, ale w tej
              chwili nie mogę sobie przypomnieć. Występowała też w filmie „Pingwin”, tam
              musiała coś śpiewać także.

Rita, przeskakujemy do trzeciej płyty N-C, czy cos jeszcze o tej drugiej?
              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 05.04.03, 20:44
                przeskakujemy do trzeciej płyty - mówiłeś , że jest ładna i są na niej znane
                przeboje - tak?
                a czy Jacek Lech nie śpiewał na początku z nimi także ?
                dzisiaj mam mały dostęp do komputera
                • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 05.04.03, 23:23
                  Trzecia płyta miała hipisowski tytuł "Mamy dla was kwiaty" i miała hipisowsko
                  kolorowa okładkę. Śpiewali juz tylko Ada Rusowicz i Wojtek Korda.
                  Jacek Lech śpiewał w Czerwono-Czarnych.
                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 06.04.03, 15:15
                    patrzyłam na tytuły trzeciej płyty, są mi nie znane np: Czekam na mi lość, Hej,
                    idzie chłopak młody czy Hallo, jak się masz - nie kojarzę je sobie
                    A ty którą z tej plyty najbardziej lubisz ?
                    • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 06.04.03, 17:01
                      Ale znasz z tej płyty "Na betonie kwiaty nie rosną". Nie mam pojęcia, która z
                      tych płyt NC najbardziej mi pasuje. Są dosć równe, choc nie rewelacyjne.
                      • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 06.04.03, 20:01
                        jd- w takim razie musisz zacząć śpiewać, abyśmy mogli się zegrać i złapać nutę
                        i rytm
                        • Gość: lustro Re: Śpiewające płyty cz.V IP: 213.76.143.* 07.04.03, 07:20
                          jd, źle się wyraziłam wiem, że 17 milionów śpiewał mężczyzna, ale chodziło mi o
                          to, że na tej płycie, była też m.in. Kasia Sobczyk.
                          • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 07.04.03, 13:53
                            To się zgadza, na płycie 17 milionów (bo ona sie tak nazywała) śpiewa taże
                            Kasia Sobczyk, a i Jacek Lech, i Karin Stanek.

Rita, początek "Na betonie...":

Żegnajcie lasy zieolne,
                            Zegnajcie rzeki srebrzyste,
                            Człowiek was skazał na niedolę
                            Na wieczną nieczystosć.
                            Bądź nam niezdrowe powietrze
                            Zatrute dymem z komina...

W każdym razie tekst jest dosć cieniutki, choć o szlachetnym przesłaniu.

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.04.03, 21:17
                              jd- właściwie to tylko pamiętam te kwiaty , które na betonie nie rosną
                              jd- omińmy piosenki te , które są mało znane i zacznijmy spiewać coś znanego.
                              Trzeba by tym spiewem wiosnę przywołać, bo pchają się do nas Skaldowie z
                              piosenką Kulig - znasz ?
                              coś słabo chodzi internet i długo czekam na ładowanie
                              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.04.03, 21:22
                                zagadka - kto to śpiewa ?
                                Czy mnie jeszcze pamiętasz
                                dowód na to mi daj
                                Czy jak inne dziewczęta
                                Baju baj, baju baj

Czy mnie jezcze pamiętasz
                                i może wrócisz ze snu
                                Czy jak inne dziewczęta
                                zapomniałaś mnie już

A gdy zechcesz wrócić
                                wracaj z uśmiechem swym
                                Choćbym inną kochał już
                                będziesz tylko tyyy...
                                • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 07.04.03, 22:20
                                  To było łatwe: Niemen.
                                  Kulig pewnie że pamiętam:

Pa pa pa pa pa pa pa pa pa pa pa
                                  Ciągną ciągną sanie góralskie koniki
                                  Hej jadą w saniach panny
                                  Przy nich Janosiki.

To może przerzucamy sie na Skaldów?
                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.04.03, 22:39
                                    nie - to był tylko przerywnik pogodowy
                                    co teraz będziemy śpiewać - jedż po kolei - co nam zostało z tych lat ?
                                    • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: 193.0.68.* 08.04.03, 13:19
                                      Ok., wracamy do Niebiesko-Czarnych. Wieczorem spiszę ci cały tekst "Na
                                      betonie...", bo chyba coś pokręciłem. Jest tam też (na trzecie płycie) niezły
                                      rytmiczny kawałek, który powinnaś znac, bo był spiewany na tym samym filmie co
                                      Kulig Skaldów. Ten kawałek nazywa sie ofensywnie "Ty, ja i noc", ale jest
                                      raczej bardzo przyzwoity.
                                      • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 21:22
                                        jd - musimy przebrnąć jakoś przez te kolorowe zespoły, one mi się mieszają,
                                        przeszło przez nie tyle artystów, którzy pózniej byli solistami i mam mały
                                        bałagan, może faktycznie pośpiewamy ich trochę i przejdziemy dalej
                                        • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 08.04.03, 22:47
                                          Dobrze, jutro ci to wszystko uporządkuję, a ty myśl co po tych kolorowych.
                                          • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 22:50
                                            jak myślisz czy Jacek Lech - to ten okres który omawiamy ?
                                            • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 08.04.03, 22:54
                                              Oczywiście że ten. Jacek Lech śpiewał w Czerowono-Czarnych. Miał wielki
                                              przebój "Bądź dziewczyną z moich marzeń". Wszystkie panienki przez jakiś czs
                                              sie w nim kochały.
                                              • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 21:30
                                                jd- czekam na obiecane - na betonie kwiaty nie rosną
                                                trochę sie spóżniam na forum, doszła wieczorna wizyta u dentysty - to może
                                                zaśpiewasz mi dentysta-sadysta - znasz to?
                                                • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 09.04.03, 21:58
                                                  Dentystę-sadystę śpiewała zainscenizowana Maryla Rodowicz. Oczywiscie, że znam.

Na płycie, która teraz obarabiamy (trzecia NC) pierwsza jest piosenka "Mamy dla
                                                  was kwiaty". Leci tak:
                                                  Mówią długie włosy
                                                  Krótki rozum
                                                  Mówią, że nie mamy ideałów
                                                  Że myślimy wciąż o sobie
                                                  Dziś więc coś miłego dla was mamy:
                                                  Maaaaaaaaaaamy dla was kwiaty
                                                  Maaaaaaaaaaamy dla was kwiaty

A teraz "Na betonie kwaiaty nie rosną" (to bylo czwartej płycie NC, o
                                                  tytule "Twarze"):
                                                  Żegnajcie pola zielone
                                                  Żegnajcie rzeki przejrzyste
                                                  Człowiek was skazał na niedole
                                                  Na wieczą nieczystosć
                                                  Bądź nam niezdzdrowe powietrze
                                                  zatrute dymem z komina
                                                  I zakażony nasz wietrze
                                                  ..............

Na betonie kwiaty nie rosną
                                                  Twarde bruki nie pachną wiosna
                                                  Na kamieniu nic się nie rodzi
                                                  Lecz nam to dziwnie podobno nie szkodzi
                                                  Na betonie nie kwitną róże
                                                  A jabłonie na szorstkim murze.

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 22:02
                                                    faktycznie nie ciekawe są te piosenki , powinny być hymnem ekologów
                                                    do czego się teraz przygotować ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: 193.0.68.* 10.04.03, 10:12
                                                    Wybierasz ty. Mogą być szybko dwie (bo tylko tyle było) płyty Czerwono-
                                                    Czarnych, żeby już mieć to z głowy, albo.... (coś innego).
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 11.04.03, 09:20
                                                    Ostatnia ważna płyta Niebiesko-Czarnych nazywała sie Twarze, ale to już był
                                                    raczej łabędzi spiew bez przyszłości. Śpiewają tam już tylko Rusowicz i Korda i
                                                    nie ma chyba nic szerzej znanego (poza oczywiście "Na betonie..."), choć ja
                                                    lubię czasem posłuchać (mam na kompakcie):

Na betonie kwiaty nie rosną
                                                    Lot na Wenus
                                                    Stary las
                                                    Bądź ty mi dziewczyną
                                                    Zostało mi po tobie
                                                    Licznik Geigera
                                                    Po to przyszedłeś na świat
                                                    Mogło być inaczej
                                                    Nie ma szans
                                                    Gdzie niesiesz swe dwadzieścia lat
                                                    To nic, że mnie okłamał
                                                    Atma

To teraz przerzucamy sie na Czerwono-Czarnych i zanim naprawią ci dysk,
                                                    kolorowi będą z głowy.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 11.04.03, 20:53
                                                    No więc, Rita, pierwsz płyta zespołu Czerwono-Czarni nazywała się Czerewono-
                                                    Czarni i wyszła mniej wiecej wtedy co pierwsza płyta Niebiesko-Czarnych i
                                                    Czerwonych Gitar (ok. 1965). Były na niej następujące kawałki śpiewane przez
                                                    Karin Stanek, Kasię Sobczyk i Toni Keczera:

Ani mi się śni
                                                    Czekoladowy krem
                                                    Masz takie same oczy jak ona
                                                    Sobota to mój dzień
                                                    Sandwicz
                                                    Cztery maki
                                                    Ten pierwszy dzień
                                                    Czy krasnoludki są na świecie
                                                    Mój dom gdzieś daleko
                                                    Piosenka z kółkiem
                                                    Trzysta tysięcy gitar
                                                    Mały książę
                                                    Tato kup mi dżinsy
                                                    To nie grzech
                                                    Lot trzmiela
                                                    Jestem ciągle sama

Ja najbardziej cenie z tej płyty to, co śpiewa Karin Stanek, czyli Czekoladowy
                                                    krem, Trzysta tysięcy gitar, Sobota to mój dzień, a zwłaszcza Tato kup mi
                                                    dżinsy. Leci to rewelacyjnie tak oto:

Tato kupi mi dżinsy spodnie
                                                    Tato będzie mi wygodnie
                                                    Tato wszyscy mają dżinsy
                                                    Kup je mi
                                                    Tato nie mów że są drogie
                                                    Jak to wytłumaczyć tobie
                                                    Dżinsy kup mi
                                                    Nie myśl długo
                                                    Raz dwa trzy

Nie do cerowania
                                                    Nie do prasowania
                                                    Fajne nawet z łatą
                                                    Wierz mi tato

Wszystkim torby nie potrzeba
                                                    Po co plecak, po co chlebak
                                                    Wszystko siedzi w ich kieszeniach
                                                    Cały świat

Tato kup mi dżinsy, tato
                                                    Na mróz, tato, i na lato
                                                    Nie chce nawet juz skutera
                                                    Kup je mi
                                                    W dżinsach świat przebiegne cały
                                                    Będą ze mną dorastały
                                                    Kiedyś ślicznie je wyczyszczę
                                                    Na swój ślub
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.louis.krakow.pl 12.04.03, 18:17
                                                    dzięki jd , dzięki jd, dzięki jd
                                                    dzięki jd, dzięki jd, dzięki jd

moze dzisiej ci coś zaśpiewam, a może ci jeszcze raz przypomnę piosenkę
                                                    Czy mnie jeszcze pamiętasz .............
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 12.04.03, 22:17
                                                    Tak, Rita, ciągle cię pamiętam. Bez żadnych kłopotów.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 00:43
                                                    Pamiętam Kasi Sobczyk dwie piosenki;
                                                    To nie grzech oraz Maly Książe

Gdzie jesteś mały książe gdzie
                                                    Odszedł z mej książeczki kart
                                                    Czy po pustyni bładzisz znów
                                                    Rozmawiasz z echem pośród skał

Czy tam gdzie świeci zloty wóz
                                                    Oglądasz ziemię w swoich snach
                                                    Gdzie pozostała z dawnych dni
                                                    Niby wspomnienia , bajka ta

W maleńkiej rózy kochał się
                                                    Książe na jednej z wielu gwiazd
                                                    Nie widział przedtem innych róż
                                                    Kiedy w daleki poszedł świat

Na ziemi zwątpił w milość swą
                                                    Tę najpiękniejszą z wszystkich snów
                                                    Bo jak miał w jednej kochać sie
                                                    Gdy ujrzał park z tysiącem róż

Nie wierz swym oczom
                                                    szepnął wiatr
                                                    Jeśli kochasz sercem patrz

Zrozumiał wtedy książe to
                                                    Że tylko jedna w świecie jest
                                                    Ta, którą kochał wszystkie dni
                                                    Iwrócił znów do róży swej

Gdzie jesteś mały książe gdzie
                                                    Odszedłeś gdzieś z ksiązeczki kart
                                                    W świecie gdzie nikt nie kocha róż
                                                    Na zawsze ktoś pozostał sam

Piekna piosenka w wykonaniu Kasi Sobczyk , do dziś można to śpiewać i wogóle
                                                    sie nie znudzi, szkoda , że tak rzadko puszczają ją w radiu

Teraz ty możesz zaśpiewać - To nie grzech
                                                    Ładnie śpiewam na przywitanie ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 13.04.03, 08:56
                                                    Wiem, że panie uwielbiają "Małego księcia". Ja raczej tak sobie. "To nie
                                                    grzech" jest sympatyczne i melodyjne i leci jakoś tak (niedokładnie pamiętam):

Osiemnaście mieć lat to nie grzech
                                                    Umieć głosno sie śmiać to nie grzech
                                                    Kto potrafi jak my
                                                    Mówić światu na ty
                                                    No i cześć, dobrze jest
                                                    Nie przejmować się.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 21:32
                                                    jd- a pamiętasz Karin Stanek i piosenkę Autostop - doskonała turystyczna
                                                    piosenka, śpiewana na każdym zakręcie - pamiętam jak autostopem jechałam do
                                                    Olsztyna - fajnie było, raz jedyny jechałam , bo musiałam na szybkiego dojechać.
                                                    Zaśpiewam ci ją :
                                                    nie - śpiewajmy razem, niech echo niesie w dal!

Jedziemy autostopem, jedziemy autostopem.
                                                    W ten sposób możesz bracie przejechać Europę.
                                                    Gdzie szosy biała nić, tam bracie śmiało wyjdż.
                                                    I nie martw sie co będzie potem.

ref
                                                    Autostop, autostp, wsiadaj bracie dalej hop.
                                                    Rusza wóz, będzie wiózł, będzie wiózł nas dziś ten wóz.

Jedziemy autostopem, jedziemy autostopem.
                                                    Cóż dla nas znaczy pociąg na spółkę z samolotem.
                                                    Gdzie szosy biala nić, tam bracie chce się żyć.
                                                    Czy naprzód jedziesz, czy z powrotem.

A pamiętasz piosenki : Malowana lala i twist Jimny Joe ?
                                                    to chyba tak było :
                                                    O Jimny Joe - ja kocham ciebie
                                                    O Jimny Joe - ty kochasz mnie - taaaak ????????- nie wiem tak strzelam
                                                    tekstem w ciemno
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 14.04.03, 10:29
                                                    Z Jimmy Joe jak najbardziej tak jakoś było, a z Malowaną lala jakoś tak:
                                                    Malowana lala la la la la
                                                    Malowana lala la la la itd.

Tak jest, Karin Stanek była super. Doskonałe było jeszcze:
                                                    Chłopiec z gitarą
                                                    byłby dla mnie parą

Pamiętam też bardzo mało coś znanego. Śpiewał to Toni Keczer:
                                                    My relkamy nie lubimy
                                                    My jesteśmy skromni
                                                    Dziękujemy za ordery
                                                    I z marmuru pomnik
                                                    Ale choć jej nie prosimy
                                                    Nie prosimy wcale
                                                    To reklamę wciąż nam robi
                                                    Claudia Cardinele
                                                    CC, CC - literki dwie
                                                    CC, CC - i każdy zaraz wie
                                                    CC to jest
                                                    Nie żadna bomba seks
                                                    CC - ja z nut
                                                    Czerwono-Czarnych skrót.

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.04.03, 21:19
                                                    Czy Czerwono - Czarnych mamy juz z głowy, czy cos omineliśmy ważnego ?
                                                    Poczekaj - teraz tylko przewinę taśmę w Grundingu i zrobimy reklamę - czyli
                                                    przerwę - pamiętasz piosenkę zagraniczną , dość popularną Hotel Kalifornia,
                                                    chyba często była na taśmach starych magnetofonów.
                                                    pospiewaj i zastanów sie co teraz bierzemy , coś zaproponuj ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 14.04.03, 22:15
                                                    Nie ruszylismy drugiej płyty CC, ale muszę teraz oddać miejsce Maćkowi. Do
                                                    jutra.
                                                    Myśl co po CC.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.04.03, 22:18
                                                    to może ruszymy tę drugą płytę CC - pewnie dajesz mi zadanie - co na niej jest,
                                                    popróbuję swoich sił
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.04.03, 23:38
                                                    Myślę ,że trafnie wybiorę Jacka Lecha i jego najpopularniejsze utwoty:
                                                    Bądż dziewczyną z moich marzeń
                                                    Cygańska wróżba
                                                    Trochę dobrze trochę żle
                                                    Gdzie szumiące topole
                                                    Warszawa jest smutna bez ciebie
                                                    oraz Dwadzieścia lat , a moze mniej

Nie miałem prawie nic, a chcaiłem jej darować świat
                                                    I czarno- białe dni darować jej na palecie barw
                                                    Mówiłem, jeśli chcesz,zabiorę cię daleko stąd
                                                    Ze sobą tylko weż gorące serce i dwoje rąk

Dwadzieścia lat , a może mniej, wirował w oczach słońca pył
                                                    Dwadzieścia lat , a może mniej, świat brałem taki jaki był
                                                    Dwadzieścia lat, a może mniej, uczyłem się dopiero żyć
                                                    Dwadziescia lat, a może mniej, nie miałem prawie nic

Nie mialem prawie nic, a chciałem jej darować świat
                                                    Rozumieć każdą myśl na cienie nocy, światła dnia
                                                    Ściemniała listów biel, ktoś inny zabrał mi ją stąd
                                                    To bylo dawno, wiem ,i wiem już nawet gdzie tkwił błąd

jd - mozesz mi zaśpiewać Cygańską wrózbę - pamietam tą piosenke , wiem , że ją
                                                    śpiewałam, i wiem , że jest wspaniała i była często przeze mnie śpiewana , ale
                                                    nie pamiętam słów - prosze zaśpiewaj - ona mi się z czymś kojarzy
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.ifis.uw.edu.pl 15.04.03, 11:55
                                                    Te "Dwadziescia lat" Jacek Lech spiewał już duzo później, gdy o Czerwono-
                                                    Czarnych mało już kto pamiętał. "Cygańskiej wróżby" słów za bardzo nie
                                                    pamietam, ale coś pamiętam:

Cyganka kiedyś tak rzekał mi
                                                    Napotkasz dziewczynę w życiu swym
                                                    W jej oczach swoje odnajdziesz sny

Może wieczorem przypomnę coś wiecj. A jakie masz skojarzenia - pewnie sercowe?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 21:01
                                                    jd- tą piosenkę akurat sobie z nikim nie kojarzę, z żadną szczególną miłością,
                                                    ale wiem , że była ona jedną z moich ulubionych piosenek , pewnie dlatego, że
                                                    działała na moją bujną wyobrażnię. Chciałabym usłyszeć ją w całości jeszcze raz.
                                                    Wiesz, chociaż przypomina mi ona czasy, kiedy w Sukienicach na każdym kroku
                                                    stały cyganki, chętne do wrózenia i molestowały przechodzących ludzi. Teraz ich
                                                    nie widze.
                                                    Czekam na cały tekst i powiedz co dalej śpiewamy ?

Zobacz na księzyc - pełnia, znów zaglada mi do okna gdy piszę , chyba działa na
                                                    mnie, tak się na mnie patrzy
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 15.04.03, 22:21
                                                    Może jutro znajdę cały tekst na jakiejś starej kasecie.
                                                    To może teraz Skaldowie? Z Krakowa.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 22:28
                                                    nie lubię Skaldów, weżmy coś innego
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 23:43
                                                    jd- wiem , że jest okres przedświąteczny i dużo pracy nas czeka, może
                                                    zrelaksujemy sie inną piosenką, ja będę śpiewała zwrotki , a ty tylko refren i
                                                    do Świąt jakoś przetrzymamy, nie zapomnij mi napisać słowa tej piosenki Jacka
                                                    Lecha, niech sobie przypomnę mlodość.
                                                    A teraz zapowiadana piosenka, nie śmiej sie zbytnio z niej ;-)

I zwrotka

A gdybym miał cię zjeść
                                                    to co byś powiedziała
                                                    a ugryż gdybym chciał
                                                    Czy coś byś przeciw miała

teraz ty refren ha, ha, ha - czekam na słowa
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 16.04.03, 08:58
                                                    Dobra, zostawiamy Skaldów, ale dlaczego ich nie lubisz?

Zgoda możemy się tak relaksować. Ta twoja piosenka jest jak na mnie dość nowa,
                                                    ale znam refren:
                                                    Chciałabym, chciała
                                                    Chciałabym, chciała

Jestem na tropie twojego Jacka Lecha.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 16.04.03, 21:07
                                                    będę odskakiwać od komputera - trochę prac mam domowych

II zwrotka
                                                    A gdybym był krogulcem
                                                    to co byś powiedziala
                                                    T gdybym przyszedł z teczką
                                                    do łóżka i twego ciała

teraz twój refren - ha, ha , ha - ciężkie zadanie dostałeś !!!

jd- to w jakich plytach będziemy teraz grzebać - mamy jeszcze Trubadurów,
                                                    Grechutę z Anawa, No To Co, Filipinki, Alibabki - co jeszcze ominełam ?

A pamiętasz piosenkę zagraniczną

o many, o many, many blu - o many blu
                                                    o many , o many , many blu - o many blu i.t.d
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 16.04.03, 21:28
                                                    Chciałabym, chciała - dwa albo cztery razy.

Ale dlaczego nie lubisz Skaldów?

Może być Grechuta.

Pamiętam te piosenkę, chyba sie nazywała Mummy Blue.

Nie dotarłem do twojego Jacka Lecha, ale przypomniałem sobie refren (sama
                                                    słodycz dla panienek):
                                                    Juz gwiazdy wiedziały że
                                                    Gdzieś na pewno spotkam cię
                                                    I że wrózby z dawnych dni
                                                    Spełnisz jedynie ty.

• Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 16.04.03, 22:17
                                                    Skaldowie, nie trafiają do mnie - nie wiem dlaczego ?
                                                    Słyszałam dziś śliczną piosenkę Czerwonych Gitar, chyba śpiewa Klenczon i o nią
                                                    mi chodziło kiedyś , kiedy pytałam o przepiękną piosenkę - ciekawe czy ją znasz
                                                    "Wróćmy nad jeziora" - jeszcze do tej chwili brzmi mi w uszach i kojarzę z nią
                                                    Olsztyn.
                                                    jd- puść ją sobie i posłuchaj , wspaniała, mogłabym ją słuchać cały czas
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 16.04.03, 22:23
                                                    zapomniałam powiedzić, że księżyc w pełni i świecą gwiazdy - on się chyba
                                                    prosił , żeby o nim wspomnieć, nawet się uśmiecha do mnie, wiesz, nie dziw sie
                                                    , że piszę o nim, ale on mi patrzy na ręce, zawsze o tej porze jest wiernie ze
                                                    mną i zagląda przez okno

jest jakś piosenka o księzycu?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 16.04.03, 23:32
                                                    No pewnie ze znam Wróćmy na jeziora. Na pewno ją wymieniałem gdy było o CG, a
                                                    leci to jakos tak:
                                                    Kiedy wrócą ptaki
                                                    Do mazurskich stron
                                                    Ruszaj tam
                                                    Gdzie już żeglarze...

O ksieżycu na pewno są świetne kawąłki. Np. Breakout "Po ten ksieżyc złoty".
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 17.04.03, 21:08
                                                    księżyca dziś nie ma , dał mi spokój, jutro ma mnie przywitać deszcz i zrobi
                                                    się zielono - czyli oznaka pełnej wiosny.

Daje III zwrotkę i przestrzegam ref. jest inny niż poprzednio
                                                    Uwada start:

A gdybym był młotkowym
                                                    w fabryce z mlotkiem szalał
                                                    to cobyś powiedziała
                                                    Czy coś byś przeciw miała

heehe - slucham

A pamiętasz piosenkę Schody do nieba - też ekstra, ekstra długa
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 17.04.03, 21:16
                                                    Nie ze mną te numery, Rita:

Drżałabym, drżała
                                                    Drżałabym, drżała

"Schody do nieba" - chodzi o Led Zeppelin? Jestem miłośnikiem tego zespołu, ale
                                                    Schody za sprawą ich ich nadeksploatacji w radiu, pozbawionej miary, są jedyną
                                                    chyba piosenką Led Zeppelin, która wyłączam gdy słyszę. Ale obiektywnie rzecz
                                                    biorąc są oczywiście wspaniałe.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 17.04.03, 23:22
                                                    Została ostatnia zwrotka:
                                                    A gdybym musiał odejść
                                                    z teczką twego ciala
                                                    uciec do robala
                                                    to co byś powiedziała

no a teraz jaki refren ?

jd - zaśpiewaj mi w całości tą piosenkę , która nie wychodzi mi z głowy i cały
                                                    czas ją nucę - pamiętasz ją , powinieneś ona jest cudowna, taka spokojna i
                                                    wspomnieniowa
                                                    Wróćmy nad jeziora - pobiła Cygańskie wrózby

A znasz taka piosenkę
                                                    Ty jesteś jak melodia ra
                                                    którą zabierze mi wiatr - dzieciaki mówią , że to dyskopolo ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 18.04.03, 10:32
                                                    Refren:
                                                    Żałowałabym.

"Wróćmy na jeziora":

Kiedy wrócą ptaki
                                                    Do mazurskich gniazd
                                                    Ruszaj tam, gdzie już żeglarze
                                                    Płyną szlakiem gwiazd
                                                    Wróćmy na jeziora
                                                    Na wędrowny rejs
                                                    Znajdziesz tam cel swojej drogi
                                                    Wśród szumiących drzew

Białe żagle
                                                    Szmaragdowa toń
                                                    A przy tobie
                                                    Przyjaciela dłoń

Wrócisz tam z gitarą
                                                    Gdzie ogniska blask
                                                    Zostań tu, noc śpi w szuwarach
                                                    Pieśni słucha las
                                                    Wróćmy na jeziora
                                                    Na samotny brzeg
                                                    Zostań tu, gdzie las i woda
                                                    Masztów cichy śpiew

Białe żagle
                                                    Które kryje mgła
                                                    I nic nie mów
                                                    Bo przygoda trwa

Wróćmy na jeziora
                                                    Gdy zapadnie mrok
                                                    Znajdziesz tu swoją przygodę
                                                    Wrócisz tu za rok
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.04.03, 20:46
                                                    dobrze ci poszło z refrenami, myślałam, że się pomylisz. Dziś może nie
                                                    śpiewajmy , jest Wielki Piątek, ale mam dla ciebie piosenkę o jajeczkach:

" Więc choć pomaluj mój świat
                                                    na żółto i na niebiesko
                                                    niech na niebie stanie tęcza
                                                    malowana twoją kredką "

jd - musze uciekać z komputera, nie wiem kiedy wejdę ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 18.04.03, 20:49
                                                    Bardzo ładna piosenka: 2+1.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 22:20
                                                    przechodzimy do Marka Grechuty, ma kilka fajnych piosenek:
                                                    ja zaczynam pierwsza - znasz?

Tyle było dni do utrat sił
                                                    Do utratch tchu tyle było chwil
                                                    Gdy żałujesz tych zktórych nie masz nic
                                                    Jedno warto znać , jedno tylko wiedż

Że ważne są tylko te dni
                                                    Których jeszcze nie znamy
                                                    Ważnych jest tylko kilka tych chwil
                                                    Tych na które czekamy

Ważne są tylko te dni
                                                    Których jeszcze nie znamy
                                                    Ważnych jest tylko kilka tych chwil

Pewien znany ktoś, kto miał dom i sad
                                                    Zgubił nagle sens i w złe kręgi wpadł
                                                    Coć majatek prysł,on nie stoczył się
                                                    Wytłumaczyć umiał sobie wtedy właśnie, że

Ważne są tylko te dni ......

Jak rozpoznać ludzi , ktorych juz nie znamy
                                                    Jak pozbierać mysli z tych nieposkładanych
                                                    Jak odzielić nagle serce od rozumu
                                                    Jak usłyszeć siebie pośród śpiewu tłumu

Jak rozpoznać ludzi , ktorych już nie znamy
                                                    Jak pozbierać myśli z tych nieposkladanych
                                                    Jak odnależ nagle radość i nadzieję
                                                    ODPOWIEDZI SZUKAJ CZASU JEST TAK WIELE

• Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 19.04.03, 22:44
                                                    Grechuta ma mnóstwo świetnych piosenek. Ta też. Pochodzi chyba z drugiej
                                                    płyty „Korowód”. Niedobrze tylko, że tak długo występował, nie miał już w ogóle
                                                    głosu i beznadziejnie wyglądał (przez wódeczkę zapewne), ale chyba już przestał
                                                    (występować).
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 22:49
                                                    a co było na pierwszej płycie.
                                                    Wiesz co - Grechuta i Rodowicz tankowali w Krakowie na spektaklu Lokomotywa,
                                                    mówiłam ci , że z Rodowicz grałam w tenisa w Krakowie tzn - udzielałam jej
                                                    lekcji, nawet kupiła ode mnie rakietę,
                                                    teraz twoja kolej śpiewania
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 19.04.03, 23:02
                                                    Pierwszz płyta była w starym stylu kabaretu Anawa:
                                                    Niepewność, Wesele, Dzikie wino, Będziesz moją panią, Nie dokazuj i jeszcze coś.

Ogladałem tę Szalona Lokomotywę, ale Warszawie. Była świetna. Rodowicz była
                                                    twoją koleżanką z AWF-u.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 22:06
                                                    nie skąd, przyszła na korty i poprosiła mnie o lekcję, a właśnie tam grywałam.
                                                    Z niej jest równa babka, rozmawialiśmy całkiem normalnie bez wyższości i
                                                    podjeżdzała pod korty czerwonym porchem
                                                    Lokomotywe wtenczas grali w Krakowie.
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 20.04.03, 22:27
                                                    Z tego Porche słynęła. Napisałem o AWF-ie, bo ona tam studiowała.
                                                    Lokomotywa przybyła na występy również do Warszawy, choć dokadnie nie wiem
                                                    kiedy to było. Dla Rodowicz ważniejsza niz znajomość z Grechutą była wówczas
                                                    znajomosć z szefem Teatru Stu.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.04.03, 22:44
                                                    widzę, że znasz sie na temacie - tak było chyba w Krakowie Rodowicz rozstała
                                                    sie z Grechutą - ona też miała bujne życie !!!
                                                    jutro śpiewamy -dalej Grechutę ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 20.04.03, 23:43
                                                    Nie potrzebna do tego wielka wiedza. Powszechnie wiadomo, że Rodowicz ma z
                                                    Jasińskim dwójkę dzieci.

Ceniłem Grechutę ogromnie. Za świetne teksty, za wyczucie poezji, za nie
                                                    śpiewanie pod publikę.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.04.03, 09:04
                                                    dlatego trzeba go trochę pośpiewać - ja jedną piosenkę ty jedną.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.04.03, 17:54
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj nam w jasnym dniu oczekiwanie!
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj ugasić ogień zły!
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj nam radość, której tak szukamy!
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj nam płomień, stal i dżwięk!
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj otworzyć wszystkie cięzkie bramy!
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj pokonać każdy lęk!
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj nam radość blasku i odmiany!
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj nam cień wysokich traw!
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj zagubić się wśród drzew poszumu!
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj nam ciszy czarny staw!
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj nam siłę krzyku, śpiewu, tłumu!
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj nam wiele jasnych dni!
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj nam e jasnym dniu oczekiwanie!
                                                    Świecie nasz-
                                                    Daj ugasić ogień zły!
                                                    Swiecie nasz .......

Świecie nasz, świecie nasz,
                                                    Chcę być z tobą w zmowie,
                                                    Z blaskiem twym, słą twą,
                                                    Co mi dasz - odpowiedz !!

jd- wspaniały tekst, to chyba bardziej modlitwa - poproszę swoich aniołków i
                                                    duszków o sełnienie jej
                                                  • brzoza2 Re: Śpiewające płyty cz.V 21.04.03, 18:30
                                                    Skoro już plotkujemy - Rodowicz chyba nie była z Grechuta w żadnym związku,
                                                    poza koleżeńskim oczywiście. Chyba że cos w tamtych czasach przeoczyłam?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.04.03, 19:40
                                                    nigdy nic nie wiadomo, Rodowicz wtenczas była pozytywnie zakręcona, ale jd -
                                                    napewno będzie wiedział, on zna szczgóły
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 21.04.03, 20:37
                                                    No więc ja tu jestem blisko wiedzy brzozy, ze nie wiązał ich jakis
                                                    nadkoleżeński związek.

Kawałek z piosenki Wesele (słowa Wyspiański):

W tym weselu
                                                    W tej radości
                                                    Bóg mi gości
                                                    Pozazdrości.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.04.03, 21:44
                                                    trochę jeszcze może poplotkujemy - a czy, czasmi Grechuta nie ma kłopotów
                                                    rodzinnych ? coś wiem z plotek.

Będziesz zbierać kwiaty, będziesz się uśmiechać
                                                    Będziesz liczyć gwiazdy, będziesz na mnie czekać

I ty właśnie ty, będziesz moją damą
                                                    I ty tylko ty, będziesz moją panią

Będą ci grały skrzypce lipowe
                                                    Będą śpiewały jarzębinowe
                                                    Drzewa, liście, ptaki wszystkie

Napewno znasz tą piosenkę, może ją dokończysz, głupio sie czuję pisać tekst od
                                                    strony mężczyzny ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 21.04.03, 22:44
                                                    Zaraz, zaraz - ja też nie raz musze śpiewać od strony kobiety, ale ma być bez
                                                    żadnych sentymentów. Dalej ta piosenka leci tak jakoś (trochę to przesłodzone):

Będą ci grały skrzypce lipowe
                                                    będą śpiewały jarzębinowe
                                                    drzewa, liście, ptaki wszystkie
                                                    Będę z tobą tańczyć, bajki opowiadać
                                                    Słońce z pomarańczy w twoje dłonie składać
                                                    I ty właśnie ty będziesz moją damą
                                                    I ty tylko ty będziesz moją panią
                                                    Będą ci grały nocą sierpniową
                                                    Wiatry strojone barwą słońca
                                                    Będą śpiewały, śpiewały bez końca.

• Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 21.04.03, 22:46
                                                    Zapomniałem dodać: Grechuta miał jakieś poważne kłopoty z synem, który zniknął
                                                    na parę lat (że niby sekta), ale chyba już wrócił, no i miał kłopoty z wodą
                                                    ognistą.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.04.03, 23:03
                                                    tego nie jestem pewna czy wrócił ?

Dalej Grechuta

Dzisiaj rano niespodzianie, zapukała do mych drzwi
                                                    Wcześniej niż oczekiwałem przyszły te cieplejsze dni
                                                    Zdjąłem z niej zmoknięte palto, posadziłem vis a vis
                                                    Zapachnialo, azjaśnialo wiosna, ach to ty
                                                    Wiosna, wiosna , wiosna, ach to ty

Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty x4

teraz sprawdzam twoją pamięć - dokończ następną zwrotkę
                                                    fajna, luzna piosenka, milo się ją spiewa prawda ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 21.04.03, 23:09
                                                    Piosenka świetna, znam ją jak najbardziej, ale tak z marszu słów nie pamiętam.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.04.03, 23:20
                                                    Dni mijały coraz dłuższe, coraz cieplej było u mnie
                                                    Coraz lzejsze miała suknie, lekko plynął wiosny strumień
                                                    Wreszcze nocy raz czerwcowej zobaczyłem ją jak śpi
                                                    Bez niczego. Zrozumialem lato, ech że ty
                                                    Lato, lato, lato, ech że ty

piekne ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: 193.0.68.* 22.04.03, 09:59
                                                    Tak, ofensywne i optymistyczne.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.04.03, 20:49
                                                    kończymy Grechutę - czy tak ?
                                                    III zwrotka miłej piosenki

Od gorąca twych płomieni zapłoneły liście drzew
                                                    Od zieleni do czerwieni krążył lata senny lew
                                                    Mała chmurka nad jej czołem, mała łezka słony smak
                                                    Pociemniało, poszarzało- jesień jak to tak
                                                    Jesień , jesień, jesień jak to tak

mam nadzieję , że czytasz śpiewająco, jest taka fajna prosta melodia, bo ja
                                                    pisałam śpiewająć
                                                    zaskoczę cię piosenką w nowym wątku - musisz ją czytać śpiewająco, bo inaczej
                                                    się jej nie da, mam nadzieję , że ją będziesz znał - oj, stary przebój to
                                                    będzie, ale miluteńki, każdy ją śpiewa nawet teraz , jak nie przy goleniu to
                                                    przy ubieraniu butów, a juz napewno przy dobrym humorze
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewające płyty cz.V IP: *.acn.waw.pl 22.04.03, 21:07
                                                    Oczywiście, że czytam „Wiosnę” śpiewająco. Nie kończymy Grechuty. Ja mam
                                                    wrażenie, że jeszcze go nie zaczęliśmy, że to były dopiero przygotowania. Nie
                                                    mam tylko czasu wgryźć się porządnie w temat. Ale na dowód moich dobrych
                                                    zamiarów „Korowód”:

Kto pierwszy szedł przed siebie?
                                                    Kto pierwszy cel wyznaczył?
                                                    Kto pierwszy w nas rozpoznał?
                                                    Kto wrogów? Kto przyjaciół?
                                                    Kto pierwszy sławę wszelką
                                                    I włości swe miał za nic?
                                                    A kto nie umiał zasnąć
                                                    Nim nie wymyślił granic?

Kto pierwszy w noc bezsenną
                                                    Wymyślił wielką armię?
                                                    Kto został bohaterem?
                                                    Kto żył i umarł marnie?
                                                    Kto pierwszy został panem?
                                                    Kto pierwszy został sługą?
                                                    Kto musiał wstawać wcześnie,
                                                    A kto mógł spać za długo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka